UREDBA

O USLOVIMA I NAČINU KORIŠĆENJA SREDSTAVA ZA REGRESIRANJE MINERALNIH ĐUBRIVA ZA JESENJU SETVU 2009. GODINE

("Sl. glasnik RS", br. 50/2009)

Član 1

Ovom uredbom uređuju se uslovi i način korišćenja sredstava za regresiranje mineralnih đubriva za jesenju setvu 2009. godine (u daljem tekstu: sredstva za regresiranje mineralnih đubriva).

Sredstva za regresiranje mineralnih đubriva ne odnose se na pašnjake, ribnjake, bare i drugo neplodno zemljište.

Kupovina mineralnih đubriva, u smislu ove uredbe, obuhvata kupovinu mineralnih đubriva neophodnih za jesenju setvu 2009. godine, i to: NPK, P, NP i PK.

Član 2

Pravo na korišćenje sredstava za regresiranje mineralnih đubriva imaju:

1) zemljoradničke zadruge;

2) fizička lica - nosioci poljoprivrednog gazdinstva.

Zemljoradničke zadruge imaju pravo na korišćenje sredstava za regresiranje mineralnih đubriva ako su registrovane kod Agencije za privredne registre.

Fizička lica - nosioci poljoprivrednih gazdinstava imaju pravo na korišćenje sredstava za regresiranje mineralnih đubriva ako su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava u skladu sa Uredbom o Registru poljoprivrednih gazdinstava ("Službeni glasnik RS", br. 119/08, 21/09 i 36/09), izmirila sve obaveze prema državi i ako je poljoprivredno gazdinstvo u aktivnom statusu.

Član 3

Lica iz člana 2. ove uredbe imaju pravo na korišćenje sredstava za regresiranje mineralnih đubriva u iznosu od 10.000 dinara po toni kupljenog mineralnog đubriva sa uračunatim porezom na dodatu vrednost.

Kupovinom na Produktnoj berzi, Novi Sad cena sa uračunatim porezom na dodatu vrednost umanjuje se za iznos od 10.000 dinara pri čemu lica iz člana 2. ove uredbe uplaćuju razliku na račun proizvođača mineralnih đubriva. Ministarstvo poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede (u daljem tekstu: Ministarstvo) uplaćuje sredstva za regresiranje mineralnih đubriva u iznosu od 10.000 dinara po toni na račun proizvođača mineralnih đubriva najkasnije u roku od 180 dana od dana prodaje mineralnih đubriva, a na osnovu dostavljenih otpremnica i zaključnica sa Produktnom berzom, Novi Sad.

Cene mineralnih đubriva ne mogu biti veće od cena iz važećeg cenovnika proizvođača na dan 26. juna 2009. godine.

Član 4

Zemljoradničke zadruge mogu kupovati mineralna đubriva u količini koja ne prelazi 500 tona po zemljoradničkoj zadruzi, a fizička lica - nosioci poljoprivrednih gazdinstava u količini koja ne prelazi 100 tona po poljoprivrednom gazdinstvu, ali ne manje od 25 tona mineralnih đubriva.

Ukupna količina mineralnih đubriva koju će Ministarstvo regresirati iznosi najviše 100.000 tona.

Zemljoradničke zadruge i fizička lica - nosioci poljoprivrednih gazdinstava dužni su da količine regresiranog mineralnog đubriva iskoriste za jesenju setvu 2009. godine.

Član 5

Ministarstvo će uputiti javni poziv proizvođačima mineralnih đubriva iz Republike Srbije i odrediće rokove i uslove za regresiranje mineralnih đubriva.

Javni poziv objaviće se u jednom dnevnom listu i na internet stranici Ministarstva.

Član 6

Proizvođači mineralnih đubriva moraju da ispunjavaju sledeće uslove:

1) da su registrovani kod nadležnog organa, odnosno upisani u odgovarajući registar;

2) da su registrovani i za obavljanje delatnosti koja je predmet javnog poziva;

3) da im u roku od dve godine pre objavljivanja javnog poziva nije izrečena pravosnažna sudska ili upravna mera zabrane obavljanja delatnosti koja je predmet javnog poziva;

4) da su izmirili dospele poreze i druge javne dažbine u skladu sa propisima Republike Srbije;

5) da imaju važeću dozvolu nadležnog organa za obavljanje delatnosti koja je predmet javnog poziva.

Pored uslova iz stava 1. ovog člana proizvođači mineralnih đubriva moraju Ministarstvu da dostave bankarsku garanciju za dobro izvršenje posla i to za svakih 10.000 tona mineralnih đubriva bankarsku garanciju na iznos od 100.000.000 dinara, kao i bankarsku garanciju za kvalitet isporučenog mineralnog đubriva na iznos od 100.000.000 dinara.

Proizvođači mineralnih đubriva treba da obezbede ravnomernu distribuciju mineralnih đubriva na celoj teritoriji Republike Srbije.

Član 7

Prodaja mineralnih đubriva vršiće se preko Produktne berze, Novi Sad, a troškove Produktne berze plaća kupac mineralnih đubriva.

Prodaja mineralnih đubriva traje od 1. avgusta do 1. oktobra 2009. godine, a rok isporuke mineralnih đubriva je sedam dana od dana podnošenja zahteva kupca za isporuku mineralnih đubriva, a najkasnije do 30. novembra 2009. godine.

Član 8

Novčanom kaznom od 100.000 do 1.000.000 dinara kazniće se za prekršaj zemljoradnička zadruga ako nenamenski koristi regresirano mineralno đubrivo (član 4. stav 3).

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se novčanom kaznom od 10.000 do 50.000 dinara i fizičko lice - nosilac poljoprivrednog gazdinstva.

Član 9

Sprovođenje ove uredbe nadzire Ministarstvo.

Član 10

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".