ODLUKA
O MERILIMA ZA UTVRĐIVANJE VISINE ZAKUPA JAVNOG I OSTALOG NEIZGRAĐENOG GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA U DRŽAVNOJ SVOJINI

("Sl. glasnik grada Požarevca", br. 4/2009)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom utvrđuju se merila za određivanje početne visine zakupa na određeno vreme, za javno neizgrađeno građevinsko zemljište i ostalo izgrađeno i neizgrađeno građevinsko zemljište u državnoj svojini, na teritoriji grada Požarevca.

Utvrđivanje početne visine zakupa kao i zaključivanje ugovora o zakupu građevinskog zemljišta, po okončanju procedure sticanja prava zakupa, obavljaće Javno preduzeće Direkcija za izgradnju grada Požarevca (u daljem tekstu: Direkcija).

Član 2

U zavisnosti od stepena pripremljenosti (izvršenih ili planiranih ulaganja u uređivanje) i kvaliteta - pogodnosti lokacije na kojoj se građevinsko zemljište u državnoj svojini nalazi, namene građevinskog zemljišta, tržišne vrednosti 1m odgovarajućeg prostora (stambenog, proizvodnog i srodnog ili ostalog) koji će se po zaključivanju ugovora o zakupu, izgraditi na građevinskom zemljištu, iz člana 1. ove odluke utvrđuje se i visina zakupa za takvo zemljište.

II MERILA ZA UTVRĐIVANJE POČETNE VISINE ZAKUPA ZA GRAĐEVINSKO ZEMLJIŠTE

Član 3

Početna visina 1m2 zakupa građevinskog zemljišta u državnoj svojini, obračunava se prema sledećem obrascu:

Iz = 

PCG x Kp x 0,03

, gde je

1200

Iz - iznos početnog zakupa za građevinsko zemljište - izraženog u dinarima po 1m2 zakupljenog zemljišta,

PCG - prosečna cena građenja 1m2 odgovarajućeg prostora utvrđena na tržištu - izražena u dinarima po 1m2 odgovarajućeg prostora (stambeni prostor ili proizvodne i srodne vrste prostora ili ostale vrste prostora),

Kp - koeficijent pogodnosti, koju poseduje lokacija koja je predmet zakupa.

Ukupna početna visina zakupa građevinskog zemljišta (izražava se u dinarima), predstavlja proizvod jediničnog zakupa prema obrascu iz stava 1. ovog člana i površine građevinske parcele koja se daje u zakup.

Član 4

Prosečna tržišna vrednost gradnje 1m2 odgovarajućeg prostora (stambenog, proizvodnog i srodnog ili poslovnog), koja se koristi kao osnovica za obračun početne visine zakupa, utvrđena je na osnovu aktuelnih podataka dobijenih sa tržišta i prikazana je u tabeli br. 1.

Tabela br. 1

Redni broj

Vrsta objekta

(ding/m2)

1.

Objekti kolektivnog stanovanja

42.000,00

2.

Objekti individualnog stanovanja

21.000,00

3.

Proizvodni i srodni objekti

25.000,00

4.

Ostali objekti

49.000,00

Dalje korigovanje prosečne tržišne vrednosti gradnje iz stava 1. ovog člana, usklađivaće se periodično, prema aktuelnim uslovima na tržištu i zvanično utvrđivati Odlukom o utvrđivanju prosečne tržišne cene gradnje, donetom od strane Upravnog odbora Direkcije.

Broj bodova prostornih celina određen je u tabeli br. 2., Vrednovanje prostornih celina u odnosu na grupe delatnosti, a koja je sastavni deo Odluke o naknadi za korišćenje građevinskog zemljišta ("Službeni glasnik grada Požarevca", br. 3/09).

Član 5

Pogodnost građevinske parcele, vrednuje se koeficijentom pogodnosti (Kp) koji se utvrđuje kao količnik između broja bodova koju ima prostorna celina predmetne građevinske parcele i najmanjeg broja bodova na teritoriji na kojoj se građevinska parcela nalazi (grad Požarevac, grad Kostolac, ili ostala teritorija Grada).

Ukoliko se granica prostorne celine poklapa sa osovinom saobraćajnice (odnosno ulice), građevinske parcele sa obe strane saobraćajnice pripadaju prostornoj celini sa većim brojem bodova.

Član 6

Početna visina zakupa građevinskog zemljišta u "Centralnoj urbanoj i poslovnoj zoni" koja je definisana Generalnim planom grada Požarevca ("Sl. glasnik grada Požarevca", br. 2/07), utvrđivaće se na osnovu metodologije iz član 3. ove odluke, uvećanog za eventualne troškove ranijih ulaganja u njegovo uređivanje. Troškovi ranijih ulaganja u uređivanje građevinskog zemljišta, obračunavaće se posebno za svaku građevinsku parcelu koja se nalazi u ovoj zoni a koja je predmet zakupa, na osnovu troškovnika iz usvojenog Godišnjeg programa uređivanja građevinskog zemljišta za tekuću godinu.

Početna visina zakupa građevinskog zemljišta u "Zoni porodične gradnje" i "Zoni manjih gustina" koje su definisane Generalnim planom grada Požarevca ("Sl. glasnik grada Požarevca", br. 2/07) utvrđivaće se na osnovu metodologije iz člana 3. ove odluke i može biti umanjena za troškove uređivanja građevinskog zemljišta koje su vlasnici građevinskih objekata na takvoj lokaciji samostalno investirali u opremanje predmetnog zemljišta komunalnom infrastrukturom.

Umanjenje iz stava 2. ovog člana, ne može biti veće od 30% utvrđene visine zakupa iz člana 3. ove odluke.

III DAVANJE U ZAKUP GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA U DRŽAVNOJ SVOJINI

Član 7

Po okončanju procedure javnog nadmetanja odnosno prikupljanja ponuda, sprovedene u skladu sa Odlukom o građevinskom zemljištu i utvrđenom konačnom visinom zakupa, zakupac je u obavezi da u roku od 30 dana, od dana donošenja Odluke o davanju zemljišta u zakup, sa Direkcijom zaključi Ugovor o zakupu i uslovima korišćenja neizgrađenog građevinskog zemljišta u državnoj svojini.

Ponuđena visina zakupa za građevinsko zemljište u postupku javnog nadmetanja putem prikupljanja ponuda ne može biti niža od početne visine zakupa koja je objavljena u postupku javnog nadmetanja.

Ugovor o zakupu i uslovima korišćenja neizgrađenog građevinskog zemljišta, sadrži: podatke o zakupcu, podatke o građevinskoj parceli, nameni i veličini objekta koji se gradi, visini zakupnine, roku trajanja zakupa, roku i načinu plaćanja naknade za uređivanje građevinskog zemljišta, metod valorizacije zakupnine za period plaćanja zakupa, rok u kome zakupac treba da privede zemljište nameni, prava zakupca, kao i mere koje će se preduzeti u slučaju neizvršenja obaveza ugovarača.

Član 8

U slučaju davanja u zakup građevinskog zemljišta neposrednom pogodbom, visina zakupa utvrđuje se na osnovu kriterijuma definisanih u članu 3. i 6. ove odluke. Utvrđena visina zakupa predstavljaće ugovorenu zakupninu za takvo zemljište.

Član 9

Način i dinamiku plaćanja zakupa građevinskog zemljišta, utvrđuje Upravni odbor Direkcije, u skladu sa usvojenim Programom davanja u zakup ostalog neizgrađenog građevinskog zemljišta u državnoj svojini i predviđenim sredstvima za uređenje građevinskog zemljišta, planiranim i usvojenim u Godišnjem programu uređenja javnog i ostalog neizgrađenog građevinskog zemljišta u državnoj svojini, za tekuću godinu.

IV PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 10

Danom stupanja na snagu ove Odluke, prestaje da važi Odluka o merilima za utvrđivanje visine zakupa javnog i ostalog neizgrađenog građevinskog zemljišta u državnoj svojini ("Sl. gl. opštine Požarevac", br. 2/04).

Član 11

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Požarevca".