ODLUKA

O AUTO-TAKSI PREVOZU PUTNIKA

("Sl. list grada Sremska Mitrovica", br. 7/2009)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Odlukom o auto-taksi prevozu (u daljem tekstu: odluka) se utvrđuju bliži uslovi za obavljanje, kao i organizacija i način obavljanja auto-taksi prevoza putnika (u daljem tekstu: taksi-prevoz) na teritoriji Grada Sremska Mitrovica i druga pitanja od značaja za obavljanje taksi-prevoza.

Član 2

Taksi-prevoz, u smislu ove odluke, je javni vanlinijski prevoz putnika za koji korisnik utvrđuje relaciju i za koji se plaća naknada koju pokaže taksimetar.

Član 3

Taksi-prevoz može obavljati preduzetnik, privredno društvo, odnosno drugo pravno lice registrovano za obavljanje te vrste prevoza (u daljem tekstu: prevoznik), koji ispunjava uslove propisane zakonom i ovom odlukom.

Taksi-vozač je fizičko lice koje upravlja taksi-vozilom za vreme obavljanja delatnosti taksi-prevoza kao preduzetnik, odnosno lice zaposleno kod preduzetnika ili u privrednom društvu, odnosno kod drugog pravnog lica (u daljem tekstu: taksi-vozač).

II USLOVI ZA OBAVLJANJE TAKSI PREVOZA

Član 4

Pored uslova propisanih zakonom, za obavljanje taksi prevoza, prevoznik mora da ispunjava i sledeće uslove:

1) da je vlasnik putničkog automobila za obavljanje taksi-prevoza putnika (u daljem tekstu: taksi-vozilo), odnosno da poseduje valjan pravni akt o pravu korišćenja putničkog automobila (ugovor o zakupu, ugovor o lizingu ili drugi pravni akt kojim se dokazuje pravo korišćenja putničkog automobila);

2) da u vozilu poseduje jednu od telekomunikacionih veza (telefon, radio stanicu i sl.);

3) da je izvršio pregled taksi-vozila kod Gradske uprave za privredu i investicije, (u daljem tekstu: Gradska uprava) što se dokazuje aktom saobraćajnog inspektora o ispunjenosti uslova propisanih zakonom i članom 10. ove odluke;

4) da taksi-vozaču, nije izrečena mera zabrane upravljanja motornim vozilom "B" kategorije;

5) da taksi-vozač poseduje lekarsko uverenje o zdravstvenoj sposobnosti II grupe za upravljanje motornim vozilom "B" kategorije, a u smislu odredbe člana 189. Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima;

6) da kontrolu tehničke ispravnosti vozila vrši svakih šest meseci i da potvrdu o tehničkoj ispravnosti vozila ima u automobilu.

Član 5

Pored uslova propisanih članom 4. ove odluke za obavljanje taksi prevoza, pravno lice mora da ispunjava i sledeće uslove:

1) da ima sedište na teritoriji Grada Sremska Mitrovica;

2) da je vozač taksi vozila u radnom odnosu kod pravnog lica i da ima položen vozački ispit za upravljanje motornim vozilom najmanje "B" kategorije, najmanje 3 godine.

Član 6

Pored uslova propisanih zakonom i članom 4. ove odluke, za obavljanje taksi prevoza, preduzetnik mora da ispunjava i sledeće uslove:

1) da ima položen vozački ispit za upravljanje motornim vozilom najmanje "B" kategorije, najmanje 3 godine;

2) da za korišćenje putničkog automobila za obavljanje taksi-prevoza ima overenu saglasnost člana porodičnog domaćinstva na koga je vozilo registrovano, ako vozilo nije u njegovom vlasništvu;

3) da je vozač taksi-vozila u radnom odnosu kod preduzetnika i da ima položen vozački ispit najmanje "B" kategorije najmanje 3 godine.

Članovima porodičnog domaćinstva iz stava 1. tačka 2. ovog člana, smatraju se bračni drug, deca i roditelji preduzetnika.

Član 7

Prevoznik ne može započeti obavljanje taksi delatnosti drugim vozilom pre nego što kod Gradske uprave izvrši pregled taksi-vozila i pribavi akt o ispunjenosti uslova propisanih zakonom i ovom odlukom, te na osnovu istog izvrši upis predmetnog taksi-vozila u Agenciji za privredne registre.

Član 8

Prevoznik je dužan da:

1) svaku promenu podataka koje sadrži taksi-legitimacija prijavi Gradskoj upravi u roku od 3 dana od dana nastanka promene;

2) svaku promenu koja se odnosi na taksi-vozilo prijavi Gradskoj upravi u roku od tri dana od dana nastale promene;

3) u roku od tri dana, od dana podnošenja zahteva za brisanje iz registra Agencije za privredne registre, Gradskoj upravi vrati taksi legitimaciju;

4) u roku od tri dana, od dana podnošenja zahteva Agenciji za privredne registre o privremenom prekidu obavljanja delatnosti taksi-prevoza, Gradskoj upravi vrati taksi-legitimaciju;

5) u roku od tri dana, po pravnosnažnosti rešenja o brisanju iz registra donetom po sili zakona, Gradskoj upravi vrati taksi-legitimaciju;

Član 9

Preduzetniku, privrednom društvu, odnosno drugom pravnom licu, prestaje važnost akta o ispunjenosti uslova za obavljanje taksi-prevoza u slučaju:

1) trajne odjave rada preduzetnika;

2) ako prestanu da postoje uslovi iz člana 4., 5. i 6. ove odluke;

3) u drugim slučajevima propisanim zakonom.

Član 10

Taksi-vozilo, pored uslova propisanih zakonom, mora da ispunjava i sledeće uslove:

1) da je registrovano kod Sekretarijata unutrašnjih poslova u Sremskoj Mitrovici osim u slučaju ugovora o lizingu;

2) da ima najmanje četvoro vrata i najviše pet sedišta uključujući i sedište vozača, kao i četvorotaktni motor;

3) da je u vozilo ugrađen taksimetar, ispravan, plombiran, baždaren i u vozilu postavljen na vidnom mestu, tako da je iznos utvrđen taksimetrom vidljiv putniku;

4) da na krovu vozila nosi oznaku "TAXI", koja pored reči taksi sadrži i skraćeni naziv firme, ispisan jednoobrazno sa obe strane;

5) da ima ispravan protivpožarni aparat sa važećim rokom upotrebe;

6) da ima ispravno grejanje, ventilaciju i unutrašnje osvetljenje;

7) da je čisto, bez oštećenja, pričvršćenih sedišta, neoštećenog tapacirunga;

8) da je važeći cenovnik usklađen sa taksimetrom i postavljen u vozilu tako da sadržaj cenovnika bude vidljiv za putnike;

9) da vozilo koje koristi alternativna goriva (tečni naftni gas) ima atest za uređaje koji omogućavaju korišćenje istih.

Tabla sa oznakom "TAXI" iz tačke 4. ovog člana mora biti visine 10-15 centimetara, dužine 40-50 centimetara i opremljena uređajem za osvetljenje.

Boja kojom je ispisan tekst na taksi tabli mora znatno da se razlikuje od boje taksi vozila.

Reklamne poruke i nalepnice mogu se lepiti samo na donjem delu zadnjih bočnih stakala, maksimalno visine 10 centimetara i to isključivo na prozirnim nalepnicama.

Član 11

Prevoznik je dužan da prilikom registracije vozila osigura putnike i prtljag.

III EVIDENCIONI BROJ I TAKSI LEGITIMACIJA

Član 12

Zahtev za izdavanje evidencionog broja i taksi-legitimacije taksi-vozila i taksi-vozača, prevoznik podnosi Gradskoj upravi.

Uz zahtev iz stava 1. ovog člana, prevoznik je dužan da priloži akt o registraciji u Registru privrednih subjekata i dokaze o ispunjenosti uslova iz člana 4., 5. i 6. ove odluke.

Ako Gradska uprava, na osnovu dokaza iz stava 2. ovog člana, utvrdi da su ispunjeni uslovi za obavljanje taksi-prevoza, donosi rešenje o određivanju evidencionog broja za taksi-vozilo i izdaje taksi-legitimaciju za taksi vozilo i za taksi-vozača.

Za taksi-vozilo kojim se obavlja taksi prevoz putnika može se odrediti jedan evidencioni broj i izdati jedna taksi legitimacija.

O dodeljenim evidencionim brojevima i izdatim taksi-legitimacijama Gradska uprava vodi evidenciju.

Evidencija iz stava 4. ovog člana sadrži: ime, prezime i prebivalište preduzetnika, odnosno naziv i sedište privrednog društva ili drugog pravnog lica, dodeljeni evidencioni broj, broj i datum izdavanja rešenja Agencije za privredne registre, broj i datum izdavanja akta o ispunjenosti uslova Gradske uprave, datum izdavanja taksi-legitimacije za taksi-vozilo i taksi-vozača, kao i sve promene podataka koje se odnose na status preduzetnika, odnosno privrednog društva ili drugog pravnog lica, kao i taksi-vozila kojima se obavlja taksi-prevoz.

Član 13

Taksi-legitimacija taksi-vozila i taksi-legitimacija taksi-vozača služe za identifikaciju preduzetnika, privrednog društva ili drugog pravnog lica, kao i vozača zaposlenog kod preduzetnika, privrednog društva ili drugog pravnog lica i isti su dužni da je pokažu na zahtev ovlašćenog lica.

Taksi-vozač je dužan, da prilikom obavljanja taksi prevoza, nosi taksi-legitimaciju taksi-vozača zakačenu na vidnom mestu (na reveru košulje, majici odnosno drugom odevnom predmetu ili okačenu oko vrata).

Član 14

Taksi-legitimacija taksi-vozila preduzetnika koji ima jednog ili više zaposlenih vozača, kao i taksi-legitimacija taksi-vozila privrednog društva ili drugog pravnog lica, sadrži sledeće podatke:

- natpis "GRAD SREMSKA MITROVICA", GRB GRADA i "TAKSI LEGITIMACIJA",

- redni broj taksi legitimacije,

- ime, prezime, naziv radnje i sedište preduzetnika, odnosno naziv i sedište privrednog društva ili drugog pravnog lica,

- registarsku oznaku, marku i tip taksi vozila,

- evidencioni broj taksi vozila,

- datum izdavanja taksi legitimacije,

- zaštitni broj obrasca i redni broj registra i

- pečat i potpis ovlašćenog lica.

Taksi legitimacija vozača zaposlenog kod preduzetnika, u privrednom društvu ili kod drugog pravnog lica sadrži:

- natpis "GRAD SREMSKA MITROVICA", GRB GRADA i "TAKSI LEGITIMACIJA",

- redni broj taksi legitimacije,

- naziv preduzetnika, preduzeća ili drugog pravnog lica kod koga je vozač zaposlen,

- ime i prezime taksi-vozača,

- fotografiju vozača,

- datum izdavanja legitimacije,

- pečat i potpis ovlašćenog lica.

Taksi legitimacija taksi-vozila preduzetnika koji ima jedno taksi-vozilo kojim sam obavlja taksi-prevoz sadrži:

- natpis "GRAD SREMSKA MITROVICA", GRB GRADA i "TAKSI LEGITIMACIJA",

- redni broj taksi-legitimacije,

- firmu preduzetnika,

- ime i prezime taksi-vozača,

- fotografiju vozača,

- registarsku oznaku, marku i tip taksi vozila,

- datum izdavanja taksi-legitimacije,

- pečat i potpis ovlašćenog lica.

Obrazac taksi-legitimacije propisuje Gradska uprava.

IV NAČIN RADA TAKSI-VOZAČA

Član 15

Taksi-vozač koristi taksi-vozilo isključivo za obavljanje delatnosti.

Taksi-vozač može koristiti taksi-vozilo za sopstvene potrebe, po uklanjanju taksi oznake sa vozila.

Član 16

Taksi-vozač može da započne taksi-prevoz:

- sa stajališta,

- na telefonski poziv,

- na zaustavljanje korisnika usluga.

Taksi-vozač koji je prvi na redu na stajalištu dužan je da na zahtev putnika obavi vožnju.

Član 17

Taksi-vozač ne može da zaustavi i parkira taksi vozilo radi prijema i prevoza putnika, na stajalištima namenjenim za javni gradski i prigradski prevoz putnika.

Član 18

Taksi-vozač je dužan da primi u vozilo svakog putnika, osim u slučajevima navedenim u članu 22. ove odluke, kao i lični prtljag putnika u granicama veličine i nosivosti prostora za prtljag.

Pod ličnim prtljagom podrazumevaju se putne torbe, koferi i sl.

Taksi-vozač nije dužan da u taksi vozilo primi prtljag putnika kojim bi se zagadilo, isprljalo ili oštetilo taksi vozilo.

Taksi vozilom mogu se uz pristanak taksi-vozača voziti i kućni ljubimci.

Član 19

Taksi-vozač je dužan da neposredno pre započinjanja vožnje sa putnikom uključi taksimetar.

Član 20

Taksi vozač je dužan da putnika preveze najkraćim putem do mesta opredeljenja ili putem koji mu putnik odredi, a u skladu sa važećim režimom saobraćaja.

Član 21

Taksi vozač je dužan da se za vreme obavljanja taksi prevoza prema putnicima ophodi sa pažnjom i predusretljivo.

Taksi vozač je dužan da za vreme obavljanja taksi prevoza bude urednog izgleda i uredno odeven, čist, obučen u duge pantalone i košulju ili majicu sa rukavima, ošišan, obrijan ili uredne i negovane brade i brkova.

Član 22

Taksi vozilom ne mogu se prevoziti:

1) dete do šest godina starosti bez pratioca;

2) lice koje je pod dejstvom alkohola ili droge i lice obolelo od zarazne bolesti;

3) lice koje svojom odećom može uprljati ili oštetiti unutrašnjost vozila;

4) posmrtni ostaci umrlog;

5) eksplozivne, lako zapaljive, otrovne, radio-aktivne, nagrizajuće i druge materije koje zbog svojih osobina mogu biti opasne po bezbednost i zdravlje ljudi ili mogu naneti drugu štetu;

6) lice arogantnog i bahatog ponašanja, kao i lice koje, iz ranijeg iskustva taksi-vozača, ne plaća naknadu za izvršenu uslugu taksi prevoza.

Član 23

Za vreme vršenja usluga taksi-prevoza, taksi-vozač kod sebe mora da ima:

1. važeću taksi-legitimaciju taksi-vozila,

2. važeću taksi-legitimaciju taksi-vozača,

3. rešenje o ispunjenosti uslova taksi-vozila za obavljanje taksi prevoza,

4. polisu osiguranja putnika i prtljaga od posledica nesrećnog slučaja u javnom prevozu koja odgovara vozilu kojim se upravlja,

5. dokaz o obaveznom socijalnom osiguranju (overene fotokopije obrazaca M-2 i M-3 A).

IV TAKSI STAJALIŠTA

Član 24

Taksi stajalište (u daljem tekstu: stajalište) je određena i uređena saobraćajna površina za organizovano obavljanje taksi-prevoza, koja ispunjava uslove za bezbedan prijem putnika i uključenje vozila u saobraćaj na kojoj nije dozvoljeno parkiranje drugih motornih vozila.

Stajališta imaju pravo da koriste svi prevoznici sa teritorije Grada Sremska Mitrovica koji su upisani u Registar.

Član 25

Stajališta mogu biti stalna i povremena.

Stalna stajališta se utvrđuju rešenjem Gradske uprave.

Povremena stajališta su određene saobraćajne površine koje se koriste za vreme održavanja pijaca, velikih sportskih i kulturnih manifestacija i značajnih skupova, a određuje ih po zahtevu, organ iz stava 2. ovog člana.

Član 26

Stajalište mora biti obeleženo vertikalnom i horizontalnom signalizacijom.

O održavanju stajališta u zimskim i letnjim uslovima, o postavljanju i održavanju vertikalne i horizontalne signalizacije na stajalištu, stara se Javno komunalno preduzeće "Komunalije" (u daljem tekstu: javno preduzeće) u skladu sa posebnom odlukom.

Član 27

Na stajalištu, taksi vozila se postavljaju prema redu dolaska i u granicama obeleženih mesta, tako da svaki prevoznik pod jednakim uslovima koristi stajalište.

Za vreme korišćenja stajališta, prevoznik je obavezan da bude u svom taksi vozilu ili pored vozila.

V NAKNADA ZA OBAVLJANJE TAKSI PREVOZA

Član 28

Za obavljenu uslugu prevoza putnik plaća naknadu, koja se utvrđuje na osnovu važećeg cenovnika i naplaćuje u iznosu koji pokaže taksimetar na mestu završetka vožnje.

Naknada sadrži:

- iznos za start vozila,

- za pređenu kilometražu,

- za prtljag,

- čekanje.

Ako putnik ima lični prtljag teži od 20 kg cenovnikom se može predvideti posebna doplata.

Putnik mora biti upoznat i saglasan sa posebnom doplatom za prtljag pre započinjanja prevoza.

Prevoznici određuju naknadu za obavljenu uslugu prevoza.

Član 29

Ako više putnika istovremeno koristi prevoz do istog mesta opredeljenja, naknada za obavljeni taksi-prevoz se deli na sve korisnike, osim ako se putnici drugačije ne dogovore.

Taksi-vozač je dužan da izda overeni račun o izvršenoj usluzi, ako posebnim propisom nije drugačije određeno.

Račun mora da sadrži iznos naplaćene naknade, broj pređenih kilometara, opis relacije na kojoj je izvršen prevoz i podatke o taksi-vozaču koji je izvršio prevoz.

Član 30

O prijemu drugih putnika u toku taksi prevoza do mesta opredeljenja odlučuje putnik koji je započeo korišćenje taksi-prevoza.

Ako putnik koji je primljen u toku taksi-prevoza nastavlja korišćenje taksi-prevoza posle mesta opredeljenja putnika koji je započeo korišćenje ovog prevoza, nastavak vožnje se smatra započinjanjem korišćenja taksi-prevoza.

Član 31

Ako taksi-vozač nije u mogućnosti da završi započeti taksi prevoz, nema pravo na naknadu.

U slučaju kvara vozila taksi-vozač je dužan završiti započeti taksi-prevoz tako što će pozvati drugo taksi-vozilo.

VI NADZOR

Član 32

Nadzor nad sprovođenjem odredaba ove odluke vrši nadležna Gradska uprava putem saobraćajnog inspektora.

Saobraćajni inspektor vrši nadzor u skladu sa ovlašćenjima utvrđenim posebnim zakonom i ovom odlukom.

Za vreme obavljanja nadzora, saobraćajni inspektor mora nositi službenu legitimaciju.

VII KAZNENE ODREDBE

Član 33

Novčanom kaznom od 5.000 do 500.000 dinara kazniće se pravno lice ako obavlja taksi-prevoz, a nije registrovan za obavljanje te vrste prevoza. (čl. 3. ove Odluke).

Za prekršaj iz prethodnog stava ovog člana, kazniće se novčanom kaznom u iznosu od 2.500 do 250.000 dinara preduzetnik.

Za prekršaj iz člana 1. ovog člana, kazniće se novčanom kaznom od 250 do 25.000 dinara odgovorno lice u pravnom licu.

Član 34

Novčanom kaznom od 5.000 do 500.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako:

1) ne ispunjava uslove za obavljanje taksi prevoza iz čl. 4. stav 1. tačka 1. do 6. i čl. 5. ove Odluke;

2) ako prevoz obavlja vozilom za koje nije, od Gradske uprave pribavio akt o ispunjenosti uslova propisanih zakonom i ovom odlukom (čl. 7.);

3) ako postupi suprotno odredbi člana 8. ove Odluke;

4) prevoz obavlja vozilom koje ne ispunjava uslove propisane ovom Odlukom (čl. 10.);

5) ne osigura putnike i prtljag (čl. 11.);

6) ako ne podnese zahtev za izdavanje evidencionog broja i taksi-legitimacije taksi-vozila i taksi-vozača (čl. 12. stav 1.);

7) ako ovlašćenom licu ne pokaže taksi-legitimaciju, odnosno ne nosi taksi legitimaciju na vidno istaknutom mestu (čl. 13.);

8) koristi taksi-vozilo za svoje potrebe, a da nije uklonio taksi oznake sa vozila (čl. 15. st. 2);

9) ako zaustavi i parkira taksi-vozilo radi prijema i prevoza putnika, na stajalištima namenjenim za javni gradski i prigradski prevoz putnika (čl. 17.);

10) odbije da obavi vožnju na zahtev putnika (čl. 18.);

11) ne uključi taksimetar (čl. 19.);

12) putnike ne preveze najkraćim putem (čl. 20.);

13) ako postupi suprotno odredbi člana 22. ove Odluke;

14) ako taksi-vozač u taksi-vozilu nema dokumentaciju propisanu članom 23. ove Odluke;

15) koristi taksi stajalište bez rasporeda (čl. 27.);

16) naplati naknadu za izvršen taksi - prevoz mimo iznosa utvrđenog taksimetrom (čl. 28. stav 1.);

17) ne izda putniku račun (čl. 29.);

18) bez saglasnosti putnika koji je započeo taksi prevoz primi u vozilo drugog putnika (čl. 30. stav 1.);

19) naplati naknadu, a nije završio započeti taksi prevoz, odnosno u slučaju kvara vozila ne završi započeti taksi prevoz (čl. 31.).

Za prekršaj iz prethodnog stava ovog člana kazniće se novčanom kaznom od 250 do 25.000 odgovorno lice u privrednom društvu, odnosno drugom pravnom licu.

Za prekršaj iz st. 1. tačke 7. do 19. ovog člana kazniće se novčanom kaznom od 250 do 25.000 dinara taksi-vozač zaposlen kod pravnog lica.

Član 35

Novčanom kaznom od 2.500 do 250.000 dinara kazniće se za prekršaj preduzetnik ako ne ispunjava uslove za obavljanje taksi prevoza iz čl. 4. i 6. ove Odluke, kao i za prekršaj iz čl. 34. st. 1. od tačke 2. do tačke 19.

Za prekršaj iz člana 34. stav 1. tačke 7. do 19., kazniće se novčanom kaznom od 250 do 25.000 dinara taksi-vozač zaposlen kod preduzetnika.

VIII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 36

Prevoznici koji su registrovani za obavljanje delatnosti taksi-prevoza pre stupanja na snagu ove odluke, dužni su da usklade svoje poslovanje sa odredbama ove odluke, u roku od 60 dana od dana početka primene odluke.

Član 37

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o auto-taksi prevozu putnika ("Službeni list Opština Srema", br. 14/02).

Član 38

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Sremska Mitrovica", a primenjivaće se od 1. novembra 2009. godine.