GODIŠNJI PROGRAM
ZAŠTITE, UREĐENJA I KORIŠĆENJA POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA NA TERITORIJI GRADA BEOGRADA ZA 2009. GODINU

("Sl. list grada Beograda", br. 24/2009)

Godišnjim programom zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta na teritoriji grada Beograda za 2009. godinu (u daljem tekstu: Godišnjim programom) utvrđuju se: vrsta i obim radova na zaštiti i uređenju poljoprivrednog zemljišta, sa planom ulaganja sredstava, kao i Plan korišćenja poljoprivrednog zemljišta u svojini Republike Srbije (u daljem tekstu: u državnoj svojini).

Poljoprivredno zemljište, kao dobro od opšteg interesa, jeste zemljište koje se koristi za poljoprivrednu proizvodnju (njive, vrtovi, voćnjaci, vinogradi, livade, pašnjaci, ribnjaci, trstici i močvare) i zemljište koje je odgovarajućim planskim aktom namenjeno za poljoprivrednu proizvodnju.

Godišnjim programom predložene su planirane površine poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini za davanje u zakup, u ukupnoj površini od 4.747,9383 ha, koje se nalazi na području osam gradskih opština, i to: Barajevo, Voždovac, Grocka, Zemun, Lazarevac, Obrenovac, Sopot i Surčin.

Sastavni delovi ovog programa su: Opšti deo, Program utvrđivanja radova na zaštiti i uređenju poljoprivrednog zemljišta i Plan korišćenja poljoprivrednog zemljišta u državnoj sredini.

I OPŠTI DEO

1. Uvod

Teritoriju grada Beograda, utvrđenu zakonom, čine naseljena mesta, odnosno područja katastarskih opština koje ulaze u sastav grada.

U okviru zakonom utvrđene teritorije grada, obrazovane su gradske opštine čije područje čine naseljena mesta, odnosno područja 176 katastarskih opština koje ulaze u njen sastav.

Gradske opštine u gradu Beogradu su: Barajevo, Voždovac, Vračar, Grocka, Zvezdara, Zemun, Lazarevac, Mladenovac, Novi Beograd, Obrenovac, Palilula, Rakovica, Savski venac, Sopot, Stari grad, Surčin i Čukarica.

Grafički prikaz gradskih opština na teritoriji grada Beograda

Područje gradske opštine čine:

Gradska
opština

Katastarska opština

Broj
KO

Barajevo

Arnajevo, Barajevo, Baćevac, Beljina, Boždarevac, Veliki Borak, Vranić, Guncati, Lisović, Manić, Meljak, Rožanci, Šiljakovac

13

Voždovac

Beli Potok, Voždovac, Jajinci, Kumodraž, Rakovica selo, Zuce, Pinosava, Ripanj

8

Vračar

Vračar

1

Grocka

Begaljica, Boleč, Brestovik, Vinča, Vrčin, Grocka, Dražanj, Živkovac, Zaklopača, Kaluđerica, Kamendol, Leštane, Pudarci, Ritopek, Umčari

15

Zvezdara

Zvezdara, Veliki Mokri Lug, Mali Mokri Lug, Mirijevo

4

Zemun

Batajnica, Zemun, Zemun polje, Ugrinovci

4

Lazarevac

Arapovac, Barzilovica, Baroševac, Bistrica, Brajkovac, Burovo, Veliki Crljeni, Vrbovno, Vreoci, Dren, Dudovica, Županj, Zeoke, Jankovac, Kruševica, Lazarevac, Leskovac, Lukavica, Mali Crljeni, Medoševac, Mirosaljci, Petka, Prkosava, Rudovci, Sakulja, Sokolovo, Stepojevac, Strmovo, Stubica, Trbušnica, Cvetovac, Čibutkovica, Šopić, Šušnjar

34

Mladenovac     

Amerić, Velika Ivanča, Velika Krsna, Vlaška, Granice, Dubona, Jagnjilo, Kovačevac, Koraćica, Mala Vrbica, Markovac, Međulužje, Mladenovac (varoš), Mladenovac (selo), Pružatovac, Rabrovac, Rajkovac, Senaja, Šepšin

19

Novi Beograd

Novi Beograd

1

Obrenovac

Baljevac, Barič, Belo polje, Brgulice, Brović, Veliko Polje, Vukićevica, Grabovac, Draževac, Dren, Zabrežje, Zvečka, Jasenak, Konatice, Krtinska, Ljubinić, Mala Moštanica, Mislođin, Obrenovac, Orašac, Piroman, Poljane, Ratari, Rvati, Skela, Stubline, Trstenica, Urovci, Ušće

29

Palilula

Višnjica, Krnjača, Palilula, Borča, Veliko selo, Besni fok, Kovilovo, Ovča, Komareva Humka, Lepušnica, Slanci

11

Rakovica

Kneževac, Resnik, Stara Rakovica

3

Savski venac

Savski venac

1

Sopot

Babe, Guberevac, Drlupa, Dučina, Đurinci, Mala Ivanča, Mali Požarevac, Nemenikuće, Parcani, Popović, Ralja, Rogača, Sibnica, Slatina, Sopot, Ropočevo, Stojnik

17

Stari grad

Stari grad

1

Surčin

Bečmen, Boljevci, Dobanovci, Jakovo, Petrovčić, Progar, Surčin

7

Čukarica

Veliki Makiš, Železnik, Čukarica, Velika Moštanica, Ostružnica, Rušanj, Sremčica, Umka

8

UKUPNO

 

176

Opšti deo Godišnjeg programa obuhvata predlog zaštite i uređenja poljoprivrednog zemljišta, kao i podatke o površinama poljoprivrednog zemljišta koji su prikazani u tabelarnim pregledima.

1.1. Zaštita i uređenje poljoprivrednog zemljišta

Zaštita poljoprivrednog zemljišta obuhvata mere i aktivnosti koje se preduzimaju sa ciljem trajnog obezbeđenja prirodnih funkcija zemljišta, korišćenja zemljišta u skladu sa njegovom namenom, očuvanja i unapređivanja namenskog korišćenja zemljišta.

Pod uticajem složenih reljefnih, klimatskih, pedoloških i hidroloških uslova, zastupljenost i namene korišćenja poljoprivrednog zemljišta na teritoriji grada Beograda su jako izdiferencirani u prostoru.

Opšti dugoročni cilj u oblasti zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta jeste očuvanje i unapređenje prostorno heterogenih resursa i uslova za proizvodnju kvalitetnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, uporedo s kontinuiranim poboljšavanjem materijalnih i socijalnih uslova življenja stanovništva, zasnivanom na konceptu Održivog poljoprivrednog i ruralnog razvoja.

U okviru ovoga opšteg cilja izdvajaju se sledeći posebni ciljevi zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta:

- očuvanje površina i plodnosti poljoprivrednog zemljišta, radi zadovoljavanja prehrambenih i drugih potreba, materijalne i nematerijalne prirode, sadašnjih i budućih generacija;

- usklađivanje načina korišćenja poljoprivrednog zemljišta s prirodnim pogodnostima i ograničenjima, s jedne strane, i razvojnim potrebama lokalnih zajednica, s druge;

- evidentiranje erozionih terena, određivanje i kontrola sprovođenja odgovarajućih radova i mera zaštite poljoprivrednih zemljišta na tim terenima;

- zaustavljanje procesa neplanskog širenja stambeno-privrednih zona, uporedo sa preduzimanjem efikasnih mera zaštite pedološkog sloja od degradacije raznovrsnim zagađenjima, koje su rezultat čovekovih proizvodnih i potrošačkih aktivnosti;

- obezbeđenje podrške tehničko-tehnološkom, strukturnom i organizacionom unapređenju poljoprivredne proizvodnje (uspostavljanje skladnijeg odnosa između biljne i stočarske proizvodnje, efikasnije iskorišćavanje mestimičnih pogodnosti za osnivanje ribnjaka, intenziviranje povrtarske proizvodnje, izgradnja savremenih sistema za navodnjavanje i odvodnjavanje, sprovođenje programa ukrupnjavanja, komasacije, dobrovoljnog grupisanja zemljišta i uređenja zemljišnih poseda i sl.).

Prema podacima Zavoda za informatiku i statistiku grada Beograda na teritoriji grada Beograda nalazi se ukupno 217.272 ha poljoprivrednog zemljišta, od čega obradivo poljoprivredno zemljište (oranice i bašte, voćnjaci, vinogradi i livade) obuhvata 204.757 ha ili 94%.

Poljoprivredno zemljište u državnoj svojini obuhvata 43.353 ha ili 20%, a u privatnoj i drugim oblicima svojine 173.918 ha ili 80% od ukupne površine poljoprivrednog zemljišta na teritoriji grada Beograda.

Površine poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na teritoriji grada Beograda prema katastarskim klasama i kulturama su vrlo heterogene, od čega zavise i proizvodne osobine ovog zemljišta. Najveće učešće prema kategorijama korišćenja poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini imaju njive i vrtovi (87%), a koje su istovremeno najpogodnije za davanje u zakup, i pripadaju boljim katastarskim klasama (prvoj, drugoj i trećoj).

Pedološke osobine poljoprivrednog zemljišta

Orografski (nadmorska visina, nagibi i ekspozicija terena) i klimatski uslovi uticali su na formiranje različitih tipova zemljišta koji se razlikuju po prirodnoj plodnosti, obliku i veličini površina, kao i mogućnosti iskorišćavanja u poljoprivrednoj i šumarskoj proizvodnji.

Kada se govori o pedološkim tipovima zemljišta (kategorija koja u značajnom stepenu određuje i njegove proizvodne karakteristike) treba istaći da su najdetaljnija istraživanja urađena u gradskim opštinama Zemun i Surčin. Ove dve opštine, predstavljaju deo panonske ravnice koja se odlikuje zemljištem najboljeg kvaliteta, kako sa stanovišta hemijskih, tako i sa stanovišta fizičkih osobina, i na njihovom području zastupljeni su sledeći tipovi zemljišta:

Tip zemljišta

Zastupljenost (%)

Černozem

22

Aluvijumi

12

Livadske crnice

18

Ritske crnice

22

Zaslanjena zemljišta

10

Ostali tipovi zemljišta

  6

Ukupno

100

Pored značajnog učešća vrlo kvalitetnog zemljišta (černozemi, aluvijumi, livadske i ritske crnice), evidentan je i udeo zaslanjenih zemljišta, koja bi trebalo određenim pedomeliorativnim merama popraviti u cilju smanjenja sadržaja soli u orničnom sloju.

Drugo, veoma značajno poljoprivredno područje, koje pripada teritoriji grada Beograda, nalazi se na levoj obali reke Dunav, odnosno u Pačevačkom Ritu. Ove površine, vrlo pogodne za intenzivnu biljnu proizvodnju, pripadaju gradskoj opštini Palilula, i to u katastarskim opštinama koje se nalaze severno od Dunava. Ovo područje zauzima veliku teritoriju i ima značajne obradive površine, a prema podacima dobijenim u stručnoj službi "PKB Korporacije", one pripadaju sledećim tipovima zemljišta:

Tip zemljišta

Zastupljenost (%)

Ritska crnica

40

Aluvijalna zemljišta

35

Livadska zemljišta

16

Černozem

  6

Peskovita i slatinasta

  3

Ukupno

100 

Po ukupnoj površini i kvalitetu poljoprivrednog zemljišta na trećem mestu je gradska opština Obrenovac. U ravničarskim područjima ove gradske opštine preovlađuje gajnjača koja pripada plodnijim tipovima zemljišta, ali je težeg mehaničkog sastava. Pored gajnjače, zastupljeni su i sledeći tipovi zemljišta:

Tip zemljišta

Zastupljenost (%)

Ritska crnica

25

Aluvijalna zemljišta

  6

Gajnjača

34

Parapodzol

20

Smonica

13

Peskuša

  2

Ukupno

100 

Na području gradske opštine Barajevo najzastupljeniji tip zemljišta je gajnjača u opodzoljavanju, a zastupljenost ostalih tipova zemljišta je sledeća:

Tip zemljišta

Zastupljenost (%)

Normalna gajnjača

14,08

Gajnjača u opodzoljavanju

49,53

Gajnjača opodzoljena

19,18

Erodirana gajnjača

5,67

Livadsko zemljište

5,24

Aluvo-deluvijalno zemljište

6,3

UKUPNO

100

Na području gradske opštine Grocka preovlađuje zemljište tipa gajnjača i izluženi černozem koja su srednjeplodna i pogodna za voćarsku i vinogradarsku proizvodnju. Manje poljoprivredne površine, na ravnijim terenima, i uz primenu određenih meliorativnih mera, mogu biti veoma pogodne za intenzivnu povrtarsku proizvodnju na otvorenom polju, ali i za postavljanje plastenika i staklenika.

Područje gradske opštine opštine Sopot se odlikuje vrlo raznovrsnim pedološkim i orografskim sastavom, a razvijeni su i specifični tipovi zemljišta. Tako su na beogradskoj površi najzastupljenija zemljišta tipa černozem i gajnjače (eutrični kambisol), na pinosavskoj preovlađuju gajnjače, dok su na ripanjskoj površi najveće površine pod gajnjačama u lesiviranju (luvisol) i smonicama (vertisol).

U gradskim opštinama Lazarevac i Mladenovac u nizijskim područjima najzastupljenije su gajnjače, zatim smonice, a u dolinama reka aluvijalni tipovi zemljišta, koja su uz primenu agrotehničkih mera pogodna za biljnu proizvodnju (kukuruz, žita, krmno bilje, povrće i voćni zasadi). Prema raspoloživoj dokumentaciji površine poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini nisu velike, značajan deo površina je, usled postojećih i širenja novih površinskih kopova degradiran (Lazarevac), dok je jedan deo predviđen za povraćaj zemljišta i taj proces još nije završen. Od početka eksploatacije uglja uništeno je oko 4000 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Poljoprivredne površine najmanje plodnosti i najveće heterogenosti su na području gradske opštine Voždovac. U katastarskim opštinama koje se nalaze u nižim i ravničarskim područjima preovlađuje gajnjača, ponegde i beskarbonatni černozem, dok su viši delovi (Avala) manje pogodni za ratarsku proizvodnju. Plodnija zemljišta na području ove gradske opštine već su odavno pretvorena u građevinsko zemljište pa je malo obradivih površina.

Na području gradske opštine Zvezdara površine poljoprivrednog zemljišta se nalaze u KO Mali Mokri Lug i KO Veliki Mokri Lug, gde preovlađuje zemljište vrlo pogodno za biljnu proizvodnju. Međutim, to su male poljoprivredne površine, pretežno u privatnom vlasništvu. Ove površine se, prema podacima dobijenim u opštini, značajno smanjuju usled intenzivne gradnje u ovom području.

Usled blizine grada slična situacija je i sa površinama poljoprivrednog zemljišta na području gradske opštine Rakovica. U državnoj svojini je mali broj parcela, one su male, po ukupnom obimu i veličini parcela.

Najveći izvori zagađenja poljoprivrednog zemljišta na teritoriji grada Beograda su: hemijska industrija, metalurgija i energetika (Obrenovac, Lazarevac), industrijski otpad, nekontrolisano odvođenje otpadnih voda iz domaćinstava, neuređene (divlje) i poluuređene deponije čvrstog komunalnog otpada, otpadne vode zagađene poljoprivrednom delatnošću (nekontrolisana upotreba mineralnih đubriva, pesticida i drugih organskih materija različitog porekla).

Da bi se utvrdio uticaj ovog zagađenja na kvalitet zemljišta, potrebno je izvršiti uzorkovanje zemljišta i sprovesti odgovarajuća istraživanja. Međutim, na osnovu opšteg stanja useva na njivama, prinosa gajenih biljaka i kvaliteta poljoprivrednih proizvoda ne može se, bez značajnijih analiza, utvrditi stepen njihovog negativnog delovanja na poljoprivrednu proizvodnju.

Uređenje poljoprivrednog zemljišta

Uređenje poljoprivrednog zemljišta obuhvata mere kojima se realizuju prostorno-planski dokumenti (prostorni i urbanistički planovi i osnove) kroz postupak komasacije i melioracije u cilju poboljšanja prirodnih i ekoloških uslova na poljoprivrednom zemljištu.

Uređenje poljoprivrednog zemljišta melioracijama obuhvata:

- izgradnju i održavanje sistema za odvodnjavanje i navodnjavanje;

- rekultivaciju poljoprivrednog zemljišta korišćenog za eksploataciju mineralnih sirovina i drugih materijala;

- melioraciju livada i pašnjaka;

- pretvaranje neobradivog poljoprivrednog zemljišta u obradivo;

- poboljšanje kvaliteta obradivog poljoprivrednog zemljišta (agromelioracije);

- druge mere uređenja poljoprivrednog zemljišta.

Teritorija grada Beograda je pod uticajem nekoliko varijanti kontinentalne klime, ali sve one se odlikuju dosta nepovoljnim vodnim režimom (posebno tokom letnjih meseci) za nesmetan ukupan razvoj poljoprivrednih useva i zasada. Ovaj nepovoljni klimatski faktor značajno utiče na visinu prinosa po jedinici površine, pa i na ukupan obim poljoprivredne proizvodnje, odnosno količine hrane koja se može ponuditi gradu. Kako kroz teritoriju grada Beograda protiču velike reke Dunav, Sava i Kolubara, kao i brojne manje pritoke, postoji realna mogućnost iskorišćavanja ovih voda za dopunsko vlaženje.

Poljoprivredne površine u državnoj svojini na desnoj obali reke Dunav se nalaze na području gradske opštine Grocka. Prema raspoloživoj dokumentaciji ove površine se sastoje od malih i rascepkanih parcela koje nije moguće grupisati u veće poljoprivredne komplekse. Međutim, davanjem u zakup mogle bi se koristiti za intenzivnu biljnu proizvodnju, prvenstveno povrća i cveća. Veći deo površina je tokom zime i proleća ugrožen visokim nivoom podzemnih voda. Ove površine bi se izgradnjom odgovarajuće kanalske mreže zaštitile od vodne erozije što bi uslovilo bolji način njihovog korišćenja gajenjem ozimih useva, ali i za plasteničku proizvodnju povrća i cveća ili za podizanje voćnih zasada. Istovremeno, značajno bi se povećala i tržišna vrednost ovih poljoprivrednih površina.

Najveće površine, koje su ugrožene podzemnim vodama su u gradskim opštinama Obrenovac, Lazarevac, Surčin i Mladenovac.

Za odvodnjavanje suvišnih voda izgrađeni su drenažni sistemi koji su generalno formirani po slivnim područjima. Sistemi za odvodnjavanje predstavljaju zasebne, slivne površine, a čine ih kanalska mreža i crpne stanice.

Na području gradskih opština Palilula, Zemun, Surčin, Obrenovac i Lazarevac razvijena je kanalska mreža koja se koristi i za odvodnjavanje, odnosno sprečavanje plavljenja poljoprivrednog zemljišta kada se, usled podizanja nivoa vode u rekama, pojavljuju podzemne vode na priobalnim područjima.

Navodnjavanje ili irigacija je hidrotehnički i melioracioni postupak kojim se na poljoprivredno zemljište veštačkim putem dovodi voda kako bi se u zemljištu postigla vlažnost potrebna za normalnu ishranu biljaka i time povećao ukupan prinos.

Odvodnjavanje i navodnjavanje

I pored toga, što u najrazvijenijim poljoprivrednim područjima velike njivske proizvodnje u gradskim opštinama Palilula, Zemun i Surčin, postoje sistemi za navodnjavanje, samo manji deo poljoprivrednih površina se navodnjava.

Funkcionisanje kanalske mreže za navodnjavanje i odvodnjavanje zbog neadekvatnog održavanja je u velikoj meri otežano. Ovaj problem je veoma izražen u periodima sa visokim nivoom podzemnih voda, površinskih voda i velikim količinama atmosferskih padavina, tako da su velike površine poljoprivrednog zemljišta u tim periodima poplavljene. Zbog toga je neophodno dovođenje kanalske mreže i crpnih stanica u optimalno funkcionalno stanje.

Na području gradske opštine Lazarevac izražena je degradacija tla usled intezivnog kopanja uglja, što dovodi do formiranja zemljišta najniže klase boniteta, deposola i tehnogenih zemljišta. To su antropogena zemljišta nastala odlaganjem jalovine, odlaganjem pepela kao i sami površinski kopovi gde se vrši eksploatacija uglja. U procesu rekultivacije zemljišta je ukupno oko 400 hektara na kojima se obavlja ratarska proizvodnja, i 18 hekatara voćnjaka od ukupno uništenih 3749 hektara.

Uređenje poljoprivrednog zemljišta putem komasacije je jedan od uslova za organizovanje intenzivne poljoprivredne proizvodnje. Komasacija obuhvata planske, organizacione, pravne, ekonomske i tehničke mere koje se sprovode u cilju ukrupnjavanja i poboljšanja prirodnih i ekoloških uslova poljoprivrednog zemljišta. Ovim postupkom formiraju se parcele novog oblika, određenog pravca sa projektovanom putnom mrežom.

Optimalna površina parcele zavisi od vrste proizvodnje (ratarski-povrtarski usevi ili voćni zasadi). Za savremenu ratarsku proizvodnju, koja podrazumeva korišćenje poljoprivredne mehanizacije velikog radnog učinka, njive treba da su velike i pravilnog oblika. Međutim, i na manjim površinama (iznad jednog hektara) može se racionalno primeniti poljoprivredna mehanizacija ukoliko su one pravilnog oblika. Stoga sve površine, gde za to postoje mogućnosti, treba grupisati u veće komplekse i ispraviti im međe gde god to uslovi na terenu dozvoljavaju. Na onim površinama, koje nisu podesne za ukrupnjavanje, postoje mogućnosti za proizvodnju povrća ili cveća.

Tako je, u proteklom periodu, na teritoriji grada Beograda, postupak uređenja poljoprivrednog zemljišta putem komasacije sprovođen na području gradskih opština Zemun, Mladenovac, Palilula, Sopot i Obrenovac.

Takođe, vrlo važan uslov za organizovanje savremene poljoprivredne proizvodnje su kvalitetni pristupni putevi od ekonomskog dvorišta do obradivih površina. Analiza stanja putne mreže na poljoprivrednom području teritorije grada Beograda pokazuje da je ona u različitom stanju u pojedinim gradskim opštinama. Nešto je bolja u tradicionalno poljoprivrednim opštinama, ali su poljski putevi, u celini u izuzetno lošem stanju posebno kada se radi o onim koji vode do parcela u državnoj svojini. Razlozi nesređenog stanja putne mreže su brojni, na prvom mestu usled nelegalne izgradnje stambenih i privrednih objekata koja je u proteklom periodu sve intenzivnija. Drugi razlog je nekontrolisano širenje poljoprivrednih površina preoravanjem puteva, zatim nesređeno stanje u imovinsko-pravnim odnosima.

Tabela 1. Poljoprivredno zemljište na teritoriji grada Beograda po kategorijama korišćenja po gradskim opštinama

Red. broj

Opština

Poljoprivredno zemljište u ha

Obradivo poljoprivredno zemljište u ha

Pašnjaci

Ribnjaci

Trstici,
močvare
i bare

Ukupno

Oranice i bašte

Voćnjaci

Vinogradi

Livade

Ukupno svega

1

2

3

4

5=1+2+3+4

6

7

8

9=5+6+7+8

1

Barajevo

12373

1015

47

1292

14727

436

0

0

15163

2

Voždovac

6446

643

107

1282

8478

845

0

2

9325

3

Grocka

13754

3453

1550

1173

19930

898

0

115

20943

4

Zvezdara

1423

116

44

25

1608

118

67

0

1793

5

Zemun

9127

113

89

99

9428

29

0

187

9644

6

Lazarevac

17144

1845

63

2643

21695

1511

0

12

23218

7

Mladenovac

20469

2484

660

2551

26164

1139

0

24

27327

8

Novi Beograd

859

11

1

24

895

91

0

7

993

9

Obrenovac

26928

1220

25

718

28891

1181

0

225

30297

10

Palilula

27047

197

103

68

27415

542

297

2098

30352

11

Rakovica

795

45

4

76

920

275

0

12

1207

12

Sopot

14932

1897

98

1903

18830

747

0

1

19578

13

Čukarica

6004

345

51

316

6716

697

0

171

7584

14

Surčin

18437

153

145

381

19060

378

121

289

19848

Beograd

175738

13537

2931

12551

204757

8887

485

3143

217272

• Podaci Zavoda za informatiku i statistiku grada Beograda (Statistički godišnjak Beograda 2007. godina)

Poljoprivredno zemljište po kategorijama korišćenja na teritoriji grada Beograda

Tabela 2. Poljoprivredno zemljište po oblicima svojine na teritoriji grada Beograda

Oblik svojine

Poljoprivredno zemljište u ha

Obradivo poljoprivredno zemljište u ha

pašnjaci

ribnjaci trstici i močvare

ukupno

njive i vrtovi

voćnjaci

vinogradi

livade

ukupno

1

2

3

4

5=1+2+3+4

6

7

8=5+6+7

Državna svojina RS

37991

1104

263

1619

40978

1910

466

43354

Privatna i drugi oblici svojine (zadružna i mešovita)

137747

12433

2668

10931

163779

6997

3142

173918

Ukupno

175738

13537

2931

12550

204757

8907

3608

217272

* Podaci Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Struktura poljoprivrednog zemljišta
na teritoriji grada Beograda prema oblicima svojine

     

Poljoprivredno zemljište u državnoj svojini
po kategorijama korišćenja na teritoriji grada Beograda

 

 

Tabela 3. Poljoprivredno zemljište u državnoj svojini po katastarskim klasama i kulturama na teritoriji grada Beograda

Poljoprivredno zemljište u ha

Katastarska kultura

Katastarska klasa

I

II

III

IV

V

VI

VII

VIII

Ukupno

Njive

1257

6839

14078

9499

4570

1563

95

19

37919

Vrtovi

5

52

15

 

 

 

 

 

72

Voćnjaci

331

240

407

122

1

3

 

 

1104

Vinogradi

34

55

164

10

 

 

 

 

263

Livade

5

476

727

288

110

7

6

 

1619

Pašnjaci

335

514

621

155

59

99

63

64

1910

Trstici-močvare

285

181

1

 

 

 

 

 

466

Ukupno

2252

8356

16013

10075

4739

1673

164

83

43354

* Podaci Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

II PROGRAM UTVRĐIVANJA RADOVA NA ZAŠTITI I UREĐENJU POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA ZA 2009. GODINU

Program utvrđivanja radova na zaštiti, uređenju i korišćenju poljoprivrednog zemljišta u 2009. godini i Plan korišćenja poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini obuhvata planirane površine poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini za davanje u zakup od 4.747,9383 ha za osam gradskih opština, odnosno 26 katastarskih opština i to:

1. Voždovac za katastarske opštine: Ripanj i Zuce;

2. Zemun za katastarske opštine: Batajnica i Ugrinovci;

3. Surčin za katastarske opštine: Jakovo, Surčin, Progar, Boljevci, Dobanovci i Petrovčić;

4. Obrenovac za katastarske opštine: Piroman i Ljubinić;

5. Sopot za katastarske opštine: Sibnica, Drlupa, Dučina, Đurinci, Rogača i Stojnik;

6. Barajevo za katastarske opštine: Arnajevo, Barajevo, Boždarevac i Rožanci;

7. Lazarevac za katastarske opštine: Baroševac, Bistrica i Kruševica;

8. Grocka za katastarsku opštinu: Ritopek

Tabela 4. Plan izvora sredstava

IZVOR SREDSTAVA

SREDSTVA GRADA - sredstva jedinice
lokalne samouprave
40 % (din)

Naknada od zakupa poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini po Programu 2009.

10.000.000,00

Naknada od promene namene poljoprivrednog zemljišta

20.000.000,00

UKUPNO

30.000.000,00

Tabela 5. Program utvrđivanja radova na zaštiti, uređenju i korišćenju poljoprivrednog zemljišta

Namene ulaganja

Površina u ha,
broj uzoraka

Predračunska
vrednost
ulaganja
(din)

Konstrukcija finansiranja

Sopstveno učešće
(% i din)

Drugi izvori
(% i din)

u %

u dinarima

u %

u dinarima

I UREĐENJE POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA

 

18.000.000,00

   100   

18.000.000,00

         

 

Uređenje atarskih puteva

 

8.000.000,00

100

8.000.000,00

 

 

Obeležavanje parcela državnog zemljišta

 

3.000.000,00

100

3.000.000,00

 

 

Odvodnjavanje i navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta

 

4.000.000,00

100

4.000.000,00

 

 

Poboljšanje kvaliteta obradivog poljoprivrednog zemljišta

 

3.000.000,00

100

3.000.000,00

 

 

II ZAŠTITA POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA

 

2.000.000,00

100

2.000.000,00

 

 

Kontrola plodnosti obradivog poljoprivrednog zemljišta

 

1.000.000,00

100

1.000.000,00

 

 

Utvrđivanje postojanja opasnih i štetnih materija u poljoprivrednom zemljištu

 

1.000.000,00

100

1.000.000,00

 

 

III STUDIJSKO-ISTRAŽIVAČKI RADOVI KOJI TRETIRAJU PROBLEMATIKU ZEMLJIŠTA

 

10.000.000,00

100

10.000.000,00

 

 

Studijsko-istraživački radovi

 

10.000.000,00

100

10.000.000,00

 

 

UKUPNO (I+II+III)

 

30.000.000,00

100

30.000.000,00

 

 

 

III PLAN KORIŠĆENJA POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA U DRŽAVNOJ SVOJINI

Napomena: Plan korišćenja poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, po gradskim opštinama (Glava III) objavljen je u "Sl. listu grada Beograda", br. 24/2009, str. 9-332.

Tabela 7. Zbirna tabela - GRAD BEOGRAD

Gradska opština

Ukupno polj. zemljišta u državnoj svojini (ha)

Izdato u zakup

Trajanje zakupa (od - do)

Planirano za zakup (2009)

Prosečna veličina po nadmetanju (ha)

Ukupan broj nadmetanja

Barajevo

353,5733

 

 

76,6318

7,6631

10

Voždovac

493,0358

 

 

80,2928

10,0366

8

Vračar

 

 

 

 

 

 

Grocka

561,7382

 

 

17,1036

5,7012

3

Zvezdara

 

 

 

 

 

 

Zemun

1862,0000

 

 

636,0088

28,9095

22

Lazarevac

1.556,6570

 

 

9,6589

3,2196

3

Mladenovac

271,3855

 

 

 

 

 

Novi Beograd

 

 

 

 

 

 

Obrenovac

3117,7257

 

 

46,2791

9,2558

5

Palilula

9467,1391

 

 

 

 

 

Rakovica

 

 

 

 

 

 

Savski Venac

 

 

 

 

 

 

Sopot

1172,3696

 

 

99,6613

4,5300

22

Stari Grad

 

 

 

 

 

 

Surčin

14877,3031

 

 

3.782,3020

42,0255

90

Čukarica

 

 

 

 

 

 

UKUPNO

33.732,9273

 

 

4.747,9383

29,1285

163

Tabela 8. Veličina i broj nadmetanja - GRAD BEOGRAD

Grad Beograd

Broj nadmetanja

do 5 hektara

45

od 5 do 25 hektara

67

od 25 do 50 hektara

22

od 50 do 100 hektara

22

od 100 do 200 hektara

4

od 200 do 500 hektara

2

preko 500 hektara

1

UKUPNO

163

Ovaj godišnji program objaviti u "Službenom listu grada Beograda".