PRAVILNIK

O KRITERIJUMIMA I MERILIMA ZA ODREĐIVANJE VISINE NAKNADE ZA IZDAVANJE LICENCE ZA OBAVLJANJE ENERGETSKIH DELATNOSTI

("Sl. list grada Kragujevca", br. 21/2009)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim Pravilnikom utvrđuju se kriterijumi, merila i način obračuna naknade koju energetski subjekt plaća za licencu za obavljanje energetskih delatnosti: proizvodnje i distribucije toplotne energije, upravljanja distributivnim sistemom za toplotnu energiju i snabdevanja toplotnom energijom tarifnih kupaca na teritoriji grada Kragujevca.

Naknadu iz stava 1. ovog člana energetski subjekt plaća za vreme važenja licence.

Član 2

Kriterijumi za određivanje visine naknade za licencu za obavljanje energetskih delatnosti (u daljem tekstu: licencirane delatnosti) su:

- uslovi poslovanja energetskog subjekta,

- tehničke karakteristike energetskih subjekata, odnosno kapaciteta ili specifičnosti uslova obavljanja pojedinih vrsta licenciranih delatnosti.

Član 3

Za vrednovanje kriterijuma iz člana 2. ovog Pravilnika utvrđuju se merila - koeficijenti i to jedinstveno za sve ili samo za pojedine licencirane delatnosti.

Naknada za licencu utvrđuje se prema zbiru koeficijenata po svim kriterijumima utvrđenim prilikom utvrđivanja licence, a obračunava se na osnovu dinarske vrednosti koeficijenata.

Vrednost koeficijenata rešenjem utvrđuje Gradsko veće, za svaku kalendarsku godinu.

Rešenje iz stava 3. ovog člana objavljuje se u "Službenom listu grada Kragujevca".

Član 4

Zbir koeficijenata može se menjati u periodu važenja licence u slučaju promene uslova obavljanja licenciranih delatnosti koji su od uticaja na utvrđivanje koeficijenata.

Imalac licence dužan je da o nastalim promenama od uticaja na utvrđivanje naknade za izdavanje licence u roku od 15 dana obavesti Gradsku upravu za privredne resurse.

II KRITERIJUMI I MERILA

A. Uslovi poslovanja energetskog subjekta

Član 5

Kriterijumi u pogledu uslova poslovanja energetskog subjekta obuhvata položaj energetskog subjekta na tržištu, odnosno njegov položaj u obavljanju licencirane delatnosti.

Merila za vrednovanje ovog kriterijuma utvrđuju se u zavisnosti od toga da li se licencirana delatnost obavlja iz jednog ili više toplotnih izvora.

Visina naknade za licencirane delatnosti koje se obavljaju iz jednog toplotnog izvora određuje se primenom koeficijenta k1 = 1, a za licencirane delatnosti koje se obavljaju iz više toplotnih izvora visina naknade se određuje primenom koeficijenta k1 = 3.

B. Tehničke karakteristike energetskih objekata, odnosno kapaciteta ili specifičnost uslova obavljanja pojedinih licenciranih delatnosti

Član 6

Za delatnost proizvodnje toplotne energije kriterijum su tehničke karakteristike energetskih objekata, odnosno kapaciteta koji se vrednuju prema instalisanoj snazi proizvodnog postrojenja.

Za delatnost distribucije toplotne energije kriterijum su tehničke karakteristike energetskih objekata, odnosno kapaciteta koji se vrednuju prema količini toplotne energije koja se distribuira.

Za delatnost upravljanja distributivnim sistemom za toplotnu energiju kriterijum je specifičnost uslova obavljanja licencirane delatnosti, koji se vrednuje prema dužini toplovodne mreže izraženoj u metrima, ne računajući dužinu toplovodnog priključka.

Za delatnost snabdevanja tarifnih kupaca toplotnom energijom kriterijum je specifičnost uslova obavljanja licencirane delatnosti, koji se vrednuje prema broju predajnih stanica.

Član 7

Visina naknade u skladu sa članom 6. ovog Pravilnika određuje se primenom sledećih koeficijenata:

Redni
broj

Licencirana delatnost

Koeficijent
k 2

1.

Proizvodnja toplotne energije ukupne instalisane snage 1 MW ili veće

 

1.1.

Proizvodnja toplotne energije ukupne instalisane snage veće od 1 MW do 10 MW

2

1.2.

Proizvodnja toplotne energije ukupne instalisane snage veće od 10 MW

8

2.

Distribucija toplotne energije u GWh

 

2.1.

Distribucija toplotne energije do 2.000 GWh

4

2.2.

Distribucija toplotne energije 2.000 GWh i više

10

3.

Upravljanje distributivnim sistemom za toplotnu energiju

 

3.1.

Upravljanje distributivnim sistemom za toplotnu energiju kada se ova licencirana delatnost obavlja preko toplovodne mreže ukupne dužine do 5.000 metara

2

3.2.

Upravljanje distributivnim sistemom za toplotnu energiju kada se ova licencirana delatnost obavlja preko toplovodne mreže ukupne dužine 5.000 metara i više

4

4.

Snabdevanje tarifnih kupaca toplotnom energijom

 

4.1.

Snabdevanje tarifnih kupaca toplotnom energijom se vrši preko predajnih stanica čiji je ukupan broj manji od 1.000

4

4.2.

Snabdevanje tarifnih kupaca toplotnom energijom se vrši preko predajnih stanica čiji je ukupan broj 1.000 i više predajnih stanica

 

 

III NAČIN OBRAČUNA

Član 8

Visina naknade koju energetski subjekt plaća za vreme važenja licence određuje se istovremeno sa izdavanjem licence i obračunava za prvu godinu njenog važenja množenjem zbira koeficijenata (k1+k2) sa dinarskom vrednošću koeficijenta utvrđenom za tekuću godinu.

Visina naknade za naredne godine utvrđuje se početkom svake godine i obračunava se množenjem zbira koeficijenata (k1+k2) dinarskom vrednošću koeficijenta utvrđenom za godinu za koju se naknada utvrđuje.

IV PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 9

Rešenje iz člana 3. stav 3. ovog Pravilnika doneće Gradsko veće.

Član 10

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca".