PRAVILNIK

O PROGRAMU OGLEDA ZA IZDAVANJE UDŽBENIKA, DRUGIH NASTAVNIH SREDSTAVA ILI UDŽBENIČKIH KOMPLETA ZA VII RAZRED OSNOVNOG OBRAZOVANJA I VASPITANJA

("Sl. glasnik RS - Prosvetni glasnik", br. 7/2009)

Član 1

Ovim pravilnikom utvrđuje se Program ogleda za izdavanje udžbenika, drugih nastavnih sredstava (priručnik, zidne karte i slike, radne sveske, zbirke zadataka, kontrolni zadaci) ili udžbeničkih kompleta za VII razred osnovnog obrazovanja i vaspitanja.

Program ogleda iz stava 1. ovog člana odštampan je uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 2

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Prosvetnom glasniku", a primenjivaće se počev od školske 2009/2010. godine.

 

PROGRAM

OGLEDA ZA IZDAVANJE UDŽBENIKA, DRUGIH NASTAVNIH SREDSTAVA ILI UDŽBENIČKIH KOMPLETA ZA VII RAZRED OSNOVNOG OBRAZOVANJA I VASPITANJA

1. Cilj ogleda

Cilj ogleda u oblasti izdavanja udžbenika, drugih nastavnih sredstava ili udžbeničkih kompleta za VII razred osnovnog obrazovanja i vaspitanja jeste:

- vrednovanje kvaliteta pripremljenih rukopisa udžbenika, drugih nastavnih sredstava ili udžbeničkih kompleta;

- provera procedure koja omogućava da više izdavača priprema i izdaje udžbenike, druga nastavna sredstva ili udžbeničke komplete za isti nastavni predmet istog razreda osnovnog obrazovanja i vaspitanja, radi obezbeđivanja kvaliteta udžbenika;

- pružanje mogućnosti nastavnicima da biraju udžbenike, druga nastavna sredstva ili udžbeničke komplete u skladu sa ciljevima obrazovanja i vaspitanja i uslovima u kojima se obrazovno-vaspitni rad ostvaruje.

2. Očekivani ishodi

Zakonom o udžbenicima i drugim nastavnim sredstvima ("Službeni glasnik RS", br. 29/93 i 62/06) uspostavljena procedura pripremanja i štampanja udžbenika biće proverena u okolnostima kad više izdavača priprema udžbenike, druga nastavna sredstva ili udžbeničke komplete za isti nastavni predmet istog razreda što treba da uputi izdavače u navedenu proceduru i ispunjavanje propisanih zahteva, kao i da doprinese kvalitativnom poboljšanju udžbenika.

Očekivani ishodi ovog ogleda jesu:

- poboljšanje kvaliteta udžbenika za VII razred osnovnog obrazovanja i vaspitanja;

- izvršen izbor udžbenika, drugih nastavnih sredstava ili udžbeničkih kompleta prema potrebama obrazovno vaspitnog procesa i mogućnostima učenika.

3. Trajanje ogleda

Ogled se ostvaruje od školske 2009/2010. godine.

4. Način i uslovi odobravanja udžbenika

Za učešće u ogledu izdavači se prijavljuju na konkurs koji raspisuje Ministarstvo prosvete (u daljem tekstu: Ministarstvo) i objavljuje u sredstvima javnog informisanja.

Izdavači koji učestvuju u ogledu dostavljaju Ministarstvu pripremljene rukopise udžbenika, drugih nastavnih sredstava ili udžbeničkih kompleta, za VII razred osnovnog obrazovanja i vaspitanja u roku utvrđenom konkursom.

Za svaki pripremljeni rukopis udžbenika, drugog nastavnog sredstva ili udžbeničkog kompleta, izdavač dostavlja zaključnu ocenu recenzentske komisije, čije članove određuje programski savet izdavača, pojedinačne ocene - recenzije i odluku programskog saveta izdavačke kuće o prihvatanju zaključne ocene recenzenata (u daljem tekstu: Recenzentska komisija).

Stručnu ocenu o rukopisu za udžbenik, druga nastavna sredstva ili udžbenički komplet daje Recenzentska komisija.

Recenzentska komisija ima najmanje tri člana, od kojih je jedan naučni radnik - stručnjak za predmet ili oblast predmeta, a ostala dva se biraju iz reda nastavnika koji izvode nastavu u školi iz tog predmeta i stručnih saradnika.

Stručnu ocenu o rukopisu za udžbenik, druga nastavna sredstva ili udžbenički komplet sa predlogom odluke, Recenzentska komisija dostavlja programskom savetu izdavača.

Programski savet izdavača predlaže ministru da odobri rukopis za izdavanje i upotrebu u školi.

Izdavač, uz predlog za odobrenje, Ministarstvu dostavlja tri primerka pripremljenih rukopisa i obrazloženje predloga koje sadrži:

- kratak prikaz rukopisa;

- mišljenje članova Recenzentske komisije da rukopis odgovara utvrđenoj koncepciji i psihofizičkom uzrastu učenika;

- pojedinačne recenzije i odluku programskog saveta izdavača.

Rukopis udžbenika, drugih nastavnih sredstava ili udžbeničkih kompleta i prateću dokumentaciju pregleda i ocenjuje komisija za ocenjivanje (u daljem tekstu: Komisija), koju za pojedine nastavne predmete imenuje ministar.

Komisija ima zadatak da:

- pregleda rukopisnu dokumentaciju i rukopise pripremljenih udžbenika, drugih nastavnih sredstava ili udžbeničkih kompleta;

- oceni pripremljene rukopise, napiše stručno mišljenje o njima i predloži ministru da odobri ili odbije davanje saglasnosti za upotrebu rukopisa u obrazovno-vaspitnom radu;

- pripremi i objavi listu odobrenih udžbenika, drugih nastavnih sredstava ili udžbeničkih kompleta.

Ministar će odobriti upotrebu udžbenika, drugih nastavnih sredstava ili udžbeničkih kompleta u oglednom periodu ako Komisija da pozitivno mišljenje i pod uslovom da izdavač, na zahtev Nacionalnog saveta nacionalne manjine, prevede i odštampa udžbenik, drugo nastavno sredstvo ili udžbenički komplet u potrebnom broju primeraka, a na osnovu opredeljenja škola. Ako izdavač ne ispuni ovaj uslov doneće se rešenje kojim se izdavaču oduzima odobrenje za upotrebu udžbenika u oglednom periodu.

Rad Komisije će se završiti u roku utvrđenom konkursom.

5. Način izbora odobrenih udžbenika, drugih nastavnih sredstava ili udžbeničkih kompleta

Na osnovu objavljene liste odobrenih udžbenika, drugih nastavnih sredstava ili udžbeničkih kompleta, nastavnici biraju udžbenike, druga nastavna sredstva ili udžbeničke komplete.

Pri izboru udžbenika, drugih nastavnih sredstava ili udžbeničkih kompleta nastavnici se rukovode stručnim zahtevima, i to:

- da je usaglašen sa nastavnim planom i programom;

- da ima jasno definisanu sadržinsku strukturu;

- da ima kvalitetne naloge (precizne, razumljive, raznovrsne);

- da daje informacije zasnovane na utvrđenim činjenicama i savremenim naučnim istraživanjima;

- da je pisan razumljivim i korektnim jezikom;

- da su sadržaji prikazani na raznovrsne načine;

- da su ilustracije u funkciji teksta i sticanja znanja;

- da je pogodan za samostalan rad;

- da doprinosi razvoju veština, sposobnosti, odnosno opštem razvoju ličnosti učenika.

Stručni organi škole (odeljenjsko veće, stručno veće za oblast predmeta i nastavničko veće) potvrđuju i zapisnički konstatuju izbor udžbenika na nivou škole. Škole u kojima se obrazovno-vaspitni rad ostvaruje na jeziku nacionalne manjine vrše izbor udžbenika, drugih nastavnih sredstava ili udžbeničkih kompleta na osnovu odobrenih primeraka na srpskom jeziku. Direktor škole obaveštava savet roditelja škole i školski odbor o izboru udžbenika, drugih nastavnih sredstava ili udžbeničkih kompleta.

O izboru udžbenika, drugih nastavnih sredstava ili udžbeničkih kompleta na jeziku nacionalne manjine škola obaveštava Nacionalni savet nacionalne manjine. Nacionalni savet nacionalne manjine obaveštava izdavačku kuću i Ministarstvo o izboru udžbenika, drugih nastavnih sredstava ili udžbeničkih kompleta. Izdavačka kuća u saradnji sa Nacionalnim savetom nacionalne manjine prevodi odobreni udžbenik, drugo nastavno sredstvo ili udžbenički komplet na jezik nacionalne manjine i štampa ga u odgovarajućem broju primeraka.

Odluku o izboru udžbenika, drugih nastavnih sredstava ili udžbeničkih kompleta škola donosi najkasnije do 25. avgusta tekuće godine za narednu školsku godinu.

6. Način finansiranja ogleda

Sredstva za sprovođenje ogleda obezbeđuju izdavači.

7. Vrednovanje i praćenje ogleda

Vrednovanje i praćenje ogleda obavlja se u skladu sa članom 93. stav 6. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja ("Službeni glasnik RS", br. 62/03, 64/03 - ispravka, 58/04, 62/04 - ispravka, 79/05 - dr. zakon i 101/05 - dr. zakon). Ogled prati i vrednuje Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja i prosvetni savetnik.

Primena udžbenika, drugih nastavnih sredstava ili udžbeničkih kompleta odobrenih na osnovu ovog pravilnika biće praćena i vrednovana tokom školske godine. Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja i prosvetni savetnici su u obavezi da u svakom tromesečju školske godine prate i vrednuju primenu udžbenika, drugih nastavnih sredstava ili udžbeničkih kompleta.

Na osnovu rezultata praćenja i vrednovanja udžbenika, drugih nastavnih sredstava ili udžbeničkih kompleta odobrenih na osnovu Pravilnika o programu ogleda za izdavanje udžbenika, drugih nastavnih sredstava ili udžbeničkih kompleta za VII razred osnovnog obrazovanja i vaspitanja, ministar prosvete će odlučiti o daljoj primeni ogleda.