ZAKLJUČAK

O USVAJANJU AKCIONOG PLANA ZA SPROVOĐENJE STRATEGIJE ZA UNAPREĐIVANJE POLOŽAJA ROMA U REPUBLICI SRBIJI

("Sl. glasnik RS", br. 57/2009)

1. Usvaja se Akcioni plan za sprovođenje Strategije za unapređivanje položaja Roma u Republici Srbiji, koji je sastavni deo ovog zaključka.

2. Ovaj zaključak objaviti u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

AKCIONI PLAN
ZA SPROVOĐENJE STRATEGIJE ZA UNAPREĐIVANJE POLOŽAJA ROMA U REPUBLICI SRBIJI

Akcioni plan za sprovođenje Strategije za unapređivanje položaja Roma u Republici Srbiji (u daljem tekstu: Akcioni plan) donosi se na osnovu Strategije za unapređivanje položaja Roma u Republici Srbiji (u daljem tekstu: Strategija), koju je Vlada usvojila na sednici održanoj 9. aprila 2009. godine, i koja je zatim objavljena u ("Službenom glasniku RS", broj 27/09).

Akcioni plan se odnosi na period od 2009. do 2011. godine.

Akcioni plan se donosi u cilju sprovođenja Strategije i njime se utvrđuju:

1) mere, odnosno aktivnosti za sprovođenje Strategije;

2) institucije nadležne za sprovođenje mera, odnosno aktivnosti;

3) rokovi za sprovođenje mera, odnosno aktivnosti;

4) ukupni troškovi za sprovođenja mera, odnosno aktivnosti i izvori finansiranja.

1) Merama, odnosno aktivnostima koje su definisane u Akcionom planu operacionalizuju se preporuke i prioriteti predviđeni Strategijom, koji se odnose na unapređivanje položaja Roma u sledećim oblastima: obrazovanja, zdravstvene zaštite, zapošljavanja, obezbeđivanja odgovarajućih uslova stanovanja, izdavanja ličnih dokumenata, socijalnog osiguranja i socijalne zaštite, rodne ravnopravnosti, zabrane diskriminacije, informisanja, kulture, položaja interno raseljenih lica i povratnika po osnovu Sporazuma o readmisiji.

2) Za svaku meru, odnosno aktivnost definisane su institucije nadležne za njihovo sprovođenje, kao i partneri. Međusobna povezanost oblasti koje pokrivaju Strategija i Akcioni plan zahtevaju koordiniranu aktivnost i saradnju svih institucija kako na nivou Republike Srbije, tako i na nivou autonomnih pokrajina odnosno jedinica lokalne samouprave.

3) Za većinu mera, odnosno aktivnosti, zbog svoje složenosti, predviđeno je trajanje od 2009. do 2011. godine, odnosno za period na koji se donosi ovaj akcioni plan.

4) Sredstva za realizaciju mera i aktivnosti predviđenih ovim akcionim planom biće obezbeđena iz budžeta Republike Srbije, AP Vojvodine i jedinica lokalnih samouprava, kao i od donatora, privrednih subjekata i međunarodnih organizacija.

Za realizaciju mera Akcionog plana za 2009. godinu iz budžeta Republike Srbije za 2009. godinu, na osnovu Zakona, a posle rebalansa budžeta, obezbeđena su sredstva u iznosu od 525.853.913 dinara.

Za 2010. i 2011. godinu, za realizaciju predviđenih mera, odnosno aktivnosti predviđeno je izdvajanje 1.063.707.826,00 dinara.

Obrazovanje

Ministarstvo prosvete obezbedilo je sredstva za aktivnosti koje će biti realizovane u 2009. godini, u iznosu od 44.498.000 dinara, za realizaciju sledećih programa:

- Unapređenje i nadzor u oblasti obrazovanja

2.220.000

- Četvoročasovni pripremni predškolski program

20.000.000

- Stručno usavršavanje zaposlenih u predškolskim ustanovama

370.000

- Realizacija delatnosti osnovnog obrazovanja

1.258.000

- Stručno usavršavanje zaposlenih u osnovnim školama

370.000

- Stručno usavršavanje zaposlenih u srednjem obrazovanju

740.000

- Realizacija delatnosti visokog obrazovanja

740.000

- Individualna pomoć učenicima

5.200.000

- Individualna pomoć studentima

13.600.000

Sredstva za Unapređenje i nadzor u oblasti obrazovanja će biti korišćena za angažovanje romskih asistenata, koji imaju ulogu da u školama nadgledaju rad sa decom koja su uključena u program obrazovanja i podrazumeva saradnju između škole, roditelja i romskih organizacija. Ova sredstva obuhvataju i obuku vaspitačkog i nastavnog kadra, implementaciju specifičnih obrazovnih programa usklađenih sa obrazovnim potrebama romske dece, usavršavanje postojećih obrazovnih programa, primenu interaktivnih metoda podučavanja i učenja, kao i individualizaciju obrazovnog procesa i saradnju sa porodicom i romskom zajednicom.

Sredstva za pripremni predškolski program deo su jedinstvenog sistema obrazovanja Republike Srbije. Program predviđa podršku uključivanju dece u predškolske programe i obezbeđenje pomoći u učenju učenicima koji imaju slabije rezultate.

Stručno usavršavanje zaposlenih u predškolskim ustanovama, u osnovnim školama i srednjem obrazovanju treba da omogući nastavnom kadru da savlada znanja i veštine kojima će moći da postignu bolje rezultate u obrazovnom procesu Roma.

Realizacija delatnosti osnovnog obrazovanja je program koji treba da bude realizovan u osnovnim školama, uključuje nabavku učila i obezbeđuje kontinuirano praćenje razvoja dece i pomoć u profesionalnoj orijentaciji.

Individualna pomoć učenicima (srednje obrazovanje) odnosi se na pomoć u ishrani i smeštaju u učeničke domove, kao i dodeljivanje stipendija učenicima romske nacionalnosti.

Individualna pomoć studentima odnosi se na dodelu stipendija studentima romske nacionalnosti i smeštaja (pomoć u ishrani i stanovanju) u studentskim domovima.

Obezbeđena su i donatorska sredstva.

Uslovi stanovanja

Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja zajedno sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava realizuje deo Akcionog plana stanovanja, koji se odnosi na regulisanje imovinsko-pravnog statusa stambenih objekata u romskim naseljima, u čemu su najvažniji sledeći poslovi:

- izrada odgovarajuće planske (urbanističke) dokumentacije;

- regulisanje imovinsko-pravnog statusa stambenih objekata.

Cilj je da se poboljšaju uslovi života i stanovanja za delove jedinica lokalnih samouprava na kojima se nalaze romska naselja. Na osnovu već započetih aktivnosti u prethodnoj godini i preuzetih obaveza u ovoj oblasti, za 2009. godinu obezbeđena su sredstva u iznosu od 14.000.000 miliona dinara.

Zapošljavanje

Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja obezbedilo je sredstva za mere zapošljavanja Roma u okviru ukupno planiranih sredstava koja se prenose Nacionalnoj službi zapošljavanja za aktivne mere zapošljavanja. Realizacija Programa aktivne politike zapošljavanja Roma podrazumeva realizaciju programa dodatnog obrazovanja i obuke (pripravnici, volonteri, prekvalifikacija i dr.), što je u sklopu Programa za sticanje prve kvalifikacije za lica bez osnovnog obrazovanja i stručnih kvalifikacija i Programa prekvalifikacije i dokvalifikacije. Subvencije za samozapošljavanje obuhvataju dodelu subvencija nezaposlenim licima za samozapošljavanje i otpočinjanje sopstvenog biznisa. Subvencije za otvaranje i opremanje novih radnih mesta ostvariće se dodelom jednokratnih subvencija poslodavcima za otvaranje novih radnih mesta i podsticanje zapošljavanja rizičnih grupa. Javni radovi podrazumevaju angažovanje nezaposlenih lica na određeno vreme u javnim radovima. Za podsticanje zapošljavanja Roma za 2009. godinu obezbeđena su sredstva u iznosu od 255.000.000 dinara, i to za:

- Dodatno obrazovanje i obuku za oko 1000 lica

65.000.000

- Subvencije za samozapošljavanje za oko 500 lica

65.000.000

- Subvencije za otvaranje i opremanje novih radnih mesta za oko 500 lica

75.000.000

- Javni radovi za oko 500 lica

50.000.000

Raseljena lica

Komesarijat za izbeglice zbrinjava u kolektivne centre izbeglice i interno raseljena lica, među kojima je veliki broj Roma. Iako se ne vodi posebna evidencija o nacionalnoj pripadnosti lica koja se smeštaju u kolektivne centre, procenjuje se da je od ukupno 6.370 lica koja su smeštena u kolektivne centre, 1200 lica romske nacionalnosti, što je približno 20%. U 2009. godini finansiranje će obuhvatiti usluge smeštaja, ishrane i grejanja izbeglih i raseljenih Roma u visini od 150.000.000 dinara.

Povratak po osnovu sporazuma o readmisiji

U okviru ukupno planiranih sredstava, za unapređenje položaja Roma planirana su kod nadležnih ministarstava i početna sredstva za readmisiju. Imajući u vidu da u narednom periodu ovom problemu treba posvetiti posebnu pažnju, kako u okviru novih mera za prihvatanje ovih lica, tako i u okviru dogovora sa zemljama iz kojih se vraćaju lica u pogledu pomoći i drugih pogodnosti koje treba da ostvare povratnici, verovatno će sredstva za ove potrebe biti veća i u budžetu Republike Srbije.

Lični dokumenti

Ministarstvo unutrašnjih poslova je obezbedilo sredstva za poslove ličnih dokumenata i readmisije u okviru sredstava za redovnu delatnost tog ministarstva i nisu posebno alocirana za Rome.

Socijalno osiguranje i socijalna zaštita

Ministarstvo rada i socijalne politike razvija posebne preventivne programe podrške romskim porodicama, pre svega ženama i deci.

Za unapređenje položaja Roma obezbeđena su sredstva u iznosu od 7.000.000 dinara, i to:

- transferi ostalim nivoima vlasti

5.000.000

- donacije nevladinim organizacijama

2.000.000

Ministarstvo za Kosovo i Metohiju

Procenjuje se na osnovu dosadašnje dinamike, da će oko 10% od ukupno obezbeđenih sredstava u budžetu za pomoć porodicama povratnika, porodicama kidnapovanih i nestalih lica i za jednokratne novčane pomoći stanovništvu na Kosovu i Metohiji, Romima biti dodeljeno 2.500.000 dinara. Računa se i na donatorska sredstva za povratak i zbrinjavanje romskih porodica.

Zdravstvena zaštita

Ministarstvo zdravlja, na Glavnom programu - 1802 - Preventivna zdravstvena zaštita, na Programu 01802-08 "Unapređenje zdravlja posebnih grupacija stanovništva", Projekat 01 "Implementacija plana o zdravstvenoj zaštiti Roma", obezbeđen je iznos od 18.5000.000 dinara za potrebe romskih medijatora i druge programe iz Akcionog plana. Obezbeđena su i donatorska sredstva.

Položaj žena

Sredstva za sprovođenje Akcionog plana obezbeđena su u okviru ukupnih sredstava za unapređivanje položaja Roma, kod Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, Ministarstva rada i socijalne politike, Ministarstva zdravlja, Ministarstva kulture i drugih ministarstava nadležnih za sprovođenje i praćenje ove aktivnosti.

Informisanje

Ministarstvo kulture za 2009. godinu obezbedilo je sredstva za unapređivanje informisanja u iznosu od 12.155.913 dinara, i to:

- za programske sadržaje medija značajnih za unapređenje informisanja na romskom jeziku i informisanja romske populacije, kao i jačanje potencijala romskih medija

5.000.000

- za projekte u cilju profesionalizacije u oblasti informisanja

2.436.000

- za izdavanje mesečnog lista na romskom jeziku "Romano Nevipe" na godišnjem nivou

4.719.913

Kultura

Ministarstvo kulture u budžetu za 2009. godinu na ekonomskoj klasifikaciji 424 - Specijalizovane usluge - za unapređenje kulturnog stvaralaštva Roma, opredelilo je sredstva zbirno izdvojena za realizaciju redovnog Konkursa za stvaralaštvo nacionalnih manjina.

Političko učešće i predstavljanje

Sredstva za ove aktivnosti nisu posebno planirana u okviru budžeta Republike Srbije.

Diskriminacija

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava obezbedilo je sredstva za 2009. godinu za aktivnosti predsedavanja Srbije "Dekadom inkluzije Roma 2005-2015", kao i za sprovođenje mera iz akcionog plana u oblastima stanovanja i obrazovanja u ukupnom iznosu od 22.200.000 dinara. Obezbeđena su i na donatorska sredstva.

Skraćenice

AP

Akcioni plan

APV

Autonomna pokrajina Vojvodina

Više i visokoškolsko obrazovanje

CPM

Centar za prava manjina

DZ

Domovi zdravlja

Dev Info

Tehnologija baze podataka za praćenje razvoja ljudskih resursa

EIS

Jedinstven informacioni sistem u obrazovanju

ZVKOV

Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja

ZU

Zdravstvene ustanove

ZUOV

Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja

IK

Institucije kulture

IOM

Međunarodna organizacija za migracije

INDOK

Informaciono dokumentaciona služba

INS

Inspekcijske i nadzorne službe

IPA

Instrument pretpristupne pomoći (Pre Accession Instrument)

IRL

Interno raseljena lica

JLS

Jedinice lokalne samouprave

JMBG

Jedinstveni matični broj građana

KiM

Kosovo i Metohija

KPD

Konvencija o pravima deteta

MIRS

Komesarijat za izbeglice Republike Srbije

LPA

Lokalni plan akcije

LD

Liga za Dekadu

LDOLD

Liga za Dekadu odbor za lična dokumenta

LDOO

Liga za Dekadu odbor za obrazovanje

LZ

Lokalna zajednica

MERR

Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja

MZ

Mesna zajednica

MK

Ministarstvo kulture

MLJMP

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

MŽSPP

Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja

MOS

Ministarstvo omladine i sporta

MP

Ministarstvo prosvete

M pravde

Ministarstvo pravde

MRSP

Ministarstvo rada i socijalne politike

MUP

Ministarstvo unutrašnjih poslova

MF

Ministarstvo finansija

NZS

Nacionalna služba za zapošljavanje

NIS

Nadzorne i inspekcijske službe

NPA

Nacionalni plan akcije

NPS

Nacionalni prosvetni savet

NS

Narodna skupština

NSM

Nacionalna strategija za mlade

NSRNM

Nacionalni savet romske nacionalne manjine

NUNS

Nezavisno udruženje novinara Srbije

OEBS

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju

OO

Obrazovanje odraslih

OU

Obrazovne ustanove

Osnovnoškolsko obrazovanje

PKF

Pedagoški kolegijum fakulteta

PU

Predškolske ustanove

RA

Romski asistenti

RAR

Republička agencija za reciklažu

RZZO

Republički zavod za zdravstveno osiguranje

RGZ

Republički geodetski zavod

RPK

Regionalna privredna komora

RK

Romski koordinatori

RRA

Republička radio-difuzna agencija

RS

Republike Srbije

RTS

Radio televizija Srbija

RUG

Romska UG

SI

Stručne institucije

SE

Savet Evrope

SoR

Sporazum o readmisiji

SZO

Svetska zdravstvena organizacija

SPN

Stručno-pedagoški nadzor

SSS

Strategija za smanjenje siromaštva

SUPRSDR

Savet za unapređenje položaja Roma i sprovođenje Dekade Roma

SU

Strukovna udruženja

Srednješkolsko obrazovanje

UG

Udruženja građana

UNDP

United Nations Development Programme, Razvojni program UN

UNICEF

United Nations International Chidren Fund - Međunarodni fond za decu Ujedinjenih nacija

UNS

Udruženje novinara Srbije

UNFPA

United Nations Population Fund - Populacioni fond Ujedinjenih nacija

UNHABITAT

United Nations Human Settlements Programme - Program za stanovanje Ujedinjenih nacija

UNHCR

United Nations High Commissioner for Refugees - Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbeglice

CSR

Centar za socijalni rad

CUPS

Centar za unapređivanje pravnih studija

ŠOO

Škole za obrazovanje odraslih

ŠRP

Školsko razvojno planiranje

ŠU

Školske uprave

 

II MERE I AKTIVNOSTI ZA SPROVOĐENJE STRATEGIJE

 

1. OBRAZOVANJE

Cilj

Mere i aktivnosti

Indikatori

Nosioci

Monitoring

Podaci/

Dostupnost i potrebe

Veza sa srodnim temama

Vremenski rok

Nadležna institucija

Partneri

1. Uključivanje Roma u obrazovni sistem i obezbeđivanje kontinuiteta u obrazovanju

1.1. Stvaranje sistemskih uslova:

1.1.1. Osnaživanje struktura MP i partnera

a) podizanje stručnih kompetencija prosvetnih savetnika u oblasti unapređivanja obrazovanja Roma

Osnažene strukture, povećan broj ljudi koji se u svojim redovnim aktivnostima bave i unapređivanjem obrazovanja Roma.

Realizovane stručne obuke zaposlenih u pojedinim sektorima MP u oblasti unapređivanja obrazovanja Roma.

Formirana RG za koordinaciju aktivnosti za sprovođenje AP-a za obrazovanje.

Uspostavljeni mehanizmi saradnje između MP i partnera.

MP

NPS

UG

ZUOV

ZVKOV

MLJMP

MF

MRSP

MOSP

PSO

RZS

NSRNM

UG

SUPRSDR

Pregled stručnjaka koji se bave obrazovanjem Roma

COP - baza podataka istraživača i eksperata

 

2009-2011.

b) izrada operativnih planova rada na osnovu AP kako bi se obezbedila održivost realizacije utvrđenih ciljeva i mera

v) uspostavljanje kontinuirane saradnje između MP, stručnih institucija i resornih ministarstava

 

1.1.2. Uspostavljanje sistema za praćenje i redovno izveštavanje o stepenu i kvalitetu obrazovanja Roma na svim nivoima

a) analiza programa i njihovih efekata (neformalnog i formalnog obrazovanja) i osposobljenosti stručnjaka u obrazovanju

Analiza i definisanje uloge aktera koji se bave obrazovanjem Roma na nacionalnom i lokalnom nivou.

Izrađeno stručno uputstvo za praćenje i izveštavanje na svim nivoima.

Primenjeno uputstvo u svim sektorima MP i u mesečnim izveštajima ŠU.

Publikovanje redovnih izveštaja na osnovu uputstva.

MP

ŠU

RG

UG

ZUOV

ZVKOV

JLS

NSRNM

UG

PI

SPN

Redovni izveštaji, evaluacije

Akcioni planovi drugih oblasti

2009-2011.

b) definisanje uloga aktera u prikupljanju podataka o obrazovanju Roma na nacionalnom i lokalnom nivou

v) izrada stručnog uputstva za praćenje i izveštavanje na svim nivoima

 

 

g) primena stručnog uputstva za praćenje i izveštavanje na svim nivoima

 

 

 

 

 

 

 

 

1.1.3. Proširenje EIS-a elementima relevantnim za obrazovanje Roma na svim nivoima

a) dorađivanje novih modula koji su relevantni za obrazovanje Roma u EIS-u

Izrađeni novi moduli u EISu.

Izrađeno uputstvo za prikupljanje i ažuriranje podataka za ŠU i škole.

Izrađen Vodič za prikupljanje i ažuriranje podataka na terenu za ostale aktere. Pravilnik usvojen.

Publikovanje redovnih izveštaja.

MP

ŠU

MLJMP

MF

MRSP

MOS

MZ

JLS

PSO

NSRNM

UG

Podaci

MP

NSRNM

JLS

Akcioni planovi drugih oblasti

SSS

Nacionalni plan akcije za decu

2009-2011.

b) izrada uputstava za prikupljanje i ažuriranje podataka za ŠU i škole (izrada pravilnika o ulozi škola u evidentiranju dece izvan sistema i njihovom uključivanju u sistem)

v) izrada vodiča za prikupljanje i ažuriranje podataka na terenu za ostale aktere (CSR, RA, lokalni RK, patronažne službe, lokalni inkluzivni timovi, UG, lokalni timovi NPA
g) izrada pravilnika o korišćenju i zaštiti informacija

 

1.1.4. Sprovođenje preporuka i zaključaka Saveta za unapređenje položaja Roma, koje se odnose na implementaciju APa

a) izrada analize preporuka i plana za njihovu primenu

Analiza preporuka i plan primene

Izrađeni i publikovani godišnji izveštaj o sprovođenju AP-a uključujući i finansijski izveštaj na nacionalnom i lokalnom nivou.

Godišnji izveštaji usvojeni od strane Vlade i nadležnih organa jedinica lokalne samouprave.

MP

NSRNM

SPD

SUPRSDR

NSRNM

UG

PI

Podaci nadležnih ministarstava

SSS

LPA za decu

2009-2011.

b) izrada godišnjeg izveštaja o sprovođenju AP-a

 

1.1.5. Izrada lokalnih strategija za unapređivanje obrazovanja Roma i LPA za njihovu realizaciju

a) analiza lokalnih planova razvoja i identifikovanje mera za unapređenje obrazovanja Roma (lokalni budžet predviđa podršku realizaciji planiranih aktivnosti):
- analiza stanja na osnovu izrađenih kriterijuma
- analiza potreba svih partnera u LZ koji se bave obrazovanjem Roma

Broj izrađenih, budžetiranih i sprovedenih lokalnih strategija i AP.

Postavljeni indikatori (jednaka dostupnost kvalitetnom obrazovanju za Rome) se prate kroz DevInfo.

MP

ŠU

JLS

JLS

UG

SI

CSR

IK

DZ

Timovi za sprovođenje LPA

MP - PI

NSRNM

Odbor za obrazovanje LD

Baza podataka o lokalnim strategijama opština i gradova

Zdravlje, zapošljavanje

Socijalna politika

SSS

Akcioni planovi za decu

NSM

Lokalni AP za mlade

2009-2011.

b) redefinisanje postojećih lokalnih strategija i LPA u skladu sa APom

 

 

v) izrada lokalnih strategija i AP u jedinicama lokalne samouprave

 

 

 

 

 

 

 

 

1.1.6. Stvaranje sistemskih uslova za obrazovanje dece koja nisu u sistemu obrazovanja i vaspitanja:

- dece koja su izašla iz sistema
- prerasli osnovci
- obrazovanje mladih i odraslih Roma
- neregistrovane dece
- dece povratnika/deportovanih

a) prikupljanje i analiza podataka o deci koja nisu u sistemu obrazovanja i vaspitanja

Uspostavljeni mehanizmi i uslovi za obrazovanje dece koja nisu u sistemu.

Povezani programi formalnog i neformalnog obrazovanja (priznati programi UG koji imaju odgovarajuću pedagošku podršku i kontrolu).

Usvojeni odgovarajući propisi.

Broj dece i mladih koji su nastavili obrazovanje.

MP

PSO

RZS

MLJMP

NS

ZUOV

NSRNM

INS

Odbor za obrazovanje LD

Pilot programi UG

Iskustva obrazovnih ustanova

Iskustva zemalja u regionu

Zdravlje

Zapošljavanje

Socijalna politika

Strategija smanjivanja siromaštva

NSM

NPA za decu

2009-2011.

b) analiziranje efekata dosadašnjih programa MP i UG u ovoj oblasti i zakonskih propisa

v) izrada izmena i dopuna zakonskih propisa

g) obezbeđivanje dosledne primene zakonskih propisa

 

1.2. Obezbeđivanje zakonskih propisa za nesegregisano uključivanje i kontinuirano školovanje

1.2.1. Izrada propisa/instrumenata i uspostavljanje mehanizama nadzora za obezbeđivanje (i sankcionisanje nesprovođenja)

a) ravnopravna zastupljenost i dece do 5,5 g. u celodnevnim predškolskim programima

a,b,v,g) Usvojeni odgovarajući propisi.

Obezbeđeni mehanizmi praćenja.

Primenjene mere afimativne akcije: broj dece

Broj dece (stopa uvećanja) koja se upisuju i broj dece koja ostaju u školi i nastavljaju školu (broj godina, koliko godina ostaju u sistemu).

Uspostavljen sistem informisanja svih interesnih grupa.

MP

MF

JLS

JLS

ŠU

PU

UG

NSRS

PSO

NSRNM

UG

PI

Zvanična statistika

DevInfo

Baze podataka UG

Analiza zakonodavstva

Socijalna zaštita

Zdravstvo

Obrazovanje

Zapošljavanje

2009-2011.

b) uključivanje dece koja nisu pohađala vrtić u redovne grupe najmanje godinu dana pre polaska u školu primenom mera afirmativne akcije

v) Dosledno sprovođenje zakonskih mera za obavezno školovanje (upisivanje i redovno pohađanje, proširivanje neophodne dokumentacije zvaničnim statističkim podacima iz lokalne uprave) - lična dokumenta da bi deca bila prijavljena

g) dosledno sprovođenje zakonskih mera za dostupnost "druge obrazovne šanse" mladim odraslim Romima

 

 

d) uspostaviti sistem informisanja institucija i predstavnika interesnih grupa o donetim propisima: kampanje, obaveštavanje, medijska saopštenja

 

 

 

 

 

 

 

 

1.2.2. Izrada propisa kojima se uređuje upis u školu

a) izrada sistema (kriterijuma, instrumenata i procedura) za relevantnu procenu spremnosti za polazak u školu

Ispitani uzroci neuspeha dece (u dosadašnjim procedurama upisa u školu (uslovi, procedure zadavanja instrumenata, prepreke, način tumačenja rezultata).

Postoji sistem (definisani kriterijumi, postoje instrumenti).

Postoje privremeni propisi i mehanizmi nadzora.

Usvojen propis kojim se reguliše status preraslih osnovaca.

Usvojeni propisi i stručna uputstva.

MP

UG

ZUOV

ZVKOV

ŠU

UG

SI (fakulteti, instituti)

ZVKOV

PI

NSRNM

NSRS

Iskustva zemalja u regionu

Rezultati istraživanja u našim školama

Zdravstvo

Socijalna zaštita

2009-2010.

b) izrada propisa za upis, do uspostavljanja sistema relevantne procene spremnosti za polazak u osnovnu školu (preporuka za korišćenje rezultata procene spremnosti za polazak u školu, kao osnove za planiranje i organizovanje rada u školi)

v) izrada propisa kojim se reguliše status preraslih osnovaca za integrisanje u odgovarajući obrazovni nivo (odgovarajući razred)

g) izrada propisa i stručnih uputstava kojima se uređuju načini i kriterijumi za rekategorizaciju dece prvog obrazovnog ciklusa

 

1.2.3. Obezbeđivanje propisa kojima se uređuje primena mera afirmativne akcije

a) upis u PU, OŠ i SS

upis na više škole i fakultete (sa posebnim osvrtom na policijske i vojne akademije) stipendije i krediti

Smeštaj u internate i studentske domove

Akreditacije programa za profesionalni razvoj nastavnika i stručnih službi

Izraditi studiju analiza dosadašnjih afirmativnih akcija

Usvojeni propisi kojim se uređuju kriterijumi, mehanizmi i način sprovođenja mera afirmativnih akcija.

Uspostavljeni mehanizmi nadzora i praćenja.

Broj učenika koji su završili školu ili fakultet.

Broj akreditovanih programa za profesionalni razvoj nastavnika u oblasti unapređivanja obrazovanja romske dece.

MP

NSRNM

ZUOV

ZVKOV

ŠU

JLS

MLJMP

PSO

MLJMP

NSRNM

UG i njihove mreže

Primeri dobre prakse

Podaci UG u saradnji sa školskim upravama na realizaciji projekata

Ostale prioritetne oblasti

2009-2010.

 

1.2.4. Usvajanje propisa kojima se obezbeđuje da ustanove na PŠ i OŠ nivou razvojnim planom, godišnjim programom rada, školskim programima i godišnjim izveštajima planiraju i sprovode posebne aktivnosti (koje se odnose na rad sa decom iz osetljivih grupa) usmerene na podizanje kvaliteta obrazovnog procesa

a) izraditi i usvojiti propise

Razvojni planovi, Godišnji programi i Školski programi ustanova sadrže posebne aktivnosti za unapređivanje obrazovanja romske dece i podizanje kvaliteta obrazovnog procesa.

Izrađena uputstva i smernica za ustanove.

Izrađen pravilnik o nagrađivanju škola i nastavnika koji postižu rezultate sa decom iz marginalizovanih grupa.

Uspostavljeni mehanizmi nadzora.

MP

ŠU

RUG

JLS

RUG

JLS

PI

SPN

Primeri dobre prakse u školama

Izveštaji o sprovođenju programa

Škola po meri deteta

Izveštaji škola o sprovođenju AP

Izveštaji IS.

Dokumentacija obrazovnih ustanova

Nadzor nad OU

2009-2011.

b) izraditi smernice i uputstva za ustanove

v) obezbediti nadzor sprovođenja propisa

d) sankcionisanje nesprovođenja posebnih aktivnosti

 

1.2.5. Uvođenje asistenata za podršku romskoj deci u PŠ i OŠ obrazovanju - saradnik u obrazovno-vaspitnom radu

a) izmena zakona i pravilnika kojima se uređuje status saradnika u obrazovno-vaspitnom radu u predškolskim ustanovama i osnovnim školama (Uneti izmene u Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja koje se odnose na

Regulisan status saradnika u obrazovno-vaspitnom radu u predškolskim ustanovama i osnovnim školama: zapošljavanje, opis posla, prava i odgovornosti.

Usvojeni relevantni propisi (kriterijumi i procedure) za izdavanje

MP

ZUOV

ŠU

JLS

PSO

NSRNM

NIS

Iskustva zemalja u regionu

Tekući projekti

Zapošljavanje

Socijalna zaštita

2009-2010.

 

 

nastavnike, vaspitače i stručne saradnike (čl. od 107 do 114), Zakon o predškolskom obrazovanju i vaspitanju i Zakon o osnovnoj školi)

sertifikata vaspitača i nastavnika - saradnika u obrazovno-vaspitnom radu, obučenih za rad sa romskom decom, mladima i odraslim Romima koji se dalje obrazuju.

Uspostavljeni mehanizmi nadzora.

Broj škola u kojima rade saradnici u obrazovno-vaspitnom radu.

Broj saradnika

 

 

 

 

 

 

b) izraditi i usvojiti pravilnike koji uređuju status saradnika u obrazovno-vaspitnom radu u predškolskim ustanovama i osnovnim školama

 

1.2.6. Izrada izmena i dopuna:

a) nastavnih planova i programa za pojedine obrazovne potrebe romske dece i mladih: (funkcionalno osnovno obrazovanje mladih, romski jezik i kultura, program pripreme mladih i odraslih za dostizanje standarda osnovnog obrazovanja, modularni programi stručnog obrazovanja za potrebe tržišta rada....)

b) vannastavnih programa (na osnovu postojeće dobre prakse)

 

Analiza (uspostavljeni kriterijumi i procedure) postojeće prakse, selekcija primera dobre prakse.

Usvojeni predlozi planova i programi kao i izmene i dopune postojećih programa.

MP

NPS

ZUOV

ZVKOV

Stručna društva

NSZ

NPS

NSRNM

Pilot programi

UG

Evaluacije pilot programa

Izveštaji iz škola

Zapošljavanje

Obrazovanje odraslih

Kultura

2009-2010.

 

1.2.7. Obezbeđivanje propisa u oblasti stručno-pedagoškog nadzora, za obavezno korišćenje indikatora kvaliteta rada ustanova u procesu pružanja podrške razvoju antidiskriminativne kulture u obrazovno-vaspitnim ustanovama

a) dopuna Pravilnika o stručno-pedagoškom nadzoru

Dopunjen Pravilnik o SPN.

Prosvetni savetnici edukovani i pripremljeni za primenu dopunjenog Pravilnika SPN.

Utvrđene procedure o SPN koje obuhvataju razvoj antidiskriminativne kulture u ustanovama.

Analiza izveštaja o sprovedenom stručno-pedagoškom i inspekcijskom nadzoru iz ŠU.

MP

ŠU

Škole

PU

RA

 

Pregled obrazovnih ustanova koje pohađaju Romi

Primeri dobre prakse: izveštaji SPN i prosvetne inspekcije

Iskustva drugih i zemalja u regionu

2009-2011.

b) izrada preporuka za školske uprave

v) obuka prosvetnih savetnika za procese inkluzije

g) razvijanje i uspostavljanje mehanizama godišnjeg praćenja stanja u obrazovno-vaspitnim ustanovama

d) sprovođenje pojačanog stručno-pedagoškog nadzora prema potrebi

đ) sprovođenje pojačanog inspekcijskog nadzora prema potrebi

 

1.3. Priprema obrazovnih institucija za uključivanje Roma u obrazovanje uz sistematsku podršku MP

a) pregled stanja na nacionalnom i lokalnom nivou

Uspostavljen mehanizam za podršku.

Definisan status i finansiranja.

Obezbeđeni

MP -

Sektor za učenički standard

MF

NSRNM

MLJMP

MF

SSS

Socijalna zaštita

Zdravstvo

Zapošljavanje

NSM

2009-2011.

 

1.3.1. Formiranje posebnog mehanizma za podršku ustanovama za unapređivanje dostupnosti obrazovanja marginalizovanih grupa

b) formiranje fondova na nivou ustanova i prikupljanje sredstava

mehanizmi praćenja obuhvaćenih ustanova.

Publikovanje redovnih izveštaja i preporuka.

 

 

 

 

 

 

 

1.3.2. Redovno prikupljanje i ažuriranje podataka o zdravstvenom, socio-ekonomskom i materijalnom statusu porodica, u saradnji sa centrima za socijalni rad, saradnicima u obrazovno-vaspitnom radu, lokalnim romskim koordinatorima, patronažnim službama doma zdravlja, lokalnim inkluzivnim timovima, udruženjima građana, lokalnim timovima NPA

 

Uspostavljen i protokoli o saradnji

Praksa korišćenja uputstava i Vodič za prikupljanje i ažuriranje podataka

Formirane baze podataka koje se redovno ažuriraju

MP

ŠU

Škole

PU

UG

JLS

DZ

RZS

UG

NSRNM

DevInfo-JLS

Izveštaji RZS

Opštinski godišnjaci

Zdravstvo

Socijalna zaštita

Zvanična statistika

2009-2011.

 

1.3.3. Podrška ustanovama: planiranje i implementacija posebnih aktivnosti za uključivanje i unapređivanje kvaliteta obrazovanja romske dece u okviru razvojnog plana, godišnjih programa rada ustanova i školskih programa U PU, OŠ i SŠ

a) obuka upravnog i stručnog kadra u ustanovama za inkluzivni pristup i programiranje rada

Broj edukovanog kadra.

Broj ustanova sa usvojenim akcionim planovima u kojima su ugrađene posebne aktivnosti.

Izrađene mini studije o proceni kvaliteta akcionih planova.

Izrađeni izveštaji o sprovedenim aktivnostima što će biti osnova za dalje planiranje.

Broj finansijski podržanih ustanova.

Utvrđeni materijalni i ljudski resursi neophodni za realizaciju posebnih aktivnosti.

MP

ŠU

Škole

PU

ZUOV

ZVKOV

UG

JLS

UG

SPN

Pregled ustanova koje pohađaju Romi

Primeri dobre prakse u ustanovama koje su bile uključene u projekte

Izveštaji o sprovođenju programa "Škola po meri deteta"

ŠRP

2009-2011.

b) izrada akcionih planova sa posebnim aktivnostima u ustanovama kao sastavnih delova razvojnog plana i Godišnjeg programa rada

v) stručna pomoć u realizaciji posebnih aktivnosti

g) materijalna podrška (opremanje, finansijska sredstva za aktivnosti)

d) analiza resursa na nivou ustanove, ŠU i MP

 

1.3.4. Identifikovanje i nagrađivanje ustanova koje postižu najbolje rezultate u radu sa romskom decom u skladu sa Pravilnikom o nagrađivanju PU, OŠ i SŠ

a) ustanovljeni kriterijumi za nagrađivanje

Izrađeni kriterijumi za nagrađivanje.

Broj nagrađenih ustanova i nastavnika.

MP

NPS

PSO

NSRNM

Pregled ustanova koje pohađaju romska deca

Zakonski propisi

2009-2011.

 

1.4. Uključivanje Roma u obrazovanje i podrška za kontinuirano školovanje
1.4.1.
Podrška većem uključivanju dece u predškolske programe (celodnevne programe - do pet i po godina; programe za decu do tri godine i majke)

a) institucijalizovan dijalog MP i UG

Analiza obuhvata romske dece PPP.

Analiza sa preporukama.

Ustanovljeni mehanizmi i definisane procedure za potpuni obuhvat.

Broj dece koja su uključena u obrazovanje (kvartalni izveštaji po unapred pripremljenom instrumentu).

Broj učesnika u kampanjama u lokalnim zajednicama.

Predstavnici romskih zajednica informisani o mogućnostima uključivanja dece u obrazovni sistem.

MP

UG

JLS

UG

Mediji

CSR

MLJMP

NSRNM

UG

DevInfo

Izveštaji iz PU

Lokalni statistički godišnjaci

RZS

Socijalna zaštita

Zdravstvo

Kultura

2009-2011.

b) kampanje u romskoj zajednici

v) kampanje u prosvetnoj i široj zajednici

g) povezivanje institucija i UG na lokalnom nivou

 

1.4.2. Uključivanje celokupne populacije romske dece/mladih u obavezni predškolski program, osnovno, srednje i visoko obrazovanje

a) institucijalizovan dijalog MP i UG

Analiza obuhvata romske dece i mladih.

Analiza sa preporukama. Ustanovljeni mehanizmi i definisane procedure za potpuni obuhvat dece i mladih.

Broj dece i mladih koja su uključeni u obrazovanje (kvartalni izveštaji po unapred pripremljenom instrumentu).

Broj učesnika u kampanjama u lokalnim zajednicama

Predstavnici romskih zajednica informisani o mogućnostima uključivanja dece i mladih u obrazovni sistem

MP

UG

JLS

Mediji

CSR

MLJMP

NSRNM

UG

DevInfo

Izveštaji iz PU

Lokalni statistički godišnjaci

RZS

Socijalna zaštita

Zdravstvo

Kultura

2009-2011.

a) kampanje u romskoj zajednici

v) kampanje u prosvetnoj i široj zajednici

g) povezivanje institucija i UG na lokalnom nivou

 

1.4.3. Podrška premeštanju ili uključivanju dece iz specijalnih škola u redovne osnovne škole

a) izrada mehanizama i procedura za uključivanje dece iz specijalnih u redovne škole

Izrađena studija o obuhvatu romske dece u specijalnim školama i odeljenjima za učenike sa teškoćama u razvoju.

Izrađeni mehanizmi i procedure za uključivanje u redovne škole.

Pripremljen nastavni kadar.

MP

ŠU

UG

ZUOV

NSRNM

PI

Podaci specijalnih škola

Podaci JLS

Zdravstvo

Socijalna zaštita

2009-2011.

 

1.4.4. Obezbeđivanje materijalne podrške romskoj deci i mladima u PU, OŠ, SŠ i VŠ

a) u celodnevnim predškolskim programima: užina, pribor (radni materijal) prevoz, vannastavne aktivnosti

Obezbeđena materijalna podrška za uključivanje dece i mladih u obrazovni sistem i kontinuirano školovanje.

Broj mladih koji koriste stipendije za završavanje programa FOOO.

MP

JLS

MF

NSZ

UG

PSO

Institut za andragogiju

NSRNM

UG i njihove mreže

CSR

Socijalni status porodica

Baze podataka UG

Podaci filijala NSZ

Socijalna zaštita

Zapošljavanje

2009-2011.

b) u osnovnoj školi: - užina, udžbenici, školski pribor, opreme, vannastavne aktivnosti, prevoz, celodnevna nastava (boravak)

 

 

v) u srednjim školama: udžbenici, školski pribor, oprema, vannastavne aktivnosti, prevoz, mentorska podrška, stipendije i krediti

 

 

 

 

 

 

 

 

 

g) u visokoškolskim ustanovama: - smeštaj u učeničkim i studentskim domovima, stipendije i krediti, mentorska podrška

 

 

 

 

 

 

 

 

1.4.5. Obrazovanje i obučavanje mladih bez završenog osnovnog obrazovanja

Obezbediti putem sistema stipendiranja povratak u program funkcionalnog osnovnog obrazovanja (FOOO)

Broj mladih koji koriste vaučer za završavanje programa FOOO.

MP

JLS

NZS

MF

UG

PSO

Institut za andragogiju

NSRNM

UG i njihove mreže

CSR

Baze podataka UG

Podaci filijala NZS

Socijalna zaštita

Zapošljavanje

2009-2011.

 

1.4.6. Uključivanje asistenata za podršku romskoj deci u obrazovanju - saradnik u obrazovno-vaspitnom radu, u nastavni proces

a) procena potreba za asistentima u obrazovnom sistemu

Analiza potreba

Izrađeni kriterijumi za selekciju škola.

Broj odabranih škola.

Analiza uključivanja asistenata.

Unapređen opis posla.

Izrađen priručnik.

MP

JLS

OEBS

UG

PSO

NSRNM

UG

Podaci i iskustva iz škola u kojima su bili angažovani asistenti

Realizovani projekti

Podaci UG

NSM

Socijalna zaštita

Zapošljavanje

2009-2011.

b) izrada kriterijuma za selekciju škola

v) analiza uključivanja asistenata i unapređenje procedura za uključivanje asistenata u obrazovne institucije

g) analiza i unapređenje postojećeg opisa posla asistenta i izveštavanja

d) izrada priručnika za uključivanje asistenata u obrazovno-vaspitni proces

 

1.4.7. Obezbediti pomoć u učenju učenicima koji imaju slabija postignuća u OŠ i SŠ

a) izraditi u okviru školskih programa i godišnjeg programa rada posebne programe podrške:

- pojačana dopunska nastava

- pripreme za polaganje završnog ispita

- pripreme za polaganje maturskog ispita

- pripreme za polaganje kvalifikacionog ispita

- pripreme za polaganje razrednih ispita

Broj dece koja pohađaju neki od ovih oblika pomoći.

Stepen poboljšanja školskih postignuća.

Broj uspostavljenih funkcionalnih veza škola i UG u ovim programima.

MP

ŠU i škole

UG

UG

PI

NSRNM

Školska dokumentacija i evidencija

Podaci ŠU

Baza podataka MP

Primeri dobre prakse u pojedinim opštinama i gradovima

Zapošljavanje

Socijalni rad

2009-2011.

b) osigurati saradnju škola sa programima UG koji su akreditovani i koji su do sada dali dobre rezultate

 

1.4.8. Primena inoviranog programa PO na nivou osnovnih i srednjih škola

a) obezbediti kontinuirano praćenje profesionalnog razvoja (romske) dece i mladih i obezbediti pomoć mladima u profesionalnoj orijentaciji

Broj mladih koji su dobili pomoć i upisali željena zanimanja.

Izrađeni programi PO koji obezbeđuju kontinuitet u profesionalnom razvoju.

Broj devojčica koje nastavljaju školovanje.

Školska postignuća romskih devojčica.

MP

ŠU

Škole

NSZ

JLS

UG za rad sa ženskom populacijom

MK

NSRNM

UG

JLS

Analize potreba privrede i rezultati istraživanja

Regionalnih privrednih komora

Planiranje potreba za obrazovnim profilima u srednjim stručnim školama i usklađenost sa privredom

Podaci UG

Zapošljavanje

Privreda

Kultura

NSM

2009-2011.

b) podrška devojčicama u školovanju (otklanjanje predrasuda o muško-ženskim poslovima i ulozi devojčica u životu zajednice)

 

1.4.9. Podrška uključivanju mladih i odraslih, koji su napustili obrazovanje, u program "Druge obrazovne šanse"

a) kampanje u romskoj zajednici

Broj mladih i odraslih koji su nastavili školu.

Broj škola koje realizuju program funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih Roma.

MP

NSZ

MOS

MERR

JLS

MOS

MZ-kancelarije za mlade

PSO

NSRNM

UG

PI

Podaci o mladima i odraslima koji su napustili školovanje

Regionalni planovi opismenjavanja

Zapošljavanje

Socijalna zaštita

Regionalni razvoj

NSM

2009-2011.

b) kampanja u lokalnoj zajednici

v) podrška ustanovama (stručna pomoć, program, kadar)

 

1.4.10. Primena različitih programa rada sa porodicom u cilju podržavanja školovanja dece u PU, OŠ i SŠ

a) posebni programi rada sa roditeljima u sklopu godišnjeg programa rada škole

Broj porodica uključenih u programe podrške

Broj uključenih roditelja u život i rad škole.

Broj akreditovanih ili preporučenih programa koji su pilotirani u okviru rada UG u LZ za rad sa roditeljima.

ŠU

Škole

UG

JLS i LZ

NSZ

MOS

MK

NSRNM

Socijalni status porodica

Primeri dobre prakse iz lokalnih sredina

Školska dokumentacija i evidencija

DevInfo

Zapošljavanje

Socijalni rad

Zdravstvo

Kultura

NSM

2009-2011.

b) akcioni planovi izrađeni na osnovu sprovedenog procesa samovrednovanja i razvojnih planova ustanova u školama

v) programi rada sa roditeljima u okviru rada stručne službe u školama

g) posebni programi rada sa roditeljima u okviru rada UG (zdravstveni programi, socijalni programi, programi namenjeni negovanju kulturnih vrednosti)

 

1.4.11. Uključivanje mladih i odraslih Roma u programe neformalnog obrazovanja koji obezbeđuju razvoj ključnih kompetencija

a) programi informatičke pismenosti

Broj mladih i odraslih uključenih u programe neformalnog obrazovanja.

UG

MP

MOS

NSZ

RPK

JLS

MERR

MK

PSO

NSRNM

NSZ

Podaci

UG

i NSZ

Zapošljavanje

Socijalni rad

NSM

2009-2011.

b) programi preduzetništva

v) programi zdravstvenog obrazovanja

g) škola za roditelje

 

 

d) programi za učenje stranih jezika

 

 

 

 

 

 

 

2. Obezbeđivanje kvalitetnog obrazovanja

2.1. Razvijanje i evaluacija obrazovnih programa i priručnika

2.1.1. Razvijanje obrazovnih programa za pojedine obrazovne potrebe romske dece i mladih u PU, OŠ i SŠ

a) izradu strategije (policy paper)razvoja i unapređivanja obrazovnih programa

Analiza postojeće prakse, definisani predlozi i sugestije uključujući kriterijume i proceduru za akreditaciju programa.

Broj akreditovanih programa koji su namenjeni osetljivim grupama.

Objavljeni katalozi.

Ponavljane akreditacije svake godine.

Broj škola u kojima se programi primenjuju.

ZUOV

MP

NPS

UG

ZVKOV

MOS

MERR

MK

NPS

NSRNM

Dosadašnja iskustva u zemljama u regionu

Spisak programa realizovanih u regionu i u zemlji

Programi UG

Akreditacija obrazovnih programa

Kultura

Regionalni razvoj

2009-2011.

b) izmene i dopune nastavnih planova i programa zasnovane na principima multikulturalnosti

v) izrada obrazovnih programa u ustanovama (podsticanje socijalnog, jezičkog i kognitivnog razvoja u predškolskom periodu, dopunska nastava, funkcionalno osnovno obrazovanje mladih, romski jezik i kultura, uključivanje roditelja itd.)

g) sprovođenje postupka akreditacije programa (vaspitno-obrazovnih i obrazovno-vaspitnih aktivnosti i radionica) svake godine

 

 

d) dopuna kataloga akreditovanih programa stručnog usavršavanja zaposlenih u obrazovanju

 

 

 

 

 

 

 

 

2.1.2. Razvijanje posebnih programa rada sa romskom decom i mladima u OŠ, SŠ i OO

a) izrada inkluzivnog programa podrške za decu koja su iz specijalnih škola uključena u redovne ustanove (neophodni resursi, potrebe, planovi rada, fond sati)

Izrađen inkluzivni program podrške.

Razvijeni i publikovani programi na osnovu analize istraživanja i rezultata već primenjivanih programa u ustanovama ili u okviru rada UG.

Razvijeni programi koji bi deci povratnicima omogućili učenje srpskog jezika pre početka ili nastavka daljeg školovanja.

ZUOV

MP

UG

NPS

ZVKOV

JLS

NPS

NSRNM

Dosadašnja iskustva u zemlji i regionu

Spisak programa realizovanih u regionu i u zemlji od strane zvaničnih institucija i nastalih u okviru rada UGa građana

Inkluzivni pilot programi

Nacionalna politika za obrazovanje dece sa smetnjama i teškoćama u razvoju,

Socijalna zaštita

Zdravstvo

NSM

2009-2011.

b) prerasli osnovci i srednjoškolci: priprema, organizovanje i sprovođenje razrednih ispita za upis u sledeći razred

v) deci i mladi, povratnici iz drugih zemalja: priprema i organizovanje kontinuiranog školovanja

 

2.1.3. Uvođenje dvojezične nastave u obrazovno-vaspitni proces

a) izrada programa i priručnika za dvojezičnu nastavu

Izrađen program i priručnik

Izveštaji o primeni dvojezične nastave u praksi.

Publikovan dvojezični radni materijal za rad u obrazovno-vaspitnim ustanovama.

MP

MLJMP

PSO

MK

UG

UG

NSRNM

Primeri dobre prakse dvojezičnog materijala

Lokalni priručnici koji govore o tradiciji i kulturi Roma u određenim sredinama

Ljudska prava

Standardi kvalitetnog radnog materijala

2009-2011.

b) obuka za primenu dvojezične nastave u praksi

v) izrada i publikovanje dvojezičnog radnog materijala

 

2.1.4. Izrada i publikovanje serije priručnika, vodiča za zaposlene i nastavnih sredstava za PU, OŠ, i SŠ

a) usklađenih sa posebnim i specifičnim programima obrazovno-vaspitnih ustanova

Izrađeni i odštampani vodiči i priručnici.

Pripremljena prateća nastavna sredstva.

MP

ZUOV

MLJMP

Izdavači

MOS

ZVKOV

MK

UG

NPS

NSRNM

MLJMP

Izdavači

Korišćeni materijali u pilot programima

Kultura

NSM

Diskriminacija

Socijalna zaštita

Zdravstvo

2009-2010.

b) usmerenih na pružanje podrške razvoju antidiskriminativne kulture u obrazovno-vaspitnim ustanovama

v) evaluacija postojećih priručnika

g) doštampavanje priručnika i vodiča

d) izrada dorađenih i novih priručnika

 

2.2. Praćenje kvaliteta znanja dece

2.2.1. Praćenje školskih postignuća dece u PU, OŠ i SŠ

a) sistematsko praćenje razvoja i školskog postignuća romske dece u okviru obrazovno-vaspitnih ustanova

Stopa drop - out-a.

Prosečan uspeh dece.

Broj dece upisanih u srednju školu.

Definisani

Indikatori.

Razvijeni

instrumenti

Objavljen vodič.

MP

ZUOV

ZVKOV

MP -

PI

Prosvetni savetnici

UG

NSZ

NPS

NSRNM

UG

JLS

DevInfo

Školska dokumentacija i evidencija

Podaci u ŠU

EIS-MP

Podaci u

ZUOV

ZVKOV

Zapošljavanje

Zdravstvo

Socijalna zaštita

NSM

2009-2011.

b) razvijanje indikatora i instrumenata za njihovo praćenje (pilotiranje i finalizacija)

v) izrada Vodič za primenu indikatora i procedure sistematskog praćenja napredovanja dece

 

2.3. Praćenje, evaluacija i unapređivanje kvaliteta nastavnog procesa u PU, OŠ i SŠ

a) razrada postojećih i izrada novih instrumenata za praćenje kvaliteta nastavnog procesa

Unapređeni indikatori praćenja kvaliteta obrazovno-vaspitnog procesa zasnovanih na inkluzivnom pristupu.

MP

ZVKOV

UG

ZUOV

NPS

NSRNM

UG

Školska dokumentacija i evidencija

Podaci u ŠU

EIS-MP

Podaci u

ZUOV

ZVKOV

 

2009-2011.

b) sistematsko sprovođenje samovrednovanja

v) eksterno vrednovanje

g) izrada razvojnih i akcionih planova zasnovanih na analizi stanja

 

2.4. Obezbeđivanje i usavršavanje zaposlenih u obrazovanju za procese inkluzije u obrazovanju
2.4.1. Snimanje resursa za podizanje kapaciteta zaposlenih u obrazovanju

a) Prikupljanje i analiziranje podataka o stručnoj zastupljenost i nastavnog kadra u školama koji je senzibilisan za rad sa romskom decom

Snimljeno stanje u školama o stručnoj zastupljenost i nastavnog kadra.

Broj nastavnika senzibilisanih za rad sa romskom decom.

MP

ZUOV

ZVKOV

UG

PSO

NPS

NSRNM

UG

Školska dokumentacija i evidencija

Podaci u ŠU

EIS-MP

Podaci u

ZUOV

ZVKOV

Baza podataka u stručnim institucijama

2009-2011.

b) Prikupljanje i analiziranje potreba nastavnog kadra i škola za unapređivanjem profesionalnih kapaciteta

 

2.4.2. Obuka postojećeg vaspitačkog i nastavnog kadra u PŠ, OŠ i SŠ

a) za implementaciju (realizaciju) specifičnih obrazovnih programa za pojedine obrazovne potrebe romske dece i mladih

Broj vaspitača i nastavnika koji su prošli obuku.

Procena vaspitača i nastavnika o kvalitetu obuke.

Broj nastavnika koji primenjuju i izrađuju posebne programe.

MP

UG koje imaju akreditovane programe

ZUOV

ZVKOV

JLS

NPS

NSRNM

Analiza koliko nastavnika je već učestvovalo u relevantnim programima obuke

Procena broja nastavnika za obuku

Podaci i evidencija ŠU

Programi stručnog usavršavanja postojećeg vaspitačkog i nastavnog kadra

Zdravstvo

Kultura

Socijalna zaštita

2009-2011.

b) za izradu novih

v) za usavršavanje postojećih obrazovnih programa

g) za primenu interaktivnih metoda podučavanja i učenja

d) za individualizaciju obrazovnog procesa

đ) za saradnju sa porodicom i romskom zajednicom

e) za saradnju sa romskim asistentom

ž) horizontalno učenje

 

2.4.3. Obuka upravljačkih struktura i stručne službe u obrazovno-vaspitnim ustanovama u OŠ

a) obuka školskih psihologa i pedagoga za primenu novih procedura za upis u školu

Broj školskih psihologa i pedagoga koji su prošli obuku.

Procedure i uslovi ispitivanja spremnosti dece za upis u školu prilagođeni potrebama dece iz marginalizovanih grupa.

Broj edukovanih direktora, predstavnika saveta roditelja i školskih odbora.

Predstavnici romskih zajednica uključeni u rad ustanova.

Broj škola koje primenjuju inkluzivne programe.

Broj organizovanih stručnih skupova.

Broj umreženih škola i institucija.

MP

ŠU

ZUOV

UG

Stručna društva

MZ

MRSP

JLS

PI

NPS

NSRNM

Rezultati istraživanja o razlozima neuspeha dece iz marginalizovanih grupa, u situacijama provere spremnosti za upis u školu

Podaci u ŠU

Podaci UG

Iskustva sa projekata UG

Diskriminacija

Socijalna zaštita

Zdravstvo

2009-2011.

b) obuka direktora i stručnih saradnika u ustanovama za saradnju sa romskim porodicama i uspešnije uključivanje romske dece u rad ustanova

v) obuka predstavnika Saveta roditelja i Školskog odbora za saradnju sa romskim zajednicama i uspešnije uključivanje romske dece i mladih u obrazovanje

g) škola kao model - centar za inkluziju

d) organizovanje stručnih skupova, konferencija, okruglih stolova, web-sajt prezentacija za razmenu iskustava

đ) umrežavanje institucija i pojedinaca (profesionalaca, stručnjaka)

 

2.4.4. Obuka saradnika, asistenata u nastavi za rad u obrazovno-vaspitnim ustanovama (PU, osnovna škola)

a) kreiranje sveobuhvatnog sistema obuke

Izrađen sistem obuka sa planom realizacije.

Broj edukovanih asistenata.

Organizacija rada škola obuhvata poslove i način rada asistenata.

Izrađen Priručnik za rad asistenata

Uključeno minimum 30 asistenata godišnje u obrazovno-vaspitne ustanove.

MP

UG

ŠU

OU

NSRNM

Iskustava sa projekata UG i MP

Diskriminacija

Kultura

Zapošljavanje

Socijalna zaštita

2009-2011.

b) kontinuirana obuka asistenata i prosvetnog kadra sa kojima asistenti treba da sarađuju

v) priprema obrazovnih ustanova za prijem asistenata

g) izrada Priručnika za rad asistenata

 

2.4.5. Uvođenje sadržaja inkluzivnog obrazovanja u programe ustanova za obrazovanje vaspitača i učiteljskih fakulteta

a) predlog izmene kurikuluma

Posebni sadržaji uvedeni u kurikulume.

Izrađen modul za specijalizaciju.

MP

Učiteljski fakulteti i Visoke škole za obrazovanje vaspitača

MLJMP

MK

UG

PSO

NPS

NSRNM

Pilot programi UG i MP

Kultura

Socijalna zaštita

Zapošljavanje

2009-2011.

b) izrada modula za specijalizaciju

 

2.4.6. Razvijanje kurikuluma za romskog asistenta/kinju u visokim školama za obrazovanje vaspitača i na Učiteljskom fakultetu

Posebni sadržaji uvedeni u kurikulume.

Broj upisanih romskih asistenata.

MP

Učiteljski fakulteti i Visoke škole za obrazovanje vaspitača

MLJMP

MK

Udruženja građana

NPS

NSRNM

 

Kultura

Socijalna zaštita

Zapošljavanje

 

3. Uvažavanje različitosti i razvijanje multikulturalnih vrednosti

3.1. Razvijanje osetljivosti profesionalne javnosti i šire zajednice za obrazovne potrebe Roma

3.1.1. Informisanje i senzitivisanje šire društvene javnosti za obrazovne potrebe Roma:

a) organizovanje medijskih kampanja

Broj i struktura učesnika na organizovanim manifestacijama.

Uključenost predstavnika romske populacije u autorsko redakcijske timove za izradu emisija i publikacija.

MLJMP

MP

Nacionalna TV i lokalne televizije

UG

JLS

Mediji

MK

MOS

PSO

NSRNM

UG

Postojeća istraživanja o etničkoj distanci prema nacionalnim manjinama

Ljudska prava

Zapošljavanje

Stanovanje

Zdravlje

NSM

2009-2011.

b) TV emisije, reportaže, prezentacije obrazovnih programa ustanova

v) izrada i štampanje brošura

g) promovisanje primera dobre prakse

 

3.1.2. Promovisanje politike inkluzije Roma u obrazovanje u stručnoj javnosti

a) Organizovanje okruglih stolova, konferencija, seminara

Utvrđena dinamika organizovanja stručnih skupova

Zaključci sa skupova uvršćeni u analizu stanja koja je osnova za izradu obrazovne politike i strateških dokumenata

MP

NSRNM

UG

MLJMP

ŠU

JLS

MK

MOS

MLJMP

NSRNM

UG

Pregled sredina i obrazovnih institucija u Republici Srbiji u kojima je zastupljena romska populacija

Ljudska prava

Zapošljavanje

Stanovanje

Zdravlje

NSM

2009-2011.

b) Promovisanje romske akademske elite

 

3.2. Razvijanje obrazovnog okruženja zasnovanog na uvažavanju različitosti i multikulturalnosti

a) obuka upravnog i nastavnog kadra

Integrisani sadržaji u programe ustanova, vaspitača, učitelja, nastavnika.

Broj edukovanog

MP

Stručni aktivi u školama

ZUOV

UG

MK

MOS

MLJMP

ZVKOV

PSO

Stručno-pedagoški nadzor

NSRNM

MLJMP

Pregled akreditovanih programa iz Kataloga

MP

Tekući projekti

Pregled romskih UG i njihovih

Ljudska prava

Kultura

NSM

Kultura nacionalnih manjina

2009-2011.

 

3.2.1. Integrisanje postojećih akreditovanih programa namenjenih vaspitanju protiv predrasuda i uvažavanju različitosti u vaspitno obrazovne programe i vannastavne aktivnosti u PŠ i OŠ

b) izrada Priručnika za primenu programa

nastavnog kadra.

Vannastavne aktivnosti organizovane za svu decu.

Određene su nastavne teme za koje je potrebno prilagođavanje u pogledu otklanjanja predrasuda i uvažavanja različitosti.

Broj prosvetnog kadra koji je učestvovao na seminarima.

Broj obrazovnih ustanova koje organizuju kulturne i javne manifestacije sa sadržajima iz oblasti kulture i tradicije Roma.

 

 

 

programa

Tekući projekti

Ljudska prava

 

v) primena programa u praksi

 

3.2.2. Upoznavanje zaposlenih u obrazovanju sa istorijom, kulturom i tradicijom Roma

a) organizovanje seminara i radionica

Broj prosvetnog kadra koji je učestvovao na seminarima.

Broj obrazovnih ustanova koje organizuju kulturne i javne manifestacije sa sadržajima iz oblasti kulture i tradicije Roma.

MP

UG

MK

MLJMP

JLS

MLJMP

Pregled romskih UG i njihovih programa

Tekući projekti

Kultura nacionalnih manjina

Ljudska prava

2009-2011.

b) organizovanje kulturnih manifestacija na nacionalnom nivou i u lokalnim sredinama

 

3.2.3. Uvođenje sadržaja interkulturalnosti u godišnje planove, razvojne planove i školske programe u OŠ i SŠ

a) prikupljeni primeri dobre prakse

Prikupljeni primeri dobre prakse.

Primena interkulturalnih sadržaja u obrazovanju.

Evaluirani priručnici.

Dopunjena izdanja i primenjeni priručnici.

MP

ZUOV

NSRNM

MK

JLS

ŠU

UG

PSO

MLJMP

UG

Stručno-pedagoški nadzor

Pregled programa UG koja se bave multikulturalnošću

Primeri dobre prakse

Kultura nacionalnih manjina

2009-2011.

b) obuka zaposlenih u obrazovanju za primenu sadržaja interkulturalnog obrazovanja

v) uvođenje u vannastavne aktivnosti sadržaja interkulturalnosti

g) evaluacija postojećih priručnika i njihova primena u obrazovno-vaspitnom procesu

 

3.2.4. Izrada i publikovanje literature za decu i mlade iz ovih oblasti u PŠ, OŠ i SŠ

Publikovana literatura na romskom jeziku i prevedena na srpski.

MP

Izdavači

UG

MK

MLJMP

UG

Pregled postojeće literature

Književnost

Istorija

Ljudska prava

2009-2011.

 

3.2.5. Praćenje primene programa za uvažavanje različitosti i multikulturalnosti u praksi u PŠ, OŠ i SŠ

a) izrada indikatora za praćenje

Izrađeni indikatori za praćenje

Izveštaji sadrže rezultate praćenja.

MP

ZUOV

ZVKOV

MK

JLS

MLJMP

UG

Međunarodni domaći pravni dokumenti

Ljudska prava

Kultura

Istorija

2009-2010.

b) obuka prosvetne inspekcije prosvetnih savetnika

 

3.2.6. Razvijanje obrazovno-vaspitne ustanove kao interkulturalne sredine u PŠ, OŠ i SŠ

a) izrada uputstva za obrazovno-vaspitne institucije

Izrađeno uputstvo.

Prikupljeni postojeći i razvijeni novi materijali.

Razvijeni indikatori za praćenje realizacije interkulturalnih sadržaja.

MP

ZUOV

MK

JLS

UG

MLJMP

UG

Primeri dobre prakse iz škola i

PU

Podaci iz LZ i UG

Ljudska prava

Kultura

Istorija

NSM

2009-2011.

b) razvijanje obrazovnog materijala sa interkulturalnim sadržajima

v) realizacija interkulturalnih sadržaja u vaspitno-obrazovnom radu i životu škole i školskom okruženju

 

3.3. Desegregacija
3.3.1. Istraživanje o stanju, uzrocima i modalitetima segregacije Roma u obrazovanju u PŠ i OŠ

a) analizirati stanje i uzroke na celoj teritoriji Republike Srbije

Objavljeni tekstovi u stručnim časopisima.

Definisan pojam segregacije.

Objavljen izveštaj sa rezultatima istraživanja.

Broj segregisanih odeljenja i škola.

MP

UG

MLJMP

PSO

NSRNM

UG

PI

LDOO

Pregled PU i škola koje pohađaju romska deca

Pregled ustanova sa problemom segregacije na osnovu istraživanja

Diskriminacija

Ljudska prava

2009-2010.

b) otvaranje stručne debate o problemima segregacije

 

3.3.2. Ukidanje segregacije u obrazovanju u PŠ i OŠ

a) izrada programa desegregacije za ustanove u kojima je taj problem izražen

Izrađeni indikatori koji ukazuju na segregaciju u okviru dva modaliteta u obrazovanju (segregisane škole i odeljenja).

Izrađen program desegregacije sa merama koje se odnose na pripremnu fazu i fazu sprovođenja mera/aktivnosti u obrazovno-vaspitnim ustanovama a na osnovu izrađenih indikatora.

Nepostojanje segregisanih odeljenja i škola.

MP

UG

MLJMP

ŠU

ZUOV

JLS

PSO

NSRNM

PI

LDOO

Rezultati istraživanja i sprovedenih mera na planu desegregacije u nekoliko škola na teritoriji Republike Srbije tokom 2007. i 2008. god.

Tekući projekti

UG i MP sa pilot programima

Podaci ŠU

Podaci UG

Diskriminacija

Ljudska prava

2009-2011.

b) primena programa desegregacije u obrazovno-vaspitnim ustanovama

v) priprema lokalnih zajednica i škola na celoj teritoriji LZ za pružanje podrške sprovođenju programa desegregacije (ravnomeran upis dece u škole koje se nalaze na teritoriji jedinica lokalne samouprave)

 

3.3.3. Praćenje desegregacije u obrazovanju na osnovu izrađenih indikatora u PŠ IOŠ

a) sprovođenje donetih mera u obrazovno-vaspitnim ustanovama

Razrađeni kriterijumi i indikatori u okviru praćenja kvaliteta rada škole.

Broj škola u kojima se sprovode mere.

Broj nastavnika koji su prošli stručne obuke.

MP

ZUOV

ZVKOV

MLJMP

NSRNM

UG

PI

Iskustva drugih zemalja

Podaci iz izveštaja u sredinama koje su započele realizaciju planiranih aktivnosti u okviru donetih mera

Izveštaji prosvetne inspekcije

Izveštaji UG sa terena - stanje i preduzete mere

Diskriminacija

Ljudska prava

2009-2011.

b) sprovođenje donetih mera na nivou lokalne zajednice u kojoj se nalazi obrazovno-vaspitna ustanova

v) realizacija stručnih programa obuke za nastavnike koji rade u ustanovama u kojima je taj problem izražen

 

3.4. Sprečavanje diskriminacije u obrazovanju
3.4.1. Istraživanje o stanju, uzrocima i oblicima diskriminacije Roma u obrazovanju u PŠ, OŠ, SŠ, VŠ i OD

a) uraditi analizu stanja i uzroka na celoj teritoriji Republike Srbije

Objavljen izveštaj sa rezultatima istraživanja.

Utvrđeni oblici diskriminacije.

Kontinuirani izveštaji sa analizom

MP

ŠU

MLJMP

JLS

LDOO

NSRNM

UG

PI

Pregled ustanova sa problemima diskriminacije na osnovu istraživanja

Ljudska prava

Diskriminacija

2009-2011.

b) redovno praćenje i izveštavanje na osnovu primene instrumenata razvijenog za vreme predsedavanja Republike Srbije Dekadom Roma

 

3.4.2. Izrada uputstava za ustanove za prepoznavanje, praćenje i postupanje u slučajevima diskriminacije u PŠ, OŠ, SŠ, VŠ i OD

a) definisanje uloga, odgovornosti i obaveza zaposlenih

Izrađen i odštampan Priručnik za pružanje podrške razvoju antidiskriminativne kulture u obrazovno-vaspitnim ustanovama.

Razvijeni mehanizmi za sprečavanje diskriminacije u ustanovama i postupanje u slučajevima diskriminacije.

Broj održanih treninga

Broj edukovanih nastavnika, stručnih saradnika i prosvetnih inspektora.

Broj prijavljenih i rešenih slučajeva diskriminacije u ustanovama.

MP

ŠU

MLJMP

JLS

UG

PI

LDOO

Iskustva drugih zemalja

Podaci iz izveštaja u sredinama koje su započele rešavanje slučajeva diskriminacije

Izveštaji prosvetne inspekcije

Izveštaji UG sa terena - stanje i preduzete mere

Ljudska prava

2009-2011.

b) obuka škola i prosvetne inspekcije za primenu izrađenog Priručnika

v) izrada akcionih planova: negovanje antidiskriminativne kulture i rešavanje slučajeva diskriminacije, kao sastavnih delova razvojnog plana ustanove i godišnjeg programa rada škole

 

3.4.3. Izrada informatora za decu, mlade i roditelje o dečjim i ljudskim pravima i njihovoj zaštiti u PŠ, OŠ, SŠ, VŠ i OD

a) primena postojećih i kreiranje novih publikacija i informatora

Urađen Vodič za roditelje.

Broj dece, mladih i roditelja koji su upoznati sa Vodičem i osposobljeni za korišćenje Vodiča.

Uspostavljeni mehanizmi za zaštitu dečjih prava, prijavljivanje i rešavanje slučajeva diskriminacije.

MP

UG

MLJMP

Ombudsman

JLS

MOS

UNICEF

SPD

NSRNM

PI

Pregled postojećih informatora i brošura

Ljudska prava

NSM

2009-2011.

b) upoznati decu i odrasle sa dečjim i ljudskim pravima

v) upoznati predstavnike Saveta roditelja sa sadržajima Vodiča za roditelje

 

 

g) organizovati akcije u cilju zaštite prava dece i mladih

 

 

 

 

 

 

 

 

3.4.4. Praćenje diskriminacije u obrazovanju u PŠ, OŠ, SŠ, VŠ i OD

a) izrada indikatora za praćenje pojava različitih oblika diskriminacije

Izrađeni indikatori u okviru praćenja kvaliteta rada škole.

Veći % prijavljenih slučajeva i pokrenutih postupaka za njihovo rešavanje.

Razvijen sistem mera.

Primeri preduzetih mera za otklanjanje pojava diskriminacije i uneti u školsku evidenciju i dokumentaciju.

MP

UG

NSRNM

ŠU

MLJMP

MLJMP

PI i prosvetni savetnici u okviru

SPN

Zakon o obrazovanju

Međunarodni propisi

Pregled UG koje se bave problemima ljudskih prava

Izveštaji o rezultatima praćenja diskriminacije

Ljudska prava

2009-2011.

b) sprovođenje donetih mera u obrazovno-vaspitnim ustanovama

v) sprovođenje donetih mera na nivou lokalne zajednice u kojoj se nalazi obrazovno-vaspitna ustanova

g) realizacija stručnih programa obuke za školske timove koji rade u ustanovama u kojima je taj problem izražen, prepoznavanje i rešavanje slučajeva diskriminacije

d) razvijanje sistemskih rešenja kojima se obezbeđuje eliminisanje diskriminacije

đ) preduzimanje mera za otklanjanje pojava diskriminacije (pojačan SPN i inspekcijski nadzor)

 

3.4.5. Identifikovati i nagrađivati one ustanove koje postižu najbolje rezultate u pružanju podrške razvoju antidiskriminativne kulture u PŠ, OŠ, SŠ, VŠ i OD

a) sprovesti proceduru godišnjeg nagrađivanja

Utvrđeni kriterijumi i procedure nagrađivanja.

Ustanove razvijaju i primenjuju programe atraktivne za svu decu: izborne i fakultativne programe, nastavne i vannastavne aktivnosti.

TV emisije i članci

MP

Mediji

UG

LZ

MK

MOS

MLJMP

NSRNM

JLS

CSR

Podaci u ŠU

DevInfo

Školska dokumentacija i evidencija

Podaci u centrima za socijalni rad

Socijalna zaštita

Kultura

Omladina

Novinarstvo

2009-2011.

b) medijska promocija nagrađenih ustanova

4. Negovanje kulturnog identiteta

4.1. Formiranje stručnjaka za romologiju

4.1.1. Formiranje katedre za romološke studije

a) analiza ljudskih resursa

Osnovana katedra za romologiju.

Broj osnovanih katedri.

Broj upisanih studenata.

Realizovana razmena studenata i nastavnog

kadra.

Realizovane studijske posete i zajednički projekti.

MP

Univerzitet

NSRNM

NPS

Inostrani univerziteti

PSO

MLJMP

Podaci i saradnja sa relevantnim fakultetima u drugim zemljama

 

2009-2011.

b) analiza i prezentacija rezultata i efekata postojećih programa romologije

v) institucionalizacija postojećeg programa romologije i njegovo širenje na univerzitete

g) izrada studijskog programa čiji završetak obezbeđuje zvanje diplomiranog romologa - master sa mogućnošću rada u obrazovno-vaspitnim ustanovama

d) uspostavljanje i razvijanje saradnje sa inostranim univerzitetima

 

4.1.2. Izrada programa i organizovanje kurseva romologije pri visokim školama strukovnih studija i fakultetima

Organizovani kursevi romologije.

Broj kurseva.

MP

Univerziteti

NSRNM

ZUOV

Stručna društva

MLJMP

Podaci o kursevima romologije u pojedinim sredinama

Ljudska prava

2009-2011.

 

4.2. Podrška razvoju kulturnog identiteta dece

a) organizovanje aktivnosti na nivou predškolskih grupa, odeljenja i razreda u školama

Prikupljeni primeri dobre prakse.

Prisustvo (broj i kvalitet) sadržaja koji afirmišu romsku kulturu.

MP

UG

NSRNM

MK

Prosvetni savetnici u okviru SPN

Primeri dobre prakse

Tekući projekti

Ljudska prava

Eksterna evaluacija na osnovu usvojenih standarda

2009-2011.

4.2.1. Unošenje sadržaja koji afirmišu romsku istoriju, tradiciju i kulturu u programe rada predškolskih institucija (vrtića) i škola

b) korišćenje dopunske literature uz redovni nastavni program

 

4.2.2. U programe fakulteta društvenog usmerenja, uneti sadržaje romske istorije, tradicije i kulture

Edukovan kadar za primenu sadržaja sa temama iz romske istorije, tradicije i kulture.

MP

PKF

UG

NSRNM

MK

UG

ZUOV

Postojeći programi fakulteta

Podaci UG i zemalja u regionu

Kultura

NSM

Ljudska i manjinska prava

2009-2011.

 

4.3. Fakultativna nastava ili izborni program za predmet "Romski jezik sa elementima nacionalne kulture"

4.3.1. Primena programa za predmet "Romski jezik sa elementima nacionalne kulture"

a) izmene i dopune nastavnog plana i programa za predmet "Romski jezik sa elementima nacionalne kulture"

Broj škola koje primenjuju program za predmet "Romski jezik sa elementima nacionalne kulture".

Utvrđene procedure za praćenje primene programa za predmet romski jezik.

Izrađeni i odštampani udžbenici i prateći priručnici (sa nastavnim sredstvima).

U pojedine nastavne predmete uneti sadržaji romske kulture.

MP

MLJ

MP

ZUOV

MP

ZUOV

UG

MOS

MK

NSRNM

MLJMP

MLJMP

Postojeći nastavni plan i program

Podaci iz UG

Podaci iz MLJMP

Kultura

NSM

2009-2011.

b) postepeno uvođenje elemenata romske kulture u pojedine obrazovne predmete

v) izrada udžbenika, pratećih priručnika i nastavnih sredstava za predmet "Romski jezik sa elementima nacionalne kulture"

 

4.3.2. Obuka nastavnog kadra za predmet "Romski jezik sa elementima nacionalne kulture" u OŠ i SŠ

a) izrada programa obuke

Izrađeni udžbenici, priručnik i nastavni materijali

Program akreditovan.

Broj edukovanih nastavnika.

Broj škola u kojima postoji ovaj predmet.

Broj svih učenika koji su se opredelili za ovaj predmet.

MP

ZUOV

UG

MLJMP

MK

MLJMP

NSRNM

Baza podataka nastavnika za predmet "Romski jezik sa elementima nac. Kulture"

Primeri dobre prakse:

- uvođenje elemenata romske kulture za svu decu u okviru redovnih i vannastavnih aktivnosti

Realizacija projekta - saradnja UG i obrazovnih institucija

Stručno usavršavanje obrazovnog kadra

2009-2011.

b) izrada udžbenika, priručnika i nastavnog materijala

v) organizovanje obuke za nastavnike

g) organizovanje nastave u okviru izbornih predmeta

 

4.3.3. Razvijanje i unapređivanje izdavaštva na romskom jeziku u OŠ i SŠ

a) izrada lektire na romskom jeziku

Broj objavljenih publikacija.

MP

UG

OU

Izdavači

NSRNM

MLJMP

Izdavačka delatnost zemalja u regionu

Podaci o izdavaštvu u MLJMP i

MK

Kultura

Izdavaštvo

2009-2011.

b) izbor romskih književnih ostvarenja za školsku lektiru

v) podrška izdavanju časopisa za decu i mlade na romskom jeziku

2. USLOVI STANOVANJA

Cilj

Mere i aktivnosti

Indikatori

Nosioci

Monitoring

Podaci

Veze

Vreme

Nadležne institucije

Partneri

2.1. Uvođenje principa afirmativne akcije u stambeno i srodno zakonodavstvo i strateška dokumenta

2.1.1. Izmene i dopune stambenih i srodnih zakona i strateških dokumenata u skladu sa principima afirmativne akcije

Izvršene izmene i dopune stambenih i srodnih

MŽSPP

MLJMP

MO

NSRNM

UG koja se bave problematikom

Internet stranica Narodne skupštine Republike

Socijalna politika

Kulturna prava

2009-2011.

2.1.2. Usklađivanje domaćeg zakonodavstva sa Paktom o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima

zakona i strateških dokumenata.

 

UG

stanovanja i naselja Roma

Srbije

Izveštaji i informacije Vlade Republike Srbije i nadležnih ministarstava

Strategija za smanjenje siromaštva

Kulturna autonomija

Politika

Zapošljavanja

Politika obrazovanja

Politika zdravstvene zaštite

 

2.2. Sveobuhvatna i održiva obnova i unapređenje uslova življenja u romskim naseljima

2.2.1. Sprovedeno istraživanje i anketa o stambenim potrebama Roma.

Baza podataka o stambenim potrebama Roma.

Izrađeni planovi za romska naselja čiji se imovinsko-pravni status rešava tokom primene.

Popravka postojećih loših stambenih jedinica u romskim naseljima do nivoa minimalnih stambenih standarda "akcionog plana" - oko 120 naselja (oko 25%

Unapređeni sanitarni uslovi u romskim naseljima; naselja i kuće povezani na osnovnu

JLS

MŽSPP

MO

UG

Postojeće komunalne službe jedinica lokalne samouprave

Posebna grupa formirana pri jedinici lokalne samouprave koja upravlja i prati realizaciju celokupnog programa

Nezavisne institucije iz oblasti stanovanja i urbanizma

MLJMP

Postojeće službe jedinica lokalne samouprave

UG

Strategija za smanjenje siromaštva

Istraživanja Društva za unapređivanje romskih naselja

Istraživanje Centra za istraživanje etniciteta

Podaci jedinica lokalne samouprave institucija na lokalnom nivou

Pristupačnosti socijalnim servisima

Povezanost sa školama

Angažovanje stanovnika naselja u procesu poboljšanja uslova kroz zapošljavanja i radno angažovanje u cilju ekonomskog jačanja

Proces legalizacije objekata u Republici Srbiji

2009-2001.

2.2.2. Izgrađena infrastrukturna mreža u romskim naseljima - ulice, vodovod, kanalizacija, elektro-mreža do nivoa u kome se nalazi susedstvo.

2.2.3. Uključivanje romskih naselja u gradsku/ opštinsku mrežu socijalnih i društvenih servisa.

2.2.4. Jačanje institucionalnih kapaciteta u stambenim agencijama i dr. organizacijama koje se bave pitanjima stanovanja na lokalnom i nacionalnom nivou.

2.2.5. Izrađena odgovarajuća planska (urbanistička) dokumentacija:

a) za sva romska naselja koja već imaju regulisan imovinsko-pravni status

b) za romska naselja za koja tek treba regulisati imovinsko pravni status

2.2.6. Regulisanje imovinsko-pravnog statusa stambenih objekata:

a) u romskim naseljima koja se nalaze na zemljištu čiji je vlasnik neko od državnih institucija

 

b) u romskim naseljima koja se nalaze na zemljištu koje je privatno vlasništvo

infrastrukturnu mrežu - oko 120 naselja (oko 25%)

Stambeni objekti dovedeni do nivoa koji ispunjava tehničke uslove za stambene objekte - oko 4.000 objekata (oko 10% objekata).

Svi stanovnici romskih naselja uključeni u socijalne i društvene servise i službe.

Sistematizovana radna mesta referenta za pitanja stanovanja i naselja Roma u stambenim agencijama i dr. organizacijama koje se bave pitanjima stanovanja na lokalnom i nacionalnom nivou.

Organizovane obuke za zaposlene u stambenim agencijama i dr. organizacijama koje se bave pitanjima stanovanja na lokalnom i nacionalnom nivou.

Stambeni objekti naselja koja se nalaze na zemljištu čiji je korisnik neka od državnih institucija - oko 60 naselja (oko 10%).

Stambeni objekti - naselja na lokacijama (parcelama) u privatnom vlasništvu - oko 240 naselja (40%) 8. Izgradnja planova za oko 240 naselja (40%).

 

 

 

 

 

 

2.3. Saniranje urgentnih situacija u slamovima i raseljavanje slamova

2.3.1. Raseljavanje naselja (slamova) u kojima su uslovi izuzetno loši, i koji ne mogu biti obuhvaćeni procesom unapređenja i obnove.

Raseljeno oko 30 slamova - naselja (5%).

Izgrađeni stanovi na novim lokacijama za oko 3.600 porodica (svi stanovnici slamova tj. oko 11% stanovnika)

Broj romskih porodica naseljenih u napuštenim selima u Srbiji.

JLS

MŽSPP

MO

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

Posebna grupa formirana pri gradu i opštini

Postojeće gradske i opštinske službe

Strategija za smanjenje siromaštva

Istraživanja Društva za unapređivanje romskih naselja

Istraživanje Centra za istraživanje etniciteta

Pristupačnosti socijalnim servisima

Povezanost sa školama

Angažovanje stanovnika naselja u procesu poboljšanja uslova kroz zapošljavanje i radno angažovanje u cilju ekonomskog jačanja

Demografski razvoj

Poljoprivreda

Staračka sela

2009-2011.

2.3.2. Izgradnja novih stanova na odgovarajućim lokacijama.

2.3.3. Rešavanje stambenih problema Roma naseljavanjem napuštenih sela u Srbiji

2.4. Rešavanje stambenih potreba i Roma IRL

2.4.1. Obezbeđivanje tehničkih rešenja za poboljšanje uslova života i sanitarno higijenskih uslova.

Broj Roma IRL sa rešenim stambenim pitanjem na KiM.

Broj Roma IRL sa rešenim stambenim. pitanjem kroz integraciju

MKiM

KIRS

MO

MLJMP

NSRNM

UNHCR

UN

HABITAT

Podaci Ministarstva za KiM

Podaci Komesarijata za izbeglice

Podaci UNHCR-a

Strategija za integraciju izbeglih i raseljenih lica

Programi i projekti koji se odnose na IRL

2009-2011.

2.4.2. Mere i akcije u cilju održivog povratka Roma na KiM.

2.4.3. Mere i akcije u cilju trajne integracije.

2.5. Akciono osposobljavanje stanovnika romskih naselja za uključivanje u rad lokalnih organa odlučivanja i formiranje organa mesne samouprave na teritorijama gde su romska naselja od 1000 do 5000 građana romske nacionalnosti

2.5.1. Obuka i animiranje pojedinaca iz mahala.

Obučeno oko 200 ljudi (iz svakog naselja po jedna osoba) za animiranje, formiranje i funkcionisanje "Saveta žitelja" mahale.

Broj formiranih Saveta žitelja u oko 200 mahala veličine od 200 do 1000 ljudi.

Broj formiranih mesnih kancelarija u oko 50 naselja veličine od 1000 do 5000 stanovnika.

Broj Roma odbornika u skupštinama opština i gradova.

Broj akcija pokrenutih od strane lokalne uprave u cilju rešavanja problema romskih naselja.

JLS

UG

MDULS

Istraživanje Centra za istraživanje Etniciteta

Istraživanja i iskustva Društva za unapređenje romskih naselja

Popis naselja i Roma iz 2002. godine koje je uradio "YUROM Centar"

Lokalna samouprava i optimalizacija opština

Decentralizacija

Kulturna prava

Građanski aktivizam

2009-2011.

2.5.2. Formiranje Saveta žitelja romskog naselja sa više od 200 do 1000 stanovnika.

2.5.3. Obuka i formiranje mesnih kancelarija u homogenim celinama - naseljima od 1000 do 5000 stanovnika.

2.6. Integracija stanovnika naselja u okruženje

2.6.1. Akcije romskog i neromskog stanovništva

Broj uspešnih zajedničkih akcija

JLS

MŽSPP

MLJMP

UG

MO

Godišnji izveštaji jedinica lokalne samouprave

Antidiskriminacija

2009-2011.

3. ZAPOŠLJAVANJE

Cilj

Mere i aktivnosti

Indikatori

Nosioci

Monitoring

Podaci

Veze

Vreme

Nadležne institucije

Partneri

3.1. Formiranje evidencije i relevantne baze podataka o nezaposlenim Romima

3.1.1. Medijska kampanja i podizanje svesti o značaju izjašnjavanja Roma po nacionalnoj pripadnosti.

Broj medija uključenih u kampanju.

Broj štampanog i podeljenog materijala.

Broj medijskih nastupa.

Formirana evidencija i izrađena baza podataka.

NSZ

MERR

UG

MLJMP

Izveštaji UG

Podaci MLJMP

Anketa životnog standarda

2009-2011.

3.1.2. Evidencija i izrada baze podataka o nezaposlenim licima romske nacionalnosti.

3.2. Unapređenje preduzetništva kod Roma i Romkinja

3.2.1. Informisanje nezaposlenih Roma o mogućnostima i uslovima za započinjanje sopstvenog posla.

Broj informisanih Roma.

MERR

Fond za razvoj

MP

MLJMP

MO

UG

Podaci NSZ

Izveštaji UG

Nacionalna strategija zapošljavanja za period

2009-2011.

3.2.2. Subvencija za samozapošljavanje.

Broj Roma kojima su odobrena sredstva

Broj Roma korisnika Start up i mikro kredita

Uspostavljen mehanizam koji je održiv.

NSZ

UG

 

 

2005-2010

Strategija razvoja malih i srednjih preduzeća i preduzetništva

 

3.2.3. Sturt up i mikro krediti Fonda za razvoj.

3.2.4. Uspostavljanje održivih mehanizama za unapređenje preduzetništva i zapošljavanja Roma i Romkinja.

3.3. Podsticaji i podrška poslodavcima za otvaranje i opremanje radnih mesta namenjenih zapošljavanju Roma i Romkinja

3.3.1. Podizanje svesti poslodavaca o značaju zapošljavanja Roma i Romkinja.

Broj poslodavaca informisanih o značaju zapošljavanja Roma.
Broj novozaposlenih Roma i Romkinja.
Broj Roma i Romkinja za koje su poslodavci ostvarili pravo na subvenciju.

MERR

NSZ

UG

UG

MLJMP

Podaci MLJMP
Podaci NSZ

Nacionalna strategija zapošljavanja za period 2005-2010.

2009-2011.

3.3.2. Subvencije poslodavcima za otvaranje i opremanje novih radnih mesta.

3.3.3. Subvencija doprinosa za obavezno socijalno osiguranje.

3.4. Prevencija viškova zaposlenih pripadnika romske nacionalne manjine

3.4.1. Primena zakonskih mera poslodavaca u postupku rešavanja viška zaposlenih pre otpuštanja.

Broj Roma i Romkinja koji su primenom mera zadržani u radnom odnosu
Broj Roma i Romkinja koji su prošli obuke.
Broj Roma koji su zasnovali radni odnos udruživanjem sredstava otpremnine.

NSZ

MERR

Poslodavci u postupku rešavanja viška zaposlenih

UG

MLJMP

Podaci MLJMP

Podaci NSZ

Obrazovanje

Socijalna politika

2009-2011.

3.4.2. Primena programa dodatnog obrazovanja i obuke.

3.4.3. Podsticanje udruživanja otpremnine u cilju zapošljavanja.

3.5. Povećanje zapošljivosti Roma i Romkinja

3.5.1. Informisanje lica romske nacionalnosti u oblasti radnog prava i zapošljavanja.

Broj informisanih lica romske nacionalnosti.

NSZ UG

MERR

MP

UG

MLJMP

Podaci MLJMP

Podaci NSZ

Obrazovanje

2009-2011.

3.5.2. Realizacija motivacionog seminara namenjenog

nezaposlenim licima romske nacionalnosti

Realizovan seminar.

Broj Roma i Romkinja uključenih u programe.

Kreiran program obuka.

Broj uključenih Roma i Romkinja u aktivno traženje posla.

 

 

 

 

 

 

3.5.3. Uključivanje nezaposlenih Roma i Romkinja u program dodatnog obrazovanja i obuka.

3.5.4. Kreiranje posebnih programa obuka namenjenih Romima i Romkinjama.

3.5.5. Uključivanje nezaposlenih Roma i Romkinja za aktivno traženje posla, klubove za traženje posla i sajmove zapošljavanja.

3.6. Organizovanje i uključivanje nezaposlenih Roma i Romkinja u programe javnih radova

3.6.1. Informativna kampanja i motivisanje nezaposlenih Roma i Romkinja za zapošljavanje u javnim radovima.

Broj informisanih lica romske nacionalnosti putem kampanja.
Broj informisanih predstavnika jedinica lokalne samouprave.
Broj izrađenih projekata.

MERR

MO

UG

NSZ

Podaci:

MLJMP

Podaci NSZ

Nacionalna strategija zapošljavanja za period 2005-2010.

2009-2011.

3.6.2. Informisanje jedinica lokalne samouprave i podizanje svesti o značaju javnih radova.

3.6.3. Pružanje pomoći u pripremi predloga projekata javnih radova.

3.6.7. Povećanje broja zaposlenih Roma i Romkinja u državnim institucijama

Zagovaranje i afirmativna akcija zapošljavanja Roma i Romkinja u institucijama na lokalnom i nacionalnom nivou.

Broj Roma i Romkinja zaposlenih u javnoj administraciji.

Vlada Republike Srbije

Nadležna ministarstva

 

MLJMP

MP

Podaci nadležnih ministarstava

Političko predstavljanje

2009-2011.

3.8. Formalizovanje radno-pravnog statusa i zapošljavanje sakupljača sekundarnih sirovina

3.8.1. Uvođenje zanimanja sakupljača sekundarnih sirovina u jedinstvenu nomenklaturu zanimanja.

3.8.2. Klasifikacija delatnosti reciklaže i sakupljanja sekundarnih sirovina

Klasifikovana delatnost i zanimanje

RAR

MF

UG

MO

MLJMP

Podaci MLJMP

Podaci NSZ

Zaštita životne sredine

Zdravstvena zaštita

Prava po osnovu rada

2009-2011.

3.9.1. Organizovanje donatorske konferencije u cilju prikupljanja sredstava namenjenih zapošljavanju Roma i Romkinja

a) prikupljanje pozitivnih iskustava zemalja uključenih u Dekadu Roma i zemalja EU
b) realizacija konferencije

Prikupljena pozitivna iskustva.

Održana konferencija.

MERR

MLJMP

UG

MO

Vlada Republike Srbije

INDOK sistem

 

2009-2011.

4. RASELJENA LICA

Cilj

Mere i aktivnosti

Indikatori

Nosioci

Monitoring

Podaci

Veze

Vreme

Nadležne institucije

Partneri

4.1. Izdavanje legitimacije interno raseljenog lica raseljenim Romima kojima nije izdata

4.1.1. Donošenje odluke o minimumu neophodnih dokumenata kojom će se olakšati izdavanje legitimacije IRL.

Broj raseljenih Roma sa Kosova i Metohije kojima je izdata raseljenička legitimacija.

Ažurirana baza.

Vlada Republike Srbije

KIRS

MUP

NSRNM

UG IRL

MLJMP

UG

MO

Podaci KIRS

Izveštaji UNHCR-a

Istraživanja Centra za prava manjina i "Praksis"-a

Socijalna zaštita

Zdravstvena zaštita

Obrazovanje

2009-2011.

4.1.2. Evidentiranje i ažuriranje baze podataka.

4.2. Upis u evidencije o ličnom statusu građana Roma

4.2.1. Stručno usavršavanje zaposlenih u jedinicama lokalne samouprave, edukacija i usmeravanje kroz organizovanje seminara instruktaža, treninga radi pružanja adekvatnih usluga za interno raseljena lica.

Broj IRL koja su ostvarila svoja prava.

MDULS uz podršku: KIRS

NSRNM

MLJMP

JLS

UG IRL

UG

MO

Izveštaji "Praksis"-a

Izveštaji Međunarodnog crvenog krsta

Izveštaji izmeštenih

Socijalna zaštita

Zdravstvena zaštita

Obrazovanje

Zapošljavanje

2009-2011.

4.2.2. Informativna kampanja.

IRL koji do sada nisu upisani

4.2.3. Pružanje pravne pomoći i logističke podrške neophodne za ostvarivanje navedenih prava.

 

 

 

 

matičnih službi sa Kosova i Metohije

 

 

4.3. Obezbeđenje zdravstvene zaštite raseljenim Romima bez legalnog osnova stanovanja

4.3.1. Donošenje uputstava za sprovođenje odredbi Zakona o zdravstvenoj zaštiti koji se tiču lečenja posebnih kategorija stanovništva.

Veći broj Roma raseljenih sa KiM koji ostvaruju pravo na zdravstvenu i socijalnu zaštitu

Vlada Republike Srbije

MZ

UG

MLJMP

Međunarodne organizacije

CPM

Istraživanja Centra za prava manjina

Istraživanja UNHCR-a

Izveštaji UG

Socijalna zaštita

Zdravstvena zaštita

Obrazovanje

Zapošljavanje

2009-2011.

4.4. Obezbeđenje pristupa pravu na zapošljavanje raseljenim Romima sa Kosova i Metohije

4.4.1. Prijavljivanje Roma IRL bez legalnog osnova stanovanja u filijale NSZ

Broj prijavljenih Roma IRL u NSZ i filijalama NSZ

MERR

NSZ

JLS

Udruženja IRL

MLJMP

MO

UG

Izveštaji UG

Socijalna politika

AP za zapošljavanje Roma

2009-2011.

4.4.2. Asistencija pri registraciji u NSZ.

4.4.3. Uključivanje u opšte mere za zapošljavanje Roma.

4.5. Integracija u obrazovni sistem

4.5.1. Uključivanje u opšte mere za unapređivanje obrazovanja Roma.

Broj dece raseljenih Roma integrisanih u obrazovni sistem.

MP

NSRNM

UG

MLJMP

UG

Izveštaji UG

AP za unapređiva nje obrazovanja Roma

2009-2011.

4.6. Rešavanje stambenih problema raseljenih Roma sa Kosova i Metohije

4.6.1. Omogućavanje alternativnog rešenja stanovanja licima u neformalnim naseljima kojima preti evikcija.

Broj Roma IRL kojima je pružen adekvatan smeštaj.

JLSKIRS

MO

MLJMP

Odbor za stanovanje LD

Gradske i opštinske službe

Strategija za smanjenje siromaštva

Istraživanja Društva za unapređivanje romskih naselja

Istraživanje Centra za istraživanje etniciteta

Pristupačnost socijalnim servisima

Povezanost sa školama

Radno angažovanje stanovnika naselja u poboljšanju uslova u cilju ekonomskog jačanja

2009-2011.

4.7. Obezbeđivanje finansijskih sredstava od međunarodnih donatora i IPA fondova za pronalaženje adekvatnih rešenja za Rome IRL sa posebnim akcentom na Rome

4.7.1. Apliciranje za IPA fondove

Broj projekata koji omogućuju adekvatno rešenje problema.

Broj lice koja su poboljšala uslove života.

Vlada Republike Srbije

KIRS

NSRNM

Udruženja IRL

Međunarodne organizacije

UG

Izveštaji Međunarodnih organizacija i UG

Socijalna zaštita

Zapošljavanje

Obrazovanje

SSS

2009-2011.

4.7.2. Priprema i realizacija projekata za inkluziju Roma

 

 

 

 

 

 

4.8. Informisanje Roma IRL o pravu na povratak

4.8.1. Info kampanje o mogućnostima i uslovima povratka

Broj zahteva za "idi-vidi" posete.

MKiM

UG

 

UG

MO

MLJMP

Izveštaji Danskog saveta za izbeglice UNHCR

Mediji i informisanje

2009-2011.

5. POVRATAK PO OSNOVU SPORAZUMA O READMISIJI

Cilj

Mere i aktivnosti

Indikatori

Nosioci

Monitoring

Podaci

Veze

Vreme

Nadležne institucije

Partneri

5.1. Uspostavljanje jedinstvene baze podataka o povratnicima

5.1.1. Objedinjavanje i ažuriranje baze podataka o povratnicima.

Ažurnost podataka o povratnicima. Adekvatan pristup bazi podataka

MLJMP

MUP

MO

UG

LD

Evidencija MLJMP

Strategija za reintegraciju povratnika po osnovu sporazuma o readmisiji

2009-2010.

5.2. Rešavanje problema ličnih isprava i drugih dokumenata

5.2.1. Oslobađanje od plaćanja troškova prevođenja dokumenata

5.2.2. Donošenje uputstva centrima za socijalni rad u vezi sa rešavanjem problema povratnika.

Broj povratnika kojima je pružena pomoć.

Doneto uputstvo.

MP

MSP

MO

MLJMP

NSRNM

CPM

Izveštaji sledećih organizacija:

UNHCR

SE

IOM CPM

 

Obrazovanje

Zapošljavanje

Socijalna zaštita

2009-2011.

5.3. Integracija u obrazovni sistem

5.3.1. Primena uputstva za škole za obavezan upis dece povratnika.

Doneto uputstvo, uspešna primena uputstva.

Broj nostrifikovanih dokumenata

Broj dece kojima je pružena pomoć.

MP

MSP

MO

MLJMP

NSRNM

CPM

Izveštaji:

UNHCR

SE

IOM

CPM

Grupa 484

Obrazovanje

2009-2011.

5.3.2. Nostrifikacija školskih dokumenata.

5.3.3. Edukacija i senzibilizacija nastavnog osoblja.

5.3.4. Pomoć u pribavljanju školskih dokumenata iz inostranstva u najkraćem vremenskom roku.

5.3.5. Programi za učenje jezika nastave.

5.3.6. Programi za očuvanje jezika sredine iz koje se vraćaju.

5.3.7. Programi stručnog usavršavanja

5.4. Informisanje povratnika o njihovim pravima

5.4.1. Konstantne i periodične info-kampanje o organizovanoj pomoći za povratnike.

Broj info kampanja i obaveštenih povratnika

Broj podeljenih vodiča.

Broj informisanih predstavnika JLS

KIRS

MLJMP

NSRNM

UG

MRSP

MO

Izveštaji:

UNHCR

SE

IOM

CPM

Grupa 484

Zdravstvo

Socijalna zaštita

Zapošljavanje

Obrazovanje

2009-2011.

5.4.2. Izrada Vodiča za povratnike.

5.4.3. Izrada Vodiča za predstavnike JLS.

5.5. Rešavanje pitanja stanovanja i smeštaj povratnika

5.5.1. Uspostavljanje prihvatnih centara kao interventnih i vremenski ograničenih vidova privremenog kolektivnog smeštaja.

Broj povratnika kojima je pružena pomoć.

Procenat smeštenih povratnika.

MŽSPP

JLS

NSRNM

MO

CSR

MLJMP

CPM

Izveštaji:

UNHCR

SE

IOM

CPM

Zdravstvo

Socijalna zaštita

Zapošljavanje

Obrazovanje

2009-2011.

5.5.2. Organizovanje smeštaja za povratnike beskućnike.

5.5.3. Uključivanje povratnika u programe stambenog zbrinjavanja, socijalnog stanovanja, alternativne oblike stambenog zbrinjavanja.

5.6. Obezbeđenje zdravstvene zaštite povratnicima

5.6.1. Donošenje Odluke o zdravstvenoj zaštiti kategorija lica u specifičnim uslovima.
5.6.2. Donošenje uputstva za sprovođenje odredbi zakona o zdravstvenoj zaštiti koji se tiču lečenja posebnih kategorija stanovništva.

Usvojena odluka

Usvojeno uputstvo

MZ

NSRNM

MO

CPM

MLJMP

Izveštaji UNHCR

SE

IOM

Grupa 484

Zdravstvena zaštita

2009-2011.

5.7. Izrada uputstva za sprovođenje SoR za poštovanje ljudskih prava

5.7.1. Formiranje tima za izradu uputstva (Republika Srbija i zemlje potpisnice).

Funkcionalna primena uputstva

Broj povratničkih porodica koje su ostvarile prava

MSP

MLJMP

UG

MO

NSRNM

MUP

Izveštaji:

UNHCR

SE

IOM

CPM

Grupa 484

Socijalna zaštita

Zapošljavanje

Obrazovanje

2009-2011.

5.8. Obezbeđenje pristupa pravu na zapošljavanje povratnicima

5.8.1. Pristup merama AP za zapošljavanje uz poseban osvrt na kratkoročna prelazna rešenja za privremenu podršku povratnicima i stvaranje finansijski održivih modela privređivanja u prvoj fazi procesa prilagođavanja novim uslovima života.

Broj zaposlenih povratnika
Aktivnosti foruma.

Uspešnost razmene iskustava.

Primenjene dobre prakse.

 

 

 

 

 

 

5.8.2. Ustanovljavanje foruma za razmenu najboljih iskustava iz prakse gradova i opština koje su već obezbedile neke uslove i kapacitete za radnu integraciju povratnika.

5.9. Monitoring kršenja ljudskih manjinskih, prava žena i dece u procesu readmisije

5.9.1. Registrovanje slučajeva diskrimincije.

Procesuirani slučajevi na domaćim i međunarodnim sudovima.

UG

MUP

MSP

MO

Izveštaji Evropske komisije

Ljudska prava

2009-2011.

6. LIČNI DOKUMENTI

Cilj

Mere i aktivnosti

Indikatori

Nosioci

Monitoring

Podaci

Veze

Vreme

Nadležne institucije

Partneri

6.1. Obezbeđivanje uslova za prijavu prebivališta i boravišta za lica bez legalnog osnova stanovanja

6.1.1. Dopuna Uredbe o utvrđivanju kućnih brojeva, označavanju zgrada brojevima i označavanju naziva naseljenih mesta, ulica i trgova, odredbom koja omogućava određivanje kućnog broja objektima u romskim naseljima

Dopunjena uredba o utvrđivanju kućnih brojeva, označavanju zgrada brojevima i označavanju naziva naseljenih mesta, ulica i trgova.

Broj romskih naselja, delova naselja, ulica kojima je dodeljeno ime.

Sprovedena i analizirana anketa stanovništva
Izdata instrukcija MUP-a i broj Roma sa regulisanom prijavom prebivališta.

 

Broj lica sa evidentiranim prebivalištem na osnovu rešenja o utvrđivanju prebivališta.

RGZ

MLJMP

UG

NSRNM

LD -RG za lična dokumenta

Romi i pravo na pravni subjektivitet - CPM (2006)

Pristup ličnim dokumentima za interno raseljena lica - Praksis (2007)

Raskinuti lanac isključenosti-Unicef (2007)

Obrazovanje
Zapošljavanje
Zdravstvena zaštita

Socijalna zaštita

Stanovanje

2009-2011.

6.1.2. Donošenje odluke o određivanju naziva neuređenih romskih naselja, dela naselja i ulica.

JLS

6.1.3. Utvrđivanje faktičkog stanja na terenu.

JLS

6.1.4. Usvajanje rešenja o dodeli kućnog broja stanovnicima u romskim naseljima koji nemaju legalan osnov stanovanja

JLS

6.1.5. Izmena Zakona o prebivalištu i boravištu građana kojom će se omogućiti da se utvrdi prebivalište građaninu koji nema stalno stanovanje po nekom od pravnih osnova i to po mestu njegovog stvarnog stanovanja.

MUP

6.2. Naknadni upis činjenice rođenja u matičnu knjigu rođenih i evidentiranje činjenice državljanstva

6.2.1. Donošenje izmena i dopuna posebnih zakona koji će olakšati naknadni upis činjenice rođenja u matičnu knjigu rođenih.

Broj lica koja su stekla pravni subjektivitet (broj pozitivno rešenih zahteva u odnosu na broj podnetih zahteva).

Kvalitativna ocena UG koji se bave ovim pitanjima.

MLJMP

MDULS

M pravde

NSRNM

LD-RG za lična dokumenta

Statistike MDULS

"Romi i pravo na pravni" subjektivitet - CPM (2006)

Pristup ličnim dokumentima za IRL - Praksis (2007)

Raskinuti lanac isključenosti-Unicef (2007)

Pravna analiza položaja IRL
Izveštaj Praksisa i UNHCR-a (2008)

Pravno nevidljiva lica u sedam slika-Praksis (2008)

Obrazovanje
Zapošljavanje
Zdravstvena zaštita

Socijalna zaštita

Stanovanje

2009-2011.

6.2.2. Redovna stručna obuka zaposlenih u nadležnim organima i njihova senzibilizacija za potrebe i probleme Roma koji nisu upisani u matične knjige (pismena uputstva seminari, instruktaže).

6.3. Informisanje Roma o postupku izdavanja ličnih dokumenata

6.3.1. Organizovanje kampanje za upoznavanje Roma sa procedurama upisa.

Broj kampanja i geografska pokrivenost.

Broj distribuiranih brošura.
Broj lica kojima je pružena pravna pomoć.

Broj pozitivno rešenih zahteva u odnosu na broj podnetih zahteva.
Broj jedinica lokalne samouprave u kojima su angažovani RK.

MUP

MLJMP

MRSP

MDULS

UG

NSRNM

LD-OLD

Romi i pravo na pravni subjektivitet - CPM (2006)

Pristup ličnim dokumentima za IRL - Praksis (2007)

Raskinuti lanac isključenosti-Unicef (2007)

Pravna analiza položaja IRL - Izveštaj UNHCR-a i Praksisa (2008)

Pravno nevidljiva lica u sedam slika - Praksis (2008)

Mediji i informisanje Ljudska prava

2009-2011.

6.3.2. Štampanje brošura sa uputstvima za izdavanje ličnih dokumenata.

6.3.3. Pravna pomoć u postupcima.

6.3.4. Uvođenje romskih koordinatora pri jedinicama lokalne samouprave u kojima postoji značajan broj Roma.

7. SOCIJALNO OSIGURANJE I SOCIJALNA ZAŠTITA

Cilj

Mere i aktivnosti

Indikatori

Nosioci

Monitoring

Podaci

Veze

Vreme

Nadležne institucije

Partneri

7.1. Poboljšanje dostupnosti prava iz oblasti socijalne zaštite Roma (oblika, mera i usluga)

7.1.1. Nastavak angažovanja koordinatora za romsku populaciju u JLS koje imaju značajan broj romskog stanovništva:
- sistematizacija radnih mesta koordinatora za romska pitanja u jedinicama lokalne samouprave

- edukacija koordinatora za romska pitanja i predstavnika jedinica lokalne samouprave

Identifikovane specifične potrebe romske populacije. Veći obuhvat romskih porodica koje su ostvarile prava iz oblasti socijalne zaštite. Uspešnija saradnja na relaciji CSR - romska naselja (podaci iz ciljanih empirijskih istraživanja).

Bolja komunikacija između državnih institucija i romske zajednice (podaci iz ciljanih empirijskih istraživanja).
Osnaživanje romske populacije u cilju napredovanja u društvenoj hijerarhiji kroz pozitivan primer svog predstavnika

JLS

MKiM

MLJMP

UG

MO

NSRNM

LD

Odluke o sistematizaciji JLS

Redovan godišnji izveštaj centara za socijalni rad sa analizom o podnetim i realizovanim zahtevima koji se odnose na romsku populaciju

Strategija razvoja socijalne zaštite

SSS

2009-2011.

unutar centara za socijalni rad (podaci iz ciljanih empirijskih istraživanja). Stav Roma o stepenu uključivanja Roma u glavne tokove reforme (podaci iz ciljanih empirijskih istraživanja).

7.1.2. Uključivanje predstavnika romske populacije u rad UO CSR

7.1.3. Formiranje međuopštinskog CSR za Orahovac i Veliku Hoču.

7.2. Bolja informisanost Roma o pravima iz oblasti socijalne zaštite

7.2.1. Izrada i distribucija informativnog materijala na srpskom i romskom jeziku (brošure i pamfleti) o pravima iz oblasti socijalne zaštite i načinima njihovog ostvarivanja.

Veći broj ostvarenih prava iz oblasti socijalne zaštite (podaci iz ciljanih empirijskih istraživa nja).

MRSP

CSR

RK

NSRNM

MO

MLJMP

LD

Izveštaj o distribuciji štampanog materijala

Strategija razvoja socijalne zaštite

SSS

2009-2011.

7.3. Zaštita prava dece

7.3.1. Sprovođenje programa za podizanje nivoa roditeljske kompetencije.

Broj realizovanih programa.

Broj uključenih polaznika.

Broj dece zbrinute u okviru hraniteljskih porodica.

SPD

UG

MO

Izveštaji o realizaciji projekata

Godišnji izveštaji CSR

Strategija razvoja socijalne zaštite

SSS

Konvencija UN o pravima deteta

Podaci:
CSR
MRSP

2009-2011.

7.3.2. Podrška razvoju hraniteljstva kao najadekvatnijeg oblika zbrinjavanja dece bez roditeljskog staranja.

7.3.3. Organizovanje programa reintegracije za "decu ulice".

7.4. Održiva integracija romske populacije u lokalnoj zajednici

7.4.1. Razvijanje posebnih preventivnih programa podrške romskim porodicama pre svega ženama i deci (psihosocijalna pomoć u integraciji, promocija porodičnog smeštaja).

Smanjen broj korisnika usluga socijalne zaštite i njihove zavisnosti od socijalnih davanja.

Broj operativnih radnih grupa na nivou JLS.

Romska a UG, osnažena i osposobljena za partnersku ulogu ustanovama socijalne zaštite.

MRSP

MLJMP

JLS

Lokalna UG

LD

UG

Izveštaj o realizaciji programa

Izveštaji o radu radnih grupa LD

Obrazovanje

Prava nacionalnih manjina

2009-2011.

7.4.2. Razvijanje programa protiv predrasuda i edukacija kadrova u ustanovama socijalne zaštite.

7.4.3. Umrežavanje svih institucija u lokalnoj sredini koje su od vitalnog značaja za osnaživanje romske populacije.

7.4.4. Osnaživanje romskih UG za uključivanje u pružanje socijalnih usluga na nivou profesionalnih standarda.

8. ZDRAVSTVENA ZAŠTITA

Cilj

Mere i aktivnosti

Indikatori

Nosioci

Monitoring

Podaci

Veze

Vreme

Nadležne institucije

Partneri

8.1. Utvrđivanje zdravstvenog stanja romske populacije

8.1.1. Definisanje seta indikatora za praćenje zdravstvenog stanja romske populacije.

Definisan set indikatora o zdravstvenom stanju romske populacije koji se redovno prate.

Broj sprovedenih ciljanih istraživanja o zdravstvenom stanju Roma sa publikovanim i predstavljenim rezultatima.

MZ

ZU

RZM

UG

NSRNM

RZS

MLJMP

MO.

Popis stanovništva i relevantne baze podataka RZS

Socijalna politika

Stanovanje

2009-2011.

8.1.2. Analiza rezultata projekata za unapređenje zdravlja Roma.

8.1.3. Periodično sprovođenje ciljanih istraživanja o zdravstvenom stanju Roma.

8.2. Poboljšanje ostvarivanja prava Roma na zdravstvenu zaštitu kroz praćenje primene Zakona o zdravstvenoj zaštiti

8.2.1. Registracija romskog stanovništva radi ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu po Zakonu.

Broj Roma koji ostvaruju zdravstvenu zaštitu.

Broj edukovanih Roma u oblasti prava na zdravstvenu zaštitu.

Broj održanih seminara i radionica

Broj zdravstvenih radnika i radnica učesnika na seminarima i radionicama.

Broj partnera realizatora edukacija.

MZ

RZZO

ZU

RZM

NSRNM

UG

Međunarodne i donatorske organizacije

LD

Evidencija RZZO

MZ

Ljudska prava

2009-2011.

8.2.2. Organizovanje edukacije Roma o pravima na zdravstvenu zaštitu.

8.2.3. Organizovanje seminara i radionica za zdravstvene radnike radi upoznavanja sa specifičnim potrebama romske populacije, uspostavljanja bolje komunikacije i razumevanja.

8.2.4. Evidencija partnera realizatora edukacija u ovoj oblasti.

8.3. Poboljšanje dostupnosti zdravstvene zaštite za romsku populaciju

8.3.1. Sprovođenje projekata za unapređenje zdravlja Roma (prioriteti: obuhvat obaveznom imunizacijom, poboljšanje reproduktivnog zdravlja, prevencija hroničnih nezaraznih oboljenja, specifična zdravstvena zaštita Roma koji se bave sakupljanjem sekundarnih sirovina i dr).

Broj Roma obuhvaćenih projektima za unapređenje zdravlja.

Broj Roma obuhvaćenih radom zdravstvenog medijatora.

Broj odobrenih i realizovanih projekata po prioritetima.

Ocena zadovoljstva korisnika projekata.

Broj angažovanih romskih zdravstvenih medijatorki po JLS.

Broj obuhvaćene dece u romskim naseljima projektom "Poboljšanje nutritivnog statusa odojčadi i male dece u romskim naseljima".

Broj romskih porodica obuhvaćenih posetama patronažnih sestara.

 

MZ

ZU

UG,

Zavodi za javno zdravlje,

MO (SZO, UNICEF)

Nadležna ministarstva

Međunarodni donatori

Baza podataka MZ o realizovanim projektima

Izveštaji romskih zdravstvenih medijatorki

Izveštaj o radu polivalentne patronažne službe

Socijalna politika

Zapošljavanje

2009-2011.

8.3.2. Angažovanje romskih zdravstvenih medijatorki

8.3.3. Podrška projektu "Poboljšanje nutritivnog statusa odojčadi i male dece u romskim naseljima", kroz saradnju sa SZO i UNICEF-om.

8.3.4. Rad patronažnih sestara u romskim naseljima.

8.4. Unapređenje životnog okruženja u romskoj zajednici

8.4.1. Analiza higijensko epidemioloških uslova u romskim naseljima

Procenat domaćinstava sa potrebnim sanitarnim uslovima.

Broj predloga mera za unapređenje higijensko epidemiološke situacije i životnog okruženja upućen nadležnim organima jedinica lokalne samouprave.

Broj JLS koje su preduzele aktivnosti po preporukama zavoda.

Ocena zadovoljstva korisnika.

MZ
Zavodi i institut i za javno zdravlje u saradnji sa svim nadležnim organima JLS

UG

Instituti i zavodi za javno zdravlje,

Nadležna ministarstva

JLS

Baza podataka Ministarstva zdravlja o realizovanim projektima

Izveštaji zavoda za javno zdravlje

Izveštaji odgovarajućih službi jedinica lokalne samouprave

Socijalna politika

Zapošljavanje

2009-2011.

8.4.2. Predlozi mera zavoda za javno zdravlje za poboljšanje uslova stanovanja u smislu snabdevanja zdravstveno ispravnom vodom za piće, pravilnog odlaganja tečnog i čvrstog otpada

8.4.3. Preduzimanje aktivnosti od strane jedinica lokalne samouprave po datim preporukama zavoda za javno zdravlje

8.4.4. Predlozi za neophodna raseljavanja naselja, u kojima su uslovi izuzetno loši i koji ne mogu biti obuhvaćeni procesom unapređenja, posle evaluacije zavoda

9. POLOŽAJ ŽENA

Cilj

Mere i aktivnosti

Indikatori

Nosioci

Monitoring

Podaci

Veze

Vreme

Nadležne institucije

Partneri

9.1. Unapređivanje politike jednakih mogućnosti i prava Romkinja kroz rad romskih UG

9.1.1. Ojačati romsku žensku mrežu

Učešće romskih aktivistkinja u kreiranju politika jednakih mogućnosti na nacionalnom i lokalnom nivou.

Broj distribuiranih informatora.

MLJMP

MRSP-Uprava za rodnu ravnopravnost

UG

Izveštaji

UG

Nacionalna strategija za poboljšanje položaja žena i unapređivanje rodne ravnopravnosti

2009-2011.

9.1.2. Izrada informatora o pravima Romkinja i mogućnostima ostvarenja, sa preporukama CEDAW Komiteta

9.2. Aktivnija uloga Romkinja u procesu demokratizacije

9.2.1. Učešće Romkinja u javnom i političkom životu

a) aktivnosti usmerene na poštovanje kvota sistema unutar romskih političkih partija i tela koja ih reprezentuju uključujući NSRNM, radne grupe i sl.

Broj Romkinja unutar romskih političkih partija i tela koje ih reprezentuju

Broj polaznica edukacije o ljudskim pravima i uključenja u javni i politički život.

Broj projekata ženskih romskih organizacija finansiranih od strane države za uključenje Romkinja u javni i politički život.

Ženska romska UG

OEBS

Međunarodne organizacije

Izveštaji MO

Izveštaji UG

Nacional na strategija za poboljšanje položaja žena i unapređivanje rodne ravnopravnosti

2009-2011.

b) obezbeđivanje mera afirmativne akcije za povećanje učešća Romkinja u predstavničkim telima za 30% od dobijenog broja mandata za predstavnike nacionalnih manjina

v) obezbeđivanje kvote za predstavnice nacionalnih manjina u radnim telima i organima čiji je osnivač Republika Srbija

g) edukacija Romkinja o ljudskim pravima, posebno ženskim ljudskim pravima, EU i međunarodni m standardima u ovoj oblasti, kao i mogućnostima građanskog angažovanja i aktivizma

d) kontinuirana pomoć države romskim ženskim organizacijama na svim nivoima

9.3. Povećanje učešća Romkinja u vlasništvu nad nekretninama i znanja o svojinskim pravima

9.3.1. Podizanje svesti Romkinja o svojinskim pravima kroz edukaciju

Broj sprovedenih edukacija o imovinskim pravima.

Broj Romkinja vlasnica nekretnina.

Romska ženska UG

MLJMP

MO

Izveštaji po međunarodnim konvencijama

Nacionalna strategija za poboljšanje položaja žena i unapređivanje rodne ravnopravnosti

2009-2011.

9.4. Brzo i efikasno stručno osposobljavanje Romkinja

9.4.1. Uvođenje afirmativnih mera pri zapošljavanju od strane NSZ

a) podrška zapošljavanju Romkinja u privatnom sektoru kroz subvencije poslodavcima
b) uvođenje kontinuirane obuke, programa preškolovavanja i sticanja novih znanja i veština kroz kurseve i skraćene programe
v) edukacija Romkinja o radnom pravu

Broj zaposlenih Romkinja u državnim organima i nosiocima javne vlasti.

Broj zaposlenih Romkinja u privatnom sektoru.

Broj polaznica edukacije o radnom pravu.

MERR

Služba za upravljanje kadrovima pri Vladi RS

Pravna lica koja vrše javnu vlast

Romska ženska

mreža

NSRNM

MO

Redovni godišnji izveštaji NSZ

Nacionalna strategija zapošljavanja za period 2005-2010.

2009-2011.

 

9.4.2. Stvaranje mogućnosti za samozapošljavanje

a) obuka Romkinja za pokretanje sopstvenog biznisa, izradu poslovnog plana i konkurisanje kod banaka za kredite i zajmove

Broj Romkinja obučenih za pokretanje biznisa.

Broj samozaposlenih Romkinja.

JLS

NSZ
MEER

MRSP

MO

Romska ženska mreža

LD

NSRNM

Uprava za rodnu ravnopravnost

Izveštaji Tima za socijalnu inkluziju (SSS)

SSS

 

b) podrška države kroz zajmove i bespovratne pomoći, obezbeđivanjem sredstava za rad i pružanje obuke za određena zanimanja, kao i za osnivanje zadruga

9.5. Obelodanjivanje (otvaranje) problema maloletnih i ugovorenih brakova u zajednici

9.5.1. Formiranje savetovališta za mlade pri relevantnim institucijama i nevladinim organizacijama

Broj korisnica i korisnika savetovališta.

Broj prijavljenih slučajeva.

Broj procesuiranih slučajeva pred sudom.

CSR

Tužilaštvo

MUP

M pravde

OEBS

UG

NSRNM

Istraživanja ženskih romskih organizacija

Istraživanja organizacija koje se bave suzbijanjem TLJB

Podaci UG

2009-2011.

9.5.2. Edukacija romske populacije o odrednicama običajnog prava i poštovanju zakona

9.6. Uspostavljenje mehanizama (zakonskih i funkcionalnih) za zaštitu žena i dece od trgovine ljudskim bićima i eksploatacije

9.6.1. Redovno prikupljanje informacija u vezi sa žrtvama trgovine ženama

Baza podataka o trgovini ženama.

Broj obučenih i senzibilisanih službi.

Broj edukacija i javnih kampanja.

Smanjenje broja trafikovinih žena.

Broj dece uključene u kulturno-razvojne programe.

MUP

IOM

JLS

Romska ženska mreža

Ženska UG

NSRNM

OEBS

MLJMP

Istraživanja OEBS-a-a i ženskih grupa koje se bave problemom trgovine ženama

KPD

Socijalna isključenost dece u Republici Srbiji

NPA za decu

2009-2011.

9.6.2. Obuka i senzibilizacija službi relevantnih UG o specifičnosti Romkinja žrtava trafikinga

9.6.3. Sprovođenje zakonskih mera za efikasnije delovanje institucija

9.6.4. Medijatorski rad sa Romkinjama žrtvama

 

9.6.5. Sistemski pristup problem u "deca ulice"

a) formiranje sigurnih kuća, kuća na pola puta, otvorenog i zatvorenog tipa

Smanjenje broja "dece ulice".

 

 

 

 

 

 

b) osposobljavanje službi da intervenišu i pomognu deci ulice

c) formalizovanje postojećih modela i obezbeđivanje finansiranja iz opštinskih i državnog budžeta

9.7. Zaštita žena od diskriminacije

9.7.1. Romkinje u porodici i društvu i menjanje stereotipne slike o ulozi Romkinje u porodici i društvu

a) analiza postojećeg zakonskog sistema i praćenje sprovođenja zakona o nacionalnim manjinama i rodnoj ravnopravnosti i donošenje novih podzakonskih akata po potrebi

Praćenje sprovođenja zakona i analiza prakse.

Promena društvene svesti kroz ispitivanja javnog mnjenja.

Uprava za ravnopravnost polova

Ženska romska

UG

MLJMP

MO

Savet za ravnopravnost polova Republike Srbije

Istraživanja Centra za prava manjina, Fonda za humanitarno pravo i ženskih romskih UGa građana

Akcioni plan za antidiskriminatorne mere

2009-2011.

b) usvojeno zakonodavstvo protiv jezika mržnje u medijima i institucijama

v) uvođenje posebnih edukativnih programa u svim oblastima društvenog života, sa akcentom na ljudska, manjinska i prava žena i načinima njihovog funkcionisanja i zaštite

9.8. Usvajanje politike za zaštitu od nasilja nad ženama

9.8.1. Efikasna primena zakona i mera zaštite u romskim naseljima

a) edukacija međusektorskih timova za zaštitu žrtava nasilja za primenu specifičnih metoda i osetljivost po pitanju zaštite Romkinja od nasilja

Broj obučenih timova za rad sa Romkinjama koje trpe nasilje.

Uprava za ravnopravnost polova

UG

Sklonište za žene žrtve nasilja

LD

MLJMP

Izveštaji Skloništa za žene žrtve nasilja

Nacionalna strategija za poboljšanje položaja žena i unapređivanje rodne ravnopravnosti

2009-2011.

9.8.2. Povećana dostupnost usluga službi zaštite od nasilja Romkinjama (mreža zaštite Vlade i UG)

a) edukacija Romkinja o ženskim ljudskim pravima

Broj edukovanih Romkinja o ženskim ljudskim pravima. Smanjenje broja žena koje trpe nasilje.

MRSP

MLJMP

MUP

MZ

M pravde

MO

Romska ženska mreža

UG

Ženska UG

NSRNM (komisija za ženska pitanja)

Istraživanja ženskih romskih organizacija

 

 

9.9. Podržavati obrazovne programe i opismenjavanje Romkinja

9.9.1. Uvođenje afirmativnih mera za permanentno obrazovanje Romkinja

a) obezbeđivanje mehanizama za praćenje stope redovnosti pohađanja nastave i osipanja devojčica u toku školovanja

Broj Romkinja sa završenom školom, i to:

- osnovno obrazovanje završava 100% upisanih

- srednje obrazovanje završava - 20% sa osnovnim obrazovanjem

- visoko obrazovanje - 30 mesta godišnje na univerzitetima u Republici Srbiji, po 10 na svakom, na godišnjem nivou.

Broj devojaka koje su prošle kroz program praćenja i podrške u školama.

Broj devojčica sa posebnim potrebama koji se uključi u programe podrške.

Broj mladih majki i žena koje nastavljaju i završavaju obrazovanje.

MP
Škola za obrazovanje odraslih

Obrazovne ustanove - Narodni univerziteti

MLJMP

Uprava za rodnu ravnopravnost

LD
MRSP (komisija za nadzor)

NSRNM (komisija za obrazovanje)

 

SSS
Strategija MP za period 2005-2010.

2009-2011.

b) uvođenje afirmativnih mera obezbeđivanjem kvota za devojčice, Romkinje u SS i VŠ

v) obezbeđivanje stipendija i kredita za Romkinje

g) promovisanje pozitivnih modela Romkinja u široj zajednici, kroz medije, izdavaštvo i nastavne programe

d) obezbeđivanje programa praćenja i podrške devojčicama i mladim ženama u procesu obrazovanja kroz psiho-socijlnu podršku u školama uz aktivno učešće stručnih službi

e) izrada posebnih mera podrške za devojčice sa posebnim potrebama

f) izrada i organizovanje skraćenih programa obrazovanja za osnovne škole i zanate za devojke koje su prerasle OŠ, a mlađe su od 15 godina

h) Podrška mladim majkama koje nastavljaju školovanje kroz besplatna obdaništa i mogućnost pohađanja skraćenih programa obrazovanja

 

9.9.2. Ukidanje rodnih i etničkih stereotipa iz nastavnog programa i udžbenika

a) analiza nastavnog gradiva i udžbenika sa rodnog i etničkog aspekta

Usklađenost udžbenika i programa nastave u pogledu rodne ravnopravnosti.

Izrada programa za nastavnike i profesore o uvažavanju razlika u pogledu rodne ravnopravnosti.

MP

MLJMP

UG

NSRNM

Izveštaji MO

Izveštaj UG

Obrazovni plan i program MP

 

b) formiranje stručne komisije koja će dati preporuke MP i Prosvetnom savetu o rodnim i etničkim stereotipima u nastavnom programu i udžbenicima

v) obuka postojećeg nastavnog i vaspitačkog kadra kroz programe uvažavanja različitosti sa naglaskom na specifičan položaj Romkinja.

 

9.9.3. Smanjenje broja nepismenih žena Romkinja za 50% uvođenjem afirmativnih mera i pozitivne diskriminacije radi sticanja osnovnog obrazovanja

a) formiranje baze podataka o pismenosti Romkinja

Povećan broj pismenih Romkinja za 50%, sa većim procentom u mlađoj populaciji.

Povećan procenat romskih devojčica u redovnom obrazovanju.

Uspostavljeni održivi mehanizmi za obezbeđivanje ravnopravne zastupljenosti devojčica u obrazovnom sistemu.

Broj sprovedenih akcija opismenjavanja.

Broj isturenih odeljenja škola za obrazovanje odraslih pri romskim naseljima.

MP

ŠOO

Romska ženska mreža

MO

Uprava za ravnopravnost polova

MLJMP

LD

Godišnji izveštaji Obrazovnih ustanova -

Narodni univerziteti

Strategija Ministarstva prosvete za period 2005-2010.

 

b) kampanja za obrazovanje u romskoj i široj zajednici

v) edukacija roditelja o neophodnosti obrazovanja ženske dece

g) uspostavljanje mehanizama nadzora za obezbeđivanje ravnopravne zastupljenosti ženske dece u PŠ i OŠ programima i sprovođenja zakonskih mera za obavezno školovanje, kao i organizovanje i praćenje dopunske i dodatne nastave

d) akcije opismenjavanja odraslih u cilju sticanja funkcionalne pismenosti, sticanje formalnog obrazovanja

e) formiranje isturenih odeljenja škola za obrazovanje odraslih pri romskim naseljima

9.10. Edukacija o zdravstvenoj zaštiti

9.10.1. Povećanje dostupnosti zdravstvenih službi

a) sprovođenje projekata za unapređenje zdravlja Romkinja

Definisan set indikatora za praćenje zdravstvenog stanja.

Broj zaposlenih romskih zdravstvenih medijatorki

Broj posećenih romskih naselja od strane zdravstvenih službi.

MZ

SZO

Ženska romska mreža

NSRNM

LD

Baza podataka o zdravstvenom stanju romske populacije

Program za unapređenje zdravlja posebnih grupacija stanovništva, MZ

2009-2011.

b) zapošljavanje romskih zdravstvenih medijatorki

v) stalne posete romskim naseljima od strane zdravstvenih službi

 

9.10.2. Obezbeđeni podaci o zdravstvenom stanju Romkinja

a) evaluacija zdravstvenog stanja ženske romske populacije u okviru ciljanih istraživanja o zdravstvenom statusu romske populacije, po AP za zdravlje Roma

Definisan set indikatora zdravstvenog stanja Romkinja.

 

 

 

 

 

 

 

9.10.3. Unapređenje i zaštita opšteg i reproduktivnog zdravlja Romkinja

a) organizovanje informativnih javnih predavanja za Romkinje iz oblasti zdravstvene zaštite

b) upoznavanje zdravstvenih radnika sa specifičnim potrebama i kulturom Romkinja

Broj javnih predavanja, štampanog materijala i informisanih Romkinja.

Smanjenje smrtnosti novorođenčadi.

Broj edukovanih i senzibilisanih zdravstvenih radnika.

Broj podnetih žalbi na nepoštovanje procedura zdravstvenih radnika i zdravstvenih saradnika.

 

 

 

Godišnji izveštaji zdravstvenih institucija

Baza podataka o zdravstvenom stanju romske populacije

Program za unapređenje zdravlja posebnih grupacija stanovništva, MZ

 

10. INFORMISANJE

Cilj

Mere i aktivnosti

Indikatori

Nosioci

Monitoring

Podaci

Veze

Vreme

Nadležne institucije

Partneri

10.1. Unapređeno informisanje u štampanim medijima

10.1.1. Obezbeđena finansijska podrška redovnom izlaženju listova na romskom jeziku

Listovi na romskom izlaze jednom mesečno.

Povećan broj mladih dopisnika Roma.

Postojanje specijalizovanog lista i podlistka za decu, mlade i žene na regionalnom nivou.

Povećan tiraž, distribucija i broj čitalaca.

Povećan broj i kvalitet tekstova u štampi o romskoj nacionalnoj manjini.

MK

JLS

NSRNM

UG

MLJMP

UG

NUNS

UNS

Zakon o javnom informisanju

Zakon o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina

Ljudska prava

2009-2011.

10.1.2. Podržana edukacija kadrova

10.1.3. Formirane redakcije za decu, mlade i žene

10.1.4. Obezbeđene stimulativne mere za programske sadržaje i edukaciju i senzibilizaciju novinara u ostalim redakcijama

10.2. Unapređeno informisanje u elektronskim medijima

10.2.1. Obezbeđena finansijska podrška produkciji i emitovanju radio i TV programa na romskom jeziku i o Romima

Broj radio i TV emisija na romskom i o Romima.

Zastupljenost emisija koje izveštavaju o Dekadi Roma u redovnoj programskoj šemi.

Postojanje informisanja na romskom u svim sredinama gde živi značajan broj romske populacije. Formirano udruženje romskih medija i produkcija.

Poboljšan kvalitet i raznovrsnost programske ponude.

Minutaža programa na romskom jeziku.

MK

JLS

RTS

NSRNM

Mediji na romskom i redakcije

UG

MLJMP

Agencije za istraživanje medija i javnog mnjenja

RRA

Podaci:

MK

MLJMP

Ljudska prava

2009-2011.

10.2.2. Obezbeđena podrška jačanju produkcijskih kapaciteta, saradnji i razmeni programa medija na romskom i redakcija

10.2.3. Obezbeđeno informisanje na romskom u TV programu javnog servisa Srbije

10.3. Očuvanje jezičkog i kulturnog identiteta i stvaralaštva u oblasti medija.

Obezbeđena finansijska podrška produkciji audiovizuelnih dela na romskom za TV emitovanje

Snimljen najmanje jedan format audiovizuelnog dela godišnje.

MK

 

NSRNM

UG

SU

Podaci:

MK

MLJMP

Prava manjina

2009-2011.

10.4. Jačanje kadrovskih resursa

10.4.1. Utvrđene potrebe i profili medijskih radnika

Broj i vrste realizovanih edukacija i senzibilizacija

Broj radno angažovanih romskih medijskih radnika.

Mediji na romskom m i redakcije

NSRNM

MK

JLS

MO

SU

UG

Izveštaji: medija i redakcija na romskom jeziku

NSRNM

Zapošljavanje

2009-2011.

10.4.2. Obezbeđena podrška edukacijama i senzibilizacijama

11. KULTURA

Cilj

Mere i aktivnosti

Indikatori

Nosioci

Monitoring

Podaci

Veze

Vreme

Nadležne institucije

Partneri

11.1. Institucionalizacija čuvanja i negovanja kulture Roma

11.1.1. Organizovanje konferencije sa ciljem da se formira centralna institucija za čuvanje i negovanje kulture Roma.

Organizovana konferencija i formirao centralna institucija za čuvanje i negovanje kulture Roma.

Potpisan protokol o saradnji.

Formirana centralna institucija kao pravno lice.

Funkcionisanje institucije i njenih organa.

Utvrđeni standardi i donet strateški dokument.

Izrađen godišnji program centralne institucije.

Planirana sredstva za podršku projektima i programima u oblasti kulture.

MK

Pokrajinski sekretarijat za kulturu i za manjine

Grad Beograd (Sekretarijat za kulturu) ili opštine gde će se centralna institucija locirati

Kadar angažovan u centralnoj instituciji

NSRNM

UG

Izveštaji nadležnih institucija kulture

Prava manjina

2009-2011.

11.1.2. Usvajanje deklaracije (protokola ili sl.) od strane nadležnih.

11.1.3. Formiranje institucije.

11.1.4. Utvrđivanje osnovnih standarda i donošenje strateškog dokumenta o osnovnim elementima, po oblastima kulture.

11.1.5. Izrada programa institucije na godišnjem nivou (do 1. juna tekuće godine, za narednu).

11.1.6. Planiranje sredstava za podršku programima i projektima u oblasti kulture

11.2. Obezbeđena podrška stručnim kadrovima radi uspostavljanja i unapređivanja standarada u oblast i kulture

11.2.1. Organizovanje okruglih stolova i javnih rasprava u cilju uspostavljanja standarda

Organizovani okrugli stolovi i javne rasprave po Republici Srbiji.

Utvrđen standard.

Obezbeđena stručna, finansijska i logistička podrška za podizanje nivoa stručnosti

MK

JLS

Centralna institucija za čuvanje i negovanje kulture Roma

NSRNM

UG

MLJMP

Izveštaji nadležnih institucija kulture

Prava manjina

Zapošljavanje

2009-2011.

11.2.2. Obezbeđivanje stručne, finansijske i logističke podrške za podizanje nivoa stručnosti

12. POLITIČKO UČEŠĆE I PREDSTAVLJANJE

Cilj

Mere i aktivnosti

Indikatori

Nosioci

Monitoring

Podaci

Veze

Vreme

Nadležne institucije

Partneri

12.1. Ostvarivanje prava na glas pripadnika pripadnika romske nacionalne manjine

Podrška informisanju lokalnih romskih zajednica o izbornom postupku i pravima birača

Izlaznost romske zajednice na izbore

MLJMP

UG

MO

UG

Birački spisak RS

Ciljana istraživanja o izlasku na izbore

Ljudska prava

2009-2011.

12.2. Doprinos ravnomernoj zastupljenosti Roma i Romkinja u javnim službama

12.2.1. Zapošljavanje Roma i Romkinja u državnim institucijama i unapređivanje programa stažiranja

Broj zaposlenih

Vlada

Izvršno veće AP Vojvodine

Narodna skupština

Skupština AP Vojvodine

JLS

MO

 

MLJMP

Podaci MLJMP

Ljudska prava

2009-2011.

12.2.2. Zapošljavanje Roma i Romkinja u organima jedinica lokalne samouprave unapređivanje programa stažiranja

12.3. Podrška razvoju lokalnih politika za unapređivanje položaja Roma

12.3.1. Jačanje kapaciteta JLS za razvoj lokalnih strateških dokumenata za unapređivanje položaja Roma

Broj JLS koje imaju strateška dokumenata za unapređivanje položaja Roma

JLS

MO

UG

MLJMP

Baze podataka:
SSS
MLJMP

Ljudska i manjinska prava

2009-2011.

13.3.2. Pružanje podrške sprovođenju lokalnih planova

Broj i kvalitet realizovanih planova

JLS

UG
MO

MLJMP

Baze podataka:
SSS
MLJMP

Ljudska i manjinska prava

2009-2011.

13. DISKRIMINACIJA

Cilj

Mere i aktivnosti

Indikatori

Nosioci

Monitoring

Podaci

Veze

Vreme

Nadležne institucije

Partneri

13.1. Podizanje svesti o problemu diskriminacije i postupanje u slučajevima diskriminacije

13.1.1. Kampanje protiv diskriminacije

Broj sprovedenih kampanja.

Broj obuhvaćene ciljne grupe.

Broj štampanog i distribuiranog materijala.

Procena uspešnosti kampanja. Promena stavova građana.

Vlada

Nadležna ministarstva

JLS

NSRNM

MLJMP

UG

LD

MO

Izveštaji
SE
Evropska komisija
UNHCR
Praksis
UNICEF
CPM
Grupa 484
Analize javnog mnjenja

Obrazovanje

Zapošljavanje

Stanovanje

Zdravlje

Socijalna zaštita

Kultura

Mediji i informisanje

2009-2011.

13.1.2. Kampanja u vezi sa pravnim lekovima u slučajevima kršenja prava

13.2. Podizanje specijalističkih znanja o međunarodnim standardima i unutrašnjim propisima

13.2.1. Organizovanje specijalističkih obuka za pripadnike policije, pravosuđa i jedinica lokalne samouprave

Broj uspešno realizovanih obuka.

Broj učesnika i učesnica.

Procene uspešnosti realizovanih obuka.

MLJMP

MUP

MO

NSRNM

LD

UG

Podaci MLJMP

Ljudska prava

2009-2011.

13.3. Zapošljavanje većeg broja Roma u policiji pravosuđu i JLS

13.3.1. Sprovođenje mera afirmativne akcije pri zapošljavanju

Broj zaposlenih Roma u policiji, pravosuđu i jedinicama lokalne samouprave.

Nadležna ministarstva

MLJMP

MO

NSRNM

LD

UG

Uporedna analiza RZS

Zapošljavanje

2009-2011.

13.4. Podržavati organizacije koje pružaju pravnu pomoć žrtvama diskriminacije

13.4.1. Donacije udruženjima građana koja zastupaju žrtve diskriminacije

Visina dodeljenih novčanih sredstava.

Broj sprovedenih projekata.

Broj uključenih UG.

Nadležna ministarstva

MO

UG

NSRNM

LD

 

 

 

13.4.2. Uključivanje UG u aktivnosti institucija

13.5. Praćenje implementacije Zakona protiv diskriminacije

13.5.1. Saradnja sa Poverenikom

Broj sudskih postupaka pokrenutih na osnovu ovog zakona.
Broj odluka donetih od strane Poverenika.

Broj uključenih UG.

M pravde

MLJMP

MO

NSRNM

CPM

CUPS

 

 

 

13.5.2. Saradnja sa UG

13.5. Usvajanje i implementacija Zakona o ravnopravnosti polova

13.5.1. Praćenje realizacije ovog zakona na nacionalnom i lokalnom nivou.

Broj sudskih postupaka pokrenutih na osnovu ovog zakona.
Broj donešenih presuda u korist tužiteljica.

Broj uključenih UG.
Broj uključenih ženskih UG

M pravde

MLJMP

MO

NSRNM

CPM

CUPS

SU

 

 

 

13.5.2. Saradnja sa udruženjima građana.