POSLOVNIK

O RADU ZAŠTITNIKA GRAĐANA GRADA KRALJEVA

("Sl. list grada Kraljeva", br. 15/2009)

Član 1

Poslovnikom o radu Zaštitnika građana grada Kraljeva (u daljem tekstu: Poslovnik), uređuje se način rada kao i druga pitanja od značaja za rad Zaštitnika građana grada Kraljeva (u daljem tekstu: Zaštitnik građana).

Član 2

Primenom Poslovnika osigurava se uredno i blagovremeno obavljanje poslova Zaštitnika građana.

Član 3

Zaštitnik građana je u obavljanju poslova iz svoje nadležnosti, samostalan i nezavistan, a obavlja ih u skladu sa ustavom, zakonom i drugim propisima, potvrđenim i objavljenim konvencijama i međunarodnim ugovorima o ljudskim pravima i opšte prihvaćenim pravilima međunarodnog prava i propisima grada Kraljeva.

Član 4

U slučaju odsutnosti ili sprečenosti Zaštitnika građana zamenjuje zamenik.

Član 5

Pečat Zaštitnika građana je okrugao, prečnika 32mm, na sredini grb Republike Srbije sa tekstom ispisanim u koncentričnim krugovima oko grba. U spoljašnjem krugu: "Republika Srbija - Kraljevo", a u unutrašnjem krugu: "Grad Kraljevo - Zaštitnik građana".

Član 6

Zaštitnik građana radi na osnovu primljenih predstavki i neposrednim kontaktom sa strankama, kao i po sopstvenoj inicijativi.

Član 7

Zaštitnik građana i zamenik Zaštitnika građana primaju svakog radnog dana stranke; neposredno ili na dan i u vreme koje je unapred zakazano.

Izuzetno, stranku može primiti i zaposleni u stručnoj službi Zaštitnika građana kojeg odredi Zaštitnik građana ili njegov zamenik.

Radno vreme za prijem i kontakte sa strankama određuje Zaštitnik građana.

Član 8

Rad Zaštitnika građana je javan.

Obaveštenje javnosti o radu Zaštitnika građana vrši se izdavanjem saopštenja za javnost, održavanjem konferencije za štampu, davanjem intervijua i na drugi pogodan način.

O načinu obaveštavanja javnosti, i o licima ovlašćenim da daju izjavu za javnost odlučuje Zaštitnik građana.

Član 9

Zaštitnik građana i njegov zamenik imaju legitimaciju.

Legitimacija sadrži podatke o identitetu, zvanju nosioca i fotografiju.

Legitimaciju potpisuje Zaštitnik građana.

Član 10

Rešenja koja se odnose na ostvarivanje prava zaposlenih iz radnog odnosa donosi Zaštitnik građana.

Rešenja o službenom putovanju i pratećim troškovima donosi Zaštitnik građana, a kada se takvo rešenje odnosi na Zaštitnika građana, donosi ga i potpisuje zamenik.

Član 11

Zahteve i druge pismene podneske podnosilaca razvrstavaju se i zavode u upisnike saglasno Pravilniku o načinu evidentiranja registraturskog materijala, njegovog čuvanja, klasifikacije i arhiviranja.

Član 12

Upisnike, imenike i druge pomoćne knjige vodi zaposleno lice određeno za obavljanje tih poslova. Upisnici se vode tako da se u svako doba može iz upisnika utvrditi u kom je stadijumu postupak po određenom predmetu i gde se predmet nalazi.

Član 13

Zahtevi stranaka se podnose u pismenom obliku bez posebno utvrđene forme i ne podleže plaćanju takse.

Ako zahtev koji se neposredno predaje ne sadrži sve propisane podatke lice koje prima zahtev ukazaće podnosiocu na nedostatke i objasniće kako da ga otkloni. Ako podnosilac zahteva insistira da se njegov zahtev prima i pored ukazivanja na nedostatke, takav zahtev će biti primljen, zaveden i iznet obrađivaču koji će u postupku odlučiti o tome.

Član 14

Zaposleno lice koje prima zahteve, potvrđuje prijem zahteva stavljanjem otiska štambilja na kopiju zahteva sa datumom prijema.

Član 15

Zahtevi kojima se osniva nov predmet dobija omot spisa i daje mu se oznaka predmeta, kako na omotu spisa, tako i u upisniku sa inicijalima obrađivača.

Prilikom osnivanja predmeta, lice koje prima zahtev uvodi u popis spisa prvo pismeno na osnovu kojeg je predmet osnovan i naznačuje broj lista.

Uvođenjem drugih priloga i označavanje listova vrši se hronološkim redom, pod datumom kada su primljena.

Prilozi se ulažu u predmete i spajaju redom kojim su uvedena u popis spisa. Sređivanje se vrši tako da prilog ranijeg datuma bude iza priloga kasnijeg datuma.

Član 16

Otpremanje pismena radi dostavljanja vršiće se preko nadležnog odeljenja Gradske uprave grada Kraljeva.

Sve pošiljke koje se otpremaju preko pošte razvrstavaju se u dve grupe: obične i preporučene.

Vraćene dostavnice i povratnice, po kojima je dostava izvršena ulažu se po pravilu odmah u predmet.

Član 17

Kada je predmet konačno rešen ispred rednog broja stavlja se crvena oznaka konačnog rešenja, kako na predmetu tako i u upisniku.

Predmet se smatra konačno rešen kada je Zaštitnik građana preuzeo sve mere i radnje u okviru svojih ovlašćenja iz Odluke o Zaštitniku građana.

Član 18

Upisnici se zaključuju na kraju godine.

Zaključivanje se vrši tako što se iza poslednjeg upisanog rednog broja upisuje dan, mesec i godina zaključenja, redni broj poslednjeg upisa, broj rešenih i broj nerešenih predmeta.

Za svaku godinu rada vode se nove knjige i imenici koji se vode prema azbučnom redu, kao i ostale pomoćne knjige.

Upisnici i druge knjige mogu se voditi elektronskim putem kompjuterske obrade podataka.

Član 19

Ovaj Poslovnik o radu objavljuje se u "Službenom listu grada Kraljeva" i stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja.