STATUT

JAVNOG KOMUNALNOG PREDUZEĆA "VODOVOD I KANALIZACIJA"

("Sl. glasnik grada Požarevca", br. 5/2009)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Statutom Javnog komunalnog preduzeća "Vodovod i kanalizacija" Požarevac (u daljem tekstu: Statut) uređuje se:

1. Osnivanje i ciljevi osnivanja preduzeća.

2. Poslovno ime i sedište preduzeća.

3. Delatnost preduzeća.

4. Zastupanje i predstavljanje.

5. Pečat, štambilj, Matični broj i poslovna akta preduzeća.

6. Unutrašnja organizacija.

7. Način raspoređivanja dobiti i pokrića gubitaka preduzeća.

8. Rezerve preduzeća.

9. Planiranje i programiranje razvoja i rada preduzeća.

10. Organi preduzeća, izbor i opoziv i delokrug rada organa preduzeća.

11. Prava, obaveze i odgovornosti organa preduzeća.

12. Opšti akti i način donošenja opštih akata preduzeća.

13. Vršenje nadzora od strane osnivača.

14. Način statusnih promena preduzeća.

15. Zaštita životne sredine.

16. Učešće zaposlenih u upravljanju preduzećem.

17. Poslovna tajna.

18. Druga pitanja značajna za rad i poslovanje preduzeća.

Član 2

Javno komunalno preduzeće "Vodovod i kanalizacija" Požarevac (u daljem tekstu: JKP "VIK"), osnovano je Odlukom o osnivanju Javnog komunalnog preduzeća "Vodovod i kanalizacija" br. 06-29/98-01/12b (u daljem tekstu: osnivački akt) donetom od Skupštine opštine 4. decembra 1998. godine (Službeni glasnik opštine Požarevac br. 6/98 i Sl. glasnik Grada Požarevca 3/2009).

Član 3

JKP "VIK" se organizuje tako, da komunalne delatnosti, radi čijeg obavljanja je osnovano, vrši na način kojim se obezbeđuje tehničko-tehnološko i ekonomsko jedinstvo sistema, stabilnost poslovanja preduzeća, razvoj i usklađenost razvoja preduzeća prema potrebama pravnih i fizičkih lica u Gradu Požarevcu (u daljem tekstu: Grad), zaštita životne sredine, uredno i kvalitetno zadovoljavanje potreba korisnika proizvoda i usluga, kao i određene i zakonom dozvoljene samostalnosti u proizvodnji i isporuci komunalnih proizvoda i pružanju komunalnih usluga.

Član 4

JKP "VIK" posluje sredstvima u državnoj svojini na način propisan zakonom.

Sredstva koja čine imovinu preduzeća su:

1. Sredstva u državnoj svojini koja čine osnivački ulog Grada Požarevca, stvari izgrađene, odnosno pribavljene sredstvima u državnoj svojini i sredstva, odnosno prihodi ostvareni po osnovu ulaganja državnog kapitala u preduzeće, a kojima upravlja, koristi i pod uslovima utvrđenim zakonom ili odlukom nadležnog organa Grada Požarevca raspolaže preduzeće.

2. Pravo svojine na drugim nepokretnim i pokretnim stvarima, novčana sredstva i hartije od vrednosti, i druga imovinska prava.

1. FIRMA I SEDIŠTE PREDUZEĆA

Član 5

Firma pod kojim preduzeće posluje glasi: Javno komunalno preduzeće "Vodovod i kanalizacija" Požarevac.

Skraćena oznaka firme glasi: JKP "VIK" Požarevac.

Član 6

Sedište Preduzeća je u Požarevcu, Jug Bogdanova broj 22.

2. DELATNOST PREDUZEĆA

Član 7

Delatnost JKP "VIK" je:

41000 - Sakupljanje, prečišćavanje i distribucija vode (sakupljanje, prerada, odnosno prečišćavanje vode i isporuka vode korisnicima za piće i druge potrebe, vodovodnom mrežom do mernog instrumenta potrošača, održavanje javnih bunara i česmi za snabdevanje vodom za piće i druge potrebe).

90000 - Odstranjivanje otpadaka i smeća, sanitarne i slične aktivnosti - Prečišćavanje i odvođenje atmosferskih i otpadnih voda (uklanjanje otpadnih voda drenažom, kanalizacijom, odvodnim kanalima i na drugi način; prečišćavanje otpadnih voda razblaživanjem, prosejavanjem, filtriranjem, sedimentacijom, hemijskim taloženjem, aktivnom obradom mulja ili drugim postupcima; održavanje kanalizacije i kanala za otpadne vode; uklanjanje otpadaka ljudskog porekla, njihova obrada i odlaganje).

Pored komunalnih delatnosti iz stava 1. ovog člana JKP "VIK" obavlja i druge delatnosti koje su prvenstveno u funkciji navedenih komunalnih delatnosti i ne ometaju obavljanje istih i to:

45210 - Grubi građevinski radovi i specifični radovi niskogradnje (gradski cevovodi, komunalni građevinski radovi i drugo, izgradnja i održavanje sistema za otpadne vode).

45250 - Ostali građevinski radovi uključujući i specijalizovane radove (bušenje i izgradnja crpilišta za vodu).

45330 - Postavljanje cevnih instalacija (vodovodne instalacije i sanitarna oprema).

52730 - Opravka satova, časovnika i nakita (opravka vodomera, baždarenje vodomera).

74202 - Projektovanje građevinskih i drugih objekata (projektovanje objekata i instalacija vodovoda i kanalizacije).

74204 - Ostale arhitektonske i inženjerske aktivnosti i tehnički saveti (savetodavni arhitektonski poslovi: nadzor građenja-tehnički nadzor nad izvođenjem radova komunalnih objekata i instalacija vodovoda i kanalizacije).

74300 - Tehničko ispitivanje i analiza (merenje i analiza u vezi sa čistoćom i kvalitetom vode za piće i otpadnih voda).

03020 - Iskorišćavanje i upotreba vode (obezbeđivanje i snabdevanje vodom za razne vidove iskorišćavanja i upotrebe, osim distribucije domaćinstvima i drugoj širokoj potrošnji; održavanje objekata i postrojenja za iskorišćavanje i upotrebu vode).

03040 - Zaštita voda od zagađivanja (preduzimanje mera zaštite vode od zagađivanja; održavanje objekata i postrojenja za zaštitu voda od zagađivanja - isključivo u delu koji se odnosi na izvorišta snabdevanja vodom za piće i primarnu i sekundarnu mrežu javnog vodovoda).

3. ZASTUPANJE I POTPISIVANJE PREDUZEĆA

Član 8

Preduzeće zastupa direktor preduzeća u granicama ovlašćenja propisanih zakonom, osnivačkim aktom, statutom i odlukama Upravnog odbora JKP "VIK".

Direktor Preduzeća može drugom licu dati punomoćje za zastupanje preduzeća i to prvenstveno u postupku pred sudovima, državnim i drugim organima i organizacijama (parnični, krivični, upravni postupak i drugo).

Član 9

Direktor preduzeća, uz saglasnost Upravnog odbora preduzeća, može određenom licu dati prokuru.

Član 10

Preduzeće potpisuje direktor preduzeća.

Za raspolaganje novčanim sredstvima i potpisivanje dokumenata u vezi sa tim direktor preduzeća može pojedinačnim aktom ovlastiti jednog ili više radnika preduzeća, s tim što su isti dužni da svoje overene potpise dostave organizaciji ovlašćenoj za platni promet.

4. PEČAT I ŠTAMBILJ JKP "VIK"

Član 11

JKP "VIK" ima svoj pečat i štambilj.

Član 12

Pečat preduzeća služi za overu pisanih dokumenata koje izdaje preduzeće, i isti je okruglog oblika, prečnika 3,5 cm, na kome je ispisan tekst Javno komunalno preduzeće "Vodovod i kanalizacija" Požarevac.

Član 13

Štambilj služi za upis podataka (broj, datum) na aktima koji se zavode u delovodni protokol, a izdaje ih ili prima preduzeće.

Štambilj je pravouganog oblika, dimenzija 5,0 x 2,5 cm, na kome je ispisan tekst:

Javno komunalno preduzeće
"VODOVOD I KANALIZACIJA"
Br.___________/_______
______________god.
POŽAREVAC

Član 14

Za overu pojedinih pisanih dokumenata, koje izdaju određene službe u preduzeću, a u cilju efikasnijeg izdavanja i kretanja dokumenata (personalna dokumenta, fakture, priznanice, potvrde i slično), koriste se, pored glavnog pečata, posebni (mali) pečati, čiju sadržinu teksta određuje direktor preduzeća, a posebno se evidentiraju u preduzeću i kod nadležnog organa unutrašnjih poslova.

5. MATIČNI BROJ

Član 15

Preduzeće ima matični broj pod kojim se vodi kod nadležnog organa za statistiku.

6. POSLOVNA AKTA PREDUZEĆA

Član 16

Poslovna pismena akta preduzeća namenjena trećim licima (memorandum, faktura-račun, narudžbenica i slično), pored firme i sedišta preduzeća sadrže označenja suda i broj registarskog upisa suda kod koga je preduzeće upisano, broj žiro računa i matični broj preduzeća.

9. UNUTRAŠNJA ORGANIZACIJA PREDUZEĆA

Član 17

U skladu sa predmetom delatnosti, a u cilju efikasnog organizovanja i izvršavanja poslova, koji proističu iz predmeta delatnosti u preduzeću se organizuju radne jedinice, sektori, službe i drugi oblici organizovanja.

Unutrašnja organizacija preduzeća bliže se uređuje opštim aktom preduzeća.

II IMOVINA - KAPITAL PREDUZEĆA

Član 18

Imovinu Preduzeća čine pravo svojine na nepokretnim i pokretnim stvarima, novčana sredstva i hartije od vrednosti i druga imovinska prava.

Početnu imovinu (osnovni kapital) čini osnivački ulog grada Požarevca, imovine stečene dosadašnjim radom i poslovanjem javnog komunalnog preduzeća i njegovih pravnih prethodnika, kao i imovina stečena po drugim osnovama.

Član 19

Ukupna imovina-kapital preduzeća sastoji se iz većeg dela državnog kapitala i manjeg dela-društvenog kapitala.

Vrednost ukupne imovine-kapitala preduzeća, kao i visine udela državnog i društvenog kapitala u njemu, utvrđuje se procenom, u skladu sa zakonom propisanom procedurom i ista se upisuje u osnivački akt, ovaj statut i poslovne knjige preduzeća, kao i prava i obaveze osnivača, preduzeća, radnika preduzeća i trećih lica koja proističu iz toga.

Član 20

Za svoje obaveze preduzeće odgovara celokupnom svojom imovinom.

III NAČIN RASPOREĐIVANJA DOBITI, POKRIĆE GUBITAKA, REZERVE, PLANOVI I PROGRAMI PREDUZEĆA

Član 21

Preduzeće ostvaruje dobit obavljanjem komunalnih delatnosti, odnosno prodajom komunalnog proizvoda i vršenjem komunalnih usluga i drugih delatnosti navedenih u ovom statutu.

Uspeh u poslovanju je zbir ili razlika poslovnog rezultata, rezultata finansiranja, neposlovnog i vanrednog rezultata i rezultata revalorizacije i iskazuje se kao dobit, odnosno kao višak prihoda ili kao gubitak.

Član 22

Neto dobit je razlika između dobiti i obračunatog poreza na dobit.

Neto gubitak je zbir gubitaka i poreza na dobit.

Preduzeće ima obaveznu rezervu.

U obaveznu rezervu se svake godine od dobiti, unosi najmanje 5% dok sredstva rezerve ne dostignu najmanje 10% osnovnog kapitala.

Član 23

U raspodeli dobiti ostvarene poslovanjem preduzeća osnivač, preduzeće i zaposleni učestvuju srazmerno svojim udelima.

Rizik u poslovanju preduzeća osnivač, i zaposleni u preduzeću snose srazmerno svojim udelima.

Član 24

Pokriće gubitaka preduzeće vrši na teret svih svojih sredstava-imovine kojim upravlja koristi ih i raspolaže.

Osnivač-Grad Požarevac je obavezan da učestvuje u pokriću gubitaka preduzeća u slučajevima predviđenim zakonom osnivačkim aktom srazmerno svom udelu i posebnim aktima osnivača.

Član 25

U slučaju da preduzeće ne pokrije iskazane gubitke po postupku i u roku propisanom zakonom ili nije u stanju da ispunjava svoje zakonske obaveze prema državi, poveriocima i radnicima preduzeća, pokreće se postupak redovne likvidacije ili stečaja.

Član 26

U cilju unapređenja rada i razvoja, preduzeće donosi dugoročne i srednjoročne planove rada i razvoja, usaglašene sa planovima države i Grada Požarevca.

Preduzeće obavezno, za svaku kalendarsku godinu donosi Godišnji program poslovanja i finansijski plan, najkasnije do 01. decembra tekuće godine za narednu godinu, i dostavlja ga osnivaču-Gradu Požarevcu na saglasnost.

Program i finansijski plan se smatraju donetim kada na iste saglasnost da osnivač-Grad Požarevac.

Član 27

Godišnji program poslovanja preduzeća (u daljem tekstu: Program) sadrži planirane izvode prihoda i pozicije rashoda po namenama, planirani način raspodele dobiti preduzeća; elemente za celovito sagledavanje cena proizvoda i usluga, kao i politiku zarada i zaposlenosti u preduzeću, koja se utvrđuje u skladu sa politikom projektovanog rasta cena i zarada koju utvrđuje Vlada Republike Srbije, za godinu za koju se program donosi.

Program sadrži i kriterijume za korišćenje sredstava za pomoć, sportske aktivnosti, propagandu i reprezentaciju, kao i kriterijume određivanja naknade za rad upravnog i nadzornog odbora.

IV OVLAŠĆENJA OSNIVAČA I OBEZBEĐIVANJE OPŠTEG INTERESA

Član 28

U slučaju poremećaja u poslovanju osnivač može preduzeti mere kojima će obezbediti uslove za nesmetano funkcionisanje i obavljanje delatnosti za koje je Javno preduzeće osnovano, a naročito:

1. Promenu unutrašnje organizacije Javnog preduzeća;

2. Razrešenje organa koje imenuje i imenovanje privremenih organa Javnog preduzeća;

3. Ograničenja prava pojedinih delova Javnog preduzeća da istupaju u pravnom prometu sa trećim licima;

4. Ograničenja u pogledu prava raspolaganja pojedinim sredstvima u državnoj svojini i

5. druge mere određene zakonom.

Član 29

Radi obezbeđenja opšteg interesa u Javnom preduzeću, osnivač daje saglasnost na:

1. Statut,

2. tarifu (odluku o cenama, tarifni sistem i dr.),

3. Raspolaganje (pribavljanje i otuđenje) imovinom Javnog preduzeća veće vrednosti, koja je u neposrednoj funkciji obavljanja delatnosti od opšteg interesa, utvrđenu osnivačkim aktom,

4. Ulaganje kapitala,

5. Statusne promene Javnog preduzeća,

6. Akt o proceni državnog kapitala i iskazivanje tog kapitala u akcijama, kao i na program i odluku o svojinskoj transformaciji i

7. druge odluke, u skladu sa zakonom kojim se uređuje obavljanje delatnosti od opšteg interesa i osnivačkim aktom.

Član 30

Osnivač, odnosno vlasnici kapitala i ulagači učestvuju u raspodeli dobiti odnosno snošenju rizika i gubitaka, srazmerno delu uloženog kapitala u ukupnom kapitalu Javnog preduzeća.

Član 31

Raspodela dobiti vrši se na osnovu odluke Upravnog odbora, uz saglasnost osnivača, u skladu sa godišnjim obračunom Javnog preduzeća.

Ostvarena dobit raspodeljuje se:

1. Zaposlenim u Javnom preduzeću na ime zarade u skladu sa kolektivnim ugovorom.

2. Za rezerve Javnog preduzeća u skladu sa ovim statutom.

3. Deo koji se usmerava osnivaču i uplaćuje na račun javnih prihoda i

4. za druge namene u skladu sa odlukom Upravnog odbora.

IV ORGANI PREDUZEĆA I IZBOR, OPOZIV I DELOKRUG RADA ORGANA PREDUZEĆA

Član 32

Organi preduzeća su Upravni odbor, Direktor i Nadzorni odbor.

Upravni odbor i Direktor preduzeća čine upravu preduzeća.

1. UPRAVNI ODBOR

Član 33

Upravni odbor je organ upravljanja preduzeća.

Član 34

Upravni odbor u okviru svoje nadležnosti:

1. Donosi Statut preduzeća.

2. Donosi opšte akte preduzeća.

3. Odlučuje o statusnim promena, promeni oblika / prestanku preduzeća /.

4. Utvrđuje poslovnu politiku preduzeća.

5. Odlučuje o povećanju i smanjenju osnovnog kapitala.

6. Usvaja godišnji obračun i izveštaje o poslovanju.

7. Odlučuje o raspodeli dobiti i pokriću gubitaka.

8. Odlučuje o trajnoj poslovnoj saradnji i povezivanju sa drugim preduzećima i ostalim pravnim i fizičkim licima.

9. Donosi investicione odluke, ako statutom nije drugačije određeno.

10. Odlučuje o raspolaganju akcijama i udelima preduzeća, ako statutom nije drugačije određeno.

11. Bira zamenika predsednika Upravnog odbora iz svojih redova, ako aktom osnivača nije drugačije određeno.

12. Daje smernice direktoru za ostvarivanje poslovne politike.

13. Donosi poslovnik o svom radu.

14. Odlučuje i druge poslove utvrđene zakonom, osnivačkim aktom i Statutom preduzeća.

Član 35

Upravni odbor imenuje i razrešava Skupština Grada Požarevca.

Upravni odbor preduzeća čine predsednik, zamenik predsednik i 7 članova od kojih 6 članova predlaže Skupština Grada Požarevaca a 3 člana imenuju se iz redova zaposlenih u preduzeću na predlog ovlašćenih organa reprezentativnih sindikata preduzeća.

Član 36

Mandat članova Upravnog odbora traje četiri godine, sa pravom ponovnog izbora.

Član 37

Upravni odbor radi i odlučuje na sednici.

Upravni odbor može pravovaljano raditi i odlučivati ako sednici prisustvuje većina od ukupnog broja članova.

Upravni odbor donosi odluke većinom glasova prisutnih članova.

Sednice Upravnog odbora saziva i istima predsedava predsednik, a u njegovom odsustvu zamenik predsednika.

Član 38

Opoziv članova Upravnog odbora vrši se po postupku propisanom za njihovo imenovanje.

Član 39

Za rad u Upravnom odboru članovi Upravnog odbora imaju pravo na stimulativnu novčanu naknadu pod uslovima i u visini utvrđenoj poslovnikom o radu i posebnom odlukom Upravnog odbora.

Član 40

Rad upravnog odbora bliže se uređuje Poslovnikom o radu upravnog odbora.

O radu Upravnog odbora vodi se potrebna i propisana evidencija.

2. DIREKTOR PREDUZEĆA

Član 41

Direktor preduzeća je poslovodni organ preduzeća i sa upravnim odborom čini upravu preduzeća.

Član 42

Direktor preduzeća u okviru svoje nadležnosti:

1. Organizuje i rukovodi poslovanje preduzeća;

2. Zastupa preduzeće;

3. Stara se o zakonitosti rada preduzeća i odgovara za zakonit rad preduzeća;

4. Donosi opšti akt o sistematizaciji radnih mesta u preduzeću;

5. Podnosi godišnji izveštaj o poslovanju preduzeća;

6. Utvrđuje predlog opštih akata koje donosi upravni odbor preduzeća;

7. Utvrđuje i dostavlja Upravnom odboru na odlučivanje predlog o raspodeli dobiti i pokriću gubitaka, povećanju i smanjenju osnovnog kapitala;

8. Zaključuje pojedinačni kolektivni ugovor preduzeća sa osnivačem i organizacijom sindikata preduzeća;

9. Zaključuje ugovore o radu sa radnicima preduzeća;

10. Vrši izbor između prijavljenih kandidata po osnovu oglasa za prijem u radni odnos, zaključuje sporazume o preuzimanju radnika, donosi sve vrste rešenja o raspoređivanju i radu radnika u toku trajanja radnog odnosa i prestanku radnog odnosa, rešenja o raspredu i preraspodeli radnog vremena, odmorima i odsustvima radnika;

11. Vodi disciplinski postupak i izriče disciplinske mere i donosi rešenja o udaljenju radnika sa rada i iz preduzeća;

12. Zaključuje ugovore o vršenju privremenih ili povremenih poslova i ugovore o delu;

13. Donosi opšte i pojedinačne akte o sprovođenju mera zaštite na radu, protivpožarne

14. zaštite i fizičkog obezbeđenja i zaštite objekata, sredstava i radnika preduzeća, kao i zaštite životne sredine;

15. Putem generalnih, specijalnih i pojedinačnih punomoćja prenosi ovlašćenje za zastupanje preduzeća, u granicama propisanih zakonom;

16. Izdaje ovlašćenja pojedinim radnicima preduzeća da mogu raspolagati novčanim sredstvima preduzeća do određenog iznosa i pod uslovima propisanim zakonom;

17. Odlučuje i izdaje akte upravljanja i rukovođenja preduzećem ili za izdavanje istih prenosi ovlašćenje na druge radnike preduzeća;

18. Obavlja i druge poslove utvrđene zakonom, kolektivnim ugovorima, osnivačnim aktom i statutom preduzeća.

Član 43

Direktora preduzeća imenuje i razrešava Skupština grada Požarevca.

Mandat direktora preduzeća traje četiri godine sa pravom ponovnog izbora.

Član 44

Ako se direktor preduzeća ne može imenovati pre isteka mandata, imenuje se vršilac dužnosti direktora preduzeća, ali najduže do godinu dana.

Vršilac dužnosti direktora ima sva prava i dužnosti direktora preduzeća.

Član 45

Za direktora preduzeća može biti imenovano lice koje ispunjava sledeće uslove:

1. Da poseduje visoku stručnu spremu pravnog, ekonomskog ili tehničkog smera, sa najmanje tri godine radnog iskustva na poslovima u okviru stepena i smera stručnosti;

2. Da svojim programom učini verovatnim kvalitetno obavljanje poslova direktora javnog komunalnog preduzeća;

3. Da nije osuđivano za krivična dela protiv privrede i službene dužnosti, za koja su nastupile pravne posledice-osude, dok te posledice traju.

Član 46

Direktor preduzeća može biti razrešen dužnosti i pre isteka mandata iz sledećih razloga:

1. Ako postoje gubici u poslovanju.

2. Ako prekrši pravila klauzule konkurencije.

3. Ako prekrši pravila postupanja u slučaju sukoba interesa s preduzećem (klauzula konfliktnosti interesa).

4. Zbog nesposobnosti.

5. Ako je osuđen za krivično delo protiv privrede i službene dužnosti, za koja su nastupile pravne posledice osude.

6. Na sopstveni zahtev.

7. Ako ne izvršava odluke sudova, upravnih organa, organa osnivača i upravnog odbora preduzeća.

8. Ako u svom radu postupa suprotno zakonu, podzakonskim aktima i opštim aktima preduzeća.

3. NADZORNI ODBOR

Član 47

Nadzorni odbor preduzeća imenuje i razrešava Skupština grada Požarevca.

Nadzorni odbor ima predsednika i dva člana, od kojih je jedan iz redova zaposlenih radnika u preduzeću.

Mandat članova Nadzornog odbora traje četiri godine, sa pravom ponovnog izbora.

Član 48

Nadzorni odbor preduzeća u okviru svoje nadležnosti:

1. Vrši nadzor nad zakonitošću rada Upravnog odbora i direktora preduzeća.

2. Pregleda periodične i godišnje izveštaje obračune preduzeća i utvrđuje da li su sačinjeni u skladu sa propisima.

3. Utvrđuje da li se poslovne knjige preduzeća vode uredno i u skladu sa zakonom, a može ih dati na veštačenje.

4. Izveštava o godišnjim računovodstvenim iskazima i izveštajima o poslovanju preduzeća, koji se podnose Upravnom odboru.

5. Daje mišljenje o predlozima za raspodelu dobiti.

6. Razmatra izveštaje revizora.

7. Razmatra zahteve, predstavnike, prijave i druge akte, koji se odnose na njegov delokrug nadležnosti i preduzima mere propisane zakonom.

8. Donosi poslovnik o svom radu.

9. Podnosi izveštaje o rezultatima nadzora Skupštini grada Požarevca i Upravnom odboru preduzeća.

10. Vrši i druge poslove koji mu budu zakonom i ovim statutom stavljeni u nadležnost.

Član 49

Nadzorni odbor radi i odlučuje u sednicama.

Nadzorni odbor može pravovaljano raditi ako sednici prisustvuje najmanje dve trećine članova, a odluke donosi većinom glasova prisutnih članova Nadzornog odbora.

Član 50

Za rad u Nadzornom odboru članovi Nadzornog odbora imaju pravo na novčanu naknadu pod uslovima i u visini utvrđenoj poslovnikom o radu i posebnom odlukom Upravnog odbora.

O radu Nadzornog odbora vodi se potrebna i propisana evidencija.

V PRAVA, OBAVEZE I ODGOVORNOSTI ORGANA PREDUZEĆA

Član 51

Organi uprave preduzeća (Upravni odbor i direktor preduzeća) i Nadzorni odbor imaju prava i obaveze i odgovornosti utvrđene zakonom, osnivačkim aktom i ovim statutom.

Član 52

Članovi Upravnog odbora preduzeća, za odluke koje donesu po sopstvenoj inicijativi ili suprotno predlogu direktora preduzeća ili drugog ovlašćenog organa osnivača ili preduzeća, a istim prouzrokuju preduzeću, poveriocima i osnivaču štetu, odgovaraju solidarno za nastalu štetu, ako je odluka doneta grubom nepažnjom ili sa namerom da se šteta prouzrokuje.

Član Upravnog odbora ne snosi odgovornost za štetu ako izdvoji svoje mišljenje na zapisnik.

Član 53

Član Upravnog odbora i direktor preduzeća odgovaraju solidarno za štetu koju prouzrokuju preduzeću, poveriocima i osnivaču odlukom, koja se na predlog direktora, lica ovlašćenog od direktora ili bez predloga a u prisustvu direktora, koji ne izdvoji svoje mišljenje niti kasnije u propisanom roku ne preuzme odgovarajuće mere, donese na sednici Upravnog odbora, a ta odluka je doneta grubom nepažnjom ili sa namerom da se šteta prouzrokuje.

Član 54

Članovi Nadzornog odbora preduzeća odgovaraju preduzeću i osnivaču za štetu koju u vršenju ovlašćenja prouzrokuju namerno ili grubom nepažnjom.

Članovi Nadzornog odbora preduzeća mogu biti odgovorni za štetu prouzrokovanu odlukom Upravnog odbora ili direktora preduzeća, ako su za tu odluku znali ili morali znati, a o tome nisu izvestili osnivača niti upozorili Upravni odbor i direktora preduzeća da je odluka štetna za preduzeće, poverioce ili osnivača.

Član 55

Odgovornost Upravnog odbora, direktora i Nadzornog odbora preduzeća za nanetu štetu preduzeću, poveriocima, osnivaču, utvrđuje se u postupku pred nadležnim sudom.

Član 56

Direktor preduzeća može obustaviti od izvršenja opšti akt preduzeća za koji smatra da je suprotan zakonu ili drugom propisu i da o tome odmah obavesti organ koji ga je doneo.

Ako organ koji je doneo osporeni opšti akt ne uskladi taj akt sa zakonom u roku od 30 dana od dana prijema obaveštenja, direktor preduzeća u roku od osam dana kod nadležnog suda ili organ pokreće postupak za ocenu njegove zakonitosti.

Do donošenja odluke u roku navedenom u stavu 2. ovog člana, odnosno odluke o oceni zakonitosti osporenog opšteg akta isti se ne primenjuje.

VI OPŠTI AKTI PREDUZEĆA

Član 57

Opšti akti preduzeća su Statut preduzeća, Pravilnici i odluke kojima se na opšti način uređuju određena pitanja, ako zakonom i statutom nije drugačije propisano.

Član 58

Statut je osnovni opšti akt preduzeća.

Statutom preduzeća se u skladu s zakonom uređuju osnovna pitanja koja se odnose na organizaciju, rad i poslovanje preduzeća.

Statut preduzeća donosi Upravni odbor preduzeća, a saglasnost na isti daje osnivač.

Član 59

Pravilnik je opšti akt preduzeća kojim se u skladu sa Zakonom i Statutom bliže uređuju odnosi iz pojedinih oblasti rada i poslovanja preduzeća.

Pravilnik donosi Upravni odbor ili direktor preduzeća zavisno od delokruga svoje nadležnosti.

Član 60

Upravni odbor donosi sledeće opšte akte:

1. Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji preduzeća, ako ovo pitanje nije bliže uređeno Statutom;

2. Pravilnik o izdavanju u zakup stanova i dodeli zajmova za stambenu izgradnju;

3. Pravilnik o računovodstvu;

4. Pravilnik o amortizaciji i revalorizaciji osnovnih sredstava;

5. Pravilnik o fizičko-tehničkom obezbeđenju objekata, sredstava i radnika preduzeća;

6. Pravilnik o zaštiti od požara;

7. Pravilnik o unutrašnjoj kontroli i bezbednosti saobraćaja;

8. Druge pravilnike i odluke opšteg karaktera iz delokruga svoje nadležnosti.

Član 61

Direktor preduzeća donosi:

1. Pravilnik o organizaciji i sistematizaciji radnih mesta;

2. Druge pravilnike i odluke opšteg karaktera iz delokruga svoje nadležnosti.

Član 62

Kolektivni ugovor kod poslodavca koji zaključuju ovlašćeni organ osnivača, direktor preduzeća i organizacija sindikata preduzeća u ime radnika preduzeća, je poseban opšti akt kojim se u skladu sa zakonom, opštim i posebnim kolektivnim ugovorima uređuju određena prava i obaveze poslodavca-preduzeća i radnika.

VII VRŠENJE NADZORA OD STRANE OSNIVAČA

Član 63

Osnivač - Grad Požarevac vrši neposredan uvid u rad preduzeća preko svojih predstavnika u Upravnom i Nadzornom odboru preduzeća.

Osnivač, u cilju ostvarivanja ciljeva i zadataka, zbog kojih je osnovao preduzeće, pored mera inspekcijskog nadzora, može preuzimati i sve druge zakonom dozvoljene mere da se ti ciljevi i zadaci realizuju, odnosno otklone smetnje u realizaciji istih.

VIII NAČIN STATUSNIH PROMENA PREDUZEĆA

Član 64

Preduzeće se može spojiti sa drugim preduzećem, podeliti na dva ili više preduzeća i promeniti oblik preduzeća uz saglasnost osnivača.

Član 65

Pripajanje i podela preduzeća vrši se odlukom koju donosi Upravni odbor preduzeća.

Saglasnost na odluku o podeli ili pripajanju preduzeća daje osnivač.

Davanje saglasnosti od strane osnivača podrazumeva i istovremenu promenu osnivačkog akta.

Član 66

Promena oblika preduzeća može se izvršiti pod uslovima propisanim zakonom uz saglasnost osnivača.

IX ZAŠTITA ŽIVOTNE I RADNE SREDINE

Član 67

Upravni odbor, direktor, svi drugi organi i radnici dužni su da se brinu o zaštiti životne sredine i radne sredine.

Planovima i programima rada utvrđuju se mere i aktivnosti za zaštitu životne sredine, sredstva i nosioci posla.

Mere zaštite životne i radne sredine obuhvataju:

- Primenu savremenih tehničko-tehnoloških rešenja koja obezbeđuju sprečavanje, odnosno otklanjanje zagađenosti životne i radne sredine;

- Unapređenje organizacije rada i poboljšanje uslova rada;

- Obučavanje radnika radi upoznavanja sa merama i načinom primene mera zaštite životne i radne sredine.

Član 68

Upravni odbor preduzeća i direktor utvrđuju i predlažu mere zaštite životne i radne sredine i odgovorni su za njihovu primenu.

X OBAVEŠTENJE ZAPOSLENIH, POSLOVNA TAJNA

Član 69

U interesu bezbednosti poslovanja i rada, zaštite prava i obaveza radnika u preduzeću i široj društvenoj zajednici pojedini podaci o poslovanju i radu, razvoju i odnosima u preduzeću predstavljaju poslovnu tajnu.

Podaci iz stava 1. ovog člana, mogu se saopštiti samo po postupku i na način utvrđen zakonom i ovim Statutom.

Pod poslovnom tajnom podrazumevaju se isprave, podaci, dokumenta i drugi akti i spisi koji predstavljaju tajnu proizvodnje i usluga, rezultata istraživačkog i konstruktivnog rada, kao i druge isprave, podaci, dokumenta i drugi akti i spisi čijim bi saopštenjem neovlašćenom licu zbog njihove prirode i značaja, bilo protivno interesima države i preduzeća i nanelo štetu interesima bezbednosti i poslovanja države i preduzeća.

Član 70

Podatke, isprave i drugi spisi i akti koji predstavljaju poslovnu tajnu mogu saopštiti direktor preduzeća ili lice koje on ovlasti.

Oblik saopštenja određuje direktor preduzeća.

Član 71

Svi radnici preduzeća i imaju pravo i dužnost čuvanja poslovne tajne bez obzira na koji način je saznaju.

Saopštavanjem poslovne tajne neovlašćenim licima radnik čini povredu radne obaveze.

Član 72

Dužnost čuvanja poslovne tajne ne prestaje po prestanku svojstva radnika u preduzeću.

Radnik može biti oslobođen obaveza čuvanja poslovne tajne po prestanku svojstva radnika u preduzeću, u slučajevima i po postupku i na način utvrđen posebnim opštim aktom.

Član 73

Posebnim opštim aktom utvrđuje se pravo i obaveza iz čuvanja i prometa podacima, ispravama, spisima i dokumentima koji čine poslovnu tajnu.

XI UČEŠĆE ZAPOSLENIH U UPRAVLJANJU PREDUZEĆEM

Član 74

Trećinu članova upravnog i nadzornog odbora preduzeća čine predstavnici radnika preduzeća.

Član 75

Pojedinim kolektivnim ugovorom preduzeća može se predvideti obrazovanje saveta zaposlenih, kojim se utvrđuje mandat, broj i način izbora članova saveta zaposlenih.

Delokrug saveta zaposlenih utvrđen je zakonom.

XII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 76

Izmene i dopune Statuta vrše se po postupku za njegovo donošenje.

Član 77

U roku od 60 dana od dana donošenja i davanja saglasnosti na ovaj Statut izvršiće se usaglašavanje svih opštih akata preduzeća.

Član 78

Statut stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja a primenjuje se narednog dana od dana davanja saglasnosti od strane osnivača.

Član 79

Donošenjem ovog Statuta prestaje da važi Statut br. 01-1/2 od 16.12.1998. godine.