ODLUKA

O GODIŠNJIM STUDENTSKIM STIPENDIJAMA ZA DEFICITARNA ZANIMANJA

("Sl. list grada Šapca i opština: Bogatić, Vladimirci i Koceljeva", br. 13/2009)

Član 1

Ovom Odlukom uređuju se bliže uslovi i kriterijumi za stipendiranje studenata za deficitarna zanimanja, na osnovnim studijama fakulteta čiji je osnivač Republika Srbija, putem godišnjih stipendija za deficitarna zanimanja (u daljem tekstu: stipendija).

Član 2

Pravo da konkurišu za studentsku stipendiju za deficitarna zanimanja imaju studenti III i narednih godina studija pod sledećim uslovima:

- da je lice državljanin Republike Srbije

- da nije ponovilo ni jednu godinu studija.

Listu deficitarnih zanimanja utvrđuje svake godine komisija koju čine predstavnici Gradske uprave, javnih preduzeća i ustanova i Nacionalne službe za zapošljavanje. Komisiju obrazuje nadležni organ grada.

Rad komisije uređuje se pravilnikom.

Lica iz stava 1. ovog člana pravo na stipendiju ostvaruju po sprovedenom konkursu, koji u sredstvima javnog informisanja raspisuje nadležni organ grada.

Godišnjim konkursom utvrđuje se ukupan broj korisnika ove stipendije i broj korisnika po fakultetima.

Prednost će imati oni kandidati čije je prebivalište na teritoriji grada Šapca.

Prijave na konkurs se podnose u periodu od 1. do 10. novembra.

U slučaju da se prijavi više kandidata koji ispunjavaju napred navedene uslove, prednost kod dodeljivanja stipendije će imati oni kandidati koji su upisali višu godinu redovnih studija.

U slučaju da se prijavi više kandidata koji se nalaze na istoj godini studija, prednost će imati kandidati koji imaju višu prosečnu ocenu.

Konkurs sprovodi i prijave razmatra Komisija za stipendiranje studenata koju obrazuje gradonačelnik.

Član 3

Sredstva za stipendije obezbeđuju se u budžetu grada Šapca (u daljem tekstu: davalac stipendije).

Stipendije dodeljuje nadležni organ grada, a međusobni odnosi između davaoca i korisnika stipendije regulišu se posebnim ugovorom.

Član 4

Iznos stipendije utvrđuje se u visini četiri bruto osnovice za obračun plata zaposlenih u Gradskoj upravi,

Stipendija se isplaćuje u tekućem mesecu za prethodni mesec u toku cele školske godine.

Član 5

Pravo na stipendiju prestaje istekom godine za koju je ista ostvarena.

Član 6

Korisnici stipendije obavezni su da po završetku školovanja zasnuju radni odnos sa ustanovom ili preduzećem čiji je osnivač grad Šabac ili Republika, ukoliko kod poslodavca postoji potreba za zanimanjem korisnika stipendije i to najmanje za period koji odgovara dvostrukom vremenu primanja stipendije.

Korisnici stipendije koji ne žele da zasnuju radni odnos i pored postojanja potrebe za njihovim zanimanjem u ustanovi ili preduzeću čiji je osnivač grad Šabac ili Republika, obavezni su da primljeni iznos stipendije vrate sa zakonskom kamatom.

Obaveza iz prethodnog stava dospeva zasnivanjem radnog odnosa kod drugog poslodavca, a najkasnije u roku od 12 meseci po završetku studija.

Otplata iznosa primljenog na ime stipendije vrši se u mesečnim ratama, a period otplate odgovara periodu primanja stipendije.

Član 7

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Šapca".