PROGRAM

SUZBIJANJA I UNIŠTAVANJA KOROVSKE BILJKE AMBROZIJA - AMBROSIA ARTEMIISIFOLIA NA TERITORIJI GRADA NIŠA U 2009. GODINI

("Sl. list grada Niša", br. 46/2009)

 

I - OPŠTE O AMBROZIJI

Ambrozija - Amabrosia artemiisifolia u narodu poznata kao limundžik, opaš ili fazanuša je jednogodišnja korovska biljka koja se sreće na različitim tipovima zemljišta (poljoprivredno, šumsko, parkovsko građevinsko, vodno) i različitim staništima. Ambrozija je tipičan korov nezaraslih, golih zemljišta koji može dostići visinu i do 2 m. Stablo je uspravno, razgranato sa listovima jajolikog oblika pri čemu je čitava biljka obrasla gustim dlakama. Cvetovi su skupljeni u duge grozdaste cvasti, na vrhu stabla i grana, i žućkaste su boje. Niče krajem aprila a počinje da cveta od sredine jula do septembra meseca, sa najvećom produkcijom polena u avgustu i septembru. Optimalna temperatura za njeno klijanje i nicanje je temperatura od 20 do 22 °C. Samo jedna biljka ambrozije produkuje od 1 do 8 milijardi polenovih zrna.

Ambrozija spada u opasne alergente koji izazivaju tegobe kod oko 10% ljudske populacije. Kod ljudi polen ambrozije je uzročnik 75% svih polenskih alergija pri čemu ne postoji starosna granica za pojavu osetljivosti. Kod najosetljivijih osoba 8 do 20 polenovih zrna u 1 m3 vazduha može da izazove jake reakcije. Na osnovu dosadašnjih analiza od tegoba letnjih polenskih alergija pate, u najvećoj meri, deca i radno sposobno stanovništvo.

Ambrozija izaziva niz zdravstvenih problema kao što su respiratorne smetnje (polenska kijavica, sezonski otitis, astma), digestivne i urinarne smetnje (povraćanje, stomačne bolove, dijareja i urinarne infekcije) i reakcije na koži (koprivnjača kože, angioneurotski endem, ekcem).

II - MERE ZA SUZBIJANJE I UNIŠTAVANJE

Za suzbijanje i uništavanje korovske biljke ambrozija važno je u toku vegetacione sezone, do početka fenološke faze cvetanja primeniti propisane mere, i to:

- agrotehničke mere, na obradivom poljoprivrednom zemljištu, uz primenu odgovarajućih herbicida, u zavisnosti od kulture,

- mehaničke mere, na neobradivom poljoprivrednom, građevinskom i vodnom zemljištu, čupanje i košenje ispod 5 cm od površine zemlje da bi se sprečilo njeno obnavljanje preko bočnih izdanaka, i

- hemijske mere, na zemljištu pored puteva i na samim kolosecima, primena herbicidi na bazi glifosata.

Realizacija Programa suzbijanja i uništavanja korovske biljke ambrozije na teritoriji Grada Niša za 2009. godinu, obuhvata dve faze:

I faza - Sistematsko snimanje - mapiranje rasprostranjenosti ambrozije na izgrađenom i neizgađenom građevinskom i neobradivom zemljištu Grada Niša od strane područne službe "AGRORAZVOJ" Niš;

II faza - Izbor organizacije za uništavanje ambrozije i potpisivanje ugovora.

Mapiranjem rasprostranjenosti ambrozije definisaće se lokaliteti i površine koje treba očistiti i izvršiti procena prošlogodišnjih aktivnosti na suzbijanju ambrozije. Na osnovu ranijih mapiranja na teritoriji Grada Niša napadnuta su naselja - izgrađena, neizgrađena građevinska zemljišta, zapuštena poljoprivredna zemljišta, vodno zemljište, deponija, zemljište kraj puteva, železničke saobraćajnice. Mapiranje je potrebno obaviti do sredine juna radi blagovremene primene propisanih mera na suzbijanju.

Na osnovu analize izveštaja o kretanju i koncentraciji polena u vazduhu, merenja koja se rade na teritoriji grada Niša, može se videti u kojem procentu su preduzete aktivnosti uticale na smanjenje polena u vazduhu i koliko je učešće tzv. "komšijskog polena".

III - IZVOR FINANSIRANJA

Program suzbijanja i uništavanja korovske biljke ambrozija finansiraće se iz sredstava predviđenih Odlukom o budžetu grada Niša za 2009. godinu ("Službeni list Grada Niša", br. 117/08), razdeo 3, glava 3.9, funkcija 421, pozicija 217, ekonomska kvalifikacija 424 - specijalizovane usluge, u iznosu od 2.500.000,00 dinara.

Ovaj Program stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Niša".