ODLUKA

O PRIPREMANJU DETALJNOG PROSTORNOG PLANA ZA MODERNIZACIJU I IZGRADNJU ŽELEZNIČKE PRUGE VELIKIH BRZINA SUBOTICA - BEOGRAD - NIŠ - DIMITROVGRAD

("Sl. glasnik RS", br. 63/91)

Član 1

Pristupa se pripremanju Detaljnog prostornog plana za modernizaciju i izgradnju železničke pruge velikih brzina Subotica - Beograd - Niš - Dimitrovgrad (u daljem tekstu: Detaljni prostorni plan), koja je objekat od posebnog značaja za Republiku Srbiju.

Detaljnim prostornim planom utvrdiće se uslovi za uređenje prostora za modernizaciju i izgradnju železničke pruge velikih brzina, ukupne dužine od oko 530 kilometara.

Član 2

Detaljni prostorni plan pripremiće se i donositi po deonicama, odnosno etapama izgradnje:

- Beograd - Subotica,

- Beograd - Velika Plana,

- Velika Plana - Niš,

- Niš - Dimitrovgrad.

U okviru deonica, odnosno etapa izgradnje Detaljni prostorni plan se može pripremiti i dostaviti po fazama, a u skladu sa Programom izgradnje i modernizacije magistralnih pruga Srbije za saobraćaj vozova velikih brzina.

Član 3

Za pripremanje Detaljnog prostornog plana odgovorno je Ministarstvo za urbanizam, stambeno-komunalne delatnosti i građevinarstvo.

Član 4

Vlada Republike Srbije, u svojstvu predlagača, podneće Narodnoj skupštini:

- za deonicu Subotica - Beograd, Nacrt detaljnog prostornog plana do kraja oktobra 1991. godine, a Predlog do kraja decembra 1991. godine;

- za deonicu Beograd - Velika Plana, Nacrt detaljnog prostornog plana do kraja aprila 1992. godine, a Predlog do kraja juna 1992. godine;

- za deonicu Velika Plana - Niš, Nacrt detaljnog prostornog plana do kraja aprila 1992. godine, a Predlog do kraja juna 1992. godine; i

- za deonicu Niš - Dimitrovgrad, Nacrt detaljnog prostornog plana do kraja aprila 1992. godine, a Predlog do kraja 30. juna 1992. godine.

Član 5

O nacrtu Detaljnog prostornog plana obnoviće se javna rasprava.

Javna rasprava će se organizovati u trajanju od 30 dana u skupštinama opštinama i mesnim zajednicama čije delove teritorija obuhvata Detaljni prostorni plan, preduzećima i drugim organizacijama u čiju delatnost spadaju poslovi koji se odnose na zaštitu životne sredine i zaštitu prirode, kao i drugim organizacijama koje imaju interesa za donošenje detaljnog prostornog plana.

Član 6

Stručni poslovi na pripremanju Detaljnog prostornog plana poveriće se Saobraćajnom institutu CIP iz Beograda.

Član 7

Stručne poslove na pripremanju Detaljnog prostornog plana finansiraće Javno železničko-transportno preduzeće "Beograd".

Član 8

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".