UREDBA KOMISIJE (EZ) BR. 295/2009
OD 18. MARTA 2009. GODINE U VEZI SA SVRSTAVANJEM ODREĐENIH ROBA PREMA KOMBINOVANOJ NOMENKLATURI

("Sl. glasnik RS", br. 52/2009)

KOMISIJA EVROPSKE ZAJEDNICE,

S obzirom na Sporazum o osnivanju Evropske zajednice,

S obzirom na Uredbu Saveta (EEZ) broj 2658/87 od 23. jula 1987. godine o tarifskoj i statističkoj nomenklaturi i Zajedničkoj carinskoj tarifi,1 i posebno njen član 9(1)(a),

___________
1 OJ L 256, 7.9.1987., str. 1.

Budući:

(1) da bi osigurala doslednu primenu Kombinovane nomenklature date u Aneksu Uredbe (EEZ) broj 2658/87, neophodno je usvojiti mere u vezi sa svrstavanjem roba navedenih u Aneksu uz ovu uredbu;

(2) da su Uredbom (EEZ) broj 2658/87 određena osnovna pravila za tumačenje Kombinovane nomenklature. Ova pravila se takođe primenjuju na bilo koju drugu nomenklaturu koja se u potpunosti ili delimično zasniva na njoj, ili kojoj su dodate bilo koje podpodele i koja je ustanovljena posebnim propisima Unije, sa ciljem primene tarifskih i drugih mera vezanih za trgovinu robom;

(3) da shodno tim osnovnim pravilima, roba opisana u koloni 1 tabele date u Aneksu treba da se svrstava u CN oznaku navedenu u koloni 2, prema razlozima datim u koloni 3 tabele;

(4) da je odgovarajuće obezbediti da se imalac obavezujuće tarifne informacije, koju su izdali carinski organi država članica u odnosu na svrstavanje robe prema Kombinovanoj nomenklaturi ali koja nije u skladu sa ovom uredbom, može u periodu od tri meseca, nastaviti da se poziva na nju, prema članu 12(6) Uredbe Saveta (EEZ) broj 2913/92 od 12. oktobra 1992. godine kojom je ustanovljen Carinski zakon Zajednice;2

(5) da su mere predviđene ovom uredbom u skladu sa mišljenjem Komiteta za Carinski zakon.

____________
2 OJ L 302, 19.10.1992., str. 1.

USVOJILA JE OVU UREDBU:

Član 1

Roba opisana u koloni 1 tabele date u Aneksu svrstaće se u okviru Kombinovane nomenklature u CN oznaku navedenu u koloni 2 te tabele.

Član 2

Obavezujuća tarifna informacija koju su izdali carinski organi države članice a koja nije u skladu sa ovom uredbom nastaviće da važi u periodu od tri meseca po članu 12(6) Uredbe (EEZ) broj 2913/92.

Član 3

Ova uredba će stupiti na snagu 20. dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Evropske unije".

Ova uredba će u potpunosti biti obavezujuća i direktno primenljiva u svim državama članicama.

U Briselu, 18. marta 2009. godine

 

Za Komisiju

 

László KOVÁCS

 

Član Komisije

ANEKS

Opis robe

Svrstavanje
(CN oznaka)

Razlozi

(1)

(2)

(3)

Set pripremljen za prodaju na malo koji se sastoji od digitalnog aparata smeštenog u sopstvenom kućištu, namenjen za snimanje i reprodukciju zvuka i slika u različitim formatima, sposoban za prijem podataka iz različitih izvora (npr: satelitskih televizijskih risivera, mašina za automatsku obradu podataka, video kamera sa rekorderima) i sastavljen od različitih elemenata kao što su kablovi za konekciju, CD-ROM, uputstvo, vijci i odvijač.

Aparat ima ugrađenu ploču štampanih kola sa aktivnim i pasivnim elementima (neophodnim za snimanje i reprodukciju zvuka i slike), uključujući mikroprocesor.

Opremljen je sledećim interfejsima:
- USB portom,
- VGA, i
- audio i video portovima.

Takođe je opremljen dugmićima za upravljanje (za napajanje, reprodukciju, pauzu i jačinu zvuka) i jednim infracrvenim prijemnikom za daljinsko upravljanje.

Aparat je konstruisan za ugradnju hard diska.

8521 90 00

Svrstavanje je određeno Osnovnim pravilima 1, 2 pod (a), 3 pod (b) i 6 za tumačenje Kombinovane nomenklature, Dodatnom napomenom 1 uz Odeljak XVI i naimenovanjima uz CN oznake 8521 8521 90 00.

Pošto aparat ima svu neophodnu elektroniku za ispunjavanje funkcija iz tarifnog broja 8521, osim hard diska, i pošto se ove komponente, čak i u odsustvu hard diska, ne mogu upotrebiti za bilo koje druge funkcije osim snimanja i reprodukcije zvuka i slika, treba smatrati da uređaj ima, primenom Osnovnog pravila 2 pod (a), bitno svojstvo kompletnog ili dovršenog proizvoda iz tarifnog broja 8521. Prema tome činjenica da aparat nema ugrađen hard disk ne sprečava njegovo svrstavanje kao kompletnog ili dovršenog proizvoda.

Svrstavanje u tar. broj 8522 kao dela pogodnog za upotrebu isključivo ili uglavnom sa aparatima iz tar. broja 8521 se prema tome isključuje.

Shodno tome, aparat treba svrstati u tarifni broj 8521 kao aparat za snimanje i reprodukciju slike.

Odvijač treba svrstati sa aparatom, za njegovo sklapanje ili održavanje, primenom Dodatne napomene 1 uz Odeljak XVI.