ODLUKA

O INSPEKCIJI ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE

("Sl. list opštine Pančevo", br. 7/2004, 21/2004 i 16/2005 i "Sl. list grada Pančeva", br. 13/2009)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom propisuje se nadzor nad primenom Zakona o zaštiti životne sredine, odluka i drugih propisa koji se odnose na zaštitu životne sredine koje na teritoriji grada Pančeva obavlja Sekretarijat za zaštitu životne sredine, Odeljenje za inspekcijske poslove, u daljem tekstu inspekcija za zaštitu životne sredine.

Član 2

Poslove iz nadležnosti inspekcije za zaštitu životne sredine vrše inspektori za zaštitu životne sredine.

Inspektor za zaštitu životne sredine je samostalan u radu, u granicama ovlašćenja utvrđenih Zakonom o zaštiti životne sredine, gradskim odlukama i drugim propisima.

Član 3

U vršenju inspekcijskog nadzora inspektor za zaštitu životne sredine je ovlašćen da:

1. kontroliše stanje i kvalitet životne sredine na teritoriji grada Pančeva,

2. kontroliše da li se privredne i druge delatnosti obavljaju u skladu sa utvrđenim propisima, u pogledu zaštite životne sredine,

3. naloži, odnosno naredi rešenjem izvršenje mera i radnji, uz određivanje za to potrebnog roka,

4. naredi izvršavanje utvrđenih obaveza i preduzimanje mera za otklanjanje nedostataka,

5. podnese prijavu nadležnom organu za učinjeno krivično delo ili privredni prestup i podnese zahtev za pokretanje prekršajnog postupka,

6. izriče i naplaćuje novčane kazne na licu mesta za prekršaje propisane gradskim odlukama,

7. vrši pregled objekata i prostorija u cilju preduzimanja odgovarajućih mera za otklanjanje nedostataka u radu objekata i uređaja i

8. preduzima druge mere i radnje za koje je ovlašćen zakonom ovom odlukom i drugim propisima.

Član 4

Poslove inspektora za zaštitu životne sredine mogu obavljati lica koja imaju visoku školsku spremu odgovarajućeg smera, položen stručni ispit za rad u organima uprave sa najmanje tri godine radnog iskustva.

Prilikom vršenja nadzora, inspektor za zaštitu životne sredine mora imati legitimaciju kojom dokazuje svojstvo inspektora.

Legitimacija inspektora za zaštitu životne sredine izdaje se na propisanom obrascu od strane Gradske uprave - Sekretarijata za zaštitu životne sredine, koja je potpisana od strane ovlašćenog lica.

Član 5

Prilikom vršenja inspekcijskog nadzora, inspektor za zaštitu životne sredine nosi službeno odelo.

Vrsta, izgled i rok trajanja službenog odela inspektora za zaštitu životne sredine, utvrđuje se Pravilnikom o nabavci i korišćenju službenog odela, zaštitne i radne odeće i obuće.

Član 6

Inspektor za zaštitu životne sredine, u vršenju poslova nadzora, sarađuje sa drugim organima i organizacijama, ustanovama, preduzećima, mesnim zajednicama i drugim zainteresovanim organima, organizacijama i građanima.

Član 7

Preduzeće, ustanova i druge organizacije, odnosno građani dužni su da inspektoru za zaštitu životne sredine omoguće nesmetano vršenje poslova, stave na uvid potrebna dokumenta i u roku koji odredi inspektor za zaštitu životne sredine, dostave potrebne podatke.

U postupku vršenja inspekcijskog nadzora, inspektor za zaštitu životne sredine može saslušavati i uzimati izjave od odgovornih i zainteresovanih lica i svedoka, a u skladu sa posebnim propisima može koristiti usluge stručnih organizacija.

Inspektor za zaštitu životne sredine može, u slučaju potrebe, zatražiti pomoć od organa unutrašnjih poslova, radi obezbeđenja izvršenja rešenja i sprovođenja drugih radnji.

Inspektor za zaštitu životne sredine je dužan da uzme u postupak prijave građana, preduzeća i drugih organizacija u vezi sa poslovima iz nadležnosti inspekcije za zaštitu životne sredine i da o rezultatima postupka obavesti podnosioca prijave u što kraćem roku a koji ne može biti duži od trideset dana.

Član 8

O svakom izvršenom inspekcijskom pregledu inspektor za zaštitu životne sredine sastavlja zapisnik, koji sadrži utvrđeno činjenično stanje.

Nalog inspektora za zaštitu životne sredine daje se u formi rešenja gde se utvrđuje i rok za otklanjanje utvrđenih nedostataka i nepravilnosti.

Rešenje se obavezno dostavlja preduzeću, odnosno ustanovi i drugoj organizaciji, odnosno građaninu nad čijim je poslovanjem, odnosno postupanjem izvršen inspekcijski nadzor.

Preduzeće, ustanova i druga organizacija, odnosno građanin iz stava 3. ovog člana, pismenim putem obaveštavaju inspektora za zaštitu životne sredine o preduzetim merama naloženim u rešenju, u roku od osam dana od dana isteka roka iz stava 2. ovog člana.

Nakon isteka roka za izvršenje naložene, odnosno naređene mere, inspektora za zaštitu životne sredine, vrši kontrolni inspekcijski pregled o čemu sačinjava zapisnik.

Član 9

Kad inspektor za zaštitu životne sredine oceni da je povredom propisa učinjen prekršaj, privredni prestup ili krivično delo dužan je da bez odlaganja podnese zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, odnosno prijavu za učinjeni privredni prestup ili krivično delo.

Član 10

Ako u vršenju inspekcijskog nadzora inspektor za zaštitu životne sredine utvrdi povredu propisa čiju primenu kontroliše druga inspekcija, državni organ i organizacija, dužan je da ih obavesti, radi preduzimanja mera iz njihove nadležnosti.

Inspektor za zaštitu životne sredine je dužan da čuva, kao službenu tajnu, podatke do kojih dođe prilikom vršenja nadzora ili koje mu druga inspekcija, državni organ i organizacija, dostave u vršenju nadzora.

Član 11

Protiv rešenja inspektora za zaštitu životne sredine, može se izjaviti žalba, Pokrajinskom sekretarijatu za zaštitu životne sredine i održivi razvoj - Novi Sad, u roku od 15 dana, od dana dostavljanja.

Protiv rešenja inspektora za zaštitu životne sredine u stvarima iz izvornog delokruga opštine, žalba se izjavljuje Gradskom veću grada Pančeva u roku od 15 dana od dana dostavljanja.

Žalba se neposredno predaje ili šalje poštom Sekretarijatu za zaštitu životne sredine u Pančevu.

Žalba protiv rešenja inspektora za zaštitu životne sredine ne odlaže njegovo izvršenje.

Član 12

Inspektor za zaštitu životne sredine je dužan, da na zahtev starešine organa, dostavi pisani izveštaj o radu, u datom roku.

Inspektor za zaštitu životne sredine je posebno odgovoran:

1. ako u vršenju nadzora ne preduzme, ne predloži ili ne odredi meru za koju je ovlašćen;

2. ako ne predloži ili ne pokrene postupak pred nadležnim organom zbog utvrđene nezakonitosti, odnosno nepravilnosti;

3. ako prekorači granice ovlašćenja.

Član 13

Inspekcija za zaštitu životne sredine je dužna da podnosi izveštaj o svom radu i pojavama u oblasti u kojima je vršila nadzor, o preduzetim merama i rezultatima tih mera Skupštini grada Pančeva.

Inspekcija za zaštitu životne sredine može po potrebi da organizuje dežurstvo u popodnevnim satima, noću, u dane vikenda i praznika, po prijavi građana i nalogu starešine, uvođenjem obaveznog dežurstva i preraspodelom radnog vremena.

II KAZNENE ODREDBE

Član 14

Novčanom kaznom u iznosu od 10.000 do 50.000 dinara, kazniće se za prekršaj pravno lice ako:

- inspektoru za zaštitu životne sredine ne pruži potrebne podatke ili ga na drugi način onemogućava i ometa u vršenju službene dužnosti, odnosno ne dostavi tražene podatke, u određenom roku ili dostavi netačne podatke,

- ne postupi po nalogu, odnosno naređenju iz rešenja inspektora za zaštitu životne sredine (član 8. stav 1. i 2.).

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana, kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu, novčanom kaznom u iznosu od 1.000 do 3.000 dinara.

Član 15

Novčanom kaznom u iznosu od 5.000 do 25.000 dinara kazniće se preduzetnik ako učini prekršaj iz čana 14. stav 1.

Član 16

Novčanom kaznom u iznosu od 1.000 do 3.000 dinara kazniće se fizičko lice, ako učini prekršaj iz člana 14. stav 1.

III PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 17

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu opštine Pančevo".

 

Samostalni član Odluke o izmenama
Odluke o inspekciji za zaštitu životne sredine

("Sl. list grada Pančeva", br. 13/2009)

Član 8

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Pančeva".