ODLUKA

O IZDAVANJU I OSNOVNIM OBELEŽJIMA KOVANOG NOVCA APOENA OD 10 I 20 DINARA

("Sl. glasnik RS", br. 47/2009)

1. Narodna banka Srbije izdaće kovani novac apoena od 10 i 20 dinara.

2. Kovani novac iz tačke 1. ove odluke izrađivaće se u tehnici visokog sjaja, od legure sledećeg sastava: 70% bakra, 12% nikla i 18% cinka.

3. Kovani novac iz tačke 1. ove odluke imaće sledeću masu i sledeće prečnike:

- apoen od 10 dinara - masu 7,77 g i prečnik 26 mm,

- apoen od 20 dinara - masu 9,00 g i prečnik 28 mm.

Dopušteno odstupanje od mase svakog pojedinačnog komada kovanog novca iz stava 1. ove tačke je ±2,5%.

4. Izgled lica (aversa) kovanog novca iz tačke 1. ove odluke je sledeći:

1) na apoenu od 10 dinara u središnjem delu je oznaka vrednosti "10", a godina kovanja "2009" je u njegovom podnožju. Iznad oznake vrednosti je polukružno, ćirilicom i latinicom, ispisan tekst "dinara", međusobno razdvojen crticom. Ispod oznake vrednosti u prvom redu je rimski broj XXV, ispod koga su, u tri reda, ćirilicom ispisane reči "UNIVERZIJADA BEOGRAD SRBIJA". S leve strane je znak Univerzijade;

2) na apoenu od 20 dinara u središnjem delu je portret Milutina Milankovića u poluprofilu sleva, a desno od njega, uz sam portret, polukružno su ćirilicom ispisane reči "Milutin Milanković". Levo od portreta je oznaka vrednosti "20", a godina kovanja "2009" je u njegovom podnožju. Iznad portreta je polukružno, ćirilicom i latinicom, ispisan tekst "dinara", međusobno razdvojen crticom.

5. Izgled naličja (reversa) kovanog novca iz tačke 1. ove odluke je sledeći: u centralnom delu je Veliki grb Republike Srbije. Iznad i oko grba je polukružno, ćirilicom i latinicom, ispisan tekst "REPUBLIKA SRBIJA", međusobno razdvojen crticom, a ispod grba je na isti način ispisan tekst "NBS", takođe međusobno razdvojen crticom, a od teksta "REPUBLIKA SRBIJA" razdvojen tačkama.

6. Po obodu kovanog novca iz tačke 1. ove odluke, i to na dužinama kružnih lukova od 72 stepena, raspoređena je ravna površina, iza koje slede vertikalne zaobljene kanaure poluprečnika 0,15 mm.

7. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS".