ODLUKA

O REGRESIRANJU TROŠKOVA BORAVKA DECE U USTANOVI ZA PREDŠKOLSKO VASPITANJE I OBRAZOVANJE "NAŠA RADOST" SMEDEREVO

("Sl. list grada Smedereva", br. 9/2009)

Član 1

Ovom Odlukom utvrđuju se način, uslovi i kriterijumi regresiranja troškova boravka dece u Ustanovi za predškolsko vaspitanje i obrazovanje "Naša radost" Smederevo (u daljem tekstu: Ustanova).

Regresiranje troškova boravka dece vrši se sredstvima budžeta grada Smedereva, budžeta Republike i drugih izvora u skladu sa Zakonom.

Član 2

Akte kojima se utvrđuje ekonomska cena usluge po detetu za celodnevni boravak, poludnevni boravak i boravak radi pohađanja celodnevnog pripremnog predškolskog programa u Ustanovi, na predlog Ustanove, donosi gradonačelnik grada Smedereva.

Član 3

Pravo na regresiranje troškova boravka ostvaruju sva deca predškolskog uzrasta, koja se nalaze na celodnevnom boravku, poludnevnom boravku i celodnevnom boravku radi pohađanja pripremnog predškolskog programa, u visini od 60% ekonomske cene usluge po detetu.

Član 4

Korisnici usluga čija se deca nalaze na celodnevnom boravku, poludnevnom boravku i celodnevnom boravku radi pohađanja pripremnog predškolskog programa, učestvuju u finansiranju troškova boravka u visini od 40% ekonomske cene usluge po detetu.

Član 5

Sredstva za ishranu dece, koja pohađaju pripremni predškolski program, u trajanju od 4 sata dnevno, u godini pred polazak u školu, ukoliko je ishrana organizovana, obezbeđuju korisnici usluga.

Član 6

Troškovi koje plaćaju korisnici usluga iz člana 4. ove Odluke umanjuju se, i to za:

- 10% za svako dete iz porodice iz koje dvoje dece istovremeno boravi u Ustanovi;

- 25% za samohrane roditelje sa jednim detetom; kao i za roditelje sa jednim detetom za koje se ostvaruje pravo na roditeljski dodatak;

- 35% za samohrane roditelje sa dvoje dece; kao i za roditelje sa dvoje dece za koju se ostvaruje pravo na roditeljski dodatak;

- 50% za treće dete iz porodice sa troje i više dece;

- 75% za decu iz materijalno ugroženih porodica, koje ostvaruju pravo na materijalno obezbeđenje prema propisima iz oblasti socijalne zaštite.

Ukoliko se primenom kriterijuma iz prethodnog stava steknu uslovi za umanjenje po više osnova, ukupan procenat umanjenja ne može biti veći od 90%.

Član 7

Deca sa smetnjama u razvoju i deca bez roditeljskog staranja, za koju se troškovi boravka ne nadoknađuju iz budžeta Republike, oslobođena su plaćanja troškova boravka u Ustanovi.

Član 8

Za dane prisustva i dane kada je dete neopravdano odsutno iz Ustanove korisnici plaćaju punu cenu, a za dane kada je dete opravdano odsutno 50% cene usluge iz članova 4. i 6. ove Odluke.

Opravdano odsutnim smatra se izostanak zbog bolesti deteta, što se pravda potvrdom lekara, zbog godišnjeg odmora roditelja ili staratelja deteta i u slučajevima kada roditelj, odnosno staratelj ostvaruje pravo na plaćeno odsustvo u skladu sa Zakonom i Kolektivnim ugovorom, što se pravda potvrdom poslodavca.

Član 9

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o obezbeđivanju sredstava za ostvarivanje delatnosti i regresiranju troškova boravka dece u Ustanovi za predškolsko vaspitanje i obrazovanje "Naša radost" u Smederevu ("Službeni list opštine Smederevo", broj 11/2004).

Član 10

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Smedereva".

Napomene

Odlukom US IUo broj 516/2014 od 7. jula 2016. godine, objavljenom u "Sl. glasniku RS", br. 80/2016 od 30. septembra 2016. godine, utvrđeno je da odredba člana 4. Odluke o regresiranju troškova boravka dece u Ustanovi za predškolsko vaspitanje i obrazovanje "Naša radost" Smederevo ("Sl. list grada Smedereva", br. 9/2009), u vreme važenja nije bila u saglasnosti sa zakonom.