ODLUKA

O REŠAVANJU STAMBENIH POTREBA RATNIH VOJNIH INVALIDA I PORODICA PALIH BORACA NA TERITORIJI GRADA NOVOG SADA

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 54/2008 i 29/2009)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuju se uslovi i način rešavanja stambenih potreba ratnih vojnih invalida i porodica palih boraca na teritoriji Grada Novog Sada, davanjem u zakup, na određeno vreme od 10 godina, stanova koji se nalaze u višeporodičnoj stambenoj zgradi, izgrađenoj sredstvima obezbeđenim programom uređivanja građevinskog zemljišta, na parceli broj 730/36 K.O. Novi Sad IV, u Ulici Stanoja Stanojevića u Novom Sadu.

Član 2

Višeporodična stambena zgrada iz člana 1. ove odluke ima 26 stanova, od kojih je 20 stanova namenjeno za rešavanje stambenih potreba ratnih vojnih invalida, a šest stanova za rešavanje stambenih potreba porodica palih boraca.

II USLOVI ZA REŠAVANJE STAMBENIH POTREBA

Član 3

Pravo na rešavanje stambenih potreba davanjem u zakup stana na određeno vreme od 10 godina, u skladu sa ovom odlukom, imaju:

1. ratni vojni invalidi iz oružanih akcija posle 17. avgusta 1990. godine, kao i ratni vojni invalidi u vezi sa učestvovanjem u ratu od 24. marta do 26. juna 1999. godine (u daljem tekstu: ratni vojni invalidi),

2. članovi porodica palih boraca iz oružanih akcija posle 17. avgusta 1990. godine, i u vezi sa učestvovanjem u ratu od 24. marta do 26. juna 1999. godine, kojima je, po tom osnovu, utvrđeno pravo na porodičnu invalidninu (u daljem tekstu: porodice palih boraca).

Član 4

Pravo na rešavanje stambenih potreba po ovoj odluci nemaju aktivni ili penzionisani pripadnici Vojske Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova i Bezbednosno-informativne agencije.

Član 5

Lice iz člana 3. ove odluke ima pravo da reši stambenu potrebu, u skladu sa ovom odlukom, pod sledećim uslovima:

1. da mu je svojstvo ratnog vojnog invalida ili korisnika porodične invalidnine priznato konačnim rešenjem nadležnog organa,

2. da je državljanin Republike Srbije,

3. da ima prebivalište na teritoriji Grada Novog Sada u poslednjih pet godina,

4. da on ili članovi njegovog porodičnog domaćinstva nemaju nepokretnu imovinu na teritoriji Republike Srbije kojom bi mogli da reše svoje stambene potrebe, niti su takvu imovinu otuđili,

5. da on ili članovi njegovog porodičnog domaćinstva nemaju nepokretnu imovinu van teritorije Republike Srbije kojom bi mogli da reše svoje stambene potrebe, da nisu podneli zahtev za povraćaj bespravno oduzete nepokretne imovine i da u poslednjih pet godina nisu otuđili nepokretnu imovinu,

6. da on ili članovi njegovog porodičnog domaćinstva nisu uključeni u integracioni ili povratnički program koji sprovodi Komesarijat za izbeglice, i

7. da nema na drugi način rešenu stambenu potrebu.

Smatra se da lice iz člana 3. ove odluke ima rešenu stambenu potrebu ako on ili član njegovog porodičnog domaćinstva ima u svojini useljiv stan ili porodičnu stambenu zgradu koja je odgovarajuća za njegovo porodično domaćinstvo u smislu ove odluke, ili takav stan u društvenoj, odnosno državnoj svojini koristi po osnovu zakupa na neodređeno ili određeno vreme, u skladu sa Zakonom o stanovanju ("Službeni glasnik Republike Srbije", br. 50/92, 76/92, 84/92, 33/93, 53/93, 67/93, 46/94, 47/94, 48/94, 44/95, 49/95, 16/97, 46/98, 26/2001 i 101/2005).

Član 6

Članovima porodičnog domaćinstva, u smislu ove odluke, smatraju se članovi porodice ratnog vojnog invalida i porodice palih boraca, kojima se rešava stambena potreba, i to: supružnik ili vanbračni partner, deca rođena u braku, van braka, usvojena i pastorčad i roditelji, kao i očuh, maćeha i usvojilac podnosioca zahteva i njegovog supružnika, ako sa podnosiocem zahteva žive u zajedničkom domaćinstvu, a ni po kom osnovu nemaju rešenu stambenu potrebu.

Ako porodičnu invalidninu ostvaruju, po istom licu, uža porodica poginulog, sjedne strane, i roditelji poginulog, s druge strane, stambenu potrebu rešavaju kao jedno porodično domaćinstvo.

Kada se stan dodeljuje u zakup sauživaocima porodične invalidnine, za nosioca zakupa određuje se jedno lice po redosledu:

- supružnik ili vanbračni partner,

- dete (bračno, vanbračno, usvojeno, pastorče),

- roditelji (kao i očuh, maćeha i usvojilac),

s tim što se u ugovoru o zakupu naznačuju svi članovi kao korisnici.

Član 7

Odgovarajućim stanom po površini i strukturi, u smislu ove odluke, smatra se:

- za samca i za dva člana porodičnog domaćinstva: garsonjera do 31 m2

- za tri i četiri člana porodičnog domaćinstva, jednoiposoban stan, do 40 m2

- za četiri i pet članova porodičnog domaćinstva: dvosoban stan, do 46 m2

- za pet i više članova porodičnog domaćinstva: dvoiposoban stan, do 63 m2.

Član 8

Licu iz člana 3. ove odluke može se dati u zakup i manji stan od stana koji mu pripada u skladu sa članom 7. ove odluke, ako se sa tim saglasi davanjem pisane izjave.

III KRITERIJUMI ZA REŠAVANJE STAMBENIH POTREBA

Član 9

Prvenstvo u rešavanju stambene potrebe ostvaruje se najvećim brojem bodova na listi reda prvenstva.

Član 10

Utvrđivanje reda prvenstva za rešavanje stambenih potreba davanjem u zakup stana na određeno vreme od 10 godina vrši se na osnovu sledećih kriterijuma:

1. lični status,

2. stambeni status,

3. teške bolesti,

4. broj članova porodičnog domaćinstva,

5. datum sticanja državljanstva Republike Srbije, i

6. radni status podnosioca zahteva.

Član 11

Merila za utvrđivanje liste reda prvenstva, odnosno utvrđivanje broja bodova po svakom kriterijumu iz člana 10. ove odluke, utvrđuje se pravilnikom koji donosi Gradsko veće Grada Novog Sada.

IV ORGANI I POSTUPAK ZA DAVANJE STANOVA U ZAKUP

Član 12

Konkurs za rešavanje stambenih potreba ratnih vojnih invalida i porodica palih boraca na teritoriji Grada Novog Sada davanjem u zakup stana na određeno vreme od 10 godina, raspisuje Komisija za rešavanje stambenih potreba ratnih vojnih invalida i porodica palih boraca (u daljem tekstu: Komisija), koju obrazuje i imenuje Gradsko veće Grada Novog Sada.

U sastav Komisije se imenuju predstavnici udruženja ratnih vojnih invalida i palih boraca.

Član 13

Konkurs iz člana 12. ove odluke sadrži: broj stanova koji se izdaju u zakup, posebno za rešavanje stambenih potreba ratnih vojnih invalida, a posebno za rešavanje stambenih potreba porodica palih boraca, uslovi pod kojima se stanovi dodeljuju u zakup, rok za podnošenje prijava, dokaze i dokumentaciju koja se prilaže uz prijavu.

Prijave podnete posle isteka roka utvrđenog konkursom, kao i nepotpune prijave, Komisija neće razmatrati.

Član 14

Prilikom konkurisanja za dodelu stana, ratni vojni invalid, odnosno član porodice palog borca, dužni su da prilože dokaze koje u konkursu iz člana 12. ove odluke odredi Komisija, a shodno kriterijumima iz člana 10. ove odluke.

Član 15

Nakon isteka roka za podnošenje prijava, Komisija vrši proveru dokumenata i utvrđuje ispunjenost uslova za svakog učesnika konkursa.

Po potrebi, provera dokumenata vrši se i uvidom na licu mesta ili na drugi način.

Utvrđeno stanje konstatuje se zapisnički, odnosno službenom beleškom.

Prilikom provere dokumenata, Komisija može da pribavi i mišljenje boračko-invalidskih organizacija odnosno udruženja na teritoriji Grada Novog Sada.

Učesnici konkursa koji ne ispunjavaju jedan od uslova konkursa neće biti bodovani.

Bodovanje se neće vršiti po kriterijumima i merilima za koje nisu priloženi odgovarajući dokazi.

Broj bodova utvrđuje se sa stanjem poslednjeg dana roka za podnošenje prijava po objavljivanju konkursa.

Član 16

Komisija utvrđuje predlog liste reda prvenstva po podnetim zahtevima, posebno za rešavanje stambenih potreba ratnih vojnih invalida, a posebno za rešavanje stambenih potreba porodica palih boraca, i to, prema stambenim jedinicama za koje ratni vojni invalidi, odnosno porodice palih boraca, podnose zahtev.

Predlog liste reda prvenstva sadrži: naziv Komisije, pravni osnov na osnovu kojeg je utvrđen predlog, naznačenje da li se radi o predlogu liste reda prvenstva za rešavanje stambenih potreba ratnih vojnih invalida ili porodica palih boraca, redni broj, ime i prezime učesnika konkursa, broj bodova po svakom osnovu, ukupan zbir bodova po svim osnovima, datum utvrđivanja predloga, datum javnog oglašavanja, rok i način podnošenja prigovora.

Komisija objavljuje predlog liste reda prvenstva na oglasnoj tabli zgrade Skupštine Grada Novog Sada, Žarka Zrenjanina 2.

Na predlog liste reda prvenstva učesnik konkursa može da podnese prigovor Komisiji, u roku od 15 dana od dana objavljivanja predloga liste reda prvenstva.

Komisija odlučuje po prigovorima i utvrđuje konačnu listu reda prvenstva, po namenama utvrđenim u stavu 1. ovog člana.

Na osnovu konačne liste reda prvenstva, Komisija donosi odluku o rešavanju stambene potrebe lica iz člana 3. ove odluke.

Član 17

Odluka o rešavanju stambene potrebe davanjem u zakup stana na određeno vreme od 10 godina, objavljuje se na način propisan u članu 16. stav 3. ove odluke, a primerak odluke dostavlja se licu na koje se odnosi, u roku od osam dana od dana donošenja.

Protiv odluke Komisije može se izjaviti prigovor u roku od 15 dana od dana objavljivanja.

O prigovoru na odluku Komisije odlučuje, u roku od 30 dana od dana izjavljivanja prigovora, Gradsko veće Grada Novog Sada.

Član 18

Na osnovu konačne odluke o davanju stana u zakup, u skladu sa ovom odlukom i zakonom, Gradonačelnik Grada Novog Sada zaključuje sa korisnikom ugovor o zakupu stana, na određeno vreme, od 10 godina.

Ugovor iz stava 1. ovog člana zaključuje se u pisanoj formi i sadrži naročito: ugovorne strane, vreme i mesto zaključenja ugovora, naznačenje odluke o davanju stana u zakup, podatke o stanu, vreme trajanja zakupa, prava i obaveze ugovornih strana u korišćenju i održavanju stana, lica koja će koristiti stan, uslove i rokove za otkaz ugovora, i druga pitanja od značaja za regulisanje međusobnih odnosa, u skladu sa odlukom.

Član 19

Komisija, nakon sprovedenog postupka po konkursu iz člana 12. ove odluke, podnosi izveštaj Skupštini Grada Novog Sada.

Član 20

Zakupac stana snosi troškove tekućeg održavanja, upotrebe i opravki koje su proistekle iz redovne upotrebe stana, troškove utroška električne energije, vode, grejanja, iznošenja smeća i troškove drugih komunalnih usluga, troškove korišćenja građevinskog zemljišta, troškove PTT usluga i druge dažbine koje proisteknu iz korišćenja predmetnog stana.

Zakupac se, u skladu sa ovom odlukom, oslobađa plaćanja zakupnine.

Član 21

Ukoliko učesnik konkursa kome je dodeljen stan u zakup, da pisanu izjavu da ne želi da koristi stan, ili se ne useli u stan u roku utvrđenom konačnom odlukom o davanju stana u zakup, Gradsko veće Grada Novog Sada doneće odluku kojom će poništiti ranije donetu odluku i stan dodeliti u zakup sledećem učesniku konkursa po konačnoj listi reda prvenstva.

V PRESTANAK UGOVORA O ZAKUPU

Član 22

Ugovor o zakupu stana prestaje:

1. istekom vremena na koje je zaključen,

2. sporazumnim raskidom,

3. otkazom,

4. propašću stana,

5. u drugim slučajevima utvrđenim zakonom.

Član 23

U slučaju smrti zakupca, članovi njegovog porodičnog domaćinstva koji su sa njim stanovali u istom stanu, nastavljaju sa korišćenjem stana, s tim što ugovor o zakupu zaključuje jedan od članova porodičnog domaćinstva, po redosledu iz člana 6. stav 3. ove odluke.

Ako lica iz stava 1. ovog člana ne zaključe ugovor o zakupu stana u roku od 90 dana od smrti korisnika, ugovor o zakupu prestaje.

Ukoliko pre isteka vremena na koje je ugovor zaključen, zakupac, ili, u slučaju smrti zakupca, član njegovog porodičnog domaćinstva, podnese pisani zahtev, ugovor o zakupu stana može se produžiti, pod istim uslovima i na isto vreme.

Zahtev za produženje ugovora o zakupu podnosi se Komisiji najkasnije 30 dana pre isteka vremena na koje je ugovor o zakupu stana zaključen.

Član 24

Zakupodavac može dati otkaz ugovora o zakupu stana:

1. ako zakupac reši stambenu potrebu na drugi način,

2. ako zakupac otpočne da koristi nepokretnost u državi prethodnog prebivališta ili u drugoj državi,

3. ako zakupac stekne, otuđi, pokloni ili zameni nepokretnost ili drugu imovinu u državi prethodnog prebivališta ili u drugoj državi, kojom može rešiti stambenu potrebu,

4. ako zakupac stekne u svojinu nepokretnost ili drugu imovinu kojom bi mogao da reši stambenu potrebu,

5. ako zakupac sa članovima porodičnog domaćinstva ne koristi stan duže od tri meseca neprekidno, i

6. u drugim slučajevima propisanim zakonom.

Na osnovu odluke Komisije o tome da su ispunjeni uslovi za otkaz ugovora o zakupu stana, Gradonačelnik Grada Novog Sada otkazuje ugovor o zakupu stana.

Član 25

Stručne, finansijske i administrativne poslove u vezi sa rešavanjem stambenih potreba ratnih vojnih invalida i porodica palih boraca, u skladu sa ovom odlukom, obavljaće gradska uprava nadležna za poslove socijalne i dečije zaštite.

VI PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 26

Gradsko veće Grada Novog Sada će u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove odluke doneti pravilnik iz člana 11. ove odluke i obrazovati i imenovati Komisiju za rešavanje stambenih potreba ratnih vojnih invalida i porodica palih boraca.

Konkurs za rešavanje stambenih potreba ratnih vojnih invalida i porodica palih boraca na teritoriji Grada Novog Sada davanjem u zakup stana na određeno vreme od 10 godina, u skladu sa ovom odlukom, raspisaće Komisija u roku od 30 dana od dana imenovanja.

Član 27

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".