UREDBA

O UTVRĐIVANJU PROGRAMA IZVOĐENJA GEOLOŠKIH ISTRAŽNIH RADOVA ZA 2009. GODINU

("Sl. glasnik RS", br. 46/2009)

Član 1

Ovom uredbom utvrđuje se izvođenje geoloških istražnih radova iz oblasti: opštih geoloških istraživanja, hidrogeoloških istraživanja, inženjerskogeoloških istraživanja, istraživanja mineralnih sirovina, geoekoloških istraživanja, kao i implementacija i razvoj geološkog informacionog sistema.

Član 2

Geološki istražni radovi iz člana 1. ove uredbe, vršiće se prema Programu izvođenja geoloških istražnih radova za 2009. godinu, koji je odštampan uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo.

Član 3

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

PROGRAM
IZVOĐENJA GEOLOŠKIH ISTRAŽNIH RADOVA ZA 2009. GODINU

 

I UVOD

Osnovna geološka istraživanja obuhvataju: istraživanja razvoja, sastava i građe zemljine kore; utvrđivanje potencijalnosti područja u pogledu pronalaženja mineralnih sirovina do stepena istraženosti rezervi za C1 kategoriju; utvrđivanje stanja, svojstava i karakteristika stena i tla; utvrđivanje geotehničkih osobina tla za potrebe planiranja namene prostora i pogodnosti terena za izgradnju; istraživanja radi zaštite životne sredine, kao i izradu geoloških karata.

Finansijska sredstva za sprovođenje ovog programa obezbeđena su Zakonom o budžetu Republike Srbije za 2009. godinu ("Službeni glasnik RS", br. 120/08 i 31/09), razdeo 21 Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja, funkcija 560 - Zaštita životne sredine neklasifikovana na drugom mestu, ekonomska klasifikacija 424 - Specijalizovane usluge, gde su u okviru ukupno odobrenog iznosa od 799.256.000,00 dinara za realizaciju Programa izvođenja geoloških istražnih radova za 2009. godinu opredeljena sredstva u iznosu od 261.000.000,00 dinara.

U 2009. godini planirano je izvođenje geoloških istražnih radova koja će obuhvatiti:

- opšta geološka istraživanja (izrada, digitalizacija i štampanje geoloških karata);

- osnovna istraživanja geoloških resursa u oblasti hidrogeoloških, inženjersko-geoloških istraživanja, istraživanja metaličnih, nemetaličnih i energetskih mineralnih sirovina;

- izradu projekata i studija iz oblasti geoekologije;

- Implementaciju i razvoj Geološkog informacionog sistema Srbije (u daljem tekstu: GeolISS);

- ostale stručne aktivnosti.

II OPŠTA GEOLOŠKA ISTRAŽIVANJA

U 2009. godini se planira nastavak istraživanja uz vektorizaciju i uvođenje u GeolISS pripremljenih listova geoloških karata, što podrazumeva i nov pristup istraživanju korišćenjem svih dostupnih podataka dobijenih izradom tematske geološke karte, podataka istraživanja energetskih, nemetaličnih i metaličnih mineralnih sirovina, inženjerskogeoloških i hidrogeoloških istraživanja i korišćenjem aero i satelitskih snimaka.

Za sve listove u okviru predviđenih radova u tekućoj godini, osim vektorizacije geoloških sadržaja karte, planiran je godišnji prijem izvedenih radova posle svake faze istraživanja, a za završene karte i konačne recenzije.

1. Geološka karta Srbije razmere 1:50.000

Značajan segment svih geoloških istraživanja je izrada Geološke karte Srbije razmere 1:50.000, opšteg tipa, koja predstavlja osnovnu podlogu za dalju nadgradnju u rešavanju kompleksne geološke problematike, bilo da se radi o izradi specijalnih geoloških karata ili svih drugih istraživanja koja zahtevaju više podataka i detalja nego što je prikazano Osnovnom geološkom kartom razmere 1:100.000.

Tokom 2009. godine planira se nastavak geoloških istraživanja na listovima: Novi Sad 3, Šabac 3, Valjevo 4, Čačak 1, Požarevac 4, Aleksinac 2, Višegrad 4 i Pljevlja 2.

1.1. List Novi Sad 3

U skladu sa istražnim radovima predviđenim projektnim zadatkom geološkog kartiranja lista Novi Sad 3, za 2009. godinu su predviđeni terenski radovi i prateća kabinetsko-laboratorijska istraživanja Fruške gore na ukupnoj površini od oko 195 km2.

Terenska istraživanja bi u većoj meri obuhvatila geološko kartiranje zapadnih delova projektom obuhvaćenog terena i reambulaciju manjeg dela terena koji je kartiran tokom 2008. godine. Reambulacija bi bila izvedena u rejonu potoka Dubočaš.

Geološko kartiranje planira se na području poligona ograničenog na severu pravcem Koruška, Banoštor, Čerević, na istoku potezom od Čerevića, preko Debelog Cera i Grgurevca do u rejon jugozapadno od Velikih Radinaca, na jugu do Laćarka i na zapadu preko Radovača i Šišatovca do Koruška.

1.2. List Šabac 3

Izrada geološke karte 1:50.000 lista Šabac 3 predstavlja nastavak istraživanja koja su obavljena na listu geološke karte Šabac 4. List Šabac 3 zahvata jugozapadni deo lista Šabac razmere 1:100.000.

Na sekcijama Šabac jug, predviđena za istraživanja u 2009. godini su Lipolist i Nakučane u razmeri 1:25.000 i najveće rasprostranjenje imaju kvartarni i tercijarni sedimenti. Radovima koji su planirani u 2009 godini, na sekciji Šabac jug, osim kvartarnih naslaga, ispitivanjima će biti obuhvaćeni i tercijarni sedimenti. Tercijarne naslage koje na području lista Šabac 3 imaju veliko rasprostranjenje, veoma su značajne i u domenu geotehničkih proučavanja. Detaljnim upoznavanjem sa litofacijalnim karakteristikama ovih sedimenata dobila bi se jasna slika rasprostranjenja geoloških formacija i definisale njihove geotehničke osobine. Ovakav pristup istraživanju doprineo bi manjem riziku za gradnju na nestabilnim područjima.

1.3. List Valjevo 4

Istraživanjima u 2009. godini planira se završetak izrade Geološke karte na listu Valjevo-4 južno od Ražane prema Kosjeriću, na preostaloj površini od oko 100 km2 uz definisanje tvorevina Kosjerićke krede i neogena Ražane sa litostratigrafskog aspekta i detaljnije istraživanje Maljenskog ultramafita. Predviđena je reambulacija delova terena na kojima su u prethodnoj fazi istraživanja dobijeni novi podaci.

U narednoj godini planira se izrada Tumača sa finalizacijom geološke karte 1:50.000 i pratećeg sadržaja, uz recenziju celokupnog materijala po završetku realizacije poslednje faze.

1.4. List Čačak 1

U 2009. godini planira se kartiranje površine od 120 km2 izgrađene od paleozojskih metamorfita, trijaskih sedimenata, ofiolitskog melanža, krednog fliša i neogenih sedimenata. U cilju definisanja materijalnih genetskih obeležja stena i izdvajanja formacija, biće snimani lokalni geološki stubovi.

Za područja koja su već formacijski definisana, biće izvedeni dopunski kabinetski radovi, a duž profila kontrolni i dopunski terenski radovi. Za terene čiji je nivo obrađenosti niži, odnosno na nivou Osnovne geološke karte, biće izvedeno sistematsko geološko kartiranje.

Prilikom izrade lista pored osnovnih geoloških istraživanja sprovešće se i specijalna proučavanja značajna za mineralne sirovine (minerageniju), hidrogeologiju, inženjersku geologiju, seizmologiju i geoekologiju.

Izrada Geološke karte 1:50.000 list Čačak-1, u koncepcijskom smislu, obuhvata četiri krupne hronološki i tehnološki sukcesivne faze istraživanja koje bi se izvele u roku od tri do tri godine i šest meseci.

1.5. List Požarevac 4

U toku 2009. godine biće obavljeni radovi na sekcijama 1:25.000 Topolovnik i Malo Crniće na površini od 200 km². Posle kompleksne analize podataka dobijenih ranijim istraživanjima, u zavisnosti od pokrivenosti samog terena i definisanjem mogućih problema, biće definisan potreban obim terenskih istraživanja, laboratorijskih ispitivanja i kabinetskih radova.

Kroz izradu "TGK - Makroprojekat: Kvartar Srbije, Projekat G-1 Kvartar Posavine, Podunavlja i donjeg Pomoravlja", na sekciji Topolovnik 1: 25.000, dobijen je veliki broj podataka pa će se terenski radovi za ovaj list svesti na reambulaciju terena i geološko kartiranje. Na sekciji Malo Crniće 1:25.000, proces istraživanja terena obuhvatio bi rekognosciranje terena, geološko kartiranje, reambulaciju terena i detaljno snimanje lokalnog geološkog stuba u dužini od 40 m. Način obrade terena je koncipiran prema najpovoljnijim metodama istraživanja i principima formacione analize.

1.6. List Aleksinac 2

Ovaj list zahvata površinu od 544 km2 U 2009. godini, pored reambulacije i kartiranja mezozojskih tvorevina, planira se proučavanje i kartiranje paleozojskog i neogenog kompleksa, razvijenih u severozapadnom i zapadnom delu lista Aleksinac 2.

Geološko kartiranje u obimu od oko 150 km2 predviđeno je na sekcijama razmere 1:25.000 - Velika Brezovica i Krivi Vir.

Terenske radove prate odgovarajuća laboratorijska istraživanja i kabinetska obrada.

1.7. List Višegrad 4

Planirana istraživanja u 2009. godini obuhvataju detaljnu fotogeološku doradu u razmeri 1:25.000, dalje dokazivanje prisustva prekambrijuma (snimanje detaljnih stubova) i konačno određivanje formacija, raščlanjavanje trijaskih karbonata (snimanje detaljnih stubova) uz konačno određivanje formacija i terenska provera prisustva mlađih, tercijarnih andezita (krajnji jugoistočni deo sekcije Rudo-zapad). Ovaj rad treba da ima posebno težište na angažovanju specijalista (palinologija, mikropaleontologija, sedimentologija), snimanju detaljnih stubova i petrološkom (vulkaniti) uzorkovanju na unapred određenim tačkama osmatranja na sekciji Rudo-zapad, kao i dodatno kraće reambuliranje i određivanje mogućih mesta snimanja stubova u paleozojskim i trijaskim tvorevinama.

1.8. List Pljevlja 2

Izrada lista Pljevlja 2 planirana je zbog delimično poznatih formacija iz istraživanja na susednim, prethodno završenim listovima Prijepolje 1 i 2 i pogodnosti korelacije sa podacima Geološkog zavoda Crne Gore koji je deo ovog lista na svom području uradio. U 2009. godini, na listu Pljevlja 2 istražni radovi će obuhvatiti detaljnu fotogeološku doradu u razmeri 1:25.000, s posebnim osvrtom na prepoznavanje formacija u poređenju sa listovima Užice 4, Prijepolje 1, Prijepolje 2, što se odnosi na trijaske i paleozojske tvorevine, kao i definisanje prisustva prekambrijumskih tvorevina snimanjem detaljnih stubova. Planirana je terenska provera prisustva tercijarnih andezita na zapadnom delu sekcije Kaluđerovići. Težište rada je na angažovanju specijalista (palinologija, mikropaleontologija, sedimentologija, petrologija) i uzorkovanje na određenim tačkama osmatranja, kao i dodatnom reambuliranju Ofiolitskog melanža i određivanju mogućih mesta snimanja stubova u paleozojskim i trijaskim tvorevinama.

2. Izrada Tumača geoloških karata

U 2009. godini planira se izrada Tumača geoloških karata koji su proistekli iz tekstova godišnjih izveštaja prilikom izrade geoloških karata i podataka samih karata za koje je trebalo dati detaljnije obrazloženje i zajedno sa geološkom kartom i njenim grafičkim prilozima čine jedinstven geološki sadržaj.

2.1. Izrada tumača za list Šabac 4

Tokom 2009. godine, planira se izrada Tumača lista Šabac 4 sa finalizacijom geološke karte 1: 50.000 i pratećeg sadržaja, uz recenziju celokupnog materijala po završetku realizacije poslednje faze.

2.2. Izrada tumača i korekcija Geološke karte Srbije razmere 1:300.000

U narednom periodu, tokom 2009. godine, planira se izrada Tumača sa dopunom podataka i korekcijama geološke karte i pratećeg sadržaja, uz recenziju celokupnog materijala. Ova karta preuzeta je od Saveznog ministarstva nauke i pošto je jedina pregledna opšta geološka karta Srbije, neophodne su planirane dopune i korekcije, kako bi bila pripremljena za štampu.

2.3. Izrada Tumača Geološke karte Karpatobalkanida

Geološka karta Karpatobalkanida između Mehavije, Oravite, Niša i Sofije razmere 1:300 000 urađena je od strane H.G. Kräutner-a i B. Krstića 2003. godine. Za njenu izradu su uzeti podaci iz geoloških karata Rumunije (razmera 1:50.000 i 1:200.000), Bugarske (razmere 1:100.000) i listova OGK razmere 1:100.000, koji pripadaju teritoriji Republike Srbije. U 2009. godini planirana je izrada Tumača koji bi objasnio izdvojene formacije (jedinice, članove) koje su nastale kao rezultat kompilacija geoloških karata tri države.

2.4. Priprema za štampu tumača aeromagnetske karte Republike Srbije

Za obimna aeromagnetska istraživanja koja su rezultirala izradom listova aeromagnetske karte razmere 1:100.000, urađen je tumač koji do sada nije štampan. Da bi se pripremio za štampu, potrebno je grafički uraditi, dopuniti i prilagoditi 151 prilog i izvršiti prelom teksta. Pošto je štampanje samih listova ove karte obiman posao, a karta ima ograničen broj korisnika zbog njenog specifičnog sadržaja, moguće je prilagoditi i štampati samo Tumač aeromagnetske karte koji ima odgovarajuću sadržinu svih listova ove karte.

III OSNOVNA ISTRAŽIVANJA GEOLOŠKIH RESURSA

1. Hidrogeološka istraživanja

Izvođenje hidrogeoloških istraživanja ima za cilj utvrđivanje stanja, potencijala i mogućnosti korišćenja resursa podzemnih voda i geotermalne toplote na teritoriji Republike Srbije.

U 2009. godini planira se realizacija sledećih projekata i studija:

1) Istraživanje, optimalno korišćenje i održivo upravljanje podzemnim vodnim resursima Republike Srbije;

2) Formiranje geološke i hidrogeološke baze podataka nacionalnih parkova Srbije;

3) Izrada Osnovne hidrogeološke karte razmere 1:100.000;

4) Hidrogeološke studije.

1.1. Istraživanje, optimalno korišćenje i održivo upravljanje podzemnim vodnim resursima Republike Srbije

Ovaj strateški projekat realizuje se kroz sledeće podprojekte:

1) Ocena rezervi regionalnih izvorišta podzemnih voda za vodosnabdevanje - regulacija izdani i povećanje kapaciteta;

2) Zaštita podzemnih vodnih resursa Srbije;

3) Monitoring podzemnih vodnih resursa Srbije;

4) Ocena geotermalnih resursa i resursa mineralnih voda Srbije.

1.1.1. Ocena rezervi regionalnih izvorišta podzemnih voda za vodosnabdevanje - regulacija izdani i povećanje kapaciteta

Osnovni cilj projekta je utvrđivanje sadašnjeg stanja eksploatacije podzemnih voda u Republici Srbiji, evidentiranje potencijalnih izvorišta, ocena raspoloživih resursa u funkciji održivog razvoja, kao i analiza mogućnosti veštačkog povećanja kapaciteta izvorišta merama regulacije izdani.

1.1.2. Zaštita podzemnih vodnih resursa Srbije

Planirane su aktivnosti na utvrđivanju sadašnjeg stanja kvaliteta podzemnih voda i geološke sredine, odnosno stanja zagađenosti, evidentiranju postojećih i potencijalnih zagađivača i preduzimanju mera zaštite i remedijacije kontaminiranih podzemnih voda geološke sredine u cilju sveobuhvatne zaštite i poboljšanja kvaliteta podzemnih vodnih resursa i geosredine u Republici Srbiji.

1.1.3. Monitoring podzemnih vodnih resursa Srbije

Zadatak projekta istraživanja je utvrđivanje sadašnjeg stanja monitoringa podzemnih vodnih resursa u Republici Srbiji i koncipiranje i delimično aktiviranje nove monitoring mreže koja će biti usklađena sa realnim potrebama održivog razvoja i integralnog upravljanja podzemnim vodnim resursima sa uslovima implementacije evropskih standarda u oblasti podzemnih voda.

Glavni ciljevi su izgradnja sistema monitoringa podzemnih voda, izrada karata ugroženosti podzemnih voda, uspostavljanje monitoring programa prema principima Okvirne Direktive o Vodama EU (ODV).

1.1.4. Ocena geotermalnih resursa i resursa mineralnih voda Srbije

Postavljeni zadatak je utvrđivanje sadašnjeg stanja istraženosti i eksploatacije resursa geotermalne energije i resursa mineralnih voda u Republici Srbiji, evidentiranje mogućih izvorišta, ocena raspoloživih resursa u funkciji održivog razvoja, analiza mogućnosti povećanja energetske efikasnosti, poboljšanja kvaliteta životne sredine, povećanje asortimana lekovitih voda za piće, intenzivan razvoj turizma, balneoterapije, povećanje proizvodnje hrane u zatvorenom prostoru i razvoj akvakulture, što u krajnjem cilju rezultira i pozitivnim finansijskim efektima koji doprinose povećanju standarda stanovništva, odnosno pospešivanju borbe protiv siromaštva i poboljšanjem zdravlja stanovništva.

1.2. Formiranje geološke i hidrogeološke baze podataka nacionalnih parkova Srbije

Izrada geološkog i hidrogeološkog informacionog sistema nacionalnih parkova Republike Srbije treba da omogući standardizaciju informacija istražnog područja i ostalih podataka koji su od značaja za stanje i analizu istih. Planira se nastavak istraživanja na području nacionalnih parkova Đerdap, Tara i Kopaonik i početak radova na području Nacionalnog parka Fruška gora.

Svrha geoloških istraživanja je da se omogući uspostavljanje koncepta aktivnog upravljanja podzemnim vodama i očuvanja njihovog kvaliteta. U tom smislu predviđena je izrada Hidrogeoloških karata sa izradom katastra vodnih pojava i objekata, karata kvaliteta, karta ugroženosti podzemnih voda i formiranje i uspostavljanje geološke i hidrogeološke baze podataka.

1.3. Izrada Osnovne hidrogeološke karte razmere 1:100.000

Značajan segment osnovnih hidrogeoloških istraživanja je izrada Osnovne hidrogeološke karte razmere 1:100.000, koja predstavlja osnovnu podlogu za dalju nadgradnju u rešavanju hidrogeološke problematike. Planira se nastavak istraživanja na listovima Šabac, Pirot, Bela Palanka, Novi Pazar i Boljevac.

1.4. Hidrogeološke studije

1.4.1. Definisanje kriterijuma za utvrđivanje hidrogeološkog boniteta prostora

Studija definisanja kriterijuma za utvrđivanje hidrogeološkog boniteta prostora kao podloga za davanje koncesija i ubiranje drugih naknada je višegodišnji projekat. U cilju definisanja kriterijuma za utvrđivanje hidrogeološkog boniteta prostora istraživanja će biti usmerena na određivanje neophodnog minimuma poznavanja terena sa aspekta zaštite voda i zaštite prostora od eventualno štetnih uticaja kvaliteta podzemnih voda na okolinu. Izvršiće se hidrogeološka rejonizacija u funkciji vrednovanja terena po tipovima vodonosnih sredina u cilju optimizacije korišćenja i gazdovanja vodama, sa aspekta hidrogeološkog boniteta regiona i hidrogeoloških struktura.

1.4.2. Studija samoprečišćavanja aluvijalnog akvifera Velike Morave u funkciji zaštite životne sredine

Izrada ove studije treba da omogući da se sagledaju realni uslovi kontaminacije podzemnih voda i narušavanja njenog hemijskog sastava, odnosno mogućnost samoprečišćavanja aluvijalne izdani na osnovu utvrđenih karakteristika aluvijalne sredine i kvaliteta podzemnih voda.

2. Inženjerskogeološka istraživanja

Osnovna inženjerskogeološka istraživanja obuhvataju izradu geoloških podloga sa aspekta sagledavanja inženjerskogeoloških uslova i karakteristika terena kao deo sveukupnog definisanja prostora, odnosno definisanja hazarda i rizika korišćenja terena za razne nivoe planiranja i projektovanja.

U okviru ovih istraživanja planira se nastavak rada na projektu - Katastar klizišta i nestabilnih padina teritorije Republike Srbije, izrada Osnovne inženjerskogeološke karte razmere 1:100.000 (u daljem tekstu: OIGK), kao i inženjerskogeološka i hidrogeološka istraživanja u cilju odabira mikrolokacija za za potrebe bezbednog deponovanja opasnih materija i komunalnog otpada.

2.1. Izrada OIGK

U okviru ovih istraživanja planira se nastavak rada na projektu izrada Osnovne inženjerskogeološke karte razmere 1:100.000.

Izrada OIGK podrazumeva izradu tumača i prateće dokumentacije koju sačinjavaju pregledna karta zoniranja terena prema ugroženosti savremenim egzodinamičkim procesima i pojavama i prema stepenu stabilnosti za potrebe izrade namenskih inženjerskogeoloških osnova u okviru plansko-projektne dokumentacije (osnove za prostorno planiranje, osnove za urbanističko planiranje i projektovanje).

U 2009. godini planira se završetak četiri lista OIGK, nastavak rada na listu Pirot i početak radova na listu Gornji Milanovac, i to:

- list Bjeljina - završetak u vektorizovanom obliku;

- list Šabac - završetak u vektorizovanom obliku;

- list Prijepolje - završetak u vektorizovanom obliku;

- list Užice - završetak u vektorizovanom obliku;

- list Pirot - nastavak istraživanja;

- list Gornji Milanovac - novi projekat.

2.2. Katastar klizišta i nestabilnih padina teritorije Republike Srbije

Savremeni geološki procesi, pre svega procesi nestabilnosti i erodibilnosti, predstavljaju krupne probleme za racionalno privredno i urbanističko planiranje i projektovanje. Realizacija ovog projekta je veoma važna za potrebe privrede u oblasti prostornog i urbanističkog planiranja, putnog i železničkog saobraćaja, elektroprivrede, vodoprivrede, poljoprivrede i šumarstva, rudarstva, zaštite životne sredine, civilne zaštite i odbrane.

Ovaj višegodišnji projekat koji se radi kroz aplikaciju GeolISS započet je u 2007. godini.

Cilj ovog projekta je:

- evidencija klizišta (aktivna, privremeno umirena i fosilna) i nestabilnih padina;

- procena uslova i mogućnosti aktiviranja procesa klizanja i definisanje geometrije klizišta (površine i zapremine masa koje su ili bi bile zahvaćene procesom klizanja);

- procena moguće štete koju bi prouzrokovalo aktiviranje procesa klizanja;

- utvrđivanje prioriteta za detaljna geološka istraživanja, projektovanje i preduzimanje preventivnih ili sanacionih mera;

- predlaganje uvođenja preventivnih mera koje bi opasnost od aktiviranja procesa klizanja svela na najmanju meru;

- proširenje informacionog sistema i baze podataka o klizištima u Republici Srbiji;

- izrada projekta osmatranja i kontrole procesa klizanja.

U 2009. godini predviđena su istraživanja uglavnom na teritoriji grada Kragujevca.

2.3. Inženjerskogeološka i hidrogeološka istraživanja u cilju odabira mikrolokacija za potrebe bezbednog deponovanja opasnih materija i komunalnog otpada

Imajući u vidu probleme vezane za odlaganje opasnog i komunalnog otpada, neophodno je pre svega izvršiti odabir lokacije (na osnovu ranije izvedenih geoloških istraživanja), a zatim pristupiti inženjerskogeološkim i hidrogeološkim istraživanjima u cilju definisanja karakteristike sredine koja se predlaže za deponiju opasnog otpada ili pak komunalnog otpada.

Cilj realizacije ovog projekta je da se izvrše inženjerskogeološka i hidrogeološka istraživanja određenog broja lokacija za bezbedno deponovanje opasnog otpada i određenog broja lokacija za regionalne deponije komunalnog otpada.

3. Istraživanje mineralnih sirovina

Tokom 2009. godine planira se nastavak geoloških istraživanja metaličnih, nemetaličnih i energetskih mineralnih sirovina.

3.1. Istraživanja metaličnih mineralnih sirovina

Istraživanja metaličnih mineralnih sirovina imaju za cilj utvrđivanje stanja, potencijalnost i geološko-ekonomsku ocenu resursa i rezervi metaličnih mineralnih sirovina Republike Srbije.

3.1.1. Prognozno-metalogenetska i geološko-ekonomska ocena resursa i rezervi metaličnih mineralnih sirovina Republike Srbije

Započeta istraživanja metaličnih mineralnih sirovina realizovaće se kroz nastavak podprojekata:

1) Sinteza i analiza ostvarenih rezultata geoloških istraživanja metaličnih mineralnih resursa i rezervi metaličnih mineralnih sirovina Srbije - zadatak ovog podprojekata je sagledavanje stepena geološke istraženosti teritorije Republike Srbije sa aspekta resursa i rezervi metaličnih mineralnih sirovina sa obradom podataka o rezultatima geoloških istraživanja;

2) Geološke, rudne i rudonosne formacije Srbije, metalogenetska rejonizacija, genetski modeli ekonomskih tipova ležišta metaličnih mineralnih sirovina Srbije - zadatak ovog podprojekata je stvaranje osnove za prospekciju novih ležišta metaličnih mineralnih sirovina na potencijalno rudonosnim područjima;

3) Razrada kriterijuma savremene geološko-ekonomske ocene resursa i rezervi metaličnih mineralnih sirovina Srbije - zadatak ovog podprojekata je razrada kriterijuma savremene geološko-ekonomske ocene resursa i rezervi metaličnih mineralnih sirovina Republike Srbije po metodici koja je ustaljena u većini zemalja sa razvijenom tržišnom privredom;

4) Utvrđivanje indikatora održivog razvoja u funkciji ocene resursa metaličnih mineralnih sirovina Srbije i njihovog održivog korišćenja - zadatak ovog podprojekata je definisanje i izdvajanje opštih i posebnih kriterijuma održivog razvoja na osnovu kojih će se vršiti generalno izdvajanje indikatora održivog korišćenja metaličnih mineralnih sirovina Republike Srbije;

5) Baza podataka ležišta i pojava metaličnih mineralnih sirovina Srbije za potrebe GeolISS - zadatak podprojekata je priprema elemenata za bazu podataka ležišta i pojava metaličnih mineralnih sirovina u skladu sa Geološkim informacionim sistemom Srbije.

3.1.2. Projekat istraživanja retkih elemenata Srbije sa ocenom mineralne potencijalnosti

Cilj projekta je analitičko utvrđivanje potencijalnosti izabranih rudonosnih prostora za istraživanja mineralizacije retkih elemenata kao što su litijum, berilijum, stroncijum, rubidijum, cezijum, cirkonijum, hafnijum, niobijum, tantal, retke zemlje (podgrupa cerijuma i podgrupa itrijuma), talijum, galijum, germanijum, kadmijum, renijum, selen, telur, skandijum i indijum u okviru olovo-cinkanih pojava i ležišta, pojavama i ležištima bakra, boksita i uglja.

3.1.3. Projekti metalogenetskih proučavanja, istraživanja i utvrđivanja potencijalnosti područja u pogledu metaličnih mineralnih sirovina

Cilj projekata je istraživanje novih pojava i ležišta metaličnih mineralnih sirovina, definisanje potencijalnosti geoloških sredina, kao i sagledavanje mogućnosti za povećanje ukupne potencijalnosti resursa metalogenetskih oblasti i ležišta Republike Srbije po pitanju mangana, hroma, molibdena, volframa, žive, urana, bakra, olova, cinka, antimona, kalaja i drugih metaličnih mineralnih sirovina.

3.2. Istraživanja nemetaličnih mineralnih sirovina

Istraživanja nemetaličnih mineralnih sirovina imaju za cilj utvrđivanje stanja, potencijalnost i geološko-ekonomsku ocenu resursa i rezervi nemetaličnih mineralnih sirovina Republike Srbije.

3.2.1. Prognozno-mineragenetska i geološko-ekonomska ocena resursa i rezervi nemetaličnih mineralnih sirovina Srbije

Započeta istraživanja nemetaličnih mineralnih sirovina realizovaće se kroz nastavak podprojekata:

1) Sinteza i analiza ostvarenih rezultata geoloških istraživanja nemetaličnih mineralnih resursa i rezervi nemetaličnih mineralnih sirovina Srbije - zadatak ovog podprojekata je sagledavanje stepena geološke istraženosti teritorije Republike Srbije sa aspekta resursa i rezervi nemetaličnih mineralnih sirovina sa obradom podataka o rezultatima geoloških istraživanja;

2) Geološke, rudne i rudonosne formacije Srbije, mineragenetska rejonizacija, genetski modeli ekonomskih tipova ležišta nemetaličnih mineralnih sirovina Srbije - zadatak ovog podprojekata je stvaranje osnove za prospekciju novih ležišta nemetaličnih mineralnih sirovina na potencijalno rudonosnim područjima;

3) Razrada kriterijuma savremene geološko-ekonomske ocene resursa i rezervi nemetaličnih mineralnih sirovina Srbije - zadatak ovog podprojekata je razrada kriterijuma savremene geološko-ekonomske ocene resursa i rezervi nemetaličnih mineralnih sirovina Republike Srbije po metodici koja je ustaljena u većini zemalja sa razvijenom tržišnom privredom;

4) Utvrđivanje indikatora održivog razvoja u funkciji ocene resursa nemetaličnih mineralnih sirovina Srbije i njihovog održivog korišćenja - zadatak ovog podprojekata je definisanje i izdvajanje opštih i posebnih kriterijuma održivog razvoja na osnovu kojih će se vršiti generalno izdvajanje indikatora održivog korišćenja nemetaličnih mineralnih sirovina Republike Srbije;

5) Baza podataka ležišta i pojava nemetaličnih mineralnih sirovina Srbije za potrebe GeolISS - zadatak ovog podprojekata je priprema elemenata za bazu podataka ležišta i pojava nemetaličnih mineralnih sirovina u skladu sa Geološkim informacionim sistemom Srbije.

3.2.2. Mineragenetska karta nemetaličnih mineralnih sirovina 1:300.000

U 2009. godini planira se nastavak izrade mineragenetske karte nemetaličnih mineralnih sirovina sa terenskim radovima koja prate odgovarajuća laboratorijska istraživanja i kabinetska obrada, a prema ranije koncipiranoj dinamici na području obuhvaćenom topografskim kartama razmere 1:100.000 na listovima Višegrad, Čačak, Pljevlja, Sjenica i Novi Pazar.

3.2.3. Analitička studija stanja mineralnih resursa

Ovom studijom se planira utvrđivanje stepena istraženosti mineralnih resursa na zaštićenim područjima i prostorima posebne namene, analiza stanja i dosadašnjeg stepena istraženosti prirodnih resursa i dobara po vrstama, prostornom rasporedu, raznovrsnosti, obimu i kvalitetu i izrada ekološko-prostorne osnove o potencijalima prirodnog resursa ili dobra.

3.2.4. Projekti mineragenetskih proučavanja, istraživanja i utvrđivanja potencijalnosti područja u pogledu nemetaličnih mineralnih sirovina

Analitičko istraživanje novih pojava i ležišta nemetaličnih mineralnih sirovina, definisanje potencijalnosti geoloških sredina, kao i sagledavanje mogućnosti za povećanje ukupne potencijalnosti resursa mineragenetskih oblasti i ležišta Republike Srbije po pitanju barita, volastonita, dijatomita, zeolita, magnezita, bazalta, talka, tufova, bentonita i drugih nemetaličnih mineralnih sirovina.

3.3. Istraživanja energetskih mineralnih sirovina

Istraživanja energetskih mineralnih sirovina obuhvataju osnovna geološka istraživanja uglja, nafte, uljnih škriljaca i pratećih mineralnih sirovina koja su u 2009. godini planirana izradom i realizacijom projekata i studija.

3.3.1. Prognozna i geološko-ekonomska ocena resursa i rezervi fosilnih goriva Srbije

U 2009. godini će se završiti popunjavanje baze podataka o resursima i rezervama svih fosilnih goriva (ugalj, nafta, gas, uljni škriljci), nastaviti dopunski laboratorijski radovi, u većem obimu nego prethodne godine i otpočeti kompleksna geološko-ekonomska ocena resursa i rezervi fosilnih goriva Republike Srbije. Za dopunska laboratorijska ispitivanja, terenskim radovima će biti prikupljeno 100 uzoraka za analizu sadržaja i distribucije mikroelemenata metodom masene spektrografije i pet uzoraka za rentgenska ispitivanja uglja Kostolačkog basena.

3.3.2. Geološka istraživanja ugljonosnog basena Vrške Čuke

U 2009. godini, na severoistočnom delu ležišta ugljonosnog basena Vrške Čuke, planirana su osnovna geološka istraživanja radi utvrđivanja prisustva ugljonosne serije i potencijalnosti uglja na potezu Bugarska granica, Burdelj, Velika Čuka. Ova istraživanja obaviće se istražnim bušenjem uz prethodnu pripremu podataka za izbor lokacije planirane bušotine.

Planirana su laboratorijska ispitivanja jezgra bušotine i analiza svih dostupnih podataka prethodnih istraživanja, koja uz korelaciju sa novim, treba da daju podatke o potencijalnosti navedenog prostora i otvore mogućnost za detaljne radove i eksploataciju visokokvalitetnog antracita Vrške Čuke. Uz definisanu potencijalnost ležišta, potrebno je delimično promeniti namenu antracita, odnosno tretirati ga i kao tehnološku sirovinu, osim primene kao energenta.

3.3.3. Istraživanje potencijalnosti ležišta Resavsko-moravskog ugljonosnog basena

Realizacijom ovog projekta na području Resavsko-moravskog ugljonosnog basena, u okviru površine ograničenih perspektivnih rezervi uglja C2 kategorije od oko dva miliona tona, potrebno je istražnim bušenjem u okviru osnovnih geoloških istraživanja, utvrditi potencijalne rezerve uglja C1 kategorije. Ovaj nivo rezultata istraživanja treba da pruži podatke dovoljne za definisanje prostornog položaja ugljenog sloja, kvalitativnih i kvantitativnih karakteristika, strukturno-tektonskih osobina ležišta, odnosno podatke neophodne za nastavak osnovnih i planiranje budućih detaljnih istraživanja i eksploatacije.

IV GEOEKOLOŠKA ISTRAŽIVANJA

Za geoekološka istraživanja planirani su projekti i studije koji se odnose na zaštitu životne sredine u oblasti istraživanja i korišćenja geoloških resursa, kao i zaštitu geoloških vrednosti, retkosti i objekata koji imaju karakter geonasleđa.

1. Katastar jalovišta tehnogenih mineralnih resursa Republike Srbije uz procenu rizika izvora zagađenja i kapaciteta životne sredine

U 2009. godini planira se nastavak Projekta na izradi katastra tehnogenih ležišta mineralnih sirovina (flotacijska i metalurška jalovišta i odlagališta), u skladu sa direktivom Evropske Unije o upravljanju rudarskim otpadom (Direktiva upravljanja otpadom prerađivačkih industrija 203, član 319), izvršenje kategorizacije rizika izvora i kapaciteta životne sredine, izradu inventara rudarskih objekata (aktivnih i zatvorenih), planiranje najoptimalnijih oblika intervencije za sve lokacije u vremenskom i ekonomskom smislu uz kategorizaciju rizika izvorišta i kapaciteta životne sredine na području Zapadne Srbije.

2. Geoekološki materijali kao strateška sirovinska baza za očuvanje životne sredine u Republici Srbiji

U 2009. godini planira se nastavak realizacije na osnovu do sada izvršenih istraživanja mineralnih sirovina i potencijalnosti mineralno-sirovinske baze Republike Srbije, uz precizno definisanje sirovina koje mogu imati primenu kao geoekološki materijali. Neophodno je definisati perspektivne prostore za dalja geološka istraživanja ovih sirovina i utvrditi njihove fizičko mehaničke karakteristike.

3. Geološka istraživanja treseta u kvartarnim sedimentima Dunava

U 2009. godini planira se kartiranje i dopuna postojeće Osnovne geološke karte 1: 25.000 kvartarnih tvorevina sa prospekcijom i istraživanjem novo otkrivenih pojava treseta, čime se dobija nova i savremena geološka karta, koja se po sadržaju podataka i rešenjima približava detaljnim geološkim kartama kako po rasprostranjenosti izdvojenih kartiranih jedinica tako i po njihovoj genezi.

U ovoj godini planira se kartiranje i dopuna postojećih geoloških karata sa prospekcijom i istraživanjem treseta koja će se obaviti na A90–100 km² Dunavskog priobalja istočno, odnosno nizvodno od Smedereva.

Ova istraživanja, osim sa aspekta geoekoloških materijala, dobra su osnova za izradu Geološke karte Srbije 1:50.000. Rezultati ranijih faza istraživanja po ovom projektu već su primenjeni tokom izrade lista Šabac 4 za definisanje kvartarnih sedimenata.

4. Kompleksna geoekološka istraživanja terena donjeg toka Dunava

Planira se nastavak kompleksnih geoekoloških istraživanja prostora donjeg toka Dunava sa ciljem da se definišu faktički ekološki faktori kontaminacije, da se utvrdi trenutno ekološko stanje navedene oblasti, kao i prirodne ekološke i geološke celine koju sačinjavaju geološka građa terena sa morfološko-strukturnim specifičnostima.

5. Turističko-geološka karta Nacionalnog parka Đerdap

Karta obuhvata prostor od Golupca do Porečke reke i u integralnoj verziji biće urađena u razmeri 1:100.000. Na karti će biti prikazane geološke vrednosti i retkosti koje pripadaju objektima geonasleđa, značajni morfološki, geomorfološki i arheološki lokaliteti, lovne i ribolovne oblasti, planinarske i turističke maršute, kao i važni kulturno-istorijski i turistički objekti.

6. Studija utvrđivanja prirodne radioaktivnosti podzemnih voda Srbije

Cilj projekta je utvrđivanje aktivnih radionukleida u uzorcima pijaćih i banjskih voda, odnosno utvrđivanje alfa, beta i gama zračenja, izrada uporedne analize radioaktivnosti voda i prirodne geološke sredine i izrada karte potencijalnosti pojedinačnih radionukleida pijaćih i banjskih voda.

Istraživanjima će biti obuhvaćene podzemne vode koje se smatraju mineralnim, termalnim, banjskim, flaširanim i rudnim vodama ležišta urana, kao i vode akumulacija koje se koriste za vodosnabdevanje stanovništva Republike Srbije.

7. Uticaj otpadnih rudničkih voda na životnu sredinu na području Istočne Srbije

U Istočnoj Srbiji postoji veliki broj napuštenih rudarskih radova i objekata kao posledica istraživanja i eksploatacije ležišta bakra, zlata, uglja i urana iz kojih ističu "rudničke vode", zagađujući životnu sredinu, pre svega površinske i podzemne vode. Istraživanja treba da omuguće izradu katastra rudničkih voda, kompletnih hemijskih, radioloških i mikrobioloških analiza, uspostavljanje monitoringa režima podzemnih voda za najugroženije lokalnosti, izradu karata hazarda i rizika sa aspekta zagađivanja okolnih podzemnih voda i predlog mera zaštite životne sredine od otpadnih rudničkih voda iz napuštenih rudarskih radova i objekata.

8. Analiza stanja prirodne kontaminacije područja Bukulje i uspostavljanje sistema monitoringa

Projekat se bazira na identifikaciji anomalnih koncentracija prirodnih radionukleida u različitim sredinama geosfere - voda, vazduh, stene i biljke i utvrđivanju nultog nivoa prirodne radioaktivnosti magmatsko sedimentnog kompleksa u području ruralnih naselja Bukulje.

Ovim projektom planira se monitoring i kontrola uticaja prirodnih radionukleida, uz izradu geoloških, geoekoloških radiometrijskih i karte geopatogenih zona.

Poseban deo projekta predviđa sanaciju objekta za skladištenje jezgara dobijenih ranijim istraživanjima i formiranju baze podataka jezgara istražnih bušotina.

9. Geohemijska karta Srbije

Za 2009. godinu planirana je izrada pregleda dosadašnjih izvedenih istraživačkih programa i detaljna analiza svih relevantnih podataka dobijenih na osnovu rezultata istraživanja za izradu geohemijske karte i ostalih geoloških rezultata, posebno u oblasti istraživanja i eksploatacije mineralnih sirovina, hidrogeoloških istraživanja, kao i rezultata ispitivanja u funkciji zaštite zemljišta. Na sav prikupljeni materijal treba dati kritički osvrt, uraditi presek stanja, obraditi i sistematizovati sve podatke, sa ciljem implementacije u geološki Atlas Evrope (Geochemical Atlas of Europe) na kome ne postoje podaci za teritoriju Republike Srbije.

U okviru realizacije ovog projekta, planira se definisanje i izrada savremene metodologije za realizaciju osnovnih geohemijskih istraživanja u izradi Geohemijskog atlasa Srbije.

10. Geonasleđe i geodiverzitet severozapadne Srbije

U 2009. godini planira se nastavak rada na finalizaciji geoparka u Krupnju. Ovi radovi predviđaju prikupljanje geoloških materijala za postavku geološkog muzeja Jadarske geotektonske jedinice u Krupnju.

Nastavlja se izrada geoturističkog vodiča za budući geopark i organizuje postavka geološkog muzeja Jadarske geotektonske jedinice.

11. Geonasleđe i geodiverzitet Centralne Srbije

Za 2009. godinu planira se početak geoloških aktivnosti na realizaciji projekta prikupljanja geološke i arheološke dokumentacije područja Mojsinjskih i Poslonskih planina.

Predviđeni suterenski i kabinetski radovi - prikupljanje podataka za geopark uz definisanje litostratigrafskih jedinica i označavanje geoloških profila za prezentacije objekata geonasleđa ovog područja.

12. Geološki objekti i prirodni fenomeni kao integralni elementi geodiverziteta i životne sredine - analiza stanja i održivo korišćenje

Ovaj projekat ima za cilj da se uradi kvantitativno-kvalitativna analiza stanja geoloških objekata i pojava kao elemenata geodiverziteta, reinterpretacija, kategorizacija i rekategorizacija objekata geonasleđa kao najboljih predstavnika geodiverziteta. Projekat uključuje procenu ugroženosti i mere zaštite objekata i pojava, predlog politike u oblasti zaštite i promocije geodiverziteta i objekata geonasleđa uz izradu baze podataka geoloških pojava i objekata kao integralnog dela geološkog informacionog sistema.

Generalni cilj projekta je podizanje javne svesti i informisanosti javnosti o značaju geodiverziteta, geoedukacija stanovništva i podsticanje razvoja geoturizma.

V IMPLEMENTACIJA I RAZVOJ GeolISS

1. Razvoj i nadogradnja Geološkog informacionog sistema Srbije

Realizacijom projekta Geološkog informacionog sistema Srbije (GeolISS), obezbeđena je savremena i efikasna informaciona osnova za obavljanje svih aktivnosti vezanih za planiranja, projektovanja i odlučivanja u oblasti geologije, kao i objektivno sagledavanje celokupnih mineralnih resursa države.

Tokom 2008. godine, svi projekti koje je finansiralo ministarstvo nadležno za zaštitu životne sredine, su realizovani kroz aplikaciju Geološkog informacionog sistema Srbije. Kroz realizaciju ovih projekata sagledana je funkcionalnost samog informacionog sistema, kao i potrebe za proširenjem i doradom određenih sadržaja.

Cilj ovog projekta je proširenje mogućnosti unosa podataka, korekcija određenih panela za unos podataka, odnosno poboljšanje funkcionalnosti samog informacionog sistema.

Nadogradnja Geološkog informacionog sistema Srbije u 2009. godini će se prvenstveno odnositi na dalja proširenja mogućnosti digitalnog zapisa podataka iz domena pojedinih primenjenih disciplina, posebno u ekonomskoj geologiji i hidrogeologiji, uz konstantnu saradnju sa korisnicima GeolISS.

2. Razvoj geološke terminologije i nomenklature za geološku bazu podataka Srbije

U okviru Geološkog informacionog sistema je formiran geološki rečnik, koji predstavlja semantički preciziran i hijerarhijski uređen niz termina i pojmova, sa primarnom ulogom kontrole validnosti unosa podataka. Svaki termin ili pojam u okviru njega sadrži opšteprihvaćenu definiciju ili određenje, podgrupu, grupu i nadgrupu kojoj pripada, odnosno iz čega se izvodi.

Cilj ovog projekta je da se utvrde precizne opšteprihvaćene definicije geoloških termina koji bi bili prevedeni na engleski jezik i usklađeni sa svetskom i evropskom geološkom terminologijom.

U 2009. godini, potrebno je uraditi verifikaciju rečnika, lektorizaciju srpske verzije i prevod na engleski jezik. Nakon toga geološki rečnik će biti postavljen na veb-sajte Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja (u daljem tekstu: Ministarstvo), gde će stručna javnost moći da oceni kvalitet samog rečnika, da da predlog novih termina i slično. Na kraju godine predviđeno je štampanje geološkog rečnika u određenom broju primeraka.

3. Implementacija geoloških kartografskih standarda u geološki informacioni sistem Srbije

Da bi se obezbedila maksimalna iskorišćenost resursa Geološkog informacionog sistema Srbije, potrebno je izvršiti implementaciju kartografskih standarda, odnosno izvršiti kodifikaciju boja za geološku kartu, vektorizaciju i kodifikaciju geoloških simbola i oznaka. Ovo bi uz geološku terminologiju omogućilo da Geološki informacioni sistem bude maksimalno upotrebljiv i u smislu razmene podataka sa svim sličnim informacionim sistemima Evrope i sveta.

Za 2009. godinu je predviđen završetak ovog projekta koji je započet 2008. godine.

4. Prevođenje publikovanog kartografskog sadržaja i sadržaja tumača Osnovne geološke karte (OGK) u format Geološkog informacionog sistema Srbije (GeolISS)

Razvoj geološkog informacionog sistema Srbije podrazumeva prikupljanje novih i unos postojećih podataka. Uporedo sa poslovima na prikupljanju podataka će se odvijati vektorizacija, odnosno prevođenje publikovanog kartografskog sadržaja Osnovne geološke karte (OGK), razmere 1:100.000, kroz aplikaciju Geološkog informacionog sistema Srbije.

Osnovni cilj ovog projekta je digitalizacija listova OGK celokupne teritorije Republike Srbije. Time će se omogućiti brzo publikovanje digitalnih grafičkih prikaza listova OGK i drugih sadržaja karte prema potrebama korisnika, kao i neograničene mogućnosti pretraživanja po različitim kriterijumima, kako same baze geoloških podataka (unesenih iz tumačima Osnovne geološke karte) i grafičkih sadržaja karte. Pored toga, realizacijom ovog projekta se pruža mogućnost za savremeno povezivanje geoloških i drugih sadržaja sa adekvatnim sadržajima u zemljama u okruženju i zemljama EU.

Za 2009. godinu predviđena je vektorizacija sedam listova OGK razmere 1:100000, shodno prioritetu izrade ostalih geoloških karata.

5. Georeferenciranje skeniranih listova, kropovanje, uvezivanje u nacionalni koordinatni sistem Osnovne geološke karte 1:100.000 i skeniranje radnih verzija geološke karte 1:25.000

Uspostavljanjem geološkog informacionog sistema Srbije, stvorena je mogućnost da se određeni geopodaci koji su uneti kroz formu geološkog informacionog sistema prezentuju široj stručnoj javnosti. Za tu namenu korišćeno je posebno softversko rešenje (ArcIMS) i urađena je veb aplikacija, koja pruža mogućnost, ne samo pregledanja pojedinih geoloških karata, već i pretragu baze podataka geološkog informacionog sistema, shodno nivoima pristupa.

Cilj ovog projekta je da se pored ostalih podataka koji će biti na internetu, omogući pregled skeniranih i georeferenciranih listova Osnovne geološke karte (OGK), razmere 1:100.000, kao oficijalne geološke karte Republike Srbije.

Bitna stavka u realizaciji ovog projekta je skeniranje i georeferenciranje radnih verzija geoloških karata razmere 1:25 000, koje su od izuzetne vrednosti za geološku struku i nauku. Kompilacijom ovih karata urađena je Osnovna geološka karta (OGK) razmere 1:100 000.

6. Unos geoloških podataka fonda geološke dokumentacije u formu Geološkog informacionog sistema Srbije (GeolISS)

Geološka dokumentacija kojom raspolaže Republika Srbija je od ogromne važnosti za geološku struku i nauku. Veoma bogat fondovski materijal predstavlja dragocene rezultate geoloških istraživanja bivšeg jugoslovenskog prostora za period poslednjih 50 godina. Fond geološke dokumentacije raspolaže sa preko 5.000 dokumenata (izveštaja, eleborata i karata opšte i specijalne namene), obrađenih i sređenih podataka po mestu i vrsti istraživanja. Većina ove dokumentacije nalazi se u klasičnom papirnom obliku.

Formiranjem Geološkog informacionog sistema Srbije (GeolISS) stvoreni su uslovi da se deo ovog veoma vrednog fondovskog materijala prevede u digitalni oblik i bude dostupan širem krugu korisnika, shodno nivou pristupa koji će definisati Ministarstvo u skladu sa zakonskim propisima koji uređuju ovu oblast.

U sklopu geološkog informacionog sistema Srbije formirana je bibliografska baza podataka koja sadrži sve radove koji se odnose na geologiju za period od 1970. do 1995. godine.

Za narednu godinu predviđeno je unošenje podataka za period od početka 1996. do kraja 2000. godine.

VI OSTALE STRUČNE AKTIVNOSTI

Ovaj program obuhvata izradu i drugih projekata i studija iz oblasti osnovnih geoloških i geoekoloških istraživanja, karata i geoloških osnova za projekte zaštite životne sredine i prostornog planiranja.

U 2009. godini planira se praćenje izrade, ocena kvaliteta istraživanja i revizija autorskih originala i digitalizovanih geoloških karata Republike Srbije i pratećih tumača razmera 1:50.000 i manjih, njihova priprema za štampu i štampanje završenih listova geoloških karata i delova edicije Geološkog atlasa Srbije razmere 1:2.000.000.

VII DINAMIKA IZVOĐENJA RADOVA

Završetak realizacije Programa geoloških istražnih radova za 2009. godinu planiran je za 30. novembar 2009. godine.