STATUT
FONDACIJE MILENIN DOM GALERIJA MILENE PAVLOVIĆ BARILI

("Sl. glasnik grada Požarevca", br. 4/2009)

 

I - OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Fondacija Milenin dom - Galerija Milene Pavlović Barili osnovana je u znak zahvalnosti i sećanja na Milenu Pavlović Barili uz poštovanje volje i želje njene majke, Danice Pavlović da imovinu koju je nasledila od svojih roditelja i umetnički fond svoje preminule kćeri daruje srpskom narodu i da se ova zaostavština sačuva kao celina.

Član 2

Fondacija je osnovana Odlukom Skupštine opštine Požarevac, 06. oktobra 1990. godine (u daljem tekstu: Osnivač).

Odlukom o izmeni i dopuni Odluke o osnivanju Fondacije "Milena Pavlović Barili", donetoj na sednici Skupštine opštine Požarevac 28. februara 1997. godine, naziv Fondacije je promenjen, tako da sada pun naziv glasi Fondacija Milenin dom - Galerija Milene Pavlović Barili.

Istom Odlukom, a na temelju pisma Danice Pavlović upućenog Predsedniku FNRJ, Josipu Brozu, od 19. jula 1953. godine, kao i Ugovora o poklonu zaključenog 20. novembra 1961. godine, imovini Fondacije pridodate su nepokretnosti i pokretnosti koje su činile imovinsku masu legata Danice Pavlović.

Član 3

Fondacija Milenin dom - Galerija Milene Pavlović Barili u Požarevcu (u daljem tekstu: Fondacija), ovim Statutom uređuje:

- pravni položaj,

- ciljeve radi kojih je osnovana i način njihovog ostvarivanja,

- naziv i sedište Fondacije,

- zastupanje i predstavljanje,

- delatnost Fondacije,

- upravljanje imovinom i sredstvima Fondacije,

- sastav organa upravljanja i način njihovog rada,

- kontrolu poslovanja i nadzor nad radom Fondacije,

- organizaciju rada i poslovanja,

- način očuvanja uspomene na porodicu darodavca i velike dobrotvore Fondacije,

- opšta pitanja iz radnog odnosa,

- javnost u radu i poslovnu tajnu.

II - PRAVNI POLOŽAJ FONDACIJE

Član 4

Fondacija ima svojstvo pravnog lica sa pravima, obavezama i odgovornostima koja ima na osnovu Ustava, zakona i ovog Statuta.

Fondacija je registrovana u Ministarstvu kulture i medija Republike Srbije pod brojem 25.

Član 5

Fondacija obavlja delatnost pod uslovima i na način utvrđen Zakonom o zadužbinama, fondacijama i fondovima i Zakonom o kulturnim dobrima, a u skladu sa ciljevima radi kojih je osnovana.

Član 6

Fondacija je nosilac prava upravljanja i korišćenja umetničkih zbirki, dokumentarnog materijala i arhivske građe, imovine i inventara.

Fondacija se stara o zaštiti moralnih prava ličnosti i dela Milene Pavlović Barili.

Fondacija štiti paternitet i integritet Mileninog imena i dela i dužna je da se suprotstavi svakom obliku nedostojnog iskorišćavanja autorskog dela Milene Pavlović Barili.

Član 7

Fondacija ima pravo da u pravnom prometu sa trećim licima zaključuje ugovore, kao i druge pravne poslove i radnje u okviru svoje pravne sposobnosti.

Član 8

Fondacija ima svoj pečat i štambilj.

Pečat je kružnog oblika, prečnika 35 mm sa sledećim sadržajem:

- po obodu kružnice u gornjoj polovini je natpis: FONDACIJA

- u donjem luku: MILENIN DOM

- na razdvajanju natpisa stoji po jedna tačkica;

- u centralnom polju je natpis sitnijim slovima:

GALERIJA
MILENE PAVLOVIĆ
BARILI

- ispod centralnog natpisa lučno je postavljen natpis:

POŽAREVAC

Svi natpisi, osim natpisa Barili, ispisani su ćirilicom.

Štambilj Fondacije je pravougaonog oblika, veličine 25 x 60 mm, sa podacima o nazivu organizacije, broju predmeta, datumu i mestu.

Fondacija može imati i druge pečate i štambilje čiju veličinu, oblik, čuvanje i upotrebu uređuje Upravni odbor Fondacije.

III - CILJEVI FONDACIJE

Član 9

Fondacija je osnovana sa ciljem:

- da prikuplja, čuva, obrađuje, publikuje, afirmiše i prezentira javnosti umetničko stvaralaštvo Milene Pavlović Barili;

- da koristi i štiti autorska prava koja proizilaze iz ukupnog Mileninog umetničkog stvaralaštva kao i autorska prava njene majke, Danice i oca, Bruna Barilija;

- da štiti i sačuva nepokretnu i pokretnu imovinu Fondacije za večita vremena, kao najveću kulturnu vrednost grada Požarevca;

- da čuva uspomenu na darodavca, pretke i potomke porodice Pavlović-Barili kao i velike dobrotvore Fondacije;

- da pomaže talente u likovnom stvaralaštvu, odnosno, da podstiče, neguje i razvija trajne vrednosti umetničkog stvaralaštva u granicama svojih mogućnosti.

Fondacija će biti i stalni organizator i mobilizator humanitarnih aktivnosti i drugih društveno-korisnih ciljeva.

Član 10

Radi uspostavljanja što boljih uslova za ostvarivanje svojih ciljeva Fondacija će posebnim aktivnostima obezbeđivati donatore i sponzore za svoje programe i stupati u poslovne i druge odnose sa pravnim i fizičkim licima.

IV - NAZIV I SEDIŠTE FONDACIJE

Član 11

Fondacija posluje pod nazivom: FONDACIJA MILENIN DOM - GALERIJA MILENE PAVLOVIĆ BARILI - Požarevac.

Sedište Fondacije je u Požarevcu, dr Voje Dulića br. 14.

V - ZASTUPANJE I PREDSTAVLJANJE

Član 12

U pravnom prometu sa trećim licima fondaciju zastupa i predstavlja Upravnik.

Upravnik može, u okviru svojih ovlašćenja, dati zaposlenom Fondacije ili licu koje nije zaposleno u Fondaciji pismeno ovlašćenje za zaključivanje određenih vrsta ugovora, odnosno, preduzimanje pojedinačnih određenih pravnih radnji ili predstavljanje Fondacije pred određenim organima, organizacijama ili licima.

VI - DELATNOST FONDACIJE

Član 13

Fondacija je ustanova kulture koja svojom imovinom dobročino ostvaruje svoje zakonske ciljeve.

Osnovna delatnost Fondacije je delatnost muzeja, šifra 92521.

Fondacija preko Galerije Milene Pavlović Barili vrši poslove od posebnog društvenog interesa u oblasti kulture.

Radi podsticanja likovnog stvaralaštva, Fondacija organizuje Međunarodno bijenale "U svetlosti Milene".

U okviru svoje dopunske delatnosti Fondacija, preko Galerije, izdaje i prodaje reprodukcije umetničkih radova, prospekte, plakate, značkice, medalje, reprint grafike i druge publikacije vezane za umetničko stvaralaštvo Milene Pavlović Barili.

Radi obezbeđivanja finansijskih sredstava za obavljanje osnovne delatnosti Fondacija izdaje u zakup svoj poslovni prostor u Požarevcu (Drinska br. 19 i Dr. Voje Dulića br. 1-13).

VII - IMOVINA FONDACIJE

Član 14

Imovinu Fondacije, navedena u Ugovoru iz čl. 2. Statuta Fondacije kao i čl. 2. i čl. 7. Odluke o osnivanju Fondacije "Milene Pavlović Barili", ("Sl. gl. Opštine Požarevac", br. 7/06) sastoji se iz nepokretnosti i pokretnih stvari i to:

A) nepokretnosti označene u zemljišnim knjigama kao državna svojina:

- kat. parc. 993/1 - kuća sa kućištem i dvorištem, površine 12,46 ari KO Požarevac (današnja zgrada Galerije) - stanje po starom operatu- i

- kat. parc. 1241 - kuća sa kućištem površine 1,51 ari (poslovni prostor u ul. Drinska br. 19 i dr Voje Dulića br. 1-13), sve upisano u zk. ul. br. 2180 KO Požarevac, kao državna svojina, a organ upravljanja Narodni odbor gradske opštine Požarevac - sada Grad Požarevac.

Ove nepokretnosti daju se Fondaciji na korišćenje bez naknade, a pod teretom zabrane otuđenja i hipotekarnog opterećenja što se ima upisati u zemljišne i druge javne knjige.

B) pokretne imovine i to:

- umetničke slike, crteži i drugi radovi Milene Pavlović Barili (legat Danice Pavlović; radovi stečeni otkupom, poklonom i na drugi način, posle 1965. godine), što je popisano i opisano u Inventarskim knjigama umetničkih radova;

- lične stvari i biblioteka Milene Pavlović Barili, kao i stvari porodice Pavlović, označene i popisane u posebnom inventaru stvari;

- zbirke bijenala, sve opisano i popisano posebnom Inventarskom knjigom;

- zbirke drugih autora, sve opisano i popisano posebnom Inventarskom knjigom.

V) imovini Fondacije pripadaju i to:

- bista u bronzi Milene Pavlović Barili, autora Nebojše Mitrića, vajara iz Beograda (poklon Danice Pavlović) - nalazi se u Galeriji;

- bista u bronzi Milene Pavlović Barili, sa livenim postoljem, autora Nebojše Mitrića, vajara iz Beograda (poklon Grada Požarevca) - nalazi se u "Sunčanom parku" Grada Požarevca;

- bista u bronzi Bruna Barilija, autora Aristide Barili, vajara iz Parme (poklon autora) nalazi se u Galeriji;

- bista u bronzi Danice Pavlović, autora Asena Peikova, vajara iz Italije - (poklon autora) nalazi se u galeriji;

- spomen plaketa sa likom Milene Pavlović Barili, u bronzi, veličine 17,5 cm, autora Nebojše Mitrića, vajara iz Beograda (poklon Danice Pavlović) - nalazi se u Galeriji;

- grobno mesto sa spomenikom Mileni, Brunu i Danici na nekatoličkom groblju "Testaćo" u Rimu, zona 3 mesto 4-6, za koje je opština Požarevac 1966. godine platila zakupninu i održavanje za večita vremena;

- grobno mesto sa spomen pločom porodice Stojana Pavlovića, roditelja Danice Pavlović, na starom groblju u Požarevcu, parcela 7 mesto br. 3, o kome se ima starati Fondacija.

Član 15

Pravni status nepokretne i pokretne imovine Fondacije ne može se menjati bez obostrane saglasnosti Grada Požarevca i Upravnog odbora Fondacije.

VIII - SREDSTVA FONDACIJE

Član 16

Fondacija posluje po Finansijskom planu i programu na koji daje saglasnost Skupština grada Požarevca.

Prihodi iz kojih će se finansirati ciljevi Fondacije obezbeđuju se iz:

- prihoda od prava i imovine Fondacije;

- budžeta Grada Požarevca i fondova;

- legata, donatorstva, poklona i priloga;

- ministarstva kulture Republike Srbije, i

- drugih izvora.

IX - UNUTRAŠNJA ORGANIZACIJA FONDACIJE

Član 17

Poslove u Fondaciji obavljaju zaposleni u skladu sa Zakonom i Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mesta i poslova.

Član 18

Poslove po ugovorima za Fondaciju mogu obavljati i druga fizička i pravna lica, u ili van Fondacije.

X - UPRAVLJANJE FONDACIJOM

Član 19

Na osnovu čl. 9. stav 2. Zakona o zadužbinama, fondacijama i fondovima, Fondacijom upravlja kolegijalni organ: Upravni odbor i Upravnik.

1. UPRAVNI ODBOR

Član 20

Upravni odbor čine predsednik i šest članova koje imenuje Skupština grada Požarevca. Mandat članova Upravnog odbora traje četiri godine i može se ponoviti.

Rad Upravnog odbora:

Član 21

Upravni odbor radi u sednicama.

Sednice Upravnog odbora saziva Predsednik po potrebi, a najmanje jednom u tri meseca.

Predsednik je dužan da sazove sednicu Upravnog odbora na zahtev upravnika ili 1/3 članova Upravnog odbora.

Upravni odbor donosi punovažne odluke većinom glasova od ukupnog broja članova.

Sednice Upravnog odbora su javne, osim u slučajevima predviđenim Poslovnikom o radu Upravnog odbora.

Član 22

Upravni odbor Fondacije vrši sledeće poslove:

- donosi Statut i druge opšte akte Fondacije;

- donosi godišnji program rada Fondacije koji sadrži program rada, akcije i manifestacije, kao i potrebna sredstva za ostvarivanje ciljeva Fondacije;

- donosi godišnji finansijski plan Fondacije i odlučuje o raspoređivanju i korišćenju sredstava;

- odlučuje i odobrava investicione programe Fondacije;

- imenuje i razrešava upravnika Fondacije uz saglasnost Osnivača;

- usvaja izveštaj o poslovanju i završni račun Fondacije;

- donosi Poslovnik o radu Upravnog odbora;

- donosi odluke o izdavanju u zakup poslovnog prostora;

- brine o očuvanju uspomene na porodicu darodavca;

- proglašava dobrotvore Fondacije;

- vrši funkciju organa upravljanja Međunarodnog bijenala "U svetlosti Milene";

- vrši i druge poslove utvrđene zakonom i ovim Statutom.

Za obavljanje poslova iz svoje nadležnosti, Upravni odbor je odgovoran Osnivaču.

2. UPRAVNIK

Član 23

Upravnik rukovodi Fondacijom, predstavlja je i naredbodavac je za izvršenje finansijskog plana.

Upravnik je organizator i koordinator rada i personalni rukovodilac Fondacije;

U vezi sa pitanjima iz radnog odnosa ovlašćenja Upravnika su:

- donošenje opšteg akta kojim se utvrđuje vrsta i stepen stručne spreme i drugi posebni uslovi za rad na određenom mestu;

- utvrđivanje radnih mesta za koja je opštim aktom predviđena provera radnih sposobnosti, obavljanje probnog rada, način obavljanja volonterskog posla i osposobljavanje pripravnika;

- u skladu sa planom razvoja Fondacije Upravnik predlaže Upravnom odboru povećanje broja zaposlenih;

- u skladu sa odlukama Upravnog odbora prijavljuje berzi rada slobodna radna mesta;

- donosi odluke o raspoređivanju i prestanku rada zaposlenih, kao i druge odluke u vezi sa angažovanjem i radom u Fondaciji;

- odlučuje o pojedinačnim pravima, obavezama i odgovornostima zaposlenih;

- utvrđuje raspored, početak i završetak radnog vremena u skladu sa zakonom;

- sprovodi odluke Upravnog i Nadzornog odbora;

- podnosi Izveštaj o rezultatima rada Fondacije;

Upravnik priprema predloge Statuta, opštih i drugih akata koje donosi Upravni odbor:

- predlaže Upravnom odboru planove i programe i podnosi izveštaj o njihovoj realizaciji;

- stara se o ostvarivanju programa rada Fondacije u kom cilju utvrđuje poslovnu politiku i obezbeđuje uslove da se imovina Fondacije čuva i stalno uvećava;

- donosi konkretne odluke o korišćenju sredstava u skladu sa Finansijskim planom i Programom rada Fondacije;

Upravnik obavlja i druge poslove koji proizilaze iz odluka i zaključaka Upravnog odbora i opštih akata Fondacije.

Upravnik je samostalan u vršenju poslova iz svog delokruga.

Član 24

Upravnika Fondacije imenuje Upravni odbor na period od četiri godine.

Isto lice može popovo biti imenovano za upravnika Fondacije. Saglasnost ia imenovanje Upravnika daje Skupština grada Požarevac.

Do izbora upravnika Skupština grada imenuje vršioca dužnosti upravnika Fondacije.

Član 25

Za upravnika Fondacije može da bude imenovano lice koje pored opštih, zakonskih uslova za ovu funkciju, ispunjava i sledeće:

1. da ima VII stepen stručne spreme:

- diplomirani istoričar umetnosti;

- diplomirani slikar, odnosno akademik slikar;

- diplomirani slikar primenjenog slikarstva;

- diplomirani slikar;

- profesor likovne kulture;

- profesor srpskog jezika i književnosti;

- menadžer kulture i umetnosti;

2. da ima najmanje tri godine radnog staža;

3. da ima položen stručni ispit;

4. da ima verifikovane rezultate na poslovima rukovođenja u oblasti kulture, nauke ili obrazovanja;

5. da poseduje organizacione sposobnosti;

XI - KONTROLA POSLOVANJA

Član 26

Kontrolu rada i kontrolu ostvarivanja poslovanja Fondacije vrši gradski organ uprave nadležan za poslove kulture.

XII - NADZOR NAD RADOM FONDACIJE

Član 27

Nadzor nad materijalnim i finansijskim poslovanjem vrši Nadzorni odbor i o rezultatima nadzora pismeno obaveštava Upravni odbor i Osnivača.

Član 28

Predsednika i dva člana Nadzornog odbora imenuje Skupština grada Požarevca na period od četiri godine.

Član 29

Nadzor nad zakonitošću rada Fondacije ostvaruje nadležna organizaciona jedinica u Gradskoj upravi grada Požarevca.

Fondacija svake godine, u zakonom predviđenom roku Osnivaču dostavlja Izveštaj o radu sa pokazateljima o finansijskom poslovanju.

XIII - ČUVANJE USPOMENE NA PORODICU DARODAVCA I VELIKE DOBROTVORE FONDACIJE

Član 30

Fondacija čuva uspomenu na Milenu i njene pretke i obeležava godišnjice Mileninog rođenja.

Član 31

Zaokružene godišnjice otvaranja Galerije Milene Pavlović Barili (24. jun) obeležavaće se prigodnim svečanostima, izložbama i informacijama u medijima.

Član 32

Fondacija čuva uspomenu na velike dobrotvore vidnim obeležavanjem i zaštitom predmeta i posebnim aktivnostima.

Član 33

Fondacija slavi i obeležava krsnu slavu porodice Pavlović, Sv. Atanasije Veliki, 31. januara.

XIV - ZASNIVANJE RADNOG ODNOSA

Član 34

Zasnivanje radnog odnosa u Fondaciji vrši se u skladu sa Zakonom o radu, ovim Statutom, Opštim kolektivnim ugovorom i Posebnim kolektivnim ugovorom za biblioteke, muzeje, arhive, kinoteke i Zavode za zaštitu spomenika kulture Republike Srbije.

Član 35

Aktom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih zadataka utvrđuju se stepen i vrsta stručne spreme i drugi posebni uslovi za rad na određenom radnom mestu.

Član 36

Zaposleni u Fondaciji stiču zvanja u skladu sa Zakonom i Pravilnikom o sticanju muzejskih zvanja.

XV - JAVNOST U RADU

Član 37

Rad Fondacije je javan i podleže ocenama javnosti.

Član 38

Informisanje o radu Fondacije ostvaruje se realizovanjem kulturno-umetničkih programa, redovnim obaveštavanjem javnosti putem sredstava javnog informisanja, objavljivanjem rezultata stručnog i naučno-istraživačkog rada.

Javnost u radu Fondacije ostvaruje se i preko razmatranja programa i izveštaja o radu na organima Fondacije i drugih društvenih organa.

XVI - POSLOVNA TAJNA

Član 39

Pojedini podaci o poslovanju i odnosima u Fondaciji predstavljaju poslovnu tajnu i mogu se saopštavati trećim licima samo na način propisan zakonom, ovim Statutom i drugim aktima Fondacije.

Dokumenta i podaci koji se smatraju poslovnom tajnom moraju se posebno označavati i čuvati i ne smeju se saopštavati niti činiti dostupnim neovlašćenim licima.

XVII - PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 40

Na pitanja koja nisu regulisana ovim Statutom primenjivaće se opšti akti i propisi.

U slučaju donošenja novih propisa sa kojima ne bi bile saglasne odredbe ovog Statuta primenjivaće se opšti propisi s tim da se odredbe ovog Statuta imaju usaglasiti sa tim propisima u roku od tri meseca od njihovog donošenja.

Član 41

Statut se dostavlja Skupštini grada Požarevca - Osnivaču, radi davanja saglasnosti na isti.

Član 42

Danom stupanja na snagu ovog Statuta, prestaje da važi Statut Fondacije Milenin dom - Galerija Milene Pavlović Barili, br. 156-2/05 od 14.09.2005. godine.

Član 43

Ovaj Statut stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku Grada Požarevca, a po donošenju Rešenja Skupštine grada Požarevca o davanju saglasnosti na isti.