PRAVILNIK

O METODAMA ORGANSKE BILJNE PROIZVODNJE I O SAKUPLJANJU DIVLJIH BILJNIH I ŽIVOTINJSKIH VRSTA IZ PRIRODNIH STANIŠTA METODOM ORGANSKE PROIZVODNJE

("Sl. glasnik RS", br. 47/2009)

 

I UVODNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se metode organske biljne proizvodnje (u daljem tekstu: metode organske proizvodnje) kojima se utvrđuju: izbor vrsta i sorti bilja, plodored, obrada zemljišta, sredstva i način đubrenja, sistem održavanja plodnosti zemljišta i način suzbijanja biljnih bolesti, štetočina i korova, kao i sakupljanje divljih biljnih i životinjskih vrsta iz prirodnih staništa metodom organske proizvodnje.

Član 2

Proizvodna jedinica na kojoj se primenjuju metode organske proizvodnje mora biti udaljena od mogućih izvora zagađenja i sa sadržajem štetnih materija ispod propisanih maksimalno dozvoljenih količina.

Proizvodna jedinica, u smislu ovog pravilnika, obuhvata katastarske parcele na kojima se primenjuju metode organske proizvodnje.

Voda koja se koristi u organskoj proizvodnji mora odgovarati prvoj i drugoj kategoriji u skladu sa propisima o kategorizaciji voda.

Ako pravno lice koje izdaje sertifikat, odnosno resertifikat za organske proizvode (u daljem tekstu: ovlašćena organizacija) posumnja da je u toku proizvodnje došlo do zagađenja, izvršiće uzorkovanje i analizu zemljišta, vode, odnosno biljnog materijala u laboratoriji koja je akreditovana prema standardu SRPS/ISO 17025:2006.

Član 3

Pre zasnivanja organske proizvodnje, proizvođač ovlašćenoj organizaciji daje sledeće podatke: osnov korišćenja poljoprivrednog zemljišta (vlasnički list, list nepokretnosti, ugovor o zakupu i drugo), skicu gazdinstva, broj katastarske parcele, plan proizvodnje, potvrdu o izvršenoj analizi zemljišta i vode, kao i planirane mere za sprečavanje kontaminacije vode i zemljišta.

Član 4

Ako proizvođač istovremeno primenjuje konvencionalnu proizvodnju i metode organske proizvodnje, mora obezbediti:

1) prostorno razgraničenje između zemljišnih parcela sa konvencionalnom proizvodnjom i zemljišnih parcela sa organskom proizvodnjom, odnosno živi pojas ili drugu fizičku prepreku kojom se obezbeđuje razgraničenje, uz saglasnost ovlašćene organizacije;

2) odvojeno vođenje evidencija za obe vrste proizvodnje.

II METODE ORGANSKE PROIZVODNJE

1. Izbor vrsta i sorti

Član 5

U organskoj proizvodnji koriste se vrste i sorte bilja koje su prilagođene lokalnim agroekološkim uslovima.

Prednost prilikom izbora sorti bilja imaju domaće autohtone sorte bilja i sorte tolerantne na prouzrokovače bolesti i štetočine.

Član 6

Ako proizvođač istovremeno primenjuje konvencionalnu proizvodnju i metode organske proizvodnje, može:

1) gajiti sorte bilja koje se jasno razlikuju od sorti koje se gaje na zemljišnim parcelama sa konvencionalnom proizvodnjom;

2) ubirati, odnosno vršiti žetvu biljnih vrsta, odnosno sorti (u daljem tekstu: ubiranje, odnosno žetva), u terminima različitim od termina ubiranja i žetve na zemljišnim parcelama konvencionalne proizvodnje, o čemu obaveštava ovlašćenu organizaciju najmanje 48 sati pre početka ubiranja, odnosno žetve.

Izuzetno od stava 1. tačka 1) ovog člana mogu se gajiti iste sorte višegodišnjih biljaka, po pribavljenoj saglasnosti ovlašćene organizacije, ako je planom proizvodnje predviđeno uključivanje zemljišnih parcela sa konvencionalnom proizvodnjom u organsku proizvodnju, pri čemu period konverzije na poslednjoj parceli mora početi najkasnije za pet godina od utvrđivanja plana proizvodnje.

Član 7

Seme, rasad i sadni materijal koji se upotrebljava za organsku proizvodnju mora da ima sertifikat, odnosno resertifikat.

Izuzetno od stava 1. ovog člana, ako sertifikovano seme, rasad i sadni materijal nije dostupan proizvođaču, ministarstvo nadležno za poslove poljoprivrede (u daljem tekstu: Ministarstvo) odobrava upotrebu sortnog semena, rasada i sadnog materijala iz konvencionalne proizvodnje, ako nije hemijski tretirano.

Proizvodnja semena, rasada i sadnog materijala metodama organske proizvodnje prijavljuje se Ministarstvu i ovlašćenoj organizaciji.

Član 8

Seme, rasad i sadni materijal ne sme biti tretiran materijama hemijsko-sintetičkog porekla i ne sme voditi poreklo od genetski modifikovanih biljaka.

Član 9

Za svaku proizvodnu jedinicu proizvođač, po uputstvu ovlašćene organizacije, evidentira podatke o setvi i semenu, odnosno sadnji, rasadu i sadnom materijalu, i to: biljnoj vrsti, poreklu semena, odnosno sadnica, rasada i količini semena, broju sadnica, rasada i kategoriji semena, odnosno podloge.

2. Plodored

Član 10

Odgovarajući plodored i plodosmena su obavezne mere organske proizvodnje, kojima se obezbeđuje: održavanje plodnosti zemljišta, smanjenje zakorovljenosti i brojnog stanja štetočina i uzročnika bolesti biljaka, smanjenje ispiranja đubriva, održavanje populacija korisnih životinjskih vrsta i mikrobiološke aktivnosti zemljišta.

Član 11

Za višegodišnje zasade raznolikost se može obezbediti zatravljivanjem zemljišta između redova voćki, gajenjem međuuseva i održavanjem grmlja kao prirodnog ekosistema.

Smeše za zatravljivanje treba da budu što sličnije prirodnim travnjacima u okolini i obogaćene leguminozama.

Član 12

Za svaku proizvodnu jedinicu proizvođač, po uputstvu ovlašćene organizacije, evidentira podatke o primenjenom plodoredu i obradi zemljišta.

3. Obrada zemljišta

Član 13

Obrada zemljišta u organskoj proizvodnji mora da omogući održavanje i poboljšanje plodnosti zemljišta.

Član 14

Obrada zemljišta vrši se na način kojim se:

1) minimiziraju gubici gornjih slojeva zemljišta;

2) sprečava erozija, zbijanje i drugi vidovi degradacije zemljišta.

Član 15

Poljoprivredna mehanizacija i oprema (mašine za obradu zemljišta, setvu, đubrenje i sl.) koja se koristi u konvencionalnoj proizvodnji i u organskoj proizvodnji, mora biti pre upotrebe očišćena i dezinfikovana.

4. Sredstva i način đubrenja

Član 16

U organskoj proizvodnji koriste se đubriva organskog porekla, prirodna mineralna i mikrobiološka đubriva, oplemenjivači zemljišta i biljni preparati (u daljem tekstu: sredstva za ishranu bilja i oplemeljivači zemljišta).

U organskoj proizvodnji dozvoljena je primena sredstava za ishranu bilja i oplemenjivača zemljišta datih u Prilogu broj 1 - Spisak dozvoljenih sredstava za ishranu bilja i oplemenjivača zemljišta u organskoj proizvodnji (u daljem tekstu: Prilog 1), koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Pored sredstava datih u Prilogu 1. u organskoj proizvodnji mogu se koristiti i sredstva za ishranu bilja i oplemenjivači zemljišta, u skladu sa posebnim propisom.

Član 17

Ukupna količina dozvoljenog stajskog đubriva koja se koristi u organskoj proizvodnji ne sme preći količinu od 170 kilograma azota po hektaru površine godišnje.

Član 18

U organskoj proizvodnji ne mogu se koristiti:

1) sredstava za ishranu bilja i oplemenjivači zemljišta koji sadrže ljudske ekskremente;

2) sredstava za ishranu bilja i oplemenjivači zemljišta koji sadrže ostatke genetski modifikovanih biljaka ili genetski modifikovane mikroorganizme;

3) stajsko đubrivo od genetski modifikovanih životinja;

4) ostale materije koje nisu date u Prilogu 1. ovog pravilnika, odnosno nisu utvrđene u skladu sa članom 16. stav 3. ovog pravilnika.

Član 19

U postupku skladištenja stajnjaka i osoke potrebno je voditi računa o zaštiti zemljišta i vode od zagađenja.

Član 20

U organskoj proizvodnji dozvoljena je upotreba đubriva organskog porekla koje potiče sa gazdinstva koje kontroliše ovlašćena organizacija.

Član 21

Za aktiviranje komposta mogu se koristiti:

1) mikrobiološki aktivatori koji ne sadrže genetski modifikovane organizme;

2) biodinamički preparati;

3) biljni preparati (čajevi, ekstrakti).

Član 22

Prirodna mineralna đubriva mogu se dodavati samo u prirodnom obliku, a radi povećanja rastvorljivosti, kao mlevena i mešana sa vodom.

Član 23

Za svaku proizvodnu jedinicu proizvođač, po uputstvu ovlašćene organizacije, evidentira podatke o površini katastarske parcele, vrsti, količini i datumu primene sredstva za ishranu bilja i oplemenjivača zemljišta.

5. Sistem održavanja plodnosti

Član 24

U cilju održavanja i povećanja plodnosti i biološke aktivnosti zemljišta u organskoj proizvodnji, potrebno je:

1) gajiti leguminoze, useve za zelenišno đubrenje i biljke sa dubokim korenom u odgovarajućem višegodišnjem plodoredu;

2) zaoravati organske materije, kompostirane ili nekompostirane sa proizvodnih jedinica.

Član 25

Na proizvodnoj jedinici na kojoj se primenjuju metode organske proizvodnje ne može se vršiti spaljivanje biljnih ostataka nakon žetve, odnosno berbe useva.

6. Suzbijanje štetočina, bolesti i korova

Član 26

Štetni organizmi za bilje u organskoj proizvodnji suzbijaju se i kontrolišu metodama organske proizvodnje, i to:

1) izborom odgovarajućih biljnih vrsta i sorti;

2) izborom nezaraženog zemljišta;

3) pravilnom ishranom biljaka;

4) odgovarajućim plodoredom;

5) preventivnim metodama (npr. uništavanje prelaznih domaćina);

6) zaštitom prirodnih neprijatelja štetočina odgovarajućim merama, kao što su: setva zaštitnih pojaseva, privlačenje predatora i slično;

7) mulčiranjem;

8) košenjem i ispašom;

9) primenom fizičkih i bioloških metoda (suzbijanje štetnih organizama).

Član 27

Ako se, posle primene mera iz člana 26. ovog pravilnika, utvrdi neposredna opasnost za bilje, dozvoljena je upotreba sredstava datih u Prilogu broj 2 - Spisak dozvoljenih sredstava za zaštitu bilja u organskoj proizvodnji (u daljem tekstu: Prilog 2), koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Pored sredstava datih u Prilogu 2. u organskoj proizvodnji mogu se koristiti i sredstva za zaštitu bilja, u skladu sa posebnim propisom.

Član 28

Oprema za zaštitu bilja koja se koristi za primenu sredstava za zaštitu bilja koja nisu dozvoljena u skladu sa ovim pravilnikom, pre upotrebe u organskoj proizvodnji, mora biti očišćena i bez ostatka štetnih materija.

Član 29

U organskoj proizvodnji ne mogu se upotrebljavati regulatori rasta bilja.

Član 30

Ako proizvođač istovremeno primenjuje konvencionalnu proizvodnju i metode organske proizvodnje, razdaljinu na kojoj se mogu primeniti sredstva sintetičko-hemijskog porekla određuje ovlašćena organizacija, u zavisnosti od biljne vrste.

Član 31

Za svaku proizvodnu jedinicu proizvođač, po uputstvu ovlašćene organizacije, evidentira podatke o preduzetim merama (vremenu primene i sredstvima iz člana 27. ovog pravilnika) u cilju suzbijanja korova, štetočina i biljnih bolesti.

7. Metode organske proizvodnje gljiva

Član 32

Gljive, kao proizvod organske proizvodnje, mogu se gajiti u:

1) prirodnim uslovima - pećinama, šumama, livadama;

2) zaštićenom prostoru - zidanim objektima, plastenicima i tunelima.

Član 33

Konstrukcija za gajenje gljiva može biti napravljena od: drveta, vinila, plastike, stakla, fiberglasa, betona i aluminijuma.

Član 34

Ako se obavlja istovremeno proizvodnja gljiva primenom metoda organske proizvodnje i proizvodnja gljiva u konvencionalnoj proizvodnji, prostorije moraju biti fizički odvojene, kao zasebne prostorije.

U slučaju iz stava 1. ovog člana, ne mogu se gajiti iste vrste gljiva.

Član 35

Za proizvodnju gljiva mogu se koristiti supstrati koji su sastavljeni od sledećih komponenti:

1) stajnjaka i životinjskih ekskremenata koji potiču iz organske proizvodnje i koji moraju biti kompostirani;

2) slame proizvedene metodama organske proizvodnje;

3) treseta koji nije hemijski tretiran;

4) drveta koje nije tretirano hemijskim proizvodima pre seče;

5) dozvoljenih sredstava za ishranu bilja datih u Prilogu 1;

6) vode i zemljišta.

Član 36

Ako nije moguće obezbediti ukupnu količinu supstrata iz organske proizvodnje, uz saglasnost ovlašćene organizacije, za proizvodnju gljiva kao organskih proizvoda može se koristiti 25% supstrata, izračunato prema težini proizvoda pre kompostiranja, koji čine materije koje nisu proizvedene metodama organske proizvodnje, a ispunjavaju uslove iz člana 35. tač. 3), 4), 5) i 6) ovog pravilnika.

Član 37

U zaštiti od bolesti i štetočina, u proizvodnji gljiva dozvoljena je upotreba sredstava za zaštitu bilja datih u Prilogu 2.

Član 38

Supstrat i prekrivač za gajenje gljiva mogu se dezinfikovati samo termičkim postupcima.

Član 39

U proizvodnji gljiva obavezna mera je sterilizacija prostorija, alata i supstrata.

Za dezinfekciju prostorija za proizvodnju gljiva, mogu se koristiti:

1) vodonik peroksid;

2) vruća i ključala voda;

3) alkohol;

4) ultravioletni zraci.

Za dezinfekciju prostorija za proizvodnju gljiva, uz saglasnost ovlašćene organizacije, mogu se koristiti:

1) izbeljivači;

2) hidratisani kreč;

3) bakarni sulfat;

4) jod;

5) pepeo (kalijum ili natrijum hidroksid).

Za dezinfekciju prostorija za proizvodnju gljiva nije dozvoljena upotreba:

1) formaldehida;

2) sintetičkih fumiganata i fungicida;

3) metil bromida.

8. Posebne odredbe

Član 40

Veštačko svetlo ne može biti jedini izvor svetla tokom čitavog životnog ciklusa biljke, osim za gljive.

Član 41

Hidroponski uzgoj biljaka u organskoj biljnoj proizvodnji nije dozvoljen.

Član 42

Biološki neaktivni supstrat za gajenje biljaka u organskoj proizvodnji nije dozvoljen.

Član 43

Za sterilizaciju zemljišta i supstrata u zaštićenim prostorima dozvoljene su fizičke metode i sterilizacija zemljišta toplotom: parenje i solarizacija.

Sterilizacija zemljišta na otvorenom polju nije dozvoljena.

Član 44

U organskoj proizvodnji povrća i jagoda u vreme aktivne vegetacije ne može se koristiti sveži stajnjak i osoka za prihranjivanje.

III SAKUPLJANJE DIVLJIH BILJNIH I ŽIVOTINJSKIH VRSTA METODOM ORGANSKE PROIZVODNJE

Član 45

Divljim biljnim i životinjskim vrstama kao organskim proizvodima (u daljem tekstu: divlje vrste), u smislu ovog pravilnika, smatraju se biljne vrste i njihovi delovi, gljive, kao i životinjske vrste, sakupljene iz prirodnih staništa.

Član 46

Sakupljanje divljih vrsta iz prirodnih staništa smatra se metodom organske proizvodnje, ako:

1) je uspostavljena zaštitna zona pored puteva ili drugih izvora zagađenja, određena od strane ovlašćene organizacije, a radi zaštite od kontaminacije;

2) se sakupljanje divljih vrsta vrši bez upotrebe alata i pribora (češljevi za berbu borovnice, pile i sl.) koji dovode do oštećenja biljaka i gljiva;

3) se sakupljanje divljih vrsta vrši u skladu sa propisom kojim se uređuje zaštita retkih, proređenih, endemičkih ugroženih biljnih i životinjskih vrsta i nezaštićenih biljnih vrsta;

4) se skladištenje i prevoz divljih vrsta vrši u skladu sa posebnim propisom o pakovanju, skladištenju i prevozu organskih proizvoda.

Član 47

Divlje vrste kontaminirane materijama ili organizmima, odnosno proizvodom koji nije dozvoljen za upotrebu u organskoj proizvodnji, ne mogu se smatrati organskim proizvodom.

Član 48

Proizvođač, odnosno organizator sakupljanja ovlašćenoj organizaciji dostavlja, za svaku biljnu vrstu, najranije 15 dana pre otpočinjanja sakupljanja divljih vrsta, sledeće podatke:

1) narodni i latinski naziv divljih vrsta koje planira da sakuplja, kao i vreme otpočinjanja i završetka perioda sakupljanja;

2) mapu mesta u kome se divlje vrste sakupljaju razmere 1:50.000 ili 1:100.000, sa jasno označenim granicama područja sakupljanja;

3) lokacije otkupnih mesta;

4) lokacije potencijalnih izvora zagađenja u području sakupljanja;

5) lokaciju i potpuni opis skladišta i drugih objekata koji služe za pripremu i preradu sakupljenih divljih vrsta.

Lice iz stava 1. ovog člana, ovlašćenoj organizaciji dostavlja dokaz da prirodna staništa nisu tretirana drugim sredstvima tri godine pre sakupljanja, izuzev onim sredstvima koja su, u skladu sa ovim pravilnikom, utvrđena kao dozvoljena u organskoj proizvodnji.

Član 49

Proizvođač, po uputstvu ovlašćene organizacije, za svaku divlju vrstu u toku sakupljanja, evidentira podatke o: narodnom i latinskom nazivu divljih vrsta; površini i mestu, odnosno nazivu oblasti u kojoj se obavlja sakupljanje, načinu sakupljanja, skladištenja, prerade i prodaje sakupljenih divljih vrsta, datumu sakupljanja, količinama sakupljenih divljih vrsta i imenima lica koja su sakupila divlje vrste iz prirodnih staništa.

Član 50

Ako se proizvođač istovremeno bavi sakupljanjem divljih vrsta metodama organske proizvodnje i sakupljanjem divljih vrsta iz konvencionalne proizvodnje mora da preduzme odgovarajuće mere da ne dođe do njihovog mešanja ili zamene, kao i da obezbedi identifikaciju svih proizvoda.

IV PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 51

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o metodama organske biljne proizvodnje i o sakupljanju šumskih plodova i lekovitog bilja kao proizvoda organske poljoprivrede ("Službeni list SRJ", broj 51/02).

Član 52

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Prilog broj 1.

SPISAK DOZVOLJENIH SREDSTAVA ZA ISHRANU BILJA I OPLEMENJIVAČA ZEMLJIŠTA U ORGANSKOJ PROIZVODNJI

 

Naziv

Opis, zahtevi u pogledu sastava, uslovi upotrebe

Mešavina proizvoda ili proizvodi koji sadrže samo materije koje su navedene u ovom prilogu
Stajsko đubrivo

Proizvod koji sadrži mešavinu životinjskih ekskremenata i biljnog materijala
(prostirka za životinje)
Zabranjeno poreklo iz intenzivne, odnosno industrijske proizvodnje

Osušeno stajsko đubrivo i dehidrirano živinsko đubrivo

Zabranjeni elementi industrijske poljoprivrede
Zabranjeno poreklo iz intenzivne, odnosno industrijske proizvodnje

Kompostirani životinjski ekskrementi, uključujući živinsko đubrivo i kompostirano stajsko đubrivo

Zabranjeni elementi industrijske poljoprivrede Zabranjeno poreklo iz intenzivne, odnosno industrijske proizvodnje

Tečni životinjski ekskrementi

Upotreba nakon kontrolisane fermentacije i/ili odgovarajućeg razblaživanja
Zabranjeno poreklo iz intenzivne, odnosno industrijske proizvodnje

Kompostirani ili fermentisani otpaci sa gazdinstva

Proizvod dobijen od izdvojenog kućnog otpada koje je podvrgnuto kompostiranju ili anaerobnoj fermentaciji u proizvodnji biogasa
Samo biljni i životinjski otpad sa gazdinstva
Samo ukoliko se proizvodi u zatvorenim i kontrolisanim sistemima sakupljanja uz kontrolu ovlašćene organizacije
Maksimalne koncentracije u mg/kg suve materije: kadmijum 0,7; bakar 70; nikl 25; olovo 45; cink 200; živa 0,4; hrom (ukupni): 70, hrom (VI): 0

Treset

Upotreba ograničena na hortikulturu (tržišno baštovanstvo, cvećarstvo, gajenje drveća, rasadnici)

Ostaci nakon gajenja pečurki

Početni supstrat može da sadrži samo proizvode dozvoljene ovim pravilnikom

Ostaci uginulih crva (vermikompost) i insekata

 

Guano

 

Kompostirana ili fermentisana smesa biljnih materija

Proizvod dobijen iz mešavine biljnih materija koje su kompostirane ili podvrgnute anaerobnoj fermentaciji za proizvodnju biogasa

Proizvodi ili nus-proizvodi životinjskog porekla:
Krvno brašno
Brašno od kopita
Brašno od rogova
Koštano brašno ili deželatonizovano koštano brašno
Riblje brašno
Mesno brašno
Brašno od perja, dlake i "chiquette"
Vuna
Krzno
Dlaka
Mlečni proizvodi

Maksimalna koncentracija u mg/kg suve materije hroma (VI): 0

Proizvodi i nus-proizvodi biljnog porekla za đubrenje

Primeri: uljano seme, brašni kolači, ljuska kokosa, sladni otpad

Morske alge i proizvodi od morskih algi

Ako su direktno dobijeni:
(1) fizičkom preradom uključujući dehidrataciju, zamrzavanje i mlevenje
(2) ekstrakcijom sa vodom ili vodenim kiselinama i/ili baznim rastvorima
(3) fermentacijom

Strugotina i drveni otpaci

Drvo koje nije hemijski tretirano nakon sečenja

Kompostirana kora drveta

Drvo koje nije hemijski tretirano nakon sečenja

Drveni pepeo

Od drveta koje nije hemijski tretirano nakon sečenja

Mlevene fosfatne stene

Sadržaj kadmijuma manji ili jednak 90 mg/kg P2O5

Aluminijum kalcijum fosfat

Sadržaj kadmijuma manji ili jednak 90 mg/kg P2O5
Upotreba limitirana za alkalna zemljišta (Ph > 7,5)

Troska, šljaka

 

Sirove kalijumove soli ili kainit

 

Klijum sulfat, sa mogućim sadržajem magnezijumovih soli

Proizvod dobijen iz sirovih kalijumovih soli fizičkom ekstrakcijom koji takođe, po mogućnosti, sadrži magnezijumove soli

Džibra ili ekstrakti iz džibre

Amonijačna džibra je isključena

Kalcijum karbonat (kreda, lapor, mleveni krečnjak, bretonski ameliorant (fostafna kreda)

Samo prirodnog porekla

Magnezijum i kalcijum karbonat

Samo prirodnog porekla
Npr. magnezijumska kreda, mleveni magnezijum, krečnjak

Magnezijum sulfat

Samo prirodnog porekla

Rastvor kalcijum hlorida

Folijarni tretman stabla jabuke, nakon utvrđivanja deficita kalcijuma

Kalcijum sulfat (gips)

Samo prirodnog porekla

Industrijski kreč iz proizvoda industrije šećera

Nus-proizvod u proizvodnji šećera od šećerne trske

Industrijski kreč iz proizvoda vakumske soli

Nus-proizvod u proizvodnji vakumske soli iz slanice koja se može naći u planinama

Elementarni sumpor

 

Elementi u tragovima

Neorganski mikronutrijenti

Natrijum hlorid

Isključivo kamena so

Napomena: Upotrebu sredstava na gazdinstvu kontroliše ovlašćena organizacija.

Prilog broj 2.

SPISAK DOZVOLJENIH SREDSTAVA ZA ZAŠTITU BILJA U ORGANSKOJ PROIZVODNJI

1. Supstance biljnog ili životinjskog porekla

Naziv

Opis, zahtevi u pogledu sastava, način korišćenja

Azadirahtin ekstrakt iz
Azadirachta indica (drvo nim)

Insekticid

Pčelinji vosak

Agens pri potkresivanju

Želatin

Insekticid

Hidrolizovani proteini

Atraktant, isključivo za ovlašćenu upotrebu u kombinaciji sa drugim odgovarajućim supstancama sa ove liste

Lecitin

Fungicid

Biljna ulja (npr. ulje mente, bora, kima)

Insekticid, akaricid, fungicid i inhibitor klijanja

Piretrin ekstrahovan
iz Chrysathemum cinerariaefolium

Insekticid

Kvazija ekstrakovana
iz Quassia amara

Insekticid, repelent

Rotenon, ekstrahovan iz Derris spp.
I Lonchacarpus spp. i Terphrosia spp.

Insekticid

2. Mikroorganizmi koji se koriste u biološkoj kontroli štetočina i bolesti

Naziv

Opis, zahtevi u pogledu sastava, način korišćenja

Mikroorganizmi (bakterije, virusi i gljivice)

 

3. Supstance koje proizvode mikroorganizmi

Naziv

Opis, zahtevi u pogledu sastava, uslovi upotrebe

Spinozada

Insekticid
Isključivo ukoliko su preduzete mere radi smanjenja rizika za ključne parazitoide i smanjenja rizika od razvoja otpornosti.

4. Supstance koje se koriste u zamkama i/ili dispenzerima

- zamke i/ili raspršivači moraju sprečiti dospevanje supstanci u okolinu i sprečiti kontakt supstanci sa usevima;

- zamke moraju da se sakupe nakon upotrebe i bezbedno uklone sa gazdinstva.

Naziv

Opis, zahtevi u pogledu sastava, uslovi upotrebe

Diamonijum fosfat

Atrakant, samo u zamkama

Feromoni

Atrakant, sredstvo za ometanje seksualnih nagona; samo u zamkama i dispenzerima

Piretroidi (samo deltametrin ili lambda cihalotrin)

Insekticid, samo u zamkama sa specifičnim atrakantima; samo protiv Bactrocera oleae i Ceratitis capitata korova

5. Preparati koji se raspršuju između gajenih biljaka

Naziv

Opis, zahtevi u pogledu sastava, način korišćenja

Olovni fosfat (fero (III) ortofosfat)

Mekušci

6. Ostale supstance za tradicionalnu upotrebu u organskoj proizvodnji

Naziv

Opis, zahtevi u pogledu sastava, način korišćenja

Bakar u obliku bakar hidroksida,
bakar oksihlorida, bakar sulfata,
bakar oksida, bakar oktanoata

Fungicid.
Do 6 kg bakra po hektaru godišnje.
Za višegodišnje useve dozvoljeno je odstupanje od prethodnog stava u tekućoj godini pod uslovom da prosečna količina koja se stvarno koristi tokom petogodišnjeg perioda, a obuhvata i tu godinu i četiri prethodne godine, ne premaši 6 kg

Etilen

uklanjanje zelene boje (sazrevanje) kod banana, kivija i kakija; Kod agruma isključivo kao deo strategije za zaštitu voća od štete koju prouzrokuje voćna muva;

Kalijumove soli masnih kiselina (meki sapun)

Insekticid

Kalijum aluminijum (aluminijum sulfat) (Kalinit)

Sprečavanje zrenja banana

Krečni sumpor (kalcijum polisulfid)

Fungicid, insekticid, akaricid

Parafinska ulja

Insekticid, akaricid

Mineralna ulja

Insekticid, fungicid;
Isključivo za stabla voća, vinove loze, maslinovog stabla i tropskih useva (npr. banana)

Kalijum permanganat

Fungicid, baktericid, samo u stablu voća, maslinama i vinovoj lozi.

Kvarcni pesak

Repelent

Sumpor

Fungicid, akaricid, repelent

7. Ostale supstance

Naziv

Opis, zahtevi u pogledu sastava, uslovi upotrebe

Kalcijum hidroksid

Fungicid
Samo za stabla voća, uključujući i sadnice, radi suzbijanja Nectria galligena

Kalijum bikarbonat

Fungicid

Napomena: Upotrebu sredstava na gazdinstvu kontroliše ovlašćena organizacija.