ODLUKA

O UTVRĐIVANJU ZAKUPNINA ZA POSLOVNI PROSTOR ČIJI JE KORISNIK GRAD SMEDEREVO

("Sl. list grada Smedereva", br. 5/2009)

Član 1

Ovom Odlukom utvrđuje se način i postupak utvrđivanja zakupnina za poslovni prostor čiji je korisnik grad Smederevo.

Član 2

Cena zakupa poslovnog prostora čiji je korisnik grad Smederevo (izražena u din/m2) utvrđuje se u zavisnosti od zone u kojoj se poslovni prostor nalazi i delatnosti koja se u prostoru obavlja.

Zakupnina za poslovni prostor čiji je korisnik grad Smederevo određuje se množenjem cene zakupa sa površinom poslovnog prostora.

CENA ZAKUPA POSLOVNOG PROSTORA

(izražena u din/m2)

DELATNOST

ZONA

EKSTRA

I

II

trgovina, ugostiteljstvo

522,00

396,30

265,80

proizvodnja, zanatstvo

265,80

206,00

134,10

kancelarije za rad političkih, društvenih, sindikalnih, nevladinih, verskih i sl. organizacija, udruženja građana, društava i klubova

37,20

27,60

18,00

kancelarije za rad organizacija u oblasti obrazovanja, zdravstva, socijalne zaštite, nauke, kulture, sporta i humanitarnih organizacija

15,60

12,00

7,20

ostalo

398,70

314,90

206,00

Cena zakupa za poslovni prostor u selima utvrđuje se kao cena zakupa poslovnog prostora u II zoni.

Član 3

Cene zakupa poslovnog prostora utvrđene u članu 2. ove Odluke su početne cene za izdavanje poslovnog prostora u zakup.

Na mesečni iznos zakupnine koji je postignut po sprovedenom postupku javnog nadmetanja, prikupljanja pismenih ponuda i neposredne pogodbe obračunaće se porez na dodatu vrednost.

Član 4

U 2009. godini iznosi zakupnina i naknada za korišćenje poslovnog prostora koji su fakturisani u 2008. godini neće se uvećavati.

Izuzetno, cene zakupa iz člana 2. ove Odluke, kao i iznosi zakupnina i naknada za korišćenje poslovnog prostora iz stava 1. ovog člana, mogu se izmeniti u slučaju donošenja, odnosno izmene zakona ili drugog propisa kojim se uređuju izvorni prihodi jedinice lokalne samouprave.

Član 5

Zakupnina za izdvojeni magacinski prostor koji se ne nalazi u okviru poslovnog prostora obračunava se u iznosu od 60% od cene zakupa poslovnog prostora utvrđene za određenu zonu i delatnost.

Član 6

Zakupnina za pripadajući podrumski prostor obračunava se u iznosu od 30% od zakupnine za poslovni prostor.

Član 7

Zakupnina se plaća do 5-og u mesecu za prethodni mesec.

Ukoliko je u postupku davanja u zakup poslovnog prostora utvrđeno plaćanje zakupnine unapred za određeni period, zakupnina se plaća u skladu sa tim uslovom.

Član 8

U cenu zakupa poslovnog prostora utvrđenu Odlukom o utvrđivanju zakupnine za poslovni prostor čiji je korisnik grad Smederevo nisu uračunati troškovi tekućeg održavanja poslovnog prostora, troškovi grejanja, utroška električne energije, gasa, vode, osiguranje objekta, usluge iznošenja smeća, PTT usluge, doprinosi za građevinsko zemljište, komunalne takse i slično, što je u obavezi da snosi zakupac.

Član 9

Donošenjem ove Odluke prestaje da važi Odluka o utvrđivanju zakupnina za poslovni prostor čiji je korisnik Opština Smederevo ("Službeni list opštine Smederevo", broj 2/2008).

Član 10

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Smedereva".