ODLUKA

O USLOVIMA I NAČINU KORIŠĆENJA SLUŽBENIH VOZILA

("Sl. glasnik grada Leskovca", br. 9/2009)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom se određuju uslovi i način korišćenja putničkih vozila u Gradskoj upravi za opšte poslove grada Leskovca.

Član 2

Sva vozila koja koriste gradske uprave i vozila fondova, ustanova, javnih i javnih komunalnih preduzeća koja su ustupljena gradu, nalaze se u okviru voznog parka kojim rukovodi dispečer Gradske uprave za opšte poslove, koji vrši raspored vozila na vozače, raspored angažovanja vozača, raspodelu benzinskih bonova i sačinjava izveštaj o upotrebi vozila.

Član 3

Tehničku ispravnost vozila proverava kontrolor tehničke ispravnosti vozila koji je obavezan da svakog jutra, pre neposrednog korišćenja vozila, proveri tehničku ispravnost vozila.

Ukoliko utvrdi da je neko vozilo tehnički neispravno za korišćenje, dužan je da o tome obavesti dispečera, koji će to vozilo staviti van upotrebe i dati nalog radionici za popravku vozila da otkloni nedostatke na vozilu. Nakon izvršene popravke vozila, kontrolor tehničke ispravnosti vozila je dužan da proveri ispravnost vozila i konstatuje da se vozilo može dati na korišćenje.

Član 4

Kontrolor tehničke ispravnosti vozila je dužan da za svako vozilo iz voznog parka vodi evidenciju o stanju tehničke ispravnosti, izvršenim popravkama, zamenjenim delovima, utrošenom potrošnom materijalu i da dispečeru dostavlja mesečni izveštaj za svako vozilo.

II KORIŠĆENJE PUTNIČKIH VOZILA

Član 5

Putnička vozila se koriste isključivo za službene potrebe.

Član 6

Putnička vozila koriste imenovana i postavljena lica (u daljem tekstu: funkcioneri) i druga zaposlena lica gradskih uprava i službi određena ovom Odlukom.

Član 7

Putničko vozilo se koristi za obavljanje službenih potreba van teritorije grada Leskovca. Putničko vozilo se može koristiti i za obavljanje službenih potreba na teritoriji grada Leskovca (u daljem tekstu: lokalna vožnja).

Član 8

Putničko vozilo na stalnoj upotrebi imaju:

- gradonačelnik grada Leskovca;

- predsednik Skupštine grada Leskovca;

- zamenik gradonačelnika grada Leskovca.

Član 9

Putničko vozilo mogu, pored korisnika iz prethodnog člana ove Odluke, koristiti i sledeći funkcioneri:

- zamenik predsednika Skupštine grada Leskovca;

- članovi i sekretar Gradskog veća grada Leskovca;

- sekretar Skupštine grada Leskovca;

- načelnici gradskih uprava i službi, odnosno od njih ovlašćena lica;

- sportska društva, udruženja građana i ostali (u daljem tekstu: korisnici).

Član 10

Putničko vozilo se stavlja na raspolaganje korisniku na osnovu pismenog zahteva za korišćenje vozila datog dispečeru. Zahtev za korišćenje vozila mora da sadrži:

- ime, prezime i funkciju korisnika;

- relaciju;

- datum i vreme polaska i povratka;

- broj putnika.

Član 11

Ukoliko korisnik koristi vozila na dužoj relaciji, dužan je da ima saglasnost gradonačelnika grada Leskovca i da zahtev iz prethodnog člana ove Odluke dostavi najkasnije 48 sati pre dana korišćenja vozila.

Ukoliko se vozilo koristi za lokalnu vožnju, zahtev za korišćenje vozila treba dostaviti najkasnije 24 sata pre početka korišćenja vozila, a sve u cilju efikasnog i racionalnog planiranja i organizacije rada u voznom parku.

Član 12

Za korišćenje službenog vozila radi odlaska na seminare i edukacije u trajanju od dva ili više dana, korisnik iz člana 9. ove Odluke mora da dobije saglasnost gradonačelnika grada Leskovca.

Takođe je obaveza korisnika da obezbedi smeštaj za vozača za vreme trajanja seminara, odnosno edukacije.

Član 13

Ukoliko više korisnika istog dana putuje na istoj relaciji, dispečer, u cilju racionalnog korišćenja vozila, stavlja na raspolaganje tim korisnicima isto vozilo, s tim što će korisnici naknadno dogovoriti vreme polaska i povratka.

Član 14

Na osnovu podnetih zahteva za korišćenje vozila, dispečer vrši raspored po prioritetu funkcija korisnika vozila i izdaje putni nalog vozaču.

Ukoliko prestane potreba za korišćenjem vozila, korisnik je dužan da odmah obavesti dispečera.

Član 15

Putni nalog za vozače Gradske uprave za opšte poslove potpisuje načelnik ove Uprave, odnosno lice koje on ovlasti.

Putne naloge za vozače ostalih gradskih uprava potpisuju načelnici tih uprava.

Član 16

Putničko vozilo se stavlja na raspolaganje korisnicima sa vozačem. Vozač iz prethodnog stava odgovara za putničko vozilo i ne sme dozvoliti korisniku da upravlja istim.

Član 17

Vozač je dužan da izvrši vožnju na relaciji navedenoj u putnom nalogu. Izuzetno, ako zbog potreba obavljanja službenog zadatka, na zahtev korisnika dođe do promene putne relacije, vozač unosi promenu relacije u putni nalog, a korisnik promenu potvrđuje svojim potpisom.

Član 18

Po završenom putovanju vozač unosi potrebne podatke u putni nalog, a korisnik svojim potpisom potvrđuje tačnost ovih podataka. Kontrolu putnog naloga vrši dispečer.

Nakon izvršenog putovanja vozač vozilo vraća na parking prostor voznog parka.

III EVIDENCIJA KORIŠĆENJA VOZILA

Član 19

Evidenciju o korišćenju vozila vodi dispečer na osnovu zahteva za korišćenje vozila koje dobija od korisnika i putnih naloga o izvršenim vožnjama koje dobija od vozača.

Član 20

Na osnovu evidencije koju vodi, dispečer je dužan da sačini mesečni izveštaj o korišćenju vozila koji dostavlja šefu Odseka za zajedničke poslove u Gradskoj upravi za opšte poslove.

Izveštaj treba da sadrži podatke o:

- korisnicima i relacijama na kojima su koristili službeno vozilo;

- broju pređenih kilometara za svako vozilo ponaosob;

- utrošku goriva za svako vozilo ponaosob;

- iznosu naplaćenih dnevnica za vozače;

- druge podatke koje traži šef Odseka za zajedničke poslove.

IV ZAVRŠNE ODREDBE

Član 21

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Leskovca".