ODLUKA

O NAČINU I PRIORITETIMA U IZVRŠAVANJU BUDŽETA AUTONOMNE POKRAJINE VOJVODINE ZA 2009. GODINU I O NAČINU REALIZACIJE TRANSFERA JEDINICAMA LOKALNE SAMOUPRAVE

("Sl. list AP Vojvodine", br. 7/2009 i 9/2009)

Član 1

Radi obezbeđenja kontinuiteta u sprovođenju aktivne stabilizacione politike, politike zapošljavanja i investicija i realizacije Zaključka Vlade Republike Srbije, broj: 400-2441/2009 od 29. aprila 2009. godine, ovom Odlukom utvrđuju se prioriteti u izvršavanju rashoda i izdataka kao i način obezbeđivanja njihovog finansiranja iz Budžeta Autonomne Pokrajine Vojvodine za 2009. godinu.

Član 2

Do donošenja Odluke o izmenama i dopunama Odluke o budžetu Autonomne Pokrajine Vojvodine za 2009. godinu, kojom će se ista fiskalno prilagoditi osnovnim postulatima sprovođenja aktivne stabilizacione politike, pored obaveza prema zaposlenima i minimalnih troškova neophodnih za nesmetano funkcionisanje direktnih i indirektnih budžetskih korisnika, apsolutni prioritet u javnoj potrošnji iz prihoda iz Budžeta Autonomne Pokrajine Vojvodine za 2009. godinu, imaće finansiranje:

1. mera i aktivnosti na realizaciji programa za očuvanje broja radnih mesta i podsticaja zapošljavanju u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini u 2009. godini, preko Pokrajinskog sekretarijata za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova i

2. projekata i investicija koji se realizuju preko Fonda za kapitalna ulaganja Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Član 3

Izvršavanje prioritetnih rashoda i izdataka iz pokrajinskog budžeta za 2009. godinu za namene navedene u članu 2. Odluke, umesto iz planiranih primanja od privatizacije (izvor finansiranja 12 04), realizovaće se iz izvora finansiranja 01 00 Prihodi iz budžeta, u ukupnom iznosu od 2.830.000.000,00 dinara i to: 1.330.000.000,00 dinara za finansiranje mera i aktivnosti na realizaciji programa za očuvanje broja radnih mesta i podsticaje zapošljavanju u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini u 2009. godini, a 1.500.000.000,00 dinara za finansiranje projekata i investicija koji se realizuju preko Fonda za kapitalna ulaganja Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Sredstva za finansiranje mera i aktivnosti na realizaciji programa za očuvanje broja radnih mesta iz stava 1. ovog člana u iznosu od 1.330.000.000,00 dinara raspoređuju se i izvršavaju iz izvora finansiranja 01 00 Prihodi iz budžeta preko razdela 19 Pokrajinski sekretarijat za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova, aktivnost 01 Sprovođenje programa i mera aktivne politike zapošljavanja za AP Vojvodinu, funkcionalna klasifikacija 412 Opšti poslovi po pitanju rada sa ekonomskih klasifikacija: 451 Subvencije javnim nefinansijskim preduzećima i organizacijama; 454 Subvencije privatnim preduzećima; 463 Transferi ostalim nivoima vlasti; 465 Ostale dotacije i transferi i 481 Dotacije nevladinim organizacijama. Raspored, odnosno iznose sredstava po navedenim budžetskim klasifikacijama, utvrdiće Pokrajinski sekretarijat za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova posebnim aktom na koji saglasnost daje Izvršno veće Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Sredstva za finansiranje projekata i investicija koji se realizuju preko Fonda za kapitalna ulaganja Autonomne Pokrajine Vojvodine iz stava 1. ovog člana u iznosu od 1.500.000.000,00 dinara raspoređuju se i izvršavaju iz izvora finansiranja 01 00 Prihodi iz budžeta u okviru razdela 11 Pokrajinski sekretarijat za finansije Glava 01 Fond za kapitalna ulaganja Autonomne Pokrajine Vojvodine, funkcionalna klasifikacija 411 Opšti ekonomski i komercijalni poslovi, ekonomska klasifikacija 551-1 Nefinansijska imovina koja se finansira iz sredstava za realizaciju nacionalnog investicionog plana - Kapitalna ulaganja na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Izvršno veće Autonomne Pokrajine Vojvodine doneće poseban akt, kojim će se obezbediti realizacija ove odluke i utvrditi mere za realizaciju rashoda i izdataka direktnih i indirektnih korisnika budžeta Autonomne Pokrajine Vojvodine u cilju održavanja budžetskog deficita na nivou od 6,6 milijardi dinara, odnosno većeg budžetskog deficita uz saglasnost nadležnog organa Republike Srbije.

Član 3a

Sredstva iz izvora finansiranja 12 04 iz člana 3. stav 1. ove odluke u iznosu od 2.830.000.000,00 dinara koristiće se za nabavku finansijske imovine.

Pored sredstava iz stava 1. ovog člana za nabavku finansijske imovine mogu se koristiti i nerealizovana sredstva iz izvora finansiranja 12 04 primanja od otplate datih kredita i prodaje finansijske imovine - prihodi od privatizacije, a do visine koja zajedno sa sredstvima iz stava 1. ovog člana može iznositi najviše 5.000.000.000,00 dinara, smanjenjem planiranog a neizvršenog dela sredstava raspoređenih Odlukom o budžetu Autonomne Pokrajine Vojvodine za 2009. godinu ("Službeni list APV", broj 4/09) u razdelu 11 Pokrajinski sekretarijat za finansije glava 01 Fond za kapitalna ulaganja Autonomne Pokrajine Vojvodine, funkcionalna klasifikacija 411 Opšti ekonomski i komercijalni poslovi, ekonomska klasifikacija 551-1 Nefinansijska imovina koja se finansira iz sredstava za realizaciju nacionalnog investicionog plana - Kapitalna ulaganja na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Sredstva za nabavku finansijske imovine do visine utvrđene u stavu 2. ovog člana, raspoređuju se i izvršavaju preko razdela 03 Izvršno veće Autonomne Pokrajine Vojvodine, funkcionalna klasifikacija 112 Finansijski i fiskalni poslovi, kategorija ekonomske klasifikacije 62 Nabavka finansijske imovine, izvor finansiranja 12 04 Primanja od otplate datih kredita i prodaje finansijske imovine - prihodi od privatizacije. Bliži raspored sredstava iskazan na četvorocifrenom nivou ekonomske klasifikacije a u okviru kategorije ekonomske klasifikacije 62 Nabavka finansijske imovine utvrdiće Izvršno veće Autonomne Pokrajine Vojvodine posebnim aktom.

Član 3b

Ovlašćuje se Izvršno veće Autonomne Pokrajine Vojvodine za sprovođenje i realizaciju aktivnosti vezanih za nabavku i prodaju finansijske imovine.

Pre zaključenja imovinsko pravnog posla iz stava 1. ovog člana pribaviće se mišljenje Pokrajinskog javnog pravobranilaštva Vojvodine.

Član 3v

Izvršno veće Autonomne Pokrajine Vojvodine doneće posebno rešenje, kojim će iznos projektovanog smanjenja javne potrošnje, a na osnovu Odluke o privremenim merama za ograničenje i smanjenje javne potrošnje u organima Autonomne Pokrajine Vojvodine ("Službeni list APV", broj 7/09), sa aproprijacija direktnih budžetskih korisnika uneti u tekuću budžetsku rezervu.

Član 4

Namenski i nenamenski transferi jedinicama lokalne samouprave na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine, koji se po Zaključku Vlade Republike Srbije broj: 400-2441/2009 od 29. aprila 2009. godine obezbeđuju budžetu Autonomne Pokrajine Vojvodine iz budžeta Republike Srbije, realizovaće se u visini ostvarenih transfernih sredstava iz budžeta Republike Srbije za ovu namenu prema rešenjima nadležnih ministarstava, u roku od jednog dana od dana prijema rešenja i sredstava na račun budžeta Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Transferna sredstva iz stava 1. ovog člana izvršavaće se preko ekonomske klasifikacije 463 Transferi ostalim nivoima vlasti, izvor finansiranja 07 08 Donacije od ostalih nivoa vlasti-namenski i nenamenski transferi iz republičkog budžeta jedinicama lokalne samouprave preko:

1. razdela 11 Pokrajinski sekretarijat za finansije, funkcionalna klasifikacija 180 Transferi opšteg karaktera između različitih nivoa vlasti ili

2. preko drugih razdela odnosno budžetskih korisnika Autonomne Pokrajine Vojvodine navedenih u rešenju nadležnog ministarstva o prenosu transfernih sredstava i odgovarajućih funkcionalnih klasifikacija.

Na način i po postupku predviđenom u stavu 1. i 2. ovog člana, realizovaće se namenski i drugi transferi budžetskim korisnicima jedinica lokalne samouprave sa teritorije Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Član 5

Rashodi i izdaci izvršeni u skladu sa članom 3, 3a i 4. ove Odluke, biće obuhvaćeni Odlukom o izmenama i dopunama Odluke o budžetu Autonomne Pokrajine Vojvodine za 2009. godinu.

Član 6

Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Autonomne Pokrajine Vojvodine".