ODLUKA
O POSTAVLJANJU MANJIH MONTAŽNIH OBJEKATA NA JAVNIM POVRŠINAMA

("Sl. glasnik grada Požarevca", br. 4/2009)

 

OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom utvrđuju se uslovi i način postavljanja, korišćenja i uklanjanja manjih montažnih objekata na javnim površinama, način utvrđivanja i postupak dodele lokacija za postavljanje objekata.

Član 2

Javna površina u smislu odredaba ove odluke je javno i ostalo građevinsko zemljište u društvenoj svojini koje je u opštoj upotrebi (ulice, trotoari, javne slobodne površine i slični prostori u funkciji javne površine), osim uređenih zelenih površina.

Član 3

Privremeni montažni objekti su kiosci, letnje bašte ugostiteljskih objekata, elementi urbanog mobilijara (klupe, korpe i sl.), autobuska stajališta, elementi parkinga (rampe, stubići, naplatne kabine i dr.) tel. govornice, sanitarne vc kabine i pokretni objekti (pult-tezge).

USLOVI ZA POSTAVLJANJE I UKLANJANJE OBJEKATA

Kiosci

Član 4

Kiosk je tipski montažni poslovni objekat namenjen isključivo za šaltersku prodaju duvana, štampe i druge nirnberške robe, čija bruto površina je maksimalno do P=6,0 m2.

Lokacije za postavljanje kioska na javnim površinama utvrđuju se Pravilnikom o utvrđivanju lokacija i uslova za postavljanje kioska na javnim površinama na teritoriji grada Požarevca, koji na predlog Odeljenja za urbanizam, komunalne i imovinsko-pravne poslove donosi Skupština grada Požarevca, u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke.

Član 5

Nadzor nad sprovođenjem člana 4. ove odluke vrši građevinska inspekcija Gradske uprave grada Požarevca.

Letnje bašte

Član 6

Letnja bašta je otvoreni prostor koji se formira ispred ili uz ugostiteljski objekat u čijoj je funkciji u periodu od 01. marta od 15. novembra za svaku tekuću godinu.

Letnja bašta se formira na javnoj ili drugoj površini ispred lokala, prema Pravilniku o uslovima za postavljanje letnjih bašti ugostiteljskih objekata na javnim površinama na teritoriji grada Požarevca, koji na predlog Odeljenja za urbanizam, komunalno i imovinsko-pravne poslove donosi Skupština grada Požarevca, u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke.

U skladu sa Pravilnikom, u letnjoj bašti mogu da se postave stolovi, stolice, suncobrani i lako prenosni montažno - demontažni elementi (ograde, žardinjere i sl.).

Letnja bašta ne može biti formirana za potrebe privremenog objekta - kioska.

U letnjoj bašti ne mogu se postaviti baštenski roštilji, ražanj, šank - pult, fontana, muzički uređaji, uređaj za reprodukciju zvuka i ozvučenje.

Član 7

Na osnovu ove Odluke i Pravilnika, organ nadležan za poslove urbanizma Gradske uprave grada Požarevca, izrađuje tehničku skicu o položaju, površini i dr. uslovima za postavljanje letnje bašte, vrši obračun komunalne takse za privremeno zauzeće javne površine i izdaje rešenje o postavljanju letnje bašte.

Član 8

Nadzor nad sprovođenjem člana 6. ove odluke vrši komunalna inspekcija Gradske uprave grada Požarevca.

Autobuska stajališta

Član 9

Autobuska stajališta su montažni objekti koji se postavljaju na mestima određenim Odlukom o određivanju stajališta koja mogu da se koriste za linijski drumski prevoz Skupštine grada Požarevca ("Sl. glasnik opštine Požarevac" br. 4/2002).

Pravilnikom o bližim saobraćajno-tehničkim i drugim uslovima za izgradnju, održavanje i eksploataciju autobuskih stanica i autobuskih stajališta ("Sl. glasnik RS", br. 2/91) određena je namena i način postavljanja istih. Autobuska stajališta na teritoriji grada Požarevca mogu da sadrže:

- nadstrešnicu;

- reklamne panoe;

- klupe za sedenje;

- korpe za otpatke.

Tip, veličinu i izgled autobuskog stajališta, utvrđuje organ uprave nadležan za poslove urbanizma.

Autobuska stajališta oprema i održava JP Direkcija za izgradnju grada Požarevca.

Organ uprave nadležan za poslove urbanizma, donosi rešenje o postavljanju objekta.

Autobuska stajališta postavlja JP Direkcija za izgradnju grada Požarevca po dobijanju rešenja.

Telefonske govornice

Član 10

Telefonske govornice su montažni objekti koji se postavljaju po zahtevu ovlašćenog davaoca telekomunikacionih usluga.

Rešenje o postavljanju i lokaciju za iste izdaje Odeljenje za urbanizam, komunalne i imovinsko-pravne poslove Gradske uprave grada Požarevca.

Bilbordi

Član 11

Bilbordi su montažne konstrukcije koje se postavljaju na javnim površinama na teritoriji grada Požarevca i namenjeni su za obavljanje delatnosti reklamiranja i javnog oglašavanja.

Lokacije za postavljanje bilborda na javnim površinama utvrđuju se Pravilnikom o uslovima za postavljanje bilborda na javnim površinama na teritoriji grada Požarevca, koji na predlog Odeljenja za urbanizam, komunalne i imovinsko-pravne poslove donosi Skupština grada Požarevca, u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke.

Sanitarne vc kabine

Član 12

Sanitarne vc kabine su montažni objekti koji se mogu privremeno postavljati na javnim površinama prilikom održavanja javnih manifestacija, vašara, cirkusa i sl.

Organizator manifestacije postavlja kabine po rešenju Odeljenja za urbanizam, komunalne i imovinsko-pravne poslove.

Član 13

Nadzor nad sprovođenjem člana 9. vrši saobraćajna inspekcija a članova 10., i 11. i 12. vrši komunalna inspekcija Gradske uprave grada Požarevca.

Uređenje javnih površina oko stambenih i poslovnih objekata

Član 14

Uređenje javnih površina oko stambenih i poslovnih objekata vrši se na osnovu projekta uređenja, a po dobijanju rešenja Odeljenja za urbanizam, komunalne i imovinsko-pravne odnose.

Projektom se uređuju zelene površine, interne saobraćajnice, objekti za igru i rekreaciju i parkinzi na otvorenim površinama.

Program i dinamiku uređenja javnih površina utvrđuje organ uprave nadležan za poslove urbanizma na predlog JP Direkcije za izgradnju grada Požarevca.

Uređenje javnih površina na teritoriji grada Požarevca sprovodi JP Direkcija za izgradnju grada Požarevca.

Član 15

Nadzor nad sprovođenjem odredaba prethodnog člana vrši Građevinska inspekcija Gradske uprave grada Požarevca.

Pokretni privremeni objekti

Član 16

Pokretni privremeni objekti su:

- pult - tezga za izlaganje i prodaju robe ispred prodajnog objekta;

- pult - tezga za prodaju knjiga;

- aparati za kokice;

- frižideri za prodaju industrijski pakovanog sladoleda;

- pokretni urbani mobilijar i

- reklamni panoi.

Član 17

Izložbena pult - tezga ispred prodajnog objekta je montažna konstrukcija postavljena uz poslovni objekat za akcijsku prodaju robe iz poslovnog objekta.

Izložbeni pult može da zauzme najviše jedan metar od spoljnog zida poslovnog objekta iz stava 1. ovog člana u dužini uličnog fronta objekta, pri čemu se mora obezbediti slobodan prostor za kretanje pešaka širine najmanje 1.60 m.

Organ nadležan za poslove urbanizma Gradske uprave grada Požarevca izrađuje tehničku skicu o položaju, površini i dr. uslovima za postavljanje pult - tezge, vrši obračun komunalne takse za privremeno zauzeće javne površine i izdaje rešenje o postavljanju pult - tezge.

Član 18

Izložbeni pult za prodaju knjiga je samostalni, tipski, otvoreni, lako pokretni objekat za izlaganje i prodaju knjiga, čija bruto površina ne može biti veća od 2,0 m2.

Organ nadležan za poslove urbanizma Gradske uprave grada Požarevca, izrađuje tehničku skicu o položaju, površini i dr. uslovima za postavljanje pult - tezge, vrši obračun komunalne takse za privremeno zauzeće javne površine i izdaje rešenje o postavljanju pult - tezge.

Član 19

Aparat za kokice je tipski, lako pokretan objekat za pripremu i pečenje kokica, čija bruto površina sa kućištem aparata ne može biti veća od 2,0 m2. Korisnik aparata mora da obezbedi pristup upotrebi higijenski ispravne vode, čuvanju i pripremi sirovina za proizvodnju, garderobi i sanitarnom čvoru za prodavca.

Aparat koji ispunjava uslove iz prethodnog stava, postavlja se na lokacijama koje utvrđuje organ uprave nadležan za poslove urbanizma.

Član 20

Frižider za prodaju sladoleda je samostalni, tipski, otvoreni, lako pokretni objekat za prodaju industrijski pakovanog sladoleda čija bruto površina ne može biti veća od 2,0 m2.

Lokacije za postavljanje frižidera na javnim površinama utvrđuju se Pravilnikom o uslovima za postavljanje frižidera na javnim površinama na teritoriji grada Požarevca, koji na predlog Odeljenja za urbanizam, komunalne i imovinsko-pravne poslove donosi Skupština grada Požarevca, u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke.

Član 21

Reklamni panoi su privremeni objekti na kojima se vrši reklamiranje određene delatnosti, proizvoda i sl. i čija je veličina maksimalno do 2 m2.

Reklamni panoi mogu se postaviti na prilaznim putevima i javnim površinama na mestima gde neće ugrožavati saobraćaj i kretanje pešaka i narušavati estetski izgled grada.

Postavljanje reklamnih panoa, vrši se na osnovu rešenja organa uprave nadležnog za poslove urbanizma, a koje se izdaje na osnovu tehničke skice i dokaza o uplati komunalne takse.

Na teritoriji grada Požarevca ne može se reklamirati delatnost čije obavljanje je zabranjeno zakonom.

Ukoliko se radi o lokacijama koje se nalaze pored magistralnih i regionalnih puteva van naseljenog mesta odobrenje izdaje Republička direkcija za puteve.

Član 22

Reklamni mobilijar je urbana oprema koja osim osnovne urbane funkcije služi za reklamiranje pravnog ili fizičkog lica koje ga postavlja.

Reklamni mobilijar čine: klupe, žardinjere, zaštitne ograde, korpe za smeće, sprave za igru dece i sl. i sadrži reklamnu poruku lica koje ga postavlja.

Objekti iz ovog člana se postavljaju na lokacijama koje određuje organ uprave nadležan za poslove urbanizma, koji donosi rešenje o postavljanju na period od dve godine bez naknade, nakon isteka kog roka korisnik lokacije ih ustupa gradu Požarevcu u vlasništvo, bez naknade.

Član 23

Montažni objekti iz člana 16. ove odluke mogu se postavljati na javnoj površini pod sledećim uslovima:

- da ne ometaju prilaz i normalno korišćenje susednih objekata;

- da ne ometaju normalno i bezbedno kretanje pešaka;

- da ne smanjuju vidljivost na raskrsnicama, uglovima ulica i ne ugrožavaju bezbednost saobraćaja;

- da ne narušavaju izgled, ambijentalne i druge vrednosti naselja;

- da ne ugrožavaju zaštićeni kulturni objekat; i

- da ispunjavaju sanitarno-higijenske uslove, uslove zaštite životne sredine i druge uslove u zavisnosti od namene objekta.

Član 24

Dodela lokacija za postavljanje montažnih objekata vrši se javnim nadmetanjem za sledeće objekte:

- kioske;

- bilborde;

- frižidere za prodaju sladoleda.

Lokacije za postavljanje montažnih objekata iz prethodnog stava se ustupaju na korišćenje javnim nadmetanjem, koje sprovodi Komisija za građevinsko zemljište Skupštine grada Požarevca.

Po sprovedenom postupku iz prethodnog stava Gradonačelnik grada donosi odluku o dodeli lokacije.

Organ uprave nadležan za poslove urbanizma na osnovu odluke o dodeli lokacije, korisniku lokacije, po priloženom dokazu o plaćenoj zakupnini za zauzeće javne površine, donosi rešenje o postavljanju montažnog objekta. Rešenje sadrži podatke o lokaciji, vreme korišćenja i obavezu vlasnika da nakon isteka vremena korišćenja montažni objekat ukloni sa javne površine.

Oglas za javno nadmetanje za dodelu lokacija za postavljanje montažnih objekata iz ovog člana objavljuje se u lokalnom listu "Reč naroda".

Član 25

Oglas o javnom nadmetanju sadrži: vreme trajanja oglasa, opis lokacije, stepen komunalne opremljenosti, rok za postavljanje (kada je kiosk u pitanju), namenu korišćenja objekta, početni iznos zakupnine za zauzeće javne površine, garantni iznos za učešće na oglasu, mesto i vreme održavanja javnog nadmetanja, rok za podnošenje prijava, naziv organa kome se podnosi prijava, način i rok obaveštavanja učesnika o rezultatima javnog nadmetanja, rok i način plaćanja i vraćanja garantnog iznosa za učešće na javnom nadmetanju.

U postupku javnog nadmetanja početni iznos zakupnine jednak je iznosu komunalne takse utvrđenom Odlukom o Komunalnoj taksi.

Član 26

Pravo učešća po oglasu povodom javnog nadmetanja imaju sva pravna i fizička lica. Postupak Javnog nadmetanja sprovodi Komisija za građevinsko zemljište grada Požarevca na način propisan Odlukom o građevinskom zemljištu ("Sl. glasnik grada Požarevca" br. 3/2009).

Član 27

Komisija za davanje na korišćenje građevinskog zemljišta za dodelu lokacija za postavljanje objekata iz člana 24. je dužna da u roku od 8 dana od dana stupanja na snagu odgovarajućeg Pravilnika iz člana 4, 11. i 20. raspiše oglas za javno nadmetanje.

Član 28

Lice kome je zemljište dato u zakup putem javnog nadmetanja, uz zahtev za postavljanje objekta dužno je da dostavi odgovarajuću tehničku dokumentaciju, dokaz o plaćenoj zakupnini za zauzeće javne površine, fotografiju objekta i projekat uklanjanja tog objekta sa predračunom troškova uklanjanja. Sredstva u visini predračuna troškova uklanjanja iz odobrenog projekta pri zaključivanju ugovora deponuju se kod ovlašćenog nadležnog organa. Ako vlasnik u roku utvrđenom ugovorom ne ukloni objekat, uklanjanje objekta i raščišćavanje lokacije izvršiće grad iz sredstava depozita. Depozit se vlasniku vraća u celini ako sam ukloni objekat.

Član 29

Korisnik lokacije pravo korišćenja lokacije ne može preneti na korišćenje, niti izdati u zakup drugom licu.

Korisnici montažnih objekta koji se nalaze na lokacijama koje nisu obuhvaćene odgovarajućim Pravilnikom dužni su da iste uklone u roku od 30 dana od dana stupanja Pravilnika na snagu.

Član 30

Organ nadležan za poslove urbanizma Gradske uprave grada Požarevca, prema uslovima iz ove Odluke izrađuje tehničku skicu o položaju, površini i dr. uslovima, vrši obračun komunalne takse i izdaje rešenje o postavljanju objekata.

Rešenje se može doneti ukoliko je korisnik lokacije dostavio:

1. Dokaz o dodeli lokacije, za objekte čija se dodela vrši javnim nadmetanjem;

2. Saglasnost nadležnih organa ili preduzeća, u zavisnosti od namene objekata;

3. Dokaz o plaćenoj komunalnoj taksi ili zakupnini za zauzeće javne površine;

4. Dokaz o registraciji odgovarajuće delatnosti iz Agencije za privredne registre.

Član 31

Lokacija za postavljanje objekta iz člana 4. ove Odluke može se utvrditi na period od 5 godina, dok se lokacije za ostale objekte iz ove odluke utvrđuju na vremenski period koji odgovara njihovoj nameni, a najduže do 3 godine odnosno do realizacije urbanističkog plana.

NAČIN KORIŠĆENJA PRIVREMENIH OBJEKATA

Član 32

Korisnik je dužan da montažni objekat iz ove odluke koristi u skladu sa rešenjem organa uprave nadležnog za poslove urbanizma i da prostor oko njega održava u urednom i ispravnom stanju.

Član 33

Dodeljenu lokaciju korisnik lokacije ne može da prenese na korišćenje niti dati u zakup drugom licu. Prodajom objekta ili prestankom korišćenja objekta korisnik gubi pravo na dodeljenu lokaciju.

NADZOR I KAZNENE ODREDBE

Član 34

Nadzor nad sprovođenjem ove odluke vrši Odeljenje za inspekcijske poslove Gradske uprave grada Požarevca.

Član 35

U vršenju nadzora inspektor može naložiti uklanjanje montažnog objekta:

- ako je objekat postavljen bez rešenja o postavljanju;

- ako objekat nije postavljen u saglasnosti sa izdatim rešenjem;

- ako se objekat koristi suprotno rešenju ili ukoliko postavljeni objekat koristi neovlašćeno lice;

- ako objekat ugrožava bezbednost i zdravlje ljudi ili ugrožava odvijanje saobraćaja;

- ako su se promenili propisani uslovi postavljanja montažnih objekata na javnim površinama, utvrđeni rešenjem organa uprave nadležnog za poslove urbanizma;

- ako je objekat postavljen na mesto koje nije predviđeno planom;

- ako je došlo do ukidanja lokacije usvojene Pravilnikom o postavljanju privremenih objekata tipa kiosk na javnim površinama u opštini Požarevac;

- ako se privremeni objekat ne koristi duže od 6 meseci; i

- ako je to neophodno zbog sprovođenja urbanističkog plana, a prema rešenju organa uprave za poslove urbanizma, ili izmene režima saobraćaja.

Član 36

Ukoliko inspektor utvrdi da se javna površina koristi suprotno izdatom rešenju i odredbama ove odluke, izriče kaznu za:

1. pravno lice u iznosu od 10.000,00 - 500.000,00 dinara,

2. preduzetnika u iznosu od 5.000,00 - 50.000,00 dinara,

3. fizičko i odgovorno lice u pravnom licu, u iznosu od 1.000,00 - 20.000,00 dinara.

PRELAZNE ODREDBE

Član 37

U vreme održavanja vašara ili sličnih manifestacija, postavljanje pokretnih objekata za prodaju robe obavljaće se na osnovu posebnih akata, koje donosi nadležni organ Skupštine grada Požarevca.

Član 38

Pravilnike uređenja lokacija iz čl. 4., 6., 11. i 20. ove odluke Skupština grada Požarevca dužna je da donese u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 39

Stupanjem na snagu ove odluke prestaju da važe Odluka o postavljanju manjih montažnih objekata na javnim površinama ("Sl. glasnik opštine Požarevac", br. 1/2006) i Odluka o izmeni i dopuni Odluke o utvrđivanju mesečnog zakupa za privremeno postavljanje montažnih objekata na javnim površinama ("Sl. glasnik opštine Požarevac", br. 2/2004 i 1/2006).

Član 40

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Požarevca".