POSEBAN PROGRAM

SAMOZAPOŠLJAVANJA NA TERITORIJI GRADA SMEDEREVA U 2009. GODINI

("Sl. list grada Smedereva", br. 9/2009)

 

I

Program samozapošljavanja na teritoriji grada je jedna od mera aktivne politike zapošljavanja Grada koja se finansira iz budžeta Grada.

Program samozapošljavanja se može finansirati i iz sredstava donacija pod uslovima koje odredi donator, a uz poštovanje osnovnih odredbi ovog Programa.

II CILJ PROGRAMA

Cilj Programa je smanjenje broja nezaposlenih, razvoj preduzetništva, malih i srednjih preduzeća i privatne inicijative u obavljanju privrednih delatnosti uopšte.

III NAMENA SREDSTAVA

Ovim Programom utvrđena je mogućnost da nezaposleno lice može ostvariti pravo na subvenciju za samozapošljavanje u jednokratnom iznosu od 125.000 dinara za opremanje radnog mesta i stvaranja uslova za rad, ukoliko ispunjava uslove propisane tačkom IV ovog programa.

Isplatu sredstava vrši Nacionalna služba za zapošljavanje - Filijala Smederevo u skladu sa Zakonom i Sporazumom o međusobnim pravima i obavezama u realizaciji ovog Programa koji zaključuju grad Smederevo i Nacionalna služba za zapošljavanje.

Sredstva za realizaciju Programa prenose se Nacionalnoj službi za zapošljavanje, u skladu sa Sporazumom iz prethodnog stava.

IV USLOVI ZA ODOBRAVANJE SUBVENCIJE

Za subvenciju za samozapošljavanje mogu konkurisati nezaposlena lica sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje, koja su:

1. podnela zahtev za subvenciju za samozapošljavanje sa poslovnim programom (biznis planom) koji je ekonomski opravdan i održiv;

2. završila informativnu i instruktivnu obuku za samozapošljavanje po planu i programu obuke i u organizaciji Nacionalne službe za zapošljavanje ili druge odgovarajuće organizacije, u cilju podizanja nivoa informisanosti i kompetentnosti za otpočinjanje sopstvenog posla;

3. lica koja ispunjavaju uslove propisane Konkursom Nacionalne službe za zapošljavanje.

Za subvenciju za samozapošljavanje nezaposlena lica ne mogu konkurisati za: delatnosti u oblasti igara na sreću, menjačkih poslova, saobraćaja i taksi usluga; strani državljani;

- privredni subjekti registrovani pre podnošenja zahteva po objavljenom konkursu,

- kao i lica koja su bila vlasnici ili osnivači pravnih subjekata u prethodne dve godine.

Troškove obuke, u organizaciji Nacionalne službe za zapošljavanje, snosi Nacionalna služba za zapošljavanje.

V PRIORITETI ZA ODOBRAVANJE

Prioritet prilikom odobravanja subvencije za samozapošljavanje na teritoriji grada Smedereva imaju nezaposlena lica koja pripadaju nekoj od sledećih kategorija nezaposlenih lica:

1. lica sa invaliditetom;

2. korisnici novčane naknade;

3. deca bez roditeljskog staranja starija od 15 godina;

4. samohrani roditelji, odnosno nezaposlena oba roditelja i druga lica u stanju socijalne potrebe;

5. dugoročno nezaposleni, koji se nalaze na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje duže od 12 meseci;

6. lica mlađa od 30 godina;

7. lica starija od 50 godina;

8. žene;

9. izbegla i raseljena lica;

10. Romi i pripadnici drugih etničkih manjina kod kojih je izraženija stopa nezaposlenosti;

11. nezaposlena lica kod kojih je utvrđen prestanak potrebe za njihovim radom kod poslodavca usled tehnoloških, ekonomskih ili organizacionih promena.

VI ZAHTEV ZA DODELU SREDSTAVA

Nezaposleno lice podnosi zahtev Nacionalnoj službi za zapošljavanje - Filijala Smederevo lično ili putem pošte.

Podnosilac zahteva dostavlja sledeću dokumentaciju:

Popunjen zahtev sa biznis planom i dokaz o svom statusu, a ukoliko pripada nekoj od kategorija dostavlja sledeći dokaz:

1. korisnik novčane naknade: pravosnažno rešenje o priznavanju prava na novčanu naknadu;

2. lice sa invaliditetom: rešenje o invalidnosti izdato od strane nadležnog državnog organa i dokaz o procenjenoj radnoj sposobnosti;

3. diploma završene specijalne škole, za lica koja nemaju navedenu dokumentaciju i procenjenu radnu sposobnost - nalaz i mišljenje nadležne zdravstvene ustanove - medicine rada o vrsti i stepenu smanjene radne sposobnosti sa procenjenom radnom sposobnošću za radno mesto koje je navedeno u zahtevu;

4. izbeglo ili raseljeno lice: kopija važeće izbegličke legitimacije;

5. dete bez roditeljskog staranja: mišljenje organa starateljstva;

6. nezaposleni roditelj: izvod iz matične knjige venčanih i izvod iz matične knjige rođenih za decu;

7. samohrani roditelj: dokaz o bračnom statusu i izvod iz matične knjige rođenih za decu.

Ako se, u skladu sa zakonom, više nezaposlenih udruži, osim za osnivanje zadruge, svaki pojedinačno podnosi zahtev za samozapošljavanje i ostvaruje pravo na subvenciju u visini od 125.000 dinara.

VII ODLUKA O SUBVENCIJI

Odluku o dodeli subvencije donosi direktor Nacionalne službe za zapošljavanje - Filijala Smederevo, po prethodno pribavljenoj saglasnosti Lokalnog saveza za zapošljavanje grada Smedereva.

Na osnovu odluke o odobravanju subvencije za samozapošljavanje, sa korisnikom subvencije Nacionalna služba za zapošljavanje - Filijala Smederevo zaključuje ugovor o međusobnim pravima i obavezama u roku od 45 dana od dana donošenja odluke.

Prilikom zaključivanja ugovora, podnosilac zahteva je dužan da dostavi:

1. rešenje nadležnog organa o upisu u registar;

2. prijavu na obavezno socijalno osiguranje;

3. sredstvo obezbeđenja ugovornih obaveza:

a) dve istovetne blanko lične menice korisnika sredstava sa jednim ili dva žiranta, sa meničnim ovlašćenjem, s tim što žirant ne može biti lice starije od 65 godina; opterećenje ne sme da pređe 1/3 mesečne zarade žiranata ili jedno od sredstava obezbeđenja;

b) garanciju banke na iznos dvostruko veći od iznosa subvencije;

v) založno pravo na pokretnim stvarima vrednosti trostruko veće od iznosa subvencije;

Predmet ručne zaloge mora biti osiguran najkraće u periodu trajanja ugovorne obaveze. Polisa osiguranja mora biti vinkulirana (preneto pravo korišćenja) u korist Nacionalne službe za zapošljavanje,

g) ugovorno jemstvo pravnog lica za korisnika subvencije sa odgovarajućim instrumentima obezbeđenja jemca.

4. fotokopiju kartona deponovanih potpisa iz banke ili ugovor o otvaranju računa;

5. fotokopiju lične karte korisnika sredstava i

6. fotokopiju lične karte žiranta (žiranata).

Početak obavljanja delatnosti mora biti najkasnije do datuma potpisivanja ugovora, a posle podnošenja zahteva.

VIII OBAVEZA KORISNIKA SREDSTAVA

Korisnik sredstava subvencije za samozapošljavanje dužan je da, u roku od 60 dana od dana prenosa sredstava, dostavi dokaze o namenskoj upotrebi sredstava.

Korisnik sredstava, koji nije u mogućnosti da namenski iskoristi sredstva ili sredstva iskoristi nenamenski, ili ako u propisanom roku nije dostavio dokaze o namenskoj upotrebi sredstava, dužan je da vrati iznos subvencije, uvećan za iznos zakonom utvrđene kamate.

Korisnik sredstava je u obavezi da obezbedi da registrovanu delatnost obavlja najmanje jednu godinu, počev od dana osnivanja, te da redovno uplaćuje doprinose za obavezno socijalno osiguranja, a ukoliko ne ispuni uslove iz ovog stava dužan je da vrati iznos subvencije, uvećan za iznos zakonom utvrđene kamate.

IX

Nacionalna služba za zapošljavanje - Filijala Smederevo dužna je da podnese izveštaj Lokalnom savetu za zapošljavanje grada Smedereva i Skupštini grada Smedereva o realizaciji ovog Programa.

X

Ovaj Program stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Smedereva".