ODLUKA
O RASPISIVANJU KONKURSA ZA REŠAVANJE STAMBENIH POTREBA RATNIH VOJNIH INVALIDA I PORODICA PALIH BORACA NA TERITORIJI GRADA NOVOG SADA

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 33/2009)

I

Raspisuje se konkurs za rešavanje stambenih potreba ratnih vojnih invalida i porodica palih boraca na teritoriji Grada Novog Sada, davanjem u zakup na određeno vreme od 10 godina, 26 stanova koji se nalaze u višeporodičnoj stambenoj zgradi, izgrađenoj sredstvima obezbeđenim programom uređivanja građevinskog zemljišta, na parceli broj 730/36 K.O. Novi Sad IV, u Ulici Stanoja Stanojevića u Novom Sadu.

II

Pravo na rešavanje stambenih potreba davanjem u zakup stana na određeno vreme od 10 godina, imaju:

1. ratni vojni invalidi iz oružanih akcija posle 17. avgusta 1990. godine, kao i ratni vojni invalidi u vezi sa učestvovanjem u ratu od 24. marta do 26. juna 1999. godine (u daljem tekstu: ratni vojni invalidi),

2. članovi porodica palih boraca iz oružanih akcija posle 17. avgusta 1990. godine, i u vezi sa učestvovanjem u ratu od 24. marta do 26. juna 1999. godine, kojima je, po tom osnovu, utvrđeno pravo na porodičnu invalidninu (u daljem tekstu: porodice palih boraca).

Od ukupnog broja stanova iz tačke I ove odluke, 20 stanova je namenjeno za rešavanje stambenih potreba ratnih vojnih invalida, a šest stanova za rešavanje stambenih potreba porodica palih boraca.

III

Pravo na rešavanje stambenih potreba po ovoj odluci nemaju aktivni ili penzionisani pripadnici Vojske Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova i Bezbednosno-informativne agencije.

IV

Lice iz tačke II stav 1. ove odluke ima pravo da reši stambenu potrebu pod sledećim uslovima:

1. da mu je svojstvo ratnog vojnog invalida ili korisnika porodične invalidnine priznato konačnim rešenjem nadležnog organa,

2. da je državljanin Republike Srbije,

3. da ima prebivalište na teritoriji Grada Novog Sada u poslednjih pet godina,

4. da on ili članovi njegovog porodičnog domaćinstva nemaju nepokretnu imovinu na teritoriji Republike Srbije kojom bi mogli da reše svoje stambene potrebe, niti su takvu imovinu otuđili,

5. da on ili članovi njegovog porodičnog domaćinstva nemaju nepokretnu imovinu van teritorije Republike Srbije kojom bi mogli da reše svoje stambene potrebe, da nisu podneli zahtev za povraćaj bespravno oduzete nepokretne imovine i da u poslednjih pet godina nisu otuđili nepokretnu imovinu,

6. da on ili članovi njegovog porodičnog domaćinstva nisu uključeni u integracioni ili povratnički program koji sprovodi Komesarijat za izbeglice, i

7. da nema na drugi način rešenu stambenu potrebu.

Smatra se da lice iz tačke II stav 1. ove odluke ima rešenu stambenu potrebu ako on ili član njegovog porodičnog domaćinstva ima u svojini useljiv stan ili porodičnu stambenu zgradu koja je odgovarajuća za njegovo porodično domaćinstvo u smislu ove odluke, ili takav stan u društvenoj, odnosno državnoj svojini koristi po osnovu zakupa na neodređeno ili određeno vreme, u skladu sa Zakonom o stanovanju ("Službeni glasnik Republike Srbije", br. 50/92, 76/92, 84/92, 33/93, 53/93, 67/93, 46/94, 47/94, 48/94, 44/95, 49/95, 16/97, 46/98, 26/2001 i 101/2005).

V

Članovima porodičnog domaćinstva smatraju se članovi porodice ratnog vojnog invalida i porodice palih boraca, kojima se rešava stambena potreba, i to: supružnik ili vanbračni partner, deca rođena u braku, van braka, usvojena i pastorčad i roditelji, kao i očuh, maćeha i usvojilac podnosioca zahteva i njegovog supružnika, ako sa podnosiocem zahteva žive u zajedničkom domaćinstvu, a ni po kom osnovu nemaju rešenu stambenu potrebu.

Ako porodičnu invalidninu ostvaruju, po istom licu, uža porodica poginulog, s jedne strane, i roditelji poginulog, s druge strane, stambenu potrebu rešavaju kao jedno porodično domaćinstvo.

Kada se stan dodeljuje u zakup sauživaocima porodične invalidnine, za nosioca zakupa određuje se jedno lice, po redosledu:

- supružnik ili vanbračni partner,

- dete (bračno, vanbračno, usvojeno, pastorče),

- roditelji (kao i očuh, maćeha i usvojilac),

s tim što se u ugovoru o zakupu naznačuju svi članovi kao korisnici.

VI

Odgovarajućim stanom po površini i strukturi, u smislu ove odluke, smatra se:

- za samca i za dva člana porodičnog domaćinstva: garsonjera, do 31 m2

- za tri i četiri člana porodičnog domaćinstva: jednoiposoban stan, do 40 m2

- za četiri i pet članova porodičnog domaćinstva: dvosoban stan, do 46 m2

- za pet i više članova porodičnog domaćinstva: dvoiposoban stan, do 63 m2.

Licu iz tačke II stav 1. ove odluke može se dati u zakup i manji stan od stana koji mu pripada u skladu sa stavom 1. ove tačke, ako se sa tim saglasi davanjem pisane izjave.

VII

Uz prijavu na konkurs podnose se sledeći dokazi i dokumentacija:

1) Za dokazivanje da je podnosiocu prijave svojstvo ratnog vojnog invalida ili korisnika porodične invalidnine priznato konačnim rešenjem nadležnog organa:

- overena fotokopija konačnog rešenja o priznatom svojstvu ratnog vojnog invalida ili korisnika porodične invalidnine donetog od nadležnog organa Republike Srbije.

2) Za dokazivanje da je podnosilac prijave državljanin Republike Srbije:

- original uverenja o državljanstvu Republike Srbije i dokaz o datumu sticanja državljanstva.

3) Za dokazivanje da podnosilac prijave ima prebivalište na teritoriji Grada Novog Sada u poslednjih pet godina:

- uverenje MUP-a o prijavi prebivališta, sa podatkom o datumu prve prijave prebivališta na teritoriji Grada Novog Sada, ili overena fotokopija lične karte (sve stranice), iz koje se naveden podatak može utvrditi.

4) Za dokazivanje da on ili članovi njegovog porodičnog domaćinstva nemaju nepokretnu imovinu na teritoriji Republike Srbije, kojom bi mogli da reše svoje stambene potrebe, niti su takvu imovinu otuđili:

- original izjave podnosioca zahteva sa dva svedoka da ne poseduje nepokretnu imovinu na teritoriji Republike Srbije, niti je takvu nepokretnu imovinu otuđio.

5) Za dokazivanje da on ili članovi njegovog porodičnog domaćinstva nemaju nepokretnu imovinu van teritorije Republike Srbije, kojom bi mogli da reše svoje stambene potrebe, niti su takvu imovinu otuđili u poslednjih pet godina, kao i da on ili članovi njegovog porodičnog domaćinstva nisu podneli zahtev za povraćaj bespravno oduzete nepokretne imovine:

- original izjave podnosioca zahteva sa dva svedoka o neposedovanju nepokretne imovine van teritorije Republike Srbije, o tome da u poslednjih pet godina nije otuđivana nepokretna imovina van teritorije Republike Srbije i da nije podnet zahtev za povraćaj bespravno oduzete nepokretne imovine

6) Za dokazivanje da on ili članovi njegovog porodičnog domaćinstva nisu uključeni u integracioni ili povratnički program koji sprovodi Komesarijat za izbeglice:

- uverenje Komesarijata za izbeglice da podnosilac zahteva i članovi njegovog porodičnog domaćinstva nisu uključeni u integracioni ili povratnički program koje sprovodi Komesarijat za izbeglice.

7) Za dokazivanje da nema rešenu stambenu potrebu, i to:

1. da stanuje kao podstanar:

- ugovor o podstanarskom odnosu ili overena izjava dva svedoka da lice s članovima porodičnog domaćinstva stanuje kao podstanar;

2. da stanuje u prostorijama za privremeni smeštaj koji se ne mogu smatrati stanom, jer ne pružaju ni minimum uslova za stanovanje (šupa, daščara, tavanska i podrumska prostorija, magacin i sl.):

- rešenje o privremenom smeštaju ili overena izjava dva svedoka da lice stanuje u prostorijama koje se ne mogu smatrati stanom jer ne pružaju ni minimum uslova za stanovanje;

3. da koristi stan za službene potrebe:

- rešenje o davanju na korišćenje stana za službene potrebe ili potvrda preduzeća, odnosno ustanove da lice koje konkuriše koristi stan za službene potrebe;

4. da koristi sobu ili ležaj u samačkom hotelu:

- potvrda da lice koje konkuriše koristi sobu ili ležaj u samačkom hotelu;

5. da stanuje kod svojih roditelja ili roditelja svog bračnog druga (majka, otac, očuh, maćeha, usvojitelj), dede, babe:

- dokaz o vlasništvu na stanu ili porodičnoj stambenoj zgradi svog ili roditelja bračnog druga (izvod iz zemljišnih knjiga ili pravosnažno rešenje o okončanju ostavinskog postupka ili overeni ugovor o sticanju nepokretnosti ili dr.);

- uverenje MUP-a o prijavi prebivališta ili overena izjava sa dva svedoka da lice sa članovima porodičnog domaćinstva stanuje kod svojih ili roditelja bračnog druga;

6. da stanuje u bespravno podignutom objektu za koje je doneto pravosnažno rešenje o rušenju:

- pravosnažno rešenje o rušenju bespravno podignutog objekta u kojem lice koje konkuriše živi;

7. da je nosilac stanarskog prava, odnosno zakupac na neodređeno vreme stana u svojini građana ili sustanar:

- overeni ugovor o davanju na korišćenje, odnosno zakupu na neodređeno vreme, stana u svojini građana, odnosno, akt o zasnivanju sustanarskog odnosa na stanu.

U slučajevima navedenim od 1. do 7. prilaže se i:

- original uverenja službe za katastar o neposedovanju nepokretne imovine u mestu rođenja (ako je mesto rođenja na teritoriji Republike Srbije) i mestu prebivališta podnosioca zahteva i članova njegovog porodičnog domaćinstva,

- dokaz o datumu od kada lice nema rešeno stambeno pitanje.

8) Za dokazivanje teške bolesti:

- konzilijarno mišljenje zdravstvene ustanove u kojoj se leči.

9) Za dokazivanje broja članova porodičnog domaćinstva:

- original izjave podnosioca zahteva sa dva svedoka o sastavu i broju članova porodičnog domaćinstva,

- overena fotokopija lične karte (sve stranice), za odrasle članove porodičnog domaćinstva, i uverenje MUP-a o prijavi prebivališta, za decu.

10) Za dokazivanje radnog statusa podnosioca zahteva:

- original potvrde organizacije nadležne za zapošljavanje da se lice nalazi na evidenciji nezaposlenih, odnosno overena fotokopija rešenja o sticanju prava na penziju i original izveštaja o poslednjoj isplati penzije.

VIII

Izjave i fotokopije se overavaju u nadležnoj gradskoj upravi ili sudu.

Uverenje o državljanstvu, uverenje MUP-a o prijavi prebivališta, overena fotokopija lične karte, overena izjava sa ili bez svedoka, uverenje Komesarijata za izbeglice, potvrda preduzeća, odnosno ustanove, da lice koristi stan za službene potrebe, potvrda da lice koristi sobu ili ležaj u samačkom hotelu, izvod iz zemljišne knjige, uverenje službe za katastar o neposedovanju nepokretne imovine, konzilijarno mišljenje zdravstvene ustanove i potvrda organizacije nadležne za zapošljavanje, ne mogu biti stariji od šest meseci.

IX

Prijave na konkurs, sa dokazima i potrebnom dokumentacijom, podnose se Komisiji, u roku od 30 dana od dana objavljivanja konkursa.

Prijave se podnose putem pisarnice gradske uprave, Novi Sad, Trg slobode 1, sa naznakom "Prijava na konkurs - za rešavanje stambenih potreba ratnih vojnih invalida i porodica palih boraca".

Prijave podnete posle roka utvrđenog u konkursu Komisija neće uzeti u razmatranje.

X

Komisija će utvrditi predlog liste reda prvenstva, posebno za rešavanje stambenih potreba ratnih vojnih invalida, a posebno za rešavanje stambenih potreba porodica palih boraca, i to, prema stambenim jedinicama za koje su ratni vojni invalidi, odnosno porodice palih boraca, podneli zahtev, i isti objaviti na oglasnoj tabli zgrade Skupštine Grada Novog Sada, Žarka Zrenjanina 2.

XI

Na osnovu konačne odluke o davanju stana u zakup, Gradonačelnik Grada Novog Sada zaključiće sa korisnikom ugovor o zakupu stana na određeno vreme, od 10 godina.

XII

Obrazac prijave može se preuzeti u:

- pisarnici Gradske uprave, Novi Sad, Trg slobode 1, i

- na sajtu Grada Novog Sada.

Dodatna obaveštenja i informacije u vezi sa konkursom mogu se dobiti na telefone:

021/4882-836 i

021/420-299 lokal 236,

ili lično u prostorijama Gradske uprave za socijalnu i dečiju zaštitu, Novi Sad, Žarka Zrenjanina 2, II sprat, kancelarija broj 50.