STATUT

USTANOVE SPORTSKI CENTAR "POŽAREVAC" U POŽAREVCU

("Sl. glasnik grada Požarevca", br. 4/2009)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Statut Ustanove Sportski centar "Požarevac" u Požarevcu (u daljem tekstu: Sportski centar) je osnovni opšti akt kojim se bliže uređuje organizacija, način rada, rukovođenje i upravljanje u Sportskom centru i druga pitanja u skladu sa zakonom.

Ovim Statutom regulišu se i usklađuju obavezni elementi sa zakonom, odnosno uređuje se pravni položaj, naziv i sedište Sportskog centra, delatnost Sportskog centra, zastupanje i predstavljanje, odnosi sa osnivačem, bliže određuje unutrašnja organizacija, organi Sportskog centra, sredstva rada i poslovanja, prava i obaveze zaposlenih, saradnja i uslovi za rad Sindikata i obaveštavanje zaposlenih, opšti akti i postupak njihovog donošenja, kao i druga pitanja od značaja za rad i poslovanje Sportskog centra.

Član 2

Sportski centar ima svojstvo pravnog lica.

Odlukom o osnivanju, Skupštine opštine Požarevac, osnovana je Ustanova Sportski centar "Požarevac" u Požarevcu broj 01-06-20/3B (u daljem tekstu: Osnivački akt) donetoj na sednici Skupštine Opštine Požarevac 08.06.2001. godine ("Službeni glasnik Opštine Požarevac", br. 5/2001).

Član 3

Sportski centar se organizuje, saglasno osnivačkom aktu, za obavljanje delatnosti i poslova od posebnog društvenog interesa iz fizičke kulture.

Član 4

Sportski centar je kao pravno lice upisan u registar Trgovinskog suda u Požarevcu, pod brojem Fi. 411/2001 od 30.06.2009.

Član 5

Sportski centar ima svoja tri računa, namenski budžetski račun, račun za namenska sredstva i račun za bolovanja.

Član 6

Sportski centar ima svoj simbol.

Simbol Sportskog centra predstavlja stilizovana slova "SCP" na izgled ljudske figure. Postavljena su u centar kruga, sa rečima iznad "SPORTSKI CENTAR" a ispod Požarevac, i sa strane 19 i 84.

Član 7

Sportski centar ima svoj dan.

Dan Sportskog centra je 1. april, dan zvaničnog početka rada i prijem prvih radnika u radni odnos, Hale sportova 1984 godine.

II NAZIV I SEDIŠTE

Član 8

Naziv pod kojim Ustanova posluje glasi: USTANOVA SPORTSKI CENTAR "POŽAREVAC".

Naziv Sportskog centra se ispisuje na srpskom jeziku, ćirilicom i latinicom.

Naziv Sportskog centra se ističe na poslovnim prostorijama.

Član 9

Sedište Sportskog centra je u Požarevcu, Partizanska 1.

Odluku o promeni naziva ili sedišta Sportskog centra donosi Upravni odbor uz saglasnost Skupštine Grada Požarevca, kao osnivača.

Član 10

Sportski centar u svom poslovanju upotrebljava svoj pečat i štambilj.

Pečat je okruglog oblika, prečnika 33 mm, sa grbom Grada Požarevca u sredini i sadrži sledeće reči: Ustanova Sportski centar "Požarevac" Požarevac sa p.o.

Pečat Ustanove služi za overu pisanih dokumenata koje izdaje Ustanova. Pečat je ispisan na srpskom jeziku, ćiriličnim pismom.

Sportski centar koristi mali okrugli pečat, dimenzije prečnika 21 mm, sa rečima: Sportski centar "Požarevac" sa p.o. Požarevac, ispisan na srpskom jeziku, ćiriličnim pismom, koji služi za overu zdravstvenih knjižica i internih dokumenata.

Štambilj Sportskog centra je pravougaonog oblika, dimenzija 53x23 mm, sa rečima: Sportski centar "Požarevac" sa p.o. Požarevac, sa brojem, datumom i godinom (za upis podataka na aktima koji se zavode u delovodnom protokolu) i dimenzija 53x10 mm, sa rečima: Sportski centar "Požarevac" sa p.o. Požarevac, Partizanska 1 (za poštanske pošiljke), ispisan na srpskom jeziku, ćiriličnim pismom.

Član 11

Sportski centar ima matični broj pod kojim se vodi kod nadležnog organa statistike.

Poslovna akta Sportskog centara namenjena trećim licima (memorandum, faktura, otpremnica i drugo) pored naziva i sedišta Sportskog centara sadrže označenje Suda i broj registrovanih upisa Suda kod koga je Sportski centar upisan, matični i poreski broj i račun Sportskog centara.

III DELATNOST SPORTSKOG CENTRA

Član 12

Sportski centar obavlja delatnost i poslove kojima se obezbeđuje zadovoljavanje potreba korisnika, kao i ostvarivanje drugih zakonom utvrđenih delatnosti.

Delatnost Sportskog centra je javna.

Član 13

U obavljanju sportskih delatnosti i fizičke kulture u celini Sportski centar deluje u duhu sa javnim ovlašćenjima i obavlja stručne poslove u skladu sa zakonom.

Član 14

Osnovne delatnosti Sportskog centra su:

92610 - delatnost sportskih arena i stadiona,

92622 - ostale sportske aktivnosti,

52740 - Popravka na drugom mestu nespomenuta - servis sportske opreme, proizvodnja iste i sportskih rekvizita,

55300 - restorani,

52480 - druga trgovina na malo - specijalizovane radnje,

74401 - priređivanje sajmova,

74402 - ostale usluge reklame i propagande,

74120 - Računovodstveni i knjigovodstveni poslovi,

55400 - Barovi.

U okviru delatnosti Sportski centar vrši sledeće poslove:

1. Organizacija sportskih manifestacija,

2. Organizacija amaterskih sportskih manifestacija,

3. Organizacija sajamskih manifestacija i izložba,

4. Organizacija masovnih kulturnih manifestacija (koncerti),

5. Kreativno tehničko opremanje programa i manifestacija,

6. Popravka i servisiranje sportske opreme,

7. Druge aktivnosti u skladu sa zahtevima osnivača i ovim Statutom i zakonom.

Član 15

Sportski centar svoju delatnost obavlja ukoliko su za to ispunjeni svi uslovi tehničke opremljenosti i zaštite na radu, kao i svi drugi zakonom propisani uslovi.

Odluku o statusnoj promeni i svakoj promeni delatnosti donosi Upravni odbor Sportskog centra uz prethodnu saglasnost osnivača.

Član 16

Objekti za delatnost Sportskog centra su od posebnog društvenog značaja i ne mogu biti otuđeni, niti im može biti menjana namena bez izričite saglasnosti osnivača.

Član 17

Radi obavljanja delatnosti Sportskog centra, odnosno obezbeđenja namenskog i društvenog i razumnog korišćenja, objekti za fizičku kulturu na kojima je nosilac prava korišćenja Grad Požarevac ustupaju se na upravljanje, korišćenja i održavanje Sportskom centru, o čemu se zaključuje poseban ugovor.

Ugovor iz stava 1. ovog člana zaključuje Osnivač i direktor Sportskog centra.

Ugovorom se uređuju međusobni odnosi Osnivača i Sportskog centra.

IV ZASTUPANJE I PREDSTAVLJANJE

Član 18

Sportski centar zastupa direktor.

Direktor Sportskog centra potpisuje Ustanovu.

U pravnom prometu sa trećim licem direktor zastupa Sportski centar uz saglasnost Upravnog odbora u skladu sa Zakonom.

Direktor je ovlašćen da u ime Sportskog centra i u okviru njegove delatnosti zaključuje ugovore i obavlja druge pravne radnje, kao i da zastupa Sportski centar pred sudovima, državnim i drugim organima i organizacijama.

Direktora Sportskog centra u njegovoj odsutnosti zamenjuje lice koje odredi Upravni odbor Sportskog centra.

Član 19

Bez saglasnosti Upravnog odbora direktor Sportskog centra ili drugo ovlašćeno lice ne mogu zaključivati ugovore i preduzimati sledeće pravne radnje:

1. odlučivati o nabavci (većoj od Zakonom propisane nabavke, Zakon o javnim nabavkama, Sl. glasnik Republike Srbije 115, od 22.12.2008) i otuđenju stvari koje čine osnovna sredstva Sportskog centra,

2. zaključivati poslovne ugovore kojima se preduzimaju trajne obaveze na teret Sportskog centra.

Član 20

Direktor Sportskog centra ovlašćenja zastupanja i predstavljanja u utvrđenim slučajevima može preneti na drugo lice pismenim punomoćjem uz saglasnost Upravnog odbora u skladu sa Zakonom Republike Srbije.

Punomoćnik može zastupati Sportski centar samo u granicama ovlašćenja u punomoćju.

V IMOVINA SPORTSKOG CENTRA "POŽAREVAC" U POŽAREVCU

Član 21

Imovinu Sportskog centra čini, pravo svojine na nepokretnim i pokretnim stvarima, novčana sredstva i hartije od vrednosti i druga imovinska prava, koja se razgraničenjem sredstava, prava i obaveza (deobnim bilansom) dosadašnje ustanove Kulturno-sportski centar "Požarevac" prenose na ustanovu Sportski centar.

VI ODNOSI OSNIVAČA I SPORTSKOG CENTRA

Član 22

Grad Požarevac kao osnivač ima pravo da:

1. traži podnošenje godišnjih i drugih izveštaja o radu i finansijskom poslovanju i usvaja ih,

2. daje saglasnost na godišnji program rada,

3. daje saglasnost na statusne promene,

4. daje saglasnost na promenu delatnosti, promenu sedišta i naziv Sportskog centra,

5. preduzima mere kojima se obezbeđuje nesmetan rad i delovanje Sportskog centra,

6. direktoru i Upravnom odboru Sportskog centra predlaže mere radi ostvarivanja delatnosti.

Član 23

Sportski centar je dužan da:

1. podnosi Skupštini Grada godišnji izveštaj o radu u ostvarivanju delatnosti i finansijskom poslovanju, program rada, a po potrebi i druge izveštaje,

2. postupa, u ostvarivanju delatnosti, po predlozima Skupštine Grada,

3. za statusne promene, promene i proširenje delatnosti, kao i za promene sedišta Sportskog centra, traži prethodnu saglasnost osnivača.

VII UNUTRAŠNJA ORGANIZACIJA

Član 24

Unutrašnja organizacija Sportskog centra utvrđuje se zavisno od složenosti, obima i prirode poslova i zadataka postupkom kojim se, posebno, obezbeđuje:

1. blagovremeno ostvarivanje zakonom utvrđenih funkcija,

2. blagovremeno zadovoljavanje interesa korisnika usluga u skladu sa odlukom osnivača,

3. uspešno rukovođenje i ostvarivanje odgovornosti u radu,

4. zakonito, stručno, efikasno i racionalno ostvarivanje zadataka i poslova,

5. uspešno ostvarivanje saradnje sa drugim ustanovama fizičke kulture, sportskih organizacija i društvenom zajednicom.

Član 25

Sportski centar svoje delatnosti ostvaruje u organizacionim jedinicama koje mogu biti organizovane kao odseci, službe, odeljenja, grupe i drugi oblici poslova i zadataka.

Član 26

Opštim aktom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mesta bliže se utvrđuje delokrug rada organizacionih jedinica, unutrašnja organizacija procesa rada, sistematizacija radnih mesta, uslovi koje zaposleni treba da ispunjava za obavljanje predviđenih poslova i radnih zadataka, način rukovođenja, način izvršavanja poslova i radnih zadataka, programiranje i ostvarivanje obaveza, odgovornosti, ovlašćenja zaposlenog u izvršavanju poslova i njihova struktura.

VIII ORGANI SPORTSKOG CENTRA

Član 27

Sportski centar, ima organ rukovođenja, organ upravljanja i organ nadzora.

Član 28

Organi Sportskog centra su:

1. Upravni odbor,

2. Direktor i,

3. Nadzorni odbor.

Član 29

Organ rukovođenja u Sportskom centru jeste direktor.

Radom i poslovanjem Sportskog centra rukovodi direktor.

Član 30

Direktora Sportskog centra imenuje i razrešava Skupština grada Požarevaca.

Član 31

Skupština Grada imenuje direktora na četiri godine.

Isto lice po isteku mandata može ponovo biti imenovano za direktora na način propisan zakonom.

Član 32

Za direktora može biti imenovano lice koje, osim opštih zakonskih, uslova, ispunjava i sledeće posebne uslove:

1. da ima visoku stručnu spremu,

2. da ima tri godine radnog iskustva.

Član 33

Osim poslova utvrđenih zakonom direktor Sportskog centra:

1. rukovodi poslovanjem Sportskog centra, organizuje i usklađuje proces rada u njemu,

2. donosi investicione odluke u vrednosti do u skladu sa Zakonom Republike Srbije,

3. zaključuje pojedinačni kolektivni Ugovor Sportskog centra sa osnivačem i organizacijom sindikata Sportskog centra,

4. zaključuje Ugovore o radu sa zaposlenima Sportskog centra,

5. vrši izbor između prijavljenih kandidata po osnovu oglasa za prijem zaposlenih u radni odnos, zaključuje sporazume o preuzimanju zaposlenih, donosi sve vrste rešenja o raspoređivanju i radu zaposlenih u toku trajanja radnog odnosa i prestanku radnog odnosa, rešenja o rasporedu i preraspodeli radnog vremena, odmorima i odsustvima zaposlenih,

6. zaključuje Ugovore o vršenju privremenih i povremenih poslova,

7. izvršava odluke i zaključke Upravnog odbora,

8. predlaže poslovnu politiku i mere za njeno sprovođenje,

9. odgovoran je za sprovođenje poslovne politike, kao i za mere zaštite na radu,

10. preduzima mere za izvršavanje programa, planova i radnih zadataka,

11. zastupa i predstavlja Sportski centar,

12. stara se o zakonitosti rada Sportskog centra,

13. stara se o ispunjavanju zakonom propisanih obaveza Sportskog centra, odnosno obaveza utvrđenih ugovorima ili na drugi način,

14. izveštava Upravni odbor, svaka tri meseca, o poslovanju, kao i rezultatima rada zaposlenih u Sportskom centru,

15. donosi akt o sistematizaciji poslova i zadataka,

16. predlaže Upravnom odboru donošenje ostalih opštih akata Sportskog centra,

17. stara se o obezbeđenju uslova za uspešan rad Upravnog odbora i drugih organa Sportskog centra,

18. obavlja i druge poslove utvrđene zakonom, kolektivnim ugovorima, osnivačkim aktom i ovim Statutom,

19. obavlja i sve druge radnje po nalogu osnivača i Upravnog odbora, a u skladu sa Zakonom i Statutom.

Član 34

Direktor Sportskog centra može biti razrešen dužnosti i pre isteka vremena na koje je imenovan u slučajevima predviđenim Zakonom.

Član 35

Postupak i razrešenje direktora Sportskog centra pokreće osnivač ili na predlog Upravnog odbora Sportskog centra.

O razrešenju direktora Sportskog centra odlučuje Skupština Grada.

Direktor može biti razrešen dužnosti i po sopstvenom zahtevu.

Član 36

Ukoliko na mesto direktora nije blagovremeno imenovan nov direktor, do imenovanja direktora Skupština Grada može imenovati vršioca dužnosti direktora.

Za vršioca dužnosti direktora može biti imenovano lice najduže na godinu dana.

Za vršioca dužnosti direktora ne može biti postavljeno lice koje ne ispunjava uslove propisane za direktora Sportskog centra.

Prava, obaveze i odgovornosti direktora odnose se i na vršioca dužnosti direktora.

Član 37

Direktor Sportskog centra je samostalan u vršenju poslova iz svog delokruga, a za svoj rad je odgovoran osnivaču i Upravnom odboru.

Nesavesno vršenje dužnosti direktora Sportskog centra može biti uslov za pokretanje postupka za njegovo razrešenje.

Član 38

Direktor Sportskog centra kome je prestala dužnost pre isteka vremena za koje je imenovan može se rasporediti na radno mesto koje odgovara njegovoj stručnoj spremi i radnim sposobnostima u slučaju da postoji sistematizovano radno mesto.

Ukoliko se ne može rasporediti na način iz stava 1. ovog člana ili ne prihvati radno mesto na koje je raspoređen, prestaje mu radni odnos.

Član 39

Organ upravljanja Sportskog centra jeste Upravni odbor.

Upravni odbor Sportskog centra imenuje i razrešava Skupština Grada.

Upravni odbor ima devet članova, među kojima je i predsednik i zamenik predsednika.

Predsednika, zamenika predsednika i 7 članova Upravnog odbora Sportskog centra imenuje i razrešava Skupština Grada.

Upravni odbor čine: šest predstavnika osnivača i tri predstavnika iz reda zaposlenih u Sportskom centru, i to po jedan predstavnik zaposlenih, izabran posle tajnog glasanja, iz svakog odseka Sportskog centra.

Skupština Grada odlučuje o predlogu ovlašćenih predlagača u celini.

Članovi Upravnog odbora imenuju se na period od četiri godine i mogu biti ponovo birani.

Postupak za imenovanje članova Upravnog odbora pokreće se najkasnije dva meseca pre isteka mandata prethodno imenovanim članovima Upravnog odbora Sportskog centra.

Član 40

Upravni odbor Sportskog centra:

1. donosi Statut Sportskog centra, uz saglasnost osnivača, kao i druga opšta akta,

2. odlučuje o poslovanju Sportskog centra,

3. donosi planove i programe rada Sportskog centra,

4. usvaja izveštaje o poslovanju, godišnji obračun i finansijski plan,

5. odlučuje o korišćenju sredstava Sportskog centra u skladu sa zakonom i donosi investicione odluke u skladu sa Zakonom Republike Srbije,

6. predlaže smernice direktoru Sportskog centra za ostvarivanje poslovne politike,

7. prethodno odobrava otuđenje osnovnih sredstava Sportskog centra,

8. usvaja poslovnik o svom radu,

9. obavlja i druge poslove u skladu sa Zakonom, aktom o osnivanju i Statutom.

Za obavljanje poslova iz svoje nadležnosti Upravni odbor odgovara osnivaču.

Član 41

Upravni odbor Sportskog centra radi u sednicama.

Sednice Upravnog odbora saziva predsednik i rukovodi njegovim radom, a u slučaju sprečenosti njegov zamenik.

Upravni odbor odlučuje većinom glasova ukupnog broja članova javnim glasanjem.

O radu Upravnog odbora vodi se zapisnik koji potpisuju predsednik i zapisničar.

Predsednik, zamenik predsednika i 7 članova upravnog odbora imaju pravo na stimulativnu novčanu nadoknadu u visini o kojoj odluči Osnivač.

Rad upravnog odbora bliže se određuje Poslovnikom o radu Upravnog odbora.

O radu Upravnog odbora vodi se potrebna i propisna evidencija i dostavlja se, potpisana od strane prisutnih članova, osnivaču na uvid.

Član 42

Nadzorni odbor je organ nadzora nad zakonitošću rada i poslovanja Sportskog centra.

Nadzorni odbor Sportskog centra ima tri člana, od kojih je jedan predsednik, i to: dva su predstavnici osnivača, afirmisani stručnjaci u oblasti sporta i kulture, i jedan je predstavnik zaposlenih u Sportskom centru, koji se bira tajnim glasanjem.

Predsednika i članove Nadzornog odbora Sportskog centra imenuje i razrešava Skupština Grada Požarevca.

Skupština Grada Požarevca imenuje članove Nadzornog odbora Sportskog centra u celini.

Članovi Nadzornog odbora imenuju se na četiri godine i mogu biti ponovo birani.

Postupak za imenovanje članova Nadzornog odbora pokreće se najkasnije dva meseca pre isteka mandata prethodno imenovanim članovima Nadzornog odbora Sportskog centra.

Član 43

Nadzorni odbor Sportskog centra:

1. nadzire zakonitost rada i poslovanja Sportskog centra,

2. daje mišljenje o zakonitosti povremenih i godišnjih obračuna Sportskog centra i nadzire da li su sačinjeni u skladu sa propisima,

3. nadzire da li se poslovne knjige i druga dokumenta Sportskog centra vode uredno i u skladu sa propisima i može ih dati na veštačenje,

4. daje mišljenje o godišnjim računovodstvenim iskazima i izveštajima o poslovanju Sportskog centra koji se podnose osnivaču,

5. razmatra izveštaje revizora,

6. usvaja poslovnik o svom radu,

7. obavlja i druge poslove utvrđene Zakonom, aktom o osnivanju i Statutom.

Za poslove iz svoje nadležnosti Nadzorni odbor odgovara osnivaču.

Nadzorni odbor Ustanove radi u sednicama.

Sednice Nadzornog odbora saziva predsednik i rukovodi njegovim radom.

Nadzorni odbor odlučuje većinom glasova ukupnog broja članova javnim glasanjem.

O radu Nadzornog odbora vodi se zapisnik koji potpisuju predsednik i zapisničar.

Rad nadzornog odbora bliže se određuje Poslovnikom o radu Nadzornog odbora.

O radu Nadzornog odbora vodi se potrebna i propisna evidencija i dostavlja se, potpisana od strane prisutnih članova, osnivaču na uvid.

Član 44

Gradonačelnik Grada Požarevca kao izvršni organ i Skupština Grada Požarevca kao osnivač imaju pravo da nalože nadzor poslovanja i traže izveštaje o radu Sportskog centra.

IX SREDSTVA RADA I POSLOVANJA

Član 45

Sportski centar stiče sredstva za ostvarivanje svoje delatnosti u skladu sa zakonom, i to:

1. iz sredstava budžeta Grada Požarevca,

2. neposredno od korisnika usluga,

3. prodajom proizvoda i usluga na tržištu iz sopstvene privredne delatnosti,

4. od sponzorstva, donatorstva i reklama, i

5. iz drugih izvora.

Član 46

Sredstva rada i poslovanja Sportskog centra su:

1. poslovna sredstva (osnovna i obrtna),

2. sredstva rezervi i

3. sredstva zajedničke potrošnje.

Sredstva rada i poslovanja su: stvari, novčana i druga sredstva i materijalna prava, koja Sportski centar i zaposleni Sportskog centra ostvare radom, odnosno steknu radom i poslovanjem.

Član 47

Osnovna sredstva Sportskog centra su: stvari (građevinski objekti, mašine, vozila, inventar, oprema), koja čine sredstva rada i poslovanja, a čiji je vek trajanja i upotrebe duži od jedne godine.

Član 48

Sportski centar ima pravo i obavezu da osigura sredstva rada, kao društvena sredstva, na način i pod uslovima propisanim zakonom.

Član 49

Sportski centar može sredstva rada i poslovanja udruživati sa sredstvima drugih organizacija, a uz saglasnost osnivača.

Udruživanje sredstava, iz stava 1. ovog člana, rešava i odlučuje Upravni odbor Sportskog centra, a na osnovu prethodne saglasnosti osnivača.

Član 50

Zaposleni Sportskog centra su dužni da sredstva koriste u skladu sa prirodom i namenom sredstava.

Član 51

Sportski centar će zaključiti ugovor sa drugim korisnicima o korišćenju sportskih objekata i prostora u njima.

Sportski centar može pojedine prostorije, odnosno objekte izdavati u zakup u skladu sa njihovom namenom, za obavljanje privredne delatnosti (trgovina, ugostiteljstvo i sl.) i drugih delatnosti, radi sticanja sredstava za obavljanje svoje delatnosti.

Sportski centar može ugovarati zakup iz stava 2. ovog člana pod uslovima propisanom Odlukom o izdavanju u zakup poslovnog prostora na kojim je nosilac prava korišćenja Sportski centar "Požarevac" odnosno u skladu sa drugim odgovarajućim propisima za odgovarajuću oblast delatnosti i drugim odlukama skupštine Grada Požarevca.

X PLANIRANJE

Član 52

Sportski centar svoj rad i poslovanje planira godišnjim, srednjoročnim i dugoročnim planovima.

Član 53

Godišnji plan donosi se do kraja tekuće za narednu godinu, srednjoročni najkasnije do isteka poslednje godine tekućeg meseca za naredni srednjoročni period.

Za blagovremenu izradu predloga planova odgovoran je direktor Sportskog centra.

Član 54

Programi i planovi rada sadrže poslove i zadatke koji proističu iz osnovnih statutarnih ciljeva, odnosno potreba i ciljeva, potreba i zahteva ljudi i građana.

Član 55

Izvršenje planova redovno se prati i preduzimaju se sve potrebne mere radi njihovog blagovremenog i potpunog ostvarivanja, a o izvršenju staraju se direktor i svi organi Sportskog centra.

XI ZAŠTITA I UNAPREĐENJE ŽIVOTNE SREDINE

Član 56

Upravni odbor odlučuje o merama radi zaštite i unapređenja životne sredine, a u skladu sa delatnošću Sportskog centra, odlučuje o obezbeđenju sredstava za te namene i stara se o sprovođenju odluka i mera zaštite i unapređenja životne sredine.

Član 57

Direktor Sportskog centra je dužan da uz izveštaj o poslovanju, koji podnosi Upravnom odboru, i izvesti o preduzetim merama za zaštitu i unapređenje životne sredine.

XII NAČIN SARADNJE I USLOVI ZA RAD SINDIKATA

Član 58

Direktor Sportskog centra dužan je da obezbedi uslove za rad i delovanje sindikata.

Aktivnost sindikata ne idu na štetu izvršavanja programa rada i radne discipline.

Ostvarivanje i zaštita prava zaposlenih u Sportskom centru, kao i uslovi za rad sindikata, uređuje se kolektivnim ugovorom kod poslodavca.

XIII OBAVEŠTAVANJE ZAPOSLENIH

Član 59

Organi Sportskog centra dužni su da obezbede redovnu, blagovremenu, istinitu i po sadržini i obliku pristupačno obaveštavanje zaposlenih o celokupnom poslovanju Sportskog centra.

Član 60

Obaveštavanje zaposlenih u Sportskom centru obezbeđuje se pismenim izveštajima, analizama, objavljivanjem delova izveštaja, zapisnika, odluka organa i slično na prigodan način.

Član 61

Za blagovremeno i istinito obaveštavanje zaposlenih u Sportskom centru odgovorni su direktor i Upravni odbor.

XIV ZAŠTITA PRAVA ZAPOSLENIH

Član 62

Zaposleni u Sportskom centru ostvaruju zaštitu svojih prava i pred nadležnim organima van Sportskog centra, na način i po postupku koji je regulisan Zakonom o radu i kolektivnim ugovorom.

Mere o zaštiti zaposlenih na radu reguliše se postojećim Pravilnikom.

XV POSLOVNA TAJNA

Član 63

Radi čuvanja bezbednosti i uspešnog poslovanja Sportskog centra, pojedini podaci o poslovanju, razvoju i odnosi u Sportskom centru predstavljaju poslovnu tajnu i mogu se saopštiti trećim licima samo na način propisan zakonom i ovim Statutom.

Član 64

Poslovnom tajnom smatraju se isprave i podaci koji predstavljaju tajnu u poslovanju, kao i druge isprave i informacije, čije bi saopštavanje neovlašćenim licima, zbog njihove prirode i značaja, štetilo poslovima Sportskog centra.

Član 65

Osim podataka, koji su zakonom proglašeni za poslovnu tajnu, poslovnom tajnom smatraju se:

1. programski projekti i rešenja koja se pripremaju,

2. istraživanja koja nisu okončana,

3. podaci o predračunima za ponude,

4. podaci o elementima ponude do njihovog objavljivanja,

5. elementi ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji sa organizacijama i preduzećima,

6. mere i način postupanja za slučaj nastanka vanrednih okolnosti,

7. plan fizičko-tehničkog obezbeđenja objekata i imovine Sportskog centra.

Član 66

Poslovnu tajnu dužni su da čuvaju svi zaposleni u Sportskom centru koji na bilo koji način saznaju za dokumenta ili podatke koji se smatraju poslovnom tajnom.

Poslovnu tajnu dužni su da čuvaju i članovi Upravnog i Nadzornog odbora Sportskog centra.

Dužnost čuvanja poslovne tajne ne prestaje, po prestanku radnog odnosa zaposlenih u Sportskom centru, po prestanku angažmana u Upravnom i Nadzornom odboru.

Odavanje poslovne tajne predstavlja težu povredu radne dužnosti.

XVI OPŠTI AKTI I NJIHOVO USVAJANJE

Član 67

Statutom i drugim opštim aktima u Sportskom centru uređuju se na opšti način odnosi u Sportskom centru.

Statut je osnovni opšti akt Sportskog centra, te drugi opšti akti ne mogu biti u suprotnosti sa ovim Statutom.

Član 68

Statut Sportskog centra, u skladu sa Odlukom o osnivanju ustanove, kao i ostale opšte akte, donosi Upravni odbor Sportskog centra.

Skupština Grada Požarevca, kao osnivač, daje saglasnost na Statut Sportskog centra.

Osnivač daje saglasnost na akt kojim se utvrđuje broj i struktura zaposlenih.

Kolektivni ugovor kod poslodavca zaključuju Gradonačelnik Grada Požarevca kao izvršni organ osnivača, reprezentativni sindikat i direktor Sportskog centra.

Član 69

Izmene i dopune Statuta i drugih opštih akata mogu predložiti:

1. direktor Sportskog centra,

2. Upravni odbor Sportskog centra, i

3. Skupština Grada Požarevca (kao osnivač).

Član 70

Predlozi za izmene i dopune Statuta i drugih opštih akata dostavljaju se u pisanom obliku direktoru i Upravnom odboru Sportskog centra, koji su dužni da ih razmotre u roku od 15 dana od prijema i da donesu odgovarajuću odluku.

Postupak izmene i dopune Statuta i drugih opštih akata je isti kao i za njegovo donošenje.

Član 71

Upravni odbor donosi sve opšte akte Sportskog centra.

Opšti akti se donose većinom glasova ukupnog broja članova Upravnog odbora.

Član 72

Statut i druga opšta akta objavljuju se na oglasnim tablama svih objekata i sedištu Centra ili na drugi prigodan način najkasnije tri dana od dana donošenja, a stupaju na snagu osmog dana od dana donošenja.

Član 73

U Sportskom centru donose se, osim Statuta, potrebna opšta akta u skladu sa važećim propisima i potrebama rada i poslovanja Sportskog centra, a na predlog direktora.

Član 74

Tumačenje svih opštih akata daje Upravni odbor Sportskog centra.

XVII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 75

Sportski centar prestaje sa radom:

1. ukoliko se trajno ne ostvaruju ciljevi zbog kojih je osnovan,

2. ukoliko je nadležni organ zabranio dalji rad,

3. u slučajevima predviđenim zakonom.

Član 76

Prestanak rada Sportskog centra mogu predložiti osnivač, organi Sportskog centra ili organ nadležan za vršenje nadzora nad zakonitošću rada Sportskog centra.

Prestanak rada Sportskog centra mora biti obrazložen.

Član 77

Osnivač odlučuje o prestanku rada Sportskog centra.

Odlukom o prestanku rada Sportskog centra bliže se uređuju sva pitanja od značaja za prestanak rada Sportskog centra, uređuje pravni naslednik i položaj zaposlenih.

Član 78

Danom stupanja na snagu ovog Statuta prestaje da važi Statut Ustanove Sportski centar "Požarevac", broj 92 od 26.02.2007. godine.

Član 79

Ovaj Statut stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja na Oglasnim tablama Sportskog centra.