PRAVILNIK

O ISPUNJENOSTI USLOVA ZA ODOBRENJE PRIVREMENOG BORAVKA STRANCA U POGLEDU ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA

("Sl. glasnik RS", br. 59/2009)

Član 1

Ovim pravilnikom se propisuju uslovi za odobravanje privremenog boravka strancu u pogledu zdravstvenog osiguranja kada je podneo zahtev za izdavanje odobrenja za privremeni boravak.

Član 2

Zahtev za izdavanje odobrenja za privremeni boravak stranac podnosi organizacionoj jedinici Ministarstva unutrašnjih poslova nadležnoj za poslove stranaca po mestu boravišta stranca.

Uz zahtev za izdavanje odobrenja za privremeni boravak stranac podnosi i odgovarajući dokaz o ispunjenosti uslova u pogledu zdravstvenog osiguranja.

Dokazom iz stava 2. ovog člana smatraju se: a) međunarodna polisa o zdravstvenom osiguranju; b) obrazac, odnosno drugi dokument koji se izdaje u skladu sa zaključenim bilateralnim sporazumima o socijalnom osiguranju, merodavan za utvrđivanje svojstva osiguranika; v) polisa dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja koja je izdata u Republici Srbiji; g) isprava o zdravstvenom osiguranju izdata u Republici Srbiji u skladu sa propisima koji se primenjuju u oblasti zdravstvenog osiguranja.

Ukoliko stranac ne priloži dokaz iz stava 2. ovog člana, potrebno je da dokaže da ima dovoljno sredstava da pokrije troškove lečenja koji mogu nastati na teritoriji Republike Srbije za vreme dok se ne odluči o njegovom zahtevu, kao i za vreme trajanja privremenog boravka.

Član 3

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".