UREDBA

O PRIBAVLJANJU SAGLASNOSTI, USLOVIMA I NAČINU LANSIRANJA RAKETA PROTIV GRADONOSNIH OBLAKA

("Sl. list SFRJ", br. 32/87 i "Sl. list SRJ" br. 2/93)

Član 1

Rakete protiv gradonosnih oblaka mogu se lansirati ako se time ne ugrožava bezbednost vazdušne plovidbe, pod uslovima i na način koji su propisani ovom uredbom, a po prethodno pribavljenoj saglasnosti nadležne službe kontrole letenja.

Član 2

Protiv gradonosnih oblaka mogu se lansirati samo rakete koje imaju atest i odobrenje za stavljanje u promet eksplozivnih materija.

Član 3

Pribavljanje saglasnosti i izdavanje naređenja za lansiranje raketa vrši organizacija nadležna za hidrometeorološke poslove koju ovlasti nadležni organ u republici, odnosno autonomnoj pokrajini.

Rakete može lansirati samo lice koje je organizacija za hidrometeorološke poslove obučila i ovlastila za vršenje tih poslova.

Član 4

Organizacija za hidrometeorološke poslove dužna je da pre lansiranja raketa bilo kog dometa pribavi saglasnost nadležne službe kontrole letenja sa kojom mora imati stalnu radio-vezu ili direktnu telefonsku vezu.

Organizacija za hidrometeorološke poslove mora imati stalnu radio-vezu ili direktnu telefonsku vezu sa svakim licem koje vrši neposredno lansiranje raketa.

Član 5

Raketa protiv gradonosnih oblaka ne može se lansirati ako se, s obzirom na domet rakete i pravac lansiranja može pretpostaviti da će raketa uleteti u vazdušni prostor susedne države, osim ako međunarodnim ugovorom koji obavezuje Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju nije drugačije određeno.

Član 6

Organizacija za hidrometeorološke poslove je dužna da, zavisno od meteoroloških uslova, unapred obavesti nadležnu službu kontrole letenja o mogućoj potrebi lansiranja raketa u određenom području, a najdocnije na 10 minuta pre vremena predviđenog za početak lansiranja raketa.

Organizacija za hidrometeorološke poslove dužna je da, najdocnije tri minuta pre vremena predviđenog za lansiranje raketa, zatraži saglasnost za lansiranje raketa od nadležne službe kontrole letenja.

Nadležna služba kontrole letenja, po prijemu zahteva iz stava 2. ovog člana dužna je da, u vremenu predviđenom u stavu 2. ovog člana, obavesti organizaciju da li može pristupiti lansiranju raketa.

Izuzetno, ako meteorološki uslovi to zahtevaju, saglasnost za lansiranje raketa može se zatražiti bez prethodnog obaveštavanja o mogućoj potrebi lansiranja raketa, a nadležna služba kontrole letenja dužna je da, u roku od pet minuta, obavesti organizaciju za hidrometeorološke poslove da li se može pristupiti lansiranju raketa.

Član 7

Nadležna služba kontrole letenja može povući izdatu saglasnost za lansiranje raketa, a organizacija za hidrometeorološke poslove dužna je da, odmah ili najdocnije u roku od tri minuta, obustavi lansiranje raketa i da o tome obavesti tu službu.

Ako lice koje neposredno vrši lansiranje raketa uoči da svojim radnjama može da ugrozi vazduhoplov u letu, dužno je da odmah obustavi lansiranje raketa i da o tome obavesti organizaciju za hidrometeorološke poslove.

Član 8

Zahtev kojim se traži saglasnost za lansiranje raketa treba da sadrži sledeće podatke o:

1) delu vazdušnog prostora u kome se predviđa lansiranje raketa, sa oznakom tog prostora propisanom ovom uredbom;

2) približnom vremenu predviđenom za lansiranje raketa;

3) maksimalnoj nadmorskoj visini koju može dostići raketa previđena za lansiranje.

Saglasnost nadležne službe kontrole letenja za lansiranje raketa mora da sadrži podatke iz stava 1. ovog člana, bez obzira na to da li su ti podaci isti sa podacima u zahtevu ili su izmenjeni od strane nadležne službe kontrole letenja.

Član 9

Organizacija za hidrometeorološke poslove je dužna da se, prilikom lansiranja raketa, pridržava podataka iz saglasnosti za lansiranje raketa i ne može ih menjati bez saglasnosti nadležne službe kontrole letenja.

Po prestanku lansiranja raketa organizacija za hidrometerološke poslove je dužna da o tome odmah obavesti nadležnu službu kontrole letenja.

Član 10

Deo vazdušnog prostora u kome će se lansirati rakete određuju se pomoću identičnih geografskih karata razmera 1:500.000, sa ucrtanim i označenim kvadratima, čiju dimenziju utvrđuje nadležna služba kontrole letenja i nadležna služba za hidrometeorološke poslove i sa ucrtanim vazdušnim putevima i aerodromskim zonama.

Geografske karte iz stava 1. ovog člana pribavlja organizacija za hidrometeorološke poslove, a identičnost karata overava nadležna služba kontrole letenja.

Za određivanje delova vazdušnog prostora, pored identičnih geografskih karata iz stava 1. ovog člana, mogu se koristiti i druga sredstva i uređaji čije se tehničke karakteristike utvrđuju sporazumno između organizacije za hidrometeorološke poslove i nadležne službe kontrole letenja.

Član 11

Razgovori vođeni radio-vezom ili telefonom između organizacije za hidrometeorološke poslove i nadležne službe kontrole letenja u vezi sa pribavljanjem saglasnosti za lansiranje raketa moraju biti snimljeni na magnetofonskoj traci nadležne službe kontrole letenja. Te trake se čuvaju 30 dana od dana kad je razgovor vođen.

Razgovori vođeni između lica u organizaciji za hidrometeorološke poslove moraju se snimati na magnetofonskoj traci na sopstvenom uređaju. Traka se čuva 30 dana od dana kad je razgovor vođen.

Član 12

Organizacije za hidrometeorološke poslove i nadležna služba kontrole letenja sarađivaće i koordiniraće svoje poslove lansiranja raketa protiv gradonosnih oblaka.

Član 13

Novčanom kaznom od 45.000 do 450.000 dinara kazniće se za prekršaj organizacija za hidrometeorološke poslove ako se bez odobrenja nadležnog organa u republici, odnosno autonomnoj pokrajini bavi lansiranjem raketa protiv gradonosnih oblaka (član 3. stav 1).

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se novčanom kaznom od 8.000 do 80.000 dinara i odgovorno lice u organizaciji za hidrometeorološke poslove.

Član 14

Novčanom kaznom od 25.000 do 250.000 dinara kazniće se za prekršaj organizacija za hidrometeorološke poslove:

1) ako pre lansiranja raketa bilo kog dometa ne pribavi saglasnost nadležne službe kontrole letenja ili ako sa njom nema stalnu radio-vezu ili direktnu telefonsku vezu ili ako nema stalnu radio-vezu ili direktnu telefonsku vezu sa svakim licem koje vrši neposredno lansiranje raketa (član 4. stav 1);

2) ako se prilikom lansiranja raketa ne pridržava podataka iz saglasnosti za lansiranje raketa ili ako te podatke menja bez saglasnosti nadležne službe kontrole letenja ili ako po prestanku lansiranja raketa o tome odmah ne obavesti nadležnu službu kontrole letenja (član 9);

3) ako razgovore vođene radio-vezom ili telefonom sa nadležnom službom kontrole letenja u vezi sa pribavljanjem saglasnosti ne snimi na magnetofonskoj traci ili ako tu traku ne čuvaju 30 dana od dana kada je razgovor vođen (član 11. stav 1);

4) ako se razgovori vođeni između lica u organizaciji za hidrometeorološke poslove ne snimaju na magnetofonskoj traci na sopstvenom uređaju ili ako se te trake ne čuvaju 30 dana od dana kada je razgovor vođen (član 11. stav 2).

Za prekršaje iz stava 1. ovog člana kazniće se novčanom kaznom od 8.000 do 80.000 dinara i odgovorno lice u organizaciji za hidrometeorološke poslove.

Član 15

Novčanom kaznom od 8.000 do 80.000 dinara kazniće se za prekršaj pojedinac ako vrši lansiranje raketa protiv gradonosnih oblaka a nije obučen i ovlašćen za vršenje tih poslova od strane organizacije za hidrometeorološke poslove (član 3. stav 3).

Član 16

Danom stupanja na snagu ove uredbe prestaje da važi Uredba o pribavljanju saglasnosti i uslovima i načinu lansiranja raketa protiv gradonosnih oblaka ("Službeni list SFRJ", br. 8/84).

Član 17

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SFRJ".