STATUT

JAVNOG KOMUNALNOG PREDUZEĆA "KOMUNALNE SLUŽBE"

("Sl. glasnik grada Požarevca", br. 5/2009)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Statutom Javnog komunalnog preduzeća "Komunalne službe" Požarevac (u daljem tekstu: Statut) uređuje se:

1. Osnivanje i ciljevi osnivanja preduzeća,

2. Poslovno ime sedište preduzeća,

3. Delatnost preduzeća,

4. Zastupanje i predstavljanje,

5. Pečat, štambilj, matični broj i poslovna akta preduzeća,

6. Unutrašnja organizacija,

7. Način raspoređivanja dobiti i pokriće gubitaka preduzeća,

8. Rezerve preduzeća,

9. Planiranje i programiranje razvoja i rada preduzeća,

10. Organi upravljanja i nadzora preduzeća, izbor, opoziv i delokrug rada organa preduzeća,

11. Prava, obaveze i odgovornosti organa preduzeća,

12. Opšti akti i postupak donošenja i izmena i dopuna opštih akata preduzeća,

13. Vršenje nadzora od strane osnivača,

14. Reorganizacija preduzeća,

15. Zaštita životne sredine,

16. Učešće zaposlenih u upravljanju preduzećem,

17. Poslovna tajna,

18. Druga pitanja značajna za rad i poslovanje preduzeća,

19. Prelazne i završne odredbe.

Član 2

Javno komunalno preduzeće "Komunalne službe" Požarevac (u daljem tekstu: Preduzeće), osnovano je Odlukom o osnivanju Javnog komunalnog preduzeća "Komunalne službe" br. 06-29/98-01/12c ("Sl. glasnik opštine Požarevac", br. 6/98) potvrđene Odlukom o osnivanju Javno komunalno preduzeće "Komunalne službe" Požarevac broj 01-06-46/9 od 25.09.2008. godine ("Sl. glasnik grada Požarevca", br. 3/2009).

Član 3

Preduzeće se organizuje tako, da komunalne delatnosti, radi čijeg obavljanja je osnovano, vrši na način kojim se obezbeđuje tehničko-tehnološko ekonomsko jedinstvo sistema, stabilnost poslovanja preduzeća, razvoj i usklađenost razvoja preduzeća prema potrebama pravnih i fizičkih lica u Gradu Požarevcu (u daljem tekstu: Grad), zaštita životne sredine, uredno i kvalitetno zadovoljavanje potreba korisnika proizvoda i usluga, kao i određene i Zakonom dozvoljene samostalnosti u proizvodnji i isporuci komunalnih proizvoda i pružanju komunalnih usluga.

Član 4

Preduzeće posluje sredstvima u državnoj svojini na način propisan zakonom, podzakonskim aktima, aktima Grada Požarevca i opštim aktima preduzeća.

Sredstva koja čine imovinu preduzeća su:

1. Sredstva-stvari u državnoj svojini koja čine osnivački ulog Grada Požarevca, odnosno osnovni kapital preduzeća, ostala sredstva-stvari u državnoj svojini preneta na upravljanje i korišćenje preduzeću, sredstva-stvari izgrađene ili steknute sredstvima u državnoj svojini i sredstva, odnosno prihodi ostvareni po osnovu ulaganja državnog kapitala u preduzeće, a kojima upravlja, koristi i pod uslovima utvrđenim zakonom i odlukom nadležnog organa Grada Požarevca raspolaže preduzeće.

2. Pravo svojine na drugim nepokretnim i pokretnim stvarima, novčana sredstva i hartije od vrednosti, i druga imovinska prava.

1. POSLOVNO IME I SEDIŠTE PREDUZEĆA

Član 5

Poslovno ime pod kojim preduzeće posluje glasi: Javno komunalno preduzeće "Komunalne službe" Požarevac.

Skraćena oznaka poslovnog imena glasi: JKP "Komunalne službe".

Član 6

Sedište Preduzeća je u Požarevcu, Jug Bogdanova broj 22.

2. DELATNOST PREDUZEĆA

Član 7

Delatnost Preduzeća je:

- 01412 - uređenje i održavanje parkova, zelenih i rekreacionih površina;

- 52620 - trgovina na malo na tezgama i pijacama (održavanje pijaca i pružanje usluga na njima, izdavanje u zakup lokala, tezgi i pijačnog prostora);

- 63214 - usluge u drumskom saobraćaju (parkirališta i garaže, održavanje javnih prostora za parkiranje);

- 74700 - čišćenje objekta - dimničarske usluge (čišćenje dimnjaka i dimnovodnih kanala, kamina, peći, šporeta, peći za spaljivanje otpada, kotlova, ventilacionih i izduvnih uređaja);

- 85200 - veterinarske aktivnosti - održavanje kafilerija (sakupljanje i privremeno čuvanje pasa lutalica i mačaka);

- 90000 - odstranjivanje otpadaka i smeća, sanitarne i slične aktivnosti - održavanje čistoće u gradovima i naseljima na teritoriji grada (sakupljanje smeća, starih stvari, korišćenih predmeta i otpadaka, odstranjivanje otpadaka spaljivanjem ili na druge načine, sabiranje otpadaka, odlaganje otpadaka na zemljište ili vodu, zakopavanje otpadaka, uklanjanje otpadaka ljudskog porekla, njihova obrada i odlaganje, pražnjenje i čišćenje septičkih jama i tankova i servisiranje higijenskih klozeta, uklanjanje otpada i posuda za otpatke na javnim mestima, čišćenje i polivanje ulica, staza, parkirališta i drugo);

- 93030 - pogrebne i prateće aktivnosti (sahranjivanje i spaljivanje ljudskih i životinjskih leševa i prateće aktivnosti, priprema leševa za sahranjivanje, spaljivanje, balsamovanje i usluge grobara, sahranjivanje i spaljivanje, iznajmljivanje opremljenog pogrebnog prostora na groblju);

- Pored komunalnih delatnosti iz stava 1. ovog člana Preduzeće obavlja i delatnosti koje su prvenstveno u funkciji navedenih komunalnih delatnosti i ne ometaju obavljanje istih i to:

- 37200 - reciklaža nemetalnih otpadaka i ostataka (prikupljanje, razvrstavanje i baliranje kartonske i druge ambalaže radi ponovne prerade);

- 45210 - drugi građevinski radovi i specifični radovi niskogradnje (komunalni građevinski radovi i drugi radovi na groblju - izgradnja grobnica i opsega);

- 52480 - ostala trgovina na malo (trgovina pogrebnom opremom, prodaja sveća, cveća, ukrasnog šiblja, kućne plastike i drugo);

- 60202 - taksi prevoz (prevoz pogrebne opreme i posmrtnih ostataka);

- organizovanje sprovođenja dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije u gradovima Požarevcu i Kostolcu i prigradskim naseljima.

3. ZASTUPANJE I ZASTUPNICI PREDUZEĆA

Član 8

Preduzeće zastupa direktor preduzeća u granicama ovlašćenja propisanih zakonom, osnivačkim aktom, statutom i odlukama Upravnog odbora JKP "Komunalne službe" Požarevac.

Član 9

Direktor Preduzeća može, u skladu sa zakonom, ovlastiti jedno (pojedinačna prokura) ili više lica (zajednička prokura) za zaključivanje pravih poslova i radnji u vezi sa delatnošću Preduzeća.

Ovlašćenje (prokura) iz stava l ovog člana daje se u pisanom obliku, isključivo fizičkom licu i neprenosivo je.

Direktor može u svakom trenutku opozvati dato ovlašćenje (prokuru).

Član 10

Direktor preduzeća, kao zakonski zastupnik preduzeća, izveštava registar o izdavanju i opozivu ovlašćenja (prokura).

Član 11

Direktor preduzeća, kao zakonski zastupnik, potpisuje preduzeće, a prukurista u granicama datim zakonom i ovlašćenjem (prokurom).

Odredbe stava 1. ovog člana ne odnose se na potpisivanje opštih i pojedinačnih akata i pismenih (spisa) koje donose ili izdaju određeni organi preduzeća (upravni odbor, nadzorni odbor, komisije, odbori i slično) i nadležne stručne službe u redovnom opštenju sa trećim licima.

Član 12

Za zastupanje preduzeća u krivičnom, prekršajnom, parničnom, izvršnom i upravnom postupku direktor može ovlastiti lice koje ispunjava uslove propisane zakonom.

4. PEČAT I ŠTAMBILJ JKP "KOMUNALNE SLUŽBE"

Član 13

Preduzeće ima svoj pečat i štambilj.

Član 14

Pečat služi za overu pisanih dokumenata koje izdaje preduzeće, i isti je okruglog oblika, prečnika 3,5 cm, na kome je ispisan tekst Javno komunalno preduzeće "Komunalne službe" Požarevac.

Član 15

Štambilj služi za upis podataka (broj-podbroj, datum) na pisanim dokumentima, aktima i ostalim pisanim, koji se zavode u delovodni protokol, a izdaje ih ili prima preduzeće.

Štambilj je pravougaonog oblika, dimenzije 5,0 x 2,5 cm, na kome je ispisan tekst:

Javno komunalno preduzeće
"Komunalne službe"
Br. 01-______ /____
Datum:___________god.
POŽAREVAC

Član 16

Za overu pojedinih dokumenata, akata i ostalih pisanih, koje izdaju određene službe u preduzeću, a u cilju njihovog efikasnijeg izdavanja i kretanja (personalna dokumenta - računi, potvrde, priznanice, izjave za internu upotrebu, trebovanje i slično), koriste se, pored glavnog pečata, posebni (mali) pečati, čiju sadržinu teksta koji se ispisuje na istim određuje direktor preduzeća, a i ovi pečati se evidentiraju u JKP "Komunalne službe" kod nadležnog organa u skladu sa zakonom.

5. MATIČNI BROJ

Član 17

Preduzeće ima matični broj pod kojim je evidentirano kod državnog organa Republike Srbije nadležnog za poslove statistike.

6. UPIS U REGISTAR PRIVREDNIH DRUŠTAVA

Član 18

Preduzeće se upisuje u registar privrednih društava, koji se vodi kod nadležnog organa, po postupku propisanom zakonom.

7. POSLOVNA AKTA PREDUZEĆA

Član 19

Poslovna pismena akta preduzeća koja služe za opštenje u pravnom prometu sa trećim licima (memorandum, faktura-račun, narudžbenica i slično), pored poslovnog imena i sedišta preduzeća sadrže i: matični broj, šifru delatnosti, broj pod kojim je preduzeće upisano u registar privrednih preduzeća, PIB, broj računa kod poslovne banke preko koga se vrši promet novčanih sredstava i druge potrebne podatke.

8. POSLOVNA TAJNA

Član 20

Poslovnom tajnom smatra se informacija o poslovanju preduzeća određena ovim statutom i drugim opštim aktom, za koju je očigledno da bi prouzrokovala znatnu štetu preduzeću ako dođe u posed trećeg lica.

9. UNUTRAŠNJA ORGANIZACIJA POSLOVANJA PREDUZEĆA

Član 21

U skladu sa predmetom delatnosti, a u cilju efikasnog organizovanja i izvršavanja poslova, koji proističu iz predmeta delatnosti, u preduzeću se organizuju radne jedinice, sektori, službi i drugi oblici organizovanja.

Unutrašnja organizacija preduzeća bliže se uređuje opštim aktom u unutrašnju organizaciju i drugim opštim aktima.

II IMOVINA PREDUZEĆA

Član 22

Imovinu Javnog komunalnog preduzeća "Komunalne službe" Požarevac čini pravo svojine na nepokretnim i pokretnim stvarima, novčana sredstva i hartije od vrednosti i druga imovinska prava, koja se razgraničenjem sredstava, prava i obaveza (deobnim bilansom) nekadašnjeg JKP "Požarevac" prenose na Javno komunalno preduzeće "Komunalne službe" Požarevac, a u koju je uračunat i osnivački ulog Grada Požarevca.

Sredstva za obavljanje delatnosti iz člana 3. ove odluke Javno komunalno preduzeće obezbeđuje iz prihoda od naplate naknade za vršenje komunalnih usluga.

Član 23

Vrednost ukupne imovine preduzeća i osnovnog kapitala, koju čine stvari, prava, rad i usluge, utvrđuju osnivač i preduzeće sporazumno, a procenu vrednosti mogu poveriti ovlašćenom procenjivaču ili podneti zahtev da ga u vanparničkom postupku odredi sud.

Član 24

Osnivački kapital Grada Požarevca je deo državnog kapitala, koji se prenosi na upravljanje i korišćenje JKP- u "Komunalne službe", a čija nominalna vrednost se utvrđuje posebnim aktom.

Član 25

Za svoje obaveze preduzeće, odgovara ukupnom svojom imovinom.

Član 26

Imovina koja se ne može otuđiti, odnosno za čije je raspolaganje (otuđenje i pribavljanje) potrebna saglasnost osnivača čine:

1. građevinski objekti sa uređajima, instalacijama, opremom;

2. specijalna vozila i mašine koje služe isključivo ili pretežno za obavljanje delatnosti odstranjenja otpadaka i smeća i održavanje čistoće u gradovima i naseljima na teritoriji grada Požarevca; i

3. zemljište na kome se nalaze građevinski objekti sa instalacijom i opremom za vršenje delatnosti preduzeća.

Član 27

Preduzeće je dužno da vrednost osnovnog kapitala stalno održava na nivou, koji je jednak ili veći od zakonske propisane minimalne vrednosti kapitala, odnosno vrednosti nepokretnih i pokretnih stvari, umanjene za iznos amortizacije istih, a ostale imovine koja čini osnovni kapital u visini propisanoj zakonom.

Član 28

Osnovni kapital može se uvećati odnosno smanjiti na način propisan zakonom.

III RASPOREĐIVANJE DOBITI, POKRIĆE GUBITAKA, REZERVE, PLANOVI I PROGRAMI PREDUZEĆA

Član 29

Preduzeće ostvaruje dobit obavljanjem komunalnih delatnosti, odnosno prodajom komunalnog proizvoda i vršenjem komunalnih usluga, kao obavljanjem drugih delatnosti navedenih u ovom statutu.

Član 30

Uspeh u poslovanju je zbir ili razlika poslovnog rezultata, rezultata finansiranja, poslovnog i vanrednog rezultata i rezultata revalorizacije i iskazuje se kao dobitak perioda, odnosno kao višak prihoda ili kao gubitak perioda.

Neto dobitak perioda je razlika između dobitka i obračunatog poreza na dobit za taj period.

Neto gubitak perioda je zbir gubitka i poreza na dobit tog perioda.

Član 31

Preduzeće ima rezervu (statutarna rezerva).

U rezervu preduzeća se svake godine unosi najmanje 5% sredstava od ostvarenog dobitka, sve dok sredstva rezerve ne dostignu iznos od 5% vrednosti osnovnog kapitala.

Član 32

Javno komunalno preduzeće "Komunalne službe" Požarevac uz saglasnost osnivača i u granicama propisanim zakonom, ovom odlukom i Statutom preduzeća, odlukom Upravnog odbora utvrđuje i raspoređuje dobit ostvarenu obavljanjem delatnosti za koje je osnovano i snosi rizik lošeg poslovanja preduzeća.

Grad kao osnivač, učestvuje u dobiti u slučaju pozitivnog finansijskog poslovanja srazmerno unetom kapitalu i u delu dobiti koja se ostvari posebnim ulaganjem Grada u izgradnju, proširenje, rekonstrukciju ili modernizaciju objekata, opreme i uređaja, voznog parka i ostalog, prvenstveno na taj način što će preko Upravnog odbora i direktora preduzeća obezbediti korišćenje tih sredstava za namene koje odredi.

Odlukom iz stava 1. ovog člana utvrđuje se i deo sredstava po osnovu dobiti, koji se usmerava osnivaču i uplaćuje na račun javnih prihoda, ukoliko Grad nije učestvovao u ostvarenju dobiti posebnim ulaganjem u izgradnju, proširenje, rekonstrukciju ili modernizaciju objekata, opreme i uređaja, voznog parka i ostalog.

Član 33

Rizik u poslovanju preduzeća snosi preduzeće, a osnivač srazmerno svojim udelima.

Član 34

Pokriće gubitaka preduzeće vrši na teret svih svojih sredstava kojima upravlja, koristi ih i raspolaže.

Osnivač Grad Požarevac je obavezan da učestvuje u pokriću gubitaka preduzeća u slučajevima predviđenim zakonom, osnivačkim aktom srazmerno svom udelu i posebnim aktima osnivača.

U slučaju da preduzeće ne pokrije gubitke poslovanja preduzeća, po postupku i u rokovima propisanim zakonom, odnosno nije u stanju da ispunjava svoje zakonske obaveze prema državi, poveriocima i radnicima preduzeća, pokreće se postupak redovne likvidacije ili stečaja preduzeća.

Član 35

U cilju unapređenja rada i razvoja, preduzeće donosi dugoročne i srednjoročne planove rada i razvoja, usaglašene sa planovima države i Grada Požarevca.

Preduzeće obavezno, za svaku kalendarsku godinu, donosi Godišnji program poslovanja, i finansijski plan, najkasnije do 01. decembra tekuće godine za narednu godinu, i dostavlja ga osnivaču-Gradu Požarevcu na saglasnost.

Program i finansijski plan se smatraju donetim kada na iste saglasnost da Osnivač-Grad Požarevac.

Član 36

Godišnji program poslovanja preduzeća (u daljem tekstu: Program) sadrži: planirane izvode prihoda i pozicije rashoda po namenama, planirani način raspodele dobiti preduzeća; elemente za celovito sagledavanje cena proizvoda i usluga, kao i politiku zarada i zaposlenosti u preduzeću, koja se utvrđuje u skladu sa politikom projektovanog rasta cena i zarada koju utvrđuje Vlada Republike Srbije, za godinu za koju se program donosi.

Program sadrži i kriterijume za korišćenje sredstava za pomoć, sportske aktivnosti, propagandu i reprezentaciju, kao i kriterijume određivanja naknade za rad upravnog i nadzornog odbora.

Član 37

Srednjoročni plan razvoja i rada preduzeća donosi se na period od pet godina, a dugoročni plan razvoja i rada preduzeća donosi se period od deset i više godina.

Srednjoročni i dugoročni plan razvoja i rada preduzeća donose se u skladu sa planovima razvoja Republike Srbije i Grada Požarevca, i na iste saglasnost daje nadležni organ Grada Požarevca.

IV OVLAŠĆENJA OSNIVAČA I OBEZBEĐIVANJE OPŠTEG INTERESA

Član 38

U slučaju poremećaja u poslovanju osnivač može preduzeti mere kojima će obezbediti uslove za nesmetano funkcionisanje i obavljanje delatnosti za koje je Javno preduzeće osnovano, a naročito:

1. promenu unutrašnje organizacije Javnog preduzeća;

2. razrešenje organa koje imenuje i imenovanje privremenih organa Javnog preduzeća;

3. ograničenja prava pojedinih delova Javnog preduzeća da istupaju u pravnom prometu sa trećim licima;

4. ograničenja u pogledu prava raspolaganja pojedinim sredstvima u državnoj svojini i

5. druge mere određene zakonom.

Član 39

Radi obezbeđenja opšteg interesa u Javnom preduzeću, osnivač daje saglasnost na:

1. statut;

2. tarifu (odluku o cenama, tarifni sistem i dr.);

3. raspolaganje (pribavljanje i otuđenje) imovinom Javnog preduzeća veće vrednosti, koja je u neposrednoj funkciji obavljanja delatnosti od opšteg interesa, utvrđenu osnivačkim aktom;

4. ulaganje kapitala;

5. statusne promene Javnog preduzeća;

6. akt o proceni državnog kapitala i iskazivanja tog kapitala u akcijama, kao i na program i odluku o svojinskoj transformaciji i

7. druge odluke, u skladu sa zakonom kojim se uređuje obavljanje delatnosti od opšteg interesa i osnivačkim aktom.

Član 40

Osnivač, odnosno vlasnici kapitala i ulagači učestvuju u raspodeli dobiti, odnosno snošenju rizika i gubitaka, srazmerno delu uloženog kapitala u ukupnom kapitalu Javnog preduzeća.

Član 41

Raspodela dobiti vrši se na osnovu odluke Upravnog odbora, uz saglasnost osnivača, u skladu sa godišnjim obračunom Javnog preduzeća.

Ostvarena dobit raspodeljuje se:

1. zaposlenima u Javnom preduzeću na ime zarade u skladu sa Kolektivnim ugovorom;

2. za rezerve Javnog preduzeća u skladu sa ovim statutom;

3. deo koji se usmerava osnivaču i uplaćuje na račun javnih prihoda i

4. za druge namene u skladu sa odlukom Upravnog odbora.

V ORGANI PREDUZEĆA, IZBOR, RAZREŠENJE I DELOKRUG RADA ORGANA PREDUZEĆA

Član 42

Organi preduzeća su Upravni odbor, Direktor i Nadzorni odbor.

Organi upravljanja preduzeća (uprava preduzeća) su Upravni odbor i Direktor.

1. UPRAVNI ODBOR

Član 43

Upravni odbor preduzeća:

1. utvrđuje poslovnu politiku preduzeća;

2. donosi dugoročni i srednjoročni plan rada i razvoja i godišnji program poslovanja sa finansijskim planom preduzeća;

3. donosi statut;

4. odlučuje o smanjenju i povećanju osnovnog kapitala;

5. donosi investicione programe i kriterijume za investiciona ulaganja;

6. usvaja izveštaje o poslovanju preduzeća i godišnjem obračunu;

7. odlučuje o raspodeli dobiti i pokriću gubitaka;

8. donosi odluke o promeni poslovnog imena i sedišta preduzeća, uz saglasnost osnivača;

9. odlučuje o izdavanju, prodaji i kupovini akcija, odnosno udela u preduzeću;

10. donosi opšte akte preduzeća iz okvira svoje nadležnosti;

11. odlučuje o trajnoj poslovnoj saradnji i povezivanju sa drugim preduzećima i ostalim pravnim i fizičkim licima;

12. utvrđuje cenu iznošenja smeća, cene komunalnih usluga i ostalih cena, ukoliko odlučivanje o istim nije u nadležnosti direktora preduzeća;

13. donosi poslovnik o radu upravnog odbora;

14. donosi odluke o naknadama za rad predsednika i članove upravnog odbora i nadzornog odbora;

15. odlučuje po zahtevima radnika preduzeća i trećih pravnih i fizičkih lica u prvom stepenu;

16. odlučuje u drugom stepenu po prigovorima, zahtevima i predlozima za preispitivanje svoje prvostepene odluke;

17. u slučaju pozitivnog finansijskog poslovanja odlučuje o usmeravanju dela dobiti ostvarenog posebnim ulaganjem Grada Požarevca, kao osnivača, kao i usmeravanju dela sredstava ostvarenog po osnovu dobitka perioda, odnosno koji se usmerava osnivaču i uplaćuje na račun javnih prihoda, ako za isto postoje zakonski osnov i obaveze;

18. vrši i druge poslove iz delokruga svoje nadležnosti utvrđene zakonom, osnivačkim aktom i drugim opštim aktima osnivača i ovim statutom.

Član 44

Upravni odbor imenuje i razrešava Skupština Grada Požarevca.

Upravni odbor preduzeća čine predsednik, zamenik predsednika i sedam članova, od kojih šest članova predlaže Skupština grada Požarevca a tri člana imenuje se iz redova zaposlenih u preduzeću na predlog ovlašćenih organa reprezentativnih sindikata preduzeća.

Mandat članova upravnog odbora traje četiri godine sa pravom ponovnog izbora.

Član 45

Upravni odbor radi i odlučuje na sednici.

Upravni odbor može pravovaljano raditi i odlučivati ako sednici prisustvuje većina od ukupnog broja članova.

Upravni odbor donosi odluke većinom glasova prisutnih članova.

Sednice upravnog odbora saziva, predlaže dnevni red i istima predsedava predsednik, a u njegovom odsustvu zamenik predsednika.

Izuzetno, upravni odbor može odlučiti bez održavanja sednice, izjašnjavanjem članova telefonskim ili elektronskim putem, ako to vanredne okolnosti zahtevaju, s tim što će svaka tako doneta odluka potvrditi usvajanjem zapisnika, odnosno izvoda iz zapisnika.

Prilikom izjašnjavanja na sednici Upravnog odbora član upravnog odbora ne može biti neopredeljen, odnosno mora se izjasniti da lije "za" predlog ili je "protiv", a u koliko se ne izjasni izričito smatraće se daje "za" dati predlog.

Član 46

Predsednik, zamenik predsednika i članovi upravnog odbora imaju pravo na novčanu naknadu za svoj rad u upravnom odboru pod uslovima i u visini utvrđenoj zakonom, ovim Statutom i poslovnikom o radu upravnog odbora.

Član 47

O radu upravnog odbora vodi se zapisnik i sva ostala i propisana evidencija, čiji je rok čuvanja najmanje deset godina.

Član 48

Rad upravnog odbora bliže se uređuje Poslovnikom o radu upravnog odbora.

2. DIREKTOR PREDUZEĆA

Član 49

Direktor preduzeća je poslovodni organ preduzeća i sa upravnim odborom čini upravu preduzeća.

Član 50

Direktor u okviru svoje nadležnosti:

1. Zastupa i predstavlja preduzeće bez posebnog punomoćja (zakonski zastupnik);

2. Organizuje i rukovodi procesom rada i vodi poslovanje preduzeća;

3. Odgovara za zakonitost rada preduzeća;

4. Predlaže srednjoročni i dugoročni plan rada i razvoja preduzeća, godišnji program poslovanja preduzeća, sa finansijskim planom, i predlozima mera za njihovo sprovođenje;

5. Podnosi finansijske izveštaje, izveštaje o poslovanju i godišnji obračun preduzeća;

6. Donosi opšti akt o organizaciji i sistematizaciji radnih mesta u preduzeću i druge opšte i pojedinačne akte iz delokruga svoje nadležnosti;

7. Zaključuje kolektivni ugovor kod poslodavca sa osnivačem i reprezentativnim organizacijama sindikata preduzeća;

8. Odlučuje o zasnivanju radnog odnosa i zaključuje ugovore o radu sa radnicima preduzeća, ugovore o vršenju privremenih i povremenih poslova, ugovore o delu i sve druge ugovore;

9. Utvrđuje i dostavlja upravnom odboru predloge o raspodeli dobitaka perioda i pokriću gubitaka perioda, povećanju i smanjenju osnovnog kapitala, raspolaganju akcijama odnosno udelima u preduzeću;

10. Vodi postupak i izriče mere za učinjene povrede radne obaveze;

11. Izdaje i opoziva prokuru i izveštava registar o istom;

12. Izdaje i opoziva punomoćja - ovlašćenja pravnim i fizičkim licima za zastupanje preduzeća pred nadležnim sudovima i organima u krivičnom, parničnom, prekršajnom i upravnom postupku;

13. Odlučuje i izdaje akte upravljanja i rukovođenja preduzećem ili za izdavanje istih prenosi ovlašćenja na radnike preduzeća;

14. Odlučuje o zahtevima, prigovorima, molbama i drugim pismenim zahtevima radnika i trećih lica u prvom stepenu, kao i predlozima za preispitivanje istih, ako je to isključiva nadležnost direktora, odnosno njegova odluka je konačna;

15. Vrši druge poslove utvrđene zakonom, podzakonskim aktom i ovim Statutom.

Član 51

Direktora preduzeća imenuje i razrešava Skupština grada Požarevca.

Mandat direktora preduzeća traje četiri godine sa pravom ponovnog izbora.

Član 52

Za direktora preduzeća može biti imenovano lice koje ispunjava sledeće uslove:

1. Da poseduje visoku ili višu stručnu spremu pravnog, ekonomskog ili tehničkog smera, sa najmanje tri godine radnog iskustva na poslovima u okviru stepena i smera stručnosti;

2. Da svojim programom učini verovatnim kvalitetno obavljanje poslova direktora preduzeća;

3. Da nije pravnosnažno osuđivano za krivična dela protiv privredne i službene dužnosti, za koje su nastupile pravne posledice-osude, dok te posledice traju.

Član 53

Direktor preduzeća može biti razrešen dužnosti i pre isteka mandata iz sledećih razloga:

1. Na sopstveni zahtev;

2. Zbog nesposobnosti;

3. Ako prekrši pravila lojalnosti preduzeću ili konkurencije;

4. Ako preduzeće iskaže gubitak perioda poslovanja ili postoje bitni poremećaji u poslovanju preduzeća;

5. Ako ne izvršava odluke sudova, upravnih organa i organa-osnivača i upravnog i nadzornog odbora preduzeća;

6. Ako je pravnosnažno osuđen za krivično delo protiv privrede i službene dužnosti, za koje su nastupile pravne posledice osude;

7. Ako u svom radu postupa suprotno zakonu, podzakonskim aktima, ovom Statutu i opštim aktima preduzeća.

Postupak za opoziv se sprovodi na način propisan zakonom i ovim Statutom.

3. NADZORNI ODBOR

Član 54

Nadzorni odbor preduzeća u okviru svoje nadležnosti:

1. Nadzire poslovanje preduzeća;

2. Pregleda periodični i godišnji izveštaj poslovanja, godišnji obračun i predlog za raspodelu dobitka perioda poslovanja i ulaganju kapitala preduzeća;

3. Najmanje jednom godišnje podnosi izveštaj upravnom odboru preduzeća i Skupštini grada o rezultatima nadzora;

4. Nadzire i prati usklađenost poslovanja preduzeća sa zakonskim i drugim zahtevima regulatornih tela;

5. Kontroliše postupanje po nalozima, zahtevima i prigovorima Osnivača, Upravnog odbora i drugih lica;

6. Nadzire vođenje poslovnih knjiga i unutrašnji nadzor poslovanja preduzeća;

7. Vrši i druge poslove propisane zakonom, osnivačkim aktom i ovim Statutom;

8. Donosi poslovnik o radu Nadzornog odbora.

Nadzorni odbor za svoj rad odgovara Skupštini grada Požarevca.

Član 55

Nadzorni odbor preduzeća imenuje i razrešava Skupština grada Požarevca.

Nadzorni odbor ima predsednika i dva člana.

Dva člana imenuju se iz reda afirmisanih stručnjaka u oblastima iz delatnosti preduzeća i jednog člana iz reda zaposlenih u preduzeću.

Mandat članova Nadzornog odbora traje četiri godine sa pravom ponovnog izbora.

Član 56

Nadzorni odbor radi i odlučuje na sednici.

Nadzorni odbor može raditi pravovaljano i odlučivati ako sednici prisustvuje najmanje dve trećine članova.

O radu Nadzornog odbora na sednici vodi se zapisnik, a uopšte o radu Nadzornog odbora propisana i potrebna evidencija.

Rad Nadzornog odbora bliže se uređuje Pravilnikom o radu, koji donosi Nadzorni odbor.

VI PRAVA, OBAVEZE I ODGOVORNOSTI ORGANA PREDUZEĆA

Član 57

Članovi upravnog odbora, direktor i članovi Nadzornog odbora preduzeća ostvaruju svoja prava, obaveze i odgovornosti u skladu sa zakonom, osnivačkim aktom i ovim Statutom.

Upravni odbor i Nadzorni odbor mogu doneti i pismeni kodeks ponašanja u radu ovih organa i njihovih članova u delu koji nije uređen zakonom, osnivačkim aktom, Statutom i Poslovnikom o radu.

Član 58

Član Upravnog odbora i član Nadzornog odbora može u svako doba podneti ostavku davanjem pisanog obaveštenja Skupštini grada Požarevca. Ostavka ima pravno dejstvo od dana podnošenja osim ako u njoj nije naveden neki kasniji datum.

Ostavkom prestaje članstvo u Upravnom, odnosno Nadzornom odboru i ista se može opozvati samo uz saglasnost Skupštine grada Požarevca.

Član 59

Član Upravnog odbora i član Nadzornog odbora, koji prisustvuje sednici odbora, na kojoj je doneta i odluka, smatra se da je saglasan sa takvom odlukom i snosi imovinsku i drugu odgovornost za takvu odluku, osim ako izrazi svoju nesaglasnost i ta se nesaglasnost unese u zapisnik, ili ako nesaglasnost u pisanoj formi ne pošalje odmah posle sednice licu koje je predsedavalo sednicom ili vodilo zapisnik.

Lice - član Upravnog odbora ili član Nadzornog odbora, koje nije prisustvovalo sednici, smatra se da je saglasan sa donetom odlukom na sednici, ukoliko svoju nesaglasnost ne izrazi pisanim putem odmah po prijemu obaveštenja o odluci.

Član 60

Upravni odbor i Nadzorni odbor imaju pravo i dužnost da direktora preduzeća upozore na nezakonitost ili nedostatke njegovih konačnih odluka, a ukoliko ne postupi po datom upozorenju o tome izveštavaju osnivača i nadležne državne organe.

Član 61

Direktor preduzeća dužan je da upozori Upravni odbor na nezakonitost ili nedostatke njegovih konačnih odluka, a ukoliko Upravni odbor ne postupi po datom upozorenju o istom izveštava osnivača i nadležne državne organe.

Izuzetno, ukoliko izvršenje osporene konačne odluke Upravnog odbora može izazvati bitne poremećaje u poslovanju preduzeća ili neotklonjive štetne posledice po preduzeće, direktor preduzeća može izdati pisani nalog o privremenoj obustavi izvršenja takve odluke, dok se na zakonom propisan način ne utvrdi valjanost odluke.

Član 62

Upravni odbor i Nadzorni odbor za svoj rad odgovaraju Skupštini grada Požarevca, a direktor preduzeća za svoj rad odgovara Upravnom odboru preduzeća i osnivaču - Skupštini grada Požarevca.

VII VRŠENJE NADZORA OD STRANE OSNIVAČA

Član 63

Osnivač - Grad Požarevac vrši nadzor nad radom preduzeća direktora preko svojih imenovanih članova u Upravnom odboru i Nadzornom odboru preduzeća.

Osnivač nadzor nad radom preduzeća ostvaruje i preko Gradskog veća i nadležnih organa Gradske uprave, a po potrebi i drugih organa u skladu sa zakonom i osnivačkim aktom.

VIII REORGANIZACIJA PREDUZEĆA

Član 64

Pod reorganizacijom preduzeća podrazumeva se statusna promena preduzeća i promena pravne forme preduzeća.

Član 65

Pod statusnom promenom preduzeća podrazumeva se spajanje, podela i odvajanje, s tim što se mogu kombinovati spajanje i podela i odvajanje.

Promena pravne forme preduzeća je prelazak iz jedne pravne forme u drugu pravnu formu, u skladu sa zakonom.

Član 66

Reorganizacija preduzeća vrši se u skladu sa zakonom, osnivačkim aktom i ovim Statutom uz saglasnost osnivača.

Izuzetno, u slučaju promene skraćenog ili modifikovanog poslovnog imena i dela odredbi o sedištu preduzeća (ulica i broj) odluku donosi Upravni odbor preduzeća.

Član 67

Unutrašnja reorganizacija preduzeća, bez statusne promene ili promene pravne forme preduzeća, vrši se u skladu sa ovim Statutom i Pravilnikom o organizaciji i sistematizaciji radnih mesta u preduzeću.

IX ZAŠTITA ŽIVOTNE I RADNE SREDINE

Član 68

Ovim Statutom i opštim aktima preduzeća, planovima i programima rada preduzeća i drugim aktima bliže se uređuje zaštita životne i radne sredine.

Upravni odbor preduzeća, direktor preduzeća, svi drugi organi u preduzeću i zaposleni su dužni da se brinu i preimenuju mere zaštite životne i radne sredine.

X UČEŠĆE ZAPOSLENIH U UPRAVLJANJU PREDUZEĆEM

Član 69

Zaposleni u preduzeću učestvuju u upravljanju preduzećem u skladu sa zakonom, osnivačkim aktom, kolektivnim ugovorom i ovim Statutom.

Član 70

Pretpostavka prava na učešće zaposlenih u upravljanju preduzećem je pravo i ostvarenje istog na slobodno sindikalno organizovanje, pravo inicijative, informisanja i pravom na štrajk, pod zakonom propisanim uslovima.

XI OPŠTI AKTI PREDUZEĆA

Član 71

Opšti akti preduzeća su Statut preduzeća, Pravilnik i odluke nadležnih organa opšteg karaktera, koje uređuju određena pitanja u skladu sa zakonom.

Član 72

Statut je osnovni opšti akt preduzeća.

Statutom preduzeća se uređuju i propisuju osnovna pitanja iz poslovanja preduzeća.

Član 73

Pored Statuta u preduzeću se donose i sledeći opšti akti od strane nadležnih organa.

Upravni odbor donosi sledeće opšte akte:

1. Pravilnik o rešavanju stambenih problema radnika;

2. Pravilnik o računovodstvu;

3. Sve pravilnike o računovodstvenom i finansijskom poslovanju preduzeća;

4. Pravilnik o fizičko - tehničkom obezbeđenju preduzeća;

5. Pravilnik o zaštiti od požara;

6. Pravilnik o bezbednosti i zdravlju na radu;

7. Pravilnik o unutrašnjoj kontroli i bezbednosti saobraćaja;

8. Pravilnik o javnim nabavkama;

9. Druge pravilnike i opšte akte u skladu sa zakonom;

10. Pravilnik o svom radu.

Član 74

Direktor preduzeća donosi:

1. Pravilnik o organizaciji i sistematizaciji radnih mesta;

2. Druge pravilnike i odluke opšteg karaktera iz delokruga svoje nadležnosti.

XII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 75

Izmene i dopune ovog Statuta vrše se po postupku za njegovo donošenje.

Član 76

U roku od 60 dana od dana donošenja i davanja saglasnosti na ovaj Statut izvršiće se usaglašavanje svih opštih akata preduzeća.

Član 77

Donošenjem ovog Statuta prestaje da važi Statut broj: 01-1/1 od 16.12.1998. godine.

Član 78

Statut stupa na snagu osmog dana od dana usvajanja i objavljivanja na mestima za oglašavanje u preduzeću, a primenjuje se narednog dana od dana davanja saglasnosti Osnivača.