ODLUKA
O KOMUNALNOJ INSPEKCIJI

("Sl. glasnik grada Požarevca", br. 4/2009)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Komunalna inspekcija u okviru prava i dužnosti grada Požarevca ostvaruje neposredni nadzor nad pridržavanjem Zakona i drugih propisa iz oblasti komunalnih delatnosti od strane pravnih i fizičkih lica na teritoriji grada Požarevca.

U okviru nadzora iz prethodnog stava inspekcija izriče mere i preduzima radnje za koje je ovlašćena Zakonom i odlukama Skupštine grada Požarevca u oblasti komunalnih delatnosti.

Član 2

Pod propisima iz prethodnog člana smatraju se zakonski propisi i odluke Skupštine grada Požarevca koje se odnose na komunalnu delatnost.

Član 3

Komunalna inspekcija vrši poslove iz svoje nadležnosti na osnovu i u okviru propisa, a u skladu sa smernicama Skupštine grada Požarevca.

Član 4

Poslove iz nadležnosti organa komunalne inspekcije vrši komunalni inspektori.

Komunalni inspektor je samostalan u radu, u granicama ovlašćenja utvrđenih Zakonom o komunalnim delatnostima, odlukama i drugim propisima.

Poslove komunalnog inspektora mogu obavljati lica koja imaju visoku ili višu stručnu spremu, položen stručni ispit za rad u organima uprave sa najmanje tri godine radnog iskustva. Službeno svojstvo komunalnog inspektora utvrđuje se legitimacijom.

Legitimacija komunalnog inspektora izdaje se na propisanom obrascu od strane Gradske uprave grada Požarevca - Odeljenja za inspekcijske poslove i zaštitu životne sredine, koja je potpisana od strane ovlašćenog lica.

Član 5

U vršenju inspekcijskog nadzora komunalni inspektor ovlašćen je da:

1. vrši pregled komunalnih objekata, uređaja i instalacija, dobara u opštoj upotrebi koja se koriste u komunalnoj oblasti i drugih površina određenih zakonom i propisima skupštine grada Požarevca;

2. zabrani upotrebu komunalnih objekata ili uređaja dok se ne dovedu u ispravno stanje;

3. naredi uklanjanje stvari i drugih predmeta sa javnih površina u skladu sa odlukama Skupštine grada Požarevca;

4. naredi vršenje obaveza i preduzimanje mera na otklanjanju nedostataka u skladu sa odlukama Skupštine grada Požarevca;

5. donosi rešenja i

6. preduzima i druge radnje i mere na koje je ovlašćen posebnim propisima.

Član 6

Komunalni inspektor u vršenju inspekcijskog nadzora kada utvrdi da se ometa korišćenje komunalnih objekata ostavljanjem raznih stvari, predmeta ili na drugi način, narediće vlasniku, odnosno korisniku da ih odmah ukloni, pod pretnjom izvršenja.

Komunalni inspektor će, ukoliko se vlasnik, odnosno korisnika ne nalazi na licu mesta, bez njegovog saslušanja, doneti rešenje kojim će naložiti da se stvari i drugi predmeti uklone u određenom roku, koji se može odrediti i na sate. Ovo rešenje se nalepljuje na te stvari, odnosno predmete, uz naznačenje dana i časa lepljenja, čime je dostavljanje uredno izvršeno.

Kasnije uklanjanje, oštećenje ili uništenje ovog rešenja ne utiče na valjanost dostavljanja.

Komunalni inspektor će odrediti da se stvari i predmeti uklone o trošku vlasnika, odnosno korisnika, preko trećeg lica, ako ne postupi po nalogu.

Žalba izjavljena na rešenje iz stava 1. i 2. ovog člana, ne odlaže njegovo izvršenje.

Član 7

O izvršenom inspekcijskom nadzoru komunalni inspektor je dužan da sačini zapisnik u kome konstatuje uočene nepravilnosti i nedostatke utvrđene inspekcijskim nadzorom, mere koje treba preduzeti na otklanjanju nedostataka, rokove u kojima se imaju iste otkloniti, kao i druge podatke o načinu vršenja inspekcijskog nadzora.

Član 8

Zapisnik o izvršenom inspekcijskom pregledu dostavlja se licu kod kojeg je vršen inspekcijski nadzor, radi upoznavanja i preduzimanja odgovarajućih mera na otklanjanju nedostataka.

Član 9

Nalog komunalnog inspektora daje se u formi rešenja gde se utvrđuje i rok za otklanjanje utvrđenih nedostataka i nepravilnosti.

Rešenje se obavezno dostavlja preduzeću, odnosno ustanovi i drugoj organizaciji, građaninu nad čijim je poslovanjem, odnosno postupanjem izvršen inspekcijski nadzor.

Preduzeće, ustanova i druga organizacija, odnosno građanin iz stava 2. ovog člana pismenim putem obaveštavaju komunalnog inspektora o preduzetim merama naloženim u rešenju.

Nakon isteka roka za izvršenje naložene, odnosno naređene mere, komunalni inspektor izvršiće kontrolni inspekcijski pregled o čemu sačinjava zapisnik.

Protiv rešenja komunalnog inspektora dopuštena je žalba Gradskom veću grada Požarevca u roku od 15 dana od dana dostavljanja.

Član 10

Ukoliko komunalni inspektor pri vršenju inspekcijskog nadzora konstatuje da je povredom propisa učinjen prekršaj, privredni prestup ili krivično delo, dužan je da bez odlaganja podnese zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, odnosno prijavu nadležnom organu za pokretanje postupka zbog privrednog prestupa odnosno krivičnog dela.

Član 11

Komunalni inspektor, u vršenju poslova nadzora, sarađuje sa drugim organima, ustanovama, preduzećima, mesnim zajednicama, organima upravljanja stambene zgrade i drugim zainteresovanim organima i građanima.

Član 12

Pored obaveza predviđenih Zakonom i drugim propisima organi inspekcije deluju preventivno u cilju sprečavanja povreda Zakona i drugih propisa u oblasti u kojoj vrše nadzor.

Član 13

Ukoliko prilikom vršenja inspekcijskog nadzora komunalni inspektor naiđe na otpor, ili dođe do remećenja javnog reda i mira, može tražiti neposrednu pomoć od organa unutrašnjih poslova.

Član 14

Ako prilikom vršenja nadzora komunalni inspektor utvrdi izvesne nepravilnosti kojima su povređeni propisi koji spadaju u nadležnost drugih inspektora ili organa uprave, dužan je da iste o tome obavesti.

Član 15

Pravna i fizička lica dužna su da komunalnom inspektoru omoguće nesmetano vršenje poslova, odnosno da dostave na uvid traženu dokumentaciju, podatke, kao i da pruže potrebnu pomoć prilikom vršenja inspekcijskog nadzora.

Lica iz prethodnog stava dužna su da komunalnom inspektoru dozvole nesmetan pristup do objekta koji su predmet kontrole.

Član 16

Komunalni inspektor je posebno odgovoran:

1. ako u vršenju nadzora ne preduzme, ne predloži ili ne odredi meru za koju je ovlašćen;

2. ako ne predloži ili ne pokrene postupak pred nadležnim organima zbog utvrđene nezakonitosti ili nepravilnosti;

3. ako prekorači granice ovlašćenja.

II KAZNENE ODREDBE

Član 17

Novčanom kaznom u iznosu od 10.000 do 80.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice:

- ukoliko ne postupi po naloženim merama komunalnog inspektora iz člana 7. odluke,

- ako spreči ili ometa komunalnog inspektora u vršenju dužnosti član 15. odluke.

Za isti prekršaj kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 5.000 do 40.000 dinara.

Član 18

Novčanom kaznom od 5.000 do 40.000 dinara kazniće se za prekršaj iz prethodnog člana fizičko lice.

Član 18a

Novčanom kaznom u iznosu od 10.000 do 50.000 dinara kazniće se za prekršaj preduzetnik:

1. ukoliko ne postupi po naloženim merama komunalnog inspektora člana 7. Odluke,

2. ako spreči ili ometa komunalnog inspektora u vršenju dužnosti član 15. Odluke.

Član 19

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o komunalnoj inspekciji ("Službeni glasnik opštine Požarevac", br. 6/99).

Član 20

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Požarevca".