ODLUKA
O PREVOZU PUTNIKA U GRADSKOM I PRIGRADSKOM SAOBRAĆAJU NA TERITORIJI GRADA POŽAREVCA

("Sl. glasnik grada Požarevca", br. 4/2009)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom propisuju se uslovi i način organizovanja poslova u vršenju komunalne delatnosti javnog prevoza putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju, prava i obaveze preduzeća ili drugog pravnog lica koji obavljaju ovu delatnost (u daljem tekstu: prevoznik), prava i obaveze korisnika prevoza (u daljem tekstu: putnik) i uslovi za kontinuirano obavljanje ove delatnosti.

Član 2

Prevoz putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju je obavljanje prevoza putnika na području grada Požarevca i drugim naseljenim mestima na teritoriji grada Požarevca, kao i između naseljenih mesta na teritoriji grada Požarevca.

Član 3

Prevoz putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju obavlja preduzeće ili drugo pravno lice kome grad poveri obavljanje ove komunalne delatnosti, po postupku propisanom Odlukom o uslovima i načinu poveravanja gradskog i prigradskog prevoza putnika na teritoriji grada Požarevca.

Grad može, pod istim uslovima i po propisanom postupku, poveriti obavljanje ove komunalne delatnosti i samo za jednu ili više utvrđenih linija gradskog i prigradskog saobraćaja.

Član 4

Preduzeće, odnosno drugo pravno lice kome se poverava obavljanje prevoza putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju, odnosno po pojedinim utvrđenim linijama gradskog i prigradskog saobraćaja, mora da ispunjava sve zakonom propisane uslove, opšte uslove prevoza, kao i da je nadležno ministarstvo utvrdilo da ispunjava uslove za otpočinjanje i obavljanje javnog prevoza putnika.

II ORGANIZACIJA PREVOZA

Član 5

Prevoz putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju obavlja se autobusima:

1. na stalnim linijama - svakodnevno tokom cele godine,

2. na sezonskim linijama - periodično (za učenike, studente i dr.),

3. na vanrednim linijama - za vreme održavanja kulturnih, umetničkih, sportskih i drugih manifestacija.

Linije u gradskom saobraćaju označavaju se brojem i nazivom prema nazivima krajnjih stajališta.

Linije u prigradskom saobraćaju označavaju se nazivom prema nazivima krajnjih stajališta ili nazivima naselja.

Član 6

Linije u linijskom prevozu utvrđuju se u skladu sa razvojem grada, saobraćajno-tehničkim uslovima i potrebama stanovništva.

Vanredne linije otvara prevoznik na osnovu ukazane potrebe privremenog karaktera i održava ih dok traje potreba, ali ne duže od 5 dana, na osnovu rešenja Gradskog veća grada Požarevca a po prethodno pribavljenom mišljenju organa nadležnog za poslove saobraćaja.

Član 7

Trasa linije određuje se nazivima ulica i puteva kojima se kreću autobusi, od početnog do krajnjeg stajališta.

Član 8

Skupština grada posebnom odlukom određuje stajališta u gradskom i prigradskom saobraćaju.

Autobuska stajališta moraju biti izgrađena i obeležena u skladu sa uslovima utvrđenim zakonom i drugim propisima.

Član 9

Stajalište mora biti vidno obeleženo stajališnom oznakom.

Stajališna oznaka sadrži naziv prevoznika, naziv i oznaku stajališta, oznaku "BUS", broj linije i vreme prvog i poslednjeg polaska. Stajališna oznaka može da sadrži i druge podatke od interesa za bolje informisanje putnika o prevozu.

Član 10

O postavljanju i održavanju stajališnih oznaka, informacionih panoa stara se javno ili drugo preduzeće kome grad poveri obavljanje komunalne delatnosti organizacije, kontrole i realizacije sistema prevoza putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju na teritoriji grada Požarevca.

Održavanje i obeležavanje saobraćajnih površina i površina za stajališta na kolovozu vrši preduzeće kome je Skupština grada poverila održavanje ulica i puteva, odnosno održavanje javnih površina.

Grad se stara o postavljanju i održavanju nadstrešnica autobuskih stajališta.

Član 11

Gradski i prigradski saobraćaj obavlja se po registrovanom i overenom redu vožnje.

Red vožnje je akt kojim se utvrđuje plan obavljanja prevoza i sadrži:

- naziv prevoznika;

- broj i naziv linije prema nazivima krajnjih stajališta;

- datum početka rada linije;

- dužinu i trasu linije;

- naziv i lokacije stajališta na liniji u oba smera, kao i njihova rastojanja;

- vreme rada linije - prvi i poslednji dnevni polazak na liniji za radni dan, subotu, nedelju i dane praznika (režim rada);

- broj polazaka u toku dana za radni dan, subotu, nedelju i dane praznika i ukupan broj vozila koja opslužuju liniju;

- prosečni interval između polazaka autobusa na liniji za karakteristični period u toku dana za radni dan, subotu, nedelju i dane praznika;

- rok važenja reda vožnje.

Član 12

Registraciju i overu reda vožnje za gradski i prigradski prevoz na teritoriji grada Požarevca vrši Gradsko veće grada Požarevca, a na osnovu predloga Odeljenja za inspekcijske poslove i zaštitu životne sredine - saobraćajna inspekcija.

U registar reda vožnje unosi se: redni broj, naziv prevoznika, naziv i vrsta linije, datum upisa reda vožnje u registar, broj akta, rok važenja reda vožnje i napomena.

Overa reda vožnje vrši se stavljanjem štambilja koji sadrži: naziv prevoznika, naziv linije, redni broj pod kojim je upisan u registar, datum overe i potpis ovlašćenog lica.

Overa reda vožnje vrši se sa rokom važenja od godinu dana.

Član 13

Zahtev za registraciju i overu reda vožnje u gradskom i prigradskom prevozu podnosi se najkasnije do 30. aprila tekuće godine.

Uz zahtev za registraciju i overu reda vožnje, podnosi se:

- izvod iz registra Agencije za privredne registre o vršenju delatnosti javnog linijskog prevoza putnika;

- Akt Ministarstva za infrastrukturu o ispunjenosti uslova za obavljanje javnog prevoza;

- spisak vozila angažovanih u prevozu putnika sa overenim fotokopijama saobraćajnih dozvola;

- ugovor o obavljanju komunalne delatnosti prevoza putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju;

- red vožnje u 3 (tri) primerka.

Član 14

Gradsko veće grada Požarevca je dužno da donese rešenje o registraciji i da red vožnje overi u roku od 30 dana od dana podnošenja ili da overu odbije.

U slučaju objektivnih potreba, a na zahtev preduzeća, ustanova, mesnih zajednica i grupa građana prevoznik može u toku godine registrovati, menjati i usklađivati red vožnje na postojećim linijama u skladu sa zaštitnim vremenom između registrovanih polazaka, uz saglasnost Gradskog veća grada Požarevca.

Grad može raspisati javni konkurs za dodelu novih linija ili novih polazaka na registrovanim linijama, ukoliko registrovani prevoznik na datoj liniji ne ispunjava ugovorom predviđene obaveze ili ne može da izađe u susret opravdanom zahtevu za povećanje broja polazaka na registrovanoj liniji u skladu sa zaštitnim vremenom.

III PRAVA I OBAVEZE PREVOZNIKA I PREDUZEĆA

Član 15

Prevoznik može otpočeti obavljanje prevoza putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju ako ima: ugovor o obavljanju delatnosti; registrovani i overeni red vožnje po kome je dužan da obavlja prevoz, dokaz o ispravnosti vozila i ako pored uslova utvrđenih Zakonom o prevozu u drumskom saobraćaju i Odlukom o prevozu putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju na teritoriji grada Požarevca, ima potpisan Ugovor o poveravanju poslova prevoza putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju na teritoriji grada Požarevca.

Pre primene reda vožnje, prevoznik je dužan da obavesti korisnike prevoza preko sredstava javnog informisanja ili na drugi odgovarajući način.

Ako prevoznik ne obezbedi gradski i prigradski prevoz po utvrđenom redu vožnje, dužan je da obešteti korisnike usluga prevoza koji su unapred kupili kartu za prevoz, tako što će im vratiti vrednost kupljene karte, odnosno umanjiti cenu pretplatne karte za naredni mesec.

Član 16

Prevoznik se mora pridržavati registrovanog i overenog reda vožnje.

Red vožnje, odnosio polazak iz reda vožnje brisaće se iz registra reda vožnje ako prevoznik:

- ne otpočne da obavlja prevoz po registrovanom redu vožnje u roku od 3 dana od dana početka važenja reda vožnje,

- prestane da obavlja prevoz po registrovanom redu vožnje duže od 5 dana uzastopno,

- privremeno obustavlja prevoz po registrovanom redu vožnje u ukupnom trajanju dužem od 10 dana u toku važenja reda vožnje.

Brisanje reda vožnje, odnosno polaska iz reda vožnje u slučajevima iz stava 2. ovog člana vrši Gradsko veće grada Požarevca, na predlog Odeljenja za inspekcijske poslove i zaštitu životne sredine-saobraćajne inspekcije.

Član 17

Prevoznik može na određenim relacijama i u određeno vreme da poveća ili smanji broj polazaka, ako za to postoji opravdana potreba (školska godina, verski praznici, održavanje kulturnih, umetničkih, sportskih i drugih manifestacija), uz saglasnost Gradskog veća grada Požarevca.

Član 18

Prevoznik može iz opravdanih razloga na određenoj liniji da privremeno obustavi saobraćaj, skrati liniju, produži ili delimično izmeni trasu.

Pod opravdanim razlozima u smislu stava 1. ovog člana smatraju se elementarne nepogode (požar, poplave, snežni nanosi, poledica i dr.), znatna oštećenja ulica, puteva i putnih objekata, čime je onemogućeno bezbedno odvijanje prevoza na liniji.

Prevoznik je dužan da o razlozima poremećaja saobraćaja na određenoj liniji odmah obavesti organ nadležan za poslove saobraćaja, a preko sredstava javnog informisanja i korisnike prevoza.

Organ nadležna za poslove saobraćaja je dužan da odmah po prijemu obaveštenja iz stava 3. ovog člana da prevozniku saglasnost za izmenu linije, dok traju opravdani razlozi.

Član 19

Prevoznik može da prestane sa obavljanjem prevoza u slučajevima i pod uslovima propisanim zakonom i ugovorom o obavljanju prevoza.

Prevoznik može prestati sa obavljanjem linijskog prevoza pod uslovom da je odjavio red vožnje organu nadležnom za registraciju i overu reda vožnje najkasnije 60 dana pre prestanka obavljanja linijskog prevoza i da je u istom roku preko sredstava javnog informisanja ili na drugi odgovarajući način najavio prestanak obavljanja linijskog prevoza.

Član 20

U vozilu kojim se obavlja prevoz putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju mora se nalaziti:

1. putni nalog popunjen na propisan način, overen i potpisan od strane ovlašćenog lica i lica odgovornog za kontrolu tehničke ispravnosti vozila,

2. važeći red vožnje, odnosno fotokopija važećeg reda vožnje overena pečatom i potpisom ovlašćenog lica prevoznika,

3. odluka o visini cena prevoza i saglasnost organa grada na tu odluku,

4. opšti uslovi prevoza i Akt Ministarstva o ispunjenosti uslova za obavljanje javnog linijskog prevoza,

5. naziv linije sa naznačenjem najmanje jednog usputnog autobuskog stajališta, koji bliže određuje pravac linije istaknut u donjem desnom uglu vetrobranskog stakla i sa strane pored ulaznih vrata.

Član 21

Cena usluga prevoza obrazuje se na osnovu elemenata za obrazovanje cena komunalnih usluga propisanih Zakonom o komunalnim delatnostima, uz saglasnost Gradskog veća grada Požarevca.

Član 22

Preduzeće ili preduzetnik kome grad poveri obavljanje komunalne delatnosti organizacije, kontrole i realizacije sistema prevoza putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju na teritoriji grada Požarevca je dužno da obezbedi štampanje i distribuciju karata, poslove informisanja putnika, kontrolu voznih isprava u autobusu, kontrolu sprovođenja reda vožnje i obavljanje dispečerskih poslova.

Član 23

Prevoznik u javnom gradskom i prigradskom prevozu dužan je da primi svakog putnika i stvari u granicama raspoloživih mesta za putnike, odnosno korisne nosivosti vozila.

Prevoznik je dužan da obezbedi prevoz prtljaga istovremeno sa prevozom putnika kojem prtljag pripada.

Prevoznik u linijskom prevozu putnika dužan je izdati voznu kartu i potvrdu za prevoz putničkog prtljaga.

Vozač je dužan da vozilo zaustavlja na svim stajalištima koja su uneta u red vožnje.

V POSEBNE ODREDBE

Član 24

Ugovorom o poveravanju obavljanja ove komunalne delatnosti, koji se po sprovedenom postupku zaključuje sa prevoznikom, ugovoriće se i minimum procesa rada u obavljanju prevoza putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju u slučaju štrajka zaposlenih kod prevoznika.

Član 25

U slučaju štrajka, poremećaja ili prekida u obavljanju ove komunalne delatnosti, usled više sile ili drugih razloga koji se nisu mogli sprečiti, odnosno predvideti, nadležni organ prevoznika i organi grada dužni su da preduzimaju neophodne operativne i druge mere i to:

- odredi red prvenstva i način obavljanja linijskog prevoza u skladu sa potrebama;

- preduzme mere za otklanjanje nastalih posledica i druge mere za pružanje usluga;

- angažuje drugog prevoznika za obavljanje linijskog prevoza neposrednom pogodbom, do otklanjanja poremećaja;

- utvrdi razloge i eventualnu odgovornost za prekid odnosno poremećaj nastao iz drugih razloga u pružanju usluge, kao i odgovornost za naknadu učinjene štete.

U slučaju prekida linijskog prevoza usled štrajka, prevoznik je obavezan da obezbedi minimalno 75% od planiranog obima rada u obavljanju linijskog prevoza u skladu sa zaključenim ugovorom.

VI NADZOR

Član 26

Nadzor nad sprovođenjem odredaba ove odluke vrši organ nadležan za tehničko regulisanje saobraćaja gradske uprave grada Požarevca.

Poslove inspekcijskog nadzora nad primenom ove odluke i nad obavljanjem ove komunalne delatnosti vrši saobraćajni inspektor Odeljenja za inspekcijske poslove i zaštitu životne sredine gradske uprave grada Požarevca.

Saobraćajni inspektor ima pravo i dužnost da u vršenju inspekcijskog nadzora:

- pregleda vozila kojima se obavlja prevoz putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju i kontroliše potrebnu dokumentaciju za vozila (putne naloge za vozila, ugovore o zakupu vozila, i drugo),

- kontroliše važeće i overene redove vožnje i drugu dokumentaciju u vezi sa obavljanjem delatnosti prevoza putnika,

- utvrđuje identitet prevoznika, voznog osoblja i drugih odgovornih lica za obavljanje prevoza,

- kontroliše prevozna dokumenta u obavljanju linijskog prevoza putnika,

- pregleda opšte i pojedinačne akte, evidencije i drugu dokumentaciju prevoznika.

Član 27

U vršenju inspekcijskog nadzora saobraćajni inspektor dužan je i ovlašćen da:

1. podnosi zahtev za brisanje reda vožnje kada utvrdi da prevoznik ne obavlja linijski prevoz putnika u skladu sa overenim redom vožnje;

2. naredi uklanjanje nedostataka u pogledu:

2.1 ispunjenosti propisanih uslova i načina za obavljanje javnog prevoza putnika u gradskom i prigradskom prevozu na teritoriji grada Požarevca;

2.2 uredne kontrole tehničke ispravnosti vozila;

2.3 pridržavanja reda vožnje;

3. zabrani prevoz i upotrebu saobraćajnih sredstava ako se prevoz obavlja, odnosno sredstva upotrebljavaju protivno propisima;

4. isključi vozilo kojim se vrši javni prevoz putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju na teritoriji grada Požarevca, protivno odredbama zakona i ove odluke, odredi mesto parkiranja i oduzme saobraćajnu dozvolu i registarske tablice u trajanju od 48 sati, a u slučaju ponovnog isključivanja vozila istog prevoznika, preduzeća, drugog pravnog lica, preduzetnika ili građanina u trajanju od 5 dana;

5. preduzima druge mere utvrđene zakonom.

Član 28

Prevoznik, odnosno fizičko ili pravno lice, kome je u vršenju javnog prevoza putnika isključeno vozilo, dužan je da na mestu parkiranja koje mu je određeno, obezbedi vozilo.

Član 29

Protiv rešenja saobraćajnog inspektora Gradske uprave može se izjaviti žalba nadležnom ministarstvu, u roku od osam dana od dana dostavljanja.

VII KAZNENE ODREDBE

Član 30

Novčanom kaznom od 50.000 do 500.000 dinara kazniće se za prekršaj prevoznik ako:

1. obavlja prevoz, a ne ispunjava uslove iz člana 3. ove odluke;

2. obavlja prevoz, a ne ispunjava uslove propisane članom 4. ove odluke;

3. obavlja prevoz, suprotno uslovima predviđenim članom 6. ove odluke;

4. koristi autobuska stajališta koja Grad nije odredio za linijski prevoz putnika (član 8. stav 1. ove odluke);

5. otpočne i obavlja prevoz putnika bez ugovora o obavljanju prevoza ili otpočne obavljanje prevoza putnika bez dokaza o ispravnosti vozila i bez registrovanog i overenog reda vožnje (član 15. stav 1. ove odluke);

6. ako se ne pridržava registrovanog i overenog reda vožnje (član 16. stav 1. ove odluke);

7. u toku važenja reda vožnje postupi suprotno odredbi člana 17. ove odluke;

8. obustavi obavljanje linijskog prevoza, skrati liniju, produži ili delimično izmeni trasu suprotno odredbama člana 18. ove odluke;

9. obustavi obavljanje prevoza suprotno odredbi člana 19. ove odluke;

10. utvrdi i primenjuje cene prevoza suprotno i bez saglasnosti nadležnog organa grada (član 21. ove odluke).

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice novčanom kaznom od 5.000 do 25.000 dinara.

Član 31

Novčanom kaznom od 20.000 do 200.000 dinara kazniće se za prekršaj prevoznik ako:

1. u vozilu kojim obavlja prevoz putnika nema važeći red vožnje (član 20. tačka 2. ove odluke),

2. u vozilu kojim obavlja prevoz putnika nema putni nalog popunjen, overen i potpisan na propisan način (član 20. tačka 1. ove odluke),

3. u vozilu kojim obavlja prevoz nema važeće cene sa rešenjem o saglasnosti (član 20. stav 3. ove odluke),

4. u vozilu kojim obavlja prevoz nema istaknut naziv linije na propisan način (član 5. Odluke),

5. ne obavesti korisnike o početku primene reda vožnje (član 15. stav 2. i stav 3. ove odluke),

6. u linijskom prevozu ne primi putnike i stvari u granicama raspoloživih mesta za putnike, protivno odredbama člana 23. ove odluke,

7. ukoliko vozač ne zaustavlja vozilo na stajalištima koja su uneta u red vožnje.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice novčanom kaznom od 2.500 do 15.000 dinara.

Član 32

Novčanom kaznom od 5.000 do 500.000 dinara kazniće se za prekršaj prevoznik i drugo pravno lice ako onemogući ili ometa saobraćajnog inspektora u vršenju službene dužnosti, ili ne dostavi tražene podatke u određenom roku, ili dostavi netačne podatke i ako ne izvrši ili u određenom roku ne izvrši rešenje saobraćajnog inspektora.

Za radnje iz prethodnog stava kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu, novčanom kaznom u iznosu od 250 do 25.000 dinara.

Član 33

Novčanom kaznom na licu mesta od 2.500 dinara kazniće se za prekršaj vozač ako postupa u suprotnosti sa odredbama člana 23. stav 4. ove odluke.

Član 34

Novčanom kaznom od 10.000 do 50.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice koje obavlja javni prevoz putnika na teritoriji grada Požarevca, a nije registrovano za obavljanje te vrste prevoza (član 4. ove odluke).

PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 35

Linijski prevoz putnika po postojećim redovima vožnje koji su registrovani od strane Gradskog veća grada Požarevca, prevoznik može obavljati do 30.04.2010. godine.

Član 36

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o izmenama i dopunama Odluke o poveravanju javnog prevoza putnika u naseljima ("Službeni glasnik opštine Požarevac", br. 4/2001) i Odluka o organizaciji i načinu obavljanja prevoza putnika i stvari, auto-taksi i putničkog kombi prevoza na teritoriji opštine Požarevac ("Službeni glasnik opštine Požarevac", broj 3/96, 5/98, 2/2002 i 1/2004).

Član 37

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Požarevca".