ODLUKA
O SPROVOĐENJU PREVENTIVNE SISTEMATSKE DEZINSEKCIJE I DERATIZACIJE NA TERITORIJI GRADA POŽAREVCA

("Sl. glasnik grada Požarevca", br. 4/2009)

Član 1

Ovom odlukom uređuju se uslovi i način sprovođenja preventivne dezinsekcije i deratizacije na teritoriji grada Požarevca, kao opšte mere zaštite stanovništva od zaraznih bolesti.

Sprovođenje preventivne dezinsekcije vrši se u cilju uništavanja komaraca i krpelja kao potencijalnih izvora zaraze.

Sprovođenje preventivne deratizacije vrši se u cilju suzbijanja zaraznih bolesti, za koje su mišoliki glodari izvori zaraze i prenosioci infekcije.

Član 2

Preventivna dezinsekcija i deratizacija, kao opšte higijensko-epidemiološke mere, vrše se u naseljenim mestima, na javnim površinama, u stambenim objektima, u javnim komunalnim objektima, u objektima javnog saobraćaja i u drugim objektima u kojima se obavlja društvena, odnosno javna delatnost, a prema godišnjem programu sprovođenja sistematske deratizacije i dezinsekcije na teritoriji grada Požarevca koga donosi Skupština grada Požarevca.

Član 3

Godišnjim programom sprovođenja sistematske deratizacije i dezinsekcije na teritoriji grada Požarevca posebno se utvrđuje: obim sistematske dezinsekcije - lokacije i površine gde će se sprovesti tretman; obim sistematske deratizacije - lokacije, površine i objekti gde će se sprovesti tretman; mere za realizaciju programa; dinamika sprovođenja; stručni nadzor i kontrola sprovođenja tretmana.

Godišnji program sprovođenja sistematske deratizacije i dezinsekcije na teritoriji grada Požarevca utvrđuje i sprovodi Gradsko veće grada Požarevca.

Član 4

Sredstva za sistematsko sprovođenje dezinsekcije i deratizacije obezbeđuju se u budžetu grada Požarevca, a prema godišnjem programu navedenog u članu 3. ove odluke.

Član 5

Dezinsekciju i deratizaciju može obavljati privredni subjekt, organizacija ili ustanova koja ispunjava uslove za obavljanje ovih delatnosti u skladu sa Pravilnikom o uslovima za vršenje dezinsekcije, dezinfekcije i deratizacije ("Službeni glasnik SRS" broj 52/82 i 20/88).

Član 6

Izbor pružaoca usluga za sprovođenje sistematske dezinsekcije i deratizacije vrši se po sprovedenom postupku javne nabavke po odredbama Zakona o javnim nabavkama ("Službeni glasnik Republike Srbije" broj 116/2008).

Član 7

O sprovođenju dezinsekcije i deratizacije, stanovništvo se blagovremeno obaveštava preko sredstava javnog informisanja, preko oglasnih tabli u mesnim kancelarijama i mesnim zajednicama, kao i merama koje stanovništvo treba da preduzme u cilju zaštite.

Član 8

Kontrolu izvođenja dezinsekcije i deratizacije vrši komisija koju formira Gradsko veće grada Požarevca.

U sastav komisije obavezno moraju biti članovi sa sledećim obrazovnim profilom: epidemiolog, biolog, veterinar, poljoprivredni inženjer, kao i članovi koji rade na poslovima komunalnog nadzora.

O izvršenoj kontroli komisija sačinjava izveštaj u roku od 10 dana od dana završetka sprovedenog tretmana dezinsekcije i deratizacije.

Izveštaj Komisije razmatra i usvaja Skupština grada Požarevca, uz prethodnu raspravu na Gradskom veću grada Požarevca.

Član 9

Donošenjem ove odluke prestaje da važi Odluka o sprovođenju sistematske dezinsekcije na području opštine Požarevac ("Službeni glasnik opštine Požarevac" broj 5/2001 i 2/2002) i Odluka o sistematskoj deratizaciji na području opštine Požarevac ("Službeni glasnik opštine Požarevac" broj 1/2002).

Član 10

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Požarevca".