GODIŠNJI IZVEŠTAJ

O REALIZACIJI SPOLJNOTRGOVINSKOG PROMETA KONTROLISANE ROBE ZA 2007. GODINU

("Sl. glasnik RS", br. 52/2009)

 

I UVOD

Zakonski osnov za izradu Godišnjeg izveštaja o realizaciji spoljnotrgovinskog prometa kontrolisane robe1 za 2007. godinu (u daljem tekstu: Izveštaj) je član 28. stav 3. Zakona o spoljnoj trgovini naoružanjem, vojnom opremom i robom dvostruke namene2 (u daljem tekstu: Zakon). Izveštaj je sačinjen u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja Republike Srbije, nadležnom organu za kreiranje politike nadzora i kontrole izvoza i uvoza pomenute robe kao i predlaganje i sprovođenje Zakona.

Reč je o nacionalnom izveštaju koji daje pregled izvoza i uvoza kontrolisane robe, od njenog početka, 31. marta 2005. godine, u skladu sa preporukama, standardima i pravilima ponašanja Evropske unije.

Zakonom je u 2005. godini izvršeno usaglašavanje nacionalnog zakonodavstva sa međunarodnim propisima i standardima u ovoj oblasti. Osnovna izmena u odnosu na prethodna zakonska rešenja je bila što je, u skladu sa međunarodnom pozitivnom praksom, nadležnost izvozne kontrole prešla sa vojnog organa upravljanja (Ministarstvo odbrane SCG) na civilni (Ministarstvo za međunarodne ekonomske odnose SCG). Novina je bila i uvođenje kontrole nad spoljnom trgovinom proizvoda dvostruke namene i pojma "sveobuhvatne kontrole", koja je u međunarodnoj zajednici poznata kao klauzula "Catch All", kao i viši nivo transparentnost u postupku i proceduri izdavanja dozvola.

Sistem izvozne kontrole,3 uspostavljen Zakonom i pratećim propisima, predstavlja značajan korak u procesu pristupanja EU. Ovo je posebno važno, imajući u vidu da je januara 2009. g. Republika Srbija počela sa jednostranom primenom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. S obzirom da je Srbija tradicionalni proizvođač i izvoznik oružja, usvajanje nacionalnog zakonodavstva u ovoj oblasti je napredak u uspostavljanju efikasne državne kontrole, u cilju ostvarivanja i zaštite spoljnopolitičkih, bezbednosnih i odbrambenih interesa, međunarodnog kredibiliteta i integriteta i obezbeđenja poštovanja međunarodnih obaveza koje je preuzela Srbija. Pravila ponašanja EU u izvozu oružja (EU Code of Conduct on Arms Export),4 ugrađena su u podzakonski akt, tako da je Srbija, i ako nije član EU uspostavila obavezu poštovanja zajednički usvojenih kriterijuma u EU, uvedena je, prvi put u našoj zemlji, kontrola izvoza i uvoza robe dvostruke namene (Dual use Goods)5 i definisane su nacionalne kontrolne liste roba za koje je potrebna dozvola, a koje su u potpunosti usklađene sa relevantnim listama EU.

__________________________
1 Kontrolisana roba predstavlja naoružanje, vojnu opremu i odnosne tehnologije, kao i robu dvostruke namene, uključujući softver i tehnologije, koja pored civilne može imati i vojnu namenu.
2 Zakon je donet 2005. godine u državnoj zajednici Srbija i Crna Gora, objavljen je u "Službenom listu SCG", br. 7/05 i 8/05 - ispravka i još uvek je na snazi. Formiranjem Vlade Republike Srbije 15. maja 2007. godine i donošenjem Zakona o ministarstvima propisana je nadležnost Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja u oblasti spoljne trgovine naoružanjem, vojnom opremom i robom dvostruke namene.
3 Export Control - Izvozna kontrola je prepoznatljiv termin za ovu aktivnost u međunarodnoj zajednici.
4 Videti Odluku o kriterijumima za izdavanje dozvole za izvoz naoružanja, vojne opreme i robe dvostruke namene "Službeni list SCG", broj 11/05.
5 Roba dvostruke namene obuhvata širok dijapazon materijala, opreme, i tehnologije koja može biti upotrebljena dvostruko, za razvoj oružja za masovno uništenje (OMU) i u civilne svrhe i kao takva vrlo se teško kontroliše. Efikasnost kontrole izvoza određene zemlje u cilju sprečavanja širenja naoružanja zavisi od otkrivanja, odvraćanja, zaustavljanja nelegalnih isporuka i preusmeravanja kontrolisane robe.

Cilj kontrole spoljnotrgovinskog prometa robe dvostruke namene je borba protiv širenja oružja za masovno uništenje (OMU).

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) je 2004. godine usvojio Rezoluciju o neširenju oružja za masovno uništenje (Rezolucija SB 1540) kojom se širenje nuklearnog, biološkog i hemijskog oružja označava kao glavna pretnja međunarodnom miru i bezbednosti. Ovim dokumentom Savet bezbednosti poziva sve države članice UN da ispune svoje obaveze u vezi sa kontrolom naoružanja i/ili razoružanjem i spreče širenje svih vrsta oružja za masovno uništenje. U Rezoluciji se ističe obaveza svih država potpisnica da usvoje i primene delotvorne zakone i sprovedu ih kroz uspostavljanje domaćih kontrola i mera za njihovu primenu, kao što su kontrola i mehanizmi kontrole na nacionalnoj granici.

Srbija je uspostavila, u skladu sa Rezolucijom efikasni sistem kontrole naoružanja, vojne opreme, robe dvostruke namene i odnosnih tehnologija, u njeno unapređenje smatra za jedan od svojih prioritetnih ciljeva. Dodatni motiv to je neophodnost efikasne borbe protiv terorizma, koji je, na žalost, postao više od pretnje. Takođe, imajući na umu geografski položaj Srbije, kao i postojeću nestabilnost u regionu, Republika Srbija je nepokolebljiva u odluci stalno unapređuje sistem kontrole kroz usaglašavanje sa međunarodnim propisima u ovoj oblasti u ovom trenutku Srbija ima sistem kontrole koji je usaglašen sa međunarodnom regulativom i najpozitivnijim praksama.

Jedan od ciljeva međunarodne zajednice u ovoj oblasti je da uvede globalnu normu za transparentnost u spoljnotrgovinskom prometu oružja, a od 2000. godine i robe dvostruke namene.

U skladu sa međunarodnim preporukama, Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja Republike Srbije i druga nadležna ministarstva Vlade obavezna su da povećaju transparentnost u oblasti spoljne trgovine kontrolisanom robom. U tom cilju se posle podnošenja Izveštaja Vladi Republike Srbije, njegovog usvajanja i informisanja Skupštine Republike Srbije, isti objavljuje u "Službenom glasniku Republike Srbije" i na internet adresi Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja. Kako se Izveštaj, nakon njegovog usvajanja, javno objavljuje sa svim aspektima nacionalne politike o izvozno-uvoznoj kontroli naoružanja, vojne opreme (NVO) i robe dvostruke namene (RDN) i podacima o realizaciji spoljnotrgovinskog prometa, ustanovljen je nivo transparentnosti koji čini kompromis između obaveze objavljivanja i zaštite komercijalnih interesa preduzeća. Svi podaci su iskazani zbirno da se ne bi ni na koji način ugrozila poverljivost raspoloživih podataka (dozvole za izvoz/uvoz NVO se izdaju pod oznakom "poverljivo").

U zajedničkom delu Izveštaja date su informacije o politici izvozno-uvozne kontrole, nacionalnom zakonodavstvu, nacionalnim kontrolnim listama, kriterijumima za izdavanje dozvole, nadležnim institucijama u procesu izdavanja dozvole, međunarodnim obavezama, dosadašnjem iskustvu u našoj zemlji na polju izvozne kontrole, aktivnom učešću na seminarima i daljem unapređenju sistema kontrole, kao i analiza statističkih podataka koji su prikazani u Aneksima.

Aneksi sadrže tabelarno prikazane podatke o realizaciji spoljnotrgovinskog prometa kontrolisane robe, izdatim i odbijenim dozvolama za izvoz i uvoz naoružanja, vojne opreme i robe dvostruke namene, kao i podatke o preduzećima koja mogu da se bave ovim prometom (u skladu sa podacima koji se vode u nadležnom ministarstvu, a prema obavezi privrednih subjekata da se upisuju u Registar lica koja mogu da obavljaju spoljnu trgovinu kontrolisanom robom)6 za 2007. godinu.

__________________________
6 Članovi 11. i 12. Zakona.

Ovaj izveštaj ne sadrži informacije o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme u zemlji zbog toga što su pomenute oblasti u nadležnosti Ministarstva odbrane Republike Srbije.

Prilikom izrade Izveštaja poštovane su preporuke Evropske unije7 po pitanju forme i sadržine nacionalnih izveštaja, kako bi bio kompatibilan sa izveštajima u Evropskoj uniji8 i upotrebljivi u svrhu poređenja sa nacionalnim izveštajima zemalja u regionu i šire.

Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja je sačinilo bazu podataka o spoljnotrgovinskom prometu kontrolisane robe i njegovoj realizaciji po izdatim dozvolama od preduzeća koja se bave ovom trgovinom, a koje se dostavljaju prilikom dostavljanja zahteva za izdavanje dozvola i izveštavanja nadležnog organa nakon isteka roka važnosti iste. Naime, član 27. Zakona propisuje obavezu preduzeća da dostavi podatke o izvršenom izvozu i uvozu kontrolisane robe, u roku od 15 dana od dana isteka roka važnosti dozvole, a da original neiskorišćene dozvole vrati nadležnom ministarstvu. Postoji mogućnost da podaci nisu sasvim precizni s obzirom na razlike u izveštajima preduzeća i Uprave carina, iz razloga što podatke o realizaciji izvoza i uvoza preduzeća daju po brojevima iz nacionalnih kontrolnih lista,9 a Uprava carina prema tarifnim brojevima po Zakonu o carinskoj tarifi. Ne postoji direktna veza između tarifnih brojeva i brojeva iz nacionalnih kontrolnih lista.10

Izvoznici odnosno uvoznici dostavljaju podatke o kategoriji robe iz kontrolne liste kao i njen opis (broj iz nacionalne kontrolne liste), broju komada, krajnjoj upotrebi, finansijskoj vrednosti, zemlji izvoza odnosno uvoza i zemlji krajnjeg odredišta odnosno zemlji porekla. Vrednosni podaci iskazani su u USD, a za preračun različitih valuta korišćen je srednji kurs iz kursne liste na dan 31. decembra 2007. godine.

__________________________
7 U februaru 2006. godine je u organizaciji EU Centra za kontrolu malog i lakog naoružanja u Jugoistočnoj Evropi (SEESAC) i Ambasade SAD u Beogradu, Program kontrole izvoza i granične bezbednosti (EXBS) održan regionalni seminar pod nazivom "Godišnje izveštavanje zemalja Zapadnog Balkana u oblasti trgovine naoružanjem", sa ciljem uspostavljanja dogovora oko zajedničkog formata za izradu nacionalnog izveštaja i dalje podrške zemljama Zapadnog Balkana u izradi izveštaja.
8 Godišnji izveštaj EU, koji se zasniva na doprinosima koje su dale sve države članice, podnosi se Savetu i objavljuje u "C" seriji "Službenog lista Evropske unije". Pored toga, svaka država članica koja izvozi opremu prema Zajedničkoj listi vojne opreme objavljuje nacionalni izveštaj o svom izvozu vojne opreme, napisan u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom u datom slučaju, a koji sadrži informacije za Godišnji izveštaj EU o sprovođenju pravila ponašanja, kao što je propisano u Uputstvu za korisnike i u skladu sa operativnom odredbom 8 Pravila ponašanja Evropske Unije o postupanju kod izvoza oružja. Države članice postavljaju kao jedan od prioriteta u bliskoj budućnosti neprekidno usklađivanje nacionalnih izveštaja, uključujući i statističke podatke, kako bi time dale svoj doprinos većoj homogenosti podataka koje treba uvrstiti u Godišnji izveštaj EU. Urađen je 8. EU Godišnji izveštaj za 2005. godinu.
9 Primenjuju se nacionalne kontrolne liste naoružanja i vojne opreme i lista robe dvostruke namene, koje je utvrdio Savet ministara SCG, o čemu će biti reči kasnije ("Službeni list SCG", broj 11/2005).
10 U EU, takođe, postoji problem praćenja, naročito, robe dvostruke namene prema tarifnim oznakama odnosno korespodencije brojeva iz nacionalnih lista robe dvostruke namene sa tarifnim brojevima prema Carinskoj tarifi.

II NACIONALNO ZAKONODAVSTVO

Nacionalno zakonodavstvo u oblasti spoljne trgovine kontrolisanom robom čine:

1. Zakon o spoljnoj trgovini naoružanjem, vojnom opremom i robom dvostruke namene,

2. podzakonski akti,

3. ostali propisi od uticaja na ovu oblast, i

4. ratifikovane međunarodne konvencije i sporazumi.

1. Zakon o spoljnoj trgovini naoružanjem, vojnom opremom i robom dvostruke namene

Spoljna trgovina naoružanjem, vojnom opremom i robom dvostruke namene, odnosno, način i uslovi pod kojima se ona može vršiti, nadležnosti u okviru procedure izdavanja dozvola za izvoz i uvoz, transport i tranzit, posredovanje i vršenje usluga u spoljnotrgovinskom prometu, nadzor i kontrola, zabrane, kazne, kao i ovlašćenja za donošenje podzakonskih propisa uređeni su Zakonom, koji je donela Skupština Srbije i Crne Gore 17. februara 2005. godine. Primena Zakona je počela 31. marta iste godine.

Cilj Zakona je uspostavljanje državne kontrole radi ostvarivanja i zaštite naših bezbednosnih, spoljnopolitičkih i ekonomskih interesa, međunarodnog kredibiliteta i integriteta i obezbeđenja poštovanja međunarodnih obaveza koje je preuzela Republika Srbija.

Zakon predstavlja osnovu za sveobuhvatnu kontrolu izvoza i uvoza naoružanja, vojne opreme i robe dvostruke namene i odnosnih tehnologija i uključuje sankcije za njegovo kršenje, propisuje obavezu registracije privrednih subjekata za obavljanje spoljne trgovine kontrolisanom robom i proceduru izdavanja dozvola, kao i uslove pod kojima dozvola može biti izdata i korišćena, definiše zadatke i ulogu nadležnih vladinih organa, u vezi sa propisanom administrativnom procedurom i izričito zabranjuje, spoljnu trgovinu, transport, tranzit, posedovanje nuklearnog, hemijskog ili biološkog oružja i sistema za njihovo lansiranje u skladu sa Rezolucijom SB UN 1540.

Do donošenja Zakona trgovina i proizvodnja naoružanja i vojne opreme bila je regulisana jednim zakonom, a njegova implementacija u nadležnosti vojnih struktura. Nadležnost za obavljanje ovih aktivnosti je podeljena na taj način što je, spoljnotrgovinski promet naoružanja i vojne opreme, u skladu sa međunarodnom praksom i razvojem kontrole u ovoj oblasti, prešao u civilne strukture.

Razlozi za donošenje Zakona bili su:

- neophodnost stvaranja pravnog okvira za obezbeđenje kontrole i eliminisanje mogućih, neželjenih izvoza i trgovine kontrolisanom robom,

- sprečavanje aktivnosti, koje postaju sve veća pretnja, i ugrožavaju ukupnu međunarodnu zajednicu,

- usklađivanje domaćeg zakonodavstva u ovoj oblasti sa zakonodavstvom EU,

- pravno realisanje sprovođenja obaveza, pravila i procedura, koje proističu iz međunarodnih sporazuma, konvencija i kontrolnih režima.

Treba naglasiti, da je donošenje zakonske regulative, usaglašene sa međunarodnim standardima, preduslov za realizaciju izvoza naše namenske industrije.

2. Podzakonski akti

Podzakonskim aktima bliže se uređuju određena pitanja iz materije Zakona. U tom smislu, doneti su sledeći propisi:

1. Odluka o utvrđivanju Nacionalne kontrolne liste naoružanja i vojne opreme11 (usklađena sa Zajedničkom vojnom listom EU12 u skladu sa Pravilima ponašanja EU po pitanju izvoza oružja);

2. Odluka o utvrđivanju Nacionalne kontrolne liste robe dvostruke namene13 (usklađena sa Listom roba i tehnologija dvostruke namene EU);

3. Odluka o kriterijumima za izdavanje dozvola za izvoz naoružanja, vojne opreme i robe dvostruke namene14 i

4. Pravilnik o načinu vođenja Registra lica koja mogu da obavljaju spoljnu trgovinu kontrolisanom robom.15

__________________________
11 "Službeni list SCG", broj 11/05
12 Zajednička vojna lista EU ima status političke obaveze u okviru Zajedničke spoljne i politike bezbednosti.
13 "Službeni list SCG", broj 11/05
14 Objavljena u "Službenom listu SCG", broj 11/05 i usklađena sa EU Pravilima ponašanja u izvozu oružja - Code of Conduct on Arms Export.
15 U postupku sprovođenja svojih normativnih ovlašćenja iz čl. 12. i 18. Zakona, ministar nadležnog ministarstva donosi Pravilnik. Videti "Službeni list SCG", broj 12/05 i "Službeni glasnik RS", broj 73/06.

2.1. Nacionalne kontrolne liste

U navedenim podzakonskim propisima, donetim na osnovu člana 3. stav 2. Zakona, utvrđene su dve nacionalne kontrolne liste, i to:

- Nacionalna kontrolna lista naoružanja i vojne opreme, i

- Nacionalna kontrolna lista lista robe dvostruke namene.

Zakonom je propisano da Vlada može utvrditi i druge liste radi izvršavanja obaveza iz međunarodnih ugovora.

Osnovni cilj uspostavljanja nacionalnih kontrolnih lista i kontrola prometa pomenutih roba je unapređenje regionalne i međunarodne bezbednosti, radi postizanja što veće transparentnosti, razmene informacija i odgovornosti u oblasti transfera konvencionalnog naoružanja i proizvoda i tehnologija dvostruke namene, kao i sprečavanje proliferacije oružja za masovno uništenje, sistema za njihovo lansiranje i pratećih materijala i tehnologija, odnosno preduzimanje svih raspoloživih mera i postupaka da kontrolisana roba ne dođe u posed terorista u cilju promovisanja globalne sigurnosti.

Nacionalna kontrolna lista naoružanja i vojne opreme (naoružanje, vojna oprema i odnosne tehnologije) je usklađena sa EU Zajedničkom listom vojne opreme obuhvaćene Pravilima ponašanja Evropske unije o postupanju kod izvoza naoružanja.16

Prema Deklaraciji Saveta EU, koja je izdata prilikom usvajanja napred navedene Zajedničke liste, ona je politički obavezujuća, kao i Pravila ponašanja EU o postupanju kod izvoza naoružanja, o deo su zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU. U tom smislu, sve zemlje članice EU su se politički obavezale da u svojim nacionalnim propisima obezbede kontrolu izvoza roba koje se nalaze na Zajedničkoj listi vojne opreme i da je to zapravo, pre polazna osnova za donošenje nacionalnih kontrolnih lista zemalja članica, nego njihova direktna zamena. Ova EU lista ima evolucioni karakter i redovno se ažurira.17

Roba koja se nalazi na Nacionalnoj kontrolnoj listi naoružanja i vojne opreme (NKL NVO) obuhvata i novo i polovno naoružanje i vojnu opremu, odnosno, robu koja je projektovana ili modifikovana za vojnu upotrebu. Kratak pregled proizvoda iz NKL NVO (prema brojevima od 1 do 23) je dat u Prilogu 1. - Izvod iz Nacionalne kontrolne liste naoružanja i vojne opreme uz ovaj izveštaj.

Nacionalna kontrolna lista robe dvostruke namene (uključujući softver i tehnologije), koja pored civilne može imati i vojnu namenu je usklađena sa Listom roba i tehnologija dvostruke namene Evropske unije.18 Članice Evropske unije su harmonizovale politiku izvozne kontrole robe dvostruke namene. Glavni instrument kontrole ove robe u EU predstavlja Regulativa EK br. 1334/200019 i obavezujuća je za sve zemlje članice EU. Lista kontrolisane robe je aneksirana uz ovu Regulativu i redovno se ažurira20 prateći razvoj i događanja u respektivnim međunarodnim kontrolnim režimima, jer vodi poreklo od njih.

Kontrolna Lista roba i tehnologija dvostruke namene EU integriše liste svih različitih međunarodnih kontrolnih režima uključujući Vasenarski sporazum (Wassenaar Arrangement - WA), Režim kontrole raketne tehnologije (Missile Technology Control Regime - MTCR), Grupu nuklearnih snabdevača (Nuclear Suppliers Group -NSG), Australijsku grupu (The Australia Group - AG) i Konvenciju o hemijskom oružju (Chemical Weapons Convention - CWC).21 Lista ima fleksibilnu formu koja dozvoljava integraciju različitih novih međunarodnih kontrola (videti Prilog 2. - Struktura Liste robe dvostruke namene, koja je data uz ovaj izveštaj).

Određivanje broja iz nacionalne kontrolne liste nije ni malo jednostavno i zahteva dobro poznavanje sadržaja nacionalnih lista kontrolisanom robom, pogotovo liste robe dvostruke namene (Kategorije 0 - 9), kao i karakteristika i osobina same kontrolisane robe. Neophodno je izvršiti prepoznavanje artikala u okviru programa oružja masovne destrukcije (nuklearno, hemijsko, biološko i raketno) što obuhvata širok spektar proizvoda (od ciklusa proizvodnje nuklearnog goriva do razvoja oružja, razvoja sistema projektila, hemijskog i biološkog oružja do elektronske, industrijske, raketne opreme i nuklearnih i radioaktivnih materijala, sa akcentom na komponente oružja za masovno uništenje).

U nekim slučajevima postoji veza između ovih lista, tako da u zavisnosti od krajnje upotrebe i/ili krajnjeg korisnika, kao i karakteristika datog proizvoda, isti se može naći na vojnoj ili listi robe dvostruke namene i odnosnih tehnologija.

Nacionalna kontrolna lista naoružanja i vojne opreme i Nacionalna kontrolna lista robe dvostruke namene, kao i ostala regulativa u ovoj oblasti, objavljene su na sajtu Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja.22

Klauzula, koja je u međunarodnoj zajednici poznata kao "Catch All" - "sveobuhvatna kontrola" regulisana je članom 4. Zakona i predviđa mogućnost kontrole robe koja nije obuhvaćena već propisanim nacionalnim kontrolnim listama, a koja se smatra kontrolisanom robom u slučaju kada lice koje namerava da izvrši spoljnotrgovinski promet dođe do saznanja od strane nadležnih organa ili ima razlog da misli da predmetna roba jeste ili može biti, u celini ili delimično, upotrebljena za razvoj, proizvodnju, manipulaciju, raspolaganje, održavanje, skladištenje, otkrivanje, detekciju, identifikaciju ili širenje hemijskog, biološkog ili nuklearnog naoružanja, ili drugih nuklearno-eksplozivnih naprava, ili za razvoj, proizvodnju, održavanje ili skladištenje raketa sposobnih da nose takvo naoružanje. Radi dosledne primene ove klauzule potrebno je detaljnije regulisati ovaj član Zakona.23 Vlada Republike Srbije može utvrditi listu robe i/ili destinacije radi izvršavanja obaveza iz međunarodnih ugovora i na taj način definisati ovu materiju.

Nacionalne kontrolne liste naoružanja i vojne opreme (NKL NVO) i Nacionalne kontrolne liste robe dvostruke namene (NKL RDN) ažurirane su prema listama Evropske unije.

__________________________
16 Videti Common List of Military Equipment covered by the EU Code of Conduct on Arms Export - Objavljena u Službenom listu EU: Official Journal of the European Union C191, 8.7.2000.
17 Videti ažuriranu EU Zajedničku listu vojne opreme objavljenu u Official Journal of the European Union C314, 23.12.2003.; Official Journal of the European Union C127, 25.05.2005. C66, 17.03.2006, L 88, 29.03.2007 i najnoviju u Official Journal of the European Union C 98/01,18.4.2008. - dostupno na sajtu EU, na internet adresi: www.consilium.europa.eu/export-controls.
18 List of Dual-use Goods and Technologies of EU - Objavljena u Aneksu I i IV obavezujućeg propisa za sve zemlje članice EU, u originalu: EC Regulation No. 1334/2000 - Official Journal of the European Union L159, 22.6.2000.
19 EC Regulation No. 1334/2000, EK br. 394/2006 od 27.2.2006. objavljeno u Official Journal of the European Union L74, 13.3.2006, L 278 22.10.2007.
20 Poslednje ažuriranje Liste roba i tehnologija dvostruke namene EU, na osnovu Regulative EK br. 1167/08 od 24.10.2008. objavljeno u Official Journal of the European Union L325/1, 3.12.2008.
21 O ovim režimima će biti reči kasnije.
22 www.merr.gov.rs
23 U Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja u pripremi je Nacrt izmene Zakona koji, između ostalog, predviđa razradu ovog člana Zakona.

3. Ostali propisi od uticaja na ovu oblast

Pored Zakona, u pozitivnom zakonodavstvu Srbije, u oblasti spoljnotrgovinskog prometa kontrolisanom robom, primenjuju se i drugi zakoni, koji po svojoj pravnoj prirodi, preciznije regulišu određena pitanja, značajna i od uticaja, za obavljanje spoljne trgovine u oblasti naoružanja. Ovu grupu zakona čine:

1. Zakon o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme ("Službeni list SRJ", broj 41/96, "Službeni glasnik RS", broj 85/05);

2. Zakon o spoljnotrgovinskom poslovanju ("Službeni glasnik Republike Srbije", broj 36/09);

3. Carinski zakon ("Službeni glasnik Republike Srbije", br. 73/03, 61/05, 85/05 i 62/06);

4. Zakon o oružju i municiji ("Službeni glasnik Republike Srbije", br. 9/92, 53/93, 67/93, 48/94, 44/98, 39/03, 85/05 i 101/05);

5. Zakon o zabrani razvoja, proizvodnje, skladištenja i upotrebe hemijskog oružja i o njegovom uništavanju ("Službeni list SCG", broj 36/09);

6. Zakon o transportu opasnih materija ("Službeni list SFRJ", broj 27/90 i "Službeni list SRJ", broj 28/96);

7. Zakon o zaštiti državne granice ("Službeni glasnik RS", broj 97/08).

Osim pomenutih, primenjuju se i: Zakon o eksplozivnim materijama, zapaljivim tečnostima i gasovima ("Službeni glasnik RS", br. 44/77, 45/85, 18/89, br. 53/93, 67/93, 48/94, 101/05); Zakon o proizvodnji i prometu otrovnih materija ("Službeni list SRJ", br. 15/95, 28/96 i "Službeni glasnik RS", br. 37/02, 101/05); Zakon o zaštiti od jonizujućih zračenja ("Službeni list SRJ", broj 46/96 i "Službeni glasnik RS", br. 85/05 i 101/05); Zakon o proizvodnji i prometu opojnih droga ("Službeni list SRJ", br. 46/96, 37/02 "Službeni glasnik RS", broj 101/05) i drugi zakoni koji regulišu pojedina pitanja vezana za ovu oblast.

4. Ratifikovane međunarodne konvencije i sporazumi

Republika Srbija je potpisnik međunarodnih sporazuma i konvencija o naoružanju, kontroli naoružanja i jačanju bezbednosnih mera, i to:

1. Konvenciju o zabrani ili smanjenju upotrebe nekih vrsta konvencionalnog naoružanja koje bi moglo biti posebno opasno ili bi moglo imati nediskriminatorne posledice - tzv. nehumano naoružanje (CCW) (SFRJ ratifikovala 1970, SRJ odobrila 2002. godine);

2. Sporazum o neširenju nuklearnog naoružanja (NPT) (SFRJ ratifikovala 1970, SRJ odobrila 2002. godine);

3. Konvenciju o zabrani razvoja, proizvodnje i skladištenja bakteriološkog (biološkog) i toksikološkog oružja i njegovog uništavanja (BWC) (SFRJ ratifikovala 1973, SRJ odobrila 2001. godine);

4. Konvenciju o zabrani razvoja, proizvodnje, skladištenja i upotrebe hemijskog oružja i o njihovom uništenju (CWC) (SRJ ratifikovala 2000. godine);

5. Režim kontrole raketne tehnologije (MTCR) (Srbija i Crna Gora je februara 2004. godine unilateralno prihvatila, da se pridržava MTCR-a dokumenta "Oprema, softver i tehnologija", od 30. maja 2003. godine i Uputstva za važne transfere osetljivih projektila od 7. januara 1993. godine);

6. Sveobuhvatan sporazum o zabrani nuklearnog testiranja (SVTS) (Srbija i Crna Gora je ratifikovala ovaj sporazum 2004. godine);

7. Konvenciju o zabrani upotrebe, skladištenja, proizvodnje i prometu protivpešadijskih mina i njihovog uništenja - Otavska konvencija o zabrani zemljišnih mina (Srbija i Crna Gora je predala instrumente ratifikacije Generalnom sekretaru UN, septembra 2003. godine, a obaveze proistekle iz Konvencije su otpočele 01. marta 2004. godine);

8. Mere i instrumenti malog oružja i lakog naoružanja (SALW) - Dokument OEBS o malom oružju 2000, Dokument OEBS o skladištima konvencionalne municije 2003, Dokument OEBS o sertifikatima o krajnjem korisniku 2004, Dokument OEBS o trgovinskom posredovanju (brokeringu) 2004, Dokument OEBS o lakim prenosivim sistemima protivvazdušne odbrane 2003 (MANPADS), Regionalni plan za primenu Pakta stabilnosti 2001, Program akcije UN za sprečavanje, suzbijanje i iskorenjivanje nedozvoljene trgovine malim oružjem i lakim naoružanjem u svim njegovim aspektima (UN PoA SALW), Protokol UN protiv nezakonite proizvodnje i trgovine vatrenim oružjem i njegovim delovima, komponentama i municijom, kojim se dopunjava Konvencija UN protiv međunarodnog organizovanog kriminala (UN FP) 2006.

Vlada Republike Srbije 20. januara 2009. godine donela je Zaključak, kojim se prihvata Informacija o podnošenju zahteva Republike Srbije za otpočinjanje pregovora o regulisanju članstva u Vasenarskom aranžmanu-međunarodnom kontrolnom režimu u oblasti transfera naoružanja, proizvoda i tehnologija dvostruke namene i zadužila Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja, da kao nadležno ministarstvo za primenu Zakona o spoljnoj trgovini naoružanjem, vojnom opremom i robom dvostruke namene, u saradnji sa drugim nadležnim ministarstvima, formira tim, koji će na stručnom nivou obavljati pripreme za nastup delegacije Republike Srbije.

III OSNOVA SISTEMA IZVOZNO-UVOZNE KONTROLE

Vršenje spoljne trgovine naoružanjem, vojnom opremom i robom dvostruke namene obavlja se u tri faze:

1. registrovanje lica (pravnih i fizičkih) za obavljanje spoljne trgovine,

2. izdavanje individualnih dozvola za svaki konkretan posao,

3. nadzor i kontrola spoljnotrgovinskih poslova.

1. Registracija

Spoljnu trgovinu kontrolisanom robom može da vrši fizičko i pravno lice, registrovano za obavljanje ove delatnosti kod nadležnog ministarstva, prema čl. 11. i 12. Zakona. Pravo za obavljanje spoljnotrgovinskog prometa stiče se, danom upisa lica u Registar, koji vodi nadležno ministarstvo,24 koje, o tom pravu, izdaje Rešenje sa rokom važenja od pet godina.

Način vođenja Registra lica koja mogu da obavljaju spoljnu trgovinu kontrolisanom robom, postupak registracije, potrebna dokumenta, kao i sadržina Registra bliže je uređen Pravilnikom o načinu vođenja Registra lica koja mogu da obavljaju spoljnu trgovinu kontrolisanom robom.25

2. Izdavanje dozvola

Dozvola za obavljanje spoljne trgovine kontrolisanom robom je pisani dokument nadležnog ministarstva, kojim se licu, na osnovu propisanih kriterijuma, odobrava da obavi pojedinačni posao spoljne trgovine poznatom količinom i vrstom kontrolisane robe, pod uslovima utvrđenim ugovorom sa stranim partnerom, a po prethodno sprovedenoj, zakonom propisanoj proceduri, i uz, dostavljanje svih propisanih dokumenata.

Pravilnikom o obrascu zahteva za izdavanje dozvole, obrascu dozvole i drugim obrascima dokumenata koji prate spoljnu trgovinu kontrolisanom robom26 je, definisana i određena unificirana forma zahteva za izdavanje dozvole i drugih obrazaca, kao i spisak dokumenata koje je neophodno podneti uz zahtev.

Pre odlučivanja o konkretnom zahtevu nadležno ministarstvo pribavlja saglasnost Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva odbrane, kao i mišljenje Ministarstva unutrašnjih poslova.27 Nadležna ministarstva za poslove odbrane i spoljne politike u procesu odlučivanja u okviru njihove nadležnosti (davanje saglasnosti), imaju i pravo veta na izdavanje dozvole. U slučaju da oba ministarstva uskrate izdavanje dozvole, nadležno ministarstvo ne može izdati dozvolu, a, ako, svoju saglasnost uskrati samo jedno, konačnu odluku o izdavanju dozvole donosi Vlada.

__________________________
24 Ministarstvo ekomonije i regionalnog razvoja.
25 U postupku sprovođenja svojih normativnih ovlašćenja iz čl. 12. i 18. Zakona, ministar nadležnog ministarstva donosi Pravilnik. Videti "Službeni list SCG", broj 12/05 i "Službeni glasnik RS", br. 73/06 i 96/07.
26 Ministar nadležnog ministarstva donosi ovaj pravilnik. Videti "Službeni glasnik RS", broj 96/07.
27 U vreme postojanja Državne zajednice SCG (31.3.2005-5.6.2006. godine) mišljenja su pribavljana od strane Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije odnosno Crne Gore, u zavisnosti od sedišta privrednog subjekta, podnosioca zahteva za izdavanje dozvole.

Zakon propisuje izdavanje dozvola za izvoz i uvoz, naučno-tehničku saradnju i proizvodnu kooperaciju, pribavljanje i ustupanje imovinskih prava po osnovu tehnologija u oblasti proizvodnje kontrolisane robe, pružanje intelektualnih i materijalnih usluga, zastupanje stranih firmi, posredovanje, reeksport, nekomercijalni izvoz i uvoz, kao i za robe koje nisu razvrstane na listi dvostruke namene, ali mogu biti upotrebljene za razvoj, proizvodnju, manipulaciju, raspolaganje, održavanje, skladištenje ili širenje oružja za masovno uništenje.

Nadležno ministarstvo, odbiće izdavanje dozvole ako izvoznik ili uvoznik ne ispunjavaju uslove propisane članom 25. Zakona.

Izdata dozvola se može oduzeti, u slučaju kada nadležno ministarstvo dođe do saznanja da je dozvola izdata na osnovu lažnih podataka, i u situaciji, kada se značajno menjaju uslovi prilikom izdavanja dozvole, kada lice, ili posao spoljne trgovine ugrožavaju bezbednosne, spoljnopolitičke i ekonomske interese zemlje, kada se lice ne pridržava uslova navedenih u dozvoli i kada prestane da ih poštuje. Za moguću štetu prouzrokovanu oduzimanjem dozvole Vlada Srbije nema nikakvih obaveza, niti je odgovorna (član 26. Zakona).

Nadležno ministarstvo, kada je u pitanju uvoz, izdaje i Sertifikat krajnjeg korisnika - End User Certificate, a kada je u pitanju izvoz kontrolisane robe, proverava da li su ispunjeni uslovi iz člana 16. Zakona (ne stariji od šest meseci, da li sadrži sve neophodne elemente, preveden od strane ovlašćenog sudskog tumača) i u saradnji sa nadležnim ministarstvom, diplomatskim putem proverava verodostojnost navedenih institucija i ovlašćenih lica u izdatim EUC.

Za transport i tranzit naoružanja i vojne opreme neophodne su dozvole. Za transport kopnenim i vodenim putem dozvolu izdaje Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije, a dozvole za transport vazdušnim putem izdaje Direktorat civilnog vazduhoplovstva, na osnovu prethodno izdate dozvole Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja za odobrenje konkretnog izvoza/uvoza i pribavljenih saglasnosti Ministarstva odbrane i Ministarstva spoljnih poslova.

Dozvole za tranzit predmeta naoružanja i vojne opreme ukoliko se obavlja kopnenim i vodenim putem, izdaje Ministarstvo unutrašnjih poslova po prethodno pribavljenim saglasnostima Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva odbrane, a ukoliko se tranzit obavlja vazdušnim putem, dozvole izdaje Direktorat civilnog vazduhoplovstva, uz saglasnost Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva odbrane, ali bez izdavanja dozvole Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja za obavljanje konkretnog posla spoljne trgovine naoružanja i vojne opreme.

2.1. Kriterijumi za izdavanje dozvole

Odluka o kriterijumima za izdavanje dozvola za izvoz naoružanja, vojne opreme i robe dvostruke namene28 propisuje osam kriterijuma koji moraju da se razmotre pre izdavanja dozvole i usklađena je sa Pravilima ponašanja u izvozu oružja EU - EU Code of Conduct on Arms Export.

__________________________
28 Odluka je doneta na osnovu člana 3. stav 2. Zakona i objavljena u "Službenom listu SCG", broj 11/05.

Vlada Republike Srbije je 20. novembra 2008. godine usvojila zaključak o prihvatanju načela iz Kodeksa ponašanja Evropske unije.

Kriterijumi na osnovu kojih se izdaju dozvole za izvoz naoružanja, vojne opreme i robe dvostruke namene su:

1. poštovanje međunarodnih obaveza, naročito sankcija koje je izglasao SB UN, međunarodnih sporazuma o neširenju naoružanja, kao i drugih međunarodnih obaveza,

2. poštovanje ljudskih prava u zemlji koja je konačno odredište,

3. unutrašnja situacija u zemlji koja je krajnje odredište izvoza, u funkciji postojanja zategnutosti ili oružanih sukoba,

4. održavanje regionalnog mira, bezbednosti i stabilnosti,

5. nacionalna bezbednost države, kao i bezbednost prijateljskih zemalja,

6. ponašanje zemlje - kupca u odnosu na međunarodnu zajednicu, posebno njen stav prema terorizmu, priroda njenih savezništava i poštovanje međunarodnog prava,

7. postojanje rizika da će predmet izvoza otići u druge ruke u zemlji - kupcu ili ponovo biti izvezen pod nepoželjnim uslovima i

8. kompatibilnost izvoza oružja sa tehničkom i ekonomskom sposobnošću zemlje primaoca, uzimajući u obzir poželjnost, da zemlje realizuju svoje legitimne bezbednosne i odbrambene potrebe uz najmanju moguću upotrebu ljudskih i ekonomskih resursa za nabavku oružja.

Prema EU Pravilima ponašanja u izvozu oružja29 i Vodiču za korisnike (koji je prvobitno napravljen da unapredi efikasnost konsultacija država članica u vezi sa odbijanjem zahteva za izvoz, a sada je razvijen dalje sa ciljem da se ustanovi "najbolja praksa" u razmatranju i zajedničkom razumevanju ovih Pravila prilikom donošenja odluka o zahtevu za izdavanje dozvole), ukoliko zahtev sadrži elemente i podatke o kršenju prva 4 kriterijuma, zahtev za izdavanje dozvole se automatski odbija i o tome se obaveštavaju zemlje članice EU, a za kršenje kriterijuma 5-8 procenu prave nacionalne nadležne institucije. Pravila su politički obavezujuća za države članice EU. Njihovom ugradnjom u nacionalno zakonodavstvo i doslednom primenom u proceduri izdavanja dozvole Srbija ispunjava zahteve koji se postavljaju u procesu pristupanja EU.

Prilikom razmatranja zahteva za izdavanje dozvole za izvoz, pored navedenih kriterijuma, uzimaju se u obzir i:

a) potencijalni efekti države na ekonomski, finansijski i komercijalni interes, uključujući i dugoročni interes u uspostavljanju stabilnih i demokratskih odnosa sa trgovinskim partnerima;

b) potencijalni efekti na odnose države sa zemljom u koju se vrši izvoz;

v) potencijalni efekti na transformaciju i oživljavanje namenske industrije i

g) potencijalni efekti na ukupni privredni razvoj države.

Ispunjenost kriterijuma procenjuju ministarstva koja su uključena u administrativnu proceduru, svako prema svojoj nadležnosti, na osnovu kojih daju saglasnost odnosno mišljenje da li dozvolu treba izdati.

2.2. Nadležne institucije u procesu izdavanja dozvole

Prema članu 9. Zakona, spoljna trgovina kontrolisanom robom, vrši se na osnovu dozvole koju izdaje nadležno ministarstvo.

Raspadom državne zajednice SCG, Republika Srbija je preuzela nadležnosti propisane Zakonom i izdavanje dozvola je vršilo Ministarstvo za ekonomske odnose sa inostranstvom.30 Nakon parlamentarnih izbora i reorganizacije Vlade Republike Srbije 15. maja 2007. godine, donošenjem Zakona o ministarstvima,31 nadležnost je preuzelo Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja.

__________________________
29 Ova pravila (ili Kodeks) su usvojena u junu 1998. godine. Čine ih 8 kriterijuma. Sve države članice EU složile su se da će primenjivati Pravila ponašanja po pitanju izvoza oružja prilikom razmatranja zahteva za izvoz robe iz usvojene Zajedničke liste vojne opreme EU. Pravila ponašanja takođe imaju za cilj da poboljšaju razmenu informacija između država članica i da doprinesu boljem razumevanju njihovih politika izvozne kontrole. U junu 2000. godine ova pravila su proširena i na robu dvostruke namene (Regulativa EK 1334) kada je poznato ili se sumnja da je krajnji korisnik ili krajnja upotreba te robe u vojne svrhe.
30 Na osnovu člana 2. Uredbe o finansiranju nadležnosti koje su prešle na Republiku Srbiju s bivše Srbije i Crne Gore ("Službeni glasnik RS", broj 49/06).
31 "Službeni glasnik RS", broj 43/07.

Polazeći od, prethodno navedenih, pravnih izvora u proceduri izdavanja dozvola učestvuju i sledeće institucije: Ministarstvo spoljnih poslova, Ministarstvo odbrane i Ministarstvo unutrašnjih poslova, koje u okviru svojih nadležnosti, u postupku donošenja odluka o izdavanju dozvole za spoljnu trgovinu kontrolisanom robom, razmatraju zahtev, vrše proveru podataka navedenih u njemu i daju saglasnost odnosno mišljenje da li treba da se izda dozvola.

Pre odlučivanja po zahtevu za izdavanje dozvole za obavljanje spoljne trgovine kontrolisanom robom, u smislu odredaba Zakona, nadležno ministarstvo razmatra i kredibilitet podnosioca zahteva, kao i ekonomske i tehnološke aspekte podnetog zahteva za izdavanje dozvola i pribavlja saglasnost ministarstava nadležnih za spoljne poslove i poslove odbrane, kao i mišljenje ministarstva nadležnog za unutrašnje poslove. Uloga svakog ministarstva precizno je definisana čl. 21, 22. i 23. Zakona, kao i drugih organa nadležnih za relevantna pitanja (BIA, Ministarstvo za zaštitu životne sredine, različitih instituta itd.).

Prilikom odlučivanja o davanju saglasnosti za spoljnotrgovinski promet kontrolisanom robom, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije razmatra:

- sankcije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i preporuke Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS);

- preuzete međunarodne obaveze i spoljnopolitičke interese Srbije;

- pravila ponašanja Evropske unije u vezi sa izvozom naoružanja i vojne opreme i

- stepen poštovanja, odnosno ugroženosti ljudskih prava i sloboda u zemlji krajnjeg odredišta.

Prilikom odlučivanja o davanju saglasnosti za spoljnotrgovinski promet kontrolisanom robom, Ministarstvo odbrane Srbije razmatra:

- uticaj na bezbednost Srbije;

- da li se naoružanje i vojna oprema, predviđeni za izvoz, nalaze na izvoznoj listi naoružanja i vojne opreme;

- da li postoji odluka Ministarstva odbrane Srbije kada se radi o naoružanju i vojnoj opremi sa stoka Vojske Srbije i

- da li Srbija, po osnovu transfera tehnologije od strane Ministarstva odbrane i Vojske, ima udela u vlasništvu nad predmetnom tehnologijom.

Prilikom odlučivanja o davanju mišljenja za spoljnu trgovinu kontrolisanom robom Ministarstvo unutrašnjih poslova razmatra:

- uticaj na unutrašnju bezbednost;

- uticaj na bezbednost saobraćaja i

- uticaj na zaštitu života, lične i imovinske bezbednosti građana.

3. Nadzor i kontrola

Nadležno ministarstvo vrši nadzor i kontrolu obavljanja spoljnotrgovinskog prometa kontrolisanom robom u skladu sa odredbama Zakona, a u saradnji sa Ministarstvom odbrane, Ministarstvom spoljnih poslova, Ministarstvom unutrašnjih poslova, Upravom carina, organima bezbednosno-obaveštajnih službi i dr. Carinski organi, organi bezbednosno-obaveštajnih službi i inspekcijski organi, sprovode stalnu kontrolu u okviru zakonskih ovlašćenja, o čemu dostavljaju Izveštaj nadležnom ministarstvu.

Carinsku kontrolu vrši Uprava carina i tromesečno obaveštava nadležno ministarstvo o realizaciji izdatih dozvola.

Na osnovu člana 38. Zakona, tokom izvršenja carinske kontrole kontrolisane robe, koja je predmet spoljne trgovine, carinski organi mogu, u okviru svojih nadležnosti, ograničiti, zaustaviti, oduzeti ili obustaviti transport kontrolisane robe, o čemu moraju da obaveste nadležno ministarstvo.

Obaveze carinskih organa u sprovođenju odredaba Zakona, propisane su Pravilnikom o obavezama carinskih organa u spoljnoj trgovini naoružanjem, vojnom opremom i robom dvostruke namene.32

__________________________
32 "Službeni glasnik RS", broj 67/05.

Na osnovu ovog pravilnika, carinski organi prilikom davanja odobrenja za stavljanje kontrolisane robe u odgovarajući carinski postupak, dužni su da utvrde da li je uz jedinstvenu carinsku ispravu priložena dozvola izdata od strane nadležnog ministarstva i da li podaci iz dozvole o obavljanju spoljne trgovine kontrolisanom robom odgovaraju podacima iz JCI i stvarnom stanju robe.

Takođe, carinski organi, prilikom davanja odobrenja za stavljanje robe u carinski postupak tranzita kontrolisane robe kopnenim i vodenim putem, dužni su da utvrde da li je uz JCI priloženo odobrenje Ministarstva unutrašnjih poslova RS. U slučaju tranzita kontrolisane robe vazdušnim putem, potrebno je odobrenje organa nadležnog za vazdušni saobraćaj.

Shodno članu 4. gore pomenutog pravilnika, carinski organi će privremeno zadržati kontrolisanu robu, ako utvrde:

- da uz JCI nije priložena odgovarajuća dozvola ili odobrenje;

- da podaci navedeni u JCI ne odgovaraju podacima navedenim u dozvoli, odnosno odobrenju;

- da stvarno stanje robe ne odgovara podacima navedenim u dozvoli, odnosno odobrenju.

O prekidu carinskog postupka i privremenom zadržavanju robe carinski organ je dužan da odmah obavesti nadležno ministarstvo, uz navođenje razloga zbog kojih je to učinjeno. Međutim, sama kontrola spoljnotrgovinskog prometa, tranzita i skladištenja kontrolisane robe, sprovodi se na način propisan Pravilnikom o načinu sprovođenja radnji i mera u postupku kontrole prihvaćene deklaracije.33

Ministarstvo unutrašnjih poslova vrši kontrolu i nadzor prevoza i tranzita naoružanja i vojne opreme, oružja i municije i eksplozivnih materija, preko državne granice i na teritoriji RS, u drumskom i železničkom saobraćaju, a u skladu sa odredbama sledećih zakonskih propisa:

- Zakon o zaštiti državne granice;34

- Zakon o prevozu opasnih materija;35

- Zakon o oružju i municiji;36

- Zakon o eksplozivnim materijama, zapaljivim tečnostima i gasovima;37

- Uredba o prevozu naoružanja i vojne opreme;38

- Uredba o prevozu opasnih materija u drumskom i železničkom saobraćaju.39

__________________________
33 "Službeni glasnik RS", broj 53/04.
34 "Službeni glasnik RS", broj 97/08.
35 "Službeni list SFRJ", br. 27/90, 45/90; "Službeni list SRJ", br. 24/94, 28/96, 21/99, 44/99 i 68/02.
36 "Službeni glasnik RS", br. 9/92, 53/93, 67/93, 48/94, 44/98 i 39/03.
37 "Službeni glasnik RS", br. 44/77, 45/85, 18/89, "Službeni glasnik RS", br. 53/93, 67/93 i 48/94.
38 "Službeni list SRJ", broj 54/97.
39 "Službeni glasnik RS", broj 53/02.

Transport naoružanja i vojne opreme obavlja se uz naoružanu pratnju, shodno članu 31. Zakona i članu 9. Uredbe o prevozu naoružanja i vojne opreme.

Značajno je istaći, da lica (fizička i pravna) koja se bave spoljnom trgovinom, transportom ili tranzitom kontrolisane robe imaju Zakonom propisanu obavezu, da organima nadležnim za nadzor i kontrolu, omoguće uvid, (radi nadzora i kontrole) u svim fazama prometa, transporta, tranzita i skladištenja. U slučaju nestanka ili oštećenja kontrolisane robe, kod lica, koje učestvuje u spoljnoj trgovini kontrolisanom robom, ili koje nabavlja i čuva tu robu, propisana je, obaveza prijavljivanja, oštećenja ili nestanka te robe, u roku od 24 sata, od nestanka ili oštećenja, nadležnom ministarstvu. Lice, koje obavlja spoljnotrgovinski promet kontrolisane robe (uvoznik, izvoznik, posrednik, vlasnik ili drugi korisnik), dužno je da obavezno čuva dokumentaciju o prometu ovom robom, najmanje deset godina.

U nadležnom ministarstvu, shodno odredbama Zakona, formirana je i uspostavljena sopstvena baza podataka. Baza podataka sadrži podatke o izdatim, odbijenim i oduzetim dozvolama, kao i podatke o registrovanim licima za obavljanje spoljnotrgovinskog prometa kontrolisanom robom i izvršenim kontrolama u registrovanim privrednim subjektima.

IV UKLJUČIVANJE SRBIJE U MEĐUNARODNI SISTEM IZVOZNE KONTROLE

1. Međunarodna saradnja

U procesu podizanja kapaciteta institucija za sprovođenje čitavog procesa, donošenja i sprovođenja propisa i njihove pune primene, tokom prethodnih godina odvijala se izuzetno uspešna međunarodna saradnja. Izdvajamo:

- od 2002. godine učešće naših predstavnika na redovnim godišnjim Konferencijama o izvoznoj kontroli na kojima je prisutno više od 100 zemalja,

- od 2002. godine učešće naših predstavnika na godišnjim stručnim skupovima u Oxfordu - UK, posvećenim unapređenju sistema TRACKER - softverskog programa za automatsko izdavanje dozvola, koji je razvio i finansira primenu u 20-tak zemalja sveta, Stejt department SAD.

U organizaciji i uz finansijsku podršku više ministarstava Vlade SAD (Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva odbrane, Ministarstva trgovine, Ministarstva energetike), Velike Britanije (Foreign Office), Nemačke (BAFA), UNDP, EU, SIPRI-ja u proteklom periodu je organizovano učešće predstavnika nadležnih institucija na brojnim seminarima i radionicama u zemlji i inostranstvu:

1. Radionica o propisima u oblasti izvozne kontrole i praksa u SAD; organizator: SAD, Stejt department - Februar 2004, Beograd;

2. Radionica o međunarodnim kontrolnim režimima i klasifikaciji robe po Nacionalnim kontrolnim listama; organizator: SAD, Stejt department - April 2004, Beograd;

3. Savetovanje o izradi nacionalne strategije u oblasti smanjenja malog oružja i lakog naoružanja (SALW); organizator UNDP - Septembar 2004, Budva;

4. Regionalni seminar o ulozi privrede u prevenciji neželjenih izvoza naoružanja i robe dvostruke namene u praksi Rumunije; organizator: SAD, Stejt department - Maj 2005, Bukurešt;

5. Seminar o oružju za masovno uništenje; organizator: SAD, Ministarstvo odbrane, DTRA, FBI - Jun 2005, Budimpešta;

6. Seminar o sprovođenju izvozne kontrole robe dvostruke namene u zemljama Jugoistočne Evrope; organizator: RACVIAC - Oktobar 2005, Rakitje - Zagreb;

7. Seminar o identifikaciji robe dvostruke namene; organizator: SAD, Ministarstvo odbrane, DTRA - Oktobar 2005, Beograd;

8. Radionica o postupcima i praksi izdavanja dozvola (Licensing I Course); organizator: SAD, Ministarstvo trgovine - Decembar 2005, Vašington;

9. Regionalni skup zemalja Zapadnog Balkana o izradi godišnjih izveštaja o izvozu naoružanja; organizator: UNDP - SEESAC (South Eastern Europe Clearinghouse for the Control of Small Arms and Light Wapons) - Februar 2006, Beograd;

10. Seminar o usklađenosti propisa u oblasti zaštite od nuklearne opasnosti; organizator: Ministarstvo energetike SAD - Uprava za nacionalnu zaštitu od nuklearne opasnosti - Februar/mart 2006. Institut "Vinča", Beograd;

11. Regionalni seminar o sprovođenju izvozne kontrole robe dvostruke namene u zemljama Jugoistočne Evrope; organizator: RACVIAC - Mart 2006, Rakitje - Zagreb;

12. Kurs za istražne postupke u slučajevima krijumčarenja oružja za masovno uništenje; organizator: Ministarstvo odbrane SAD - Agencija DTRA - Mart 2006, Beograd;

13. Kurs implementacije i trening TRACKER softvera za zaposlene na izdavanju dozvola i sistem administratore; organizator: Stejt department SAD - April 2006, Beograd;

14. Inicijalna poseta za implementaciju Pilot projekta EU - SCG; organizator: EU Commission & BAFA (Nemačka agencija za kontrolu izvoza) - April 2006, Beograd;

15. Radionica o postupcima i praksi izdavanja dozvola (Licensing II Course); organizator: SAD, Ministarstvo trgovine i EXBS - April 2006, Beograd;

16. Pilot projekat EU - SCG: Trening kurs o procedurama i praksi u izdavanju dozvola zemalja EU na primeru Nemačke; organizator: EU Commission & BAFA, Nemačka - Maj 2006, Ešborn, Nemačka;

17. Regionalni skup o dostignućima industrije u izvoznoj kontroli robe dvostruke namene i naoružanja; organizator: Ministarstvo spoljnih poslova Bugarske i Ministarstvo spoljnih poslova Mađarske - Maj 2006, Sofija;

18. Regionalni skup zemalja Zapadnog Balkana na temu unapređenja saradnje u izvoznoj kontroli; organizator: Predsedavajući EU - Austrija i SIPRI, Švedska - Maj 2006, Beč;

19. Praksa u oblasti izvozne kontrole i Internog programa kontrole u kompanijama Poljske; organizator: UNDP za Srbiju i Crnu Goru - Maj 2006, Varšava;

20. Ekspertska misija u kontroli izvoza naoružanja i robe dvostruke namene; organizator: TAIEX Instrument EK u kooperaciji sa Ministarstvom privrede Poljske - Jun 2006, Beograd;

21. Međunarodni seminar o izvoznoj kontroli i elektronskom upravljanju procesom izdavanja dozvola; organizator: Ministarstvo spoljnih poslova Mađarske i Ministarstvo spoljnih poslova Bugarske - septembar 2006, Budimpešta;

22. Regionalni seminar pod nazivom "Saradnja u cilju dostizanja zajedničkih standarda izvozne kontrole oružja" (Cooperating to meet Common Arms Export Control Standards); organizator: Ministarstvo spoljnih poslova Finske, kao predsedavajuće zemlje članice EU i Vlade Bosne i Hercegovine u saradnji sa Stokholmskim institutom za istraživanje mira iz Švedske (SIPRI) - Oktobar 2006, Sarajevo;

23. Studijska poseta - po principu najbolje prakse - nemačkoj kancelariji za izvoznu kontrolu je organizovana u cilju unapređenja sistema izvozne kontrole naoružanja i vojne opreme u Srbiji; organizator UNDP Srbija - Oktobar 2006, BAFA Ešborn, Nemačka;

24. I Seminar za identifikaciju robe dvostruke namene (Commodity Identification Training) u okviru programa za neproliferaciju OMU; organizator: program EXBS pri američkoj ambasadi u Beogradu - Novembar 2006, Beograd;

25. Seminar za srpsku carinu pod nazivom "The Role of Customs in Enforcing Dual-use Export Control"; organizator: Stokholmski institut za istraživanje mira iz Švedske (SIPRI) - Novembar 2006, Beograd;

26. II Seminar za identifikaciju robe dvostruke namene u okviru programa EXBS pri američkoj ambasadi - programa za neproliferaciju OMU, održan u Beogradu u periodu od 7. do 11. maja 2007. godine u saradnji sa US Department of Energy;

27. Seminar o izvoznoj kontroli i izdavanju dozvola (Export Control and Licensing Course) je održan u Beogradu 29-30. marta 2007. godine pod pokroviteljstvom EXBS programa pri američkoj ambasadi u Beogradu;

28. U Beču, Austrija je u periodu 19-23. februar 2007. godine održan Regionalni seminar o brokeringu;

29. Na 8-oj Međunarodnoj konferenciji o izvoznoj kontroli koja je održana u periodu 6-8. mart 2007. godine u Bukureštu, Rumunija;

30. U Zagrebu (RACVIAC) je od 2. do 4. maja 2007. godine održan regionalni seminar od pokroviteljstvom nemačkog predsedavanja EU o primeni Pravila ponašanja EU o izvozu oružja - "EU Code of Conduct on Arms Exports";

31. Regionalni seminar, kome su prisustvovali službenici za izdavanje dozvola iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore i Srbije održan je u Ešbornu - BAFA, Nemačka, u okviru EU Pilot projekta 2005. i 2006 (koji sprovodi BAFA) u periodu od 29. maja do 1. juna 2007. godine a sa tematikom izdavanje dozvola po klauzuli "catch all" - unapređeni seminar;

32. Seminar "Kontrolne mere prevencije i suzbijanje trafikinga malim i lakim naoružanjem" koji je održan u Zagrebu, Hrvatska u periodu od 28. do 29. jula 2007. godine bio je posvećen primeni protokola UN o vatrenom oružju koji je sastavni deo Konvencije o transnacionalnom organizovanom kriminalu;

33. Regionalni seminar za priručnik u Ešbornu - BAFA, Frankfurt na Majni, Nemačka, u periodu 8-12. oktobar 2007. pod pokroviteljstvom EU u okviru EU Pilot projekta 2005. i 2006;

34. Poseta Ministarstvu za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose BIH, Sarajevo, BIH 1-2. novembar 2007. godine u vezi sa primenom TRACKER sistema organizovana je pod pokroviteljstvom EXBS programa pri američkoj ambasadi u Beogradu.

2. Saradnja sa privredom

Pored veoma intenzivne i svestrane obuke zaposlenih u nadležnim institucijama, uz finansijsku podršku UNDP, SIPRI-ja i SAD (Ministarstvo trgovine i Ministarstvo odbrane), organizovani su seminario za predstavnike domaćih institucija i preduzeća koja se bave proizvodnjom, odnosno spoljnom trgovinom kontrolisanom robom, kao i svakodnevne konsultacije u Odeljenju za naoružanje i vojnu opremu, Sektora za politiku i režim spoljne trgovine.

Na prvom seminaru u junu 2005. godine bilo je prisutno 25 učesnika; na drugom skupu u oktobru 2005. preko 50 učesnika; na trećem u februaru 2006. godine 34 predstavnika domaćih kompanija, a na poslednjem, dvodevnom forumu u junu 2006. godine - preko 120 učesnika iz različitih struktura privrede, naučnih i vladinih institucija.

U Beogradu je 6. decembra 2007. godine održan seminar za privredu kojem je prisustvovalo više od 100 predstavnika privrede pod pokroviteljstvom EU u okviru EU Pilot projekta 2005. i 2006. koji sprovodi BAFA.

Regionalni seminar za kontrolu izvoza oružja (CoC) održan je u Beogradu, 13-14. decembra 2007. godine pod pokroviteljstvom portugalskog predsedavanja EU o primeni Pravila ponašanja EU o izvozu oružja - "EU Code of Conduct on Arms Exports".

Seminar o Kodeksu ponašanja EU pri izvozu naoružanja održan je 13. i 14. decembra 2007. godine u Beogradu, u organizaciji Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja R. Srbije, Portugala kao predsedavajućeg EU (COARM), Štokholmskog međunarodnog instituta za proučavanje mira (SIPRI) i nemačke Savezne kancelarije za ekonomiju i kontrolu izvoza - BAFA.

3. Dalje aktivnosti

Za aktivnosti Ministarstva u stalnom unapređivanju izvozne kontrole neophodna je pomoć međunarodne zajednice i intenziviranje međuresorske saradnje svih institucija u primeni propisa iz ove osetljive oblasti, kao i edukacija predstavnika privrede.

Za dalje unapređenje sistema izvozno-uvozne kontrole potrebna je:

- stalno usaglašavanje propisa sa izmenama i dopunama propisa EU;

- intenziviranje aktivnosti za pristupanje međunarodnim sporazumima i kontrolnim režimima u cilju sticanja članstva - to su: Wassenaar Arrangement (WA), zatim Australia Group (AG), Missile Technology Control Regime (MTCR), Nuclear Suppliers Group (NSG), Zangger komiteta (ZC);

- konstantno ažuriranje Nacionalnih kontrolnih lista, odnosno usklađivanje sa najnovijim listama EU;

- izvršavanje svih preuzetih obaveza koje proističu iz članstva Srbije u UN, kao i brojnih međunarodnih rezolucija, preporuka i drugih dokumenata na planu sprečavanja proliferacije oružja za masovno uništenje i borbe protiv terorizma;

- jačanje regionalne saradnje na planu izvozne kontrole;

- nastavak učešća u Pilot projektu EU;

- dalje održavanje seminara i edukacije domaće privrede i vladinog sektora o izvoznoj kontroli kontrolisane robe;

- intenzivan rad u okviru radne grupe za identifikaciju robe dvostruke namene;

- unapređenje tehničke osnove i edukacija carinskih organa radi njihove bolje osposobljenosti u sprečavanju krijumčarenja kontrolisane robe;

- implementacija TRACKER softvera;

- nastavak rada na uvođenju Programa interne kontrole u domaćim kompanijama uz podršku Department of Commerce SAD (ICP program).

V STATISTIČKI PREGLED

Aneks 1/07
Spisak lica upisanih u Registar

U 2007. godini u Ministarstvu za ekonomske odnose sa inostranstvom RS u Registar su upisana četiri privredna subjekta koja mogu da obavljaju spoljnu trgovinu kontrolisanom robom.

U istoj godini u Ministarstvu za ekonomiju i regionalni razvoj, kao pravnom sledbeniku, nadležnom za vođenje Registra lica koja mogu da obavljaju spoljnu trgovinu kontrolisanom robom upisano je još devet lica.

Iz razloga čuvanja poslovnih tajni lica koja se bave spoljnom trgovinom kontrolisanom robom, nisu navedene destinacije i proizvodi, koje su lica izvozila odnosno uvozila, niti vrednosti njihovih transakcija sa inostranstvom.

Posmatrajući registrovane privredne subjekte prema obliku svojine, na dan 31. decembra 2007. godine, preovlađuje privatna svojina sa 92,30% i mešovita svojina sa 7,70%.

Prema poreklu osnivačkog kapitala lica upisanih u Registar, na dan 31. decembra 2007. godine preovlađuje domaći kapital sa 84,60%, a učešće mešovitog i stranog kapitala po 7,70%.

Prema veličini lica u 2007. godini u Registar su upisana dva srednja i 11 malih privrednih subjekata. Njihovi procentualni udeli iznose 15,40%, odnosno, 84,60% od ukupnog broja upisanih subjekata registracije.

Izdata rešenja o upisu u Registar prema vrsti kontrolisane robe za koju su lica registrovana prikazuju se sledećom tabelom:

Tabela broj 1: Rešenja o upisu prema vrsti kontrolisane robe

Vrsta kontrolisane robe

Broj izdatih
rešenja

U%

2007

2007

Naoružanje i vojna oprema

2

15,40

Roba dvostruke namene

6

46,10

Naoružanje i vojna oprema i roba dvostruke namene

5

38.50

Ukupno

13

100,00

Izvor: Registar lica koja mogu da obavljaju spoljnu trgovinu kontrolisanom robom.

Aneks 2/07
Podaci o izdatim dozvolama za NVO prema destinaciji izvoza

U 2007. godini izdato je 372 dozvole za izvoz naoružanja i vojne opreme u ukupnoj vrednosti od 299,8 miliona dolara.

Prema broju izdatih dozvola najatraktivnije su sledeće destinacije: SAD (34); V. Britanija (22); Bugarska (21); BIH (18); Nemačka (15); Makedonija (14); Indonezija (14); Jordan (13); Crna Gora (13); Francuska (11); Egipat (10) i Singapur (10). Za ovih 12 destinacija izdato je više od polovine ukupno izdatih dozvola za izvoz NVO (55,6%). Proizvodi NVO izvezeni su (u 2007. godini) na 63 destinacije gde su posrednici u trgovini naoružanjem učestvovali kod 17 destinacija (odnosno svaka četvrta destinacija nije predstavljala i zemlju krajnjeg korisnika).

Najznačajnije izvozne destinacije prema odobrenoj vrednosti roba bile su: SAD (150,6 mln USD); Mijanmar (30,4 mln USD); Belgija (16,4 mln USD); Nemačka (12,9 mln USD); Bugarska (11,6 mln USD); Egipat (8,9 mln USD); Jordan (8,0 mln USD); V. Britanija (7,9 mln USD); C. Gora (7,4 mln USD); Italija (5,4 mln USD); Malezija (4,9 mln USD) i Kipar (4,0 mln USD). Ukupna vrednost zaključenih spoljnotrgovinskih poslova izvoza, za prvih 12 destinacija iznosi 267,8 miliona dolara što čini 89,2% vrednosti izdatih dozvola NVO u 2007. godini (300 miliona dolara). Polovina izdatih dozvola, vrednosno gledano, odnosi se na jednu destinaciju (SAD). Kod polovine poslova, uključivani su posrednici što može biti tumačeno nedovoljnom osposobljenošću, odnosno nedovoljnim poznavanjem izvoznih tržišta od strane privrednika sa jedne strane i razgranatom mrežom posrednika u svetskoj trgovini naoružanjem, sa druge strane.

Aneks 3/07
Podaci o izdatim uvoznim dozvolama za NVO prema destinaciji uvoza

U 2007. godini izdato je 135 uvoznih dozvola za naoružanje i vojnu opremu u ukupnoj vrednosti od 57.595 miliona dolara.

Najveći broj izdatih dozvola odnosio se na: Austriju (28), BIH (19); Nemačku (17); Crnu Goru (11); Belgiju (9); Kinu (8); Italiju (8); Rusku Federaciju (7); Češku Republiku i Bugarsku po 5. Broj uvoznih dozvola iz gore navedenih 10 zemalja iznosi 117, što čini 86,7% izdatih uvoznih dozvola i ukazuje na visoku koncentraciju uvoza iz malog broja zemalja.

Vrednosno gledano najvažnije uvozne destinacije u ovom periodu su: Ruska Federacija (37,0 mln USD); BIH (66 mln USD); C. Gora (5,5 mln USD); Belgija (4,2 mln USD); Bugarska (1,6 mln USD); Nemačka (0,8 mln USD); Austrija (0,5 mln USD), što čini 87,4% vrednosti svih izdatih dozvola. Uvoz roba NVO iz Ruske Federacije čini 64% vrednosti izdatih uvoznih dozvola (remont MIG-29 aviona). U 2007. godini uvoz je ostvaren iz 26 destinacija uvoza a posrednici su učestvovali pri uvozu iz pet destinacija.

Aneks 4/07
Izdate izvozne dozvole robe dvostruke namene

U 2007. godini izdata je jedna izvozna dozvola robe dvostruke namene (Makedonija).

Aneks 5/07
Izdate uvozne dozvole robe dvostruke namene

U 2007. godini izdato je ukupno 13 dozvola za uvoz proizvoda dvostruke namene u vrednosti od ukupno 807.638 hiljada dolara i to iz sledećih destinacija uvoza: Austrija (1); BIH (1); Holandija (1); Hrvatska (1); Nemačka (3); SAD (1); Slovenija (4); Slovačka (1).

Vrednosno gledano najveći izvoznik u Srbiju bila je Slovenija iz koje su uvezene aluminijumske šipke u vrednosti od 547,6 hiljada dolara.

Aneks 6/07
Izvoz naoružanja i vojne opreme (realizacija)

Aneks 6 daje podatke o realizaciji izvoza predmeta naoružanja i vojne opreme. Ovde treba napomenuti, imajući u vidu da se dozvole izdaju za period od godinu dana, da deo realizacije u 2007. godini čine i izdate dozvole u prethodnoj 2006. godini kao i da je deo izdatih dozvola u 2007. godini realizovan u 2008. godini, što objektivno dovodi do kašnjenja u pripremi godišnjih izveštaja o realizaciji spoljnotrgovinskog prometa kontrolisane robe. Ovo je ujedno i objašnjenje za nizak stepen realizacije izvoza u odnosu na izdatu vrednost izvoznih dozvola (31%).

Najveća vrednost izvoza u posmatranom periodu ostvarena je u: Mijanmar 13.317 mln USD (43,8%); SAD 9.569 mln USD (6%); Jordan 7070 mln USD (88,4%); Egipat 6.954 mln USD (78%); C. Gora 6.785 (91,6%); Bugarska 4.959 (43%); Belgija 4.863 mln USD (29,6%); Malezija 4.637 (100%); V. Britanija 4.167 mln USD (52,7%); Nemačka 3.632 mln USD (28%); Kipar 2.349 (58,7%). U zagradama je dat procenat realizacije izvoza u odnosu na vrednost izdatih dozvola.

Aneks 7/07
Uvoz naoružanja i vojne opreme (realizacija)

U ukupnoj vrednosti uvoza NVO u 2007. godini (57.545 mln USD) najveće učešće ostvarile su sledeće zemlje: Ruska Federacija 27.071 mln USD (73%); C. Gora 5.194 mln USD (93,4%); BIH 2.745 (41,5%) i Belgija 0,845 mln USD (20,1%). U ove četiri zemlje uvezeno je proizvoda NVO u vrednosti od 35,855 mld. USD što čini 94,6% ukupnog uvoza. Procenti u zagradama označavaju koliko je uvoza procentualno realizovano u odnosu na vrednost izdatih dozvola.

Aneks 8/07
Izvoz robe dvostruke namene (realizacija)

Izvoz robe dvostruke namene u 2007. godini ostvaren je u celosti.

Aneks 9/07
Uvoz robe dvostruke namene (realizacija)

Uvoz robe dvostruke namene u 2007. godini realizovano je 89,8%.

Aneks 10/07
Odbijeni zahtevi za izvoz naoružanja i vojne opreme

U 2007. godini ukupno je odbijeno 9 zahteva za izvoz naoružanja i vojne opreme u ukupnoj vrednosti od 269.875 hiljada USD. Razlog za odbijanje izvoza u devet destinacija izvoza je nepotpuna dokumentacija podnosioca zahteva.

Aneks 11/07
Odbijeni zahtevi za uvoz naoružanja i vojne opreme

U 2007. godini odbijen je jedan zahtev za uvoz naoružanja i vojne opreme iz Austrije u vrednosti od 48.007 hiljada dolara i u slučaju uvoza razlog za odbijanje bio je nepotpuna dokumentacija.

Aneks 12/07
Odbijene izvozne dozvole dvostruke namene

Nije bilo odbijenih dozvola za izvoz robe dvostruke namene u 2007. godini.

Aneks 13/07
Odbijene uvozne dozvole dvostruke namene

Nije bilo odbijenih dozvola za uvoz robe dvostruke namene u 2007. godini.

VI PRILOZI

 

Prilog 1

IZVOD IZ NACIONALNE KONTROLNE LISTE NAORUŽANJA I VOJNE OPREME

1. Oružje i automatsko naoružanje kalibra 12,7 mm (kalibar 0,5 inča) ili manjeg, dodatna oprema i posebno konstruisane komponente za njih;

2. Naoružanje ili oružja kalibra većeg od 12,7 mm (kalibar 0,50 inča), lanseri, oprema i specijalno konstruisani delovi za njih;

3. Municija i specijalno konstruisane komponente za oružja regulisana tačkama 1.2. ili 12;

4. Bombe, torpeda, rakete, projektili i odgovarajuća oprema i dodaci posebno konstruisani za vojnu upotrebu i posebno konstruisane komponente za njih;

5. Oprema za upravljanje vatrom i odgovarajuća oprema za davanje uzbune i upozorenje, kao i odgovarajući sistemi i oprema za mere protivelektronskog dejstva, specijalno projektovani za vojnu upotrebu sa specijalno projektovanim odgovarajućim delovima i priborom;

6. Kopnena vozila i njihovi delovi posebno konstruisani ili modifikovani za vojnu upotrebu;

7. Visokotoksične materije, suzavci, odgovarajuća oprema, delovi, materijali i tehnologija;

8. Vojni eksplozivi i goriva, uključujući pogonska goriva i slične materije;

9. Ratni brodovi, specijalna mornarička oprema i pribor i komponente specijalno projektovane za vojnu upotrebu;

10. Avioni, bespilotne letelice, vazduhoplovni motori i avionska oprema, oprema i komponente specijalno projektovani ili modifikovani za vojnu upotrebu;

11. Elektronska oprema i njene komponente posebno projektovani za vojne primene, koji nisu navedeni u listi na nekom drugom mestu;

12. Oružani sistemi koji ispaljuju projektile velike brzine i kinetičke energije i odgovarajuća oprema i specijalno konstruisane komponente za njih;

13. Oklopna ili zaštitna oprema i sastavne komponente;

14. Specijalizovana oprema za vojnu obuku ili simulaciju vojnih scenarija kao i komponente i dodaci posebno projektovani za nju;

15. Oprema za formiranje slike ili oprema za protivmere i za nju namenski projektovane komponente i dodaci;

16. Otkivci, livovi i ostali poluproizvodi čije korišćenje u proizvodima koji podležu kontroli može da se identifikuje pomoću sastava materijala, geometrije ili funkcije, i koji su specijalno projektovani za bilo koji proizvod obuhvaćen tačkama 1. do 4, 6, 9, 10, 12. ili 19;

17. Raznovrsna oprema, materijali i dokumentacija, kao i odgovarajuće specijalno projektovane komponente;

18. Oprema i tehnologija za proizvodnju proizvoda datih u ovoj listi;

19. Sistemi oružja sa usmerenom energijom (DEW - directed energy weapon systems), modeli za njihovo ispitivanje, oprema za njih ili za borbu protiv njih, kao i specijalno projektovane komponente za njih;

20. Kriogenična i superprovodljiva oprema, kao i specijalno projektovane komponente i prateći dodaci za nju;

21. Softver;

22. Tehnologija u skladu sa opštom tehnološkom napomenom o tehnologiji liste za razvoj, proizvodnju ili korišćenje kontrolisane robe navedene u ovoj listi, osim tehnologije obuhvaćene tačkom 7. i tačkom 18;

23. Bezbednosna i paravojna oprema.

Prilog 2

STRUKTURA LISTE ROBE DVOSTRUKE NAMENE

Lista roba i tehnologija dvostruke namene podeljena je u 10 tehničkih kategorija koje su dalje podeljene u 5 grupa.

Svaka roba sa liste se obeležava oznakom koju čine: broj tehničke kategorije (0-9), grupa (A-E) i broj međunarodnog kontrolnog režima koji kontroliše predmetnu robu.

Tehničke kategorije:

0 - Nuklearni materijali, proizvodni kapaciteti i oprema
1 - Materijali, hemikalije, "mikro-organizmi" i "toksini"
2 - Obrada materijala
3 - Elektronika
4 - Kompjuteri
5 - Bezbednost telekomunikacija i sredstava informacija
6 - Senzori i laseri
7 - Navigacija i vazduhoplovna elektronika
8 - Pomorstvo
9 - Pogonski sistemi, svemirske letelice i odgovarajuća oprema

Grupe:

A - Oprema, sklopovi i komponente
B - Proizvodnja i oprema za testiranje
C - Materijali
D - Softver
E - Tehnologija

Multilateralne i unilateralne kontrole:

000-099 - Vasenarski sporazum

100-199 - Režim kontrole tehnologije projektila

200-299 - Grupa nuklearnih snabdevača

300-399 - Australijska grupa

400-499 - Konvencija o hemijskom oružju

500-599 - Rezervisano

600-699 - Rezervisano

700-799 - Rezervisano

800-899 - Rezervisano

900-999 - Unilateralne kontrole

Broj izdatih dozvola za NVO po godinama

godina

uvoz

izvoz

2005*

59

274

2006

100

300

2007

135

372

 

Vrednost izdatih dozvola za NVO [mil. USD]

godina

uvoz

izvoz

2005*

4,93

176,45

2006

12,52

346,33

2007

57,6

300

* Za 2005. godinu pregledom je obuhvaćen samo deo dozvola izdatih od 31. marta, (od kada je Ministarstvo za međunarodne ekonomske odnose Srbije i Crne Gore preuzelo nadležnost od vojnog ministarstva) do kraja godine.

"Najveće" UVOZ-ne destinacije NVO

 

Red. br.

Destinacija uvoza

Vrednost izdatih dozvola (u USD)2

%

1

RUSKA FEDER.

37.058.025,00

65

2

BiH

6.615.628,00

11

3

CRNA GORA

5.559.532,08

10

4

BELGIJA

4.206.950,89

7

5

BUGARSKA

1.563.298,00

3

6

NEMAČKA

795.439,04

1

7

AUSTRIJA

544.201,91

1

8

Sve OSTALE

1.251.592,96

2

 

 

57.594.667,88

 

 

 

"Najveće" IZVOZ-ne destinacije NVO

 

Red. br.

Destinacija izvoza

Vrednost izdatih dozvola (u USD)2

%

1

SAD

150.585.144,73

51

2

MIJANMAR

30.402.626,11

10

3

BELGIJA

16.415.371,63

5

4

NEMAČKA

12.940.994,96

4

5

BUGARSKA

11.620.304,52

4

6

EGIPAT

8.915.633,92

3

7

JORDAN

7.998.506,70

3

8

V. BRITANIJA

7.905.375,87

3

9

CRNA GORA

7.402.667,27

2

10

Sve OSTALE

45.640.882,93

15

 

 

299.827.508,64

 

 

Broj izdatih dozvola za RDN

godina

uvoz

izvoz

2005

10

0

2006

9

1

2007

13

1

 

Vrednost izdatih dozvola za RDN (u mil. USD)

godina

uvoz

izvoz

2005

223,7

0

2006

288,5

92

2007

807,60

61

 

* Za 2005. godinu pregledom je obuhvaćen samo deo dozvola izdatih od 31. marta, (od kada je Ministarstvo za međunarodne ekonomske odnose Srbije i Crne Gore preuzelo nadležnost od vojnog ministarstva) do kraja godine.

 

VII ANEKSI 1/07-13/07

 

ANEKS 1/07 - Spisak lica koja su registrovana za spoljnotrgovinski promet naoružanja, vojne opreme i robe dvostruke namene u 2007. godini.

 

Red. br.

Naziv lica

Sedište lica

Oblik svojine

Poreklo kapitala

1.

ADRIATIC STIFADO DOO

Beograd

Privatna

Domaći

2.

AS - CHEMY DOO

Novi Sad

Privatna

Domaći

3.

BIN COMMERCE DOO

Beograd

Privatna

Domaći

4.

BS - ITAL C.O. DOO

Beograd

Privatna

Domaći

5.

General Trading and Marketing Company DOO

Beograd

Privatna

Domaći

6.

GLOBUS DOO

Beograd

Privatna

Domaći

7.

IMTEL RTV A.D.

Beograd

Privatna

Domaći

8.

LENS DOO

Beograd

Privatna

Domaći

9.

PRIVREDNO TRGOVINSKO DRUŠTVO SPORT

Užice

Privatna

Domaći

10.

SUR TEC DOO

Čačak

Mešovita

Mešoviti

11.

TEHNOREMONT DOO

Temerin

Privatna

Domaći

12.

TELEGROUP DOO

Beograd

Privatna

Strani

13.

TIGAR TEHNIČKA GUMA DOO

Pirot

Privatna

Domaći

 

ANEKS 2/07 - Izdate izvozne dozvole naoružanja i vojne opreme1

 

Red. br.

Destinacija izvoza

Broj izdatih dozvola

Broj iz NKL NVO

Vrednost
izdatih dozvola
(u USD)2

Opis robe

Količina
(u jed. mere)

Zemlja krajnjeg korisnika

Tip krajnjeg korisnika

1.

ALŽIR

1

3

1.201.700,00

municija;

50.000 kd;

Alžir

v

2.

AUSTRALIJA

5

3

1.264.164,72

municija;

4.470.000 kd;

Australija

c

3.

AUSTRIJA

8

3, 17

266.953,25

municija, mehanizmi za lov. karabine, model sa poprečnim presekom za metak, model sa poprečnim presekom za metak,

9670 kd;

Austrija

c, v

4.

BUGARSKA

21

1, 3, 8

11.620.304,52

barut, punjenje za avionsku raketu, celuloid, municija, mitraljezi, puške, karabini, smeša sa odloženim dejstvom

8847903 kg;
124.640 kg;

Bugarska

c

5.

BELGIJA

8

3

16.415.371,63

municija;

58.935.000 kd;

Belgija

c

6.

BiH

18

1, 3

1.865.079,83

pištolji, karabini, rez. delovi za pištolje, revolvere, karabine, municija, punjenje osvetljavajuće mine, usluga održavanja pištolja, usluga ispitivanja i baždarenja instrumenata

3.781.805 kd;

BiH, Turska, Saudijska Arabija

c, v

7.

VELIKA BRITANIJA

22

1, 3, 4

7.905.375,87

mitraljezi, puške, mine, kompleti metalnih linkova, punjači redenika, glava za samonavođenje za raketu, karabini, municija, pištolji, revolveri, rez. delovi za puške i pištolje, minobacačke mine, minobacači, haubica

2.170.109 kd;

Velika Britanija, SAD, Nigerija (za mirovne operacije snaga Nigerije u okviru snaga UN), Jordan, Vijetnam, Šri Lanka, Libija, Kamerun

c, v

8.

GVATEMALA

2

3

390.028,80

municija;

2.676.900 kd;

Gvatemala

c

9.

GRČKA

2

 

167.104,26

usluga ispitivanja kasetne minobacačke mine;

 

Grčka

v

10.

EGIPAT

10

3, 4, 6, 9

8.915.633,92

samohodni protivbrodski obalski raketni sistem, protiv brodske rakete, zemaljska oprema, rez. delovi za sam. protivbrodski rak. sistem, obuka osoblja kk, municija, brodski dizel motor, puške, osnovno i dopunsko punjenje za mine, rez. delovi za RUBEŽ

7603 kd; 25.080 kg; 3 gn;

Egipat

c, v

11.

ESTONIJA

1

1

19.925,85

karabini;

47 kd;

Estonija

c

12.

IZRAEL

11

1, 3

1.789.300,00

pištolji, rez. delovi za pištolje, mašina za linkovanje, minobacačka mina, municija, mine bez eksplozivnog punjenja, čaura, upaljač, osnovno i dopunsko punjenje za puške, prigušivači za pištolje,

130.990 kd; 90 kd;

Ruanda, Izrael, Uganda, Burkina Faso, Senegal

v

13.

INDONEZIJA

14

2, 3

1.418.635,67

minobacači, municija, rez. delovi za automatsku pušku, pištolj,

44.608 kd;

Indonezija

c, v

14.

ITALIJA

7

1, 3

5.404.195,80

municija, čaure, zrna, pištolji, puške, karabini

43.850.468 kd;

Italija

c

15.

IRAK

1

1

187.000,00

puške, puškomitraljezi, pištolji

460 kd;

Irak (za potrebe MO Vlade SAD u Iraku)

v

16.

JORDAN

13

1, 3

7.998.506,70

municija, rez. delovi za pištolje i puške, postolje za mitraljez, puške, mitraljezi

21.124.672 kd;

Jordan, Irak (primalac Ambasada SAD u Iraku, za podršku obezbeđenja), Avganistan

v

17.

JUŽNOAFRIČKA REPUBLIKA

8

1, 3

520.644,57

municija, ocevljeni mehanizmi, karabini, karabini, municija, puške, pištolji, okviri za puške i pištolje

1.766.234

Zambija, Južnoafrička Republika

c

18.

KANADA

3

13

466.185,00

zaštitni prsluci, zaštitni uložak za prsluk, okviri za metak puške,

2.550 kd;

Kanada

c

19.

KONGO DEMOKRATSKA REPUBLIKA

1

1

1.040.000,00

puške, mitraljezi

5.100 kd;

Kongo Demokratska Republika

v

20.

KOSTARIKA

1

1

10.223,85

pištolji, rez. delovi za pištolje, karabini

26 kd;

Kostarika

c

21.

LIBAN

1

3

170.000,00

municija

2.500 kd;

Liban

v

22.

LIBERIJA

1

2, 3, 4

407.486,96

municija, minobacači, mine, bacači granata, granate, bombe,

379.114 kd;

Liberija (Sredstva NVO su namenjena za obuku i opremanje Vojske Liberije od strane vojnih instruktora Armije SAD)

v

23.

LIBIJA

5

3, 10, 13

1.028.538,50

šlemovi, balistički prsluci, balističke ploče, ručni bacač granata, municija, pilotski padobrani, kiseonička boca za padobrane, rez. delovi za školski avion i usluga remonta, piropatrone,

12.111 kd;
34 kg; 60 kg;

Libija

v

24.

LITVANIJA

1

1

20.580,00

karabini

50 kd;

Litvanija

c

25.

KIPAR

8

2, 3, 4, 17

3.999.216,77

municija, model rakete, oprema, materijali i dokumentacija za raketu, rez. delovi za puške, navođena razorna raketa, rez. delovi za protivavionski tenk

114.673 kd;

Kipar, Bangladeš

v

26.

KOLUMBIJA

1

1

592.500,00

mašina za kompletiranje municije;

592.500 kd;

Kolumbija

v

27.

MALEZIJA

2

1

4.637.581,60

komponente za minu, alati i oprema za komletiranje, dokumentacija,

42.692 kd;

Malezija

v

28.

MALTA

1

1

9.903,39

karabini;

22 kd,

Malta

c

29.

MAĐARSKA

4

1, 8

849.198,00

barut, flegmatizovani heksogen, municija,

31.500 kd; 77.760 kd;

BiH, Mađarska

c

30.

MAKEDONIJA

14

1

976.891,64

karabini, pištolji, revolveri, municija, rez. delovi za pištolj, kutija otrovna dimna školska, topovski udar,

2.778.080 kd;

Makedonija

c, v

31.

MIJANMAR

4

2, 5

30.402.626,11

samohodni top, baterijski sistem za upravljanje vatrom i baterijska komunikaciona oprema, modernizovana haubica, NVO-alati, pribor i rez. delovi

15.236 kd; 58 gn;

Mijanmar
(uz obavezu prethodne konsultacije sa MSP-om za buduće poslove)

v

32.

NAMIBIJA

1

1

4.410,00

mitraljezi

10 kd;

Namibija

c

33.

NEMAČKA

15

3, 8, 13

12.940.994,96

municija, čaure, zaštitne ploče, karabini, puške, barut

30.133.982 kd;
15,5 kg;

Nemačka, Tajland, Danska

c

34.

NORVEŠKA

3

1, 3

378.053,19

municija, karabini

1.396.100 kd;

Norevška

c

35.

NOVI ZELAND

1

1

167.365,38

municija

534.000 kd;

Novi Zeland

c

36.

PAKISTAN

5

1, 6

448.297,88

pištolji, sklop raketnog motora, raketa

908 kd;

Pakistan

c, v

37.

PANAMA

4

3, 4

646.000,00

municija

103.500 kd;

Izrael, Kenija

c, v

38.

POLJSKA

1

2

30.207,30

rez. delovi za top, haubica

388 kd;

Egipat

v

39.

PORTUGALIJA

1

1

26.533,50

puške, karabini

48 kd;

Mozambik

c

40.

PERU

2

1

13.840,00

puške, pištolji

28 kd;

Peru

v

41.

SAD

34

1

150.585.144,73

pištolji, revolveri, puške, puškomitraljez, ocevljeni mehanizmi, karabini, okviri za metke, municija

760.729.630 kd

SAD, Izrael, Saudijska Arabija

c, v

42.

SAUDIJSKA ARABIJA

1

4

537.995,00

bombe

16.500 kd;

Saudijska Arabija

v

43.

SEJŠELI

1

1

1.744.800,00

snajperske puške, automatski bacači granata

350 kd;

Jeremija

v

44.

SINGAPUR

10

3, 4, 7

1.218.538,50

municija, barutno punjenje, gas maske, bombe

158.383 kd;

Indonezija, Maldivi

v

45.

SV. KRISTOFER I NEVIS

5

1, 8

1.425.783,00

barut, minobacačko punjenje, nosač zatvarača sa klipom za puške

141.042 kd;
40.000 kg;

Kanada, Španija, Izrael, Austrija

c

46.

SLOVENIJA

7

1, 3, 8

364.332,82

puške, puškomitraljezi, ocevljeni mehanizmi, pištolji, karabini, cevi za puške, barutno punjenje, municija

522.897 kd;

Slovenija

c

47.

SLOVAČKA REPUBLIKA

3

3

498.556,52

municija

27.478 kd;

Slovačka Republika

c

48.

RUMUNIJA

4

3, 8

991.171,30

municija, barut

190.000 kd;
92.000 kg;

Rumunija

c

49.

RUSKA FEDERACIJA

3

1, 3

80.741,16

karabini, municija

22.078 kd;

Ruska Federacija

c

50.

TAJLAND

2

3

380.955,00

municija

12.742 kd;

Tajland

v

51.

TURSKA

1

18

380.860,00

statički i dinamički model rakete i dokumentacija o ispitivanju

2 gn;

Turska

c

52.

UAE

6

1, 2, 4

2.236.475,62

rotirajuće postolje za mitraljez, bombe, spec. konstruisani deo za vojno vozilo, rakete,

8.357 kd;

UAE, Nigerija

c, v

53.

URUGVAJ

3

1, 3

1.088.039,00

zrno, dvobazni barut, municija

3.515.000 kd; 5.359 kg;

Čile

c, v

54.

FINSKA

4

1, 3

90.358,32

karabini, ocevljeni i neocevljeni mehanizmi, zrna, čaure, puške

545.087 kd;

Finska

c

55.

FILIPINI

2

1, 18

31.300,00

pištolji, cevi za univerzalni sanduk

90 kd;

Filipini

c, v

56.

FRANCUSKA

11

1, 3, 13

1.117.929,12

karabini, municija, prigušivač pucnja za puške,

2.451.421 kd;

Francuska

c

57.

HOLANDIJA

3

3

753.455,85

municija

2.580.000 kd;

Holandija

c

58.

HRVATSKA

7

3, 4

753.905,67

municija, ulošci dimni, upaljači, vežbovni detonirajući štampin

3.152.600 kd;

Hrvatska

c, v

59.

CRNA GORA

13

1, 3, 8

7.402.667,27

barutno punjenje, karabini, municija, usluga održavanja komponenti na helikopterima, dvobazno raketno punjenje, mitraljezi, puške, rez. delovi za puške,

11.133.586 kd; 9.940 kg;

Crna Gora, Irak, Filipini

c, v

60.

ČEŠKA REPUBLIKA

5

1, 13

324.090,30

karabini, balističke zaštitne ploče, puške, mitraljezi,

1.756 kd;

Češka Republika

v, c

61.

ŠVAJCARSKA

4

1, 3

379.814,10

municija, mitraljezi,

741.882 kd;

Švajcarska

c

62.

ŠVEDSKA

2

3

582.610,98

municija

3.356.000 kd;

Švedska

c

63.

ŠPANIJA

9

 

241.424,96

puške, municija, karabini, pištolji,

592.613 kd;

Španija

c

UKUPNO:

372

 

299.827.508,64

 

 

 

 

 

1 U periodu od 01.01.2007. godine do 31.12.2007. godine
2 Vrednost iskazana u USD a vrednost različitih valuta je preračunata po srednjem kursu NBS na dan 1.12.2007. godine
3 Podaci o realizaciji izvoza NVO dobijeni od izvoznika

Napomena: Privremeni izvoz NVO nije prikazan

ANEKS 3/07 - Izdate uvozne dozvole naoružanja i vojne opreme1

 

Red.
br.

Destinacija uvoza

Broj izdatih dozvola

Broj iz NKL NVO

Vrednost izdatih dozvola
(u USD)2

Opis robe

Količina
(u jed. mere)

Zemlja porekla

Tip krajnjeg korisnika

1.

AUSTRIJA

28

1, 3

544.201,91

pištolji, rez. delovi za pištolje i karabine, karabini, municija;

32.413 kd;

Austrija, Nemačka, Češka Republika, Belgija, Italija, Finska, SAD

c, v

2.

BELGIJA

9

1, 3, 17, 18

4.206.950,89

osnovno oružje, bacač granata za osnovno oružje, rez. delovi za osn. oružje, univerzalni alat, karabini, municija, delovi municije, delovi oružja i pribor, inžinjering dokumentacija, rez. delovi za opremu za proizvodnju municije, puške, delovi za puške i mitraljeze, mitraljezi, barutno punjenje za municiju, karabini

26.539.442 kd;

Belgija

c, v

3.

BELORUSIJA

2

1

56.286,00

usluge održavanja, aviona JAK 40, optički nišan;

180 kd;

Belorusija

v

4.

BUGARSKA

5

3, 8

1.563.298,00

čaure, amonijum perhlorat, košuljice osvetljavajuće mine, minobacačke mine,

92.100 kd; 1.000 kg;

Bugarska

v

5.

BiH

19

2, 3, 11, 16

6.615.628,00

sklop cevi za minobacača, cev, komora, kapisla, optički nišan, nišanska sprava, rez. za top i haubicu, municija, rez. delovi za tenk, obrađena košuljica, komora 128 mm, komplet za kripto uređaj, puške;

4.079.226 kd;
19 kpl;

BiH, Ruska Federacija

c, v

6.

VELIKA BRITANIJA

2

1

52.402,32

optički nišani, sportske puške, mitraljezi, puške, pištolji;

68 kd;

Velika Britanija

c

7.

GRČKA

2

1

48.468,84

pištolji;

63 kd;

Italija, SAD

c

8.

EGIPAT

1

2, 4

23.510,00

minobacač; mine;

151 kd;

Egipat

c

9.

IZRAEL

1

10

100.000,00

bespilotna letelica sa pratećom opremom,

1 kd;

Izrael

v

10.

INDIJA

1

3

178.237,50

metalni link;

5.000.000 kd;

Indija

v

11.

ITALIJA

8

1, 3

137.019,28

karabini, rez. delovi za karabine, puške;

215 kd;

Italija

c

12.

KINA

1

8

69.000,00

amonijum perhlorat;

1.000 kg;

Kina

c

13.

KIPAR

2

1

97.410,00

puške;

250 kd;

Ruska Federacija;

c

14.

LETONIJA

1

9

95.000,00

brodski dizel motor;

1 kd;

Letonija;

c

15.

MAKEDONIJA

1

4

4.015,57

navođena raketa za vazduhoplove;

1 kd;

Makedonija;

v

16.

NEMAČKA

17

1, 3

795.439,04

karabini, instrumenti za identifikaciju bojnih otrova, municija, metal dekor,

31.575 kd;

Belgija, Nemačka, Italija, Ruska Federacija, SAD

c, v

17.

PORTUGALIJA

3

1

86.984,55

karabini, rez. delovi za karabine

154 kd;

Belgija

c

18.

RUSKA FEDERACIJA

7

1, 4

37.058.025,00

usluga oplemenjivanja i dorade, alati, agregati, usluge, crevo, usluga oplemenjivanja, rez. delovi za PVO sisteme

52.969 kd;
86.340 kg;

Ruska Federacija

v

19.

SAD

4

1

59.559,00

puške, pištolji, magacini

58 kd;

SAD

v, c

20.

SLOVENIJA

4

1, 3

67.462,47

barut, minobacački upaljač, revolveri

209 kd; 4.450 kd;

Slovenija, Nemačka, Italija

c

21.

HRVATSKA

1

1

220,00

revolveri

1 kd;

Srbija

v

22.

CRNA GORA

11

1, 3, 6

5.559.532,08

piropatrone, usluga izrade specijalne ambalaže za hermetičko pakovanje i ispitivanje i verifikaciju kvaliteta, nvo, usluga, puške, municija, rez. delovi za RUBEŽ, protivavionski top, samohodni protivbrodski obalski raketni sistem i raketa i rez. delovi,

28.254 kd; 1.000 kg; 164 kpl;

Crna Gora

v

23.

ČEŠKA REPUBLIKA

5

1, 3

176.017,43

municija, karabini, puške

257.717 kd;

Češka Republika

c

UKUPNO:

135

 

57.594.667,88

 

 

 

 

1 U periodu od 01.01.2007. do 31.12.2007. godine
2 Vrednost iskazana u USD a vrednost različitih valuta je preračunata po srednjem kursu NBS na dan 31.12.2007. godine
3 Podaci o realizaciji uvoza NVO dobijeni od uvoznika

Napomena: Privremeni uvoz NVO nije prikazan

ANEKS 4/07 - Izdate izvozne dozvole robe dvostruke namene1

 

Red. br.

Destinacija izvoza

Broj
izdatih dozvola

Broj iz NKL RDN

Vrednost izdatih dozvola
(u USD)2

Opis robe

Količina
(u jed. mere)

Zemlja krajnjeg korisnika

Tip krajnjeg korisnika

1.

MAKEDONIJA

1

1 A 004a;

61.071,15

Zaštitna maska sa rezervnim delovima, lični pribor za dekontaminaciju i zaštitne čarape

1.300 kd i 500 pr;

Makedonija

v

UKUPNO:

1

 

61.071,15

 

 

 

 

1 U periodu od 01.01.2007. godine do 31.12.2007. godine
2 Vrednost iskazana u USD a vrednost različitih valuta je preračunata po srednjem kursu NBS na dan 31.12.2007. godine

Napomena: Tip krajnjeg korisnika: v - vojni; c - civilni

ANEKS 5/07 - Izdate uvozne dozvole robe dvostruke namene1

 

Red.
br.

Destinacija uvoza

Broj
izdatih dozvola

Broj iz
NKL RDN

Vrednost
(u USD)2

Opis robe

Količina
(u jed. mere)

Zemlja porekla

Tip krajnjeg korisnika

1.

Austrija

1

6 A 102

71.740,00

Uređaj za detekciju i merenje nuklearnog zračenja i radiološko izviđanje Radiak set AN/PDR-77

6 kompleta

SAD

v

2.

BIH

1

6 A 008

1.827,21

Usluga opravke, ispitivanja i baždarenja za privremeno izveženu robu: indikator vlažnosti, klima uređaj i merni instrument

-

BIH

v

3.

Holandija

1

1 C 350.43

58,87

Natrijum fluorid CAS br. 7681-49-4

3 kg

Holandija

c

4.

Hrvatska

1

1 C 002b4a

74.088,00

Aluminijumski profili

10.500 kg

Hrvatska

v

5.

Nemačka

3

1C 350.43 1C 350.50

8.949,60

Natrijum sulfid CAS br. 1313-84-4; Natrijum fluorid CAS br. 7681-49-4

5.001,25 kg

Belgija; SAD;

c

6.

SAD

1

6A 006

7.775,00

IMM -4 DOT SENSOR - induktivna sonda za merenje vremenskih promena ukupne struje kroz otvor senzora

1 kd

SAD

c

7.

Slovenija

4

1C 002b4a

547.649,68

Aluminijumske šipke

89.900 kg

Slovenija

v

8.

Slovačka Republika

1

1C 350 46

95.550,00

Trietanolamin CAS
br. 102-71-6

50.000 kg

Slovačka Republika

c

 

UKUPNO:

13

 

807.638,36

 

 

 

 

 

ANEKS 6/07 - Izvoz naoružanja i vojne opreme1

 

Red.
br.

Destinacija izvoza

Broj izdatih dozvola

Broj iz
NKL NVO

Vrednost izdatih dozvola (u USD)2

Vrednost dozvola
(u USD) 2

Opis robe

Zemlja krajnjeg korisnika

Tip krajnjeg korisnika

1.

ALŽIR

1

-

1.201.700,00

0,00

-

-

-

2.

AUSTRALIJA

5

3

1.264.164,72

1.264.164,72

municija;

Australija

c

3.

AUSTRIJA

8

3, 17,

266.953,25

266.953,25

municija, mehanizmi za lov. karabine, model sa poprečnim presekom za metak, model sa poprečnim presekom za metak,

Austrija

c, v

4.

BUGARSKA

21

1, 3, 8

11.620.304,52

4.999.358,63

barut, punjenje za avionsku raketu, celuloid, municija, mitraljezi, puške, karabini, smeša sa odloženim dejstvom

Bugarska

c

5.

BELGIJA

8

3

16.415.371,63

4.863.454,54

municija;

Belgija

c

6.

BiH

18

1, 3

1.865.079,83

1.214.010,35

pištolji, karabini, rez. delovi za pištolje, revolvere, karabine, municija, punjenje osvetljavajuće mine, usluga održavanja pištolja, usluga ispitivanja i baždarenja instrumenata

BiH, Turska, Saudijska Arabija

c, v

7.

VELIKA BRITANIJA

22

1, 3, 4

7.905.375,87

4.166.929,76

mitraljezi, puške, mine, kompleti metalnih linkova, punjači redenika, glava za samonavođenje za raketu, karabini, municija, pištolji, revolveri, rez. delovi za puške i pištolje, minobacačke mine, minobacači, haubica

Velika Britanija, SAD, Nigerija (za mirovne operacije snaga Nigerije u okviru snaga UN), Jordan, Vijetnam, Šri Lanka, Libija,

c, v

8.

GVATEMALA

2

3

390.028,80

390.028,00

municija;

Gvatemala

c

9.

GRČKA

2

 

167.104,26

167.104,26

usluga ispitivanja kasetne minobacačke mine;

Grčka

v

10.

EGIPAT

10

3, 4, 6, 9

8.915.633,92

6.954.011,00

samohodni protivbrodski obalski raketni sistem, protivbrodske rakete, zemaljska oprema, rez. delovi za sam. protivbrodski rak. sistem, obuka osoblja kk, municija, brodski dizel motor,

Egipat

c, v

11.

ESTONIJA

1

1

19.925,85

0,00

-

-

-

12.

IZRAEL

11

1, 3

1.789.300,00

1.309.075,00

pištolji, rez. delovi za pištolje, mašina za linkovanje, minobacačka mina, municija, mine bez eksplozivnog punjenja, prigušivači za pištolje,

Ruanda, Izrael, Uganda, Burkia Faso, Senegal

v

13.

INDONEZIJA

14

2, 3

1.418.635,67

1.418.635,67

minobacači, municija, rez. delovi za automatsku pušku, pištolj

Indonezija

c, v

14.

ITALIJA

7

1, 3

5.404.195,80

369.950,80

municija, čaure, zrna, pištolji, puške

Italija

c

15.

IRAK

1

1

187.000,00

187.000,00

puške, puškomitraljezi, pištolji

Irak (za potrebe MO Vlade SAD u Iraku)

v

16.

JORDAN

13

1, 3

7.998.506,70

7.069.976,70

municija, rez. delovi za pištolje i puške, postolje za mitraljez, puške, mitraljezi

Jordan, Irak (primalac Ambasada SAD u Iraku, za podršku obezbeđenja), Avganistan

v

17.

JUŽNOAFRIČKA REPUBLIKA

8

1, 3

520.644,57

513.756,87

municija, ocevljeni mehanizmi, karabini, karabini, municija, puške, pištolji, okviri za puške i pištolje,

Zambija, Južnoafrička Republika

c

18.

KANADA

3

13

467.544,00

467.544,00

zaštitni prsluci, zaštitni uložak za prsluk, okviri za metak puške,

Kanada

c

19.

KONGO DEMOKRATSKA REPUBLIKA

1

1

1.040.000,00

1.040.000,00

puške, mitraljezi

Kongo Demokratska Republika

v

22.

KOSTARIKA

1

1

10.223,85

0,00

pištolji, rez. delovi za pištolje, karabini

Kostarika

c

23.

LIBAN

1

3

170.000,00

170.000,00

municija

Liban

v

24.

LIBERIJA

1

2, 3, 4

407.486,96

323.486,96

municija, minobacači, mine, bacači granata, granate, bombe,

Liberija (Sredstva NVO su namenjena za obuku i opremanje Vojske Liberije od strane vojnih instruktora Armije SAD

v

25.

LIBIJA

5

3, 10, 13

1.028.538,50

649.316,80

šlemovi, balistički prsluci, balističke ploče, ručni bacač granata, municija, pilotski padobrani, kiseonička boca za padobrane, rez. delovi za školski avion i usluga remonta, piropatrone

Libija

v

26.

LITVANIJA

1

1

20.580,00

20.580,00

karabini

Litvanija

c

27.

KIPAR

8

2, 3, 4, 17

3.999.225,00

2.349.556,00

municija, model rakete, oprema, materijali i dokumentacija za raketu, rez. delovi za puške, navođena razorna raketa, rez. delovi za protivavionski tenk

Kipar, Bangladeš

v

28.

KOLUMBIJA

1

1

592.500,00

592.500,00

mašina za kompletiranje municije;

Kolumbija

v

29.

MALEZIJA

2

1

4.637.581,60

4.637.581,60

komponente za minu, alati i oprema za kompletiranje, dokumentacija,

Malezija

v

30.

MALTA

1

1

9.903,39

4.424,70

karabini;

Malta

c

31.

MAĐARSKA

4

1, 8

849.198,00

831.636,00

barut, flegmatizovani heksogen, municija,

BiH, Mađarska

c

32.

MAKEDONIJA

14

1

976.891,64

815.689,12

karabini, pištolji, revolveri, municija, rez. delovi za pištolj kutija otrovna dimna školska, topovski udar,

Makedonija,

c, v

33.

MIJANMAR

4

2, 5

30.402.626,11

13.317.277,40

samohodni top, modernizovana haubica, NVO-alati, pribor i rez. delovi

Mijanmar (uz obavezu prethodne konsultacije sa MSP-om za buduće poslove)

v

34.

NAMIBIJA

1

1

4.410,00

4.410,00

mitraljezi

Namibija

c

35.

NEMAČKA

15

3, 8, 13

12.940.994,96

3.632.580,28

municija, čaure, karabini, puške, barut

Nemačka, Danska

c

36.

NORVEŠKA

3

1, 3

378.053,19

331.953,99

municija, karabini

Norveška

c

37.

NOVI ZELAND

1

1

167.365,38

167.365,38

municija

Novi Zeland

c

38.

PAKISTAN

5

1

451.298,00

107.900,00

pištolji

Pakistan

c

39.

PANAMA

4

3, 4

646.000,00

338.100,00

municija

Izrael, Kenija

c, v

40.

POLJSKA

1

2

30.207,30

30.207,30

rez. delovi za top, haubica

Egipat

v

41.

PORTUGALIJA

1

1

26.533,50

22.314,60

puške, karabini

Mozabik

c

42.

PERU

2

1

13.840,00

13.840,00

puške, pištolji

Peru

v

43.

SAD

34

1

150.585.144,73

9.568.828,00

pištolji, revolveri, puške, puškomitraljez, ocevljeni mehanizmi, karabini, okviri za metke, municija

SAD, Izrael, Saudijska Arabija

c, v

44.

SAUDIJSKA ARABIJA

1

4

537.995,00

537.995,00

bombe

Saudijska Arabija

v

45.

SEJŠELI

1

1

1.744.800,00

1.744.800,00

snajperske puške, automatski bacači granata

Jermenija

v

46.

SINGAPUR

10

3, 4, 7

1.218.538,50

1.218.538,50

municija, barutno punjenje, gas maske, bombe

Indonezija, Maldivi

v

47.

SV. KRISTOFER I NEVIS

5

1, 8

1.425.783,00

459.103,32

barut, minobacačko punjenje, nosač zatvarača sa klipom za puške

Kanada, Španija, Izrael, Austrija

c

48.

SLOVENIJA

7

1, 3, 8

364.332,82

342.928,92

puške, puškomitraljezi, ocevljeni mehanizmi, pištolji, karabini, cevi za puške, barutno punjenje, municija

Slovenija

c

49.

SLOVAČKA REPUBLIKA

3

3

498.556,52

493.143,47

municija

Slovačka Republika

c

50.

RUMUNIJA

4

3, 8

991.171,30

964.267,36

municija, barut

Rumunija

c

51.

RUSKA FEDERACIJA

3

1, 3

80.741,16

44.485,14

karabini, municija

Ruska Federacija

c

52.

TAJLAND

2

3

380.955,00

0,00

municija

Tajland

v

53.

TURSKA

1

-

380.860,00

0,00

-

-

-

54.

UAE

6

1, 2, 4

2.236.475,62

1.113.857,80

rotirajuće postolje za mitraljez, bombe, spec. konstruisani deo za vojno vozilo, rakete,

UAE, Nigerija

c, v

55.

URUGVAJ

3

1, 3

1.088.039,00

1.088.039,00

zrno, dvobazni barut, municija

Čile

c, v

56.

FINSKA

4

1, 3

90.358,32

87.556,50

karabini, ocevljeni i neocevljeni mehanizmi, zrna, čaure, puške

Finska

c

57.

FILIPINI

2

1

31.300,00

17.400,00

pištolji,

Filipini

c, v

58.

FRANCUSKA

11

1, 3, 13

1.117.929,12

996.452,69

karabini, municija, prigušivač pucnja za puške,

Francuska

c

59.

HOLANDIJA

3

3

753.455,85

745.888,45

municija

Holandija

c

60.

HRVATSKA

7

3, 4

753.905,67

477.743,38

municija, ulošci dimni, upaljači, vežbovni detonirajući štampin

Hrvatska

c, v

61.

CRNA GORA

13

1, 3, 8

7.402.667,27

6.785.536,45

barutno punjenje, karabini, municija, usluga održavanja komponenti na helikopterima, dvobazno raketno punjenje, mitraljezi, puške, rez. delovi za puške,

Crna Gora, Irak, Filipini

c, v

62.

ČEŠKA REPUBLIKA

5

1, 13

324.090,30

308.412,75

karabini, balističke zaštitne ploče, puške, mitraljezi,

Češka Republika

v, c

63.

ŠVAJCARSKA

4

1, 3

379.814,10

345.151,50

municija, mitraljezi,

Švajcarska

c

64.

ŠVEDSKA

2

3

582.610,98

582.610,98

municija

Švedska

c

65.

ŠPANIJA

9

 

241.424,96

173.113,26

puške, municija, karabini, pištolji,

Španija

c

 

UKUPNO

372

 

299.831.875,99

93.118.526,15

 

 

 

1 U periodu od 01.01.2007. do 31.12.2007. godine
2 Vrednost iskazana u USD a vrednost različitih valuta je preračunata po srednjem kursu NBS na dan 31.12.2007. godine
3 Podaci o realizaciji izvoza NVO dobijeni od izvoznika

Napomena: Privremeni izvoz NVO nije prikazan

ANEKS 7/07 - Uvoz naoružanja i vojne opreme1

 

Red. br.

Destinacija uvoza

Broj izdatih dozvola

Broj iz NKL NVO

Vrednost izdatih dozvola (u USD)2

Vrednost
uvoza3 (u USD)2

Opis robe

Zemlja porekla

Tip
krajnjeg korisnika

1.

AUSTRIJA

28

1, 3

544.201,91

436.680,54

pištolji, rez. delovi za pištolje i karabine, karabini, municija

Austrija, Nemačka, Češka Republika, Belgija, Italija, Finska, SAD

c, v

2.

BELGIJA

9

1, 3, 17, 18

4.206.950,89

845.263,84

osnovno oružje, bacač granata za osnovno oružje, rez. delovi za osn. oružje, univerzalni alat, karabini, municija, delovi municije, delovi oružja i pribor, inžinjering dokumentacija, rez. delovi za opremu za proizvodnju municije, puške, delovi za puške i mitraljeze, mitraljezi, barutno punjenje za municiju, karabini

Belgija

c, v

3.

BELORUSIJA

2

1

56.286,00

21.240,00

optički nišan

Belorusija

v

4.

BUGARSKA

5

3, 8

1.563.298,00

195.933,00

čaure, amonijum perhlorat, košuljice osvetljavajuće mine, minobacačke mine,

Bugarska

v

5.

BiH

19

2, 3, 11, 16

6.615.628,00

2.744.786,10

sklop cevi za minobacača, cev, komora, kapisla, optički nišan, nišanska sprava, municija, rez. delovi za tenk, obrađena košuljica, komora 128 mm, komplet za kripto uređaj, puške

BiH, Ruska Federacija

c, v

6.

VELIKA BRITANIJA

2

1

52.402,32

3.261,61

optički nišani, sportske puške, mitraljezi, puške, pištolji

Velika Britanija

c

7.

GRČKA

2

1

48.468,84

48.468,84

pištolji;

Italija, SAD

c

8.

EGIPAT

1

2, 4

23.510,00

0,00

-

-

-

9.

IZRAEL

1

10

100.000,00

100.000,00

bespilotna letelica sa pratećom opremom,

Izrael

v

10.

INDIJA

1

3

178.237,50

178.237,50

metalni link;

Indija

v

11.

ITALIJA

8

1, 3

137.019,28

68.310,43

karabini, rez. delovi za karabine, puške;

Italija

c

12.

KINA

1

8

69.000,00

69.000,00

amonijum perhlorat;

Kina

c

13.

KIPAR

2

1

97.410,00

53.921,00

puške;

Ruska Federacija;

c

14.

LETONIJA

1

9

95.000,00

95.000,00

brodski dizel motor;

Letonija;

c

15.

MAKEDONIJA

1

4

4.015,57

4.015,57

nevođena raketa za vazduhoplove;

Makedonija;

v

16.

NEMAČKA

17

1, 3

795.439,04

431.560,00

karabini, instrumenti za identifikaciju bojnih otrova, municija, metal dekor,

Belgija, Nemačka, Italija, Ruska Federacija, SAD

c, v

17.

PORTUGALIJA

3

1

86.984,55

86.984,55

karabini, rez. delovi za karabine

Belgija

c

18.

RUSKA FEDERACIJA

7

1, 4

37.058.025,00

27.071.501,00

usluga oplemenjivanja i dorade, alati, agregati, usluge, usluga oplemenjivanja,

Ruska Federacija

v

19.

SAD

4

1

59.559,00

55.191,00

puške, pištolji, magacini

SAD

v, c

20.

SLOVENIJA

4

1, 3

67.462,47

67.167,00

barut, revolveri

Nemačka, Italija

c

21.

HRVATSKA

1

1

220,00

220,00

revolveri

Srbija

v

22.

CRNA GORA

11

1, 3, 6

5.559.532,08

5.194.445,96

piropatrone, usluga izrade specijalne ambalaže za hermetičko pakovanje i ispitivanje i verifikaciju kvaliteta, nvo, municija, samohodni protivbrodski obalski raketni sistem i raketa i rez. delovi, cevi za protivavionski top,

Crna Gora

v

23.

ČEŠKA REPUBLIKA

5

1, 3

176.017,43

114.976,05

municija, karabini, puške,

Češka Republika

c

 

UKUPNO

135

 

57.594.667,88

37.886.163,99

 

 

 

1 U periodu od 01.01.2007. do 31.12.2007. godine
2 Vrednost iskazana u USD a vrednost različitih valuta je preračunata po srednjem kursu NBS na dan 31.12.2007. godine
3 Podaci o realizaciji uvoza NVO dobijeni od uvoznika

Napomena: Privremeni uvoz NVO nije prikazan

ANEKS 8/07 - Izvoz robe dvostruke namene1

 

Red. br.

Destinacija izvoza

Broj izdatih dozvola

Vrednost izdate dozvole
(u USD)

Vrednost
izvoza3 (u USD)2

Broj iz NKL RDN

Opis robe

Količina
(u jed. mere)

Zemlja krajnjeg korisnika

Tip krajnjeg korisnika

1.

MAKEDONIJA

1

61.071,15

61.071,15

1 A 004a

Zaštitna maska sa rezervnim delovima, lični pribor za dekontaminaciju i zaštitne čarape

1.300 kd i 500 pr;

Makedonija

v

 

UKUPNO:

1

61.071,15

61.071,15

 

 

 

 

 

 

1 Izvoz realizovan u periodu od 01.01.2007. godine do 31.12.2007. godine po dozvolama koje su važile u tom periodu
2 Vrednost iskazana u USD a vrednost različitih valuta je preračunata po srednjem kursu NBS nadan 31.12.2007. godine
3 Podaci o realizaciji izvoza robe dvostruke namene dobijeni su od izvoznika

Napomena: Tip krajnjeg korisnika: v - vojni; c - civilni

ANEKS 9/07 - Uvoz robe dvostruke namene1

 

Red. br.

Destinacija uvoza

Broj izdatih dozvola

Vrednost izdate dozvole
(u USD)2

Vrednost
uvoza
(u USD)2

Broj iz
NKL RDN

Opis robe

Zemlja porekla

Tip krajnjeg korisnika

1.

Austrija

1

71.740,00

71.740,00

6 A 102

Uređaj za detekciju i merenje nuklearnog zračenja i radiološko izviđanje Radiak set AN/PDR-77

SAD

v

2.

BIH

1

1.827,21

1.297,95

6 A 008

Usluga opravke, ispitivanja i baždarenja za privremeno izveženu robu: indikator vlažnosti, klima uređaj i merni instrument

BIH

v

3.

Holandija

1

58,87

59,07

1 C 350.43

Natrijum fluorid    CAS br. 7681-49-4

Holandija

c

4.

Hrvatska

1

74.088,00

72.542,74

1 C 002b4a

Aluminijumski profili

Hrvatska

v

5.

Nemačka

3

8.949,60

37,98

1 C 350.43
1 C 350.50

Natrijum sulfid      CAS br. 1313-84-4;
Natrijum fluorid     CAS br. 7681-49-4

SAD;

c

6.

SAD

1

7.775,00

7.775,00

6 A 006

IMM - 4 DOT SENSOR - induktivna sonda za merenje vremenskih promena ukupne struje kroz otvor senzora

SAD

c

7.

Slovenija

4

547.649,68

469.790,29

1 C 002b4a

Aluminijumske šipke

Slovenija

v

8.

Slovačka Republika

1

95.550,00

101.841,60

1 C 350 46

Trietanolamin       CAS br. 102-71-6

Slovačka Republika

c

 

UKUPNO:

13

807.638,36

725.084,63

 

 

 

 

 

1 Uvoz realizovan u periodu od 01.01.2007. godine do 31.12.2007. godine po dozvolama koje su važile u tom periodu
2 Vrednost iskazana u USD a vrednost različitih valuta je preračunata po srednjem kursu NBS na dan 31.12.2007. godine
3 Podaci o realizaciji uvoza robe dvostruke namene dobijeni su od uvoznika

Napomena: Tip krajnjeg korisnika: v - vojni; c - civilni

ANEKS 10/07 - Odbijeni zahtevi za izvoz naoružanja i vojne opreme1

 

Red.
br.

Destinacija izvoza

Broj odbijenih zahteva

Broj iz NKL NVO

Vrednost
(u USD)2

Opis robe

Količina
(u jed. mere)

Zemlja krajnjeg korisnika

Tip krajnjeg korisnika

1.

ALBANIJA

1

4

3.680.000,00

barutno punjenje;

500.000 kd;

Albanija

v

2.

VELIKA BRITANIJA

1

3

257.250,00

municija;

3.000 kd;

Kenija

v

3.

LIBIJA

2

1, 2, 23,

426.895,00

puške, bacači granata, sredstva za obuku na avionima GALEB, sistemi za vešanje vežbaonih sredstava;

3.124 kd;

Libija

v

4.

SEJŠELSKA OSTRVA

11

1, 3

30.945.352,06

mitraljezi, municija, pištolji, granate, optički nišani;

268.778 kd;

Jermenija, Jordan, Libija

v

UKUPNO:

15

 

35.309.497,06

 

 

 

 

 

1 U periodu od 01.01.2007. godine do 31.12.2007. godine
2 Vrednost iskazana u USD a vrednost različitih valuta je preračunata po srednjem kursu NBS na dan 31.12.2007. godine

 

ANEKS 11/07 - Odbijeni zahtevi za uvoz naoružanja i vojne opreme1

 

Red. br.

Destinacija uvoza

Broj odbijenih zahteva

Broj iz
NKL NVO

Vrednost
(u USD)2

Opis robe

Količina
(u jed. mere)

Zelja porekla

Tip krajnjeg korisnika

1.

ITALIJA

1

1

6.438,60

poluatomatski lovački karabini,

6 kd;

Italija

c

2.

NEMAČKA

4

1

29.353,61

lovački karabini, rez. cev za karabin

20 kd;

Nemačka

c

UKUPNO

5

 

35.792,21

 

 

 

 

 

1 U periodu od 1.01.2007. godine do 31.12.2007. godine
2 Vrednost iskazana u USD a vrednost različitih valuta je preračunata po srednjem kursu NBS na dan 31.12.2007. godine

ANEKS 12/07 - Odbijene izvozne dozvole robe dvostruke namene

 

Red. br.

Destinacija izvoza

Broj odbijenih zahteva

Broj iz
NKL RDN

Vrednost
(u USD)

Opis robe

Količina
(u jed. mere)

Zemlja krajnjeg korisnika

Tip krajnjeg korisnika

1.

-

-

-

-

-

-

-

-

Napomena: Nije bilo odbijenih dozvola za izvoz robe dvostruke namene u 2007. godini

ANEKS 13/07 - Odbijene uvozne dozvole robe dvostruke namene

 

Red. br.

Destinacija
uvoza

Broj odbijenih zahteva

Broj iz
NKL RDN

Vrednost
(u USD)

Opis robe

Količina
(u jed. mere)

Zemlja porekla

Tip krajnjeg korisnika

1.

-

-

-

-

-

-

-

-

Napomena: Nije bilo odbijenih dozvola za uvoz robe dvostruke namene u 2007. godini