ODLUKA

O OSNIVANJU JAVNOG PREDUZEĆA ZA UPRAVLJANJE NUKLEARNIM OBJEKTIMA U REPUBLICI SRBIJI

("Sl. glasnik RS", br. 50/2009)

Član 1

Osniva se Javno preduzeće za upravljanje nuklearnim objektima u Republici Srbiji.

Osnivač Javnog preduzeća iz stava 1. ovog člana je Republika Srbija za koju na osnovu zakonskog ovlašćenja osnivačka prava vrši Vlada, Beograd, Nemanjina 11 (u daljem tekstu: osnivač).

Član 2

Javno preduzeće za upravljanje nuklearnim objektima u Republici Srbiji, posluje pod sledećim poslovnim imenom: Javno preduzeće "Nuklearni objekti Srbije" (u daljem tekstu: Javno preduzeće).

Skraćeno poslovno ime Javnog preduzeća je: JP "Nuklearni objekti Srbije".

Član 3

Sedište Javnog preduzeća je u Beogradu, Ulica Mike Petrovića Alasa 12-14, Vinča - Beograd.

Član 4

Pretežna delatnost Javnog preduzeća je upravljanje i održavanje nuklearnih objekata u Republici Srbiji, u skladu sa zakonom.

Delatnost iz stava 1. ovog člana obuhvata:

1) obavljanje nuklearnih aktivnosti, u skladu sa Zakonom o zaštiti od jonizujućih zračenja i o nuklearnoj sigurnosti;

2) obavljanje radijacionih delatnosti koje se odnose na sigurno korišćenje izvora jonizujućih zračenja, kao i promet izvora jonizujućih zračenja, radioaktivnih i nuklearnih materijala;

3) preduzimanje mera radijacione i nuklearne sigurnosti na lokaciji nuklearnih objekata u skladu sa zakonom (operativna radijaciona dozimetrija, sistem kvaliteta, dekontaminacija ljudi, radne i životne sredine, sistematsko ispitivanje radioaktivnosti u životnoj sredini na lokaciji nuklearnih objekata, merenje interne radioaktivnosti, medicinski tretman profesionalno izloženih lica);

4) obezbeđivanje propisanih uslova za lociranje, projektovanje, izgradnju, probni rad, puštanje u rad, korišćenje, trajan prestanak rada i dekomisiju nuklearnog objekta;

5) upravljanje radioaktivnim otpadom;

6) sprovođenje mera kojima se sprečava da radioaktivni otpad prouzrokuje kontaminaciju životne sredine;

7) obezbeđivanje fizičke zaštite, protivpožarne zaštite i drugih mera bezbednosti nuklearnog objekta, nuklearnog materijala i radioaktivnog otpada, uključujući i mere bezbednosti u toku transporta nuklearnog materijala;

8) dekontaminaciju radne i životne sredine;

9) sistematsko ispitivanje radioaktivnosti u životnoj sredini u okolini nuklearnog objekta;

10) vođenje evidencije o izvorima jonizujućih zračenja, o profesionalno izloženim licima i o radioaktivnom otpadu;

11) organizovanje studijsko-istraživačkih radova u oblasti razvoja nuklearnih tehnologija;

12) ostvarivanje saradnje sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju i drugim međunarodnim telima i nadležnim organima drugih država u saradnji sa nadležnim državnim organima, a u vezi sa delatnošću Javnog preduzeća.

Javno preduzeće obavlja i druge delatnosti utvrđene statutom, u skladu sa zakonom.

Javno preduzeće obavlja poslove spoljnotrgovinskog prometa i usluge u spoljnotrgovinskom prometu iz okvira svoje delatnosti, u skladu sa zakonom i ovom odlukom.

Osnivač i Javno preduzeće mogu pojedina prava i obaveze u obavljanju delatnosti iz stava 1. ovog člana urediti ugovorom u skladu sa zakonom.

Član 5

Sredstva za osnivanje i rad Javnog preduzeće čine novčana sredstva u ukupnom iznosu od 500 evra po srednjem kursu na dan uplate, kao i deo sredstava u državnoj svojini, u institutima čiji je osnivač Republika Srbija, i to: objekti, oprema, uređaji i postrojenja Instituta za nuklearne nauke Vinča i Instituta za tehnologiju nuklearnih i drugih mineralnih sirovina, a koji su u funkciji obavljanja delatnosti upravljanja nuklearnim objektima za koje se osniva Javno preduzeće, sa stanjem na dan 30. juna 2009. godine.

Objekti, oprema, uređaji i postrojenja Instituta za nuklearne nauke Vinča iz stava 1. ovog člana su:

1) objekti, oprema i uređaji istraživačkog nuklearnog reaktora sa oznakom "Reaktor A-RA", uključujući i postrojenje "Crpna stanica na Dunavu" koja je bila u funkciji napajanja sekundarnog kruga hlađenja reaktora;

2) objekti, oprema i uređaji istraživačkog nuklearnog reaktora sa oznakom "Reaktor B-RB";

3) objekti, oprema, postrojenja i uređaji privremenog skladišta radioaktivnog otpada sa oznakama: "Hangar-H1", "Hangar-H2", "Hangar-H3", "Sigurno skladište-SS", "Postrojenje za preradu otpada-PPO" i "Hangar-H0", kao i objekat sa oznakom "Bunker" u kome je zazidan radijum;

4) četiri objekta privremenog skladišta tečnog radioaktivnog otpada sa oznakama: "podzemni bazen-VR1", "podzemni bazen-VR2", "podzemni bazen-VR3" i "podzemni bazen-VR4";

5) objekat, oprema i prostorije sa oznakom "Objekat 32";

6) objekat, oprema i uređaji za merenje radioaktivnosti u životnoj sredini u okolini nuklearnih objekata i ispitivanja u oblasti solidifikacije radioaktivnog otpada, sa aneksom neaktiviranog postrojenja za tretman tečnog radioaktivnog otpada;

7) objekti, oprema i uređaji za meteorološka merenja (meteorološke merne stanice u krugu Instituta, na Useku, u selu Vinča i na Zelenom brdu);

8) objekti, oprema i uređaji za kontrolu radioaktivnosti u okolini nuklearnog objekta (merne stanice u krugu Instituta, na Useku, u selu Vinča i na Zelenom brdu);

9) objekti, oprema i uređaji za dekontaminaciju radne i životne sredine, humanu dekontaminaciju i medicinski tretman profesionalno izloženih lica;

10) oprema i uređaji za reaktorsku dozimetriju;

11) objekti, oprema i uređaji za fizičku i protivpožarnu zaštitu nuklearnih materijala (objekti sa oznakom "Objekat 8", "Objekat 55", "Objekat 63", "Objekat 66", "Objekat 67" i "Objekat 79").

Objekti, oprema, uređaji i postrojenja Instituta za tehnologiju nuklearnih i drugih mineralnih sirovina iz stava 1. ovog člana su objekti, oprema, uređaji i postrojenja Hidrometalurškog postrojenja u Gabrovnici kod Kalne, Knjaževac.

Sredstva za osnivanje i rad Javnog preduzeće čine i sredstva dobijena iz donacija Međunarodne agencije za atomsku energiju (MAAE) i Evropske komisije, a koja su u funkciji obavljanja delatnosti upravljanja nuklearnim objektima za koje se osniva Javno preduzeće.

Na zemljištu koje je u funkciji upravljanja objektima iz stava 1. ovog člana, Javno preduzeće ima pravo korišćenja u skladu sa Zakonom o sredstvima u svojini Republike Srbije ("Službeni glasnik RS", br. 53/95, 3/96, 54/96, 32/97, 44/99 i 101/05).

Osnivač može, na predlog ministarstva nadležnog za nuklearnu sigurnost i upravljanje radioaktivnim otpadom, Javnom preduzeću posebnom odlukom poveriti upravljanje i drugim objektima, opremom i uređajima u državnoj svojini u Republici Srbiji za koje utvrdi da su nuklearni objekti u skladu sa zakonom.

Član 6

Javno preduzeće ne može da otuđi objekte, opremu i uređaje koji su u funkciji obavljanja delatnosti za koje je osnovano Javno preduzeće.

Pribavljanje i otuđenje imovine veće vrednosti koja je u neposrednoj funkciji obavljanja delatnosti za koje je osnovano Javno preduzeće, kao i otuđenje opreme i uređaja iz stava 1. ovog člana koje se vrši radi njihove zamene zbog dotrajalosti, modernizacije ili tehničko-tehnoloških unapređenja, vrši se uz saglasnost osnivača.

Član 7

Javno preduzeće posluje po tržišnim uslovima, u skladu sa zakonom.

Dobit Javnog preduzeća, utvrđena u skladu sa zakonom, može se raspodeliti za povećanje osnovnog kapitala, rezerve ili za druge namene, u skladu sa zakonom i ovom odlukom.

Član 8

Javno preduzeće donosi srednjoročni plan upravljanja i održavanja nuklearnih objekata i godišnji program radova na održavanju i zaštiti nuklearnih objekata, uz saglasnost osnivača.

Izveštaj o realizaciji programa iz stava 1. ovog člana, Javno preduzeće dostavlja osnivaču preko ministarstva nadležnog za nuklearnu sigurnost i upravljanje radioaktivnim otpadom, najkasnije do 31. januara tekuće godine za prethodnu godinu.

Član 9

Javno preduzeće donosi godišnji program poslovanja za narednu godinu na koji saglasnost daje osnivač.

Program iz stava 1. ovog člana Javno preduzeće dostavlja ministarstvu nadležnom za nuklearnu sigurnost i upravljanje radioaktivnim otpadom najkasnije do kraja oktobra tekuće godine.

Član 10

U slučaju poremećaja u poslovanju Javnog preduzeća, osnivač, u skladu sa zakonom, preduzima mere kojima će obezbediti uslove za nesmetan rad, poslovanje i upravljanje Javnim preduzećem.

Član 11

Javno preduzeće, u okviru obavljanja svojih delatnosti, stiče i pribavlja sredstva iz sledećih izvora:

1) prihoda ostvarenih redovnom delatnošću;

2) finansijskih kredita;

3) donacija i pomoći;

4) budžeta Republike Srbije;

5) sredstava na računima Instituta za nuklearne nauke Vinča i Instituta za tehnologiju nuklearnih i drugih mineralnih sirovina koja su u funkciji obavljanja delatnosti za koje se osniva Javno preduzeće;

6) drugih izvora u skladu sa zakonom.

Član 12

Organi Javnog preduzeća jesu:

1) upravni odbor;

2) direktor;

3) nadzorni odbor.

Član 13

Upravni odbor Javnog preduzeća ima sedam članova koji se imenuju na period od četiri godine.

Predsednika, zamenika predsednika i članove upravnog odbora imenuje i razrešava osnivač.

Predsednik, zamenik predsednika i dva člana upravnog odbora imenuju se na predlog ministra nadležnog za poslove nuklearne sigurnosti i upravljanja radioaktivnim otpadom, a jedan član na predlog ministra nadležnog za poslove zaštite od jonizujućih zračenja.

Dva člana upravnog odbora predlažu se iz reda zaposlenih na način utvrđen statutom.

Član 14

Upravni odbor:

1) utvrđuje poslovnu politiku;

2) donosi statut;

3) donosi dugoročni i srednjoročni plan rada i godišnji program poslovanja;

4) donosi srednjoročni plan održavanja nuklearnih objekata i godišnji program radova na održavanju nuklearnih objekata;

5) donosi akt kojim se utvrđuju cene i drugi uslovi pružanja usluga preuzimanja, prevoza i privremenog skladištenja radioaktivnog otpada, merenja i drugih usluga za koja se akredituje u skladu sa zakonom;

6) usvaja izveštaj o poslovanju, periodični i godišnji finansijski izveštaj;

7) odlučuje o raspodeli dobiti;

8) donosi plan javnih nabavki;

9) donosi investicione programe i kriterijume za investiciona ulaganja;

10) odlučuje o izdavanju, prodaji i kupovini akcija, kao i prodaji udela u Javnom preduzeću ili kupovini udela u drugom preduzeću, odnosno privrednom društvu;

11) donosi poslovnik o svom radu;

12) vrši i druge poslove utvrđene statutom u skladu sa zakonom.

Odluke iz stava 1. tač. 2), 3), 4), 5), 6), 7) i 10) ovog člana upravni odbor donosi uz saglasnost osnivača.

Član 15

Direktor:

1) predstavlja i zastupa Javno preduzeće;

2) organizuje i rukovodi procesom rada i vodi poslovanje Javnog preduzeća;

3) odgovara za zakonitost rada Javnog preduzeća;

4) predlaže srednjoročni plan održavanja nuklearnih objekata, godišnji program radova na održavanju nuklearnih objekata, godišnji program poslovanja i plan javnih nabavki;

5) donosi akt o načinu ostvarivanja javnosti rada Javnog preduzeća, na koji saglasnost daje Agencija za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije;

6) donosi pravilnik o organizaciji i sistematizaciji poslova;

7) podnosi finansijske izveštaje, izveštaje o poslovanju i godišnji obračun;

8) izvršava odluke upravnog odbora;

9) vrši i druge poslove određene zakonom, ovom odlukom, statutom i kolektivnim ugovorom.

Direktora imenuje i razrešava osnivač na period od četiri godine, na predlog ministra nadležnog za poslove nuklearne sigurnosti i upravljanja radioaktivnim otpadom.

Član 16

Predsednik, zamenik predsednika, članovi upravnog odbora i direktor Javnog preduzeća, vrše svoje funkcije u interesu Javnog preduzeća i u vođenju poslova postupaju sa pažnjom dobrog privrednika, poštujući interese osnivača i prava zaposlenih.

Član 17

Nadzorni odbor Javnog preduzeća ima tri člana koji se imenuju na period od četiri godine.

Predsednika i članove nadzornog odbora imenuje i razrešava osnivač.

Predsednika i jednog člana nadzornog odbora predlaže ministar nadležan za poslove nuklearne sigurnosti i upravljanja radioaktivnim otpadom iz reda stručnjaka u oblasti finansija i prava.

Jedan član nadzornog odbora predlaže se iz reda zaposlenih na način utvrđen statutom.

Član 18

Nadzorni odbor vrši nadzor nad poslovanjem Javnog preduzeća, pregleda godišnji izveštaj, godišnji obračun i predlog za raspodelu dobiti.

Nadzorni odbor najmanje jedanput godišnje podnosi osnivaču izveštaj o izvršenom nadzoru.

Izveštaj iz stava 2. ovog člana nadzorni odbor istovremeno dostavlja upravnom odboru.

Član 19

Javno preduzeće zastupa direktor, bez ograničenja ovlašćenja.

Direktor može, u okviru svojih ovlašćenja, dati drugom licu pismeno punomoćje za zastupanje Javnog preduzeća.

Direktor, uz saglasnost upravnog odbora, može dati i opozvati prokuru, u skladu sa zakonom.

Član 20

U poslovima spoljnotrgovinskog prometa, Javno preduzeće zastupa direktor bez ograničenja.

U poslovima spoljnotrgovinskog prometa, Javno preduzeće mogu zastupati i druga lica u skladu sa statutom.

Član 21

Statutom Javnog preduzeća uređuju se: poslovno ime i sedište; delatnost; zastupanje; način raspoređivanja dobiti i pokriće gubitaka; rezerve; organi, imenovanje, razrešenje i delokrug organa; opšti akti i način njihovog donošenja; prava, obaveze i odgovornosti organa; pečat i štambilj; zaštita životne sredine i druga pitanja značajna za rad i poslovanje Javnog preduzeća i za ostvarivanje prava, obaveza i odgovornosti zaposlenih u Javnom preduzeću.

Član 22

Javno preduzeće će utvrditi unutrašnju organizaciju rada kojom će se obezbediti uslovi za racionalno i efikasno obavljanje delatnosti radi koje je osnovano.

Na predlog opštih akta kojima se uređuju pitanja zarada, odnosno plata i troškova reprezentacije, Javno preduzeće pribavlja mišljenje ministarstva nadležnog za nuklearnu sigurnost i upravljanje radioaktivnim otpadom.

Član 23

Javno preduzeće je dužno da u obavljanju svoje delatnosti obezbeđuje potrebne uslove za zaštitu i unapređenje životne sredine i da sprečava uzroke i otklanja posledice koje ugrožavaju životnu sredinu.

Način obezbeđivanja uslova iz stava 1. ovog člana utvrđuje Javno preduzeće u zavisnosti od uticaja delatnosti koju obavlja na životnu sredinu.

Član 24

U Javnom preduzeću pravo na štrajk zaposleni ostvaruju u skladu sa zakonom kojim se uređuju uslovi za organizovanje štrajka, kolektivnim ugovorom i aktom osnivača o minimumu procesa rada.

Član 25

U slučaju da se u Javnom preduzeću ne obezbede uslovi za ostvarivanje minimuma procesa rada, ministarstvo nadležno za nuklearnu sigurnost i upravljanje radioaktivnim otpadom preduzeće neophodne mere ako oceni da mogu nastupiti štetne posledice za život i zdravlje ljudi ili njihovu bezbednost i bezbednost imovine ili druge štetne neotklonjive posledice:

1) uvođenje radne obaveze;

2) angažovanje radnika iz drugih tehničko-tehnoloških sistema i drugih radnika;

3) pokretanje postupka za utvrđivanje odgovornosti direktora i predsednika i članova upravnog odbora Javnog preduzeća.

Član 26

Javno preduzeće počinje sa radom danom registracije u Registar privrednih subjekata.

Danom registracije, Javno preduzeće od Instituta za nuklearne nauke Vinča i Instituta za tehnologiju nuklearnih i drugih mineralnih sirovina preuzima objekte, opremu, uređaje, postrojenja i sredstva iz člana 5. ove odluke, koji su u funkciji obavljanja delatnosti za koje je osnovano Javno preduzeće, kao i deo zaposlenih tih instituta koji rade na poslovima i zadacima vezanim za obavljanje delatnosti za koje je osnovano Javno preduzeće, sa stanjem na dan 30. juna 2009. godine.

Član 27

Vlada će imenovati predsednika, zamenika predsednika, članove upravnog odbora i direktora Javnog preduzeća najkasnije do 1. avgusta 2009. godine.

Za prvi saziv upravnog odbora Javnog preduzeća kao predstavnike zaposlenih, Upravni odbor Instituta za nuklearne nauke Vinča i Upravni odbor Instituta za tehnologiju nuklearnih i drugih mineralnih sirovina predlažu po jednog zaposlenog iz reda zaposlenih koji se preuzimaju u Javno preduzeće.

Upravni odbor doneće statut Javnog preduzeća u roku od 15 dana od dana imenovanja.

Član 28

Vlada će imenovati predsednika i članove nadzornog odbora Javnog preduzeća u roku od 30 dana od dana početka rada Javnog preduzeća.

Član 29

Ovu odluku objaviti u "Službenom glasniku Republike Srbije".