ODLUKA

O PRAVU NA JEDNOKRATNU NOVČANU NAKNADU ZA PRVOROĐENO DETE

("Sl. list grada Kraljeva", br. 12/2009)

Član 1

Ovom odlukom utvrđuje se pravo na jednokratnu novčanu naknadu majkama prvorođenog deteta, sa prebivalištem na teritoriji grada Kraljeva.

Član 2

Pravo na jednokratnu novčanu naknadu može ostvariti majka sa prebivalištem na teritoriji grada Kraljeva za prvorođeno dete rođeno posle 30.06.2009. godine.

Član 3

Pravo na jednokratnu novčanu naknadu ostvaruje majka koja neposredno brine o detetu za koje je podnela zahtev i koja nije lišena roditeljskog prava u skladu sa Zakonom.

Član 4

Pravo na jednokratnu novčanu naknadu može izuzetno ostvariti i otac deteta, sa prebivalištem na teritoriji grada Kraljeva, ukoliko majka deteta nije živa, ukoliko je napustila dete ili je iz objektivnih razloga sprečena da neposredno brine o detetu.

Član 5

Zahtev za ostvarivanje prava na jednokratnu novčanu naknadu, sa potrebnom dokumentacijom, podnosi se u roku od tri meseca od dana rođenja deteta nadležnom organu Gradske uprave na propisanom obrascu.

Član 6

Pravo na novčanu naknadu utvrđuje se u visini od 25% prosečne mesečne zarade u privredi Republike Srbije za mesec koji prethodi mesecu podnošenja zahteva prema poslednjem zvanično objavljenom podatku Republičkog organa za statistiku.

Član 7

Novčana naknada isplaćuje se jednokratno iz budžeta grada Kraljeva, na osnovu pravnosnažnog rešenja Odeljenja za društvene delatnosti Gradske uprave grada Kraljeva.

Član 8

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kraljeva" a primenjivaće se od 01.07.2009. godine.