UPUTSTVO

O IZGLEDU I IZDAVANJU TAKSI ISPRAVA I OZNAKA

("Sl. list opštine Pančevo", br. 16/2007 i "Sl. list grada Pančeva", br. 14/2009)

 

1. OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovim Uputstvom se utvrđuje izgled, dimenzije, postavljanje i izdavanje taksi isprava i oznaka, koje su propisane Odlukom o auto-taksi prevozu ("Sl. list opštine Pančevo" br. 9/06, 2/07 i 10/07).

Član 2

Isprave za taksi vozača su: taksi dozvola i identifikacioni karton.

Taksi dozvola je isprava koju taksi vozač nosi sa sobom prilikom obavljanja delatnosti i koju je dužan da pokaže na zahtev ovlašćenog lica.

Identifikacioni karton taksi vozača je isprava koja služi da podaci o taksi vozaču budu na uvid putniku prilikom vožnje.

Član 3

Isprave za taksi vozilo su: identifikaciona vetrobranska nalepnica krovna oznaka "TAXI", natpis sa poslovnim imenom i brojem telefona na zadnjim vratima taksi vozila i potvrda o pogodnosti vozila.

Identifikaciona vetrobranska nalepnica je oznaka vozila koja sadrži podatke o motornom vozilu.

Krovna oznaka "TAXI" služi za identifikaciju vozila i sadrži za pravna lica i preduzetnike u taksi asocijaciji: natpis TAXI, naziv pravnog lica odnosno taksi asocijacije, broj krovne oznake i grb grada Pančeva, a za preduzetnike krovna oznaka sadrži natpis TAXI i grb grada Pančeva.

Natpis sa poslovnim imenom i brojem telefona na zadnjim vratima taksi vozila je bočna oznaka taksi vozila koju preduzetnici i pravna lica mogu ispisati na zadnjim vratima motornog vozila kojim se obavlja taksi prevoz.

Potvrda o pogodnosti vozila je isprava koja služi kao dokaz da vozilo ispunjava uslove za obavljanje taksi prevoza.

2. SADRŽAJ TAKSI ISPRAVA I OZNAKA

Član 4

Taksi dozvola sadrži:

- poslovno ime pravnog lica ili preduzetnika,

- broj taksi dozvole,

- ime i prezime taksi vozača,

- status taksi vozača (preduzetnik ili zaposleni),

- jedinstveni matični broj taksi vozača,

- adresu i

- sliku.

Identifikacioni karton taksi vozača sadrži:

- poslovno ime pravnog lica ili preduzetnika,

- broj taksi dozvole,

- ime i prezime taksi vozača,

- status taksi vozača (preduzetnik ili zaposleni),

- jedinstveni matični broj taksi vozača,

- sliku.

Identifikaciona vetrobranska nalepnica sadrži:

- registarski broj vozila,

- broj krovne oznake,

- ime i prezime vlasnika ili korisnika, marku i tip vozila i

- transparentni hologram - osnovni grb grada Pančeva.

Krovna oznaka "TAXI" sadrži za pravna lica i preduzetnike u taksi asocijaciji:

- natpis "TAXI"

- naziv pravnog lica odnosno taksi asocijacije

- broj krovne oznake i

- grb grada Pančeva.

Za preduzetnike krovna oznaka sadrži natpis TAXI i grb grada Pančeva.

Bočna oznaka taksi vozila sadrži natpis sa poslovnim imenom i brojem telefona.

Potvrda o pogodnosti taksi vozila sadrži:

- registarski broj vozila

- ime i prezime vlasnika ili korisnika po osnovu ugovora o lizingu ili korisnika na osnovu ovlašćenja da može koristiti vozilo koje je registrovano na ime bračnog druga, roditelja ili zakonite dece

- prebivalište (sedište) vlasnika ili korisnika vozila

- marku i tip vozila

- rok važnosti.

3. IZGLED I DIMENZIJE TAKSI ISPRAVA I OZNAKA

Član 5

1. Taksi dozvola.

Taksi dozvola je identifikaciona kartica, dimenzije 100 x 140 mm, čija pozadina je u osnovi bele boje, sa osnovnim grbom grada Pančeva, koja sadrži podatke o taksi vozaču iz čl. 4. st. 1. Uputstva, ispisane slovima odnosno brojevima crne boje.

2. Identifikacioni karton.

Identifikacioni karton je identifikaciona kartica, dimenzija 60 x 90 mm, čija pozadina je u osnovi bele boje, sa osnovnim grbom grada Pančeva, koja sadrži podatke o taksi vozaču iz čl. 4. st. 2. Uputstva, ispisane slovima odnosno brojevima crne boje.

3. Identifikaciona vetrobranska nalepnica.

Identifikaciona vetrobranska nalepnica je oznaka, čija pozadina je u osnovi bele boje, sa osnovnim grbom grada Pančeva, veličine 60 x 90 mm, koja sadrži podatke o taksi vozilu iz čl. 4. st. 3. Uputstva, ispisane slovima odnosno brojevima crne boje.

4. Krovna oznaka "TAXI".

Krovna oznaka "TAXI" je svetleća krovna oznaka koja sadrži broj krovne oznake, grb grada Pančeva, naziv pravnog lica, odnosno taksi asocijacije, a za preduzetnike krovna oznaka sadrži natpis TAXI i grb grada Pančeva.

5. Bočna oznaka taksi vozila.

Bočna oznaka na taksi vozilu sadrži natpis sa poslovnim imenom i brojem telefona, koji se ispisuje ispod poslovnog imena, slovima odnosno brojevima, čije dimenzije su minimum 50 mm.

6. Potvrda o pogodnosti taksi vozila.

Potvrda o pogodnosti taksi vozila je isprava, dimenzija 150 x 210 mm, čija pozadina je u osnovi bele boje, sa osnovnim grbom grada Pančeva, koja sadrži podatke o taksi vozilu iz čl. 4. st. 7. Uputstva, ispisane slovima odnosno brojevima crne boje.

4. IZDAVANJE TAKSI ISPRAVA I OZNAKA

Član 6

Na osnovu rešenja Agencije za privredne registre o upisu preduzetnika ili pravnog lica za obavljanje delatnosti taksi prevoza i saglasnosti o ispunjenosti uslova za obavljanje delatnosti taksi prevoza, izdaju se taksi isprave i oznake, o kojima se vodi poseban registar.

Taksi dozvolu i identifikacioni karton, pravnom licu odnosno preduzetniku izdaje Gradska uprava - Sekretarijat za privredu i ekonomski razvoj, na osnovu ispunjenih uslova za obavljanje delatnosti taksi prevoza.

Potvrdu o pogodnosti vozila pravnom licu odnosno preduzetniku, izdaje Gradska uprava - Sekretarijat za urbanizam, građevinske, stambeno-komunalne poslove i saobraćaj, na osnovu dostavljenog izveštaja Komisije koja vrši ispitivanje pogodnosti vozila, u skladu sa Pravilnikom o ispitivanju pogodnosti vozila za taksi prevoz.

Identifikacionu vetrobransku nalepnicu za taksi vozilo pravnom licu odnosno preduzetniku izdaje Gradska uprava - Sekretarijat za privredu i ekonomski razvoj na osnovu potvrde o pogodnosti vozila, u skladu sa Pravilnikom o ispitivanju pogodnosti vozila za taksi prevoz.

Pravno lice i taksi vozač su dužni da sve izmene podataka koje sadrži taksi dozvola i druge isprave prijave u roku od 3 dana od dana nastupanja izmene.

U slučaju oštećenja odnosno gubitka taksi isprave ili oznake, pravno lice odnosno preduzetnik je dužan da gubitak odnosno oštećenje, u roku od 3 dana od nastupanja promene prijavi radi evidentiranja u registru taksi isprava i oznaka radi izdavanja duplikata.

5. POSTAVLJANJE TAKSI ISPRAVA I OZNAKA

Član 7

Taksi vozač je dužan da taksi dozvolu nosi sa sobom i da istu pokaže ovlašćenom licu na njegov zahtev.

Identifikacioni karton postavlja ovlašćeno lice u pravnom licu odnosno preduzetnik.

Identifikacionu vetrobransku nalepnicu za taksi vozilo postavlja i skida ovlašćeno lice Gradske uprave - Sekretarijat za privredu i ekonomski razvoj.

Identifikaciona vetrobranska nalepnica za taksi vozilo se postavlja na vetrobransko staklo sa unutrašnje strane, uspravno, što bliže gornjoj i levoj bočnoj stranici vetrobranskog stakla gledajući vozilo sa prednje strane, tako da bude što uočljivija za posmatrača.

Bočnu oznaku na zadnja vrata taksi vozila postavlja pravno lice odnosno preduzetnik.

Član 8

Ovo uputstvo stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Pančeva".