PRAVILNIK
O TEHNIČKIM USLOVIMA ZA POSTAVLJANJE LETNJIH BAŠTI UGOSTITELJSKIH OBJEKATA NA JAVNIM POVRŠINAMA NA TERITORIJI GRADA POŽAREVCA

("Sl. glasnik grada Požarevca", br. 4/2009)

Član 1

Ovim pravilnikom preciziraju se tehnički uslovi za postavljanje letnjih bašti ugostiteljskih objekata na javnim površinama na teritoriji grada Požarevca (u daljem tekstu: letnjih bašti).

Član 2

Javna površina na kojoj se može postaviti letnja bašta je javno građevinsko zemljište i ostalo građevinsko zemljište u funkciji javnog građevinskog zemljišta, i to:

- deo javne površine na trotoaru; i

- deo javne površine u pešačkoj ulici.

Član 3

Ispunjenost uslova za postavljanje letnjih bašti na javnim površinama utvrđuje Odeljenje za urbanizam komunalne i imovinsko-pravne poslove Gradske uprave grada Požarevca u skladu sa Odlukom o postavljanju manjih montažnih objekata na javnim površinama ("Službeni glasnik grada Požarevca", br. 4/2009) i ovim pravilnikom.

Član 4

Letnja bašta je otvoren prostor koji se može formirati na javnoj površini neposredno uz objekat za čije privremeno proširenje kapaciteta se postavlja, u periodu od 01. marta do 01. novembra u toku svake tekuće godine.

Letnja bašta se formira neposredno uz lokal u širini uličnog fronta lokala u čijoj je funkciji. Letnja bašta se izuzetno može postaviti i ispred susednog lokala uz saglasnost vlasnika lokala ispred koga se bašta postavlja.

Letnja bašta se ne može formirati za objekat koji nema odgovarajući sanitarni blok za korisnike usluga, kao ni za potrebe kioska i drugih manjih montažnih objekata postavljenih na javim površinama.

Član 5

Letnje bašte se mogu formirati na delovima javnih površina na kojima je moguće ostvariti:

- minimalnu širinu letnje bašte 1,50 m;

- minimalnu slobodnu širinu pešačkog prolaza 1,60 m;

- minimalno rastojanje letnje bašte do ivičnjaka kolovoza u širini 0,50 m;

- minimalno rastojanje letnje bašte od raskrsnice 6,00 m;

- minimalno rastojanje letnje bašte od obeleženog pešačkog prelaza 3,00 m;

- slobodan prolaz u širini postojećeg kolskog ili pešačkog prolaza (pasaža) do objekta.

Član 6

Letnja bašta može da sadrži prenosni urbani mobilijar koji se može lako demontirati i ukloniti po prestanku roka formiranja bašte. U lako prenosni urbani mobilijar spadaju: podijum, stolovi, stolice, suncobrani, senila - tende, montažne ograde, žardinjere sa zelenilom i prenosna rasveta.

Postavljanje podijuma letnje bašte može se odobriti na terenu u nagibu i na javnoj površini koja nije završno obrađena, na način koji omogućava redovno komunalno održavanje javne površine. Maksimalna visina podne platforme iznad nivoa terena iznosi 15 cm.

Bašte sa podnom platformom moraju da imaju montažnu ogradu.

Letnje bašte se mogu ograditi lakom transparentnom montažnom ogradom visine do 80 cm od kote terena, bez fiksiranja za podlogu, ili prenosnim ukrasnim žardinjerama sa zelenilom. Ograđivanje letnje bašte vrši se po pravilu uz ivičnjak kolovoza, radi zaštite korisnika bašte od kolskog saobraćaja.

U zavisnosti od položaja letnje bašte u odnosu na objekat moguće je postaviti dva tipa senila:

- slobodno stojeća senila (suncobrani);

- senila fiksirana na objektu (konzolne tende).

Oblik i veličina senila fiksiranih na objektu moraju biti u skladu sa širinom i visinom lokala, tako da ne ometaju funkcije susednih lokala, spratnih delova objekta na koji se postavljaju i okolno javno zelenilo.

Član 7

U sklopu letnje bašte nije dozvoljeno:

1. zidanje bilo kakvih zidova, parapetnih ograda, betoniranje podnih platoa i zastakljivanje istih, odnosno zatvaranje letnje bašte na bilo koji način:

2. izgradnja krovnih konstrukcija;

3. postavljanje fiksnih podijuma i ograda koji ometaju pristup komunalnim instalacijama, šahtama i protivpožarnim hidrantima i prolaz interventnim komunalnim protivpožarnim i drugim službenim vozilima;

4. postavljanje šanka, baštenskih roštilja, ražnja;

5. postavljanje montažno - demontažnih nastrešnica fiksiranih za podlogu u pešačkim zonama;

6. koristiti postojeće drveće i dr. urbani mobilijar u funkciji korišćenja bašte; i

7. postavljanje svih vrsta ograda osim saksija sa zelenilom u pešačkim zonama.

Član 8

Sastavni deo ovog pravilnika su skice sa površinama i položajem letnjih bašti u pešačkim zonama: ulici Stari korzo i Barili centru.

Član 9

Stupanjem na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o minimalnim uslovima za postavljanje letnjih bašti ugostiteljskih objekata na javnim površinama ("Sl. glasnik opštine Požarevac", br. 1/2006).

Član 10

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Požarevca".

Napomene

Skice sa površinama i položajem letnjih bašti u pešačkim zonama: ulici Stari korzo i Barili centru, koje su sastavni deo ovog pravilnika, objavljene su u "Sl. glasniku grada Požarevca", br. 4/2009, str. 109-111.