REŠENJE
O REŽIMU SAOBRAĆAJA VOZILA KOJIMA SE OBAVLJA SNABDEVANJE, KRETANJA, ZAUSTAVLJANJA I PARKIRANJA TERETNIH MOTORNIH VOZILA, TRAKTORA I ZAPREŽNIH VOZILA NA TERITORIJI GRADA POŽAREVCA I KOSTOLCA

("Sl. glasnik grada Požarevca", br. 4/2009)

Član 1

Ovim Rešenjem utvrđuju se režim kretanja teretnih vozila, traktora i zaprežnih vozila, vozila kojima se obavlja utovar i istovar robe i materijala (u daljem tekstu: snabdevanje), kao i vozila kojima se obavlja redovno komunalno održavanje (odnošenje smeća, pranje ulica, javne rasvete, i dr.) na teritoriji grada Požarevca i Kostolca.

Član 2

Zabranjuje se kretanje teretnih motornih vozila, čija ukupna masa prelazi 5 tona, traktora i zaprežnih vozila unutar sledeće zone:

1. Požarevac

Zona "I" je ograničena sledećim ulicama i delovima ulica: Nemanje Tomića, Pionirski Trg, V. Vlahović (deo od Pionirskog Trga do Partizanske), Partizanska (deo od V. Vlahovića do Dalmatinske), Dalmatinska, Šumadijska (deo od Dalmatinske do Č. Vasović), Č. Vasović (deo od Šumadijske do K. Abrašević), K. Abrašević, Knez Milošev Venac, Porečka, Hajduk Veljkova (deo od Porečke do Jovana Šerbanovića), Stari Korzo, Voje Dulića, Bože Dimitrijevića (deo od V. Dulića do Nemanje Tomića).

Zabrana se ne odnosi na ulice kojima je zona ograničena.

Član 3

Dozvoljava se kretanje teretnih motornih vozila, čija ukupna masa prelazi 5 tona, traktora i zaprežnih vozila u Kostolcu u sledećim ulicama:

2. - Karađorđeva, Prvomajska (deo od Karađorđeve do Partizanske), Partizanska, Put za Ostrovo, Trudbenička, Nikole Tesle (deo od raskrsnice sa putem za Stari Kostolac do raskrsnice sa ulicom Veljka Dugoševića), Veljka Dugoševića i Industrijska.

Član 4

Izuzetno iz stava 1. člana 2. i stava 1. člana 3. može se dozvoliti van utvrđenog režima kretanje, zaustavljanje i parkiranje teretnih motornih vozila, traktora i zaprežnih vozila radi obavljanja poslova snabdevanja u skladu sa odredbama ovog rešenja.

Član 5

Predloženi režim saobraćaja iz člana 2. i 3. ne odnosi se na vozila koja služe za redovno komunalno održavanje (iznošenje smeća, pranje ulica, održavanje i sl.).

Član 6

Kretanje vozila za snabdevanje van utvrđenog režima saobraćaja dozvoljava se na osnovu prethodno izdatog Rešenja od strane Odeljenja za inspekcijske poslove i zaštitu životne sredine - saobraćajna inspekcija Gradske Uprave grada Požarevca (u daljem tekstu: saobraćajna inspekcija), a za određeni vremenski period.

Rešenje iz prethodnog stava izdaje se na osnovu zahteva koji se podnosi najmanje 7 dana pre obavljanja prevoza tim vozilima. Rešenje mora da sadrži vrstu i tip vozila, određen vremenski period, vreme kada je dozvoljeno kretanje unutar zona, mesto zaustavljanja radi utovara i istovara.

Vozila iz prethodnog stava po osnovu posebnog Rešenja nadležnog organa podležu naplati takse, u zavisnosti od vremena i kategorije vozila, prema Odluci o lokalnim komunalnim taksama.

Vozila iz ovog člana moraju biti obeležena posebnim oznakama (nalepnicama), koje uz Rešenje izdaje nadležni organ - saobraćajna inspekcija - Gradske Uprave grada Požarevca.

Član 7

Na osnovu Rešenja u Požarevcu i Kostolcu može se dozvoliti kretanje vozila za snabdevanje i to:

U zoni "I" u Požarevcu

- od 00 do 06 časova,

- od 09 do 11 časova,

- od 17 do 19 časova.

U Kostolcu

- od 00 do 06 časova,

- od 09 do 11 časova,

- od 17 do 19 časova.

Član 8

Zaustavljanje i parkiranje vozila kojima se vrši snabdevanje uz posedovanje posebnog Rešenja izdatog od strane nadležnog organa - saobraćajne inspekcije Gradske Uprave grada Požarevca, vrši se na način određen propisima Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima.

Vozila iz prethodnog stava po osnovu posebnog Rešenja nadležnog organa podležu naplati takse, u zavisnosti od vremena i kategorije vozila, prema Odluci o lokalnim komunalnim taksama.

Sva teretna vozila pri istovaru robe moraju biti parkirana na kolovozu, na za to određenim i obeleženim površinama. Na trotoaru vozila se mogu zaustaviti radi istovara iako to nije regulisano saobraćajnim znakom, pod uslovom da ostane najmanje 1,6 m širine na površini za kretanje pešaka.

Od mesta gde se parkira vozilo snabdevanje do prodajnog objekta roba se prenosi ručno ili za to specijalno određenim kolicima.

Mesta iz stava 1. ovog člana uređuje i održava organizacija koja se stara o održavanju gradskih ulica (JP Direkcija za izgradnju grada Požarevca).

Član 9

Odredbe ovog Rešenja ne odnose se za vozila Službe Unutrašnjih poslova, za vozila Vojske Srbije, za vozila hitne medicinske službe, vozila zdravstvenih i socijalnih ustanova, za vozila koja invalidi koriste za svoje potrebe, za vozila diplomatskih predsedništava i za vozila državnih organa, za vatrogasna vozila i vozila komunalnih organizacija kojima se vrše hitne intervencije na električnoj, vodovodnoj, kanalizacionoj i putnoj mreži.

Član 10

Kontrolu sprovođenja i pridržavanja ovog Rešenja vršiće Policijska Uprava Požarevac - Odeljenje saobraćajne policije.

Ovlašćeni radnik MUP-a koji vrši kontrolu regulisanja saobraćaja, na učesnike u saobraćaju koji se ne pridržavaju režima utvrđenog ovim Rešenjem i propisa Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima (zaustavljanje i parkiranje), primeniće kaznene odredbe predviđene Zakonom.

Član 11

Stupanjem na snagu ovog Rešenja prestaju da važe:

- Rešenje o režimu saobraćaja, kretanju, zaustavljanju i parkiranju teretnih motornih vozila, vozila kojima se vrši snabdevanje, traktora i zaprežnih vozila u Požarevcu i Kostolcu ("Sl. glasnik opštine Požarevac", br. 10/2005).

Član 12

Ovo Rešenje objaviti u "Službenom glasniku grada Požarevca".