UREDBA
O RASPODELI I KORIŠĆENJU PODSTICAJNIH SREDSTAVA ZA GENETSKO UNAPREĐENJE STOČARSTVA U 2009. GODINI

("Sl. glasnik RS", br. 14/2009 i 53/2009)

Član 1

Ovom uredbom uređuju se uslovi i način raspodele i korišćenja podsticajnih sredstava za genetsko unapređenje stočarstva, i to za kvalitetna priplodna grla u 2009. godini (u daljem tekstu: podsticajna sredstva).

Član 2

Pravo na korišćenje podsticajnih sredstava, pod uslovima utvrđenim ovom uredbom, imaju fizička lica - nosioci poljoprivrednih gazdinstava pod uslovom da:

1) su upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava (u daljem tekstu: Registar) u skladu sa Uredbom o Registru poljoprivrednih gazdinstava ("Službeni glasnik RS", broj 119/08 - u daljem tekstu: Uredba);

2) su prijavili vrstu i brojno stanje stočnog fonda, u skladu sa Uredbom;

3) su vlasnici grla za koja podnose zahtev za podsticajna sredstva ili je vlasnik grla član poljoprivrednog gazdinstva podnosioca zahteva;

4) imaju utvrđeno svojstvo osiguranika poljoprivrednika kod Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (u daljem tekstu: Fond), kao i da su platili glavni dug po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za 2008. godinu.

Izuzetno od stava 1. tačka 4) ovog člana, pravo na korišćenje podsticajnih sredstava imaju fizička lica - nosioci poljoprivrednih gazdinstava kojima je utvrđeno svojstvo osiguranika poljoprivrednika kod Fonda od 2009. godine i koji u 2008. godini nisu bili upisani u Registar kao nosioci ili članovi drugog poljoprivrednog gazdinstva.

Nosioci poljoprivrednih gazdinstava koji imaju utvrđeno svojstvo osiguranika poljoprivrednika kod Fonda od 2009. godine, imaju pravo na korišćenje podsticajnih sredstava iako su bili upisani kao članovi ili nosioci poljoprivrednog gazdinstva, pod uslovom da u 2008. godini imaju najmanje šest meseci plaćene doprinose po osnovu radnog odnosa.

Pravo na korišćenje podsticajnih sredstava imaju i korisnici penzije ostvarene po osnovu poljoprivredne proizvodnje ako su nosioci komercijalnih poljoprivrednih gazdinstava.

Član 3

Pravo na korišćenje podsticajnih sredstava, pod uslovima utvrđenim ovom uredbom, imaju i fizička lica - nosioci poljoprivrednih gazdinstava koji nemaju utvrđeno svojstvo osiguranika poljoprivrednika kod Fonda, ako na dan 31. decembra 2008. godine i nadalje imaju prebivalište na teritoriji opštine koja pripada marginalnom području i ako su podneli zahtev za grla koja se nalaze na teritoriji tih opština, a čiji broj ne prelazi 20 grla za kvalitetne krave, odnosno 40 grla za kvalitetne ovce, koze i krmače.

Član 4

Marginalno područje, u smislu ove uredbe, jeste područje opštine na čijoj teritoriji postoje prirodna ograničenja za poljoprivrednu proizvodnju u smislu velikih nadmorskih visina i zakonska ograničenja za bavljenje poljoprivrednom proizvodnjom u nacionalnim parkovima i ekonomski nerazvijene opštine.

Ministar nadležan za poslove poljoprivrede utvrdiće spisak opština iz stava 1. ovog člana.

Član 5

Korisnici podsticajnih sredstava ostvaruju pravo na korišćenje podsticajnih sredstava ako su kvalitetna grla prijavljena na poljoprivrednom gazdinstvu korisnika podsticajnih sredstava pod kontrolom pravnih lica ovlašćenih za poslove selekcije (u daljem tekstu: selekcijske službe) posle izvršene selekcijske smotre u skladu sa Zakonom o merama za unapređenje stočarstva ("Službeni glasnik RS", br. 61/91, 53/93 - dr. zakon, 67/93 - dr. zakon, 48/94 - dr. zakon i 101/05 - dr. zakon) i ako se koriste za proizvodnju mleka i mesa na poljoprivrednom gazdinstvu korisnika podsticajnih sredstava.

Član 6

Korisnik podsticajnih sredstava ostvaruje podsticajna sredstva jednom u toku godine, po grlu.

Ispunjenost uslova iz stava 1. ovog člana utvrđuje se na osnovu podataka iz Registra.

Član 7

Korisnici podsticajnih sredstava ostvaruju pravo na podsticajna sredstva, u zavisnosti od vrste stoke, i to za sledeći broj grla:

- najmanje četiri grla a najviše 100 grla, za kvalitetne krave, odnosno za marginalna područja najmanje tri a najviše 100 grla, za kvalitetne krave;

- najmanje 30 grla a najviše 100 grla, za kvalitetne ovce;

- najmanje 10 grla a najviše 100 grla, za kvalitetne koze;

- najmanje 20 grla a najviše 100 grla, za kvalitetne krmače.

Član 8

Podsticajna sredstva utvrđuju se po grlu, u zavisnosti od vrste stoke, i to u iznosu od:

1) 12.000 dinara za kvalitetne krave;

2) 2.000 dinara za kvalitetne ovce i koze;

3) 2.000 dinara za kvalitetne krmače.

Član 9

Isplatu podsticajnih sredstava iz člana 8. ove uredbe vrši ministarstvo nadležno za poslove poljoprivrede (u daljem tekstu: Ministarstvo) korisnicima podsticajnih sredstava na namenski račun otvoren kod poslovne banke, po sprovedenom postupku utvrđivanja ispunjenosti uslova za ostvarivanje prava na korišćenje podsticajnih sredstava.

Isplata podsticajnih sredstava izvršiće se po obavljenom nadzoru inspektora nadležnog za poslove poljoprivrede.

Član 10

Zahtev za ostvarivanje prava na korišćenje podsticajnih sredstava podnosi se Ministarstvu na Obrascu - Zahtev za podsticajna sredstva za genetsko unapređenje stočarstva za 2009. godinu, uz koji se podnosi Prilog broj 1 - Zahtev za izdavanje poreskog uverenja o izmirenim javnim prihodima - doprinosu za penzijsko i invalidsko osiguranje, koji su odštampani uz ovu uredbu i čine njen sastavni deo.

Zahtev iz stava 1. ovog člana podnosi se najkasnije do 15. avgusta 2009. godine.

Uz zahtev iz stava 1. ovog člana podnosi se:

1) izvod iz glavne matične evidencije stoke za kvalitetna priplodna grla za koja se podnosi zahtev, overen od strane selekcijskih službi (osnovne, regionalne i republičke);

2) fotokopija pasoša za goveda za koja se podnosi zahtev.

Ministarstvo, po službenoj dužnosti, u saradnji sa nadležnim organima pribavlja dokaze o plaćenom doprinosu za penzijsko i invalidsko osiguranje za 2008. godinu od nadležne organizacione jedinice Poreske uprave.

Ministarstvo, posle sprovedenog postupka utvrđivanja ispunjenosti uslova i upoređivanja podataka iz zahteva i priložene dokumentacije i podataka o prijavljenom stočnom fondu iz Registra, u saradnji sa nadležnim organima utvrđuje ispunjenost uslova propisanih ovom uredbom.

Član 11

U slučaju dostavljanja, odnosno utvrđivanja netačnih podataka prilikom podnošenja zahteva iz člana 10. stav 1. ove uredbe, korisnik podsticajnih sredstava gubi status aktivnog poljoprivrednog gazdinstva i stiče status pasivnog poljoprivrednog gazdinstva u skladu sa Uredbom, uz obavezu vraćanja primljenog iznosa podsticajnih sredstava za koji se obračunava zakonska zatezna kamata.

Član 12

Podsticajna sredstva isplaćuju se po redosledu podnošenja zahteva, do iznosa finansijskih sredstava koji je utvrđen posebnim aktom koji je donela Vlada.

Član 13

Novčanom kaznom od 200.000 do 1.000.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice - selekcijska služba ako overi netačne podatke na osnovu kojih korisnik podsticajnih sredstava ostvari pravo na podsticajna sredstva, a ne ispunjava uslove predviđene ovom uredbom.

Novčanom kaznom od 10.000 do 50.000 dinara kazniće se za prekršaj iz stava 1. ovog člana i odgovorno lice u pravnom licu.

Novčanom kaznom od 10.000 do 50.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice - korisnik podsticajnih sredstava ako ostvari pravo na podsticajna sredstva, a ne ispunjava uslove iz člana 2. ove uredbe.

Član 14

Sprovođenje ove uredbe nadzire Ministarstvo.

Član 15

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Samostalni član Uredbe o izmeni
Uredbe o raspodeli i korišćenju podsticajnih sredstava za genetsko unapređenje stočarstva u 2009. godini

("Sl. glasnik RS", br. 53/2009)

Član 2

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Obrazac

ZAHTEV ZA PODSTICAJNA SREDSTVA ZA GENETSKO UNAPREĐENJE STOČARSTVA ZA 2009. GODINU

 

* Obrazac popuniti čitko-štampanim slovima

I Osnovni podaci

 

Ime i prezime nosioca poljoprivrednog gazdinstva

 

JMBG / Matični broj

 

Adresa
(Opština, mesto, ulica i broj)

 

Broj telefona

 

Broj registrovanog poljoprivrednog gazdinstva

 

Broj namenskog računa

 

Naziv banke

 

 

II Obračun podsticajnih sredstava za kvalitetna grla

 

Red.
br.

Vrsta i kategorija grla

Broj grla

Iznos podsticaja po
grlu (din)

Iznos obračunatog podsticaja
(3x4)

1

2

3

4

5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ukupno:

 

 

 

 

III Izjava odgovornog lica

Izjavljujem pod krivičnom i materijalnom odgovornošću da su kvalitetna priplodna grla za koja se podnosi zahtev za podsticajna sredstva za genetsko unapređenje stočarstva za 2009. godinu registrovana u sopstvenom zapatu i da se nalaze pod kontrolom selekcijske službe, i da će se koristiti za proizvodnju na sopstvenom gazdinstvu u 2009. godini, te da nije za isto do sad ostvarivano pravo na podsticajna sredstva za genetsko unapređenje stočarstva za 2009. godinu.

Datum i mesto

Podnosilac zahteva

 

 

 

Vlasnik grla - Član poljoprivrednog gazdinstva

 

 

 

 

Prilog broj 1

ZAHTEV ZA IZDAVANJE PORESKOG UVERENJA O IZMIRENIM JAVNIM PRIHODIMA - DOPRINOSU ZA PENZIJSKO I INVALIDSKO OSIGURANJE

 

Predmet:   

Zahtev za izdavanje poreskog uverenja o izmirenim javnim prihodima - doprinosu za penzijsko i invalidsko osiguranje

Podaci o nosiocu poljoprivrednog gazdinstva

Ime i prezime _____________________________________________________
Ime oca _____________________________ JMBG ________________________
PIB (ukoliko ostvaruje prihod po osnovu poljoprivrede na stvarni prihod)
_____________________________
Broj lične karte ____________________________ izdata od ___________________________
Mesto prebivališta - boravišta, adresa _____________________________________________

 

Podaci o nosiocu poljoprivrednog domaćinstva (obveznik poreza na prihode od poljoprivrede i šumarstva na katastarski prihod (stvarni prihod)

Ime i prezime _____________________________________________________
Ime oca _____________________________ JMBG ________________________
PIB (ukoliko ostvaruje prihod po osnovu poljoprivrede na stvarni prihod)
_____________________________
Broj lične karte ____________________________ izdata od ___________________________
Mesto prebivališta - boravišta, adresa _____________________________________________

Uverenje je potrebno radi ostvarivanja prava __________________________________________________________.

U ________________,
Dana ______________ 200_. godine

 

 

 

    Obrazac primio     

 

    Podnosilac zahteva