ODLUKA

O OBEZBEĐIVANJU SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE POTREBA U OBLASTI SPORTA NA TERITORIJI GRADA NOVOG SADA

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 29/2009)

 

I OPŠTA ODREDBA

Član 1

Ovom odlukom uređuju se način obezbeđivanja sredstava za finansiranje potreba u oblasti sporta na teritoriji Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Grad), način finansiranja programa redovnih aktivnosti sportskih organizacija koje svoju aktivnost realizuju na teritoriji Grada, programa posebnih aktivnosti sportskih i drugih organizacija koje svoju aktivnost realizuju na teritoriji Grada, organizacija i održavanje sportskih takmičenja i manifestacija u oblasti sporta od značaja za Grad, korišćenje sportskih objekata i prostora namenjenih za fizičku kulturu, kao i druga pitanja u oblasti sporta.

II NAČIN OBEZBEĐIVANJA SREDSTAVA I FINANSIRANJE POTREBA U OBLASTI SPORTA

Član 2

Za finansiranje potreba u oblasti sporta sredstva se obezbeđuju u budžetu Grada Novog Sada (u daljem tekstu: budžet Grada), i to putem dotacija i subvencija.

Član 3

Dotacije, iz člana 2. ove odluke koristiće se, u skladu sa odredbama ove odluke, za realizaciju programa:

- redovnih trenažnih i takmičarskih aktivnosti sportskih organizacija (u daljem tekstu: redovne aktivnosti)

- posebnih aktivnosti sportskih i drugih organizacija (u daljem tekstu: posebne aktivnosti)

- organizacije i održavanja sportskih takmičenja od značaja za Grad, i

- organizacije i održavanja manifestacija u oblasti sporta od značaja za Grad.

1. PROGRAMI REDOVNIH AKTIVNOSTI SPORTSKIH ORGANIZACIJA

Član 4

Pravo na dotaciju iz člana 3. alineja jedan, sportska organizacija može da ostvari na osnovu programa redovnih aktivnosti, ukoliko:

- je upisana u registar kod nadležnog organa,

- svoju aktivnost realizuje na teritoriji Grada,

- učestvuje u redovnom sistemu takmičenja u okviru grane sporta u skladu sa sportskim pravilima,

- angažuje najmanje jednog sportskog stručnjaka koji ima zakonom predviđene kvalifikacije za rad u sportu, i

- ima obezbeđen prostor za realizaciju programa redovnih aktivnosti.

2. PROGRAMI POSEBNIH AKTIVNOSTI SPORTSKIH I DRUGIH ORGANIZACIJA

Član 5

Pravo na dotaciju iz člana 3. alineja dva ove odluke može da ostvari sportska i druga organizacija na osnovu programa posebnih aktivnosti, ukoliko:

- je upisana u registar kod nadležnog organa,

- svoju aktivnost realizuje na teritoriji Grada,

- angažuje najmanje jednog sportskog stručnjaka koji ima zakonom predviđene kvalifikacije za rad u sportu, i

- ima obezbeđen prostor za realizaciju programa posebnih aktivnosti.

Član 6

Dotacija iz člana 5. ove odluke obezbeđuje se za realizaciju sledećih programa posebnih aktivnosti:

- školska sportska takmičenja.

- rad sa mladim sportskim talentima,

- sportske aktivnosti dece i omladine,

- sportska saradnja sa sportskim organizacijama gradova pobratima Grada,

- sportske aktivnosti osoba sa invaliditetom,

- sportska rekreacija i "sport za sve",

- obrada sportskih rezultata, i

- sportske aktivnosti na javnim sportskim terenima.

3. FINANSIRANJA PROGRAMA REDOVNIH I POSEBNIH AKTIVNOSTI

Član 7

Finansiranje programa redovnih i posebnih aktivnosti, vrši se putem javnog konkursa koji raspisuje gradska uprava nadležna za oblast sporta (u daljem tekstu: Gradska uprava), uz saglasnost Gradonačelnika Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Gradonačelnik) u roku usklađenom sa budžetskim kalendarom za pripremu i donošenje budžeta Grada za narednu godinu.

Član 8

Ocena programa redovnih i posebnih aktivnosti koji su učestvovali na javnom konkursu iz člana 7. ove odluke, vrši se na osnovu kriterijuma i merila koje posebnim aktom utvrđuje Gradsko veće Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Gradsko veće).

Ocenu programa iz stava 1. ovog člana vrši Komisija za ocenu programa u oblasti sporta (u daljem tekstu: Komisija) koju obrazuje Gradsko veće i čiji članovi se imenuju iz reda sportskih stručnjaka.

Nakon izvršene ocene programa iz stava 1. ovog člana, Komisija sačinjava obrazložen predlog finansiranja potreba u oblasti sporta za period od godinu dana i predlaže iznos dotacije za svaki pojedinačni program.

Član 9

Godišnjim programom finansiranja potreba u oblasti sporta koji donosi Gradsko veće, na predlog Komisije, utvrđuju se programi redovnih i posebnih aktivnosti koji mogu da ostvare pravo na dotaciju iz budžeta Grada i utvrđuje iznos dotacija za njihovu realizaciju.

Član 10

Međusobna prava i obaveze između sportske i druge organizacije čiji je program utvrđen godišnjim programom finansiranja potreba u oblasti sporta iz člana 9. ove odluke i Gradske uprave, uređuju se ugovorom o dodeli dotacije za realizaciju programa.

Član 11

Izuzetno, bez raspisivanja javnog konkursa iz člana 7. ove odluke, sportska i druga organizacija može da ostvari pravo na dotaciju za realizaciju programa redovnih odnosno posebnih aktivnosti koji iz objektivnih razloga nisu mogli da budu planirani blagovremeno, i to na osnovu:

- ostvarenih sportskih rezultata koji su od izuzetnog značaja za razvoj, unapređenje i afirmaciju sporta u Gradu,

- učešća u kvalifikacijama i višim nivoima značajnih zvaničnih sportskih takmičenja, i

- drugih neplaniranih aktivnosti čijom realizacijom se doprinosi razvoju, unapređenju i afirmaciji sporta u Gradu.

Uz obrazložen zahtev za dodelu dotacije za realizaciju programa iz stava 1. ovog člana, sportska odnosno druga organizacija podnosi i verodostojnu dokumentaciju.

Aktom o odobravanju programa iz stava 1. ovog člana koji donosi Gradonačelnik na obrazložen predlog Gradske uprave, utvrđuje se i iznos dotacije za njegovu realizaciju.

Međusobna prava i obaveze između sportske i druge organizacije čiji je program odobren aktom Gradonačelnika iz stava 3. ovog člana i Gradske uprave, uređuju se ugovorom o dodeli dotacije za realizaciju programa iz stava 1. ovog člana.

4. ORGANIZACIJA I ODRŽAVANJE SPORTSKIH TAKMIČENJA OD ZNAČAJA ZA GRAD

Član 12

Sportska organizacija odnosno pravno lice čiji je osnivač sportska organizacija sa sedištem na teritoriji Grada, kome je poverena tehnička organizacija zvaničnog međunarodnog sportskog takmičenja (u daljem tekstu: Organizator takmičenja), može da ostvari pravo na dotaciju za organizaciju zvaničnog međunarodnog sportskog takmičenja koje se u celini održava na teritoriji Grada (u daljem tekstu: takmičenje) i ukoliko je Grad dao garancije međunarodnoj sportskoj federaciji da će ispuniti sve potrebne uslove za održavanje takmičenja.

Međusobna prava i obaveze između Organizatora takmičenja i Grada, uređuju se ugovorom o dodeli dotacije za organizaciju takmičenja koji zaključuju ovlašćeno lice Organizatora takmičenja i Gradonačelnik.

5. ORGANIZACIJA I ODRŽAVANJE MANIFESTACIJA U OBLASTI SPORTA OD ZNAČAJA ZA GRAD

Član 13

Sportska organizacija koja je upisana u registar kod nadležnog organa i svoju aktivnost realizuje na teritoriji Grada, može da ostvari pravo na dotaciju iz budžeta Grada za realizaciju programa manifestacije u oblasti sporta od značaja za Grad, na osnovu programa manifestacije u oblasti sporta koji se dostavlja Gradskoj upravi u roku usklađenom sa budžetskim kalendarom za pripremu i donošenje budžeta Grada za narednu godinu.

Program manifestacije iz staza 1. ove odluke sadrži:

- naziv manifestacije u oblasti sporta,

- naziv i sedište sportske organizacije koja realizuje manifestaciju,

- dokaz o upisu u registar kod nadležnog organa,

- kratak opis aktivnosti na realizaciji manifestacije,

- mesto, vreme i način realizacije manifestacije,

- finansijski plan manifestacije, i

- drugu odgovarajuću dokumentaciju odnosno podatke od značaja za realizaciju manifestacije.

Gradska uprava razmatra dostavljene programe manifestacija i na osnovu njihovog značaja za Grad, predlaže Gradonačelniku manifestacije koje će se finansirati putem dotacija, a u skladu sa godišnjim programom manifestacija od značaja za Grad u oblasti sporta.

Godišnjim programom manifestacija od značaja za Grad u oblasti sporta koji donosi Gradsko veće, na predlog Gradonačelnika određuju se manifestacije od značaja za Grad u oblasti sporta i utvrđuje se iznos dotacija za njihovu realizaciju.

Član 14

Izuzetno, dotacije mogu da se dodele i sportskoj organizaciji iz člana 13. stav 1. ove odluke, za realizaciju manifestacije od značaja za Grad u oblasti sporta koju odobri ili čije pokroviteljstvo u ime Grada prihvati Gradonačelnik.

U aktu o odobravanju manifestacije iz stava 1. ovog člana, odnosno o prihvatanju pokroviteljstva koji donosi Gradonačelnik, utvrđuje se i iznos dotacije za njenu realizaciju.

Sportska organizacija za realizaciju manifestacije iz stava 1. ovog člana dužna je da zahtev i program manifestacije dostavi Gradskoj upravi pre održavanja manifestacije.

Član 15

Međusobna prava i obaveze između Grada i sportskih organizacija iz čl. 13. i 14. ove odluke, uređuju se ugovorom o dodeli dotacije za realizaciju manifestacije u oblasti sporta od značaja za Grad, koji zaključuju Gradonačelnik, ili lice koje on ovlasti i ovlašćeno lice sportske organizacije.

Član 16

Postupak ostvarivanja prava na dodelu sredstava putem dotacija iz budžeta Grada za programe u oblasti sporta, u skladu sa odredbama ove odluke, bliže će se urediti aktom koji donosi Gradsko veće na predlog Gradonačelnika.

6. KORIŠĆENJE SPORTSKIH OBJEKATA

Član 17

Sportske objekte i prostore namenjene za fizičku kulturu (u daljem tekstu: sportski objekti) koji su povereni na upravljanje Javnom preduzeću "Sportski i poslovni centar Vojvodina" u Novom Sadu (u daljem tekstu: Javno preduzeće) mogu da koriste sve sportske organizacije sa sedištem u Novom Sadu i građani.

Skupština Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Skupština Grada), može da omogući sportskim organizacijama korišćenje sportskih objekata Javnog preduzeća, bez naknade tako što će Javnom preduzeću umesto naknade obezbediti deo sredstava za tekuće održavanje sportskih objekata.

Sredstva iz stava 2. ovog člana će se obezbediti u budžetu Grada za svaku godinu i koristiće se u skladu sa programom tekućih subvencija koji donosi Skupština Grada.

Raspored i vreme korišćenja sportskih objekata bez naknade utvrđuje Gradska uprava, uz prethodnu saglasnost Gradskog veća.

III PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 18

Akt iz člana 8. stav 1. i člana 16. ove odluke Gradsko veće će doneti u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Do donošenja akata iz stava 1. ovog člana, primenjivaće se Pravilnik o načinu i postupku ostvarivanja prava na dodelu sredstava putem dotacija iz budžeta Grada Novog Sada za programe, manifestacije i projekte u oblasti sporta ("Službeni list Grada Novog Sada", broj 14/2009).

Član 19

Na postupke započete do dana stupanja na snagu ove odluke primenjuju se propisi po kojima su započeti.

Član 20

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o obezbeđivanju sredstava za finansiranje potreba u oblasti sporta ("Službeni list Grada Novog Sada", br. 27/2005, 5/2006, 22/2006 i 25/2007), osim odredbi čl. 9. i 10. čija će važnost prestati 1. septembra 2009. godine.

Član 21

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".