PRAVILNIK
O NAČINU I METODAMA HVATANJA I ZBRINJAVANJA PASA I MAČAKA LUTALICA NA TERITORIJI GRADA POŽAREVCA

("Sl. glasnik grada Požarevca", br. 4/2009)

 

OPŠTE ODREDBE

Član 1

Poslovi hvatanja i zbrinjavanja pasa i mačaka lutalica na teritoriji grada Požarevca obavljaju se na stručan, siguran, estetski i human način.

O hvatanju pasa i mačaka lutalica nadležni organi i angažovane službe redovno obaveštavaju javnost.

HVATANJE PASA

Član 2

Radi uspešnog i bezbednog hvatanja pasa lutalica neophodno je da neposredni izvršioci ovih poslova budu obučeni i iskusni poznavaoci pasa i njihovog reagovanja pri hvatanju.

Pre približavanja psa treba sa određene udaljenosti posmatrati, odrediti njegovo ponašanje i pretpostaviti njegovu reakciju, eventualni napad, udaljavanje i sl.

U tom uzajamnom procenjivanju čovek mora biti pažljiv, smiren i opušten i samo u takvom stavu se može lagano približiti psu, postepeno saginjati i prikladno obraćati psu.

Obraćanje se obavlja umerenim i tihim tonom, nikad direktno ispred glave psa, već nekoliko koraka sa bočne strane psa i ukoliko pas preteći reaguje treba zastati i ponovo prijatnim rečima razuveriti psa da je u opasnosti.

Ukoliko je to moguće psa treba hranom ili na neki drugi prikladan način, navesti u ograđen prostor gde ga je mnogo lakše uhvatiti.

U slučaju da se pas približava čovek mora ostati miran, prihvatiti kontakt i polako pokušati da mu stavi omču sa hvataljke.

U slučaju da pas pokuša ili počne bežati, treba ostati miran, nikako ne trčati za njim i nasilno pokušavati hvatanje, zatim pratiti njegovo kretanje i strpljivo ponoviti postupak hvatanja.

OPREMA ZA HVATANJE PASA

Član 3

Neposredni izvršioci poslova hvatanja i zbrinjavanja pasa i mačaka lutalica moraju nositi odgovarajuću odeću i obuću, a u zavisnosti od procesa rada za koji su angažovani.

Služba komunalne zoohigijene, odnosno izvođač, redovno obezbeđuje i stara se o higijensko-tehničkim sredstvima i zaštitnoj opremi, odeći i obući radnika, u skladu sa propisima.

Član 4

Za humano i bezbedno hvatanje pasa i mačaka lutalica mogu se koristiti sledeća sredstva i oprema:

1) Sajle za pse sa pokretnom omčom;

2) Poluga sa pokretnom omčom - za hvatanje pasa nepoznate naravi;

3) Kaiš ili lanac za vrat i povodnik - za hvatanje mirnih pasa;

4) Dugačka mreža za hvatanje pasa na većoj udaljenosti;

5) Meredov-mreža za hvatanje agresivnih pasa;

6) Kavez/zamke sa oprugom koja zatvara vrata kaveza;

7) Korpe i oprema za fiksiranje čeljusti za sprečavanje ozleda;

8) Farmaceutska sredstva - za hvatanje pasa koji se ne mogu uhvatiti jednom od uobičajenih metoda.

Pri hvatanju pasa sajlama mora se paziti da se vrat psa ne stegne jako i da ne dođe do gušenja psa.

PREVOZ UHVAĆENIH ŽIVOTINJA

Član 5

Transportno sredstvo koje služi za prevoz uhvaćenih životinja može biti posebno konstruisano za ove svrhe, ili pak prilagođeno za ovu namenu i na odgovarajući način opremljeno, o čemu se obavezno pribavlja atest ovlašćene institucije.

Transportno sredstvo mora imati dobru ventilaciju, kao i zaštitu uhvaćenih životinja od spoljašnjih uticaja.

Transportno sredstvo se mora redovno čistiti i dezinfikovati.

Kavezi koji se nalaze u transportnom sredstvu i u koje se smeštaju uhvaćene životinje, mogu biti trajno pričvršćeni ili pokretni.

Član 6

Prateću opremu u transportnom sredstvu čine:

1) sortirani kožni kaiševi, okovratnici (lanci) i povodnici;

2) hvataljke za pse;

3) hvataljke za mačke;

4) kavezi/zamke za pse;

5) kavezi/zamke za mačke;

6) transportni kavezi za pse;

7) transportni kavezi za mačke;

8) transportni kavezi za životinje za koje se sumnja da su obolele;

9) korpe za čeljusti;

10) hrana i voda za pse i mačke;

11) ventilator;

12) izvor svetlosti u transportnom sredstvu;

13) prva pomoć za životinje;

14) prva pomoć za ljude.

Član 7

Smeštanje pasa u transportno sredstvo vrši se tako da se mirni psi smeštaju u pozadinu prevoznog sredstva, a agresivni psi se obavezno prevoze u kavezima.

Istovar pasa se obavlja u prihvatilištu ili karantinu uz posebne mere sa agresivnim psima i psima koji su tretirani farmaceutskim sredstvima, kao i psima koji su u lošem zdravstvenom ili fizičkom stanju.

PRIHVATANJE I TRETMAN PASA I MAČAKA LUTALICA

Član 8

Uhvaćeni psi i mačke lutalice se dopremaju u prihvatilište (trijažni centar) gde borave 3-6 dana, a izuzetno u karantinu do 14 dana, odnosno onoliko koliko to odredi nadležni organ veterinarske inspekcije. U periodu boravka u prihvatilištu, daje se mogućnost vlasnicima da pronađu izgubljene kućne ljubimce.

Član 9

U prihvatilištu se, posle provedena 3 dana obavlja trijažni pregled pasa i mačaka i ovaj postupak, pored zdravstvenog pregleda uhvaćenih životinja, podrazumeva njihovo razvrstavanje u grupe, a prema tretmanima kojima će biti podvrgnuti u zavisnosti od utvrđenog opšteg zdravstvenog stanja svakog pojedinog psa ili mačke:

1) sterilizacija;

2) vraćanje prvim vlasnicima;

3) udomljavanje (individualno ili u kolektivnim centrima);

4) lečenje i smeštanje u prihvatilište;

5) puštanje na slobodu (prvobitna staništa);

6) eutanazija.

Član 10

Posle svake akcije hvatanja pasa i mačaka lutalica Služba komunalne zoohigijene, odnosno angažovani izvođač, sačinjava zapisnik koji sadrži sledeće podatke:

1) datum hvatanja;

2) mesto hvatanja;

3) ukupan broj uhvaćenih pasa i mačaka;

4) broj pasa i mačaka koje su odmah preuzeli vlasnici;

5) broj pasa i mačaka koji su odmah udomljeni;

6) broj pasa i mačaka preostalih u prihvatilištu;

7) kratak opis svake uhvaćene jedinke (vrsta, pol, veličina, telesna masa, boja dlake, opis šare, posebni znaci, identifikacione oznake ako postoje i sl.);

8) tretman na koji je životinja upućena;

9) vreme boravka u prihvatilištu;

10) detaljne podatke o odlasku životinje iz prihvatilišta (preuzete od vlasnika, udomljene, sterilisane, puštene na slobodu, eutanazirane i sl.).

Član 11

Sve životinje podvrgnute tretmanu u prihvatilištu, izuzev onih koje su određene za eutanaziju, obavezno se uvode u registar kompjuterske evidencije, foto-evidentiraju, obeležavaju registracionim mikro-čipom ili tetovir oznakom, u skladu sa Pravilnikom o načinu popisa i registracije pasa ("Službeni glasnik SRS", br. 45/77 i 37/86). Na tetovir oznaci upisuje se slovo "L", godina (05, 06, 07...) i redni broj iz registra.

Član 12

Prihvatilište se mora redovno čistiti i dezinfikovati, mora biti pristupačno i atraktivno za posetioce, zanimljive sadržine i programa, kako bi posetioci mogli izabrati psa koji im najviše odgovara ili preuzeti svog izgubljenog kućnog ljubimca.

U prihvatilištu se moraju sprovoditi propisani programi mera zdravstvene zaštite životinja, koji podrazumeva obaveznu vakcinaciju, dehelmintizaciju i druge medicinske mere i metode, a nadzor nad radom prihvatilišta i primenom mera zdravstvene i druge zaštite vrši veterinarska inspekcija.

Član 13

Sterilizacija je jedan od najhumanijih postupaka, odnosno metoda za smanjivanje brojnosti i kontrolu populacije pasa i mačaka lutalica i ovaj hirurški zahvat se obavlja u skladu sa zahtevima veterinarske medicine, podrazumevajući mere pripreme, tok zahvata i postoperativni tok. U prihvatilištu će se obezbediti uslovi za obavljanje sterilizacije.

Član 14

Za udomljavanje se preporučuju samo oni psi za koje je pouzdano utvrđeno da se lako prilagođavaju na novog vlasnika, kao i da će imati obezbeđen odgovarajući tretman.

Istovremeno, potencijalnim vlasnicima se obavezno ukazuje na obaveze i odgovornosti držalaca životinja, a veterinarski stručnjaci prihvatilišta mogu organizovati i sprovoditi odgovarajuće edukativne programe. Preporučuje se da svi psi koji se udomljavaju budu sterilisani.

Član 15

Puštanje pasa i mačaka lutalica na slobodu, odnosno njihova prvobitna staništa, vrši se izuzetno i po prethodno podnetom zahtevu građana, kao i po prethodno izdatom aktu odobrenja koji izdaje Odeljenje za inspekcijske poslove i zaštitu životne sredine. Puštanje pasa i mačaka lutalica može se odobriti tek nakon izvršene sterilizacije i odgovarajućeg zdravstvenog tretmana u prihvatilištu.

Član 16

Eutanazija je jedna od humanih i efikasnih mera koja se obavlja samo na osnovu prethodno donete odluke doktora veterinarske medicine. Odluka o eutanaziji donosi se na osnovu kriterijuma veterinarske medicine i stručne procene doktora. Eutanazija se može izvršiti nad:

1) mladuncima koji nisu još progledali ili su zbog gubitka majke u lošoj fizičkoj i zdravstvenoj kondiciji;

2) bolesnim životinjama čija je bolest neizlečiva ili je lečenje ekonomski neisplativo;

3) opasnim i agresivnim životinjama;

4) životinjama koje nisu pogodne za udomljavanje;

5) veoma starim životinjama;

6) psima i mačkama koji su duže vreme proveli u zatvorenom prostoru, odnosno kojima je bila uskraćena sloboda kretanja, tako da su kod njih uočljivi psihološki (bihevijoralni) poremećaji; i

7) psima i mačkama za koje se, ni posle 30 dana provedenih u prihvatilištu, ne obezbedi odgovarajuće udomljavanje.

Član 17

Eutanaziju pasa i mačaka može vršiti samo doktor veterinarske medicine i ona podrazumeva hemijsku eutanaziju, odnosno injekcionu aplikaciju hemijskih sredstava koja prouzrokuju brzu, bezbolnu i estetsku smrt (natrijum pentabarbiton, T&-61...).

Metod eutanazije mora da dovede do brzog gubitka svesti i smrti životinje, a posle svake aplikacije sredstva za eutanaziju mora se pričekati izvesno vreme i proveriti da li je životinja sigurno mrtva, da bi se pristupilo neškodljivom uklanjanju leša eutanazirane životinje.

Član 18

Nisu dozvoljene fizičke metode usmrćivanja životinja kao što je fizičko gušenje pasa, aplikacija toksičnih materija ili hemijskih sredstava u dozama koje prouzrokuju tešku, mučnu i dugu smrt životinja, kao i električne metode.

Član 19

Ovaj Pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Požarevca".