ZAKON

O DAVANJU GARANCIJE REPUBLIKE SRBIJE U KORIST "MARFIN BANK" A.D. BEOGRAD PO ZADUŽENJU JP "PUTEVI SRBIJE"

("Sl. glasnik RS", br. 54/2009)

Član 1

Republika Srbija preuzima obavezu da kao garant izmiri obaveze Javnog preduzeća "Putevi Srbije" po dinarskom dugoročnom kreditu sa valutnom (evro) klauzulom odobrenom od strane "Marfin Bank" a.d. Beograd, Ulica dalmatinska 22, 11000 Beograd, u iznosu koji ne može biti veći od dinarskog iznosa indeksiranog prema iznosu od EUR 60.000.000,00 (slovima: šezdeset miliona evra), uvećanog za iznos pripadajuće ugovorene kamate, naknada i troškova.

Član 2

Garanciju iz člana 1. ovog zakona Republika Srbija (u daljem tekstu: Garant) izdaje u korist "Marfin Bank" a.d. Beograd, na ime obaveza iz Ugovora o dugoročnom namenskom kreditu br. 386/09 zaključenog između "Marfin Bank" a.d. Beograd i Javnog preduzeća "Putevi Srbije", Beograd, dana 3. jula 2009. godine (u daljem tekstu: Ugovor).

Garant ovim neopozivo i na prvi poziv garantuje, da će izmiriti dug Javnog preduzeća "Putevi Srbije" prema "Marfin Bank" a.d. Beograd (u daljem tekstu: Zajmodavac), odnosno svih plativih iznosa o njihovom dospeću, u svemu na način i u skladu sa uslovima iz Ugovora, a u roku koji ne može biti duži od 30 kalendarskih dana od dana prijema zahteva za plaćanje.

Ukoliko Garant ne izvrši svoje obaveze, u roku koji je naveden u stavu 2. ovog člana, Zajmodavac će imati pravo da proglasi dospelim sve iznose koji su plativi u skladu sa odredbama Ugovora.

U slučaju aktiviranja ove garancije, Garant se obavezuje da će obezbediti u budžetu za odgovarajuću fiskalnu godinu, sredstva neophodna za izvršavanje preuzetih obaveza po ovoj garanciji.

Član 3

Otplatu kredita vrši Javno preduzeće "Putevi Srbije", Beograd (u daljem tekstu: Zajmoprimac) prema Zajmodavcu u dinarima indeksirano prema vrednosti evra, sve u skladu sa odredbama Ugovora.

Sredstva za otplatu kredita obezbediće Zajmoprimac, iz sopstvenih prihoda.

Zajmoprimac je dužan da sredstva za otplatu kredita obezbeđuje prema planu otplate, u iznosu koji uključuje glavnicu, obračunatu kamatu i prateće troškove zaduživanja.

Član 4

Ako po osnovu date garancije Garant izvrši obavezu umesto Zajmoprimca, ima pravo na povraćaj glavnice, kamate, pratećih troškova zaduživanja i pratećih troškova koji nastanu zbog neizvršenja, odnosno neblagovremenog izvršenja obaveze, kao i svih drugih troškova koji mogu nastati u vezi sa izvršavanjem obaveza umesto Zajmoprimca, do visine iznosa izmirene obaveze, kao i pravo da od Zajmoprimca naplati obračunatu zakonsku zateznu kamatu.

Pravo na povraćaj sredstava iz stava 1. ovog člana Garant će ostvariti tako što će inicirati naplatu sa računa Zajmoprimca na osnovu ovlašćenja dobijenog od Zajmoprimca ili drugih instrumenata obezbeđenja, u skladu sa propisima kojima se uređuje platni promet.

Član 5

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".