ODLUKA
O USLOVIMA I NAČINU DAVANJA U ZAKUP POSLOVNIH PROSTORIJA

("Sl. glasnik grada Požarevca", br. 4/2009)

Član 1

Ovom odlukom utvrđuju se način, uslovi i postupak davanja u zakup poslovnih prostorija u državnoj svojini na kojim je Grad Požarevac, u smislu odredbi člana 1. stav 1. tačka 2. Zakona o sredstvima u svojini Republike Srbije ("Službeni glasnik RS", broj 53/95, 3/96, 54/96 i 32/97), kao teritorijalna jedinica nosilac prava korišćenja.

Član 2

Poslovne prostorije u državnoj svojini koje ne služe neposredno ostvarivanju funkcija Grada Požarevca, kao titulara prava korišćenja, predmet su sticanja prihoda davanjem u zakup.

Član 3

Poslovne prostorije daju se u zakup javnim oglašavanjem u postupku javnog nadmetanja (licitacija) ili u postupku izbora najpovoljnije ponude.

Izuzetak od pravila, odnosno načina davanja u zakup utvrđenog u prethodnom stavu, jeste davanje u zakup neposrednom pogodbom i to u sledećim slučajevima:

1. humanitarnim organizacijama;

2. udruženjima građana iz oblasti socijalne i dečje zaštite, sporta, kulture i prosvete, pod uslovom da poslovne prostorije ne koriste za ostvarivanje prihoda;

3. političkim strankama koje imaju predstavnike u sazivu gradske skupštine, do prestanka mandata i gubitka položaja parlamentarne stranke;

4. Gradsko veće grada Požarevca može doneti Odluku o davanju u zakup neposrednom pogodbom poslovnih prostorija koje su locirane u svim zonama grada javnim preduzećima čiji je osnivač grad Požarevac, uz plaćanje mesečne zakupnine;

5. Ustanovama, čiji je osnivač grad Požarevac, koje ne ostvaruju sopstvene prihode, mogu se odlukom Gradskog veća grada Požarevca dodeliti na korišćenje poslovne prostorije, koje su locirane u svim zonama grada, bez naknade;

6. kada se i treći put po ponovljenom javnom oglasu, ne prijavi ovom odlukom određen broj fizičkih i pravnih lica, neophodan za sprovođenje postupka javnog nadmetanja ili izbora najpovoljnije ponude radi davanja u zakup određene poslovne prostorije; i

7. javnim preduzećima i ustanovama čiji je osnivač Grad Požarevac.

Donošenje meritorne odluke po zahtevu za davanje u zakup neposrednom pogodbom u nadležnosti je Gradskog veća grada Požarevca.

Član 4

Gradsko veće grada Požarevca, je u obavezi da formira Komisiju za utvrđivanje trenutnog stanja radi utvrđivanja neophodnih radova na rekonstrukciji, sanaciji i adaptaciji poslovnih prostorija čiji je vlasnik grad Požarevac.

Komisija je u obavezi da sačini predmer i predračun sa ukupnim iznosom neophodnih radova iz prethodnog stava i dostavi ga Gradskom veću u roku od 10 dana od dana kada poslovni prostor postane slobodan za davanje u zakup.

Gradsko veće grada Požarevca, u svojstvu zakupodavca, može dati saglasnost da se iznos iz stava 2. ovog člana prizna u troškove zakupodavca, tako što će se mesečna cena zakupa umanjiti maksimalno za 80% do namirenja utvrđenog iznosa za izvođenje odobrenih radova.

Komisija za građevinsko zemljište je u obavezi da u konkursnoj dokumentaciji objavi utvrđeni iznos i uslove namirivanja sredstava za sanaciju i adaptaciju lokala iz stava 2. ovog člana.

Član 5

Gradsko veće grada Požarevca, u svojstvu zakupodavca, može dati saglasnost za adaptaciju i rekonstrukciju izdatog poslovnog prostora, u slučaju kada je poslovni prostor u trenutku razgledanja imao skrivene mane koje se nisu mogle otkriti, ili je u toku trajanja zakupa nastupila šteta, ili na osnovani zahtev zakupca, tako što može priznati ulaganje sredstava i utvrditi da se mesečna cena zakupa može umanjiti maksimalno za 80% do namirenja potraživanja zakupca po osnovu adaptacije i rekonstrukcije.

Komisija iz stava 1. prethodnog člana sačinjava predmer i predračun neophodnih radova sa ukupnim iznosom sredstava na adaptaciji i rekonstrukciji i dostavlja ga Gradskom veću na davanje saglasnosti.

Zahtev zakupca za umanjenje iznosa zakupnine po osnovu uloženih sredstava iz stava 1. ovog člana, ne oslobađa zakupca plaćanja zakupnine, do konačne odluke Gradskog veća po istom.

Na zahtev zakupca za adaptaciju i rekonstrukciju poslovnog prostora, Gradsko veće grada Požarevca može zakupcu dati saglasnost za izvođenje traženih radova i bez prava na nadoknadu uloženih sredstava.

Zakupac je dužan da plaća zakupninu i ako zakupljenu poslovnu prostoriju ne koristi za obavljanje delatnosti.

Član 6

Pravo učešća u postupku javnog nadmetanja ili izbora najpovoljnije ponude imaju sva pravna i fizička lica.

Pravna i fizička lica prema kojima Grad Požarevac ima potraživanja na ime dospelih obaveza po osnovu zakupa poslovnih prostorija nemaju pravo da učestvuju u postupku javnog nadmetanja ili izbora najpovoljnije ponude, sve dok predmetno potraživanje ne izmire u celosti.

Član 7

Sprovođenje postupka javnog nadmetanja ili izbora najpovoljnije ponude radi davanja u zakup poslovnih prostorija u nadležnosti je Komisije za građevinsko zemljište (u daljem tekstu: komisija), kao stalnog radnog tela Skupštine grada Požarevca.

Komisija odlučuje u sednici, većinom glasova prisutnih članova, u formi predloga odluke.

Po izveštaju stručnih službi organa uprave komisija donosi odluku o raspisivanju javnog oglasa kojim se definišu predmet (lokacija, površina), uslovi (vrsta poslovne delatnosti, početna cena zakupa, rokovi za podnošenje prijave ili ponude) i način (javno nadmetanje ili prikupljanje pismenih ponuda) davanja u zakup poslovnih prostorija.

Javni oglas kojim se definišu predmet, uslovi i način davanja u zakup poslovnih prostorija objavljuje se u lokalnom glasilu "Reč naroda" i na drugi način koji odredi komisija.

Član 8

Prijave za licitaciju, odnosno ponude, zainteresovana lica podnose u pismenoj formi, neposredno na pisarnicu gradske uprave ili poštanskom pošiljkom (običnom ili preporučenom), u roku od 8 (osam) dana od dana objavljivanja javnog oglasa. U prilogu prijave za licitaciju, odnosno ponude, zainteresovana lica dužna su da dostave dokaz o uplati garantnog iznosa (depozita) koji iznosi 100% početne cene zakupa za poslovnu prostoriju na koju se prijava odnosi, a privatni preduzetnici kao pravni subjekti i rešenje nadležnog organa o registraciji radnje za obavljanje samostalne delatnosti ili rešenje o registraciji pravnog lica.

Podnosioci neblagovremenih, nepotpunih i prijava bez dokaza o uplati garantnog iznosa ne stiču pravo učešća u postupku davanja u zakup javnim oglasom naznačenih poslovnih prostorija.

Neophodan uslov za sprovođenje postupka javnog nadmetanja ili otvaranja ponuda radi davanja u zakup poslovnih prostorija jeste, da u roku određenom javnim oglasom, na pisarnicu gradske uprave ili na adresu komisije pristignu najmanje 3 (tri) potpune prijave za licitaciju, odnosno ponude.

Ukoliko su ispunjeni uslovi iz prethodnog stava komisija je dužna da u što kraćem roku, a najkasnije za 15 (petnaest) dana od isteka roka za podnošenje prijava ili ponuda, održi javnu sednicu i sprovede proceduru izbora najpovoljnijeg licitanta ili ponuđača. O datumu, času i mestu održavanja sednice komisije za sprovođenje postupka javnog nadmetanja, odnosno otvaranja ponuda, prijavljena lica obaveštavaju se pismenim putem.

Član 9

U postupku javnog nadmetanja ili otvaranja ponuda radi davanja u zakup poslovnih prostorija, fizička lica učestvuju neposredno ili preko punomoćnika. Fizička lica identitet dokazuju ličnom ispravom sa slikom, a punomoćnici i ovlašćenjem overenim kod suda.

Pravna lica učestvuju u postupku javnog nadmetanja ili otvaranja ponuda radi davanja u zakup poslovnih prostorija preko zastupnika određenog osnivačkim aktom ili punomoćnika po ovlašćenju zastupnika pravnog lica, koji identitet dokazuju ličnom ispravom sa slikom.

Prijavljena fizička i pravna lica koja ne ispune uslove iz stava 1. i 2. ovog člana gube pravo da učestvuju u postupku javnog nadmetanja, odnosno otvaranja ponuda, kao i pravo na povraćaj sredstava uplaćenih na ime garantnog iznosa.

Gubitak prava na povraćaj sredstava uplaćenih na ime garantnog iznosa pogađa i fizička i pravna lica koja se nisu odazvala uredno dostavljenom pozivu komisije i uzela učešće u postupku javnog nadmetanja ili otvaranja ponuda.

Član 10

Poslovne prostorije daju se u zakup licitantu koji je u postupku javnog nadmetanja ponudio najveću cenu mesečnog zakupa, odnosno ponuđaču za čiju se ponudu u postupku otvaranja ponuda utvrdi da je najpovoljnija.

Ukoliko se u postupku otvaranja ponuda utvrdi da su dva ili više ponuđača dali identičnu ponudu, komisija će ponuđačima čije su ponude identične dati mogućnost da na istoj sednici daju nove ponude koje nominalno ne mogu biti niže od prethodno date ponude i na taj način izvršiti izbor najpovoljnijeg ponuđača.

Po okončanju postupka javnog nadmetanja, odnosno otvaranja ponuda, najuspešniji licitant, odnosno najpovoljniji ponuđač, obavezan je da na zapisnik potpiše izjavu kojom se obavezuje da u roku od 24 časa uplati na račun Grada Požarevca razliku do visine iznosa izlicitirane cene zakupa, odnosno date ponude, kao uslov za zasnivanje zakupodavnog odnosa. Ukoliko u naznačenom roku ne ispuni navedenu obavezu najuspešniji licitant, odnosno najpovoljniji ponuđač gubi pravo na zasnivanje zakupodavnog odnosa i pravo na povraćaj sredstava uplaćenih na ime garantnog iznosa.

O predmetu, uslovima i načinu sprovođenja postupka davanja u zakup poslovnih prostorija, imenu ili nazivu najuspešnijeg licitanta, odnosno najpovoljnijeg ponuđača, visine iznosa najbolje ponude kao cene mesečnog zakupa, uslovima i rokovima za zaključenje ugovora o zakupu, komisija donosi obrazloženi predlog odluke.

Obrazloženi predlog odluke dostavlja se svim licima koja su uzela učešće u sprovedenom postupku javnog nadmetanja ili prikupljanja pismenih ponuda.

Zakonitost predloga odluke može se osporiti prigovorom koji ovlašćena lica podnose Gradskom veću grada Požarevca, u roku od 8 (osam) dana od dana prijema pismenog otpravka.

Član 11

Po isteku roka za podnošenje prigovora, odnosno po donošenju odluke o odbacivanju ili odbijanju prigovora, Gradsko veće grada Požarevca donosi konačnu odluku o davanju u zakup poslovnih prostorija najuspešnijem licitantu, odnosno najpovoljnijem ponuđaču, koji je dužan da u roku od 8 (osam) dana od prijema pismenog otpravka konačne odluke zaključi ugovor o zakupu poslovnih prostorija.

Ukoliko najuspešniji licitant, odnosno najpovoljniji ponuđač, ne zaključi ugovor o zakupu u roku iz prethodnog stava gubi pravo na zasnivanje zakupodavnog odnosa i pravo na povraćaj sredstava uplaćenih na ime garantnog iznosa i na ime razlike do visine izlicitirane cene zakupa, odnosno date ponude, u kojem slučaju će Gradsko veće grada Požarevca posebnim aktom staviti van snage odluku o davanju u zakup poslovnih prostorija.

Član 12

Ugovor o zakupu poslovnih prostorija u ime zakupodavca Grada Požarevca zaključuje predsednik Gradskog veća grada Požarevca.

Ugovor o zakupu poslovnih prostorija zaključuje se na period od 2 (dve) godine i prestaje samim protekom vremena za koje je zaključen, s tim što zakupac koji je u ugovorenom periodu redovno izmirivao dospele obaveze po osnovu zakupa stiče pravo na produženje zakupodavnog odnosa zaključenjem novog ugovora o zakupu poslovnih prostorija.

Poslovne prostorije koje su u takvom stanju da sanacija istih zahteva velika ulaganja, mogu biti izdate u zakup na period do 5 (pet) godina s tim da troškovi sanacije padnu na teret budućeg zakupca.

Ugovor o zakupu poslovnih prostorija prestaje i otkazom pre proteka vremena na koji je ugovor zaključen uz poštovanje ugovorenog otkaznog roka, osim u slučajevima predviđenim odredbama Zakona o obligacionim odnosima ("Službeni list SFRJ", broj 29/78, 39/85, 57/89 i "Službeni list SRJ", broj 31/93).

Član 13

Ugovor o zakupu poslovnih prostorija pre proteka vremena za koje je zaključen može se izmeniti samo u sledećim slučajevima:

1. usled smrti zakupca, sa njegovim naslednicima:

2. na zahtev zakupca zbog odlaska u penziju, sa bračnim drugom ili punoletnom decom zakupca; i

3. usled statusnih promena zakupca kao pravnog lica, samo u odnosu na pravnog sledbenika.

Član 14

Stručne i administrativne poslove za potrebe komisije i gradskog veća (izrada oglasa, predloga odluke, konačne odluke, ugovora o zakupu poslovnih prostorija, vođenje zapisnika komisije i drugo) obavlja organ nadležan za imovinsko pravne poslove.

Član 15

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Požarevca".

Član 16

Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o uslovima i načinu davanja u zakup poslovnih prostorija ("Službeni glasnik grada Požarevca", broj 3/08, 1/09).