ODLUKA

O USLOVIMA I NAČINU FINANSIRANJA POTREBA U OBLASTI SPORTA I FIZIČKE KULTURE

("Sl. list opštine Pančevo", br. 12/2003, 2/2005 i 16/2005 i "Sl. list grada Pančeva", br. 12/2009 i 23/2010 - ispr.)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuju se uslovi i način finansiranja potreba u oblasti sporta i fizičke kulture u gradu Pančevu (u daljem tekstu: Grad), kao i druga pitanja od značaja za obavljanje poslova u ovoj oblasti.

Član 2

Poslovi iz člana 1. ove odluke su poslovi kojima se obezbeđuje zadovoljavanje određenih potreba građana u oblasti sporta i fizičke kulture u Gradu, i to prema sledećim prioritetima:

1. školski sport,

2. sportska rekreacija građana,

3. takmičarski sport,

4. sport osoba sa posebnim potrebama,

5. sport u naseljenim mestima,

6. finansiranje sportskih stručnjaka (trenera) i mladih sportskih talenata.

Član 3

1. Školski sport obuhvata: animiranje i organizovanje sistematskog vežbanja i takmičenja dece predškolskog i školskog uzrasta; praćenje stanja psihofizičkih sposobnosti dece i otkrivanje i otklanjanje uočenih deformiteta; otkrivanje posebnih sportskih nadarenosti dece i njihovo uključivanje u sve oblike takmičarskog sporta; formiranje baze podataka; promotivne aktivnosti; animiranje vaspitno-obrazovnih ustanova u realizaciji školskog sporta.

2. Sportska rekreacija građana obuhvata: stvaranje infrastrukturnih uslova; obezbeđivanje stručnog rada i nadzora; podizanje nivoa ponude; propagandne i promotivne aktivnosti.

3. Takmičarski sport obuhvata: obezbeđivanje infrastrukturnih i materijalno-tehničkih uslova; podizanje nivoa stručnosti kadrova, sprovođenje postupka inicijalne i etapne selekcije, usmeravanje mladih sportskih talenata, rad sa mladim sportistima, sprovođenje postupka testiranja sportista, proširenje kvalitetne sportske baze; podizanje estetskog i kulturnog nivoa na manifestacijama takmičarskog sporta.

4. Sport osoba sa posebnim potrebama obuhvata: stvaranje materijalno-tehničkih uslova; podsticanje udruživanja po osnovu interesa osoba sa posebnim potrebama; podizanje nivoa stručnosti u planiranju i sprovođenju sportsko-rekreativnih aktivnosti; organizovanje sistematskog bavljenja sportsko-rekreativnim aktivnostima.

5. Sport u naseljenim mestima obuhvata podršku programima sportskih i drugih organizacija koje doprinose podizanju nivoa življenja i osećanja pripadnosti lokalnoj zajednici.

6. Sportski stručnjaci (treneri) su lica koja imaju najmanje srednje obrazovanje u oblasti sporta, odnosno fizičke kulture, a koja su kao takmičari ili treneri osvojila zlatnu, srebrnu ili bronzanu medalju na olimpijskim igrama za Republiku Srbiju, Srbiju i Crnu Goru, odnosno Saveznu Republiku Jugoslaviju ili Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju (u daljem tekstu: RS, SCG, SRJ, ili SFRJ) ili zlatnu, srebrnu ili bronzanu medalju na amaterskom svetskom ili evropskom prvenstvu za RS, SCG, SRJ ili SFRJ.

Mladi sportski talenti su lica koja su kao članovi reprezentacije RS u kategoriji kadeta, juniora ili seniora u tekućoj godini učestvovali na olimpijskim igrama, svetskom prvenstvu, univerzijadi, evropskom prvenstvu, mediteranskim igrama ili balkanskom prvenstvu ili su osvojili prvo mesto u RS u kadetskoj, juniorskoj ili seniorskoj kategoriji.

Član 4

Sredstva za zadovoljavanje potreba iz člana 2. ove odluke obezbeđuju se na principu sufinansiranja, odnosno iz sledećih izvora: budžeta Grada, priređivanjem igara na sreću, sponzorstva, poklona i iz drugih izvora u skladu sa zakonom, a izuzetno, ako se princip sufinansiranja ne može primeniti, samo iz budžeta Grada.

Član 5

Korisnici sredstava iz člana 4. ove odluke su organizacije sporta, vaspitno-obrazovne ustanove, udruženja građana i druga pravna i fizička lica (u daljem tekstu: korisnici sredstava).

Sportski stručnjaci (treneri) iz člana 3. tačka 6. ove odluke su korisnici sredstava ako imaju prebivalište na teritoriji Grada i ako po bilo kom osnovu obavljaju poslove u sportskoj organizaciji koja je član Sportskog saveza grada (u daljem tekstu: Sportski savez) ili u Granskom savezu koji je član Sportskog saveza ili u Sportskom savezu.

Licima iz prethodnog stava ovog člana, za vreme dok obavljaju poslove trenera u sportskoj organizaciji mesečno se obezbeđuju sredstva iz budžeta Grada u visini prosečne neto zarade u vanprivredi Republike Srbije, prema poslednjem objavljenom podatku Republičkog zavoda za statistiku.

Mladi sportski talenti iz člana 3. tačke 6. ove odluke su korisnici sredstava ako su registrovani u sportskoj organizaciji sa teritorije Grada i ako nemaju više od 21 godinu.

Licima iz prethodnog stava ovog člana sredstva se obezbeđuju iz budžeta Grada, u vidu jednokratne novčane pomoći, a u skladu sa Odlukom o budžetu Grada.

O finansiranju sportskih stručnjaka (trenera) i mladih sportskih talenata odlučuje gradonačelnik Grada u skladu sa uslovima propisanim ovom odlukom, a na predlog komisije koju obrazuje gradonačelnik Grada posebnim aktom.

Aktom iz stava 6. ovog člana utvrđuje se sastav, nadležnost i način rada komisije.

II PROGRAMI U OBLASTI SPORTA I FIZIČKE KULTURE

Član 6

U budžetu Grada pod uslovima iz člana 4. ove odluke, sredstava se obezbeđuju prvenstveno za programe onih subjekata kojima se zadovoljavaju određene potrebe građana u oblasti sporta i fizičke kulture utvrđene u članu 2. ove odluke.

Član 7

Programi iz člana 6. ove odluke treba da sadrže detaljno obrazloženje finansijske konstrukcije sa sredstvima koja bi se obezbedila u budžetu Grada i sredstvima koja se planiraju odnosno koja su obezbeđena iz drugih izvora, vreme i rokove za realizaciju i obrazloženje očekivanog rezultata uz minimalni utrošak sredstava iz budžeta Grada.

Član 8

Programi u oblasti sporta i fizičke kulture po vremenu planirane realizacije mogu da budu jednokratni, godišnji, četvorogodišnji ili drugog vremenskog trajanja, zavisno od principa na kojima se zasniva njihova realizacija.

III OBAVEZE KORISNIKA SREDSTAVA

Član 9

Korisnik sredstava koja se obezbeđuju u budžetu Grada ima obavezu da:

1. sredstava upotrebi isključivo u planirane svrhe,

2. pristupi realizaciji programa prema utvrđenim rokovima sa obavezom da ga realizuje u tom roku,

3. obavesti gradonačelnika Grada o problemima koji onemogućavaju realizaciju programa ili zahteva njegovu izmenu,

4. na zahtev gradonačelnika Grada, a najmanje jedanput godišnje kao i na kraju realizacije programa, podnese izveštaj o njegovoj realizaciji,

5. omogući gradonačelniku Grada ili drugom nadležnom organu Grada kontrolu, odnosno uvid u original dokumentacije o utrošku sredstava, kao i da u postupku kontrole pruži potrebna obaveštenja.

Član 10

Ukoliko korisnik sredstava ne izvršava obaveze iz člana 9. ove odluke, gradonačelnik Grada može obustaviti dalje finansiranje korisnika sredstava i zahtevati vraćanje datih sredstava.

IV POSTUPAK IZBORA PROGRAMA

Član 11

Organizacije sporta, vaspitno-obrazovne ustanove, udruženja građana i druga pravna i fizička lice svoje programe za narednu godinu podnose Gradonačelniku grada, najkasnije do 1. novembra tekuće godine, po prethodno raspisanom javnom konkursu.

Član 12

Javni konkurs iz člana 11. ove odluke raspisuje gradonačelnik Grada, najkasnije do 1. oktobra tekuće godine.

Javni konkurs se objavljuje u jednom od nedeljnih listova.

Javni konkurs sadrži principe na kojima treba da se zasnivaju programi korisnika budžeta, kriterijume za njihovo vrednovanje, kao i druge elemente utvrđene u članu 7. ove odluke.

Član 13

Gradonačelnik Grada vrši izbor programa u oblasti sporta i fizičke kulture, na predlog komisije iz člana 5. stav 6. ove odluke, najkasnije do 15. novembra tekuće godine.

Akt o izboru programa iz stava 1. ovog člana sadrži i plan raspodele sredstava koja su potrebna za njihovu realizaciju.

Član 14

Plan raspodele sredstava za realizaciju programa u oblasti sporta i fizičke kulture objavljuje se u jednom od nedeljnih listova, najkasnije u roku od šest nedelja od donošenja odluke o budžetu Grada.

Član 15

Izuzetno od roka i postupka utvrđenih u članovima 11, 12. i 13. ove odluke programi subjekata u oblasti sporta i fizičke kulture od posebnog značaja za Grad mogu se podnositi i po isteku roka iz člana 11. ove odluke.

Izbor programa iz stava 1. ovog člana vrši gradonačelnik Grada, na predlog komisije iz člana 5. ove odluke.

Član 16

Sekretarijat Gradske uprave Grada Pančeva nadležan za poslove sporta i fizičke kulture podnosi gradonačelniku Grada godišnji izveštaj o realizaciji programa u oblasti sporta i fizičke kulture.

V PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 17

Finansiranje potreba građana u oblasti sporta i fizičke kulture, u periodu od 1. oktobra 2003. godine do 1. januara 2004. godine, vršiće se na osnovu Plana raspodele sredstava za realizaciju programa u oblasti sporta i fizičke kulture koja će doneti Izvršni odbor Skupštine opštine, na predlog službe Opštinske uprave opštine Pančevo nadležne za poslove sporta i fizičke kulture.

Plan iz stava 1. ovog člana donosi se u skladu sa potrebama i prioritetima utvrđenim u članu 2. ove odluke.

Član 18

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o poveravanju vršenja poslova u oblasti sporta Sportskom savezu Pančeva i uslovima i načinu finansiranja potreba u oblasti sporta ("Službeni list opštine Pančevo", broj 13/2001).

Član 19

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Pančeva".

 

Samostalni član Odluke o izmenama i dopunama
Odluke o uslovima i načinu finansiranja potreba u oblasti sporta i fizičke kulture

("Sl. list grada Pančeva", br. 12/2009)

Član 7

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Pančeva".