UREDBA

O UTVRĐIVANJU PROGRAMA O RASPODELI I KORIŠĆENJU PODSTICAJNIH SREDSTAVA ZA OČUVANJE I ODRŽIVO KORIŠĆENJE GENETIČKIH RESURSA DOMAĆIH ŽIVOTINJA ZA 2009. GODINU

("Sl. glasnik RS", br. 16/2009 i 48/2009)

Član 1

Ovom uredbom utvrđuje se Program o raspodeli i korišćenju podsticajnih sredstava za očuvanje i održivo korišćenje genetičkih resursa domaćih životinja za 2009. godinu, koji je odštampan uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo.

Član 2

Mere za očuvanje i održivo korišćenje genetičkih resursa domaćih životinja: podolsko goveče, buša, domaći-brdski konj, nonius, moravka, resavka, pramenka (pirotska, krivovirska, bardoka, lipska, vlaško vitoroga i karakačanska), čokanska cigaja, balkanska koza, kao i način korišćenja podsticajnih sredstava za očuvanje i održivo korišćenje genetičkih resursa domaćih životinja utvrđeni su programom iz člana 1. ove uredbe.

Član 3

Pravo na korišćenje podsticajnih sredstava imaju: pravna i fizička lica i naučnoistraživačke organizacije - nosioci poljoprivrednih gazdinstava (u daljem tekstu: korisnici sredstava) pod uslovom da su:

1) upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava (u daljem tekstu: Registar) u skladu sa Uredbom o Registru poljoprivrednih gazdinstava ("Službeni glasnik RS", broj 119/08 - u daljem tekstu: Uredba);

2) prijavili vrstu i brojno stanje stočnog fonda, u skladu sa Uredbom;

3) vlasnici grla za koja podnose zahtev za podsticajna sredstva.

Član 4

Korisnici sredstava ostvaruju pravo na korišćenje podsticajnih sredstava jednom u toku godine, po grlu, ako drže određeni broj grla određene vrste i rase životinja, i to:

1) najmanje pet ženskih grla za podolsko goveče (ne više od jednog bika na 5 ženskih grla);

2) najmanje pet ženskih grla za bušu (ne više od jednog bika na 5 ženskih grla);

3)-5) (brisane)

6) najmanje 10 ženskih grla za moravku (ne više od jednog nerasta na svakih 10 ženskih grla);

7) najmanje 25 ženskih grla za pramenku - pirotska, krivovirska, bardoka, lipska, vlaško vitoroga i čokansku cigaju (ne više od jednog ovna na svakih 25 ženskih grla);

8) najmanje 25 ženskih grla za balkansku kozu (ne više od jednog jarca na svakih 25 ženskih grla);

9) (brisana)

10) najmanje jedno grlo za ostale rase i sojeve.

Član 5

Korisnici sredstava ostvaruju pravo na korišćenje podsticajnih sredstava ako su grla prijavljena na poljoprivrednom gazdinstvu korisnika sredstava umatičena (Z-kontrola), odnosno pod kontrolom pravnih lica ovlašćenih za poslove selekcije (u daljem tekstu: selekcijske službe) posle izvršene selekcijske smotre u skladu sa Zakonom o merama za unapređenje stočarstva ("Službeni glasnik RS", br. 61/91, 53/93 - dr. zakon, 67/93 - dr. zakon, 48/94 - dr. zakon i 101/05 - dr. zakon) i ako se koriste na poljoprivrednom gazdinstvu korisnika sredstava.

Član 6

Zahtev za ostvarivanje prava na korišćenje podsticajnih sredstava podnosi se Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (u daljem tekstu: Ministarstvo), najkasnije do 30. aprila 2009. godine, na Obrascu - Zahtev za podsticajna sredstva za očuvanje i održivo korišćenje genetičkih resursa domaćih životinja za 2009. godinu, koji je odštampan uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo.

Uz zahtev iz stava 1. ovog člana podnosi se:

1) zapisnik selekcijske službe o održanoj smotri;

2) fotokopija pasoša za goveda za koja se podnosi zahtev.

Član 7

Ministar nadležan za poslove poljoprivrede obrazuje komisiju, koja sprovodi postupak utvrđivanja ispunjenosti uslova propisanih ovom uredbom, upoređivanjem podataka iz zahteva i priložene dokumentacije i podataka o prijavljenom stočnom fondu iz Registra i utvrđuje ispunjenost uslova propisanih ovom uredbom.

Isplata podsticajnih sredstava izvršiće se po obavljenom nadzoru inspektora nadležnog za poslove poljoprivrede.

Član 8

Podsticajna sredstva isplaćuju se po redosledu podnošenja zahteva, do iznosa finansijskih sredstava utvrđenog posebnim aktom koji je donela Vlada.

Član 9

U slučaju dostavljanja netačnih podataka prilikom podnošenja zahteva iz člana 6. ove uredbe, korisnik sredstava gubi status aktivnog poljoprivrednog gazdinstva i stiče status pasivnog poljoprivrednog gazdinstva u skladu sa Uredbom, uz obavezu vraćanja primljenog iznosa podsticajnih sredstava za koji se obračunava zakonska zatezna kamata.

Član 10

Novčanom kaznom od 200.000 do 1.000.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice - korisnik podsticajnih sredstava ako ostvari pravo na podsticajna sredstva, a ne ispunjava uslove iz člana 5. ove uredbe.

Novčanom kaznom od 10.000 do 50.000 dinara kazniće se za prekršaj iz stava 1. ovog člana i odgovorno lice u pravnom licu.

Novčanom kaznom od 10.000 do 50.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice - korisnik podsticajnih sredstava ako ostvari pravo na podsticajna sredstva, a ne ispunjava uslove iz člana 5. ove uredbe.

Član 11

Sprovođenje ove uredbe nadzire Ministarstvo.

Član 12

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

PROGRAM
O RASPODELI I KORIŠĆENJU PODSTICAJNIH SREDSTAVA ZA OČUVANJE I ODRŽIVO KORIŠĆENJE GENETIČKIH RESURSA DOMAĆIH ŽIVOTINJA ZA 2009. GODINU

U 2009. godini obaviće se mere za očuvanje i održivo korišćenje genetičkih resursa domaćih životinja, i to za sledeće ugrožene rase i sojeve:

1) podolsko goveče (krave i muška priplodna grla - najviše 140);

2) buša (krave i muška priplodna grla - najviše 50);

3) domaći - brdski konj (ženska grla starija od 18 meseci i muška priplodna grla starija od 24 meseci - najviše 35);

4) nonius (ženska grla starija od 18 meseci i muška priplodna grla starija od 24 meseci - najviše 35);

5) moravka (krmače i muška priplodna grla - najviše 15);

6) resavka (krmače i muška priplodna grla - najviše 29);

7) pramenka - pirotska, krivovirska, bardoka, lipska, vlaško vitoroga, karakačanska i čokanska cigaja (ženska grla po jagnjenju i muška priplodna grla - najviše 1000);

8) balkanska koza (ženska grla po jarenju i muška priplodna grla - najviše 145).

Mere za očuvanje i održivo korišćenje genetičkih resursa domaćih životinja obaviće se u visini jedinične cene utvrđene u tabeli za svaku vrstu ugrožene rase.

Red.
br.

Vrste autohtonih rasa

Cena po jedinici mere/din.

1

2

3

1.

podolsko goveče

35.000

2.

buša

20.000

3.

domaći brdski konj

20.000

4.

nonius

20.000

5.

moravka

8.000

6.

resavka

10.000

7.

pramenka i čokanska cigaja

2.000

8.

balkanska koza

2.000

 

UKUPNO:

10.000.000

 

Obrazac

ZAHTEV ZA PODSTICAJNA SREDSTVA ZA OČUVANJE I ODRŽIVO KORIŠĆENJE GENETIČKIH RESURSA DOMAĆIH ŽIVOTINJA ZA 2009. GODINU

*Obrazac popuniti čitko-štampanim slovima

I Osnovni podaci

 

Ime i prezime, odnosno naziv
nosioca poljoprivrednog gazdinstva

 

JMBG / Matični broj

 

Adresa
(Opština, mesto, ulica i broj)

 

Broj telefona

 

Broj registrovanog poljoprivrednog
Gazdinstva

 

Broj namenskog računa

 

Naziv banke

 

 

II Obračun podsticajnih sredstava genetičkih resursa

 

Red.
br.

Vrsta i kategorija grla

Broj grla

Iznos podsticaja po
grlu (din)

Iznos obračunatog
podsticaja
(3x4)

1

2

3

4

5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ukupno:

 

 

 

 

III Izjava odgovornog lica

Izjavljujem pod krivičnom i materijalnom odgovornošću da su grla za koja se podnosi zahtev za podsticajna sredstva za očuvanje i održivo korišćenje genetičkih resursa domaćih životinja za 2009. godinu registrovana u sopstvenom zapatu i da se nalaze pod kontrolom selekcijske službe, i da će se koristiti za proizvodnju na sopstvenom gazdinstvu u 2009. godini, te da nije za ista do sada ostvarivano pravo na podsticajna sredstva za očuvanje i održivo korišćenje genetičkih resursa domaćih životinja za 2009. godinu.

Datum i mesto

 

Podnosilac zahteva