UPUTSTVO

ZA SPROVOĐENJE IZBORA ZA ODBORNIKE SKUPŠTINE GRADA PRIŠTINE I SKUPŠTINE OPŠTINE PEĆ, RASPISANIH ZA 16. AVGUST 2009. GODINE

("Sl. glasnik RS", br. 53/2009)

 

I BIRAČKA MESTA

Redovna biračka mesta

Član 1

Glasanje na izborima za odbornike Skupštine grada Prištine i Skupštine opštine Peć, raspisanim za 16. avgust 2009. godine, obaviće se na biračkim mestima na teritoriji grada Prištine, odnosno opštine Peć (u daljem tekstu: redovna biračka mesta), koja će odrediti Republička izborna komisija, na predlog načelnika Kosovskog, odnosno Pećkog upravnog okruga, najkasnije do 26. jula 2009. godine u 24,00 časa.

Posebna biračka mesta na kojima glasaju interno raseljeni birači

Član 2

Birači koji su interno raseljeni sa teritorije grada Prištine i teritorije opštine Peć, glasaju na posebnim biračkim mestima u Republici Srbiji koja određuje Republička izborna komisija, na predlog načelnika okruga, do 26. jula 2009. godine u 24,00 časa (u daljem tekstu: posebna biračka mesta).

Način određivanja biračkih mesta

Član 3

Biračka mesta određuju se s obzirom na broj birača i prostornu udaljenost, tako da glasanje bez teškoća traje od 7,00 do 20,00 časova.

Za svako biračko mesto određuje se: broj biračkog mesta, naziv biračkog mesta, adresa biračkog mesta i područje s kojeg glasaju birači na tom biračkom mestu (ulica, selo, zaselak, naselje i sl.).

Biračko mesto određuje se za glasanje najviše 2.500, a najmanje 100 birača. Izuzetno, biračko mesto može se odrediti i za glasanje manje od 100 birača ako bi, zbog prostorne udaljenosti ili nepovoljnog geografskog položaja, stanovnicima tog mesta glasanje na drugom biračkom mestu bilo znatno otežano.

Uređivanje biračkih mesta

Član 4

Gradske i opštinske uprave dužne su da blagovremeno obezbede da prostor koji je određen kao biračko mesto bude pripremljen i otvoren za glasanje.

Prostorija za glasanje mora biti prostrana i uređena na način koji omogućuje nesmetano sprovođenje glasanja.

Na biračkom mestu vidno se ističu broj i naziv biračkog mesta, Državna zastava Republike Srbije, Zbirna izborna lista, rešenje o određivanju biračkog mesta i rešenje o imenovanju biračkog odbora.

Na biračkom mestu i na 50 metara od biračkog mesta zabranjeno je isticanje simbola podnosilaca izbornih lista (političkih stranaka, koalicija političkih stranaka, grupa građana) i drugog propagandnog materijala.

Birački odbor obezbediće licima koja prate rad biračkog odbora (ovlašćenim posmatračima) odgovarajuće mesto sa koga mogu da prate tok glasanja i utvrđivanje rezultata glasanja.

Objavljivanje rešenja o određivanju biračkih mesta

Član 5

Republička izborna komisija, najkasnije do 26. jula 2009. godine u 24,00 časa, objavljuje u "Službenom glasniku Republike Srbije" rešenje o određivanju biračkih mesta za glasanje na izborima za odbornike Skupštine grada Prištine i rešenje o određivanju biračkih mesta za glasanje na izborima za odbornike Skupštine opštine Peć.

II SASTAVLJANJE IZVODA IZ BIRAČKOG SPISKA

Izvodi iz biračkog spiska za redovna biračka mesta

Član 6

Organ nadležan za vođenje biračkog spiska koji ima sedište u gradu Prištini, odnosno opštini Peć, sačinjava ažuriran i overen izvod iz biračkog spiska za svako redovno biračko mesto na teritoriji grada Prištine, odnosno opštine Peć.

Organ nadležan za vođenje biračkog spiska koji ima sedište u gradu Prištini, odnosno opštini Peć dužan je da donese rešenje o zaključenju biračkog spiska najkasnije do 31. jula 2009. godine u 24,00 časa, da sačini i overi izvod iz biračkog spiska za svako redovno biračko mesto u gradu Prištini, odnosno opštini Peć i da rešenje i izvode dostavi Republičkoj izbornoj komisiji u roku od 24 časa od donošenja rešenja o zaključenju biračkog spiska.

Izvod iz biračkog spiska overava se tako što se na poslednjoj strani svake sveske biračkog spiska navode podaci iz rešenja o zaključenju biračkog spiska, a posebno broj strana biračkog spiska, broj upisanih birača, datum zaključenja biračkog spiska, potpis ovlašćenog lica i pečat organa opštinske uprave koji je nadležan za vođenje biračkog spiska.

Posebni izvodi iz biračkog spiska za glasanje interno raseljenih birača

Član 7

Organi gradskih i opštinskih uprava u Republici Srbiji izvan grada Prištine i opštine Peć, dužni su da do 31. jula 2009. godine u 24,00 časa donesu rešenja o zaključenju biračkog spiska, da sačine i overe poseban izvod iz biračkog spiska za svako posebno biračko mesto za glasanje birača koji su interno raseljeni sa teritorije grada Prištine i poseban izvod iz biračkog spiska za svako posebno biračko mesto za glasanje birača koji su interno raseljeni sa teritorije opštine Peć, a imaju boravište u tim gradovima, odnosno opštinama, i da rešenja i overene posebne izvode iz biračkog spiska dostave Republičkoj izbornoj komisiji u roku od 24 časa od donošenja rešenja.

Objavljivanje ukupnog broja birača

Član 8

Pošto od organa nadležnih za vođenje biračkog spiska koji imaju sedište u gradu Prištini, odnosno opštini Peć, primi rešenja o zaključenju biračkog spiska i pošto od organa gradskih i opštinskih uprava u Republici Srbiji izvan grada Prištine i opštine Peć primi rešenja o zaključenju biračkog spiska, Republička izborna komisija objavljuje u "Službenom glasniku Republike Srbije", ukupan broj birača za grad Prištinu i ukupan broj birača za opštinu Peć.

Objavljivanje konačnog broja birača

Član 9

Posle zaključenja biračkog spiska, Republička izborna komisija će izvršiti upis promena u izvode iz biračkog spiska na osnovu onih odluka nadležnog opštinskog suda koje primi do 13. avgusta 2009. godine u 24,00 časa.

Upis promena u izvod iz biračkog spiska unosi se, počev od rednog broja 1, na kraju izvoda iz biračkog spiska, na posebnoj strani, pod nazivom: "Naknadne promene".

Posle upisa naknadnih promena u izvode iz biračkog spiska, Republička izborna komisija utvrđuje konačan broj birača za grad Prištinu i konačan broj birača za opštinu Peć i objavljuje ih u "Službenom glasniku Republike Srbije".

III ORGANI ZA SPROVOĐENJE IZBORA I RADNA TELA

Organi za sprovođenje izbora

Član 10

Organi za sprovođenje izbora za odbornike Skupštine grada Prištine i Skupštine opštine Peć jesu:

1. Republička izborna komisija;

2. birački odbori.

Organi za sprovođenje izbora (Republička izborna komisija i birački odbori) rade u stalnom i proširenom sastavu.

Članove organa za sprovođenje izbora u proširenom sastavu imenuje Republička izborna komisija na predlog podnosilaca proglašenih izbornih lista koji su određeni u skladu sa Zakonom o lokalnim izborima.

Republička izborna komisija

Član 11

U sprovođenju izbora za odbornike Skupštine grada Prištine i Skupštine opštine Peć, Republička izborna komisija obavlja sledeće poslove:

1. stara se o zakonitosti sprovođenja izbora;

2. određuje redovna biračka mesta i posebna biračka mesta na kojima glasaju birači koji su interno raseljeni;

3. obrazuje biračke odbore sa sedištem u gradu Prištini i u opštini Peć, kao i zajedničke biračke odbore sa sedištem u Republici Srbiji izvan grada Prištine i opštine Peć pred kojima glasaju birači koji su interno raseljeni, te imenuje članove i zamenike članova svih biračkih odbora;

4. daje uputstva svim biračkim odborima za sprovođenje izbora za odbornike Skupštine grada Prištine i Skupštine opštine Peć;

5. propisuje obrasce i organizuje tehničke pripreme za sprovođenje izbora za odbornike Skupštine grada Prištine i Skupštine opštine Peć;

6. utvrđuje da li su izborne liste sačinjene i podnete u skladu sa Zakonom o lokalnim izborima;

7. proglašava izborne liste;

8. utvrđuje oblik i izgled glasačkih listića i broj glasačkih listića za glasanje za izbor odbornika Skupštine grada Prištine i Skupštine opštine Peć;

9. utvrđuje i objavljuje ukupne rezultate izbora odbornika Skupštine grada Prištine i Skupštine opštine Peć;

10. rešava u prvom stepenu po prigovorima, u skladu sa ovim uputstvom;

11. obavlja i druge poslove određene zakonom i drugim propisima.

Koordinatori

Član 12

Republička izborna komisija može da ovlasti svog člana ili zamenika člana ili više njih (u daljem tekstu: Koordinator Republičke izborne komisije) da obavlja u ime Republičke izborne komisije pojedine radnje koje su vezane za organizaciju i pripremu izbora.

Radna tela

Član 13

Primopredaju izbornog materijala između Republičke izborne komisije i biračkih odbora, pre i posle glasanja, obavljaju radna tela.

Republička izborna komisija imenuje članove radnih tela: za Kosovski upravni okrug, za Pećki upravni okrug, za Kosovsko-mitrovački upravni okrug, za grad Beograd i za svaki upravni okrug na teritoriji Republike Srbije van Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija.

Radna tela imaju tri člana, izuzev radnih tela za Kosovski i Pećki upravni okrug i za grad Beograd, koja imaju pet članova.

Članovi radnih tela imenuju se do 31. jula 2009. godine, na predlog poslaničkih grupa, srazmerno njihovoj zastupljenosti u Narodnoj skupštini.

Prilikom imenovanja članova radnih tela, Republička izborna komisija je dužna da shodno vodi računa o zabranama iz člana 29. stav 4. i člana 30. stav 2. Zakona o izboru narodnih poslanika.

Republička izborna komisija je ovlašćena da imenuje novog člana radnog tela, ako imenovani član radnog tela bude sprečen ili odsutan.

Sedište radnog tela je u sedištu upravnog okruga.

Rad radnog tela koordinira načelnik upravnog okruga.

Birački odbori

Član 14

Izbore za odbornike Skupštine grada Prištine i Skupštine opštine Peć sprovode:

- birački odbori na redovnim biračkim mestima, i

- zajednički birački odbori na posebnim biračkim mestima.

Birački odbori na redovnim biračkim mestima na teritoriji grada Prištine sprovode izbore za odbornike Skupštine grada Prištine, a birački odbori na redovnim biračkim mestima na teritoriji opštine Peć sprovode izbore za odbornike Skupštine opštine Peć.

Zajednički birački odbori na posebnim biračkim mestima u Republici Srbiji sprovode istovremeno izbore i za odbornike Skupštine grada Prištine i za odbornike Skupštine opštine Peć.

Svaki birački odbor u stalnom sastavu čine predsednik, četiri člana i njihovi zamenici.

Republička izborna komisija donosi rešenje o imenovanju članova biračkog odbora u stalnom sastavu najkasnije do 5. avgusta 2009. godine u 24,00 časa.

Svi birački odbori za sprovođenje izbora za odbornike Skupštine grada Prištine i Skupštine opštine Peć u stalnom sastavu obrazuju se srazmerno zastupljenosti političkih stranaka u raspuštenoj Skupštini grada Prištine, odnosno raspuštenoj Skupštini opštine Peć, na osnovu izbora održanih 11. maja 2008. godine.

IV KANDIDOVANJE

Ko može da podnese izbornu listu

Član 15

Kandidate za odbornike Skupštine grada Prištine mogu, posebno ili zajedno, predlagati političke stranke, koalicije i druge političke organizacije, kao i grupe građana čije izborne liste svojim potpisima podrži najmanje 30 birača po svakom kandidatu na izbornoj listi.

Izborne liste kandidata za odbornike Skupštine opštine Peć su utvrđene kada ih svojim potpisom podrži najmanje 200 birača.

Podnosilac izborne liste mora da na izbornoj listi ima najmanje jednu trećinu kandidata od ukupnog broja odbornika koji se bira, a koji je utvrđen poslednjim važećim statutom grada Prištine, odnosno opštine Peć.

Grupu građana pismenim sporazumom osniva najmanje deset birača čiji potpisi moraju biti overeni kod suda i ona ne mora da ima naziv.

U ime političke stranke ili grupe građana izbornu listu može podneti samo lice koje je politička stranka ili grupa građana ovlastila.

U ime koalicije stranaka izbornu listu podnose najviše dva ovlašćena lica.

Član 16

Jedno lice može biti kandidat za odbornika samo na jednoj izbornoj listi.

Podnosilac izborne liste određuje redosled kandidata na listi.

Sadržina izborne liste

Član 17

Izborna lista sadrži:

- naziv podnosioca izborne liste,

- naziv izborne liste,

- ime i prezime nosioca izborne liste (ako je određen),

- podatke o svim kandidatima za odbornike (redni broj na izbornoj listi, ime i prezime, datum rođenja, zanimanje, prebivalište i adresa stana kandidata navedeni prema podacima iz uverenja o prebivalištu),

- mesto i datum podnošenja izborne liste,

- ime i prezime i potpis lica koje je ovlašćeno da podnese izbornu listu.

Ako izbornu listu podnosi politička stranka, dužna je da svoj naziv navede prema nazivu iz akta o registraciji.

Na izbornoj listi ukupno mora biti najmanje 30% kandidata manje zastupljenog pola na listi.

Ako izborna lista ne ispunjava sadržinske uslove iz ovog člana, smatraće se da sadrži nedostatke za proglašenje.

Rok za podnošenje i dokumentacija koja se prilaže

Član 18

Izborna lista podnosi se Republičkoj izbornoj komisiji najkasnije do 31. jula 2009. godine u 24,00 časa, na propisanom obrascu LI-PP/2009-1, u pisanom i elektronskom obliku (CD ili disketa), u sedištu Republičke izborne komisije ili dežurnom koordinatoru Republičke izborne komisije u prostorijama Ministarstva za Kosovo i Metohiju u Kosovskoj Mitrovici, koji je dužan da je bez odlaganja dostavi u sedište Republičke izborne komisije.

Uz izbornu listu prilaže se sledeća dokumentacija:

1. potvrda o izbornom pravu za svakog kandidata sa izborne liste, u kojoj je naznačeno ime i prezime, datum rođenja, zanimanje i JMBG kandidata, izdata na propisanom obrascu LI-PP/2009-4 ili na obrascu opštinske uprave;

2. pismena izjava kandidata da prihvata kandidaturu, na propisanom obrascu LI-PP/2009-5;

3. potvrda o prebivalištu kandidata, izdata na propisanom obrascu LI-PP/2009-6 ili na obrascu organa unutrašnjih poslova;

4. pismena saglasnost nosioca liste, na propisanom obrascu LI-PP/2009-3;

5. ovlašćenje lica koje podnosi izbornu listu, na propisanom obrascu LI-PP/2009-2;

6. uverenje o državljanstvu kandidata za odbornika, izdato na obrascu opštinske uprave;

7. potreban broj potpisa birača koji su podržali izbornu listu, na propisanom obrascu LI-PP/2009-8, sa spiskom tih birača izrađenim u pisanom i elektronskom obliku (CD ili disketa), složen po azbučnom redu prezimena birača, na propisanom obrascu LI-PP/2009-7.

Birač može svojim potpisom podržati izbornu listu samo jednog podnosioca izborne liste.

Potpis kojim birač podržava izbornu listu mora biti overen u skladu sa zakonom kojim se uređuje overa potpisa.

Ako izbornu listu podnosi koalicija stranaka, obavezno se prilaže i sporazum o obrazovanju koalicije stranaka.

Ako izbornu listu podnosi grupa građana, obavezno se prilaže i sporazum o obrazovanju grupe građana, koji sadrži ciljeve njenog obrazovanja i podatke o licima koja su obrazovala grupu građana (ime i prezime, JMBG i prebivalište i adresu stana koji su navedeni prema podacima iz lične karte), kao i potvrde o izbornom pravu za sva lica koja su obrazovala grupu građana.

Ukoliko podnosilac izborne liste namerava da stekne položaj političke stranke ili koalicije političkih stranaka nacionalnih manjina, dužan je da prilikom podnošenja izborne liste Republičkoj izbornoj komisiji priloži, uz ostalu dokumentaciju, i pisani predlog da mu se pri proglašenju izborne liste utvrdi položaj političke stranke nacionalne manjine, odnosno koalicije političkih stranaka nacionalnih manjina.

Naziv izborne liste

Član 19

Naziv izborne liste određuje se prema nazivu političke stranke koja podnosi izbornu listu, a u naziv može da se uključi ime i prezime lica koje politička stranka odredi kao nosioca izborne liste.

Ako dve ili više političkih stranaka podnesu zajedničku izbornu listu (koalicija stranaka), naziv izborne liste i nosilac izborne liste određuju se sporazumno.

Uz naziv izborne liste grupe građana, podnosilac izborne liste određuje bližu oznaku izborne liste, a u naziv može da se uključi ime i prezime lica koje grupa građana odredi kao nosioca izborne liste.

Lice koje je određeno kao nosilac izborne liste može da bude kandidat za odbornika.

Proglašenje izborne liste

Član 20

Republička izborna komisija proglašava izbornu listu u roku od 24 sata od prijema izborne liste i odgovarajuće dokumentacije u sedištu Republičke izborne komisije.

Rešenje o proglašenju izborne liste Republička izborna komisija dostavlja bez odlaganja podnosiocu izborne liste.

Nedostaci izborne liste i odbijanje proglašenja izborne liste

Član 21

Ako izborna lista sadrži nedostatke za proglašenje, Republička izborna komisija zaključkom nalaže podnosiocu izborne liste da u roku od 48 sati otkloni nedostatke. Protiv zaključka nije dopušten prigovor ni žalba.

Ako podnosilac izborne liste ne otkloni nedostatke u roku od 48 sati, Republička izborna komisija rešenjem odbija proglašenje izborne liste.

Pravo na prigovor i žalbu

Član 22

Svaki birač, kandidat za odbornika i podnosilac izborne liste može da podnese Republičkoj izbornoj komisiji prigovor na rešenje kojim je odbijeno proglašenje izborne liste, u roku od 24 časa od časa kada je podnosilac izborne liste primio rešenje.

Republička izborna komisija donosi rešenje po prigovoru u roku od 48 časova od prijema prigovora i dostavlja ga podnosiocu prigovora.

Na rešenje Republičke izborne komisije koje je doneseno po prigovoru, podnosilac prigovora može izjaviti žalbu Okružnom sudu u Beogradu u roku od 24 sata od dostavljanja rešenja, preko Republičke izborne komisije.

Odluka koja je donesena u postupku po žalbi je pravnosnažna i protiv nje se ne može podneti zahtev za vanredno preispitivanje sudske odluke, niti zahtev za ponavljanje postupka koji su predviđeni Zakonom o upravnim sporovima.

Povlačenje izborne liste

Član 23

Podnosilac izborne liste može povući listu najkasnije do 5. avgusta 2009. godine u 24,00 časa.

Povlačenjem izborne liste predstavnicima podnosioca izborne liste prestaje funkcija u svim organima za sprovođenje izbora.

Kad po donošenju rešenja o proglašenju izborne liste kandidat bude pravnosnažnom sudskom odlukom lišen poslovne sposobnosti, izgubi državljanstvo Republike Srbije, odustane od kandidature ili ako nastupi njegova smrt, podnosilac izborne liste gubi pravo da predloži novog kandidata.

Zbirna izborna lista

Član 24

Zbirnu izbornu listu kandidata za odbornike Skupštine grada Prištine i Zbirnu izbornu listu kandidata za odbornike Skupštine opštine Peć utvrđuje Republička izborna komisija.

Zbirna izborna lista sadrži sve izborne liste, sa ličnim imenima svih kandidata i podacima o godini rođenja, zanimanju i prebivalištu kandidata.

Redosled izbornih lista sa imenima svih kandidata na zbirnoj izbornoj listi, utvrđuje se prema redosledu proglašavanja izbornih lista.

Obe zbirne izborne liste Republička izborna komisija objavljuje u "Službenom glasniku Republike Srbije" najkasnije do 5. avgusta 2009. godine u 24,00 časa.

V PREDAJA IZBORNOG MATERIJALA PRE GLASANJA

Obezbeđivanje izbornog materijala

Član 25

Republička izborna komisija obezbeđuje celokupan izborni materijal za sva biračka mesta (glasačke kutije, paravane za glasanje, pribor za pisanje, pribor za pečaćenje glasačkih kutija i drugog izbornog materijala, sprej za obeležavanje kažiprsta ruke birača, UV lampe, koverte za odlaganje glasačkih listića, zbirne izborne liste, izvode iz rešenja o određivanju biračkog mesta, rešenja o imenovanju biračkog odbora, izvode iz biračkog spiska, glasačke listiće, kontrolni list za proveru ispravnosti glasačke kutije, zapisnik o radu biračkog odbora, odgovarajuće obrasce zapisnika o primopredaji izbornog materijala, potreban broj obrazaca potvrde o izbornom pravu za glasanje van biračkog mesta, Pravila o radu biračkih odbora i Državna zastava Republike Srbije).

Predaja izbornog materijala radnim telima

Član 26

Koordinatori Republičke izborne komisije zapisnički dostavljaju radnim telima sa sedištem na KiM izborni materijal za glasanje na redovnim i posebnim biračkim mestima, u zgradi sedišta Kosovsko-mitrovačkog upravnog okruga u Kosovskoj Mitrovici, najkasnije do 12. avgusta 2009. godine u 24,00 časa.

Izborni materijal za posebna biračka mesta na kojima glasaju birači koji su interno raseljeni izvan KiM, odgovarajućim radnim telima zapisnički dostavlja koordinator Republičke izborne komisije u sedištu upravnog okruga, najkasnije do 13. avgusta 2009. godine u 24,00 časa.

Predaja izbornog materijala biračkim odborima

Član 27

Radna tela zapisnički predaju izborni materijal biračkim odborima najkasnije do 14. avgusta 2009. godine u 24,00 časa.

VI RAD BIRAČKOG ODBORA

Član 28

Svi birački odbori postupaju u skladu sa pravilima o radu biračkih odbora koja će propisati Republička izborna komisija.

VII DOSTAVLJANJE IZBORNOG MATERIJALA POSLE GLASANJA

Predaja izbornog materijala radnom telu

Član 29

Pošto utvrdi rezultate glasanja na redovnom biračkom mestu, svaki birački odbor bez odlaganja zapisnički predaje propisani izborni materijal radnom telu.

Zajednički birački odbori pred kojima su glasali interno raseljeni birači, prvo utvrđuju rezultate glasanja za odbornike Skupštine grada Prištine, a zatim rezultate glasanja za odbornike Skupštine opštine Peć.

Pošto utvrdi rezultate glasanja na biračkom mestu, svaki zajednički birački odbor bez odlaganja i odvojeno za svake izbore, zapisnički predaje propisani izborni materijal odgovarajućem radnom telu.

Prilikom predaje izbornog materijala zajednički birački odbor je dužan da strogo vodi računa o tome da se ne pomeša izborni materijal koji je služio sprovođenju izbora za odbornike Skupštine grada Prištine i izborni materijal koji je služio sprovođenju izbora za odbornike Skupštine opštine Peć.

Predaja izbornog materijala koordinatoru Republičke izborne komisije

Član 30

Pošto preuzme izborni materijal sa zapisnicima o radu od svih biračkih odbora u gradu Prištini i opštini Peć, odnosno od svih zajedničkih biračkih odbora sa sedištem na KiM, radno telo sa sedištem na KiM odmah zapisnički predaje izborni materijal koordinatoru Republičke izborne komisije, u zgradi sedišta Kosovsko-mitrovačkog upravnog okruga u Kosovskoj Mitrovici.

Pošto preuzme izborni materijal sa zapisnicima o radu od svih zajedničkih biračkih odbora sa sedištem izvan KiM, radno telo sa sedištem izvan KiM odmah zapisnički predaje preuzeti izborni materijal koordinatoru Republičke izborne komisije, u sedištu upravnog okruga.

VIII STANDARDI ZA IZBORNI MATERIJAL

Glasačka kutija

Član 31

Glasačka kutija izrađuje se prema standardima koji su propisani Uputstvom o obliku i dimenzijama glasačke kutije ("Službeni glasnik RS", broj 42/00).

Štampanje glasačkih listića

Član 32

Glasački listići za izbor odbornika Skupštine grada Prištine i glasački listići za izbor odbornika Skupštine opštine Peć štampaju se u Beogradu, u štampariji koju odredi Republička izborna komisija.

Glasački listići štampaju se na hartiji koja je zaštićena vodenim žigom.

Broj glasačkih listića koji se štampaju, njihov oblik, boju i njihov izgled utvrđuje Republička izborna komisija. Broj glasačkih listića koji se štampaju mora da bude jednak ukupnom broju birača za grad Prištinu, odnosno ukupnom broju birača za opštinu Peć.

Glasački listići za izbor odbornika Skupštine grada Prištine i glasački listići za izbor odbornika Skupštine opštine Peć izrađuju se u različitim bojama.

Pre početka štampanja glasačkih listića Republička izborna komisija utvrđuje broj rezervnih glasačkih listića, koji ne može biti veći od 0,3% od ukupnog broja birača. O broju rezervnih glasačkih listića Republička izborna komisija donosi rešenje koje se objavljuje u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Štampanje glasačkih listića nadzire Republička izborna komisija.

Priprema za štampanje glasačkih listića

Član 33

Tekst i izgled glasačkih listića utvrđuje Republička izborna komisija.

Republička izborna komisija posle donošenja odluke o tekstu i izgledu glasačkog listića sačinjava uzorak glasačkog listića koji overava predsednik Republičke izborne komisije svojim potpisom i pečatom Republičke izborne komisije.

Overeni uzorak glasačkog listića predaje se štampariji, koja na osnovu njega izrađuje grafičke ploče.

Proces štampanja započinje, u prisustvu ovlašćenih predstavnika Republičke izborne komisije i predstavnika podnosilaca izbornih lista, stavljanjem grafičkih ploča u mašine za štampanje.

Po puštanju u pogon štamparskih mašina, prvi primerci glasačkih listića se na licu mesta uništavaju sve dok se ne odštampa glasački listić koji zadovoljava optimalne grafičke standarde.

Prvi odštampani glasački listić koji ispunjava optimalne grafičke standarde, predstavnik Republičke izborne komisije upoređuje sa overenim uzorkom glasačkog listića.

Pošto utvrdi da je odštampani primerak glasačkog listića podudaran sa overenim uzorkom, predstavnik Republičke izborne komisije svojim potpisom odobrava štampanje glasačkih listića u utvrđenom broju primeraka.

Odmah po završetku štampanja, komisija, koju čine predstavnici Republičke izborne komisije, podnosilaca izbornih lista i štamparije, uništava kompjutersku pripremu za izradu grafičkih ploča i grafičke ploče.

O uništavanju kompjuterske pripreme i grafičkih ploča sastavlja se zapisnik, a uništene grafičke ploče se predaju Republičkoj izbornoj komisiji.

Pravo nadzora

Član 34

Štampanje glasačkih listića nadzire Republička izborna komisija preko svojih članova.

Republička izborna komisija dužna je da obezbedi javnost štampanja glasačkih listića.

Predstavnici podnosilaca izbornih lista imaju pravo da prisustvuju štampanju, brojanju i pakovanju glasačkih listića i dostavljanju glasačkih listića Republičkoj izbornoj komisiji, radnim telima i biračkim odborima.

Republička izborna komisija je dužna da blagovremeno obavesti podnosioce izbornih lista o tome da njihovi predstavnici imaju pravo da prisustvuju štampanju, brojanju, pakovanju i dostavljanju glasačkih listića, kao i o tome gde se odvijaju i kad počinju te radnje.

IX UPOTREBA JEZIKA I PISAMA

Član 35

Tekst glasačkog listića i preostalog materijala za sprovođenje izbora štampa se na srpskom jeziku, ćirilicom.

U jedinici lokalne samouprave u kojoj je, na dan raspisivanja izbora, u službenoj upotrebi jezik nacionalne manjine, tekst Zbirne izborne liste, tekst glasačkog listića i tekst obrasca zapisnika o radu biračkog odbora štampaju se na srpskom jeziku i ćirilicom, a ispod tog teksta štampa se tekst na jeziku i pismu nacionalne manjine, u istom obliku i sa istom veličinom slova.

Ako je u jedinici lokalne samouprave, na dan raspisivanja izbora, u službenoj upotrebi više jezika nacionalnih manjina, tekst na jezicima nacionalnih manjina ispisuje se posle srpskog jezika, po azbučnom redu naziva jezika nacionalne manjine.

Prevođenje izbornog materijala na jezik nacionalnih manjina obezbeđuje Republička izborna komisija.

X UTVRĐIVANJE REZULTATA IZBORA

Utvrđivanje i objavljivanje rezultata izbora

Član 36

Po prijemu izbornog materijala sa svih biračkih mesta na kojima se glasalo za izbor odbornika Skupštine grada Prištine i Skupštine opštine Peć, Republička izborna komisija donosi izveštaj kojim utvrđuje rezultate izbora za odbornike Skupštine grada Prištine i izveštaj kojim utvrđuje rezultate izbora za odbornike Skupštine opštine Peć, na način određen Zakonom o lokalnim izborima, i o tome sačinjava posebne zapisnike.

Republička izborna komisija oba izveštaja objavljuje u "Službenom glasniku Republike Srbije", u roku od 24 časa od zatvaranja biračkih mesta.

Pravo na prigovor i žalbu

Član 37

Svaki birač, kandidat za odbornika i podnosilac izborne liste može da podnese Republičkoj izbornoj komisiji prigovor na izveštaj kojim je utvrđen rezultat izbora za odbornike, u roku od 24 časa od dana kada je izveštaj objavljen u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Republička izborna komisija donosi rešenje po prigovoru u roku od 48 časova od prijema prigovora i dostavlja ga podnosiocu prigovora.

Na rešenje Republičke izborne komisije koje je doneto po prigovoru, podnosilac prigovora može izjaviti žalbu Okružnom sudu u Beogradu u roku od 24 časa od dostavljanja rešenja, preko Republičke izborne komisije.

Odluka koja je donesena u postupku po žalbi je pravnosnažna i protiv nje se ne može podneti zahtev za vanredno preispitivanje sudske odluke, niti zahtev za ponavljanje postupka koji su predviđeni Zakonom o upravnim sporovima.

XI ZAŠTITA PRAVILNOSTI IZBORA

Član 38

Pored prava na prigovor na rešenje o odbijanju proglašenja izborne liste i na rešenje kojim su utvrđeni rezultati izbora, svaki birač, kandidat za odbornika i podnosilac izborne liste ima pravo da podnese prigovor zbog nepravilnosti u sprovođenju ostalih izbornih radnji.

Prigovor se podnosi u roku od 24 časa od dana kada je doneta odluka, odnosno izvršena radnja ili učinjen propust.

Republička izborna komisija donosi rešenje po prigovoru u roku od 48 časova od prijema prigovora i dostavlja ga podnosiocu prigovora. Ako Republička izborna komisija usvoji podneti prigovor, poništiće odluku ili radnju.

Na rešenje Republičke izborne komisije koje je doneto po prigovoru, podnosilac prigovora može izjaviti žalbu Okružnom sudu u Beogradu u roku od 24 časa od dostavljanja rešenja, preko Republičke izborne komisije.

Odluka koja je doneta u postupku po žalbi je pravnosnažna i protiv nje se ne može podneti zahtev za vanredno preispitivanje sudske odluke, niti zahtev za ponavljanje postupka koji su predviđeni Zakonom o upravnim sporovima.

XII RASPODELA MANDATA

Član 39

Republička izborna komisija raspodeljuje mandate izbornim listama u skladu sa odredbama čl. 40-43. Zakona o lokalnim izborima.

XIII STATISTIČKA OBRADA PODATAKA

Član 40

Statističku obradu podataka pri sprovođenju izbora obavlja Republički zavod za statistiku, na osnovu zapisnika o radu biračkih odbora, koje mu dostavlja Republička izborna komisija.

Republički zavod za statistiku određuje lice koje će, po završetku glasanja, prisustvovati primopredaji izbornog materijala između radnih tela i Koordinatora Republičke izborne komisije u sedištu upravnog okruga i izvršiti logičko-računsku kontrolu podataka u zapisnicima o radu biračkih odbora, kao i pripremiti podatke o privremenim rezultatima izbora.

XIV PRAĆENJE RADA ORGANA ZA SPROVOĐENJE IZBORA

Domaći posmatrači

Član 41

Domaće organizacije koje su registrovane za praćenje izbora i koje žele da prate rad organa za sprovođenje izbora (domaći posmatrači), podnose prijavu Republičkoj izbornoj komisiji, najkasnije do 5. avgusta 2009. godine u 24,00 časa.

Prijava sadrži: naziv organizacije, broj posmatrača, ime i prezime posmatrača, JMBG, fotografiju posmatrača i područje praćenja rada organa za sprovođenje izbora.

Uz prijavu se podnosi i akt o registraciji organizacije kod nadležnog organa.

Republička izborna komisija može izdati ovlašćenja domaćim posmatračima, na osnovu kojih oni mogu da prate rad organa za sprovođenje izbora.

Odluku o davanju saglasnosti domaćim posmatračima za praćenje rada organa za sprovođenje izbora, Republička izborna komisija donosi većinom glasova članova u stalnom, odnosno proširenom sastavu.

Strani posmatrači

Član 42

Zainteresovani predstavnici stranih država, međunarodnih organizacija i nevladinih organizacija, koji žele da prate rad organa za sprovođenje izbora (strani posmatrači), podnose prijavu Republičkoj izbornoj komisiji, najkasnije do 5. avgusta 2009. godine u 24,00 časa.

Prijava sadrži: naziv države, odnosno organizacije iz koje posmatrač dolazi, ime i prezime stranog posmatrača, broj putne isprave stranog posmatrača, njegovu fotografiju i vreme njegovog boravka u Republici Srbiji.

Pošto pribavi mišljenje nadležnog državnog organa, Republička izborna komisija može izdati ovlašćenja stranim posmatračima, na osnovu kojih oni mogu da prate rad organa za sprovođenje izbora.

Odluku o davanju saglasnosti stranim posmatračima za praćenje rada organa za sprovođenje izbora, Republička izborna komisija donosi većinom glasova članova u stalnom, odnosno proširenom sastavu.

Identifikacione kartice i troškovi praćenja rada organa za sprovođenje izbora

Član 43

Republička izborna komisija izdaje domaćim i stranim posmatračima identifikacione kartice, koje sadrže podatke koji su neophodni, a koji se preuzimaju iz prijave.

Posmatrači su dužni da identifikacione kartice nose na vidnom mestu.

Troškove praćenja rada organa za sprovođenje izbora i troškove izdavanja identifikacionih kartica snose oni čiji posmatrači prate izbore.

Položaj posmatrača

Član 44

Republička izborna komisija dužna je da posmatračima, kojima je odobrila praćenje izbora, omogući nesmetano praćenje svake izborne radnje, i da u zapisnicima o svom radu konstatuje njihovo prisustvo.

Birački odbori dužni su da posmatračima, kojima je Republička izborna komisija odobrila praćenje izbora, omoguće nesmetano praćenje svake izborne radnje i da u zapisnicima o svom radu konstatuju njihovo prisustvo.

Posmatrači su dužni da postupaju po pravilima o održavanju reda na biračkom mestu.

Birački odbor može sa biračkog mesta udaljiti posmatrača ako se posmatrač ne pridržava pravila o održavanju reda na biračkom mestu, ako na biračkom mestu koristi pejdžer, mobilni telefon i druga sredstva veza i komunikacija, a posebno ako se na bilo koji način meša u rad biračkog odbora.

Birački odbor je dužan da o udaljenju posmatrača i razlozima za udaljenje odmah obavesti Republičku izbornu komisiju.

Republička izborna komisija može da posmatraču oduzme ovlašćenje i identifikacionu karticu ukoliko se posmatrač ne ponaša u okviru svojih ovlašćenja.

Posmatrači rada Republičke izborne komisije u sedištu Republičke izborne komisije dužni su da se kreću u okviru ovlašćenja koja su dobili od Republičke izborne komisije.

XV SREDSTVA ZA SPROVOĐENJE IZBORA

Član 45

Sredstva za sprovođenje izbora obezbeđuju se u budžetu Republike Srbije, iz sredstava tekuće budžetske rezerve.

Zahtev za dodelu sredstava, sa specifikacijom ukupnih troškova, Republička izborna komisija podnosi nadležnom republičkom organu.

Sredstva za sprovođenje izbora mogu da se koriste za:

- naknade za rad organa za sprovođenje izbora (republička izborna komisija i birački odbori),

- naknade za rad članova radnih tela, načelnika opštinskih organa uprave i načelnika upravnih okruga,

- naknade za rad zaposlenih u službi Narodne skupštine Republike Srbije koji su angažovani da bi za Republičku izbornu komisiju obavljali stručne i druge poslove u vezi sa sprovođenjem izbora,

- naknade za dnevnice i putne troškove predsednika i članova Republičke izborne komisije i njihovih zamenika, kao i zaposlenih u službi Narodne skupštine Republike Srbije koji su angažovani u vezi sa sprovođenjem izbora, od sedišta Republičke izborne komisije do mesta gde treba da se izvrši službeni posao,

- naknade putnih troškova predsedniku i članovima Republičke izborne komisije i njihovim zamenicima za dolazak na sednice Republičke izborne komisije i njenih radnih grupa,

- naknade za rad angažovanih lica iz drugih državnih organa,

- štampanje izbornog materijala,

- nabavku kancelarijskog i ostalog potrošnog materijala,

- prikupljanje, statističku obradu i prezentaciju podataka,

- prevozničke, PTT, ugostiteljske i druge usluge.

Nalogodavci za raspolaganje sredstvima su predsednik Republičke izborne komisije i sekretar Republičke izborne komisije. Oni su dužni da Republičkoj izbornoj komisiji podnose izveštaje o utrošenim sredstvima.

Sredstva za naknadu dnevnica i putnih troškova isplaćuju se prema zakonu i drugim propisima i odlukama Republičke izborne komisije.

XVI OBRASCI ZA SPROVOĐENJE POJEDINIH IZBORNIH RADNJI

Član 46

Pored obrazaca koji su propisani Odlukom o obliku i sadržini obrazaca za podnošenje izbornih lista kandidata za odbornike Skupštine grada Prištine i Skupštine opštine Peć ("Službeni glasnik RS", broj 48/09), Republička izborna komisija će posebnom odlukom propisati obrasce za vršenje pojedinih drugih izbornih radnji u postupku izbora za odbornike Skupštine grada Prištine i Skupštine opštine Peć.

XVII OSTALE ODREDBE

Primena ostalih propisa

Član 47

Na sve ostale radnje u postupku sprovođenja izbora za odbornike Skupštine grada Prištine i Skupštine opštine Peć primenjuje se Zakon o lokalnim izborima ("Službeni glasnik RS", broj 129/07), a shodno se primenjuju odredbe Zakona o izboru narodnih poslanika ("Službeni glasnik RS", br. 35/00 i 18/04), Uputstva za sprovođenje Zakona o izboru narodnih poslanika ("Službeni glasnik RS", br. 28/08, 31/08, 38/08, 45/08, 46/08 i 48/08) i drugih akata Republičke izborne komisije.

Stupanje na snagu

Član 48

Ovo uputstvo stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".