PRAVILNIK
O KRITERIJUMIMA ZA RAD KOMISIJE ZA SOCIJALNA PITANJA SKUPŠTINE GRADA POŽAREVCA

("Sl. glasnik grada Požarevca", br. 4/2009)

Član 1

Ovim Pravilnikom utvrđuju se kriterijumi za ostvarivanje prava građana iz oblasti socijalne zaštite o čijem se obezbeđenju stara grad Požarevac, po osnovu Odluke o pravima u socijalnoj zaštiti i socijalnoj sigurnosti građana grada Požarevca ("Službeni glasnik grada Požarevca", br. 3/2009), obim, uslovi i način ostvarivanja tih prava.

Član 2

Kriterijumi se odnose na sledeća prava građana:

- jednokratna pomoć

- pravo na naknadu troškova sahrane

- pravo na naknadu prevoza učenika

- pravo na korišćenje usluga narodne kuhinje

- pravo na druge oblike socijalne zaštite

- radno angažovanje radno sposobnih lica iz člana 1. Odluke o pravima u socijalnoj zaštiti i socijalnoj sigurnosti građana grada Požarevca na poslovima u javnim preduzećima, ustanovama i organizacijama grada Požarevca.

Komisija će razmatrati i odlučivati o zahtevima za ostvarivanje gore pomenutih prava, za lica koja ne uživaju materijalnu i socijalnu podršku koju ostvaruju u Centru za socijalni rad Požarevac.

Član 3

Pravo na pomoć za ostvarivanje prava iz člana 2. ovog Pravilnika, imaju građani grada Požarevca u skladu sa Rešenjem o nominalnim iznosima minimalnog nivoa socijalne sigurnosti i novčanih primanja za pomoć i negu drugog lica za mesec koji je prethodio mesecu u kome se zahtev podnosi.

Kriterijum za visinu pomoći biće usklađen sa visinom nominalnog iznosa koji se odnosi na minimalni nivo socijalne sigurnosti iz Rešenja Ministarstva rada i socijalne politike navedenog u stavu 1. ovog člana.

Rešenjem se utvrđuju nominalni iznosi za:

- pojedinca

- porodicu sa dva člana

- porodicu sa tri člana

- porodicu sa četiri člana

- porodicu sa pet i više članova.

Komisija donosi odluku na osnovu dostavljene dokumentacije, stručnog mišljenja a po potrebi i uvidom na licu mesta.

Uz zahtev građani podnose sledeću dokumentaciju:

- Izvod iz matične knjige rođenih sa matičnim brojem, za maloletne članove domaćinstva;

- Uverenje Nacionalne službe za zapošljavanje za nezaposlene, uključujući i decu sa 16 godina starosti koja nisu na redovnom školovanju;

- Za zaposlene, potvrda o zaradi za poslednja tri meseca;

- Za studente i đake potvrda obrazovne ustanove o pohađanju nastave;

- Za penzionere, poslednja tri čeka od penzije;

- Potvrda mesne zajednice/mesne kancelarije o broju članova porodičnog domaćinstva;

- Uverenje o imovnom stanju, Uprave javnih prihoda;

- Uverenje službe Katastra nepokretnosti o imovnom stanju i

- Fotokopija lične karte svih punoletnih članova domaćinstva.

Član 4

Jednokratna pomoć može biti novčana ili u naturi.

Visina jednokratne pomoći utvrđuje se u zavisnosti od potreba i materijalnog položaja pojedinaca odnosno porodice.

Maksimalni iznos jednokratne pomoći ne može biti veći od prosečne neto zarade ostvarene po zaposlenom u privredi Republike Srbije u mesecu koji prethodi mesecu u kome se donosi rešenje o visini jednokratne pomoći, a prema zvaničnim statističkim podacima objavljenim u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Izuzetno, o ostvarivanju prava na jednokratnu novčanu pomoć u iznosu većem od iznosa iz stava 3. ovog člana odlučivaće Gradsko veće grada Požarevca.

Član 5

Jednokratna pomoć u cilju zadovoljenja osnovnih životnih i higijenskih potreba daje se građanima Grada Požarevca u iznosu do 8.000,00 dinara, a prema kriterijumima utvrđenim članom 3. ovog Pravilnika. Pravo se ostvaruje jednom u četiri meseca.

Za kraći rok Komisija donosi posebno rešenje po proceni Komisije, imajući u vidu hitnost i razloge podnošenja zahteva korisnika.

Član 6

U skladu sa ovim Pravilnikom jednokratna novčana pomoć isplaćivaće se na osnovu rešenja Komisije, a preko Gradske uprave grada Požarevca.

Rešenjem Komisije može biti utvrđeno da se odobreni iznos isplati u više mesečnih rata.

Član 7

Za nabavku lekova i korišćenje usluga Apotekarske ustanove Požarevac čiji je osnivač grad Požarevac i usluga narodne kuhinje, građani će ostvarivati svoja prava podnošenjem zahteva Komisiji za socijalna pitanja, koja će na osnovu istih izdavati odgovarajuće potvrde-rešenja.

Pravo na besplatne lekove ostvariće pojedinac po kriterijumima iz člana 3. ovog Pravilnika, uz dostavu sledeće dokumentacije:

- Izveštaj lekara specijaliste

- Propisno overenog recepta i

- Potvrde o visini cene lekova iz Apotekarske ustanove Požarevac.

Član 8

Pravo na učešće u plaćanju komunalnih usluga (vode i smeća) ima pojedinac i porodica koja uredno izmiruje obaveze u plaćanju komunalnih usluga uplatom ukupnog duga do datuma dospeća i nisu uživaoci jednokratne pomoći po nekom drugom osnovu.

Najviši iznos koji se po osnovu ovog prava može odobriti je do 1.000,00 dinara mesečno za ukupni iznos komunalnih troškova u tom mesecu bez obzira na visinu dospelog računa.

Odobreni iznos iz stava 2. ovog člana uplaćuje se na račun pružaoca komunalnih usluga.

Član 9

Jednokratnu novčanu pomoć, uz obavezu dostavljanja medicinske i druge neophodne dokumentacije mogu dobiti i lica koja nisu socijalno ugrožena, ali bi ih izdatak za lečenje od teže bolesti (snimanje na posebno skupocenim aparatima-skener, magnetna rezonanca i sl., skupi specijalistički pregledi, ugradnja veštačkih pomagala, hirurške intervencije, nabavka lekova i sl.) dovelo u stanje socijalne ugroženosti.

Član 10

Pravo na naknadu troškova sahrane Komisija za socijalna pitanja će priznati u skladu sa članom 14. Odluke o pravima u socijalnoj zaštiti i socijalnoj sigurnosti građana grada Požarevca i to:

- za lica koja nemaju stalno mesto prebivališta (skitnice) a smrt ih je zatekla na teritoriji grada Požarevca, kao i za lica koja nemaju stalno mesto prebivališta na teritoriji grada Požarevca, a nemaju srodnike koji su po zakonu obavezni da ih sahrane,

- fizičkom licu koje je izvršilo sahranu lica iz člana 14. stava 1. Odluke uz priložene dokaze o stvarnim troškovima.

Član 11

Pravo na naknadu troškova prevoza učenika priznaće se u skladu sa članom 15. Odluke o pravima u socijalnoj zaštiti i socijalnoj sigurnosti građana grada Požarevca.

Član 12

Pravo na usluge narodne kuhinje, građani će ostvarivati, podnošenjem zahteva Komisiji za socijalna pitanja koja će na osnovu utvrđene potrebe ili predloga drugih organizacija, ustanova i udruženja građana, izdati uput za korišćenje usluga narodne kuhinje.

Član 13

Radno sposobnim licima iz člana 1. Odluke o pravima u socijalnoj zaštiti i socijalnoj sigurnosti građana grada Požarevca pružiće se mogućnost volonterskog rada radnim angažovanjem na poslovima u javnim preduzećima, ustanovama i organizacijama grada Požarevca.

Građani će ovo pravo ostvarivati u skladu sa članom 22. Odluke.

Član 14

Pravilnik o kriterijumima za rad Komisije za socijalna pitanja Skupštine grada Požarevca stupa na snagu narednog dana od dana donošenja.

Član 15

Pravilnik o kriterijumima za rad Komisije za socijalna pitanja skupštine grada Požarevca objaviti u "Službenom glasniku grada Požarevca".