ODLUKA

O OSNIVANJU FONDA ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE GRADA LOZNICE

("Sl. list Grada Loznice", br. 6/2009)

Član 1

Obrazuje se Fond za zaštitu životne sredine grada Loznice (u daljem tekstu: Fond), kao evidencioni konto u okviru glavne knjige trezora i to kao indirektan korisnik Gradske uprave grada Loznice.

Fond posluje u skladu sa zakonom kojim se uređuje budžetski sistem.

Član 2

Fond se obrazuje kako bi se pojedina budžetska primanja i izdaci vodili odvojeno, radi ostvarenja cilja koji je predviđen posebnim republičkim, odnosno gradskim propisom.

Član 3

Prihodi Fonda obezbeđuju se iz:

1. namenskih sredstava budžeta Republike ostvarenih po osnovu naknada propisanih u članu 27. i 45. i određenih naknada iz člana 85. i 85a Zakona o zaštiti životne sredine;

2. sredstava ostvarenih po osnovu promene vlasništva preduzeća ostvarenih u postupku privatizacije;

3. prihoda ostvarenih na osnovu međunarodne bilateralne i multilateralne saradnje na programima, projektima i drugim aktivnostima u oblasti zaštite životne sredine;

4. prihoda i primanja od upravljanja slobodnim novčanim sredstvima Fonda;

5. priloga, donacija, poklona i pomoć; i

6. drugih izvora u skladu sa zakonom.

Visina sredstava ostvarenih po osnovu promene vlasništva preduzeća u postupku privatizacije iz stava 1. tačka 2. ovog člana određuje se u skladu sa zakonom kojom se uređuje privatizacija.

Član 4

Sredstva fonda koriste se namenski, za finansiranje akcionih i sanacionih planova u skladu sa Nacionalnim programom, odnosno za finansiranje programa i planova Grada Loznice iz oblasti zaštite životne sredine.

Sredstva Fonda koriste se na osnovu utvrđenog programa korišćenja sredstava Fonda koji donosi Gradsko veće.

Gradsko veće je dužno da pribavi saglasnost Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja na predlog programa korišćenja sredstava Fonda.

Izveštaj o korišćenju sredstava ostvarenih po osnovu naknade za zagađivanje životne sredine Gradsko veće dostavlja Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja najkasnije do 31. marta tekuće godine za prethodnu godinu, odnosno na zahtev Ministarstva.

Član 5

Fond se obrazuje na neodređeno vreme.

Član 6

Fondom upravlja načelnik Gradske uprave, odnosno lice na koga on može preneti posebno ovlašćenje za upravljanje.

Član 7

Po ukidanju Fonda, prava i obaveze Fonda preuzima Gradska uprava grada Loznice.

Član 8

Plaćanja na teret Fonda vrše se do nivoa sredstava raspoloživih u okviru aproprijacije Fonda, a obaveze se preuzimaju u okviru realno planiranih primanja Fonda.

Na kraju tekuće godine, neiskorišćena sredstva Fonda, prenose se u narednu godinu.

Član 9

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Loznice".