PRAVILNIK

O OBLIKU I SADRŽINI OBRASCA ODOBRENJA ZA VRŠENJE JAVNOG PREVOZA U UNUTRAŠNJOJ PLOVIDBI I REGISTRA ZA UPISIVANJE IZDATIH ODOBRENJA

("Sl. glasnik SRS", br. 19/78)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se oblik i sadržina obrasca odobrenja koja se izdaju građanima za vršenje javnog prevoza u unutrašnjoj plovidbi i oblik i sadržina registra za upisivanje ovih odobrenja.

Član 2

Opštinski organ uprave nadležan za saobraćaj izdaje odobrenje za vršenje javnog prevoza građanima, na obrascu koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Obrazac odobrenja iz stava 1. ovog člana štampa se na trodelnom kartonu, trajnijeg kvaliteta, koji ima dimenzije 300 x 140 mm, a presavijen dva puta po dužini ima dimenzije 100 x 140 mm.

Član 3

Obrazac odobrenja sadrži:

1. Na prvoj spoljnoj strani: naziv opštinskog organa uprave koji je izdao odobrenje, pun naziv odobrenja, broj pod kojim je odobrenje upisano u registar, ime i prezime i prebivalište imaoca odobrenja, broj odobrenja, datum izdavanja odobrenja, ime i prezime i prebivalište stručnog poslovođe, broj odobrenja za vršenje javnog prevoza preko stručnog poslovođe, datum izdavanja odobrenja stručnom poslovođi, pečat i potpis ovlašćenog radnika opštinskog organa uprave koji je izdao odobrenje.

2. Na prvoj unutrašnjoj strani: naznačenje vrste plovnog objekta, ime ili oznaku plovnog objekta, broj sedišta, korisnu nosivost, vreme važenja odobrenja, vrste prevoza.

3. Na drugoj unutrašnjoj strani: vreme na koje je produženo važenje odobrenja, potpis ovlašćenog radnika opštinskog organa uprave koji je produžio važenje odobrenja.

4. Na trećoj unutrašnjoj strani: promene podataka u odobrenju.

Član 4

Registar izdatih odobrenja za vršenje javnog prevoza putnika i stvari plovnim objektima vodi se na obrascu koji je sastavni deo ovog pravilnika.

Član 5

Registar je knjiga u tvrdom povezu sa stranama koje su označene rednim brojevima i prošivene jemstvenikom, čiji su krajevi pričvršćeni voskom na unutrašnjim stranama korica sa utisnutim pečatom skupštine opštine.

Svaka strana registra čini registarski list.

Registar mora biti overen pečatom i potpisom ovlašćenog radnika opštinskog organa uprave koji vodi registar.

Član 6

Obrazac registra sadrži: naziv registra, redni broj strane, datum upisa odobrenja u registar, podatke o prevoziocu (ime i prezime, prebivalište, vrsta prevoza, broj odobrenja i datum njegovog izdavanja), podatke o stručnom poslovođi (ime i prezime, prebivalište, broj odobrenja i datum njegovog izdavanja), podatke o plovnom objektu (vrsta plovnog objekta, ime ili oznaka plovnog objekta, broj sedišta, korisna nosivost), podatke o privremenoj obustavi vršenja javnog prevoza (broj dozvole i datum njenog izdavanja, vreme trajanja privremene obustave), podatke o prestanku važenja odobrenja za vršenje javnog prevoza (razlog prestanka važenja odobrenja, datum prestanka važenja odobrenja), napomene, pečat i potpis ovlašćenog radnika opštinskog organa uprave koji vodi registar.

Član 7

Odobrenja za vršenje javnog prevoza upisuju se u registar hronološkim redom.

Član 8

Ispravka pogrešno upisanih podataka, ili podataka koji se zbog nastalih promena moraju izmeniti, vrše se na taj način što se tekst u registru, koji se ispravljanjem menja, precrtava tako da ostane čitak, a iznad ili ispod njega upisuje se novi tekst.

Ispravka u registru izvršena na način iz stava 1. ovog člana mora biti overena potpisom radnika koji vodi registar sa naznačenjem datuma izvršene ispravke.

Ako ne postoji mogućnost da se ispravka podataka izvrši na način određen u stavu 1. ovog člana, podaci sa te strane prenose se na novu stranu registra i na njoj označuje strana sa koje su podaci preneseni. Na strani registra sa koje se prenose podaci povlači se kosa linija crvene boje i naznačuje redni broj strane registra na koju se podaci prenose.

Član 9

Opštinski organ uprave nadležan za saobraćaj ustanoviće registar na propisanom obrascu u roku od 6 meseci od dana stupanja na snagu ovog pravilnika.

Član 10

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Socijalističke Republike Srbije".

 

Napomene

Obrasci koji su sastavni deo ovog pravilnika, objavljeni su u "Sl. glasniku SRS", br. 19/78, str. 1214-1216.